Valborgsmässoafton!

 
Idag är det Valborgsmässoafton, och man kan säga att man verkligen får känna på riktigt aprilväder.
Igår så var det varierande väder, med snabba växlingar. Nästan storm, regn på gränsen till snö och sol med blå himmel. Jag väntade ända till klockan 8 igår med morgonpromenaden. Temperaturen hade gått upp hela 2 grader från det att jag tittade, när jag satte mig vid köksbordet för att skriva gårdagens blogg, tills det att jag kände att nu var det dags att röra på benen.
 
En hel slänt med vitsippor, man kunde nästan tro att det var snö.
 
Idag blir det Mellomgården, ute på landet hos Leia och Angelica. Känner att det är dags att ladda batterierna igen. De börjar komma ner på rött, och en kram från Leia är en sådan där snabbpåfyllning, som dessutom har samma effekt som Duracellreklamen. Att få andas lite lantluft är inte dumt det heller, även om Huskvarnas luft är som lantluft om man jämför med Singapore. Jämför man Singapore sedan med en annan stad, exempelvis Kuala Lumpur, så är Singapore rena rama lantluften, om det inte är haze i luften (svedjebruksrök från Indonesien).
Ikväll blir det att sjunga in våren hemma hos Heléne och Anders, ska bli mysigt. Imorgon är det Första maj och dags att ut och demonstrera, något som är förbjudet i Singapore. Polistillstånd krävs för en samling om mer än fyra personer och alla som bryter mot denna lag riskerar åtal och fängelse. Om man reser som en grupp till Singapore på fem personer eller fler bör man tänka på detta och speciellt inte prata politik, och då förstås om Singapores politik för då räknas det som ett politiskt möte och det är förbjudet. Det handlar så enkelt om, bara en guidning exemelvis, då måste en i gruppen vara gruppledare och ha tillstånd att prata till en grupp, även om det bara är kompisar. Gäller att passa sig, och än har jag klarat mig ;)!
 
Imorgon Första maj i Singapore, så kommer det faktiskt att vara protester nere vid Speakers corner i Hong Lim Parken i Chinatown, men håll er på avstånd om ni inte sökt tillstånd att vistas där. Utlänningar får nämligen inte delta i Labour Day protest.
 
Nä, nu måste jag fixa till mig och åka till landet och ladda batterierna.
 
Ha en skön Valborg alla bloggvänner!

Tittut på distans med Leia!

Leia 22 månader
 
Igår var det mys med Leia för hela slanten, ja även med Angelica förstås, Micke och hunden Norma.
Det fanns en hel del, ja det mesta av packning var till Leia och Angelica i min resväska. Mammaklänningen passade perfekt, kunde inte bli bättre. Hade den på öppet köp i Singapore, förklarade att jag skulle flyga till Sverige och att jag kan vara tillbaka i affären ingen först den 7 maj, men det var OK. Jag får väl gå förbi och säga att den satt perfekt! Finns så mycket annat trevligt i den affären, än mammakläder. Finns jättefina barnkläder, allt från Newborn upp till 5-6 år och inte typiska pojk-och flickfärger utan häftiga mönster som passar både pojk och flicka.
 
Norma 14 månader
 
Det var det här med titt ut. Vi lekte titt ut med Morfar Tommy i Singapore. Videosamtal på skype i mobilen, som vi ställde på soffbordet. Leia går runt bordet och säger titt ut när hon tittar fram i mobilen, likaså gjorde morfar där på andra sidan jorden. Försvann ur sikte och sedan sa han titt ut och tittade fram. Så där härligt barnskratt från Leia när Pompan tittar fram. Tror att både Leia och Tommy tyckte detta var jätteroligt!
Tips till alla er som vill leka med era barnbarn på distans, som gillar tittutleken.
 
Söndagsmiddagen blev svensk husmanskost dillkött, som jag startade med redan klockan 6, innan jag gick morgonrundan. Perfekt att stå och sjuda på spisen, så att köttet bli mört och nästan smälter i munnen. Eftermiddagens mellanmål till Leia, var en fruktmos utan socker som jag tagit med från Singapore. Leia minns detta och sken upp som en sol när hon såg den ekologiska förpackningen. Äppel och päron med kanel och det fanns inget kvar i skålen, "jag vill ha mer" sa hon flera gånger. Detta kan man ju faktiskt göra själv, bara att köpa ekologiskt frukt, göra mos och krydda med en uns kanel.
60% äpple, 39.9% päron och 0.1% kanel.
 
Idag skriver jag bloggen innan jag ska gå ut och gå morgonrundan. Har ju tid, och varför gå ut så tidigt när inte solen värmer. Men nu ser jag att solen kommit upp en bit och temperaturen har gått upp 2 grader till +6. Dags att gå ut med min Canon och se om jag hittar några vårblommor. Igår såg jag första sädesärlan för i år, så jag plockade upp en ärlepinne, som jag la ner i min plånbok ;).
 
Ha en bra måndag alla bloggvänner!

Mamma Astrid 80 år

 
Mamma fyllde 80 år igår den 27 april, och som ni förstår blev det en rejäl överraskning när jag kommer där till Varberg Kurort, och kliver ur Monica och Rolfs bil. De satt och väntade på Kigge, min svåger. Så lurade som bara den kan jag säga och ett lyckad överraskning hela helgen. Mamma och pappa visste inte ens att de skulle till Varberg, resan var hemlig, de hade bara fått en packlista och avresetid.
 
Som ni har läst, har hag inte skrivit allt som jag ska göra på bloggen de senaste dagarna, utan lagt ut lite vilospår om både det ena och det andra.
Började flyga sent på på torsdagskvällen från Singapore till Frankfurt, lite lång väntan i Tyskland innan jag tillslut landar i Sverige och Landvetter. Där väntar Monica på mig, och skjutsar mig till Varberg.
 
Varma bad och god middag blev det, en perfekt dag så här dagen innan födelsedagen. Lördagsförmiddagen var det sedan skönhetsbehandling för mamma, medans syrran och jag gick långpromenad till Varbergs fästning.
Vid 12-tiden började vi rulla hemåt, stannade till för lunch i Borås där det snöade och haglade.
Men, men dagen med överraskningar var inte över.
Väl på Rosenborgsgatan, har Angelica, Micke och Leia dukat upp med kaffe och tårta. Kigge, Christoffer, Lina, John och Victor var också där. Lurar Mamma än en gång, att jag glömt att ge en present som ligger i min resväska och jag vill att de följer med upp i våran lägenhet (de bor i nästa trappuppgång i samma hus). Hon misstänker inget utan följer med upp. Ja, och där står alla och sjunger Jag må hon leva och hurra. En verklig lyckad födelsedag för Mamma Astrid.
 
Grattis än en gång Mamma, och tusen tack Monica och Rolf för skjutsen och självklart även tack till syster yster som fixat allt detta. För mig var det bara att fixa en flygbiljett och komma till dukat bord.
 
Tack ALLA inblandade!
 

Mammaklänning inhandlad!

 
Det var några år sedan man handlade och provade en "mammaklänning". Oj oj tänker ni när ni läser rubriken, men riktigt så är det inte vsom ni tror, utan vi ska bli mormor och morfar igen till sommaren.
Här i Singapore finns det så många affärer som säljer just mammakläder, och Angelica och Micke har blivit bjudna på bröllop den 8 juni '), och så lovade jag att hålla ett öga om det fanns något snyggt som skulle passa.
Vi har samma size dotter och jag, men hon är 10 cm längre än jag, så den var perfekt och fyller man den sedan med en större mage blir den perfekt och det tyget som är lite längre fram får nog en lagom längd.
Fanns bara en kvar, så jag kunde inte vänta med att köpa den. Har skickat bild till dottern och fått den verkligen godkänd. Visste det när jag såg den ;)!
Lite roligt är när jag nu tänkter tillbaka 30 år, så hade jag en kornblå klänning på min mammas 50-årsdag och då låg Angelica i magen ;). Imorgon lördag då fyller min mamma Astrid 80 år.
 
Ha nu en underbar TGIF alla bloggvänner!
 
*) 8 juni då ska jag vara barnvakt åt Leia, och då ska vi se på prinsessbröllopet och äta bröllopsmiddag. Vi ska också ha prinsessklänningar på oss och diadem. Så nu gäller det att ut och köpa en prinsessklänning, för jag vet var de finns till Leia ;).
 
 

Förbättrad säkerhet!

Min cykelhjälm är min säkerhet.
 
Igår fick vi meddelande om att säkerhetsrutinerna är ändrade i söndagens cykellopp, ja bara inte på söndagen, utan alla 3 dagarna fredag-söndag förstås. Vi måste infinna oss mycket god tid. Vi ska väl bli scannade som på flygplatserna, både cykel och jag och man får nog inte ta med någon fylld vattenflaska utan fylla den efter säkerhetskontrollen eller vad tror ni. Allt detta bara för händelsen i Boston kan jag gissa. Hur kommer säkerhetsrutinerna vara för åskådarna, vet jag ej. Bara att vi cyklister ska vara upp i ottan för att hinna med säkerhetskontrollen. Loppet startar 07:30.
 
Idag på morgonen när jag slog på datorn, så kunde jag inte få upp MSN-chatten, var tvungen att uppdatera, nu är den borta och skype kommer upp istället. MSN-chatten har varit några vänners och mammas kommunikation med mig. Får nog bli FB-chatten istället numera!
 
Tossda' och snart har denna veckan gått igen, och dags att planera veckans recept och TGIF-middagen, kanske hinner jag med att simma lite i poolen i eftermiddag när jag gjort mina ärende på nere på stan, men lagom tills jag kommer hem kommer väl åskmolnen som vanligt ;) och det blir mys inne istället till ljudet Tors hammare.
 
Ha en bra tossda' alla bloggvänner!

Peranakan Museum och lite annat!

 
Peranakan som betyder lokalt född eller Baba-Nyonya är uttrycket som används för ättlingar till kinesiska invandrare, där kinesiska män gifter sig med lokala kvinnor som är malay eller från indonesien. Baba betyder man och Nyonya kvinna. Hur blir denna mixen, jo man ser ut som en singaporian. Peranakansamhället utvecklats mer än två hundra år sedan när kinesiska handlare etablerade handelsförbindelser med lokalbefolkningen från Malackahalvön och Indonesien, inklusive Singapore..
Guiden berättade hur de träffades och hur bröllopet gick till. Vojjne, vojjne vilka ritualer och de har för sig, och än i dag tycker jag att de håller på med mycket utav detta här i Singapore.
När vi skulle titta på avdelning om döden, så frågade guiden om det var någon som tyckte det var obehagligt, för då behövde man inte gå in och titta. Hon sa det flera gånger och varnade. En kista med kinesiskt bårtäcke, vita blommor som föreställde att det var en ung människa, hade det varit röda blommor betyder det att det var en gammal person som levt ett långt liv och då firade man det genom röda blommor.
 
Peranakanporslin
 
Peranakan kulturen är i huvudsak en kulturell blandning av främst kinesiska, malajiska och vissa europeiska influenser, mycket ofta bär det bästa av varje. Kinesiskt porslin är ju vitt och blått, men peranakan är mycket färg och just pastellfärger. Det finns inte mycket vitt, utan de flesta ytorna är pastellfärgade. Jag är verkligen förtjust i just peranakan porslin. Fågel Phonix är nästan alltid målad på porslinet.
Länk till Peranakan Museum.
 
Foto Magnus Sporrek
 
Igår träffade vi Magnus och han berättade om sin kinaresa. Han visade en bild på vad han hade ätit och vi kan konstatera att, vi skulle aldrig smaka på detta. Att sedan kineserna säger att det är bra för både det ena och det andra spelar ingen roll. Jag är imponerad av Magnus som stoppade detta i sin mun och smakade. Ser ni vad det är? Jag trodde det var något helt annat vid första anblicken ;), det är larver. Stora feta larver som levde när de kom på grillgallret, och efter en lite stund kom det ut någon gul varliknande sörja.
Vad säger ni, skulle ni våga smaka eller är det någon av bloggläsarna som har smakat grillade larver?
 
Ha en bra dag alla bloggvänner!

Mera kontraster!

 
När den stora jakten efter bombmännen i Boston pågick för fullt, och bilder visades på hur bombmännen såg ut, så samtidigt i Singapore gick polisen i här ut med bild på en snattare i Singapore. Hon hade snattat för 228SGD. Man kan säga att det är kontraster och en stor skillnad.
 
"The police are looking for the woman in the picture above to assist in the investigation of a case of shop theft. -- PHOTO: SINGAPORE POLICE FORCE
 

The police are looking for a woman to assist in the investigation of a case of shop theft. The incident occurred at a supermarket at Fajar Shopping Centre on March 28 between 2pm and 2.40pm. A sewing machine valued at $228 was stolen. The woman is believed to be a medium-built Chinese in her 40s. She was last seen sporting short black hair, wearing a pair of spectacles, a white T-shirt, a pair of light-coloured three-quarter pants and slippers.

Anyone with information should call the police hotline at 1800-255-0000."

Källa: Straitstimes

 

Läser i dagens tidning här, att Röda korset här har skickat  förnödenheter av ett världe på 150.000 SGD till Kinas jordbävningsområde, och att regeringen här i Singapore har biståt med 50.000SGD av dessa. Japp ni läste RÄTT! 50.000SGD vilket betyder drygt 250.000SEK. Man kan undra hur det står till med Singapores ekonomi ;) eller? Gäller att hålla i plånboken, så man har råd med fyverkerier till nationaldagsfirandet kanske ;)!

 

Nu har jag lite bråttom, dags att fixa till mig för museumbesök på Peranakan idag på förmiddagen. Mera om detta imorgon, förstås. Ikväll ska vi träffa Magnus, var ett tag sedan sist eftersom han har varit i Kina, och faktiskt i Sichuanprovinsen, men i staden Chengdu. Spännande att höra om den grå vardagen i Kina.

 

Ha en bra dag alla bloggvänner!


Lekfulla apor i MacRitchie!

 
Oj, vad lekfulla aporna var igår i MacRitchie. Kändes som det var "tonåringarna" som hade mest kul.
De vuxna satt mest och tittade, samtidigt som någon letade löss i pälsen. Det var precis som att sitta och titta på ungdomar som åker vattenrutchkana, upp igen och ner i vattnet. På Facebook ligger det två små filmer från apornas framfart i vattnet (film1 och film 2). De är för festliga och jag skulle kunna sitta en hel dag och bara titta på dem.
 
Igår eftermiddag, började mörka moln tona upp sig neråt city, och det dröjde inte lång stund innan molnen, åskan och regnet var över Blossoms. Det bara inte regnade och åskade, det blåste storm, en tornado som drog över oss. Genomdraget gjorde att nästan krukorna som står inomhus välte, men i grevens tid räddade Tommy krukorna och kunde stänga balkongdörren och jag räddade den torra tvätten på andra sidan.
 
Solen kom inte fram mer igår, utan det blev en ganska behagling temperatur under kvällpromenaden ner till TFS.
Kvällen avslutades med F1-race på bästa säningstid. Kunde gått bättre för Alonso, men Kimi kom ju tvåa och alltid något.
 
Ny vecka, och dags att planera veckan. Vi får väl se över våra hojjar nere i garaget, för på söndag den 28:e ska vi vara med i ett cykelrace OCBC Cycle Singapore genom Volvo. Pumpa hjulen, plocka fram hjälmarna. Det är inte var dag som man cyklar här i Singapore, det är inte alls cykelvänligt, om man nu inte bor nere vid East Coast förstås. Valborgsmässoafton är vi hembjuda till singaporeianer på fest och då är det inte short som gäller ;). Tänkte jag skulle fixa en fin väst till Tommy, som matchar min kinesklänning. Detta betyder att det blir besök hos skräddaren i veckan också.
 
Nu är det dags att dra igång med måndagsbestyren och skriva en "att göra lista".
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!

Boat Asia!

 
Japp, då har vi varit på båtmässa och vilken värme, man försmäktade på Kepple Bay.
Svetten bara rann av oss, och den enda skuggan som fanns var när man gick ombord och gick in i de lyxiga salongerna på alla dessa yachter. Den ena värre än den andra, med lyx.
 
 
Fanns några få segelbåtar, det mesta var stora lyxyachter men denna gamla segelbåt var väl den som var mest spännande. Vega från 1892, byggd i Norge. Är du intresserad, klicka på länken här så kan du läsa mera. Länk till VEGA och länk till VEGA på FB.
Vi träffade kaptenen Shane Granger som berättade om båten och visade runt. Vi kommer nog åka ut och hälsa VEGA nästa helg också, och ta med Magnus.
 
Tommy ombord på VEGA och samtalar med kaptenen.
 
Jag i Vegas salong
 
VEGA
 
En svettig dag som tog på krafterna, bara att ta en taxi hem till Blossoms och fylla på med mera vatten och se på F1-kvalet.
 
Idag söndag har vi gått morgonrunda i MacRitchie igen, och nu drar en tropisk tornado över Blossoms, så det gäller att hålla i grejerna. Dagen kommer att avslutas med F1-race hemma på Blossoms.
 
Ha en skön söndag alla bloggvänner!

Världens godaste pizza!

 
Jag visste det innan att det är världens godaste pizza, och jag måste säga det och skriva det en gång till.
Botten är så tunn som ett löv och spröd, att när man tar en slice så ligger allt pålägg kvar även på spetsen.
Fyllningen, eller pålägget är chorizo, färska tomater jalapeno och ost förstås och rejält med pålägg, så ni kan förstå att den är spröd även när man tar sista biten är det som att äta en tunnbrödsknäcke.
Detta var kvällen middag igår tillsammans med ett glas rött ute på stan.
 
Efteråt tänkte vi gå till Wine Connection, och det gjorde vi men det var 30 minuters väntan för at t få ett glas vin. Beslutet blev att vi köpte med en flaska hem istället, som vi hade tänkt dricka där.
 
 
Supergott vin, finns även på systemet hemma i Sverige och brukar vara ett vanligt vin hemma hos oss i Huskvarna. Zinfandeldruva som smakar mycket fruktig, eldig, syltig smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, lakrits och vanilj. Doftar generöst fruktig, aningen eldig doft med rostad fatkaraktär, inslag av drottningsylt, lakrits och vanilj. Länk till vinet på Systembolaget: 7 Deadly Zins nr 6690.
 
Lite roligt när vi senast drack detta vinet, var när Monica och Rolf var här och vi var på Wine Connection. Rolf beställde vinet medans jag var och pudrade näsan, och när jag går förbi vinhyllorna ser jag denna flaskan. Åh, tänkte jag och när jag kommer tillbaka till vårat bordet, så står 7 Deadly Zins där och 4 glas. Tanköverföring på hög nivå som funkar ;)!
 
Nu har vi ätit frukost efter våran morgonrunda, jag har skrivit här på bloggen och Tommy har diskat upp och bäddat. Dags att fixa till sig och sedan åka till en spännande kinesisk affär och handla lite spännande saker ;).
 
Ha en mysig lördag alla bloggvänner!

TGIF och tankar inför helgen!

Bild från dagens morgonrunda.
 
TGIF och fredag alla redan, och idag blev det inga vanliga morgonrutiner. Vaknade innan klockan ringde av åskan, och när det var dags att gå gryningsrunda regnade det fortfarande. Så jag låg kvar i sängen och Tommy gick upp och gjorde frukost till sig och såg på rapport. Han åkte till jobbet redan 06:30 och fortfarande regnade det, så det var bara att ligga kvar och planera dagens program.
Igår var det en sådan där supervarm dag igen, men åskvädret var mera av svenskt mått idag på morgonen och även regnet ett stilla regn.
Till slut så var det bara smådroppar som kom ner, och då är är det helt ok att gå tycker jag. Frukosten för min del kändes som en brunch och idag slog jag till med löskokta ekologiska ägg, sist var väl i julas jag åt det hemma i Sverige.
 
Ska skriva några mejl nu på förmiddagen, fixa lite innan jag tar mig ner till stan och handlar lite från inköpslistan jag skrivit upp. Det är också bestämt att jag sedan åker till Tommys jobb, och åker med honom hem.
 
Hur ser helgen ut, för våran del. Båtmässa Boat Asia nere vid Mariana at Keppel Bay. Blir nog ett besök där på lördagen efter att vi gått i MacRitchie förstås. Kommer väl att känna oss som en katt bland hermeliner, med tanke på att det väntas 16000 välbärgade personer till mässan, står det att läsa på hemsidan. Finns ju ingen direkt bilparkering där, utan det är taxi som gäller och shuttle bus från VivoCity som gäller. Annars hade det varit intressant att se bilparkeringen, vilka bilmärken de välbärgade väljer ;). Många blir väl också körda av sina privatchaufförer, kan jag tänka.
Bilen är ju den lite mera synliga statusprylen, handväska är det ju sedan för kvinnan och klockan för mannen, men klockan är ju lite mera diskret. Handväskan syns ju, och här kan jag tänka mig att det Hermés som gäller. Var ju så när jag var på McLarens lansering förra året. Då tyckte jag nog att den väskan var de flestas val av modellerna Kelly och Birkin. Priserna på dessa äkta handväskor är som en mindre bil hemma i Sverige och då pratar vi per styck. Alltså över 100.000:-
 
 
Sedan är det ju F1-helg igen från Bahrain. Tidskillnaden gör att det blir trevligt kvällsrace både på kvalet och själva racet. Kval klockan 19:00 på lördagen och racet 20:00 söndag. Perfekta TV-tider!
 
Ska ta med och fotografera både båtar och handväskor ;) och förhoppningsvis blir det några bilder på söndagen på bloggen. Men redan imorgon lördag är jag tillbaka med en liten rapport om fredagen.
 
Ha nu en mysig TGIF alla bloggvänner!

En riktig pärla!

En riktig pärla från Halong Bay, Vietnam.
 
Dagens rubrik på inlägget, fick jag i huvudet efter att jag läst kommentarerna jag fått under gårdagen på bloggen. Kian hade kommenterat Rawa Island, och då såg jag pärlan där i skålen bland alla kärleksfrön intill mig i skåpet och idén för inlägget var klart, jag skriver om pärlor.
En riktig pärla, är ett uttryck som man faktiskt säger ganska ofta utan att man tänker på det om något är perfekt. Idag ska jag besöka en riktig pärla här i Singapore, Botanic Garden för en promenad och kanske lite macrofotografering av några blommor och orkidéer. TFS är också en riktig pärla när det gäller mat och smak, nästan lika gott som min egna mat ;).
Hur skiljer man en riktig pärla från en oäkta, enklast är att ta pärlan mot framtänderna och känner man en strävhet är den äkta, är den däremot alldeles jämn och glatt är den oäkta. 
 
Påtal om riktiga pärlor, så fick jag ett halsband av Tommy på min senaste födelsedag, armband av mamma och pappa, örhängen av våran dotter. Spännande blå färg på pärlorna!
 
 
Att testa jade är också ganska enkelt, här i Singapore och i Asien finns det ju hur mycket jadesmycken som helst och hur vet man att det är äkta. Jo, man ber att få ta något vasst föremål, som nål exempelvis och dra på ytan, allstå försöka göra en repa. Det ska inte bli något märke alls, för jade är det näst hårdaste materialet efter diamant. Blir det en repa, är det glas, plast eller något annat men inte jade.
 
Har du en riktig pärla som du vill berätta om, och då tänker jag inte på något smycke utan något helt annat?
Vi har Fagerhult vid Ylen och och nu även Rawa Island i Sydkinesiska sjön som är  "En riktiga pärla" för oss!
 
Ha en bra tossda' alla bloggvänner!

Tors strid med jättarna!

Bild efter morgonens regn.
 
Idag har vi fått uppleva Tors strid med jättarna, Han åkte runt vårat hus med sin vagn som drogs av bockar bland molnen, en strid som ingen gick obemärkt förbi. Vilken slagkraft hans hammare har.
Åskoväder här är vi vana vid, och det rejäla om man jämför med åskan i Sverige. En gång innan inder 5 år här, har vi varit med om ett så kraftigt åskoväder, och då var min mamma och pappa här. Pappa hade aldrig tidigare varit med om något liknande. Idag så var det faktiskt flera gånger om kraftigare och blixtnedslag hela tiden över, och runt huset. Regnet vräkte ner och vinden var kraftig, gott för orkidéerna på balkongen med lite väta.
Har inte regnat och åskat sedan i lördags kväll, och med sådana extrema varma dagar så var det åska för alla dessa dagar idag kan man säga.
Vi hörde och såg åskan när vi skulle gå våran gryningsrunda, så jag kollade väderappen, att regnet var 5 km bort och åskan. Vi beslutade för att gå runt huset istället, ett bra beslut för efter några varv kom regnet och åskan. Då vill man inte var ute i våran park, på kullen och göra andningsyoga ;).
 
Bild från väderappen idag på morgonen, Blossoms är den blå pricken,
mitt i det röd epicentrum.
 
Idag hade jag planerat att lägga ut bilder från musselfesten, men den blev inställd från TFS.
De ringde och berättade att musslorna inte hade kommit med flyget, som utlovat.
Inte hade jag handlat något att äta till kvällsmat, och musslor var jag inställd på, så vi tog oss till Brussels Sprourts vid Roberts Quay, musslor i vitvin med grädde blev mitt val och en Leffe.
Nöjda och glada åkte vi hem och såg sista avsnittet av Molanders på svt play. Säsong 2: Ja, tack!
 
Nä, nu måste jag göra lite nytta och inte sitta här och skriva på bloggen.
 
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!

Ännu en varm dag!

Vanda Orchid, Vanda Miss Joaquim
 
Igår var det ännu en varm dag, och utan åska och regn. Efter att jag varit ute några ärende på eftermiddagen så var jag helt enkelt tvungen att gå ner till poolen för att svalka mig. Härligt att sitta och kyla ner sig i poolen, och i den delen det är skugga. Kontraster, hade jag varit i Sverige hade jag varit tvungen att spola upp varmt vatten i badkaret. Termometern även idag visade +34 grader och att det kändes som 41 i skuggan.
Efter 1 timme i poolen, var det dags att tänka på kvällsmaten. Måndagar tar jag vad som finns i kylskåpet och gör någonting utan att handla. Brukar bli soppa, perfekt att titta i grönsakslådan vad det ligger för något där. En klassisk grönsakssoppa med purjolök, gul lök, potatis och grönsaksbuljong. En liten skvätt av vitt vin fanns också kvar sedan Lena var här. Kan verkligen rekommendera vitt vin i grönsakssoppan. Vilken smak det blev! I frysen hittade jag också kycklingvingar och här tinar allt upp jättesnabbt som ni förstår utan någon hjälp med micro etc. Det blev grillade kycklingvingar med piripiri och lime.
En kanonmiddag en måndag!
 
Cattleya, Alma Kee
 
Idag ska jag gå till posten, för det är dags att skicka paket till Sverige. Snart så fyller mor och syster år och tillsammans blir de 130 år. Man kan aldrig lita på postverket när det gäller lite tyngre paket, så det gäller att vara ute i tid. Ett vanligt brev eller mindre paket, går på 5 dagar. Skickar jag något en måndag, så finns det i brevlådan i Sverige på fredagen, ja det har faktiskt hänt redan på torsdagen.
Hoppas bara att de kan hålla sig och inte öppna förrän på rätt dag ;)!
 
Ikväll blir det Moules-Frites Feast hos Xavier och hans team. Han har importerat färska musslor från Frankrike till ikväll på TFS. Jag har beställt Moules Marinière, musslor i vitvinssås. Måste förbokas!
Finns också att välja på andra varianter, som Moules à la Catalane och Moules Aioli.
Tommy gillar inte musslor, så han får väl köra på något annat från den vanliga menyn.
 
Ha en bra tisdag alla bloggvänner!

Dags att fira igen!

Bild lånad från Alonsos hemsida
 
Ett spännande race, där det hände mycket och för våran del höll det hela vägen både med Alonso och Kimi. Synd om Webber i helgen, i lördags på kvalet så hade de glömt tanka bilen, inte roligt att få soppatorsk mitt under ett varv när man ska köra så fort som bara den. Sedan igår under själva loppet lossnar däcket efter en incidenter. Adjös och good bye, och våra tankar gå till Webber och Lena!
 
 
Inköpen från Malaysia fanns på igår igen, och denna gången gav de tur. Ett bra och spännande race var det, så det var perfekt att gå efter racet till TFS och skåla för segern i helgen.
 
Skrev i förra inlägget att vi skulle på bilmässa i Marina Bay, innan racet. Vi tog bilen ner, men oj vilka köer för att parkera bilen. Så innan vi ens ställde oss i parkeringskön, gjorde vi en "U-turn" och drog ut på landet en sväng, men inte till bondgården utan till Pottery och tittade på keramik och porslin. Finns alldeles för mycket att titta på. Tommy är lite intresserad av att köpa en keramiktupp, men priset är inte rätt. Han fick inte rätt pris igår heller, så envis som han är så åkte vi hemmåt utan tupp igen ;).
 
Nä, nu måste jag ta tag i dagens sysslor, så här en måndag, dags att hänga första maskinen tvätt!
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!

Kontraster!

 
 
Oj, vad varmt det var igår. På våra nästan 5 år här i Singapore, så har vi nog aldrig upplevt det så varmt. Kändes som 41 grader i skuggan stod det på termometern. Då kan ni tänka er hur det var när man gick i solen.
För första gången en lördag satt det inte en enda person på eftermiddagen på Brewerkz under markisen (bara några få rökare i ett hörn som blev "varmrökta"), som det annars brukar vara tjockt med folk. Alla är ju inte intresserade av F1, som kunde vara en förklaring till varför alla satt inomhus för att se på TV.
När det är så här varmt, brukar det ju vara ett tecken på regn och åska senare, och mycket riktigt fast lite senare än vanligt. Vid 19:30-tiden när vi skulle titta på film hemma, smäller det så man kan tro att Nordkorea anfaller. Svårt att koncentrera sig på den bra filmen, när det utanför går blixtrar rakt ner mellan grannhusen och Blossoms. Jävla vilka smällar!
Filmen "En bohem i Paris!", jättebra fransk dramakomedi.  Se den om ni gillar franska filmer!
 
 
Kontraster mot igår, detta är vädret idag på söndagsmorgonen när vi ska ta våran morgonrunda i MacRitchie.
Stora temperaturskillnader och även om temperaturen är som en svensk varm sommardag, så frös vi faktiskt lite när vi började rundan, både Tommy och Jag.
 
 
Tyg inhandlades igår. Thai silk, och det blev 2 olika tyger. Hallonrött, som jag säger och min syster, men försäljerskan sa "Strawberry", sedan blev jag förälskad i det tyget som skiftar i färg beroende från vilket håll man tittar, här ser man blått och rosa men även gröna nyanser syns ibland.
Dags att gå till sömmerskan i veckan!
 
Några kossor blir det inte idag att besöka. Tittade på deras hemsida och på söndagar är det stängt, så det får planeras in nästa lördag istället. Man vill ju gärna gå in och hälsa på kossorna. Nu blir det bilmässa i Marina Bay, innan vi laddar för F1-race på TV hemma på Blossoms.
 
Ha en skön söndag alla bloggvänner!

Fredagar är härliga!

 
När man vaknar på morgonen en fredag, så har man den där härliga känslan att det är fredag. Vi tycker måndagsmorgonen också har en härlig känsla, men fredagar är snäppet bättre. 
Igår innan vi hade TGIF på riktigt på kvällen, så startade jag med en SWEA-fika uppe vid Tanglin Mall på förmiddagen, sedan promenerade jag hela vägen ner för Orchard Road och tittade in i en hel del affärer och det hade blivit några påsar när jag till slut kom till Plaza Singapura. Där har nu ColdStorage öppnat i Carrefours lokaler, men bara på den nedre vångingen B2. Stort och fräscht, så där handlade jag kvälls TGIF-middag.
Dessert eller som grädde på moset blev det Skype-videosamtal med Leia, Angelica och Micke, en helt perfekt fredagskväll.
 
Nu ska vi ner till Arab Street och kolla på tyg, thaisiden till en kinesklänning, och då är det bra att ta med Tommy om vi ska förhandla pris ;). Frågan är bara vilken färg och nyans jag ska välja, någon som har ett förslag?
Lila kan man ju tro att jag ska välja, men jag har så mycket lila så jag känner för någon annan färg.
 
Om någon undrar om bilden, så lånade Tommy min Canon igår till jobbet för att ta lite bilder. Här ser vi lite av nybilslagret av Volvo ute i Pesawat på Wearnes.
 
Ha en skön lördag alla bloggvänner!

Färsk mjölk från Singapore!

 
Titta vad jag hittade i affären igår när jag var och handlade, färsk mjölk från Singapore.
Mjölk från Singapores enda kofarm. På gården finns det drygt 250 hondjur varav drygt 70 bär på kalv och 175 kor som ger mjölk. Sedan har de 2 tjurar, men de gör mest konstgjord befruktning med sperma från tjurar i Australien. En ko lever ungefär 16 år, men pga värmen blir det oftast bara 12 år i Singapore. När kossan är 8 år här i Singapore expoteras den då till Malaysia eller Indonesien för att förlänga livslängden.
Hö köps från Australien, undra hur mycket de är ute och betar grönt gräs?
Tror att vi i helgen ska åka en sväng och titta till kossorna, och kanske kommer det ett repotage nästa vecka och några bilder farmen.
 
TGIF igen, denna veckan gick fort och nu ska jag snart iväg på SWEA-fika uppe på Tanglin Mall och på bästa fiket i stan Café Brunetti, om man inte räknar Spinelli. Detta är mera ett klassiskt konditori, än de allt vanliga Starbucks, Coffee Bean och även Spinelli hör dit. Spinelli har godast kaffe av dessa tre.
Café Brunetti och också supergott kaffe och de har också supergoda läckerheter till i bakverk, Stora bakverk, men även samma fast i miniatyr. Perfekt, då kan man köpa 4 bakverk och smaka, istället för en enda stor bit, som sedan visar sig och inte är god. Då sitter man där med en jättebit och tittar ;).
 
Ha en bra TGIF alla bloggvänner och önskar en trevlig helg, till er som inte tittar in på helger utan bara på vardagarna. Vi andra hörs imorgon igen!
Kram från oss i Singapore

Extra tidig morgon!

Norma precis hemkommen till sin familj, april 2012.
 
Idag blev det en tidig morgon, något hade hänt med väckarklockan, eller uplighten som börjar gry 30 minuter innan den börjar med fågelkvitter. För att vi ska ha lite bonustid innan vi går ut på våran gryningsrunda med en kopp nescafe och kollar igenom e-post, FB och nyheterna om det hänt något medans vi sov. Uplighten går  20 minuter före riktig tid.
Men något hade hänt, vi gick upp som vanligt 05:33, sitter vid datorn sörplar på kaffit och läser det viktigaste, när Tommy säger att nu är det dags sådär 05:56 tror både han och jag och tittar till på datorn. 04:56 står det. Vi tittar på klockan på armen, ja bara 5:00, så vi går in och kolla klockan i sovrummet och där står det 6:03 + 20 min. Hur kan en klocka ändra sig 1 timma minus är frågan?
Drar man ut kontakten börjar den om på 00:00 och att den skulle stämma så exakt att det skiljer 1 timma också. MÄRKLIGT!
Ställde klockan rätt tid + 20 minuter, vi la oss med träningskläderna på och vilade ögonen i 25 minuter, innan vi började om igen. Nu hade vi ju checkat datorn, så nu var det bara att ta på dojjorna och gå rakt ut. Det gjorde vi, hade glömt att checka läget på regnfronten, det REGNADE när vi kom ner, så det fick bli ett par varv runt Blossoms utmed huset i skydd av träden som paraply.
Brukar alltid titta ut genom fönstret i sovrummet när jag drar från gardinerna när jag stiger upp, om det regnar eller inte. Chansen är väldigt liten att det regnar på morgonen, men jag checkar alltid läget ner i poolen om jag ser regndroppa falla.
 
Blev som sagt en tidig morgonrunda, tidig frukost och Tommy åkte extra tidigt till jobbet.
 
Fagerhult, 11 april 2012.
 
Ibland är det roligt att blicka tillbaka, var man gjorde för exempelvis ett år sedan.
Då var vi hemma i Sverige på påsklov. Det pratas om att det är en mycket sen vår i Sverige detta året, men på bilden förra året såg det ut så här vid torpet i Fagerhult, ganska mycket snö runt huset, även om scillan hade kommit upp på framsidan.
 
Fagerhult, 11 april 2012.
 
Vad händer i Singapore idag eller vad sägs på nyheterna här?
Detta har jag inte hört mycket om på svenska nyheter.
Här talas det mycket om fågelinfluensan som har flera fall i Kina, och det är en ny stam av fågelinfluensa H7N9, 33 personer har blivit smittade, 9 dödsfall och att en 4-årig pojke blivit frisk, den första personen som blivit botad.
Kanske det är flera sjuka och döda än vad vi vet, eftersom Kina har visst fängslat ett dussin personer som försöker "sprida falska rykten" om fågelinfluensan.
 
Något som det pratas om både här och hemma i Sverige och i hela världen förstås, är ju vad som ska hända i Nordkorea.
Den 14 april så går  26:e omgången maraton i Nordkorea av staplen, och många länder ska närvara och 600 nordkoreaner. Spännande att se hur många som kommer till maratonloppet, en sak är det ju att anmäla sig, som man säkert gjort för länge sedan, sedan kan man ju bli "sjuk" och inte kan komma, spännande att se om det bara blir nordkoreaner som springer. 
Den 15 april så firar man ledarens farfars födelsedag Kim II Sung, med stor militärparad, och kanske blir det ett fyverkeri i världen som man aldrig sett tidigare, ett otäckt fyverkeri med förödande följder.
Han den där Kim vill nog skrivas in i världens historieböcker, som den värste tyrannen någonsin och hans värld kanske för honom bara är som att spela ett dataspel, och att han tror att det bara är att starta ett  "new game" om det blir "game over" i det spelet han kallar Armageedon, jordens undergång.
 
Ha nu en bra tossda' alla bloggvänner!

En svensk klassiker!

 
En svensk klassiker, och den uppskattas nog ännu mera när man bor utomlands om man är en Janssonälskare. Numera är vi det båda två, och då är det ju ändå trevligare att dela denna måltiden med sin kära. En Jansson som är gjord med mycket omsorg, så där härligt mild och len och med en lagom sälta.
Planen var annars att vi skulle åka och storhandla, och då brukar vi samtidigt äta en IKEA-middag med köttbullar för smidighetens skull. Men Tommy jobbade sent, hade ett sent möte så då kändes det bara jobbigt att dra iväg och storhandla till Tampines. Skulle ju bara vara att komma hem packa upp kylvarorna och sedan nattinatti.
Jag tittade i kylskåpet och såg, tre stora mjöliga potatisar, två små gula lökar, ett paket grädde, liten Grebbestads anjovisburk, Ejderns smörgåskaviar och ett smörpaket. JANSSON det var läge sedan tänkte jag, och när jag står där och precis öppnat anjovisen och håller i den tomma burken får jag en idé, att göra en minijansson att fotografera innan Tommy kommer hem. Blev en liten aptitretare för min del, som retade smaklökarna rejält ;).
När man bara gör en Jansson för 2 personer, gör jag lite annorlunda. Börjar med att steka löken gyllenbrun i en klick smör, sedan skalar jag och strimlar för hand potatisen som också får steka med mot slutet i löken. Potatisen blir lite råstekt kan man säga, men bara lite. Sedan mosar jag anjovisen tillsammans med spadet på en tallrik och klickar i lite kaviar också. Nu lägger jag 2/3 delar av potatis och lökblandningen i en form, fördelar anjovisröran och blandar om. Nu lägger jag på resten av potatisoch lökblandningen och slår på 2 dl grädde.
Tommy ringde när han åkte från jobbet, och då satte jag in Jansson i ugnen på 225 grader i 40 min.
Färdigt precis när han kom innanför dörren, och lagom att ta ut för att svalna en stund, så att smakerna kommer fram.
Hade taggat honom på Facebook, där jag lagt ut en bild på minijansson, så han visste vad som väntade, annars hade han känt det på doften när han öppnade dörren hemma.
 
Idag är planen att det ska bli storhandlig ute på Tampines istället. 
 
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!

Självtortyr på högsta nivå och hög PSI!

Bilden har inget med rubriken att göra ;)!
 
Japp, bilden har inget med rubriken att göra, ville inte fotografera tortyrredskapet helt enkelt.
Bättre en mjuk bild än en hård produktbild.
Har länge, länge funderat på en epilator, för att ta bort hårväxten på benen, och i söndags så slog jag till när vi var ute och shoppade. Igår kväll testade jag för första gången, och innan var jag minst lika nervös som att gå till tandläkaren och dra ut en visdomstand. Feg som jag var, så vågade jag inte göra det själv, utan Tommy fick ta hand om det. Han ville nästan ifall grannarna skulle höra mig, att jag skulle skriva på ett papper, ifall polisen skulle bli kallad till platsen för kvinnomisshandel ;).
Vilken smärta, det är nog den värsta självtortyrsformen jag varit med om. 40 pincetter som drar ut håret på benen. Det sägs att med tiden kommer smärtan bli mindre, ju mera man använder och om man kör 1 gång i veckan så blir det inte lika många hårstrån varje gång som tittar upp.
Nästa gång klarar jag nog av det själv, nu gäller det att bara underhålla.
I butiken i söndags fanns det hur många som helst att välja på, men jag hade googlat på "bäst i test 2013", så jag köpte den som fick 10 poäng av 10 möjliga.
 
 
Idag är det "mulet" av luftföroreningar, ganska länge sedan sist som det låg på denna nivån, PSI ligger på 47 just nu, ändå ligger det inom nivån  "Good". Bilden är inte rättvis för det är mera dimma än vad som syns på bilden, jag trodde att de foggade utanför för denguemyggan ;).
Inter-Monsoon förhållandet börjar i slutet av mars . Detta är en övergångsperiod mellan nordöstra Monsoon och Southwest Monsoon, och vanligtvis varar från slutet av mars till maj. Inter-Monsoon-månader kännetecknas av varmt väder och enstaka kraftiga åskväder, och med vindar som är generellt lätta och rörliga i riktningen.Under denna period, ska det bara vara  betydande gränsöverskridande haze (skogsbrandsrök). Emellertid kan Singapore uppleva lätt disighet då och då, särskilt på morgonen. Detta är på grund av ansamling av partiklar under de lätta vindförhållanden och / eller dimma, och vanligtvis försvinner senare under dagen.
Lena och Per-Åke hade verkligen tur med PSI, sådana här dagar är inte trevliga. Man slipper solkräm förstås, för UV-strålningen är minimal, just nu 4 av 16.
 
PSI Value       Air Quality Descriptor
0 - 50              Good
51 - 100          Moderate
101 - 200        Unhealthy
201 - 300        Very unhealthy
Above 300      Hazardous
 
Dags att ta tag i dagen, med de andra göromålen när bloggen är fixad. En sväng ner till stan blir det också efter lunch. Ikväll blir det väl också ett avsnitt av Molanders.
Bernt Johansson i Mästarnas mästare, är snabb som en kobra, vilken reaktionsförmåga han har, det blir något att bita i för de andra.
Lästa att de stog 20 minuter innan den första glasstaven slocknade, man kan ju annars tro att det är bara så lång tid som vi ser på TV:n, Snacka om uthållighet!

Ha en bra dag alla bloggvänner!


Träning i MacRitchie och Qing Ming!

 
Söndag och vi gjorde en repris på¨morgonrundan från lördagen, enda skillnaden var att det inte småregnade och regnskogen var full av apor, även apor som ville träna på utegymet.
 
 
Så många apor vi såg igår var det ett bra tag sedan sist, de var överallt. Vill till att hålla i sina mobiler rejält, annars så vet man inte vad de hittar på med. De kom slungande i grenarna mitt framför näsan.
 
 
De kämpade för att få upp locket på soptunnan, nästan att de fick upp det ;). Dröjer nog inte länge och tycker att det är konstigt att de inte fått upp det än. Här måste aporna samarbeta lite mera, ensam klarar de inte av det.
 
Tittutleken lekte denna apan med oss.
 
Igår var det också Alla själas dag-Qing Ming, lite som våran Alla helgons dag. Alla anhöriga åker till gravarna och bränner extra med helvetespengar. Vill du läsa mera om detta skrev jag ett inlägg om detta 2010, klicka HÄR för mera info. På tillbakavägen från MacRitchie var det en hel del bilköer, man kan till och med parkera på motorvägen utan LTA ens bryr sig. Här skulle LTA (P-nisse) ju kunna kamma in hur mycket som helst. Istället terroriserar de TFS:s matgäster kontinuerligt.
 
Bild från söndagsmiddagen igår på TFS.
 
Hemma efter träningen, blev det ägg och bacon till frukost och rapport på svt play.
Fixa och ordna lite och det blev till och med en eftermiddagsvila.
Sedan var vi laddade för shopping, både Tommy och Jag. Smidigt att ta MRT ner till VivoCity, för där finns en hel del affärer och smidigt att ta sig runt.
Påvägen hem stannade vi till på TFS för söndagsmiddag.
Söndagskväll här och eftermiddag i Sverige, och chatt med Mamma Astrid. Har varit lite dåligt med chattande, men det blir gärna så när man har gäster.
 
Idag måndag är det måndagsgöra hemma på Blossoms, tvätt och tvätt. Åka och handla lite mat och fixa måndagssoppan till kvällen, och idag blir det en varitant på kålsoppa. Kvällen kommer att avslutas med Mästarnas mästare.
 
Ha en bra start på veckan alla bloggvänner!
 
 

Besök hos skräddarn!

 
Dagen började med morgonrunda i MacRitchie. Vi ville se Redbullberusade apor, men igår såg vi inte en enda apa under hela vandringen. Vi hade med var sin burk Redbull, för att se om aporna tog den ur handen, för det brukar de göra har vi sett. Idag söndag var det hur många apor som helst, men då hade vi inte med någon Redbull :(, mera om detta imorgon.
 
Efter rundan blev det frukost hemma, snabbdusch och sedan MRT till Chinatown för besök hos skräddare Ray. Sophie och Jag var med och bestämde färgerna på skjortorna. 
Eftermiddagen blev klassisk, lunch på Brewerkz samtidigt som ett tropiskt regn drog över Singapore inkulsive åska, så man kunde nästan tro att Nordkorea hade börjat  attackera, med atombomber och missiler.
Eftermiddagskaffi och stosa på Orchard Road, avslutades med middag, även idag ett italienskt ställe. 
Paltkoma och dags att ta en taxi hem, för lite Molanders (2 avsnitt) innan det blev nattinatti.
 
Ha en skön söndag alla bloggvänner!
 
 

Ny färg på naglarna!

 
Igår blev det ny färg på naglarna, när Sophie och Jag var på manikyr på OPI på Marina Bay Sands. På fötterna är det fortfarande lila, ett steg i taget ;).
2 timmar tog det att fixa, sedan var det bara att ta tunnelbanan hem och fix till sig för kvällen.
TGIF tillsammans med Sophie och Magnus på Trattoria nere vid Singapore Art Museum.
Det har blivit våran favorit, och så nära du kan komma Italien i Singapore.
 
Idag har vi redan varit och gått i MacRitchie med Magnus, nu väntar ett besök hos skräddaren för Tommy och Magnus medans Sophie och jag strosar runt i Chinatown, sedan blir det lunch på Brewerkz och några goda pilsner.
 
Ha en mysig lördag alla bloggvänner!

Svensson Svensson!

Bild från kungahuset.se
 
Japp, då har även Kungen och Drottningen blivit en helt vanlig Svensson, här är bildbeviset.
Det som slutligen gjorde dem till en riktig Svensson var besöket på Gekås i Ullared, tidigare har de ju varit flera gånger i Thailand på badsemester, som så många andra svenskar, och nu även Gekås.
 
Tommy är väl den som är mest unik av oss två, eftersom han aldrig har varit i Thailand eller Gekås. Jag har faktiskt varit i Thailand en gång, men jag hade inga badkläder med mig och var långtifrån havet och beachen. Jag var uppe i bergen vid gyllene triangeln och besökte barnhemmet BaanChiVitMai, så jag räknar inte detta som en typisk Svenssonresa. Jag har heller aldrig varit inne på Gekås.
 
Skulle vara roligt att veta hur många svenskar det finns som Tommy och mig, som inte varit i Thailand på badsemester eller på Gekås.
 
Igår eftermiddag var det shopping i Singapore tillsammans med Sophie, nere på VivoCity. Där finns det en Japansk kedja som heter Daiso, där allt kostar 2 singdollar/st. Känns lite som Gekås kanske, vet inte men det finns allt möjligt att köpa. Köpte inget bara tittade!
Dagens inköp blev några små trosor till Leia på Mortherscare, dags att börja med trosor nu när det är potträning som gäller.
 
Vad  händer idag, TGIF och allt. Längesedan det var TGIF i Singapore, har ju varit i Malaysia de två sista fredagarna och idag är det 3 veckor sedan Lena och Per-Åke landade.
 
Sophie och jag ska i eftermiddag till Marina Bay Sands Shopping Mall och gå på manikyr hos OPI. Skön avkoppling efter fredagsbestyren hemma på Blossoms på förmiddagen.
 
Vad kvällen har att bjuda på, är än ett oskrivet kort, mera om detta imorgon.
Ha en bra TGIF alla bloggvänner!

Sex, drugs & rock ’n roll!

Tabletterna på bilden är B12-vitaminer.
 
Igår kväll var jag på en föreläsnings om sex och droger som SWEA tonårsgrupp hade på programmet.
Intressant att höra även om man inte har tonåringar hemma, 
 

Dr Mikael Hartman MD PhD. Han har jobbat 15 år på akutmottagningar som traumaläkare på Södersjukuset, Karolinska Sjukhuset I Stockholm och National University Hospital i Singapore och kommer att dela med sig av sina erfarenheter därifrån samt prata om; Hur ser en drogpåverkad person ut? Hur påverkar droger kroppen? Hur mycket alkohol tål en tonårskropp? Alkoholförgiftning, vad är det? När kan det vara behov att magpumpas?

 

Promillehalten
Vid ett dryckestillfälle, det du dricker inom 15-30 minuter, är koncentrationen i blodet – promillehalten - som högst efter ungefär en timme. Ett värde på en promille (1 ‰) innebär att en tusendel av blodet utgörs av alkohol. Vid 0,2 promille (gränsen för rattfylleri) upplever de flesta en avspänningseffekt, vid 1 promille (gränsen för grovt rattfylleri) talar man sluddrigt och har försämrad muskelkontroll, och vid nivåer över 1,5 promille får man svårt att prata och gå och mår ofta illa. Högkonsumenter (riskbrukare eller missbrukare) märker dock inte av dessa effekter lika tydligt. De har blivit toleranta och behöver en större mängd alkohol för att uppleva samma effekt. Vill du läsa mera om vad som händer i kroppen, klicka på länken här till vårdguiden.

 

Det finns också en gratis app till mobilen som heter promillekoll, där kan du ha koll på ditt alkoholintag och se din promille. Inget som man kan lita på för att kunna köra bil, dagen efter, men man får en koll på hur lång tid det tar faktiskt att bli avgiftad. Många ser jag dricker både 1 och 2 glas av öl och vin här  i Singapore och sedan kör bil, ja till och med mera. Här är gränsen för rattfylleri 0,38, men händer det något är det 0 (noll), och ingen försäkring gäller heller. Förstår inte detta heller hur man vågar dricka och speciellt tycker jag singaporianer tar en hel del öl och kör nästan direkt efter. Så tänk på det när du är ute och går och tror att du är skyddad bara för du går på trottoaren. Här där vi bor blev ju en gurkhas dödad när han var ute och tränade i våran park förra året, då en fyllerist körde på honom i hög fart bakifrån i våran park. Kom i hög fart på Uppe Serangoon Road och kunde inte hålla bilen på vägen.

 

Pratades också om andra droger, som narkotika och rökning. Här i Singapore kan man tro att det knappast finns någon narkotika. Kokain och marijana är det vanligaste och flödar rikligt i Clarke Quey-området och ska vara hur lätt som helst att få tag på. Man fattar inte hur de vågar hålla på, när man vet vad som finns för straff i Singapore. Har man mera än för egen konsumtion så är det ju dödsstraff. Annars långa fängelsestraff.

 

Pratades sex också, ett klart samband när man är påverkad att man lätt smittas av könssjukdomar när man har oskyddat sex. Han rekommenderade även pojkar att vaccinera sig, och bara inte flickor. Idag ingår ju inte pojkar i vaccinationsprogrammet. Här kan du läsa mera om detta, även här i vårdguiden.

Finns ju många andra sjukdomar som HIV, men det finns det inte så mycket i Singapore. Skulle du bli smittad av HIV, så slängs du ut ur landet utan att passera GÅ om du är, gästarbetare som maidar, byggnadsarbetare  etc och sådana som vi, expert.

 

Nä, nu måste jag sluta skriva om detta. Dags att fixa till mig för lunch och shopping med Sophie nere på VivoCity.

Ha en bra tossda' alla bloggvänner!


Departure!

 
Bye bye Singapore, säger Lena och Per-Åke efter 19 härliga dagar i Singapore och Malaysia.
19 dagar som gått fort, det är så när man har roligt tillsammans, och tittar man tillbaka i bloggen, så har vi gjort en hel del och även haft en hel del poolhäng på Blossoms och hemmakvällar.
Här kommer en liten bildkavalkad av dagarna, bara att klicka för större bild:
 
 
Så idag som ni förstår är det ganska tyst igen på Blossoms :(. Idag blir det en hemmadag där tvättmaskinen redan är igång och i skrivande stund har Lena och Per-Åke 2,5 tim kvar på flighten till Helsinki innan de får sträcka på benen ordentligt för vidare transporter till Jönköping.
Själv ska jag ikväll gå och lyssna på ett föredrag av en traumaläkare, som ska prata om droger och hur det påverkar kroppen och speciellt ungdomar. Friskvård och hälsa är ju ett av favoritämnena ;).
 
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!

Grande Finale!

 
Igår kväll var det Grande Finale för Lena och Per-Åke, visserligen dröjer det 1 dygn tills de åker ut till Changi Airport och checkar in för flight till Sverige sent ikväll.
Tommy anslöt till middagen på kvällen vid Marina Bay. En promenad över till Gardens by the Bay för att se de konstgjorda träden tändas i olika färgade lampor. Det är också nästan mer magiskt att stå under själva "båten" än att vara uppe på toppen.
Uppe på Sands resort däck, åt vi en chokladbuffé på The Club och njöt av utsikten.
Perfekt avslutning på en semester i Singapore, Singapores nya skyline.
 
 
Ha en bra tisdag alla bloggvänner!

Påskfirande på Rawa Island!

 
Så var vi här igen, vårt paradis! Alla som varit här vet vad vi pratar om, kanske inte alla ;) men de flesta älskar det tror jag. Beror ju också på vad man har för referenser på "paradiset".
Konsten att inte göra någonting alls, är bra för själen och då är Rawa Island perfekt att åka till. Visserligen så badar man, läser lite eller går lite på stranden och tittar efter några vackra snäckor eller hjärtformad korall så helt syssellös är man inte, men perfekt för att ladda batterierna.
När man sedan åker med vänner så blir det mycket skratt och det är ju också bra för själen.
Vi har haft underbara dagar, kanske lite för mycket folk på ön eftersom det var Public Holiday, men det visste vi ju om, så vi var förbereda på alla barnfamiljerna.
 
Har aldrig varit med om så korta köer, inga köer alls vid Woodlands Checkpoint, drygt 10 minuter och det får jag säga är rekord att åka genom alla kontrollerna. Något längre tog det vid Malaysiska gränsen ;), men intressant att se desperata bilförare tränga sig och hur malaysiska myndigheter organiserat det hela. Hysteriskt och som värsta cowboyfilm, konstigt att det inte var mer krockar eller att folk blev skjutna ;).
Kvällen avslutades med middag på TFS tillsammans med Magnus och Sophie.
 
Bjuder på några bilder från Rawa Island och någon text behövs inte tror jag. Undrar ni över något så skriven en kommentar på bloggen så får jag förklara.
 
Idag är det vardag och jobbardag för Tommy, men vi andra ska vi ut och shoppa till alla våra barnbarn, och även till de som är på G i sommar ;).
Ikväll blir det Grand Finale uppe på Marina Bays Sands Resort med buffé, förmodligen blir det bilder från detta imorgon här på bloggen.
 
Ha en underbar solig Annandag Påsk alla bloggvänner!
 
 


Lyxbio!

 
Ligger lite efter med bloggen.
I torsdags eftermiddag, så var vi på lyxbio och såg G.I. Joe. Innan åt vi lunch på Maché, ett bra koncept på matställe och restaurang, saknas i Sverige.
Känns lite konstigt att gå på bio innan 2-tiden, beställa in drink och smågodis.
Första gången för Lena och Per-Åke, och de var hur nöjda som helst att ligga där i sina fåtöljer med en filt på sig i väntan på att drinken ska serveras.
Efteråt var det bara att ta MRT hem och förbereda kvällsmaten tills Tommy kom från jobbet, samt att packa för Rawa Island.
 
 
Nu blir det ett nytt inlägg och då bilder från Rawa Island!

RSS 2.0