Den fastbundna flickan och gryningsljus!

Bild från gryningspromenaden idag
 
Dokumentären på Sveriges Radio "Den fastbundna flickan" har berört många och även mig och Tommy. Vi satt som helt förstummade och lyssnade på de båda delarna. Kan detta hända i verkligeheten, för det känns som om man lyssnar på en rysare i mp3-format.
Hur många mera som "Nora" finns det frågar man sig?
 
Lyssna du också och berörs!
 
Så här skriver SR om programmet: 
 
"Nora" har varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende. 17 år gammal prostituerar hon sig, när hon är intagen på ett behandlingshem utan att personalen ingriper. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg.
 

Efter våldtäkten hamnar Nora på sjukhus och avslöjar allt om prostitutionshärvan, våldtäktsmannen, kopplare och en rad sexköpare. Polisen inleder förundersökningar, men de läggs snabbt ner.
– När vi började inspelningarna var våldtäktsmannen fortfarande på fri fot. Det blev en chock för oss när han plötsligt greps och vi fick reda på att det var den tidigare polischefen och så kallade feministen Göran Lindberg.
Den här historien, om vad som hände innan Lindberg greps, har inte kunnat berättas förrän nu, säger programmakaren Daniel Velasco.
I dokumentärseriens första del avslöjas vilka förödande konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar får för en flicka med självskadebeteende och hur polis och åklagare lättvindigt lägger ner förundersökningar om sexbrott mot en ung flicka, trots att det finns bevis.
Nora heter egentligen något annat.

Del 1

Del 2

Ha en bra torsdag alla bloggvänner!


Chinatown tour

 
En guidad tur i Chinatown inför det kinesiska nyåret, var dagens program med norska och svenska kyrkans tisdagsforum. Guiden Charlotte, som är inhemsk singaporianska var guiden som gjorde vandringen.
Gick den här turen med en annan guide för 4 år sedan, och turen var i stort sett detsamma och inget nytt faktiskt.
 
 
Perfekt att stanna och lyssna i skuggan från shophousen, igår var det +32 grader  och som ni kan se på bilderna, bara enstaka vita moln.
 
 
Tiger Balsam är en österländsk natursalva från Singapore som utvecklades för över 100 år sedan.
Bilden nedan, med huset och det lilla tornet, det var där som Tigerbalsam startade.
 
 
Efter turen tog jag MRT till HarbourFront och dags för att klippa mig. Hur skönt som helst med lite huvudmassage när de tvättar håret här, även om fotmassage hade varit bättre eftersom jag varit på fötterna sedan jag gick hemifrån 08:20 till 13:30. Då var det gott att sista ner en stund med de pillade i huvudet.
 
 
Tunnelbanan hem och dags att värma till de redan färdigkokta bruna bönorna och steka det rimmade fläsket.
Tisdag och riktig festmat för Mig, och nu även för Tommy :D!
 
Tommy fick en intressant fråga av en singaporian som arbetar på hans jobb.
 
"Får jag fråga dig en fråga?
Du skulle kunna vara min far, men ändå ser du yngre ut än jag, hur gör du?"
 
Tommy svarar:Jag röker inte, motionerar dagligen, sover 8 timmar och så äter jag inte eran food court mat utan äter mest hemlagad mat med bra råvaror. Ingen MSG, alltså ingen glutamat och så äter jag 1 äpple om dagen minst.
 
Idag onsdag blir det en långpromenad på East Coast och vädret ser ut att bli som igår, inte en droppe regn på flera dagar. Växterna ute skriker efter vatten ser jag på Blossoms, trädgårdsmästaren får nog vattna idag tror jag.
 
Min e-post (hotmail) ligger nere, någon använder den står det och jag har skickat mejl till hotmail, där de undersöker och det kan ta upp till 24 timmar innan de svarar. Bara så ni vet om jag inte svarar på e-post!
 
Ha en underbar onsdag alla bloggvänner!

Pomelo en symbol för en stor enad familj!

 
Pomelo är en symboler för familjesammanhållning. Nu inför det kinesiska nyåret säljs dessa pomelo överallt och en utav många frukter som äts just nu. Den symboliserar en stor familjen, liksom månen stor och rund, en enad familj. Familjer älskar att dela dem och många andra frukter. Det är därför de köper stora frukter och dela dem tillsammans. Frukten är faktiskt jättegod, sötare och mildare än grape men inte alls så söt som en apelsin.
Hitta ni pomelo hemma, köp och testa, men jag kan jo inte lova att de smakar lika gott som här.
15 meter höga städ som växer naturligt i Sydostasien, men odlas förstås i Kina och även i Nord- och Centralamerika i de tropiska och subtropiska delarna. Fruktköttet är ljust.
 
 
Idag ska jag gå en tur Chinatown om det kinesiska nyåret, med norska och svenska kyrkan.
Guiden är från Singapore förstås. Sedan på torsdag kväll ska jag lyssna på ett föredrag om traditioner som man har hemma och speciellt maten man äter.
 
Lite jäktad, ska ut i rusningstrafiken för att ta mig till Outram Park och upp några gator där turen börjar.
 
Ha en bra dag alla bloggvänner!

Sungei och Thaipusam!

Imse vimse spindel
 
Tidig söndagsmorgon i Sungei, ett våtmarksområde som ligger i nordvästra ytterkanten av Singapore och här är det inte långt över till Malaysia. Många djur fick vi se idag och fågellivet var extra stort. Fotografer med gigantiska objektiv, objektiv i halvmiljonerklassen skulle jag tänka mig, stod uppradade och väntade att 2 stora vithuvade örnar skulle sätta sig i ett dött träd utan löv. Örnarna seglade över våra huvud, och jag försökte inte ens med min kamera och mitt lilla zoomobjektiv. Deras objektiv hade de kört ditt i stora väskor på hjul, men jag fick några bilder också utan att behöva bära på för mycket tyngd.
 
Mumsande ekorre
 
 
Varan, cirka 1,5 meter lång. Ser ni vilken nivå jag är på? Här måste man ner på knä och framåtlutad för att komma i denna vinklen och max 2 meter ifrån.
 
Hoppande fisk i laxstorlek och fisken var minst 30-50 cm över vattenytan.
 
Häger på smygjakt.
 
Enda krokodilen idag också, på skylt.
 
Onda ögat fick jag av denna 2 meter långa varanen...
 
...och denna varanen gav mig inte ens en blinkning.
 
Det var söndagsförmiddagen, nu var det Little India som gällde och Thaipusam. Hem till Blossoms och parkerade Magnus bil, sedan blev det MRT ner till Little India och lunch på Delhi som ligger hörnat Serangoon road/Race Course road. God indisk husmanskost och vi åt väl 3 olika grytor, naanbröd, dhal och chicken tikka dry. Vi sitter på verandan och äter och ute på Serangoon Road utspelar sig Thaipusam, vilken upplevelse varje år. Se dessa män med nålar och krokar i kroppen som går den långa vägen till nästa tempel, cirka 5 km är vandringen. Thaipusam festival håller på i 24 timmar. 
Efter lunch går vi till det indiska templet och tittar på när de preparerar kropparna med nålar och krokar innan den långa vandringen.
 
 
Många bilder blev det idag, hoppas att ni gillar även om det ser lite otäckt ut. Inget blod syns när de sticker, lite märkligt.
 
När man går upp så tidigt på morgonen, så blir ju dagarna så mycket längre. Vid två-tiden på eftermiddagen drar Magnus hem till sig, och vi går ner till poolen Tommy och jag och slappar i skuggan med mp3-bok och M-magasin.
Vid fem-tiden tar Tommy och Jag MRT ner till Plaza Singapura, Tommy klipper sig, ni vet 10 min 10 SGD som nu kostar 12 SGD. En promenad på Orchard Road innan vi tar MRT hem igen för kvällkaffe och Stjärnorna på slottet. Robert Gustavsson, ja han är rolig och det var en bra avslutning på helgen!
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!
 

Vanlig lördag!

 
Vanlig lördag startar med morgonrunda i MacRitchie med Magnus. +28 grader, perfekt temperatur faktiskt, det kan verka varmt, speciellt när man tänker på temperaturerna hemma i Sverige, men så är det inte. 2 grader till och det blir alldeles för varmt.
Efter frukost hemma och lite att fixa och ordna på förmiddagen (Tommy åkte och  jobbade en sväng), så  var det dags för lunch, förstås på BW och några goda pilsner och IPA tillsammans med Magnus.
Eftermiddagsfika på Häagen-Dazs, glass i stora lass, sedan var det dags att vi åkte var och en hem till sitt.
Hemma blev det lite dokumentärfilmer och kvällen avslutades med en Beck-film, Guds namn.
Det var våran lördag!
Hur såg din lördag ut? 
 
 
Nu ska vi åka ut till Sungei buloh, våtmarksområdet i nordvästra hörnet av Singapore, och se om vi får se några krokodiler, varaner eller orm. Dessa djur finns här eftersom det finns gott om flyttfågel, som landar och vilar här på sin långa resa. Eftermiddagen blir det Little India för där händer det stora grejer idag. Mera om detta och bilder imorgondagens inlägg här!
 
Ha en skön söndag!

TGIF med många svenska vänner!

Svea och Hans hade med denna vackra blombukett.
 
Igår fredag var det fullt ös hela dagen. Årets första SWEA-fika på förmiddagen, trevligt att träffa både nya och "gamla" vänner. Fick tips av en tjej, om ett bra mobilfodral. Hon visade sin och jag sa att ett sådant vill jag ha.
Tur att Victoria´s Secret öppnat en butik till och i ION, som är påvägen hem från fikat.
Detta var inget impulsköp, mitt gamla fodral hängde knappast inte ihop, men det skyddade ifall jag skulle tappa den i golvet. Jag har letat och letat efter ett fodral som jag gillar, och nu äntligen hittade jag det jag sökt.
 
 
Perfekt att ha det nödvändigaste med sig, när man går ut på promenad; mobilen, ID, bankkort, EZ-Link (MRT-, Buss-kort) och en liten dragkedja för lite mynt och sedlar.
 
 
TGIF-kvällen kom Svea och Hans hem till oss på lite Champagne och tilltugg, innan vi tog en taxi ner till TFS, The French Stall våran franska bistro i Little India för att äta middag.
Kan man tänka sig att Owe sitter där och äter med svenska vänner. Det var han och Maria som introducerade oss för TFS. Vem vet, vi kanske än idag inte hade hittat hit och missat denna lilla franska pärla, med så god mat utan MSG.
 
 
Kir Royal, gåslever, anka, vitlöksbröd, löksoppa, sirloinstek med gräddig pepparsås, goda rödviner, tiramisu, giant med vaniljglas och varm chokladsås, Alaska (norskt omelett). Detta beställdes in om ni är nyfikna på vad vi åt.
 
Blombuketten Svea och Hans hade med sig, är så somrig med bland annat en solros, den bilden kan ni i Sverige behöva nu i kylan eller där det är vintrigt och kallt behöva titta på och längta till. Snart är det sommar!
 
Ha en mysig lördag alla bloggvänner!

Abalone - havsöron en delikatess enligt kineserna!

East Coast och bild från långpromenaden igår.
 
Havsöron är pärlostron av släkten Haliotis. Främst förekommer de i Stilla havet och Indiska oceanen, men finns även i andra hav. Det näringsrika köttet är en delikatess speciellt här i Singapore och nu till kinesiska nyåret är det en populär present och så äter man det på det kinesiska nyårsdagen här. Dessa konservburkar med havsöron är inlåsta i skåp, precis som spriten är i supermarket. Kolla in på bilden priserna på dessa havsöron.
Enligt dagens valutakurs, så kan ni gånga priset med 5:30.
 
 
Igår så gick jag en "liten" långpromenad på East Coast, påvägen hem så gick jag in för att köpa på mig några kartonger ekologiska ägg, vid kassan ser jag dessa burkar och var tvungen att ta en bild med mobilen och skriva om dessa havöron.
 
Köttet är jag inte alls intresserad av, men skalet har en fantastisk pärlemoskimmer och är rikligt iriserande.
Underbara smycken görs av detta skal. Jag har ju en silverring av Torun med Mother of Perl som pärlemon kallas. Scrolla, så finns de iriserande längst ner på sidan. Vit pärlemo är också vackert, men jag gillar ju lila som ni vet vid det här laget ;).  
Om jag minns rätt så har Svea och Monica har faktiskt varit och besökt Toruns atelje i Jakarta, som drivs av en kvinna som Torun ville skulle fortsätta göra hennes smycken efter hennes död 2004. 
Fakta om Torun
 
Bild: Toruns hemsida
 
NU har jag lite bråttom, ska iväg på månadsfika med SWEA, så det blir att de sig ut i morgonrusningen på tunnelbanan. Då är det lite som att åka tunnelbana i Japan kan jag tänka mig, man får ibland trycka näsa mot dörren när man åker.
 
Ikväll kommer Svea och Hans hem på lite Champagne, tror att vi ska skåla för Monica som fyller år idag och som snart kommer till Singapore.
 
Hipp hipp hurra på dig Monica och snart ses vi!
 
Ha en go TGIF alla bloggvänner!

Hälsningar från ett soligt Singapore!

Klassiska shophouse i Singapore.
 
Nu har det inte regnat på några dagar, och idag ser det ut att bli en solig dag också.
Men man vet aldrig, regnmoln kan komma snabbt. Åska, som det brukar göra här har jag inte hört eller sett sedan vi kommit tillbaka från julsemestern. Saknar åskan, för det är så mysigt och dramatiskt på samma gång.
 
Nu laddar jag för långpromenad på East Coast igen, en vecka sedan sist och kanske blir det en Low Carb guacamole bacon burgare på Carl´s Jr, en hamburgare utan bröd med tjockt av isbergssallad istället.
 
Måste skynda på för att hinna med buss nr 13, så här i rusningstrafik och hoppas att jag kan lite på min app när den kommer denna veckan, och inte behöva sitta och vänta i nästan 30 minuter.
Jag är väl nästan tillbaka från promenaden, innan ni ens har vaknat i Sverige. Brukar vara så att när jag dricker eftermiddagskaffi, så börjar det plinga i datorn när ni loggar in på FB ;).
 
Ha en bra tossda' alla bloggvänner!

Leia 19 månader idag!

 
Oj oj oj vad tiden går, redan 1 månad sedan dan före dopparedan, så det betyder att Leia är 19 månader idag.
Idag har det påbörjats ett projekt och hoppas att det är klart till sommaren. Jag är ju ingen stickare, men en tröja till Leia ska det bli. Få se om jag kan visa den här på bloggen, när jag har kommit en bit på vägen.
Tröjan har flera färger, där bland annat lila är en av färgerna, men det kunde ni väl nästan gissat ;).
 
Stor kram till sötnosen Leia från Mormor och Morfar!

Kärt återseende!

 
Nu är de här, efter lite strul med inställda flyg. Kom tidigare är utsatt tid, eftersom de flög med KLM via Amsterdam istället för via Frankfurt med Singapore Airlines. Pratade med några engelsmän igår, och de sa att London var larmslagen, skolor stängda och butiker för det var 1 cm snö ute. De har ju inga verktyg att skotta bort snön med.
Ett säkrare kort måste vara att flyga med Finnair, i vinterväder om man ska till Singapore. Kortare restid dessutom!
 
Brewerkz blev en bra träffpunkt, eftersom S och H bor på ett närliggande hotell och tunnelbanan till Clarke Quay är endast 10 minuter från oss. En mysig och trevlig kväll, som kändes som det var igår vi sågs sist.
 
Veckans recept
 
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!

Fiende är inringade!

 
Vad är detta?
Det ska jag berätta, det är små myror som äter på en liten ostbit.
Igår när jag stod en bit bort från soffbordet såg jag en tappad knäckebrödsbit från frukosten framför TV.n trodde jag eftersom den såg brun ut på långt håll. När jag kom fram såg jag att det var pyttesmå myror som åt för fullt.
Vi har i lägenheten, små dosor som fångar in de små myrorna, så man ser faktiskt nästan aldrig några myror numera. Hur kan dessa små myror hitta denna ostbit och ta sig till mitt på golvet. Man ser ett helt långt tåg med myror som leder från balkongen. Hur ser dessa små myror, som bara är max 1,5 mm långa att det tappas en ostbit, för bara drygt 30 minuter sedan, cirka 3 meter från balkongen.
 
 
Vet inte om det är elakt, men jag slår en järnring runt med diskmedel. Studiera deras desperata beteende.
En del försöker rymma och försöker ta sig igenom, men verkar till att dö på direkten. De som är utanför springer runt runt, men till slut så försvinner myrstigen och de drar sig tillbaka.
 
 
Myrorna som intaget ostberget, verkar mumsa och äta obekymrat eller så vet de om vad som händer omkring men är hungriga ändå.
 
Igår var det torkväder, och efter 2 dagars regnande så var solen efterlängtad. Jeansen som jag tvättade på förmiddagen, var torra redan på eftermiddagen. När man tvättar 2 maskiner och kan vika in allt innan klockan 6 PM, det är bra det och då har man inte kört något i torktumlaren. Tvätten luktar så gott när den fått torka i solen och vinden.
 
Måndagar är en sådan dag som vi ofta äter rester, men oftast inte mat som man värmer, utan man tittar i kylskåpet och i grönsakslådan och gör en soppa av grönsakerna som blivit över från veckan som gått.
Igår blev det en mustig god blomkål- och morotssoppa som var kryddad med curry och en skvätt grädde.
 
Kvällen avslutades med andra avsnittet av "en pilgrims död", på svt play. Spännande trots att man läst alla böckerna. Claes Malmberg är som gjord för rollen som Bäckström.
 
Snö och is i Europa, gör att flyg blir försenade till Singapor, och andra platser förstås. Idag ska S och H, landa i Singapore klockan 17:15, men än ser jag inte någon bekräftelse på att de lyft från Frankfurt. Vi såg på rapport idag och då var ju massa med flyg inställda både på Frankfurt, Amsterdam, Paris och London. Många människor som blir drabbade åt alla håll. Hoppas att det blir bättre väder snabbt!
Nu har jag hittat det jag söker, så har de bra 8 timmar kvar på flighten, kommer nästan på tid, härligt!
Vill du också följa någon som är ute och reser, här är länken: Flightawere
Changi Airport har de inte kommit upp på än någon beräknad tid för landning, och inte kan man läsa att flyget gått iväg från Frankfurt. dålig information och uppdatering.
 
Ha en bra tisdag alla bloggvänner!

Regntunga skyar!

 
Regntunga skyar! Vilken tur vi hade, att det var uppehåll när vi gick i MacRitchie. Resten av dagen var det paraplyn som gällde om man skulle transportera sig utomhus.
Har väl aldrig varit med om att det regnat i nästan 2 dagar. Vi har ju alltid sagt att när det är dåligt väder då ska vi gå på museum. Idag hände detta verkligen, och vi bara inte sa att vi skulle göra, utan vi gjorde det också.
Tunnelbanan ner till city, taxi var helt omöjligt att få tag på, när det regnar. Att ta bilen, jobbigt med P-platser etc, så MRT är perfekt.
 
 
Vi startade med lunch på Nationalmuseum, en varm smakrik fransk löksoppa passade perfekt en sådan här dag. Kan verkligen rekommendera denna restaurang och bar. Härlig musik, som Michael Buble spelades med lagom ljudnivå, så att man kan prata med varandra och höra vad man säger utan minsta tvekan.
 
 
Speglar var det överallt, även i taket.
National Museum of Singapore, är Singapores äldsta museum då det startade som ett biblotek 1849, men flyttades där det är idag 1887, då det invigdes av drottning Victoria.
 
 
Singapores historia, hade vi köpt en guidad tur och gick en 1,5 tim tur, blev nog till och med 2 timmar.
Jag har varit på denna turen innan, men med svensk guide. Idag var det en singaporian, och då berättar de lite annorlunda och sin version även om de är utbildade att berätta samma historia.
För Tommy var det första gången, som han besökte den permanenta utställningen.
 
Man klarar sig fint utan guide, för man går en liten typ Ipad, som du både få hör berättelse och kan söka information om alla utställningsgrejerna. Finns ingen information på väggen vad du ser för något, bara i den lilla apparaten. Guiden kunde ju inte svara på allt, vad det var för något eller vem det var. Bara en siffra som du skulle knappa in för att få veta. Någon sådan apparat hade inte vi, det var minus och så gick vi så sent, att museumet stängde efter den guidade turen, annars kan man ju gå ett varv till.
 
Hem i kylan, och hade TV-kväll med svt play. Stjärnorna på slottet bland annat.
Igår behövde vi inte sätta på kylan 30 minuter innan nattinatti, det var fortfarande kallt i sovrummet och när vi gick och la oss igår kväll, så var föttterna kalla som istappar. När hände det sist här?
 
Nu är klockan 07:45 och det är +24 grader, faktiskt ser jag lite sol och en blå himmel. Kommer nog bli en fin dag idag tror jag.
Dags att skriva en "att göra lista" och planera logistiken på listan så att det blir i rätt ordning, då spara man mycket tid och det kan bli tid för lite relax innan dagen är slut.
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!

Äntligen uppehåll!

 
Oj oj vad det regnade igår, hela dagen och en temperatur på 23 grader. Igår fick man ta långärmat på sig och man frös ändå. Svårt att komma ihåg att det varit så kallt och regnigt någon gång tidigare.
 
Idag när vi vaknade hade det slutat regna tillslut och äntligen dags att få gå morgonrundan i MacRitchie.
Mycket vatten är det i dammen, så det släpptes på för fullt vid dammluckorna.
 
 
Inne i regnskogen, hade regnet gjort att träd blåst omkull, som låg som plockipinn på stigen.
Vi gick inte hela rundan, eftersom ena halvan av rundan brukar vara ganske lerig, och efter ett sådant regnande, så skulle det ju vara ändå lerigare.
 
Vi gick fram å tillbaka där det är lättgånget, och vi sa inte ett ljud till varandra under 1,5 tim, vi bara gick å gick och lyssnade på var sin spännande bok. Jag sandmannen och Tommy på Eldvittnet.
 
 
Efter morgonrundan är det gott med frukost och svenskt nybryggt kaffi.
Än har solen inte tittat fram fast klockan är snart 11 AM, och fortfarande är det mulet och temperaturen är 25 grader. Man fryser inte utan det är perfekt väder, kommer solen fram stiger temperaturen direkt. Vi får väl se hur eftermiddagen kommer att se ut.
 
Trädstammen liknar Singapores militärerers kamouflagekläder till 100%. Militären ska alltså se ut som trädstammar när de är i regnskogen.
 
Nu ska det fixas lite hemma, innan vi ska ner till Chinatown och hämta 42 merlion. Chinatown är nu smyckad med allt som har till det kinesiska nyårets firande att göra. Ska bli ormens år, och jag som har ormskräck ;).
 
Ha en skön söndag alla bloggvänner!

Efter sol kommer regn!

Bild från 8:50 AM
 
Efter regn kommer det sol, brukar man ju säga och likadant är det ju tvärt om också.
Efter två dagar med blå himmel och vita tussar till moln, var det dags för regn redan på morgonen.
Ja, det till och med regnade strax efter midnatt, hörde jag på sovrumfönstret. Detta är ytters ovanligt att regnet håller på så länge. En rejäl tropisk regnskur på 30 minuter, sedan kommer solen igen.
 
Idag hade vi ju bestämt som vanligt att gå tidigt i MacRitchie med Magnus. VI gick upp vid 6, tog på träningskläder, så på datorn innan vi kollar ut och öppnar balkongdörren och ser att det ösregnar. Tittar på min app i Iphone och SG vädertjänst och det ser ut som på bilden ovan redan vid den tiden. Sms till Magnus att träningen är inställd pga dåligt väder. Ses på BW vid 14-tiden, punkt slut. Enligt appen så kommer det regna minst 3 timmar till. Vi går och lägger oss igen en stund, kändes alldeles för tidigt för frukost när det är lördag.
 
När vi sedan äter frukost vid 9-tiden så ösregnar det fortfarande och ser ut att regna minst 3 timmar till.
Lite unikt är det med temperaturen, bara +23 grader. Det lägsta jag känt här är +22 grade, men det var bara en kort stund, efter en liten tropisk regnskur.
 
Jag skrev igår att jag inte vet vad vi skulle äta till TGIF-middag, bara att det skulle innehålla kyckling som bas.
Kyckling piripiri med tillbehör, som tomatsallad och hemmagjord sangria.
Receptet hittar du här: Sandbergs receptblogg och med tillbehören.
 
Ha nu en bra lördag alla bloggvänner!

Långpromenad på East Coast!

Ser ni alla stora fartygen i horisonten?
 
Långpromenad på East Coast, en promenad på 1,5 tim innan det blev dags för lunch på Carl´s Jr.
Att ta buss nummer 13 från mig till East Coast och bussens ändhållplats, tog nästan 1 timme.
I bussen är det svinkallt, så då är det superskönt en stund att komma ut i den fuktiga värmen på 34 grader. Glasögonen immar igen och det tar några minuter innan man kommer ut ur dimman.
När man går utmed havet, kommer det en härlig bris trots värmen och när man kommer hem känns håret som om du badat i saltvatten.
 
Buss 135 hem, tar 45 minuter och när man går av längst upp vid våran park och går genom våran gryningspark hemmåt i värmen, får jag känslan av en riktigt varm sommardag hemma i Fagerhult. När Tommy och Jag är påväg ner till våra vänner och vi får en varm vind i ansiktet, doften när man går i våran park av gräs gör nog mycket av att man får den känslan i kroppen, när man samtidigt ser en blå himmel och vita tussar till moln sveper förbi.
 
Det var då jag bestämde att jag skulle gå ner till poolen en stund, ta ett svalkande dopp och sedan ligga i skuggan och lyssna på sandmannen, istället för att börja med kvällsmaten. Tog ut en kryddstark ärtsoppa från frysen istället, det fick bli det och varmkorv till kvällsmat. Smidigt, enkelt och gott!
 
Jag hittade faktiskt en Merlion, som indien tyckte om, och nu är det inte 22 som gäller, utan 42. Så jag ska åka ner till Chinatown och se om jag kan göra en beställning på detta. Skulle det finnas 42, har jag inte en chans att ta med, för varje väger nog runt 400-500 g. Det är inte kristall, men det liknar och är ganska fin, men inget för mig ;). Är en fyrkantig glasbit, med Merlion slippat inuti. Kanske det blir en bild senare. Den ligger iallafall i en fin sammetsask.
 
Idag är det redan TGIF och en vecka har redan gått. Dags att börja planera kvällens middag, men början på en inköpslista och vilken meny. Kyckling har vi bestämt under gryningsrundan, ska vara basen i middagen.
Vi har ju några kycklingrätter att välja på i receptbloggen. Våra kycklingrecept.
Imorgon får ni veta vad det blev, eller att jag hittade på något nytt!
 
Ha en härlig TGIF-dag alla bloggvänner!

På jakt...

Singapore Sketchbook, Paintings by Graham Byfield and Text by Gretchen Liu.
 
...efter den perfekta souvernin från Singapore! Tommy har fått frågan från en indier, som ska lägga en konferens här i Singapore för sina "dealers" eller återförsäljare (22 st). Tommy frågar mig och man får fundera en stund, vad som är typiskt Singapore, om man jämför med Sverige och en dalahäst. Jag kan bara komma på Merlion, Singapores skyddhelgon som är till hälften fisk och lejon, och som skyddar hamninloppet eller Marina Bay. Men gud så tråkigt och det finns hur många plastiga som helst i Chinatown att köpa, allt från nyckelring till plastig jadestaty.
Jag funderade en liten stund till, och tänker vad jag skulle vilja. En vacker fotobok med vackra bilder från Singapore och där det står lite text om landet också. Hittade en på Kinokuniya, med skylt intill, "Best Souverni". Tommy frågar också sina kollegor (kineser), de tycker att man ska köpa kinesiska kakor, såser och något annat ätbart. Tommy ringer upp indien och pratar om fotoboken först, men no no no ingen bok. Då berättar han om Merlion, och då händer det. Honom vill jag ha, säger indien!
Så på den vägen är det, så idag ska jag ut och leta Merlion och se om jag hittar någon fin, utöver de där som finns 3 för en 10:a i Chinatown.
 
Bilden idag har inget med texten ovan att göra. När jag igår var på Takashimaya och i bokhandeln Kinokuniya, så låg denna underbara bok intill den andra boken jag beskrivit. Denna bok med skisser, som sedan är färgade med vattenfärg. Tryckt på fantastiskt vackert papper dessutom, helt underbar bok som jag inte kunde motstå att köpa när jag bläddrat i den. Gillar man sådana bilder, är detta en perfekt souverni att ta med hem och njuta av de vackra konstverken och platserna i Singapore.
 
Ha en bra tossda' alla bloggvänner!

Marché and Hobbit!

 
Igår var vi på bio, jag Annelie, Tommy och Magnus! Lyxbio, ni vet när man har liggfåtöljer med filt, Det behövdes verkligen eftersom filmen är nästan 3 timmar lååång (2:50) och det blev den med all reklam innan. Filmen slutade vid midnatt och sedan bilen hem genom ett nästan öde Singapore. Idag var man trött, när gryningslampan började gry kan jag lova så det får bli en tidig kväll idag. Vad ska jag säga om filmen, alldeles för lång och så ska det komma två filmer till. De liksom kommer aldrig fram till berget. Jag är ju inte fantast av sådana här filmer, men nu har jag sett den. Bäst är vyerna, och när de går på bergskammen och man ser snötäckta toppar i bakgrunden. Minnen och känslan kommer genast, när Tommy och jag har vandrat högt uppe på Dolomiterna.
 
Innan filmen, åt vi på Marché nere vid VivoCity. Marché är en schweizisk restaurangfirma
Marché står för hälsosam kost, och erbjuder mat som tillagas mitt framför ögonen. I sin marknadsföring står det "Upplev våra välsmakande mat med alla dina sinnen. Känna, höra, se, lukta och smaka vår radikala färskhet och den höga kvaliteten på våra rätter". De laga mat med säsongsbetonade produkter från regionen och är fast beslutna att erbjuda produkter som är fria från konserveringsmedel, artificiella färger och smakförstärkare. Det gillar vi!
 
Man får ett plastkort, som ett kreditkort när man kommer. Sedan är det bara att gå omkring vid de olika stationerna och peka på vad man vill ha, så drar de kortet på det du beställer. När man går ut betalar man för det man har ätit. Man ser priset, men ändå är det svårt att överblicka för hur mycket det kostar.
Kan rekommendera detta koncept och ställe!
 
Salladsbuffén
 
Köttbuffén
 
Röstistationen, supergoda rösti
 
Pizza (i bakgrunden vid dessertbuffén kan man se Tommy och Magnus botanisera).
 
Dessert buffé
 
Onsdag och man känner sig allt lite seg, när man inte får sova sina timmar. Saknas 3 timmars sömn, men för det kan man ju inte lägga sig 3 timmar tidigare ikväll, så funkar det inte, men ½-1 timma kanske.
 
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!

Måndag och många mordutredningar!

Ökenros på balkongen
 
Måndag, och då är det vardagssysslor som gäller till att börja med, som att tvätta. Lite mat som skulle inhandlas kompletteras till kvällsmaten och lite annat inköp på stan. Då är det perfekt att lyssna på en ljudbok i Ipoden.
Sandmannen av "paret" Lars Kepler, lyssnar jag på, som jag skrivit om tidigare. Jättespännande är den fjärde boken om polisen Joona Linna, precis som alla de andra.
 
Efter kvällsmaten, så blev det mord på svt play. Först se vi andra avsnittet av Juryn, också kanonspännande. Sedan ser vi första avsnittet av en pilgrims död. Här har vi ju läst alla böckerna, men spännande och roligt att se de olika karaktärerna och Clas Malmberg som Bäckström är klockren. För tidigt att ladda batterierna så det blir även ett tredje avsnitt av Juryn. Har du missat Juryn, så finns alla fem avnitten på svtplay. Första avsnittet i 24 dagar till och 5:e, 28 dagar till. Kan rekommenderas om ni inte har något bra på TV.
Länk till svt play: Juryn
 
Många mordutredningar att hålla redan på blir det. Ikväll drar ju veckans brott igång igen, så det får bli morgondagens (onsdag) TV för oss och mordutredning. 
För våran del ikväll ska det bli bio, mera om detta imorgon.
 
Veckans recept hittar du här!
 
Ha en bra tisdag alla bloggvänner!

Grön oas i den gröna oasen!

 
I lördags bestämde vi att vi skulle träffa Magnus för lite shopping vid Raffles City Mall. Efter att vi gått en bra stund där inne, så börjar man ju frysa tillslut och måste gå ut för att värma upp sig. Vad passar perfekt då, ju att gå en sväng till Raffles Hotel och dess underbara trädgård som ligger nästgårds. Denna gröna oas, mitt bland alla skyskrapor som ligger i en enda stor grön oas Singapore. Där hör man fågelsång och vatten som porlar från fontäner. Här kan man känna historiens vingslag och föreställa sig allt som hänt här. Tänk om väggarna kunde tala, vilket skvaller man skulle höra.
För alla oss som älskar djungelboken, så sägs det att Kiplinger skrev den här. Kan tänka mig att han satt där på verandan och sippade på en gin och tonic samtidigt som någon viftade med något som fläktade på honom.
 
 
Efter att vi blivit uppvärmda fortsatte vi ner till VivoCity, men det blev inget shoppat där heller. Bara massa med vinterkläder till reapris, när än får vi nog vänta lite till innan vår och sommarkläderna kommer på galgarna.
Här tycker man ju att det alltid skulle vara så, att det sälj sommarkläder, men här är det nu täckjackor och mörka och murriga färger som gäller.
 
 
En liten påse blev det tillslut, och det var jag Annelie som inhandlade en solkräm på Kiehl´s.
 
Tommy och jag hade sedan en mysig TV-kväll hemma, med Stjärnorna på slottet och sista delen av Stenbeck.
Ikväll blir det mera svtplay och En pilgrims död, något att följa en månad framåt.
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!

Brewerkz utmed Singapore River!

Tommy, Annelie och Magnus
 
Allt var sig likt på Brewerkz och fortfarande har de kvar soft shell crab på menyn. De har en specialmeny som är tillfällig, och vi hoppas att den kommer finnas kvar länge för dessa mjuka krabbor som man äter friterade med skal och allt är supergoda.
 
När det gäller öl, så har jag hittat en ny favorit utöver pilsner, Blonde Assassin, Belgian-style golden that is beautifully dangerous. Vi kallar den WikiLeaks, för det blir att man säger eller uttalar det Blonde Assange istället för Assassin. Lönnmördare om man skulle säga det på svenska.
 
Idag är det söndag och vi ska träffa Magnus nere vid Raffles City Mall för julklappsshopping, ja ni läser helt rätt. Det var så de sa igår Magnus och Tommy, att på söndag blir det julklappsinköp. Spännande att se vad de ska inhandla. Jag följer väl med och tittar på när killarna shoppar loss ;)!
 
Ha en skön söndag alla bloggvänner!

Aktivering av D-vitamin och apattack!

 
Igår kände jag mig väl värd, att gå ner till poolen och aktivera mina d-vitaminer. 1 timmar blev det med mp3-bok i öronen. En skön avslappning, efter en ganska stressig julsemester. Just att kunna bara vara. och inte någon tid direkt att passa. Boken jag lyssnar på är Sandmannen av Keipler, lika spännande som de andra tre böckerna.
 
Någon jacuzzi blev det inte igår kväll, åska och regn stoppade det hela. Att det regnar gör ju inte så mycket, men åskan har vi respekt för. Mysigt att vara inne och sitta på våran lille balkong istället och titta på skådespelet och äta och dricka gott.
 
 
Tidig morgon var det idag, och som vanligt på lördagarna med gryningsrunda i MacRitchie.
Idag blev jag attakerad av en apa, när jag skulle plåta den med Iphonen. Den satt alldeles stilla när jag börjde mig fram för att ta ett kort, när den rykte till och rusade mot mig och fräste med tänderna. Ni ser hur rädd jag blir och rycker till i själva fotoögonblicket. Tommy skrattar så han kiknar och samtidigt håller han min vattenflaska plus sin egna, apan fortsätter mot Tommy och ska försöka ta vattenflaskan fortfarande fräsande.
Ett singaporian par kommer gående och de skrattar också hjärtligt. Vi slår sedan följe tillsammans, en 30 min och pratar, innan de tittar på klockan och vänder om. Vi säger adjö och presenterar oss med namn för varandra, svårt att komma ihåg kinesiska namn ;).
 
 
Nu är det duschen som gäller och sedan tar vi MRT ner till Singaporefloden och en promenad utmed, sedan väntar lunch och en eftermiddag med Magnus på stället med stort B. Ska bli mysigt att träffas och sitta och titta på folk och ljuga lite ;). Ska bli en mysig eftermiddag!
 
Ha en underbar lördag alla bloggvänner och glöm inte att gå ut och gå en långpromenad!

Hipp hurra!

Bild från midsommarafton 2011.
 
Idag fyller Anders år, och denna bild får bli som ett grattiskort på din födelsedag, en bild från ditt Fagerhult.
En underbar sommarbild tycker vi!
Hipp hipp hurra på din dag, Anders!
 
När vi såg på vädret idag på morgontv:n, så visade det -4 grader och snö i Huskvarna. Då kan denna bilden pigga upp lite, för snart är det sommar. Det går mot ljusare tider!
 
Idag är det också TGIF och i Singapore. Blir en traditionell TGIF med matlagning och kanske vi hinner med lite jacuzzihäng också om inte Pompan kommer hem för sent. Vad vi ska äta har jag inte kommit på än, kanske något som ska stå i ugnen en stund om vi ska ner till jacuzzin och värma upp oss en sväng ;). Jacuzzin här håller en mycket hög temperatur, vet alla som varit här och relaxat i den bubbelpoolen, man får gå i stegvis. Då är det uppfriskande att hoppa i poolen efteråt.
 
Imorgon blir det en tidig morgon, och tillbaka i lördagsrutinerna med långpromenad i MacRitchie.
 
Ha en mysig TGIF alla bloggvänner och Anders en underbar födelsedag!

Plingplingmusik och sömn!

 
Julpyntet var borta i Singapore och utbytt mot kinesiskt nyårspynt. I affärerna var det fullt med färdiga korgar med allt möjligt som hör till det kinesiska nyåret och istället för julmusik som klingat i högtalarna sedan början av november hördes plingplingmusik, ja typisk kinesisk nyårsmusik. Hur jobbigt och stressig musik som helst att handla till. Kinesikt nyår är i år 10-11 februari, så ni förstår hur trött man kommer vara på denna musiken som spelas i varje affär. Tror inte de spelar den i typ Dior-, Chanelbutiker, men där brukar jag ju inte handla.
 
Även i natt har vi sovit 8 timmar och ingen jetlag än. jetlag då man ligger vaken och glor i taket på natten för att kroppen tror att det är dag. Sömn är ju A och O för att kroppen ska fungera normalt. Sömn är då kroppen laddar batterierna, som vi brukar skriva ibland på facebook, "dags för batteriladdning". Det gäller också att lägga sig i tid, innan tåget med sovvagnen gått iväg, för på nästa tåg kanske det inte finns någon sovvagn. Sista tåget med sovvagn enligt kroppsklockan, går från stationen 22:30. Vi brukar alltid vara i tid, så vi brukar gå på 22:00 för att inte missa tåget ;).
 
Sömnproblem finns det många som har, och då tänker jag inte på jetlag, som är övergående. Man kan vara orolig för något, eller ligga och fundera på massa med saker som man ska göra, så man inte glömmer det. Ett bra tips då är att gå upp och skriva en lista på det man tänker på och som ska göras. Ett annat problem är ofta att många måste gå upp och kissa på natten, bara för att man dricker alldeles för mycket vatten eller att det blivit till en ovana att gå upp. Är du frisk, ska du inte behöva kissa på natten.
Är du nu orolig, prata helst och dela med dig, så blir du kanske bara hälften så orolig eller inte alls. Har du en sängkompis, sov sked. Har du hund eller katt, sov sked även med djuren. Beröring hjälper mycket, även om det bara är ett djur.
Har du några bra tips, att dela med dig av?
 
Tossda' och idag är det en mulen dag, +25 men känns som +30, inte varmt och inte kallt, alltså lagom. Det är ju bara förmiddag än, och här ändrar sig vädret snabbt och solen tittar säkert fram i eftermiddag eller huxflux, man vet aldrig, och ett tu tre är det +34 grader och svinvarmt.
 
Veckans recept, blir en favorit i repris! Klicka här!
 
Ha en bra tossda' all bloggvänner!
 

Tillbaka i värmen och grönskan!

Grönskan och blommor på Blossoms
 
Grönska och värme och Tommy förstås, mötes jag av i Singapore. Det var bara 25 grader när vi landade eftersom det regnade, så det var inte så farligt att komma ut i jeans och flanellskjorta. Innan på dagen hade de varit 34 grader, sa Pompan och då hade det varit svettigt. Vilken tur att det regnade ;)!
Tommy har känt av jetlag, trots melatonintabletter i 2 nätter och eftersom jag sov alldeles för mycket på planet, ingen turbulens alls. Men men vi har sovit hela natten, och vaknade som vanligt av gryningsklockan.
Men faran är inte över för det, jetlag kan man känna av inatt istället. Brukar ju ta lika många dagar som tidskillnad i timmar. Alltså 7 dagar tills kroppsklockan är normal igen. Gäller att inte lägga sig och sova middag, om man blir trött idag.
 
Nu ska jag packa upp, köra några tvättmaskiner och sedan åka och handla lite mat så det blir middag när Tommy kommer från jobbet idag. 
Pålägg behöver jag inte köpa, för vi hade med några kilo svensk ost av olika smaker. Ost är gott tycker vi och ett smidigt pålägg här i Singapore.
 
Vilket är ditt favoritpålägg på frukostmackan och vilken är din ost!
 
Bananblomma på Blossoms
 
Ligger lite efter med att läsa andras bloggar som jag följer, så jag har en hel del läsning att ta igen denna veckan. Tiden räcker liksom inte till för det, när man är i Sverige, konstigt ;)!
 
Ha en härlig dag alla bloggvänner!

Dags för flipflop igen!

 
Japp, då är det dags att värma upp sig igen och släppa ut fötterna i luften igen. Fötterna blir bortskämda av att gå i flipflop. Allt är färdigpackat, bara dags att fixa till mig själv innan det är dags att gå upp till mamma och pappa och äta brunch innan syrran skjutsar mig till flygbussen vid Jönköpings station. Sedan börjar en lång resa hem till Singapore. Lite lång väntan i Göteborg innan flyget går 17:35, men annars gäller det nog att springa till flighten i Amsterdam och försöka komma igenom den jobbiga säkerhetskontrollen på Schipohl så smidigt som möjligt om det går. Finns ju en priokö om det är kort tid mellan transfern, alltid något.
 
Igår var Leia med familj på lunch hemma och vi kramades som bara den, nu får man bamsekramar när man säger att man vill ha en kram. Ut med armarna och sedan slår hon dem hårt om mig. Att träna boxning och slå på säcken blir något för Leia, men först måste hon växa lite till innan hon når upp.
 
Eftermiddagskaffi, blev det hos Johansson och de hade dukat upp med 7 sorters kakor. Klassiskt kaffirep och man kan säga avslutning på julen, så här på trettondagskvällen.
 
Hade tänkt gå och lägga mig tidigt, för att komma i fas med singaporetiden, men men bra tv-program fick mig att sitta uppe. Först dokumentär om fotografen Lennart Nilsson, sedan klassiska aktuellt och avslutningsvis Kappelin i Europa, mycket intressant och har ni inte sett hennes program titta på svt play. Intressant att höra vad europeer tycker om svenskarna.
 
Ha en bra dag alla bloggvänner, så hörs vi från Singapore nästa gång!

Brudbuketten!

 
Angelicas brudbuketten bestod av ranunkel, en riktig sommarblomma. Ranunculus är latin och betyder groda, därför har blomman fått det namnet för den gillar att växa där det är blött och fuktigt. Ranunkelsläktet består av cirka 400 olika arter som växer överallt i världen, smörblomma och ängabollar är i samma släkt.
Lilla Leia hade en egen liten bukett, men den var inte alls rolig att hålla i ;).
 
Just nu är det tyst och lugnt på Rosenborgsgatan till morgonkaffit, Tommy landar om cirka 1,5 tim i Singapore, På texten verkar det som om Tommy skulle föra sådant oväsen av sig ;) hi hi, men det är lugnt och tyst även då, men man har någon att prata med. Om några timmar blir det iallafall fullt ös och för Leia med familj kommer på lunch och Huskvarnakyckling är beställt.
 
Nä, nu har jag lite att göra, eftersom jag drar till värmen imorgon och landar tisdag förmiddag svensk tid i Singapore. Nu längtar fötterna efter att få gå i flipflop!
 
Ha en skön söndag alla bloggläsare!

Bröllop i Huskvarna!

 
Igår den 4 januari vigdes i Huskvarna Stadshus, Angelica och Mikael, så nu är det Herr och Fru Jalkstam.
Liten bröllopsfest på Rosenborgsgatan, där de fick många presenter, köksredskap, symaskin och en bröllopsresa till kärlekens huvudstad Paris.
 
Stor grattis och lycka till!

Hipp hipp hurra på Mikaels 30-årsdag!

 
Stor grattiskram på din födelsedag från svärmor och svärfar!

Vårkänsla!

 
Igår kändes det som vår i luften, och på Mellomgården hos Leia lyste solen in. En mysig eftermiddag med mycket bus när vi var barnvakt.
 
 
På "att göra listan" idag: inhandla grejer som ska med till Singapore i Tommys resväska.
Lunchen hos min mamma och pappa, där det serveras Hugos Isterband, världens godaste isterband enligt oss. En favorit både för Tommy och mig som inte finns i Singapore och inte ens något liknande. Så det gäller att äta sakta och njuta!
Lunch hos mamma och pappa och kvällsmacka hos Syrran och Kigge, vilket betyder att vi får semester från jobbet i köket idag.
 
Ha en bra tossda' alla bloggvänner!
 

Vardag igen!

 
Vardag igen, nja det är inte röd dag men semester fortfarande. Morgonrundan avklarad och det känns som det är vår i luften, 4 plusgrader och man hör fågelkvitter i träden. Nu är frukosten avklarad och dags att fixa och ordna som vanligt innan vi ska åka ut och vara barnvakt hemma hos Leia till kvällen. För Tommy är det nedräkning och dags att börja ta "flygtabletterna", då är det bara tre dagar kvar och för min del är det hela fem dagar innan det blir värme och sol igen efter flygningen.
 
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!
 
Klassisk morgonfotografering, och nu börjar gräset titta fram i strutsabacken vid IKHP.

God fortsättning!

 
Tänk att nyårsaftonskväll alltid går lika fort, same procedure as every year. Man hinner knappt äta färdigt menyn innan tolvslaget, och dags att korka upp Champagnen.
En trevlig och rolig kväll, som alltid tillsammans med Heléne och Anders.
 
Idag får det allt bli en långpromenad, för det ser ut att höja på sig och nästan så att solen vill titta fram.
 
God fortsättning alla bloggvänner!

RSS 2.0