Besvikelsen är stor på IKEAIgår skrev jag ett mejl till IKEA här i Singapore och frågat om det är sant det jag hört, att man ska sluta sälja Kalles kavia på IKEA här i Singapore och även svensk ost, anjovis med mera.
Kalles är ju verkligen en tradition, att man alltid hört att den finns på IKEA världen över om man säljer mat också förstås.

De sålde ut de sista tuberna på rea och jag köpte en hel plastkasse, så nu klara jag mig ända till jul och lite till kanske. Nu blir det att fylla resväskan hem till jul med massor av julklappar så det finns plats för mjuka kylväskor tillbaka fyllda med Kalles, anjovis, svenska hårdostar och matjessill. Så ser våran plan ut.

Experiment ska utföras. Har hört att man kan skicka både Kalles och anjovis inplastade i vadderade kuvert från Sverige och att de håller sig tills de kommer fram eftersom det är halvkonserver. Nu när det börjar bli lite kallt hemma i Svedala och man ser till att det inte ligger på en låda över helgen utan att det kommer iväg med ett flyg ganska snart. Lägger man också med i en plastpåse, en bit ljuschoklad eller något annat som är känsligt för värme, så kan man ju se om det har varit mycket varmt under resans gång.

Frågan är om det ska skickas en torsdag eller fredag från Sverige, är det någon som vet vad som blir bäst och snabbast leverans till Singapore? Man vill ju inte att det ska ligga i Singapore från lördag till utdelning på måndag eftermiddag.

Veckans recept hittar du på Sandbergs receptblogg.

Fish Spa och reflexologyIgår var jag och några vänner på Fish Spa och reflexology eller zonterapi med ett annat ord. Vi fick också rygg och axelmassage inklusive hand- och huvudmassage. 1½ timme varav 15 min med först småfiskar, och sedan 15 min med lite större fiskar. Man kan säga att om man inte tittar ner på benen och fötterna skulle man kunna tro att man har fötterna i sockerdricka, det känns som kolsyre bubbel.  Det kittlar lite, speciellt när de är under hålfoten.

1 timmes fotzonterapi och massage var underbart skönt, även om det gjorde lite ont då och då på ömma punkter.
Nerbäddade i sköna sänger, dämpad belysning, fågelkvitter och avkopplande relaxmusik gjorde att man nästan somnade.
Axel och ryggmassagen , kan man säga är en energimassage. Genom tryck och stretching blir massagen en avslappnande, uppiggande och energigivande behandling som utförs sittande bekvämt framåtlutad i en specialtillverkad stol, med kläderna på. Även händer och huvud fick sig en omgång.

Stället som vi fick zonterapi och fiskupplevelse på heter Kenko och ligger på många platser här i Singapore. Vi var på Orchard Central, 181 Orchard Road, ligger på 4:e våningen #04-10/11.
Priset: 90 min, 84 SGD inkl GST (moms+skatt).

Både Sophie, Eric och jag kände oss mycket nöjda efteråt, och efter allt detta kändes hungern i magen. Dags att gå till närmsta ställe för en sen lunch, innan vi tog bussen till Wearnes och väntade på att Tommy och Magnus skulle sluta dagens jobb.


NewAsiaBar och BrotzeitNewAsiaBar en tisdagskväll med fantastisk utsikt och goa vänner. Drinklistan är lång och min favorit är Lychee Martini, Tommy gillar den klassiska tjejmartinin Cosmopolitan.
Vill du själv blanda en Lychee Martini, så finns receptet på Sandbergs receptblogg.Utsikten behöver inte beskrivas med ord mera.Efter en drink 71 våningar upp i Swissôtel är det dags att komma ner på marken igen.
Brotzeit ligger ett stenkast från dörrarna på hotellet och det är bara att gå ett halvt varv runt huset så ligger tyskstället. Baconpizza med chilli, som är gjord på löv tunn rågmjölsbotten tillhör våran favorit. Brukar alltid ta på med lite cayennepeppar så den blir lite extra hot.
Kineserna här tror att vi är rädda och känsliga för stark mat. Stark mat för en kines är ren chilli, medans vi tänker mera stark mat som en kryddstark blandning och typisk indisk mat.
Men Tommy och jag har visat att vi bangar för riktig stark chilli, mera än vad en kines klarar av ;).
Min starka mat skulle inte en kines klara av att äta är jag övertygad om. Exempelvis min kyckling piripiri.
Kommer snart som recept på receptbloggen!

Nä, nu måste jag fixa lite hemma innan jag ska träffa Sophie och Eric, idag ska vi gå på fotmassage och Fish Spa. Ni vet där man stoppar ner fötterna och 7000 fiskar kommer och äter hud på ben och fötter. Kittlar dögott!

Tjingeling vänner,mera om detta på bloggen imorgon!


Söndagens uppladdning inför F1En eftermiddagspromenad nere vid Singaporefloden gör att man behöver svalka sig med något läskande, och en "jug" med Margarita on the Rocks passar perfekt för detta. Ni som varit med förr ;) ser vad någonstan den inmundigas. Varför gå över ån efter vatten när den finns på stamstället och är dessutom 10 SGD billigare.

F1-loppet på söndagskvällen ses i Loungen på Blossoms. Där det innan serverades kåldolmar, kokt potatis och morötter med gräddsås och lingon. En flaska med pinotagedruva var som pricken över i:et till detta.

En lugn och skön söndag, utan trängsel och massa med långa köer för att kunna ta sig hem.

Min dag på GrandstandSå var det detta med min dag i fredags. Inte så mycket att berätta faktiskt.
Att bara ta sig in och genom säkertskontrollen är nästan ett inlägg för sig självt.
Man får inte ta med sig något ätbart eller dryck förutom 1 flaska 600 ml vatten i en glasklar flaska.
Någon frukt eller egna mackor är inte att fundera på. Här ska det säljas skräpmat och tjänas pengar, och den som drar in de extra pengarna är Mr. Äckelstone, oj förlåt  jag menar Ecclestone. Han måste vara rik som ett troll!
En flaska vatten innan F1 kostar 1:50 och nu får du betala 4 SGD.Jag hade en sittplatsbiljett till grandstand, den största läktaren i formulaone-cirkusen. Läktaren tar 30 000 personer. Det är den läktaren till den flytande fotbollsplanen och där nationaldagsfirande håller till.Utsikten är ju den allra bästa, att sitta här och se Sands Resort och hela Singapore skyline när skymningen kom. Men bilarna åkte snabbt förbi och det var svårt att fånga några bilar på bild. Gjorde jag ett försök när jag visste att Alonso var på G, ja då kom det försås en singaporian framför och ställde sig. Jag får vara nöjd med förra årets bilder. Då hade vi bästa tänkbara plats bland pressfotograferna, Ekströms och VI.Underhållning på scenen fick jag också som avslutades med fyverkeri innan sista träningen drog igång.

Att ta sig hem skulle nästan vara ett inlägg för sig självt det också.
Jag säger bara ojojoj, vilka konstiga omvägar de leder en för att komma till MRT (tunnelbanan).
Hur jag från Grandstand kommer ute på gatan vid Suntec och Convention & Exhibition centre är för mig en gåta. Jag följde några pilar som det stod MRT på och tillslut var jag alldeles ensam. Då utanför Conventionshallen såg jag en taxistation och där stannade jag och vad händer tror ni? Jo, det kommer en grönskyltad taxi och stannar. JIPPI!
När jag såg taxistand så tänkte jag har kommer det ju inte en bil eller taxi eftersom jag inte sett en bil medans jag gått där, så ni kan förstå hur :D jag blev. Var hemma på Blossom på 10 minuter.

30 minuter efter det att jag kommit hem, kommer Tommy hem och då har han mycket att prata om och jag lyssnar med stora öron även om jag var jättetrött.

Lite reflektioner:
Varför tar man med småbarn? Vad har en 3-åring för roligt av detta. Eftersom all träningen gick även på TV här i Singapore Live, så hade det väl varit bra mycket trevligare för det lilla barnet med stort bilintresse att följa det på TV eller?
Jag såg, och då västerlänningar ta med mindre än lilla Leia i barnvagn, och då utan något skydd för öronen.
Men alla dess föräldrar som själva hade skyddsproppar i öronen, men inget i barnens öron.
Visst fanns det vuxna som hade skyddskåpor på sina barns öron, men många hade det inte. Det borde vara böter, eller att man inte fick gå igenom säkertskontrollen med småbarn om de inte hade hörselskydd, eller vad tycker ni?
Viktigast var ju i den kontrollen att man inte hade mat och dryck med sig.

Jag smugglade faktiskt med mig Ahlgrens bilar i ett lönnfack i min ryggsäck som de inte hittade :D.
Nästa år kanske de har installerat röntgen som de har på flygplatserna, men då fyller jag behån med skumbilar ;).

F1-kval @ BlossomsJa, vad ska man säga. Jag är i alla fall inte bitter som Tony Rickardsson brukar säga ;)!
Hur min dag (Annelie) såg ut i bilder under fredag kommer kanske på bloggen imorgon. Känns liksom inte alls lika intressant som det Tommy fick uppleva.
Eftersom jag kom hem mycket sent i fredagsnatt, och Tommy kom hem ändå senare blev det sovmorgon. Men morgonpromenaden hoppade vi inte över även om solen värmde på.
Frukost, tvätta och fixa med diverse grejer hemma innan det var dags för lunch. En lunch som intogs på Brewerkz, och eftersom jag inte fick någon direkt mat igår kändes det som revben och potatismos behövdes. Detta sköljdes ner med några goda pilsner.
Ja, ni vet hur man känner sig efter att man ätit potatismos. Helt rätt palkoma inträder och vi tog en taxi hem till Blossoms, gick ner och svalkade av oss i poolen innan vi sov eftermiddagslur i poolstolarna i poolen. Ja ni som varit här vet vilka stolar vi låg i.

Någon kvällsmat blev det inte. Ett glas rött och lite nötter var allt medans vi tittade på F1-kvalet på TV.

De som såg kvalet Live, kunde också ladda innan med Shakira på Padang i 1,5 tim.
Här kommer ett smakprov ifrån gårdagen:Här kan ni också se vad som mera bjuds på i Singapore i helgen, man kan säga att det är ett enda stort party hela tiden.


Tommy i PIT-LANEJag är numera delägare av en Red Bull F1 årsmodell 2010. Skämt ja, men ja fick en bit av karossen från en av förra årets bilar i en goodiebag från Red Bull teamet.Har ni tänk på hur bromsarna ser ut på en F1? Inte ser man några bromsskivor utan en stor trumma av kolfiber. Vet ni varför? Det är så, att istället för att skivan som sitter innanför inte ska ha för stor variation på temperatur, så kan man kontrollera det enklare när man har skydd runt utan detta, så går tempen på skiva upp till 900 grader. För att sedan kylas ner till 400 grader igen, det gör att bromsarna varierar för mycket i sin effektivitet och då vågar inte föraren maxa bilen.Nu kan man hålla skiva i en temp som ligger inom 600-800 grader och då uppför sig bromsarna likadant hela tiden. Då kan man maxa det är det som är hemligheten med snabba varvtider, det är ju hur du bromsar och när.Så här ser ett däck ut efter ett träningspass och det ska kanske användas till racet.
Gummiblandningen är som lakrits.Förberedelse och reparation av däcken, 11 set har man över helgen att använda + regndäck.Däcklagret.Killarna som jobbar med bilen har en motor som är skållhet och ändå kan de skruva med den.
som ni ser har de kylanläggningar med kolsyresnö som de blåser in för att skydda motorn från överhettning.

Racecontrol Red Bull team och mållinjen.När träningen är över väntar mycket arbete man byter alltid motor växelåda på bilen mellan
Fredag och lördag man snurrar runt på de 8 motorer man har växellådan måste hålla 4 race totalt kör man 20 race + träningshelger. från lördagens kval får man inte byta något på bilen den ska starta som den kvalificerat.Frontvingen är avancerad mycket arodynamik som ni´ser så har de olika som de testar efter bilen varit ute så röntgar man vingarna så det inte har uppstått sprickor som inte är synliga.Jag utanför Webbers bil.Jag träffade Sir Jackie Stewart, han var mycket vänlig och artig vi talade om Ronnie Pettersson.

Han lämnade sina gäster för att ta ett ord med en frågvis svensk inte illa.Någon som känner igen denna mannen? Stephen Slater är kommentator för ESPN som sänder alla F1 race. Jag sprang på honom när träningen var över och vi byte någar ord, och visade sig att han bott i Sverige två år Pga av våra vackra flickor som han sa och han kände till Huskvarna som jag bor i hemma, ibland är världen liten. Han bor i UK numera. 


Fernando Alonso

Jag fick upp kameran och frågade Alonso om jag fick ta en bild, som ni ser inte allför glad men ha sa OK.
Var inte lika snabb när jag mötte Jenson Button och Adrian Newey men de sa hej i alla fall.

Jag har ju varit en F1 fan länge och alltid viljat komma nära racing detta var första gången som jag fick uppleva att vara med i pit medans det kördes träning få på ett headset och få lyssna på när Webber och Vettel gav feedback på hur bilen kändes och vad som skulle justeras,det enda som saknades var ju att Annelie inte kunde vara med jag hade bara en biljett.

Leia 3 månaderIdag är det 3 månader sedan vi blev mormor och morfar, alltså är Leia 3 månader idag. Hipp hipp Hurra!
Känns som en evighet att det är 3 månaders sedan, men när jag tänker att om 3 månader är det dagen innan julafton. Då blir jag nästan lite stressad och tänker, det är ju snart. Men det är ju precis lika lång tid framåt som bakåt, men ändå upplevs det annorlunda.

Upplever ni det också, om ni tänker 3 månader tillbaka och sedan 3 månader framåt?Idag börjar F1-cirkusen och det kommer vara mycket folk ute på stan, många gator avstängda och långa bilköer nere i city.
Men jag kommer att ta tunnelbanan lite senare i eftermiddag ner till city. Tommy åker direkt från jobbat och vi kommer att sammanstråla lite senare ikväll efter att han har ätit middag tillsammans med Redbullstallet. Jag är inte bitter ;), men mycket glad för hans skull :D. Jag får vara glad att jag har en egen sittplats, alltid något. Få se om han är en duktig fotograf så det blir några bilder imorgon att visa här på bloggen. Nu gäller det att packa en liten ryggsäck med olika tillbehör och inte glömma öronpropparna, men det finns ju också att köpa lite här och där "survival kit" som det heter.
Har tänkt shoppa loss också ;), om det finns några små barnkläder med McLaren-logga (Angelicas önskemål)
Jag ska också se om det finns något läckert med Alonsos namn på till mig själv.Idag ska Leia börja på babysim och har hon Angelicas gener så blir det hela havet stormar många år framåt.
Idag väljer ju många bort badkar i sina hus eller lägenheter och det blir inte alls lika roligt att bada hemma för barn. För mig är det självklart att det finns badkar. Finns även det i våran lägenhet i Singapore, även om jag aldrig behöver lägga mig där för att värma mig som jag gör hemma i Sverige. Men det var en viktig del i valet av lägenhet att kunna ta ett bad och relaxa. Nu är det smidigare att gå ner till jacuzzin istället och värma mig ;) för att sedan kyla ner mig i poolens 28 gradiga vatten.

Bilden nedan är när Angelica, 3 månader och börjar babysim, alltså någon gång i januari-februari 1984.Ha nu en trevlig TGIF alla bloggvänner och glöm ej att titta på F1-racet på söndag på TV. Loppet startar 14:00 svensk tid. Har ni inte den sportkanalen så sök upp en sportsbar som sänder i närheten.
Blir fina vybilder från ett vackert Singapore by night.

Veckans recept

Tossda och lite TGIF-känsla


Jeans, storlek 3-6 månader *).

Idag är det torsdag eller tossda som vi säger, eftersom R:et trillar bort i våran dialekt. Tossda och lite TGIF-känsla eller vi får skapa lite TGIF känsla. Varför kan man undra. F1 är orsaken, för imorgon är det ju träning och börjar redan vid 18-tiden med första träningen och sista träningen slutar 23. Så det blir inget mys hemma med en start av GT och matlagning tillsammans. I veckan har vi inte heller varit hemma och ätit tillsammans någon gång. Så igår utlyste vi tossdakvällen till TGIF.
Vad som vi ska tillaga är inte bestämt än, kökschefen har fria händer som det heter. Man ska kunna laga måltiden tillsammans är A och O. Ska åka ner till Carrefour om en stund och se vad jag ska hitta på.
Men först ska jag lägga ut ett nytt recept på receptbloggen, något jag åt till lunch igår.

Ha nu en bra tossda alla bloggvänner, och så önskar vi också Sophie en trevlig resa till Singapore!

*) Jeans till Leia, som ska komma fram till Sverige imorgon om postgången funkar som den brukar göra. Imorgon är Leia 3 månader och om 3 månader är det dan före dopparedan. Oj oj oj vad tiden går fort!

Kaffir LimeNu har vi en egen Kaffir Lime i kruka. Denna taggiga citrusbuske med aromiska dubbelblad som är så vanligt i den sydostasiatiska köket. Kaffirfrukten är grov och har vårtliknande skal jämfört med vanlig lime som vi brukar köpa i affären. Saften och oljan från skalet används i traditonell indonesisk medicin och är också ett starkt insektbekämpande egenskaper. Alla som varit här och exempelvis varit på zoo, kan känna denna citrusdoft på människorna som tagit på olja eller självhäftande klisterlappar, att sätta på kläderna med denna citrusdoft. Ja, som om man går omkring som en vandrade Wunderbaum. Det doftar friskt och gott. Oljan som jag har hemma mot myggor är också inga konstigheter i, utan citrusoljan och kokosolja.

Men att ha sin egna kaffir lime och plocka blad till matlagningen är perfekt. Tips om man inte har egen kaffirbuske, är att köpa i affären bladen och förvara i frysen. Så har du alltid blad hemma om du vill laga till en maträtt med sydasiatiska inslag.

Saften i frukten anses vara allt för sur för matlagning och används som jag skrev tidigare till medicin, men också till rengöringsmedel för kläder och hår.

Tommy är inte så förtjust i kaffirbladssmaken i maten, men jag bara älskar det. Smaken är delad som baken ;).

Vad tycker ni om kaffirlimesblad i maten?

Equinox Swissôtel StamfordIgår åt vi middag med våran gäst på Equinox, 70:e våningen. Ett perfekt ställe och lite över det vanliga och speciellt nu när det är F1. Man få en total överblick av F1-banan när mörkret lagt sig över Singapore. Fönsterbord var beställt och innan vi började läsa menyn tog vi en drink på NewAsiaBar, så våran gäst också fick se hur det ser ut åt andra hållet. Vid denna tidpunkten var det fortfarande ljust ute, men skymning var på G. När vi intog bordet på restaurangen hade Singapore klätt om till aftonklänning bestående av glitter och paljetter kan man säga. Singapore är fantastisk i kvällsljus och speciellt härifrån.

Detta åt vi:
Gott hembakat bröd med olika kryddsmör.
Små musslor med kryddskum
Pork Tenderloin 65°, Char grilled Eggplant Roll & Black Sesame Sauce.
Smoked Angus Beef Tenderloin, Wasabi Mash Potatoes, Seasonal Mushrooms & Garlic Confit with Red Wine Sauce.
Alpaco Chocolate 66% “Apricot” & “Lemongrass”.
Allt detta sköljdes ner av ett klassiskt rött vin från södra Rhônedalen i Frankrike. Stället där påvarnas sommarslott låg under 1309-1377.
Chokladpraliner som kändes som de kom från Raffles Hotel, bl a chokladdoppade apelsinskal.

Underbart god mat och dryck som ni förstår. Servicen var perfekt.

Skymningspromenad i bilderEfter att vi ätit lunch på Brewerkz blev det en långpromenad på cirka 2½ tim. Eftersom det är F1 på gång så är det inte så lätt att korsa gator utan man får gå den långa vägen och runt avspärrningarna.
Men vi gick till Esplanade, Bay Marina Bay, över DNA-bron, Marina Bays kajpromenad runt tillbaka till Merlion och Fullerton. Där tog vi en espresso innan vi gick sista biten Boat Quay till Clarke Quay och MRT.
Det kändes i fötterna att man varit ute i värmen och gått under många timmar).


Salvador Dali staty

Här kan ni se vad som är på gång på ArtScience Museum.

Solen påväg ner mellan de höga husen.


Ferraributiken inne på Marina Bays Shopping Mall

Här var vi tvungna att gå in och kyla oss lite ;)!

Louis Vuittons butik är en jättestor flytande kristallpaveljong. Inget att undra att väskorna kostar det de kostar.
Väskan i sig kostar nog inte så mycket att tillverka utan det är alla de andra kostnaderna som gör priset.
Vad tror ni?Sista bilden är första bilden för dagen, innan vi åker ut för lunch. När vi kom hem så hade det blivit mörkt.

Kräftskiva i Singapore100 svenskar som sörplade kinesiska kräftor och snapsade OP Andersson.
Nubbevisorna vår många och snart gick de över till att grupper från olika städer och landskap framförde "sin" nubbevisa.
En rolig kväll där vi dansade ända in på småtimmarna. Så idag söndag blev det sovmorgon igen ;) och ingen morgonpromenad. Så ikväll får det bli en extra lång skymningspromenad tror jag.


Tommy och MagnusNågon som satt skorna på bordet tillsammans med sin väska. Man kan undra varför de står på bordet och vems de är, någon som vet eller?

Detta var några bilder från igår, men med hänsyn till att jag inte frågat om de vill vara med på bild på våran blogg, så blir det bara dessa bilder. Vi ni se mera bilder skriv en kommentar och mejladressen så skickar jag mera bilder från kvällen.


En ovanlig lördagEn ovanlig lördag för att det blev ingen morgonpromenad. Vi tog sovmorgon eftersom vi visste att det skulle bli en lång lördag som avslutades med kräftskiva. Programmet var fullt fram till kräftskivan och när man haft sovmorgon är solen alldeles för högt uppe och värmer, igår var det 35 grader.

På programmet var först en tur till Wearnes och Volvo för att plocka upp Magnus. En tur till Thomson Road för att köpa orkidéer och lite gröna växter. Jag köpte en kaffir lime, ni vet den typen av blad som man har i thaimat. Nu kan jag bara ta några blad från krukan istället från frysen där jag alltid har haft några på lager.

Förfest hemma hos oss med lite Jansson och köttbullar innan vi tog taxi till kräftskivan.Grannen till Volvo är Harley Davidson och igår hade de samling och genomgång innan HD-klubben skulle ut och åka en runda. Var tvungen att gå och ta några foto, tänkte på Lena och Per-Åke.


Buskpalm från Thomson Road


TGIFNågra av de kryddor (kanel, anis, nejlika, peppar) som ingår i bak kut teh - namnet på revbenssoppan som jag gjorde i tisdag.
Ni måste bara prova och känna den härliga doften i köket och sedan pricken över i:et, smaken som är gudomlig.
Eftersom jag igår fotograferade kryddorna så får det bli dagens bild på bloggen.

TGIF och så har ytterligare en veckan rusat fram. Helgen kommer att bjuda på svensk kräftskiva i morgon med SWEA. Vi blir nog en cirka 80 personer som är anmälda eftersom det är brandsäkerhetsbestämmelsernas högsta antal personer i lokalen. Magnus ska hänga på, lite trevligt för honom att träffa mera svenskar än bara oss ;).

På menyn står givetvis kräftorna och OP-snaps men även en lättare buffe med paj, canapés, nachos, vin, öl, mm. På småtimmarna serveras även en vickning i form av pizza. Snapsvisor, DJ och dans.

Av erfarenhet, det här med lättare buffé så kan jag säga att det är inte mat för en karl eller tjej ;) för den delen heller, men man brukar ju säga så. Allra helst om man ska dricka snaps till kräftorna. Då behövs det lite rejälare mat i magen om man ska må bra hela kvällen och dagen efter. Så vi ska ha en lite förfest hemma där det serveras Sandbergs Jansson, köttbullar, ost och knäckebröd, eftersom det inte finns med på deras meny.

Detta betyder att jag ska steka några köttbullar idag, så snart ska jag åka ner med dramaten och kylväska för att köpa färs och något till kvällens TGIF-middag.

Vet ni inte vad ni ska äta ikväll, så finns dagens recept och förslag på Sandbergs receptblogg, en klassiker.

Nu önskar vi alla bloggvänner en mysig TGIF!

Heja heja heja HåVeBlåNu är Leias lilla HV-mössa klar, ja den är till och med levererad. Posten har sköt sig både här och i Svedala.
Perfekt till nedsläppet idag i Kinnarps Arena!
Mössan är virkad i 100% ull, den är mjuk och skön utan att det är något som helst kli.
Tänk att jag fick till det med siffrorna också ;), på sportlight finns allt här i Singapore :).Om jag får tycka själv, så tycker jag att min egen design är snyggare än originalet.
Se originalet på bilden nedan, som jag plåtade förra året i HV-shoppen!


Klickbar bild!

Heja heja heja HåVeBlå!

Ölklubben och lite annatIgår kväll var det septembermöte med Singapores HomeBrew Club. Tawandang at Dempsy var platsen.
Två långa bord var bokade och vi fick precis plats vid det första när vi kom 19:30. Vi handhälsade på alla och satt ner och pratade cirka 10 minuter med våra närmsta.  Då händer det som brukar vara vanligt framåt 22-tiden på uteställen, att ett coverband börjar spela. Nu 19:40 fullt ös, visserligen startade de upp med Dancing Queen, alltid något men det gick ju helt plötsligt inte att prata med varandra längre utan att skrika i örat. 1 timma innan det blev paus. Pust och stön! :((((((((

Lite prat blev det innan de körde igång igen men då på thailändska.
Ölklubben har en blandning av hembryggare från hela världen, men känns som det mest är amerikaner. De som vi satt intill igår var från USA. Har hört detta tidigare men kanske inte skrivit om på bloggen tidigare. Att en amerikan som jobbar utomlands och tjänar över 86 000 US dollar, måste betala skatt i USA också, även om de bor utomlands. Amerikanska företagen i Singapore behöver däremot inte betala skatt i Singapore, men självklart de som jobbar där.

Är det någon som vet hur det är med svenska företag, behöver de betala skatt här i Singapore?
Man kan säkert googla om detta, men just nu hinner jag inte detta men det kanske är någon som vet detta.

När man säger att man kommer från Sverige, så säger många: "Ja, det landet med höga skatter", men vi brukar säga att man får också något för pengarna ;).

Man betalar mellan 10-20% i skatt här, sedan köper du sjukförsäkring, skola, pensionförsäkring, med mera med mera så betalar många här mycket mera i skatt än vad vi betalar i Sverige.
Sedan är det dyrare att leva och bo här också. Många varor lägger de på cirka 40% som importeras i exempelvis affärer.
Har vänner som kollat upp detta. Om jag köpter något i Sverige (större parti), skickar hit det med flygfrakt, betalar skatt och tull etc etc, så lägger de sedan på ca. 40% på prislappen minst i affären.
Du kan tänka dig att det tjänar pengar här om ett paket finncrisp kostar 60:- här, och i Sverige betalar jag 10:- på Willys och då kännar ändå Willys pengar, de har ju också plusat på.

Ölen vi drack på kvällen var lager och den var helt OK, men den slår ju inte Brewerkz pilsner på långa vägar.
Priset här var dyrt för 2 personer: 5 öl och 2 portioner korv med surkål, 162 SGD :(((((((((!

Nu något helt annat :))))))))))))))))))!
Kvällen avslutades med att vi åkte hem 21:30 och hade videosamtal med lilla Leia, hur go och glad som helst.


Inställd gryningspromenadBlixtrar och dunder satte stopp för gryningspromenaden idag. Finns ju inget dåligt väder utan bara dåliga kläder säger man ju, men att gå ut i våran öppna park är ju till att utmana ödet.
Blev frukost och aktuellt vid TV:n istället och Tommy kom iväg extra tidigt till jobbet.

Två timmar senare är klockan 8 och regnet och åskan dragit vidare mot Indonesien. Då är det dags för min morgonpromenad. Vid denna tiden skulle jag inte vilja ta bilen till jobbet. Bild tagen från övergången till "våran park" som vi säger. Kö så långt ögat kan nå in mot city.

Och vänder man sig om och tittar uppåt så är det precis lika långa köer.När jag 40 minuter senare går tillbaka är köerna ännu  tätare än på bilden.
Jag förstår inte varför man tar bilen in till jobbet när det finns MRT (tunnelbana) som funkar så bra vid dessa tider.
Lika så de som tar taxi till jobbet, att sitta i dessa köer i en taxi hur stressande som helst eller för den delen i sin bil.
Notera att ambulansen på bilden ligger i bussfilen. Det har jag aldrig sett tidigare utan de brukar ligga i dessa köer med rödljusen blinkande (här är det rödljus istället för blåljus) och ingen släpper fram ambulansen. Inte roligt att bli jättedålig i rusningstrafik = döden. Ambulansen här kör inte heller för rödljus utan står där och blinkar. Hur konstigt som helst eller hur?

Undrar om det finns någon statistik på detta med svårt sjuka i rusningstrafik och som dör pga av för lång tid till behandling på sjukhus. Varför funkar inte fri väg här?I våran park idag möter man kineser som säkert brukar gå vid 8-tiden för jag känner inte igen någon. Våra tidiga gryningskineser är nog påväg till jobbet vid denna tiden. Många utav kineserna idag går baklänges och det är ju svårt att fotografera med kameran, måste egentligen videofilmas för att ni ska kunna se skillnaden.
Men roligt är det att möta kineser som går baklänges och jag brukar gå så nära som möjligt så de blir lite rädda när vi nästan, ja bara nästan råkar toucha varandra.

Ikväll blir det månadsmöte med ölhembryggarföreningen på Tawandang at Dempsey Road.
Ha en bra onsdag alla bloggvänner!The Haze


Bilden är från ett helt annat tillfälle ;), vy nerifrån gräset i våran park en bra dag.

Som jag skrev i gårdagens inlägg var det haze i söndags och idag var det ännu värre. I söndags var PSI 55 och igår kom det upp till 62. Solen kom inte ens igenom och man trodde det regnade eller var dimma. Fönster och dörrar fick man hålla stängda för den illaluktande röklukten från Sumatra gjorde att det stack i ögon och näsa.

Att åka upp på Sands Resort och SkyPark för att fotografera, kunde inte vara roligt om man bara var på genomresa i Singapore över dagen. Skickar med en länk till The Straitimes, så kan ni läsa och se bilder.

Idag är det faktiskt lite bättre och när vi gick upp idag på morgonen luktade det inte gräsbrand. Idag eller just nu ligger PSI på 34, det vill säga stor skillnad.

Men det är inte över än, i nästan 2 veckor kan vindarna blåsa in över Singapore från Sumatra står det att läsa.
Hoppas att det är över när F1-cirkusen kommer så att Singapore kan visas från den allra finaste sidan med klar blå himmel, eller eftersom det är night-race, stjärnklar himmel.

Ha en bra tisdag, trots blåsten för det kommer nog vara en pustig dag både idag och imorgon i Sverige.
Såg vi på svt.plays aktuellt, idag till frukost.


F1 Walk around, kåldolmar och F1 MonzaEn perfekt söndagspromenad i Singapore, det är att ta sig runt F1-banan. Drygt 5 km och 1½ tim exkl. fikarast under Esplanade bron. Alltid bra att ta sig runt innan om man har Walk Around-biljett, så man vet var de bästa ställerna är att stå eller fotografera. Svettigt och luften var en av de sämsta dagarna på länge, eftersom det är haze, luftföroreningar som orsakars av svedjebruk i Indonesien eller Malaysia. Singapore såg ut som dimman i Lutzen och det stack i näsan. Klicka på länken ovan så kan du läsa lite vad myndigheterna skriver. Igår var det "Moderate" haze, men det tyckte inte vi, mera "Unhealthy".

Men runt tog vi oss trots att trafiken inte var avstängd, för då hade det ju gått betydligt fortare. Efter målgång var det bara en tunnelbanestation till Stadium och en svalkande pilsner utmed Kalangfloden på Brewerkz lilla filial.

Sedan väntade söndagsmiddag hemma på Blossoms och idag serverades kåldolmar, kokt potatis, gräddsås och lingonsylt innan det var dags att följa F1 från Monza.

Nu är det knappt 2 veckor tills cirkusen är här och Sophie :D!

Rapport från Kinnarps Arena och minnestunden för Stefan LivHär kommer en rapport från Minnesstunden för Stefan Liv i lördags.
Fick e-post från Mamma och Pappa och här kommer ett utdrag ur mejlet:

"God Morgon
Ser du undrar hur det var i Kinnarp arena.
Klockan är snart 18.00 nu, och vi varit hemma en stund och ätit lite.
Läst aftonbladet på datorn vad Petrazek skriver.
Jag storgråter just nu!
Det va så stort få vara med om denna minnesstund
Hela arenan full av folk.
Vi åkte buss in och gått hem.
var där strax efter 12.00
Jag skrev i kondoleansboken ??? ??

Utan att fråga er och få lov av er skrev jag följande:

Annelie och Tommy Sandberg i Singapore deltager i den stora sorgen
Tankarna är hos Stefan Liv och hans familjj / genom Astrid och Ingvar Jonsson Huskvarna

Hoppas ni inte tycker illa om det.
Men jag kände det som att vi var i arenan istället för er.

Vi stog upp hela tiden för att hedra.
Grupper vandrade in HV spelare, anställda, styrelser, ledare kommunpolitiker
och ALLa HADE EN RÖD ROS några hundra tror jag. Släktingar, en bror till Stefan
och två kvinnor bar Stefans barn på armarna och gick runt och tittade på bilderna
de klappade Stefan och en vit hund som va på någon bild, så rörande det var.
Denna cermonin tog minst 1 timma.

Det va dödstyst i Hela arenan.
Inte ett ljud hördes.
Det var många små barn med men de hördes inte heller.
Det var kusligt TYST man vågade knappt andas.
Det var inga tal sång eller musik under minnesstunden bara de orden som man sa när det började innan den tysta minuten.

Ja, det känns så BRA ikväll att vi tog oss till Minnesstunden.

Skriver mycket men jag vill ju dela med mig till ER
Hade ni bott här hade ni nog också varit med där.

Det blev en oförglömlig eftermiddag.

Ha det nu så bra, vi hörs KRAMAR från oss"

Hoppas att det inte gör något att jag publicerat ditt brev utan att fråga, Mamma.


ONE HOUR STOPConceptet IHS är snart färdigt för lansering i Singapore jag gjorde inspektion på plats på lördagen.

Nu ska vi ta en walkaround på F1 banan med Magnus så han vet vart han ska gå på racehelgen.


Ohyra på frangipaninVåran frangipani har fått ohyra på bladen, så idag har vi varit på Thomson Road, gatan där alla blomster- och trädgårdsaffärerna finns. Stället man åker till när man verkligen vill kyla ner sig. Underbart att gå in och botanisera bland alla snittblommorna och även lukta på fresia, lövkojor, hyacinter och nejlikor. Efter ett sådant besök i kylrummen gör att det dröjer cirka 5 minuter innan imman gått bort på glasögonen när man kommer ut i värmen.

Nu har Tommy sprutat våran plant box och även om det står på flaskan att det inte är giftigt för människan så kände han att en dusch är nödvändigt. Så just nu står han i duschen.

Nu laddar vi för lunch med Magnus nere vid Singaporefloden och Brewerkz. Mysigt att sitta ner ta en pilsner eller 2 och ljuga lite tillsamman och kanske ska vi spelar spel också, se hur svenska vi är fortfarande ;).

Vad ska ni hitta på idag?

GoldClass - Nu snackar vi bioDet är så här en biofilm ska upplevas, i en stor fåtölj (klicka här för bild) som du kan elektriskt ställa i olika lägen.
En go filt fanns också som du kunde svepa in dig i eftersom det alltid är svinkallt här på biograferna.
Två och två står fåtöljerna med ett litet runt bord framför där också hållar för champagneflaskan finns och knapp att trycka på för service (klicka på menyn) under filmen.
Innan filmen kunde man sitta och äta och dricka i loungen.

Priset på 2 fåtöljer är 56 SGD. Vanlig biostol här ligger på 8-10 SGD/pers

Filmen vi såg var: Crazy Stupid Love (länk till Trailer) på biografen nere vid VivoCity.
Filmen får 3 champagneglas av 5 möjliga.

OBS! När vi kom till biografen så står stora skyltar att det är förbjudet att ta med mobilen in och att man måste checka in mobilen.
Såg ut som när man hänger av sig ytterkläder, med fullt av personal som stoppade ner mobiler i kuvert och la i lådor. Vi tog med mobilen till loungen och tänkte att detta gör vi precis innan vi slår oss ner i fåtöljerna, men när vi frågade personalen borta i loungen så var det OK att ta med mobilen på GoldClass. :)

Det var så som vi märkte att något hänt, eftersom det blinkar till i Tommys blackberry varje gång han får ett mejl och sms och det kom så många på kort stund att han var tvungen att titta vad som hänt. :'(

Bildspel från HV till minne av Stefan Liv: Bildspel

Veckans recept hittar ni på receptbloggen.

Rättelse: I måndagens inlägg, skrev jag om clownfisken, och att det fanns en länk, men ser att jag glömt att länka.
Nu har jag uppdaterat sidan med länken. Här är länken igen om fakta för clownfisken.

Ha en bra TGIF alla bloggvänner!

LIV DÖD


Foto på mitt svart/vita Frank Dandy HV-linne med tillhörande hips

LIV DÖD/SVART VITT
Inget roligt sms vi fick igår från våran dotter, när vi låg där i supersköna biostolar på GoldClass och hade det hur mysigt som helst. (Mera om biobesöket i ett annat inlägg en annan dag.)

Helt plötsligt ville man att filmen skulle ta slut så fort som möjligt. Även om Stefan Liv inte var en personlig vän, så känns det ändå som han var en nära vän, eftersom man följt honom under så många år i HV71.

Idag känns det som linnet är ett givet klädval för min del, istället för att tända ett ljus här i Singapore!
Idag stod det också på att göra listan, som jag skrev tidigt igår på morgonen att jag skulle fotografera HV-grej idag, något jag gjort och som jag ska lägga på posten senare idag, och som lilla Leia ska få till nersläppet nästa vecka i elitserien. Nu har jag fotograferat detta + linnet eftersom det svart-vita får symbolisera liv och död. 

Stefan Liv fattas oss, och våra tankar går till Anna, Herman och Harry.

Singapore är på väg att förändras!"Be aware - Singapore is about to change", det har stadens bussar och tunnelbana varit tapetserade med sedan jag kom tillbaka till Singapore. Och nu äntligen har H & M slagit upp sina portar på Orchard Road.

Rusningen var stor när H&M öppnade sin nya värstingbutik i Singapore i helgen. Längst fram stod tjejer som väntat i 19 timmar innan de ens öppnat, det går att läsa på nätet. Kön var flera hundra meter lång och sträckte sig förbi främsta konkurrenterna Zara och Forever 21. Ännu vid stängningen sent på eftermiddagen var kön lång utanför butiken går också att läsa. Ja, de till och med hade tagit ledig från jobbet.

Igår tisdag tänkte jag eftersom jag inte var hemma utan på Rawa i lördags, så ska jag ta en tur till H & M och checka läget innan jag handlade mat på carrefour. Men nix nix, kön var nog 50 meter lång, så det får bli en annan dag om det någonsin lugnar ner sig.

Hade för den delen aldrig köat i lördags heller. Jag är den typen som inte åker till Ullared om ni hänger med, och inte Tommy heller. Skrev förut idag ett inlägg om just detta att vi är lite smått unika, Tommy och jag som svenskar. Vi har aldrig handlat på Gekås och heller aldrig varit på badsemester i Thailand.

Visst är vi lite unika eller?

Är det någon mera som är som vi?


Vad har du på fötterna idag?


havaianas som jag använder till poolen, beachen eller när jag åker till Rawa Island

När man kommer till Singapore så förstår man att detta är flipfloparnas land. Nästan alla går runt i dessa fotbeklädnader. Varför gör man det, en så oskön grej att ha mellan tårna *). Jo, för att det regnar nästan varje dag, och  när det regnar här i Singapore så regnar det rejält. Flipflopen har blivit som en symbol för Singapore för oss på något sätt. Fick bland annat en liten glittrig flipflopberlock Thomas Sabo till armbandet av mamma och pappa när jag fyllde år. Här används flipflopen till den allra finaste klänningen eller dräkten, finns faktiskt flipflop för balklänning. Går du in i sydostasiens största shoppinghus så finns det säkert många hundra olika som står där på hyllorna och glittrar.


Vardags-flipflop av märket Hush Puppies, hur sköna som helst och har dom har jag även i svart. Har slitet ut ett par stycken under dessa tre år.


Festflipflop i strass av märket charlotte

Nagellack har nästan alla flickor här och det senaste året har mina tår varit lila, samma färg som på fingrarna.
På arbetet har Tommy svarta "finskor", men på fritiden kör Tommy också flipflop och då av märket Fit flop.
Gryningspromenaderna kör vi med vandringssko. Det är vad vi har på fötterna här i Singapore.

Nu är frågan: Vad har ni på fötterna idag om du tittar ner på dom just nu och vad blir det på fötterna när du ska gå ut idag?

Skriv en kommentar!


Kära återseende, Daisy och Nemo @ Rawa IslandEn lugn och skön helg har det varit med bra väder. Den första som möte oss ute på bryggan när vi kom var lilla Daisy, hon hade verkligen växt till sig. Är nog drygt 1½ år nu. Hon älskar att bada och nästan hela lördagskvällen låg hon under min stol. Vi kom ihåg hennes favoritsnacks, is från champagnehinken och hon gillade faktiskt det fortfarande.Tyvärr blir det inga bilder från pillerexperiment, det funkade inte så bra eller vi glömde ta tablett efter 4 timmar, dröjde 6 timmar och då kan ni ju förstå vad som hände under de där 2 timmarna. Vi tog tablett till frukost hemma i Singapore vid 5-tiden sedan tog vi nästa vid lunch 12:30. Aj aj aj säger vi bara. Men det är skönt att ligga under en palm i skuggan också, få bara se till att man inte ligger precis under så man får kokosnötter i huvudet. Men vi ska ge tabletterna en ny chans och det kändes som det funkade med var 4:e timma men då var det liksom inte läge att vara så mycket i solen. Men att ligga på en solstol under en palm och lyssna på vågorna kändes hur skönt som helst.Tommy hittade förstås Nemo med sin undervattenskamera eller det är en vanlig kompaktkamera av märket Sony TX5.Havsanemoner och clownfiskar lever i symbios med varandra, mycket intressant att veta hur deras liv fungerar tillsammans. Har skrivit om clownfiskar tidigare, här finns länk till det inlägget. KLICKA HÄR!


En bild i solnedgången och vid lågvatten. Här kan ni se alla koraller titta upp i bakgrunden som Tommy fotat tidigare under dagen.

Vill ni se mera bilder från våra tidigare besök är det bara att klicka på länkarna som kommer här: April 2009Augusti 2009 (Familjen Johansson), Mars 2010 (Ann-Marie och Bengt), Maj 2010 (Christina och Stanley), Juli 2010 (Heléne och Anders), Oktober 2010 (Angelica och Michael - Susanne och Janne), Kinesiskt nyår 2011.

Nästa tur till Rawa blir i slutet av oktober igen med Heléne och Anders.

Tack Rawa Island för en trevlig helg igen!

TGIF from Rawa Island

Vi önskar alla en härlig TGIF vi själva ska inte klaga vi är på vår favo ö Rawa med en härlig helg framför oss bild kommer senare uppkopplingshastigheten är inte den vassaste.
Annelie å Tommy

Very early morning walk


Bild från en tidigare gryningspromenad

Idag var det verkligen en mycket tidig gryningspromenad, och man kan väl inte säga gryningspromenad för gryningen syntes inte alls till när promenaden var klar. Walk Up light var ställd på 5:03, men då börjar den gry redan 30 min innan så vid 4:40 sitter vi och kollar e-post, FB och nyheter med en kopp nescafe innan utgång.

Anledningen är att Tommy har mycket på jobbet och vill börja jobba redan innan 7 för att få undan så mycket som möjligt innan alla andra kommer. Morgonpromenaden kan man ju inte hoppa över så då är det ju bara att gå upp en timma tidigare.

Nu ska ju Tommy vara ledig imorgon för vi åker ju till Rawa Island, så det blir ingen sovmorgon imorgon heller, utan walk up light får stå kvar på samma tid eftersom det är gott att komma iväg i tid till gränskontrollen.
Speedboat går från Mersing klockan 9.

Tar med laptopen, så kanske blir det lite uppdateringar under helgen från Rawa Island.


Bild från Rawa Islands brygga

RSS 2.0