Bastilles Celebration med 70-talskänsla!

 
Frankrikes nationaldag och Bastilles Celebration, det fira med Magnus på TFS med en klassisk Fondue Bouguignonne. På 70-talet var det populärt i Sverige och i början av 80-talet fanns det en hel del sådana grytor som numera har blivit bortglömda och står längst bak i skåpet. Vi har en sådan gryta hemma i Huskvarna av gjutjärn och den inhandlades i slutet på 70-talet.
Har du också en fonduegryta hemma och när använde du den senast?
 
Ostfondue om man kollar på nätet, så började det långt tidigare, när herdarena i alperna hade gammalt bröd och ost, kom de på att smälta osten med lite vin i och doppa de torra bitarna bröd, detta var på 18-talet ja kanske till och med på 1700-talet. Skrivna recept finns det först på 1800-talet, det som liknar de recepten idag.
Den franska varianten som vi åt igår kom till 1956, på en restaurang i New York, hur den då kan vara fransk förstår jag inte, men man kanske åt det i de franska hemmen och så tog någon krögare med sig idén till staterna och på den vägen är det.
 
 
Mysigt och trevligt och det tar lite tid att äta. Perfekt att sitta och prata och umgås under tiden och lite plock blir det med maten. Fyra goda såser till nötköttet  och som tillbehör fanns det morötter, stjälkselleri och förkokta potatisbitar med skal på. Perfekt att fräsa på i oljan.
 
Bill och Bull i sina Abercrombie & Fitchtröjor.
 
 
 
Magnus och Tommys favoritefterrätt, Alaska, ni vet Glace au four som var även den populär på 70-talet i Sverige. En festlig fransk dessert som kom till även den på 1800-talet i Paris, men i Frankrike säger man istället Omelette Norvegienne och Bakad Alaska i engelskspråkiga länder. Kärt barn har många namn. För mig är det alldeles förmycket efterrätt och för mig igår blev det en liten tiramisu istället.
 
Innan på dagen så hade Tommy och jag packat, som jag skrev igår, och vi jobbade på rejält och det fick resultat att vi har en bra överblick över det hela. Idag ska jag ut på några mera inköprundor.
Ny vecka och spännande att se på onsdag när flyttfirman kommer, och hur det ser ut på kvällen när det mesta är borta som ska till Sverige. 
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0