TGIF - möte i monsunen!

 
Vi döper dagen till möte i monsunen, visserligen regnade det inte en droppe igår men just nu är det monsunperiod i Singapore. Tänker på sången Möte i monsunen av Evert Taube, där han sjunger om Sveriges konsul i Singapore kapten Fredrik Adelborg (1886-1948), som räddar Fritiof Andersson ur knipa. Fritiof får vita kläder och får låna 10 pund...
 
Möte i monsunen blir det ikväll när Christina och Stanley landar i Singapore. Champagnen ligger på kylning och sedan blir det några härliga dagar tillsammans i värmen.
 
Igår var vi ute och hämtade våra startlappar till söndagens lopp, lite roligt för på Tommys nummerlapp står det med STORA BOKSTÄVER ANNELIE SANDBERG, men på lilla etiketten Tommy Sandberg och på alla andra papper och anmälan står det Tommy Sandberg. Gick inte att ändra, sa tjejen i disken.
 
En sväng till Thomson Road för att inhandla lite snittblommor stod också på att göra listan. Oj oj oj vad julgranar det fanns där. När vi parkerat bilen och kom ut, så lukta det granskog lång väg. Allt från pyttesmå bordsgranar till GIGANTISKA stora granar till typ slott och hotell, där ändan på stammen hade en diameter på minst 30 cm.
Granarna hade växt i USA. Blundade man, kunde man tro att man var i Fagerhult och i svampskogen en varm sommardag.
De stora granarna jag skriver om, är bakom mig, svårt att få med på bild.
 
 
Idag på morgonen har jag kollat på debatt på svt play, lite roligt att höra när människor skriker i mun på varandra. Tänk var jullov, luciafirande och sommarlov kan uppröra, oj oj oj vilken energi det går åt bli så upprörd.
 
Är jul- och påsklov religiöst neutralt? Kanske dags att dra in dessa lov eftersom skolan ska vara religiost neutrala.
Från början är julen en blandning av minst 3 olika religioner. Kristi födelse är ju den som vi förknippar julen men,  men tidigare firade man den fornnordiska företeelsen midvinterblot, och romarnas solgud innan kristendomen bestämde sig för vilken dag Jesus föddes.
 

Jul heter det bara i norden, i övriga världen heter det ju Christmas, Christ mas som man översätter till Kristi mässa. 

Här kommer ett utdrag från wikipdia om julen: 

"Julblot, fornnordiska jólablót eller midvinterblot, julofferfest, är en högtid i fornnordisk religion. Den exakta tidpunkten för blotet är omstritt. En del menar att det hölls vid vintersolståndet i slutet på december, medan andra menar att det var i mitten av januari. Det senare datumet kommer av att midvintern ansågs infalla 14 januari.[7]

Jul (fornnordiska jol) är en benämning på den nordiska förkristna midvinterfesten julblot. Man tror att firandet av denna dag var en dyrkan av årets mörkaste tid, då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.[källa behövs] Julens speciella gud var Jólner, som är ett av Odens många namn.
Begreppet jul förekommer i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900, där någon sägs "dricka jul". Vid julblotet, den högtidligaste offerfesten, gjorde man offer, blot, för att få gudarnas välsignelse över den kommande grödan. Julblotet integrerades i den kristna julen.."

Källa: Wikipedia


Ha en bra TGIF alla bloggvänner!


Snart är det advent!

 
Snart är det advent, och här i Singapore, även om det känns konstigt så plockar jag fram adventsljusstakarna. Elektriska i fönstren och på bordet den klassiska som man tänder varje söndag.
Jag tror att det kvittar hur mycket man julpyntar, fixar med mat och julkappar, så blir det inte samma känsla som hemma i mörka och kalla norden. Känns så konstigt att se alla dessa julgranar med pomlor och ljus i denna tropiska värmen. I affärerna jultomten som tar emot barns önskelistor och all julmusik i högtalarna som ekar. Likaså smakar ju inte glöggen detsamma, som när man kommer hem efter att varit ute i kylan och är röd om kinder och näsa. Dricker varm glögg för att värma sig och bli man röd istället igen om kinderna av värmen.
 
Idag har jag en mjuk lingonpepparkaka som veckans recept.
 
Länkar till receptet och några favoriter så här till advent:
Glögg
Saffranskusar
Engelska pepparkakor är mina favoritpepparkakor
 
 
Idag har jag ätit den första clementinen för året. Här finns det mandariner året om, men igår inhandlade jag några småclementiner som smakar mera jul. Blev mellanmål nu på förmiddagen här i Singan.
 
Idag ska jag fixa och ordna lite hemma, se till att gästrummet är färdigställt och gästbadrummet. Ikväll ska vi också åka och hämta våra start-kit för halva maraton som går på söndag, blir alltså en biltur ut till expohallarna åt Changi Airport hållet. En sväng till blomsteraffärerna på Thomson Road förstås och sedan måste vi bara se Homeland. Sedan finns det inte tid för det, och avsnittet ligger på 1 vecka på svt play.
 
Ha en underbar dag alla bloggvänner!

Meeting in Hanoi-Vietnam!

 
Hanoi är Vietnams huvudstad. Det ligger på högra stranden av Röda floden och 2010 var det 1000 år sedan staden grundades. Det är en stad med en lång historia och rikt kulturarv.

Staden är hem för över 600 tempel och pagoder, men arkitekturen har också en tung franska inflytandet efter ockupationen 1873.

Gatorna i Hanoi domineras av mopeder och vespor, helt kaotiskt är det och mycket konstigt att det inte händer mera. Gick ganska lätt att ta sig över en gata, bara att kolla och gå sakta hela tiden, medans vesporna zickzacka omkring oss.

 
Munskydd hade nästan alla i Vietnam och vi köpte för skojs skull, men självklart är det mycket dålig luft i Hanoi och när vi kom tillbaka till Singapore kändes det som rena rama landet i Sverige, frisk luft faktiskt.
En moped eller vespa i Hanoi släpper ut lika mycket avgaser som minst 1000 nyare bilar.
 
 
Hanois Brewerkz är Bia Hoi. I gamla stans gränder dricker man bia hoi i plastsejdel, färskölet från Hanoi för bara ett par kronor på en plastpall i något gatuhörn, är ett måste. Helt klart bästa ölen i Hanoi.
 
 
I brist på Brewerkz pilsner var Hanois färsköl helt ok, och mycket bättre än flaskölen.
 
 
Lite blandade bilder från gatulivet i Hanoi, man levde på gatan.
 
 
Hanoi Hilton - Hoa Lo Prison var en fängelse som används av franska kolonister i Vietnam för politiska fångar , och senare av Nordvietnam för krigsfångar under Vietnamkriget, amerikanska nerskjutna stridspiloter som krigsfångar kallade fängelset "Hanoi Hilton". Fängelset revs under 1990-talet, även om porthuset är kvar som ett museum. Oj oj vad många som dött där inne och bland annat många kvinnor blev dödade av fransmännen.
Däremot, verkar det som amerikanerna hade rena rama lyxen om man jämför, vietnameserna ville väl visa hur man ska behandla fångar.
Riktigt rörd av att se och läsa om detta på där inne, ett måste om du är i Hanoi att besöka detta för att aldrig glömma vad som hänt.
 
 
Översta bilden är klassiskt vietnamesiskt kaffe och det andra är en klassisk latte.
Vietnamesiskt kaffe är mycket speciellt och något man måste prova. Själva bryggningen är speciell och görs i ett specialfilter som sätts direkt på koppen. kaffet smakar choklad, men jag tror att de tillsätter arom. Det ger ett i alla fall ett mycket starkt och aromatiskt kaffe. Man kan blanda i is och få en perfekt svalkande och uppiggande dryck. Beställer man kaffe så frågar de alltid om den ska vara varm eller kall.
 
 
 
Lite bilder från gatulivet och de sista bilderna prutar Tommy med en försäljare om en plånbok, som ni ser gillade hon inte sista budet, men han fick den till slut i alla fall.
 
 
Hanois motsvarighet till Raffles Hotel är Hotel Metropole Hanoi, 5 stjärnigt historiskt lyxhotell, som byggdes 1901 i fransk kolonialstil. Hotellet har en rik historia och ett sekel lång tradition av välkomnande ambassadörer, författare, stats-och underhållare, inklusive Charlie Chaplin och många många mera.
 
 
På hotellet heter baren bamboo bar istället för Long Bar.
 
 
Fyra stycken Margarita on the Rocks gick på 993.000 Dong. Man plockar bort tre nollor och delar sedan i tre.
När vi växlade in pengar på Changi Airport, så var man mångmiljonär i Dong ;)!
 
 
Moped- och vespahjälmar.
 
 
Vad sägs om elnätet här i Hanoi, överallt likadant?
 
 
Måndag kväll och vi vinkar av Christina och Stanley vid Hanois tågstation där de tar nattåget till Hue i södra Vietnam. Vi flög sedan tillbaka till Singapore igår på förmiddagen.
 
Vädret hade vi inte tur med, eftersom vi inte såg solen en enda gång i Vietnam och svinkallt enligt mina mått, men jättetrevligt sällskap så vädret spelade ingen roll :)))))))))).
 
En liten notis!
Glömde skriva i inlägget om Halong Bay, att när vi åker från Hanoi mitt inne i stan. Stannar trafiken helt plötsligt och motorcykelpolis spärrar av gator. Vem tror ni kommer i en konvoj, jo höjdaren från Tanzania med flaggor på bilen. En konvoj med jättemånga svarta bilar och säkerhetspolisen förstås.
Lite roligt och man kunde ju nästan tror att de skulle vara med flyget tillbaka, men på flyget tillbaka till Singapore var det lugnt och skönt och landad enligt tidtabell, väskorna snurrade på bandet när vi kom, ingen taxikö. Satt i taxin 15 min efter att planet landat.
 
Ha en skön onsdag alla bloggvänner!
 
 

Halong Bay - Meeting in Hanoi-Vietnam!

 
Namnet Halong Bay är från gamla vietnamesiska språket och betyder "fallande drake". Enligt den lokala legenden sände gudarna ner drakar för att hjälpa vietnameserna att hindra kinesiska inkräktarna genom att drakarna spotta ut juveler. Legenden säger att dessa juveler bildade öarna och gjorde en barriär mot kineserna. Drakarna beslutat att stanna på jorden, och den plats där moderdraken heter Halong.
 
Vädret var inte det allra bästa och visst var det vackert, men alldeles för mycket båtar och turister. Att bada i detta vatten var inte lockande även om solen varit framme. Tänker på alla toaletter på båtarna och att det säkert gick rakt ut i bukten.
 
Grottan Hang Sung Sot var spännande att se och gigantisk stor. Mycket mäktigt men förstås alldeles för mycket turister som en enda lång kö.
 
 
 
Några av öarna har flytande fiskebyar, som utnyttjar det grunda vattnet med 200 fiskarter och 450 molluskarter.
En pärlodling besökte vi andra dagen och Tommy hittade en pärla. Den ligger nu här i skåpet, i en skål bland "Love seeds". 
Resan med buss tog 4 timmar från Hanoi, fast det bara är 16 mil, så dåliga vägar är det och max hastighet är 80 km/h. I stadstrafik är det 40 km/h som gäller. Så sammanlagt 8 timmar, det tröttar kan jag säga och sedan alla dessa turister, gör att Halong Bay känns som en turistfälla. Intressant att se klipporna i vattnet, och man får vad man betalar för sägs det. Visst gjorde vädret sitt, men men ;)!
Här kommer lite bilder från Halong Bay.
 

 


Röda mattan - Meeting in Hanoi-Vietnam!

 
Röda mattan var utrullad när vi steg ut på flygplanstrappan, så ska det vara när man kommer till ett land för första gången. Välkomstkommite, musikkår, blomflickor och flaggan hissad förstås, men de hade visst missat den svenska flaggan för det var Vietnams och Tanzanias flagga som vajade.
 
Nu till varför den röda mattan var utrullad. I Singapore går vi ombord som vanligt, på utsatt tid men inget händer. Alla sitter och undrar varför man inte stänger gaten för alla verkar vara där. 30 minuter sitter vi efter det att planet skulle lyft, då händer det något. In strömmar massa afrikaner i svarta kostymer och typiska svarta afrikanska kostymer med ståkrage + en med grön militäruniform med massa medaljer, sträck och siden band tvärs över, hatt också. Han står längst fram. Männen i kostym har stora svarta diplomatportföljer och det finns knappast några platser i det nästan fullsatta planet. Det dröjer ytterligare 30 minuter innan alla afrikaner har hittat en plats, för de verkar inte ha några biljetter, utan de springer fram och tillbaka i planet och med sina portföljer. Mannen längst fram står hela tiden upp tills flygvärdinnorna stänger dörren till slut.
Om det var presidenten, eller någon annan hög person från Tanzania, vet jag ej. Ingen sa något och vi frågande inte heller.
När planet landade i Hanoi, så reste sig alla afrikaner när noshjulet tagit mark, tog sina portföljer och ställde sig i gången. De var minst 30 personer. När vi taxade fram såg jag allt stå hej utanför ankomsthallen och såg Tanzanias flagga vaja. Vi fick stå i planet till cermonin var över, sedan var det våran tur att gå ut på den röda mattan nerför trappan och på marken, fram till bussen som stod och väntade.
Minst 1 timma sen, stod våran chaufför från hotellet och väntade tålmodigt med våran namnskylt i ankomsthallen.
 
 
1 timma tog bilresan in från flygplatsen till hotellet. Bilen kunde inte köra ända fram till hotellet utan 2 gator ifrån, eftersom gatorna i gamla stan är så smala, att endast mopeder kan ta sig fram. På ett litet kryp in satt Christina och Stanley och väntade på oss.
 
Vietnam är ett av de fattigaste länderna i Asien. Cirka 87 miljoner människor. Hanoi är huvudstaden och ca. 6,4 milj inv., Ho Chi Minh City (Saigon) som är största staden medca 7,1 milj invånare.
Vietnam är republik och politisk partie är Vietnams Kommunistiska Parti, och enda tillåtna parti, alltså enpartistat. De mänskliga rättigheterna är kraftigt begränsad i Vietnam. Långa fängelsestraff drabbar den som kritiserar regimen eller den utbredda korruptionen.
Landet har under en stor del av 1900-talet utkämpat krig. Fransmännen var där och krigade och sedan minns vi ju alla Vietnamkriget 1959-1975, där amerikanerna bombade och gjorde fruktansvärda saker mot befolkningen.
Halong Bay som kommer om i nästa inlägg, där vräkte USA ut minor, som fortfarande finns i bukten.

Under Vietnamkriget var många av kanalerna mellan öarna hårt minerade av den amerikanska flottan; en del av dessa minor utgör än idag ett hot mot fartyg.

2011, om ni minns så sjönk ju en båt med två svenska flickor som dog. Båten gick på en mina och sjönk på direkten och 12 personer omkom. Något som jag aldrig läst något om i svensk media. Känns lite läskigt eller hur att åka till Halong Bay?

Idag heter dagen Astrid!

Astrid Hulda Leila Augusta, Angelica Astrid Victoria, Astrid Annelie, Leia Astrid Ingrid.
Fyra generationer och bild från den 27 juni 2011 och Leia är 4 dagar.

Astrid är ett gammalt nordiskt flicknamn som är bildat från orden as (gud) och frid (skön), alltså gudaskön.

Grattis alla Astrid idag på namnsdagen!


Leia 17 månader!

 
Idag är Leia 17 månader, och idag är det också 1 månad kvar till dan före dopparedan.
Nedräkningen inför julen benämns ofta dan före dopparedan. Att kalla julafton för dopparedan är vi svenskar ensamma om även om seden med dopp i grytan också förekommer i övriga Norden. På julafton var det praktiskt att i all hast doppa lite bröd i köttspadet, som ändå stod på spisen, medan sista handen lades vid julförberedelserna. Vanligen doppade man i grytan mitt på dagen vilket går tillbaka till medeltidens julfasta som varade fram till julaftons kväll. Det var alltså inte tillåtet att äta köttmat under dagen men genom att kringgå fastebestämmelserna kunde man få känna köttsmaken i alla fall. Dopp i grytan är från början ingen typisk julrätt. Eftersom det var långt mellan baken behövde det hårda brödet mjukas upp för att kunna ätas.
Texten är hämtad om dopparedan, från Nordiska museets hemsida.
 
Många kramar till Leia från Mormor och Morfar!
 
 

Födelsedagsfirande i förskott!

 
Igår kväll bjöd vi Magnus på Trattoria Lafiandra, italienskt rakt igenom. Började med italiensk bubbel "Ferrari" och lite antipasti som; Prosciutto di Parma con melone, bruschette al pomodoro, pizza bianca garlic pizza bread with rosemary and olive oil. Varmrätt blev pizza Diavola (tomato and mozzarella with chilli and salami), med ett mjukt rödvin från Valpolicella. Dessert blev förstås en Tiramisu. Huset bjöd på typ portvin till desserten och sedan bjöd de på hemgjord citronlikör.
 
 
 
Lite franskt bubbel, att ta med hem för kapten Sporrek.
 
 
Olle proppmätt som Magnus sa efter all mat, och även Tommy instämde och jag. De åt upp sina pizzor, men jag lyckades bara få i mig 1/3 del, lika så med desserten.
 
Jättesvårt att få tag på en taxi utanför, men MRT finns precis intill så snabbast var att ta tunnelbanan hem för oss alla, men åt olika håll.
 
Stort grattis i förskott Magnus och hoppas att din födelsedag imorgon fredag blir kanonbra!
 
Nu är det färdigpackat, och snart drar vi till Vietnam för några dagars semester, men det blir nog inte tyst på bloggen för det hoppas jag. Beror på uppkopplingen och hastigheten på hotellet. Är det OK, som kommer det inlägg.
 
Ha en bra tossda alla bloggvänner!

Packa står på att göra listan idag!

 
Packa, står på att göra listan idag bland annat, eftersom vi åker till Vietnam och Hanoi imorgon eftermiddag. Nu är det ju inte så mycket som ska med i packningen, men en stor väska blir det med en liten i ;). Bättre att ta med en stor resväska och kunna fylla den med lite, om man hittar något som man vill ha. Min packning får rum i kabinväskan, som kommer att packas ner i stora resväskan på ditresan. Då vet man att det finns plats i väska för hemresan.
Imorgon när vi kommer till hotellet , så står våra vänner Christina och Stanley där och väntar på oss. Ska bli så roligt att träffas igen.
 
 
Jag älskar kartor, så i dagsläget blir det bilder från min bok om Vietnam, eftersom jag inte har några bilder därifrån ;). Fredag till lördags ska vi åka på en kryssning i Halong Bay. Den storslagna bukten finns med på Unescos världsarvslista. 1500 kvadratkilometer, med över 2000 utpridda spetsiga kalkstens och beväxta sockertoppar. Ska bli så spännande, och hoppas på bra väder och bilder!
 
 Hotellet ligger lite ovanför siffran 5.
 
Boutiquehotellett ligger nära Hoan Kiem Lake, hjärtat av Hanoi, en gata från St Josephs Cathedral (5) i ett område som erbjuder ett brett utbud av utmärkta västerländsk stil och vietnamesiska restauranger. Mycket nära Hanois Gamla Stan, de 35 gatorna (rosa delen på kartan),där färggranna butiker som säljer silke, lack, trä och sten skulptur. Här är det tänkt att jag/vi ska fylla resväskan ;).
Nedanför 5:an ligger de franska kvarteren. Med fransmännens ankomst på 1800-talet, inleddes en epok av nybyggande. De rev gamla tempel för att bygga upp  en europisk stadsdel. Operahuset i Hanoi är nästan en kopia av operan i Paris. 
 
Ska bli spännande dagar!
 
Ikväll har vi bjudit ut Magnus, eftersom han fyller år när vi är bortaresta. Så bord är bokat på Trattoria Lafiandra Al Museo.  Buon appetito!
 
 
Ha en bra onsdag eller lillelördag!

Högsta domstolen och Parlamentet!

Parlamentet
 
Igår var jag på studiebesök i Supreme Court (Högsta Domstolen) och Parlamentet.
Säkerhetskontrollen var som på en flygplats, och dessutom en klädkod som var tvungen att följas.
Man kan inte se ut som en turist och släppas in, shorts, t-shirt och sandaler som de flesta turister ser ut här i Singapore då är det stop. Kontorsklädd var klädkoden. Ingen kamera förstås, så några bilder blir det inte inifrån.
Högsta domstolen, hade annars varit häftig att kunna visa den ljusa luftiga designen inom hus. 24 olika rättsalar, varav 8 st var för grovt brott och säkerhetsklassade. Det som skiljer dessa åt, är att det finns en glasbur där den åttalade får sitta.
 
Högsta domstolen med sitt "övervakningstorn", som bara var en stor sal för föredrag etc.
Över var det den största rättsalen, som var rund, men där fick vi inte gå upp, bara till utsiktsplatsen.
 
Vi fick besöka en för civilrätt, men förstås ingen pågående rättegång. Vi fick sitta i vilka stolar vi ville och en del satte sig i domarens ;). Jag tog en åklagares stol. Rättsalen liknade den norska som Anders Breiviks rättegång hölls i, då vet ni ungefär hur det ser ut här.
 
 
Var bara att gå över gatan från Högsta domstolen till Parlamentet. Säkerhetskontroll igen, men först fick man låsa in allt löst man hade med sig i ett skåp, bara det svenska passet i handen som man sedan fick lämna ifrån sig i utbyte mot ett besökskort att fästa på kläderna. De gick också igenom hur man gör när man går in i själva parlamentssalen, hur man bockar mot talmannen både när man kommer in och går därifrån.
 
Men varför allt detta, alla har ju jullov och inte en människa synlig utom poliser eller vakter. Inte en mus ens i själva salen, som ser ut, som det var en kopia från parlamentet i England. SÅ var det med det och detta så viktigt med klädkoden. Någon gång i januari-februari är nästa möte.
 
Är man intresserad av både Supreme Court och Parlamentet, och inte har något att göra kan man gå dit som åhörare, och man behöver inte anmäla sig innan. Skickar med länkar till respektive, men som sagt Parlamentet har ju långt jullov, först i januari-februari det drar igång.
 
Kaffe och kaka på en restaurangskola, precis intill, innan vi tog bussen ner till URA och Singapore City Gallery.
Lunchen blev sen, jag och mina norska vänner; Wenche, Kirsti och Iren intog den på Ann Sing Hill Road och Beaujolais Wine Bar. Med tanke på studiebesöket snackade vi mycket brott och straff, Anders Breivik var samtalsämnet.
 
Sedan gick vi sakta och lugnt genom Chinatowns små butiker och tittade in lite här och där, innan vi åkte åt olika håll hem från MRT:n. Lång dag blev det. 8:00 gick jag från Blossoms, och 16:30 var jag hemma igen, trött i fötterna efter att ha varit kontorsklädd och gått med klackaskor.
 
Idag blir det att packa för Vietnam, som vi åker till på torsdag eftermiddag, ska bli spännande och speciellt roligt att få träffa Christina och Stanley.
 
Ha en mysig tisdag alla bloggvänner!
 
 

Sköna söndag!

 
Sköna söndag kan man verkligen säga att det var igår, en riktig slappadag och ibland behöver man det och inte fara omkring på massa måsten. Precis som vi trodde så blev det även igår regn vid 2-tiden, och då var det gott att sitta inne och läsa en e-bok som vi lånat från biblioteket hemma. Roslund & Hellström nya "Två soldater".
 
På kvällen bjöd vi Wendy och hennes väninna på Brewerkz och på Singaporest Best Pork Ribs, det gillade de och även pilsnen förstås. Intressant kväll att lyssna på deras berättelse om livet, och sina 17 år som vänner.
 
Efteråt följde Magnus med oss hem, en tidig kväll och nattinatti för klockan var ställd på 02:45, för klockan 03:00 startade F1-racet från Texas på TV. Spännande spännande och för första gången höll jag på Hamilton. En räddar i nöden och Alonso har fortfarande chans i nästa veckas sista lopp i Brasilien. 
Efter loppet, vid 5-tiden gick vi alla gryningsrundan, sedan blev det lite lyxfrukost när vi hade Magnus här, ägg och bacon, jos, yogert, rostat bröd, smör, ost och förstås starkt svart svenskt kaffi från Arvid Nordquist.
 
Nu är jag lite stressad, ska fixa till mig och ut i morgonrusningen och trängas på tunnelbanan. Jag ska på studiebesök på högsta domstolen och parlamentet nu på förmiddagen. En spännande dag!
 
Tyvärr så får man inte ta med några prylar med sig in och gå genom säkerhetskontroller, så det blir inga bilder inifrån. Mera om besöket imorgon!
 
Ha en bra måndag alla bloggvänner!

Christmas light up och monsun!

Orchard Road
 
Igår blev julen officiellt invigd av presidenten, genom att han tände upp Orchard Road. Nu kommer det att vara tänt till nyårsdagen.
Igår skrev jag ju i inlägget att vi gick i MacRitchie och att det var extremt lite vatten. Jag skrev också, undrar om det ska bli något regn idag. När jag skrev det och på förmiddagen var det blå himmel och sol, och inte ett regnmoln i sikte. Men, men det dröjde inte lång stund senare, bara 3 timmar innan monsunregnet startade. Från 2-tiden på eftermiddagen vräkte det ner i omgångar, vräkte så man knappt hörde vad man tänkte. Regnade fortfarande vid 20-tiden. Lunchen intog vi på Brewerkz med vänner, och det var svårt att gå vidare eller få tag på en taxi. Efter 2 goda öl fick jag börja dricka kaffi istället, något värmande. Temperaturen var 25 grader, men kändes som 24 grader. Nu har vintern verkligen börjat på allvar här. Idag söndag är det soligt och klart igen, men vi få se om några timmar om det blir regn och åska igen. Det brukar ju regna en skur varje dag, så det är inte konstigt alls, men när det är monsun håller det på i flera timmar, det är skillnaden.
 
Lastbil på CTE
 
Denna lilla överpackade lastbil åkte vi intill igår. Överst ligger en rullhurts som man kör oftast flyttkartonger eller tunga saker på. Tänk om lastbilen skulle bromsa. Aj aj aj - livsfarligt! Förra veckan så såg vi en överpackad moped med reklam, idag en lastbil. Värsta är att man dagligen ser lastbilar med överpackade med människor, killar som är här och jobbar på bland annat byggen, och från länder runt Indien. Djurtransporterna ser säkrare ut för djuren, än människortransporterna. Kan nog alla som varit här och sett med egna ögon intyga.
 
Ikväll blir det "julmiddag" med Wendy, revben ska hon bland annat bjudas på. Singapores bästa pork ribs finns på Brewerkz.
 
Ha en skön söndag!

Julpyntat och likvaka i Singapore!

Plaza Singapura
 
Orchard Road är julpyntad sedan lång tid tillbaka, det som hänger över gatan och längs träden vid sidan om.
I år är temat helt enkelt pomlor. Nu börjar också alla shopping malls julpynt blir klart också. Varje shopping mall har sin och tävlar om vem som är finast.
Var nere på stan en sväng i går eftermiddag och tittade lite innan jag, handlade mat påvägen hem på Fairprice vid Farre Park.
 
Plaza Singapura
 
När jag kom hem vid 16-tiden, började buddistiska munkar att mässa nere vid likvakan.
22:30 när vi sa nattinatti, mässade de fortfarande. Böner och typisk buddistisk tempelmusik.
Under kvällen såg vi också att det var säkert 100 personer med på mässan samtidigt, mellan klockan 20-22.
Svarta byxor och vit t-shirt hade alla, man som kvinna. Personerna bugade och knäböjde om vart annat.
Detta betyder att imorgon så är likvakan över och personen ska till krematoriet eller jordbegravas.
Sista natten vakar också buddistmunkarna och läser böner hela natten till morgonen.
 
The CentrePoint
 
Nu har vi precis kommit hem från våran gryningsrunda i MacRitchie, och klockan är 9:30 på lördagsmorgonen.
Nu spelar en orkester, blåsinstument och trummor. Man skulle kunna tro att det är Första maj och att det ska ut och demostreras. Men så är det inte, utan nu är det 5:e dagen och dags för kineserna att följa kistan på den sista resan. Orkesten spelar cirka 30 minuter innan begravningsprocession startar. Sedan går orkestern först, efter kommer några fanbärare, sedan kommer likbilen med kistan, efter kommer de sörjande, närmast sörjande håller handen  på bilen, så det ser ut som de skjuter den framför sig, sedan kommer alla andra sörjande och gråterskor (inhyrda personer som skriker och gråter), svarta byxor och vit t-shirt är klädkoden även idag. Tror att det var minst 200 personer, kanske till och med mera. Långt var tåget. Det var väldigt många ungdomar både igår och idag, kanske det var en ung människa, kanske det var 17-åringen, men helt klart så var det en kines som var buddist. Allt detta har vi nu bevittnat medans vi åt frukost.
 
Svenskt nybryggt kaffe smakar perfekt efter gryningsrundan och speciellt efter en lång runda som idag. 
Rundan idag kändes som novemberkåsan, jätte lerigt och halt. Blir att tvätta dojjorna, så de blir fria från denna lite oranga lera som jorden består av här i Singapore. Måste ha regnat hur mycket som helst i natt där, men ändå märkligt för vattenreservoarn var nästa tom. Nu tog jag i, men lite vatten var det, så de måste släppt ut  mycket vatten eller så väntas stora vattenmängde, tänker på monsunen. Vi få se om det blir något regn idag!
 
Ha en mysig lördag!
 

Super Hero, hajfenor och sjukvårdskostnader!

Foto: Teo Edi
 
Super Hero, så ser han ut på riktigt ;). En tredje plats kom Super Hero på för bästa kostym, not soo bad.  
En 9-rätters kinesisk menu såklart, och då blir det ingen paltkoma direkt för Tommy.
 
Foto: Keith Danger Littlechild
 
Små mjuka röda bläckfiskar var en av rätterna, alger och sjögurka, japp ni vet de klassiska rätterna inklusive den omdiskuterade hajfensoppan. Jag vägra äta denna soppan om jag serveras den numera och Tommy åt ingen soppa igår, den fick stå framför honom orörd.
 
Varje gång man går förbi en kinesisk medicinbutik, så blir man ledsen när man ser alla torkade hajfenor som ligger där, och tänker hur många hajar som fått dö, för att kineser, speciellt kineser från Hongkong och Singapore vill äta detta för att imponera med sin rikedom.
 
Singapores största livsmedelsbutikskedja NTUC Fairprice (som jag handlar i numera)  har slutat med försäljning av hajfenor sedan april i år. Fairprice har stora avdelningar med ekologisk mat och detta gör ju också att vi valt Fairprice som våran butik nu istället för Carrefour. Känns jättebra med deras tänk och gör att det valet känns ändåmera rätt!
 
Foto: Teo Edi
 
Även om fenorna inte har någon smak, är de en eftertraktad handelsvara. Den dyra soppan, som kan kosta mer än hundra dollar per portion, är en statussymbol. Hajfenssoppa är en populär delikatess i Kina, och äts i kinesiska restauranger runt om i världen. I Hongkongs restauranger där marknaden har varit stark, har efterfrågan från lokalbefolkningen minskat. Det har dock kompencerats av en ökad efterfrågan från det kinesiska fastlandet. Den ekonomiska tillväxten i Kina har gjort en dyr delikatess inom räckhåll för en växande medelklass.Baserad på information från Hong Kong beräknas handeln med hajfenor att öka med 5 % per år. 
 
Det höga priset på soppan används ofta som ett sätt att imponera på gäster vid firandet. 58 % av de tillfrågade i världnaturfondens undersökning sa de åt soppan på en fest eller tillställning.
De hajarter som anses ha bäst fenor är tigerhaj, makohaj, högfenad haj, tjurhaj, hammarhaj, svartspetshaj, håbrand, blåhaj, och sågfiskar. Fenor från hotade sågfiskar (familj Pristidae) är mycket favoriserade på de asiatiska marknaderna och är några av de mest värdefulla på marknaden. En undersökning som gjordes i Kina under 2006 av WildAid och kinesiska Wildlife Conservation Association fann att 35 % av deltagarna uppgav att de hade ätit hajfenssoppa under det senaste året, medan 83 % av deltagarna i en online-undersökning utförd av världsnaturfonden sa att de hade ätit hajfenssoppa någon gång. 
 
En tredjedel av alla fenor som importeras till Hongkong kommer från Europa. Spanien är den överlägset största leverantören och levererar mellan 2000 och 5000 ton hajfenor per år. Norge levererar 39 ton, Storbritannien, Frankrike, Portugal och Italien är också stora leverantörer.
 
Hongkong handhar åtminstone 50 %, och möjligen upp till 80 %, av världens hajfenshandel. De stora leverantörerna av hajfenor är Europa, Taiwan, Indonesien, Singapore, Förenade Arabemiraten, USA, Jemen, Indien, Japan och Mexiko.
 
Källa: Kursiva texten har jag hämtat från We love sharks
 
Detta var något nytt för mig: En tredjedel av alla fenor som importeras till Hongkong kommer från Europa. Spanien är den överlägset största leverantören och levererar mellan 2000 och 5000 ton hajfenor per år. Norge levererar 39 ton, Storbritannien, Frankrike, Portugal och Italien är också stora leverantörer.
 
Att Europa och speciellt Norge leverera så mycket till Asien, det var något nytt för mig. Alltid lär man sig något! Norge vad tänker ni med? Pengar pengar och att EU-länder håller på med detta. Trodde faktiskt inte det. Att sedan Wearnes, företaget bjuder 200 anställda på detta är osmakligt tycker jag när jag tänker på detta:
 
Foto: Ingela. Bilder från studiebesök på olika intensivvårdsavdelningar på Tan Tock Seng hospital, Singapore med min syster yster Ingela hösten 2009.
 
Tommy berättade något sorgligt häromdagen. En anställd pappa hade dragit ur kontakten på sin 17-åriga dotters livsuppehållande apparater efter att hon fått en elak bakterie i sin kropp och låg i koma. Nu var pengarna slut efter 3 veckor på intensiven, för familjen drygt 300.000 SGD, vilket betyder i svenska pengar cirka 1.650.000:- SEK.

Leker lite med siffror: Hajfensoppan 100 SGD/pers x 200 = 20.000SGD  = 110.000:- SEK
Vad sedan hela gala dinner kostade, med tanke på 9 rätter och vilket hotell det var på, så kan man ju gissa slutsumman för kalaset för 200 personer.

 

Vet inte alls mera om sjukdomsbilden och hur stor chans hon hade för att vakna upp, än vad jag skriver här och att pappan sa att han inte kunde få ihop mera pengar och att han var tvungen att avsluta sin dotters liv för att pengarna var slut. Så är det, att bli allvarligt sjuk i Singapore. Tufft men sanningen!

 

I Sverige stänger vi inte av livsuppehållande apparater för att vi inte har pengar att betala våra nära och kära, utan av andra orsaker som är mera livets naturliga gång.

 

Inlägget blev mera hajfenor än super hero, men jag blir mera och mera upprörd ju mera jag tänker och läser om hajarna och kinesernas soppa och om sjukvården förstås.

 

Det blev ett tungt inlägg idag, nu får vi pigga upp oss med mitt middagstips från receptbloggen, gösfilé som du helst har fiskat själv och fått på ett drag i sjön Ylen. Går också bra med torsk eller kolja och förstås även gös från fiskaffären. 

Gratinerad fiskfilé

 

Ha en skön och mysig TGIF alla bloggvänner!


Vanlig tossda' och Gala Dinner!

 
Dagens lunch är serverad och jag kompletterade med ett hårdkokt ägg också.
Idag dröjer det innan Tommy kommer hem, så jag får sysselsätta mig på egen hand. På Wearnes idag är det Gala Dinner och då bara inte Automotiv utan alla deras brancher. Ute på Sentosa ska det vara på något hotell och det är även maskerad.
Singaporianer är märkliga, det är bara inte maskerad utan i veckor innan har det varit uttagningar till, som typ Idol.
På personalavdelning har det varit audition, i omgångar. Vem som helst får inte sjunga inte, utan bara de bästa.
Man tror inte det är sant att ett stort företag håller på med detta. Men det verkar som singaporianerna älskar det.
Tommy har inte ens funderat på att sjunga även om han gillar det. Vad Tommy och Magnus ska ha på för maskeradkostym får ni förhoppningsvis se imorgon här på bloggen. Ska verkligen bli spännande att se om det fått till sitt förslag. Jag har bara sett några tillbehör.
Galan är lite som idrottsgalan eller Oscarsgalan, man utser olika medarbetare i olika katergorier. Och det går till som på dessa galor, där man norminerats och sedan läses vinnaren upp.
 
Igår när jag var ute på min långpromenad, gick jag påvägen hem förbi likvakan jag skrev om igår. De verkar vänta många gäster, till och med bajemajor fanns det uppställda och BBQ-grillar med stora gasoltuber.
 
Nu ska jag se lite på svt morgon tv på svt play, och snart vaknar nära och kära hemma i Sverige. Då börjar det plinga i Iphone och på FB.
Senare i eftermiddag blir det nog en långpromenad igen och kanske till och med en runda nere vid Orchard Road.
 
Ha en bra dag alla bloggvänner!

Mina skötselråd för orkidéer!

 
Enligt den senaste räkningen, finns det för närvarande över 35.000 arter av orkidéer i världen. Detta innebär att skötselråden inte passa varenda en av dem.

Kom ihåg att varje typ kan ha olika behov från varandra. Ett bra tips är att ta reda på var de växer i naturen och ger samma miljö för dem hemma.

Om du är en orkidéälskare, se alltid till att ha flera orkidéer hemma i olika stadier, snart blommande, vilande och blommande. Detta kommer också att se till, att du har blommande orkidéer året runt.

En annan viktig sak att komma ihåg när man tänker på orkidéns skötselråd, är den plats där du sätter din orkidé. Att, flytta dem från en plats till en annan, om än tillfälligt, kan vara skadligt för deras hälsa.
När du ser att den trivs på en plats, flytta den inte då någon annanstans där det kan torka ut. En annan sak att komma ihåg, är att de flesta orkidéer faktiskt föredrar skuggade ljus och växer bäst under ett skuggande träd till exempel om du vill ha den i ett söderfönster. Så du bör definitivt hitta en plats där detta krav är uppfylls.

Orkidén har en av de snabbast växande rotsystem i växtriket. När du tror att deras nuvarande kruka är för liten, då är det dags att plantera om den. Om du inte kommer att göra detta, resultera detta i avstannande tillväxt och kan även orsaka röta och att orkidén dör. Kom ihåg att orkidéer behöver mycket luftcirkulation i rötterna så att rötterna kan andas. Hur du planterar om kommer i ett senare inlägg, snart här på bloggen.

 

 
Något som nästan alla varit med om är att blomknopparna skrumpna och ramla av orkidéen.
Friska orkidé, har knoppar som faller av stammen innan de ens har öppnat sig. Detta kan orsakas på grund av snabba förändringar av luftföroreningar såsom rök, thinner eller aerosol sprayer och etylengas som frigörs från mognande frukt. Ska du flytta din orkidé runt huset varje dag? Finns det en kall eller varm plats som kan påverka den? Står den på köksbordet i närheten av din fruktskål? 
 
Orkidéer är känsliga för eventuella plötsliga förändringar i sin omgivning - och de är särskilt känsliga för snabba förändringar i temperatur. En av de vanligaste orsakerna till varför en nyinköpt orkidé, plötsligt förlora sina blommor är att orkidén går igenom "chock" när det plötsligt kommer hem till en ny miljö - nämligen ditt hem. 
 
Du kan förhindra att knoppar trillar av och blommor, genom att noga övervaka dina orkidéers temperaturförändringar. Skydda orkidéer från plötsliga kalla och värma temperaturerförändringar som kraftig luftkonditionering (AC) eller värme eller drag från fönster och dörrar.
Detta med temperatur är en hel veteskap när det gäller orkidéer för att få dem att trivas och blomma. Återkommer om  temperatur i ett senare inlägg, snart här på bloggen.
 
Den vanligaste dödsorsaken av orkidéer är felaktig vattning.
Eftersom de faktorer som påverkar din vattning, typ av orkidé, temperatur, ljus, planteringsjord och fuktighet, varierar så mycket från plats till plats, dag för dag, månad till månad, är det nästan omöjligt att ge en regel för bevattning.
Det är dock alltid bättre att vattna tidigt på dagen.
Rätt frekvens för vattning beror på klimatförhållandena där du bor. I allmänhet är vatten en gång i veckan under vintern och två gånger i veckan när vädret blir varmt och torrt.
 
Ett annat tips är att peta med fingret eller en vanlig trä penna krukan, om det känns fuktigt vid beröring eller om pennan ser fuktig,behöver du inte vattna. Den bör alltid vara fuktig, men inte för blöt eller tillåtet att den bli extremt torrt. Efter en tid så vet du hur just din orkidé vill bli vattnad. Som små individer!
 
Bästa vattnet för din orkidéer, är att vattna med regnvatten. Orkidéer är känsliga för klor.
 
Oj oj oj vad text det blev och det känns som det är en av de svåraste krukväxterna att lyckas med, men så är det ju inte eller hur?
 
Har du några tips att dela med dig av, skriv en kommentar på bloggen!
 
Hälsningar från Singapore, landet som har orkidéen som sin nationalblomma!

Onsdag som känns som måndag!

 
Långärmad flanellskjorta med krås och lite fina detaljer, blev gårdagens inköp för mig. Något nytt att ta på sig hemma i Sverigei december. Mina färger vad det också, ametist står det på etiketten, så det var inget att tveka över ens. Igår sa Tommy att han ville ut och shoppa, och då hänger man ju på ;), inte var dag, men det är något som förekommer mera nu är förr för hans del. VivoCity är hans favvoställe!
 
Homeland fick avsluta kvällen, lika spännande varje gång och man kan ju räkna ut att det slutar just när man vill se mera. Nu får vi vänta tills nästa tisdag för våran del och ni måndagskvällen. Följer ni också denna serien?
 
Idag var vi med om något lustigt på gryningsrundan. En bil (Toyota-Lexus) kommer åkande på gångvägen som är asfalterad i våran park. Har aldrig sett en personbil här, utan polisbil i så fall och det en gång. Sedan viker den av och kör över ett djupt dike, här är diken djupa för att kunna ta hand om allt regnvatten. Bilen kör över och upp på gräset upp mot våran kulle. Där stannar den och en ensam kille sitter där inne med motorn igång. Alla singaporeianer och vi tittar och undrar vad är det som händer.
Här ska man ju ringa 999 om man ser något konstigt och misstänksamt, och jag skojade med Tommy och sa att det är verkligen mystiskt.
Hemifrån kan jag inte se bilen längre, för det är några träd ivägen, men man undrar ju vad han har i sina tankar.
 
 
Likvaka är det rakt nedanför oss. Titta på bilden, och i markplan har de likvakan. Ni ser den vit/gröna markisen, där har man bord och sitter och äter från buffén, själva liket ligger där ni kan se den gula markisen, lite mera till vänster. Här är det upptänt dygnet runt och alltid finns det någon släkting där också. Likvakan pågår i 3, 5 eller 7 dagar. Alltså ett udda antal dagar är viktigt. Tror att igår var det första dagen, jag ska väl gå en runda i dag och ta en titt om det är många besökare. Tommy var ju för en tid sedan på en likvaka, som jag skrivit om tidigare. Då en kunds gamla mamma som var död. Det var bara inte Tommy från Wearnes som var där, utan nästan alla som jobbade på Volvo, typ kundmottagare, servicerådgivare etc etc. Räkna du ut hur många andra personer som också var där. Blir ju en hel kedja och så bjuds man på mat intill. Mat är viktigt, för annars så kommer inte en singaporian om det inte bjuds på mat, på vilket event det än är, har de sedan ätit så drar de direkt. Så vill man ha något sagt får man hålla dem på sträckbänken.
 
Ikväll är det månadsmöte med våran ölklubb "Singapore Craft Brew Club", och mötet hålls denna gången på Brewerkz. Innan har det alltid varit i december, och jag har åkt till Sverige för julsemester, men äntligen får jag vara med denna gången och provsmaka mina favoriter.
 
Nu har jag lite att fixa med på förmiddagen, innan det blir en långpromenad i eftermiddag, få se om bilen är kvar och gå förbi likvakan och se om de tagit dit några strippor för det förekommer också ibland för att få många besökare. Men det kanske är mera för de nattliga besökarna ;).
 
Veckans recept för den som inte vet vad man ska bjuda på till middag idag eller imorgon!
 
Tjingeling!

Happy Deepavali!

Bild från balkongen på Blossom.
 
Helgdag i Singapore, när hinduerna firar ljuset. Jo, det tackar vi för med en liten bonusdag så här i starten på veckan. Det känns som lördag idag, så man blir väl lite veckovild resten av veckan.
 
Sverigebesöken på Blossoms under våren tickar in, det gillar vi! Två besök är nu inbokade och alla har varit här tidigare i Singapore, så det blir att återuppleva det bästa och uppleva allt som hänt sedan sist.
 
De gröna bladen framför svenska flaggan på bilden, är blad från sagaträdet, eller som jag säger kärleksfröträdet.
Trädet har blivit så stort från att bara varit en litet skott på knappt 10 centimeter, då jag tog det under stora trädet nere vid gatan på Woodleigh Close. Det kommer säkert att dröja innan det blommar och blir några ärtskidor.
 
Morgonrundan avklarad, frukost och rapport på svt play likaså, bloggen snart fixad, så nu är det bara att fixa resten och oss själva innan det blir att åka och handla, fylla på kylskåpet så slipper vi göra det ikväll som vi annars brukar göra på tisdagskvällarna. En träningsrunda blir det istället i våran park ikväll, innan den kommer att avslutas med gårdagens avsnitt på SVT av Homeland på svt play.
 
Ha en bra tisdag och Happy Deepavali!
 

Måndag och helgdagsafton!

 
Måndag och helgdagsafton, vad sägs om det?
Imorgon är det Deepavali och helgdag för alla här i Singapore, även om man inte är hindu. Så är det att bo i ett land med 4 religioner. Två heldagar per religion om året utöver nationaldag, första maj och kineiskt nyår. Infaller också helgdagen på en lördag eller söndag, blir det automatiskt ledigt på måndagen eller fredagen, vanligt är måndagen. "Not too bad" som de säger här!
 
Även om det är helgdagsafton, så blir det vanligt måndagsbestyr idag, tvätta, handla mat och fixa. Downtown Abbeys avsnitt från i lördags på svt play måste jag också hinna med nu på förmiddagen. En sväng till Chinatown med vän, blir det i eftermiddag. Kanske blir det några små inköp, ni vet tre för en tia.
 
Igår söndag, så var det videoskype med Leia igen, en härlig tradition och nu när man får kontakt på ett helt annat vis än när hon bara var en liten bäbis. Leia åt frukost och vi drack eftermiddagskaffi. När man har skype i mobilen, så är man med överallt det finns täckning. Leia visade sin nya säng, nu har det blivit juniorsäng och inga spjällar längre. Stor flicka nu!
 
Ha nu en bra start på veckan!

Utan livlina!

Bild på Leia från FB igår, i sin ballerinaklänning som hon fick av mormor här i Singapore.
 
Igår var jag utan livlina i drygt 12 timmar. När man upptäcker att mobilen inte är med i väskan blir man lite frusterad allt. Nu var ju Tommy med och han hade ju sin mobilen med sig, så man överlever ju ;). Nu visade det sig att han hade glömt att ladda sin mobil, så det dröjde inte länge tills den dog helt. Tur att Magnus hade mobil, så vi var ju inte helt utan, men man känner sig naken faktiskt. 
 
Vi hade roligt och kom hem sent för att vara oss. Avslutade dagen eller kvällen på PumpRoom med Jive Talk som underhöll. Så idag söndag har det blivit sovmorgon igen. Ingen MacRitchie idag heller på morgonen.
Tur är väl det, för jag har faktiskt blodiga skoskav från långpromenaden i fredags. Fel strumpor till mina väl ingångna skor. Så blir det när det dessutom ösregnar och man blir blöt om fötterna.
 
Fars dag är det idag och jag Annelie hoppas att brevet har kommit fram till dig pappa Ingvar.
Idag skulle också Tommys pappa Carl-Gustav fyllt 88 år om han levt.
 
Ha en skön söndag alla bloggvänner!

Skyfall med vänner!

 
Äntligen så fick vi se nya James Bondfilmen. Lite problem hade Magnus med att få tag på biljetter på mysbion Golden Class. Konstiga tider, för vem normal vill gå på bio 01:30??? Katong på East Coast blev det, lite långt för Magnus som på på West Coast och vi NorthEast är inte så långt, men med taxi tar det sin tid med alla dessa gator som ska korsas. 30 minuter med taxi.
Middag innan på Astons (inget att rekommendera) ett gäng glada svenskar. Astons ligger rakt över gatan till bion, så det var smidigt att bara gå upp till loungen och ta en drink iväntan på James.
Vi köpte med hos hem som minne, 2 st Heinekenöl. Tror vi vet någon där hemma, som skulle vilja få dem ;)!
 
Filmen började 22:00, och var 2,5 timme lång, sedan taxi hem. Vilket betyder att jag stängde av gryningsklockan och lät oss sova tills vi vaknade, vilket betyder att vid niotiden slog vi upp ögonen efter 8 timmars sömn. Detta betyder också att det är alldeles för varmt för en runda i MacRitchie, vilket också betyder att vi får skjuta på rundan tills imorgon. Nu har vi ätit frukost, sett svt play och rapport, så vi är uppdaterade.
Gjort lite uppdateringar i datorn, Iphone, Ipad osv. Snart dags för att fixa till sig och träffa Magnus och ljuga lite om veckan som gått.
 
Ha en mysig lördag alla bloggvänner för det ska vi ha!

TGIF och 007!

 
Ikväll blir det James Bond och lyxbio, ni vet stora fåtöljer som massagefåtöljer, med fjärrkontroll så man kan ligga om man vill och med en go filt till också. En liten knapptryckning och så kommer en servitris krypande och tar upp beställning, allt från coctails till något gott att äta. Det är bio det!
Magnus har fixat biljetter, och bio börjar först 9:50 PM, så det blir nog något gott att äta innan på en restaurang i närheten. Bion är Golden Class Katong, så det blir någonstans runt stadsdelen Katong.
 
Annars idag blir det långpromenad längs med Singapore river och lunch bortåt Robertson Quay, om det inte blir regn förstås. Igår när jag skulle ta mig hem från föreläsningen, så började regnet. När jag sedan kom upp från tunnelbanan hemma, så var det att gå hem i ösregn och åska, man hinner bli rejält blöt även med paraply i 5 minuter kan jag skriva. Nu lyser solen så här på morgonkvisten, precis som igår. 
 
Skillnaden mellan Singapore och Sverige, är att i Sverige är vädret en viktig nyhetsrappotering, och metrologer i TV har ju alltid funnits. I Singapore har jag aldrig sett en metrolog i deras nyhetsprogram eller väderkarta som berättar vad det ska bli för väder idag.
 
Vad ska ni hitta på idag eller ikväll?
 
Ha en mysig TGIF!

Körkort, klassträff, klädkoder och en kram!

 
Vi börjar med körkortet, för idag är det 30 år sedan jag tog körkort. Inte en fortkörning, p-bot eller krock. Alltså inte en enda anmärkning. Bra kört Annelie ;)!
Minns verkligen denna dagen för 30 år sedan, och det tror jag alla gör som tagit körkort, att man minns denna dagen extra mycket. Minns vad jag hade för kläder och skor (grön Lacoste pike, mörkblå kjol och mörkblåa loafers) och vad jag gjorde efteråt.
Det var också första dagen med halka ute, och när jag hade kört min körning och skulle byta till nästa uppkörare, halkade jag nästan utanför bilen för det var isgata.
Dagen innan hade vi varit hos en släkting på 50-årsuppvaktning, och i bilen tjatade min syster på att jag måste ta körkort. Då visste ingen mera än Tommy att jag gick på körskola och att jag skulle köra upp dagen efter.
Ni förstår deras ansiktsmin när jag kom hem dagen efter på eftermiddagen med bilen, 1,5 mil utanför stan i Svarttorp och hälsade på mamma, pappa och syster yster, med ett körkort i handen. Härlig känsla!
 
Idag fyller släktingen 80 år, Grattis Uno!
 
 
Igår kom det ett paket till mig. En mapp med berättelse från mina klasskamrater 1-6, vad de gör nu, och en CD med 79 bilder från återträffen som de hade i september. Så roligt att läsa och se, de är sig precis lika.
Tittade så sent igår kväll i postboxen, så nu ska jag ta en kopp förmiddagskaffi och läsa lite mera i häftet och studera bilderna lite mera.
 
 
Alla dessa klädkoder. Den 19 november ska jag göra ett studiebesök på Högsta domstolen och i Parlamentet.
Har fått skicka in fullständigt namn, passnummer och födelsedata för godkännande först. Igår kom information om klädsel. Så står det: "Dress code is office attire (strictly NO round neck t-shirts, 3/4 pants, bermudas, slippers or sandals). Students are required to be in their school uniform."
Office attire betyder kontorsklädsel, alltså ska man komma i en liten kort-kort mörk pennkjol, har en figursydd skjorta och rejäl urringning och till detta svarta höga pumps. För det är så de flesta tjejerna ser ut när de åker till jobbet på kontoret. Ärmlösa svarta pennklänningar finns det också en hel del som har. Verkar som en lång snyggbyxa är ok, men vem vill ta på sig långbyxor i denna värmen, och inte har jag några sådana heller.
Som ni förstår kommer det inte heller bli några bilder härifrån, inga saker får följa med inklusive mobiler, kamera och handväska. Allt ska låsas in i speciella skåp innan man passera säkerhetskontrollen.
Mera om detta på bloggen den 20 november.
 
Bild från ett socialt medie och Barack Obama
 
Som ni ser i rubriken börjar alla ord på K, K som i Kram.
Igår fick jag denna bilden i mobilen, där det stod "Four more years", innan de ens bekräftats på TV att Obama hade kommit över gränsen 270 och hade vunnit. Alla som följer Barack Obama fick förstås bilden också, och det verkar som det är många som gjort det.
När man hör och ser kommentarer i världen och på nyheter, verkar det som om världen höll andan, och när beskedet kom att Obama vunnit, en lättnadens suck hörs över världen.
 
Läste på FB igår en kommentar, som min vän fått, där även jag hade kommenterat innan. Alla hade skrivit att de höll på Obama och att de var glada att han vunnit, sedan skriver något "ägghuvud" att "Obama är ett råskinn". Jag googlade hans namn,(för det är en man, inte kan en kvinna skriva något sådant) och såg att han har många sysselsättningar, även lärare i Jönköpings kommun. Att man inte tycker om Obama, visst det köper jag, men att kalla någon råskinn, det ordet känns inte bra i munnen.
 
Nu ska jag snart iväg på en föreläsning. Jonas Ericsson föreläser med att omsätta sin djärva vision om att sätta svensk och skandinavisk design på den singaporianska kartan. Det är ett föredrag om ett unikt entreprenörskapSvensk designindustri är på frammarsch och får allt större betydelse för svensk export. Detta är ett exempel på en framgångsrik kreativ svensk näring. Andra sådana exempel är mat, litteratur och musik.
 
Ha nu en bra dag!

Valvaka!

 
Här i Singapore följer jag (Annelie) valvakan på svt play, Tommy jobbar ju. Började med att slå på TV:n redan innan gryningspromenaden och fortfarande är den på, och visst är det spännande att följa. TV:n kommer nog stå på hela dagen till det blir nattinatti för oss.
Republikanen Todd Akin, vars uttalande om våldtäkt och abort upprört i princip hela USA, slogs ut i senatorsvalet av den demokratiska senatorn Claire McCaskill i kampen om Missouri. :D
 
Idag är det soligt, och så startade dagen igår också, men igår vid lunchtid kom det ett rejält åsk- och regnoväder.
2 timmar smällde det rakt över vårat hus, och som jag skrivit tidigare kan man tro att det är bomber som exploderar över huset. Här är TV, datorer på som vanligt och lamporna blinkar inte. 
 
NU funderar jag på vad jag ska åka och handla och laga till middag ikväll, ibland kommer man ju på först när man kommit till affären vad man ska hitta på. Spännande både för mig och Tommy ;)!
 
 
Hipp hipp hurra för "Four more years"
 
Ha nu en bra dag alla bloggvänner !

Downton Abbey även i Singapore men ingen bakelse!

 
Tisdag och förmiddag i Singan. Snart blir det förmiddags-TV på svt play och Downton Abbey.
Tommy vill inte följa denna serie, även om han tittat lite då och då på de andra säsongerna.
Så när jag nu skrivit här på bloggen, diskat upp frukosten, bäddat och fixat till mig, blir det förmiddagskaffi och mys soffan med lite herrskap och tjänstefolk.
 
Sedan blir det nog dags för lunch och då ett kommande veckans recept, vilket betyder att det ska fotograferas innan jag kan äta. Något man äter i Tyskland, lika ofta som vi äter potatis. Någon som kan gissa?
 
Eftermiddagen blir det fotokurs och mot kvällen en träningsrunda i våran park, så har även tisdagen rusat iväg.
Tommy och jag följer Homeland, som går på måndagarskvällarna hemma i Sverige på svt, och det betyder att tisdagskvällar avslutar vi med Homeland innan det är dags att ladda batterierna i det svala sovrummet. Helt ok att följa dagen efter, deckare och serie, men exempelvis "På spåret" och andra där det är tävling eller utröstningar är inte så roligt, om man inte vill veta vem som vann innan man tittar.
Första sidan på nättidningarna, svt och även kommentarer på Facebook avslöjar när man slår på datorn eller tittar i mobilen vad som hänt.
 
Idag tisdag är det val i USA, och det har väl ingen lyckats undgå att höra om. Jonas Gardell ställde en fråga:
"Med tanke på hur hela världen påverkas av vem som blir USA:s president, är det verkligen rimligt att bara amerikaner får rösta?"
Den tyckte jag var bra, så jag GILLADE!
 
Idag är det Gustav II Adolf Vasa dagen, när det i Sverige äts bakelser för att minnas kungens dödsdag i Lutzen 6 november 1632, något vi gjort sedan 1909. Det gäller att vara kreativ och öka försäljningen på konditorierna och se till att blodsockret ligger på topp, så vi inte får blodsockerfall. Att vi äter tårta och bakelse när vi fyller år eller firar något är en sak, men att äta bakverk för att minnas någons dödsdag. Bättre man lägger dessa pengar till någon fond, som hjälper civila personer och speciellt barn som blivit skadade i världen i alla dessa krig som ständigt pågår.
 
Klicka här för Veckans recept!
 
Ha nu en underbar tisdag alla bloggvänner! 

Måndag, monsun och mistsignaler!

 
Usch, nu blev jag på dåligt humör. Har skivit ett långt inlägg och tidigare har det alltid automatsparats. Under tiden som jag nästan skrivit klart ringer mobilen och jag har pratat en timma och femton minuter. Klickar på publiceraknappen sedan, och inlägget bara försvinner. Borta! :(((((((((((
 
 
Hur roligt är det att skriva om samma sak en gång till, så det blir det inte på tal om. Snacka om att man blir arg, och klockan är redan 11:30 och jag har knappast inte gjort något mera idag bara för att det regnade och åskade när vi vaknade. Körde istället en träningsrunda mellan 8-9 och på den vägen är det, hur ska jag hinna med allt på "att göra listan". Nu gäller det att vara effektiv till tusen och slå flera flugor på smällen.
Kalops är beställt till kvällen, så åka och handla kött och få köttet i grytan är prio ett. Sedan blir det att bocka av resten i tur och ordning. Ska nog ordna sig till slut.
 
Kallt var det idag på morgonen till morgon-TV som ni ser, yllesockarna fick åka på, för det var endast 24 grader som kändes som 22 ;).
 
Hoppas att ni får en bra start på veckan, alla bloggvänner!

Midvinterbal

 
Igår var det som ni vet Midvinterbal på Hilton Hotel, där Måns Zelmerlöw underhöll.
Bilden här är en sådan där obligatorisk, som alla måste gå förbi och ställa upp sig.
Ansträngt blir det, när man också bara får ett försök. 
 
 
Vårat bord, där alla var på topphumör.
Bilderna blir inte så bra med bara en iphone, men Fullt ös alltså både på honom och oss alla som dansade på dansgolvet hela tiden.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kom hem klockan 02:00, så det blev "lite" sovmorgon idag. Men det kan behövas för idag blir det en sen kväll, eftersom F1-racet startar 21:00 singaporetid och efter loppet är det skype-tid med Leia. Vilket betyder att skype någon gång efter 22:30 här. Blir ett spännande race, med tanke på att Vettel får starta från pit.
 
Ha en skön söndag!

Laddar för Midvinterbal och Grattis Heléne!

 
Ikväll blir det Midvinterbal med galamiddag, 30-årsjubileum för SBAS med underhållning av Måns Zelmerlöw på Hilton Hotel.
 
Nu ska jag snart iväg och klippa mig, så här några timmar innan balen. Eftersom klänningen är lite kinesinspirerad så kan väl frisyren inte bli så konstig om de får klippa och föna till en uppklippt bobfrisyr tänker jag. Annars brukar jag aldrig gå till frissan samma dag, utan brukar vilja tvätta och fixa till håret själv, men idag blir det annorlunda. Hoppas på att det ska kännas bra, annars får jag väl fixa till det själv i alla fall, finns ju tid till det också.
 
Stor grattiskram till Heléne som fyller år idag, hipp hipp hurra!
Förra året firade hon sin födelsedag här i Singapore hos oss, känns nästan som det var igår, oj oj vad tiden rusar fram.
 
Ha nu en mysig Allahelgonahelgdag alla!

Att välja växter till balkongen!

 
Att välja växter till balkongen på Blossoms är inte lätt, för det finns så mycket att välja på.
Man vill också att det inte ska skräpa ner för mycket. Sing, min granne har haft en stor bouganville som nu har tappat alla blad och inte mår så bra. Så hon ville att jag skulle följa med till Thomson Road och hjälpa henne att välja rätt växter. Det finns så många växt-affärer att gå i, så man blir yr i huvudet.
 
Röd ingefärsblomma
 
Heliconia
 
Men vi köpte lite här och där, ställde växterna vid kassan och gick vidare till nästa.
Sedan var det bara att ringa efter en taxi och plocka upp växterna una för una.
Vi fick en taxichaufför som inte alls var trevlig, en sur gammal gubbe och som inte hjälpte till det minsta.
Att packa in 2 stora höga heliconia med orange blommor och en ingefärsväxt med röda blommor, jordsäck, näring och liten småväxt till Buddha figuren och dessutom i ösregn, var absolut inte svettigt utan att man blev genomblöt och sedan hackar man tänder av kylan i bilen. jag inhandlade näring och mossa till mina orkidéer, nu ska de blomma igen ;).
 
Sing bland alla inomhusorkidéer
 
Sing ville bjuda på en kaka till kaffit hemma hos sig, så taxin fick ta en runda till ett bageri som ligger vid Novena  Shopping Mall. Han mumlade och svor på kinesiska trots att han får betalt för varje meter som han kör. Singa och Jag sa med skånsk brytning "är han dum på riktigt" :D.
Sing köpte ingen liten kaka, utan en stor tårta. En Gula Melaka Pandan tårta, som innehåller saft från de gröna pandanbladen som är innehållet i den klassiska marmeladen här i Singapore Kaya.
Recept på Kayasylt, klicka HÄR!
 
 
TGIF och idag blir det att fixa och ordna lite inför den stora Midvinterbalen imorgon på Hilton Hotel, ni vet naglar ska målas, ögonbryn plockas och kanske lite permanentfärg på ögonfransarna. Handla mat till kvällen TGIF-middag och om sömmerskan haft tid, så ska jag hämta en liten aftonväska som hon sytt till mig.
 
Ha en mysig TGIF alla bloggvänner!

Barndomsvänner!

 
I veckan när jag var i People's Park Complex, nere i Chinatown, kom jag att tänka på en barndomsvän som jag lärde känna när jag var 5 år. Påvägen hem stannade jag till i butiken, jag sett en timme tidigare och köpte den där blåa peruken som fick mig att minnas min kära vän Plupp, ni vet hon/hon med blått hår, orange halsduk och röd näsa och som bor i en torvkåta långt där uppe i norr. Plupp föddes 1955 av Inga Borg. Plupp är varken en hon eller han och inget troll heller, utan en osynling som kan prata med djuren. Plupp var min allra första vän från böckernas värld.
Sedan blev jag vän med en tjej som hade rött hår och flätor, Pippi. Lotta och Petter var också mina vänner på den tiden, likaså alla vännerna i Bullerbyn och Lönneberga.
 
Vem var din första barnboksvän?
 
Har Pluppböcker hemma i Huskvarna, så det blir att ta med peruken och halsduken hem och läsa sagor för Leia i jul. Får hoppas att näsan blir naturligt röd av vinterkyla och inte av en förkylning;), för en vit och kall jul vill vi ju ha, så näsan blir röd av värmen när man kommer in i stugvärmen.
 
Första november idag och Allahelgonadagen, får tända ett ljus ikväll för de som inte finns bland oss längre.
 
Ha en bra dag alla bloggvänner!

RSS 2.0