Köpes: Älgklövar!Igår packade jag eller plockade fram det jag ska ta med mig och oj oj oj vad mycket det blev.
Nu får jag bli sådär svensk också, ställa mig på vågen och se hur mycket resväskan väger.
För visst är det typiskt svenskt eller? Man vill ju inte ha övervikt precis, 23 kg i resväskan och 12 kg i handbagaget. 12 kg i handbagaget är ganska mycket så skulle det krisa får jag plocka över till den väskan för där brukar man ju inte ha så många kilo för att det är jobbigt att bära på i transfern, när allt ska röntgas + att man ska öppna laptopen, plocka av sig tröjan. Helt rätt läst - jag brukar få plocka av mig min mysjacka med huva som jag gillar att mysa i på flyget, men jag brukar bara ha en BH under är alltid lika roligt att se deras ögon när de ber mig ta av mig JACKAN fast det bara är en tröja, kanske att jag ska åka hem utan BH och se deras reaktion, få se. ;). Lovar att återkomma om resultatet.

Nu till rubriken.
Är det någon som har älgklövar i frysen, och som vill sälja dom till en singaporian som kommer till Sverige i början av vecka 24.
Jag ska snart åka och träffa honom och hans familj, för jag ska möta familjen i Jönköping/Huskvarna den 13 juni.

Nu undrar ni vad han ska med dom till, jo ÄTA förstås. En kines äter ALLT!


Måndagstema - SymbolerVill du se mera bilder på symboler, titta in hos Petunia.

Utlovade resultat och bilderUtlovade ju resultatet av vilken av kolarhustruns pasta som smakade bäst.
Vi gjorde "bara" 2 varianter, Pancetta och rimmat sidfläsk.
Vinnare blev pancetta, både av Tommy och mig.
Ni ser också på bilden en av alla förklaringar som finns varför rätten just heter kolarhustruns pasta, den nymalda svartpepparen.

Det finns många olika historier om hur Carbonara kom till. Namnet kommer troligen från det italienska ordet Carbone , dvs kol, och folk har föreslagit att det ursprungligen kan ha varit en Coal Miner's maträtt. En annan teori säger att det kommer av ett italienskt hemligt sällskap som kallas Carbonari. En annan teori är att det gjordes med ingredienser, ägg och pancetta, som ibland också kunde köpas från samma människor som levererade din kol. Eller att det fått sitt namn från den nymalda svartpeppar som liknar koldamm. Även om det i stort sett är en romersk rätt från 1700-talet, så kanske rätten blev mera känd i världen i slutet av andra världskriget som ett sätt för att använda de amerikanska truppernas "bacon och pulverformransonen av ägg i italien, av de italienska kockarna och så förde de amerikanska soldaterna med sig receptet hem till USA. Eller vad tror ni?

Familjen FlintaNi som följer oss på bloggen dagligen, vet att vi utlovat lite bilder från Familjen Flintas tennisträning.
I fredag missade jag eller så hoppade Wilma över den, hårdträningen jag skrev om i tidigare inlägg.

Idag är det måndag, och idag måste jag på allvar börja att packa, inte bara tänka i huvudet vad jag ska packa med mig. Måste lägga fram och göra en överblick. 23 kg i resväskan och 12 kg i handbagaget är vikten.


Bebbens kläder är tvättade, torra och vaccumpackade.

Vad har ni för planer till helgen, för det är ju kortvecka denna veckan hemma i Sverige om ni är lediga på fredag?

Ha en bra måndag alla bloggvänner!

Morsdagkram till våra mammor!Sommarlovslunch och Time to say goodbye!Syrénen får symbolisera sommarlovslunch igår med SWEA, fast det skulle varit en vit frangipani som också doftar ljuvligt. Syrénen är mera skolavslutning, som får mig att minnas.

Känslan igår var som att skiljas efter 3 år på gymnasiet.
För tre år sedan kan man säga att man började en utbildning långt hemifrån, man träffade nya vänner som var precis i samma situation. Just dessa vänner får man en speciell relation tillsammans med, och precis som kompisarna i sin klass. Man skrattar, man gråter tillsammans och man lär också känna deras partner. Man blir ett härligt sammansvetsat gäng som hittar på roliga grejer. Redan förra året så slutade några "utbildningen" här i Singapore efter bara 2 år, men nu känns det som det bara är jag kvar på utbildningen :(. Hänger ni med hur det känns?
Visst kommer det hela tiden nya vänner som man lär känna, och det är jätte spännande och roligt att träffa nya människor, men de allra första är något alldeles extra.

Men bara för att de flyttar vidare eller flyttar hem till Sverige betyder det inte att man inte träffas igen. Vänskapen är en vänskap för livet. Så känns det :). 

När man flyttar utomlands, så visar det sig också vilka som är ens riktiga vänner hemma i Sverige.
Nästan alla har samma erfarenhet, men om det blir det ett annat inlägg, en annan gång.

Lycka till alla vänner som flyttar vidare på nya äventyr!
Vi kommer att sakna er!

Hipp hipp hurra på din 50-årsdag, KIGGE!Dina allierade och din hemlige vän!
Det kinesiska horoskopet är en 12-års cykel och varje år har ett djur och de som är födda det året sägs ha de egenskaper och karaktärsdrag som djuret porträtterar. Dessa djur i ordning är; råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, får, apa, tupp, hund och vildsvin. Var och ett av dessa djur kommer också att ha två allierade och en hemlig vän. Någon född till ett visst tecken kommer att få det väldigt bra med sina två allierade vänner. Din hemliga vän är den som kommer att hjälpa dig utan att du ens vet om och ger dig en hand oavsett vad som händer. För en Oxe som du  är dina allierade Tuppen och Ormen  medans din hemliga vän är Råttan.

För att utnyttja detta med vänner så måste du ha denna amuletten på dig, helt i ett armband men även i plånboken, mobilen eller i fickan. Den ska bäras med hela tiden för att det ska funka, säger de lärde i området;).

Som du förstår så kommer det att ge dig lycka och framgång, även om det förutspås att det kommande året har många hinder. Din djur vänner kommer ge dig kraft och styrka att ta sig igenom dessa svåra tider, samt utmärka sig i dina studier eller strävanden affärer. Utöver detta så kommer det även att hjälpa dig i dina relationer, hålla dina vänner lojala och dina fiender på avstånd. Du kommer också att skyddas från svek, och du kommer att kunna locka till dig nya värdiga vänner samt hjälpsamma människor i ditt livomkring dig.
Som vi har skrivit tidigare, även om du inte tror på det så funkar det ;).

Många kramar från oss på din dag!Veckans recept - Kolarhustruns pasta


Pancetta

Kolarhustruns pasta är Carbonara med ett annat ord, som vi mera känner igen och tror att vi vet vad det innehåller.
Jag undrade vad innehåller en äkta carbonara och googlade och fick fram hur många varianter som helst och med olika tillagningar.
Om det ska vara en äkta äkta så ska den vara tillagad med pancetta, ett italienskt bacon som inte är rökt utan lufttorkat. Man saltar in sidfläsk, lägger lite kryddor och sedan rullar man ihop och låter lufttorka i 3-4 månader. Nästan ser det ut som våran rullsylta, men det smakar mera åt parmaskinkan.

Vanligt när man gör carbonara är ju att man använder vanligt bacon, rimmat sidfläsk eller bog. Där föredrar vi rimmat sidfläsk i tärningar. Bacon har för mycket rökt smak.Igår när jag var och handlade fick jag tag på pancetta på Carrefour, men det är inte billigt 100 g gick på 20 SGD, så man kan säga att det blir en lyxig maträtt när man också tänker på vad Parmigiano Reggiano kostade. Vill inte veta ;).

Ingredienser (2 portioner)
250 g spagetti
150 g pancetta, rimmat sidfläsk eller bacon (tärnat)
3 äggulor
3 msk grädde
1 dl parmesan, riven
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Blanda äggulor, grädde, salt och det mesta av parmesanen i en liten skål.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan och koka den enligt anvisning på paketet.
3. Stek under tiden pacettan lätt, eller sidfläsket och baconet lite hårdare och låt det rinna av på hushållspapper.
4. När pastan har kokat klart och är avrunnen, blandar man ner äggblandningen så att det blir krämigt, samt pacetta, sidfläsk eller bacon
5. Lägg upp på tallrikar och mal rikligt med svartpeppar över.
6. Tillsätt det sista extra av parmesanosten på toppen.

Serveras och äts genast tillsammans med ett gott rödvin!Här kommer en annan variant på rätten.

Carbonara Boursin (2 pers)
250 g spaghetti
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
150 g rimmat fläsk eller bacon i tärningar
2 ägg
1 Boursin Vitlök
nymalen peppar
20 g smör
Ev. lite grädde
Parmesanost

Gör så här:
Koka spaghettin i kokande vatten tills al dente (al dente) och häll av.
Värm olivolja i en stekpanna och stek vitlöken, men inte så den bränns.
Tillsätt rimmat fläsk i tärningar eller bacon och koka i ca 10 minuter.
Lägg spaghettin i pannan med bacon och vitlök och tillsätt smöret. Stek 1 minut det hela.
Vispa äggen och blanda med Boursin Vitlök och nymalen peppar mycket. Om  såsen är för tjock, tillsätt lite grädde.
Stäng av värmen och blanda såsen i spaghetti med fläsk eller bacon och vitlök.
Strö på nyriven parmesanost och servera genast.

Ni kanske undrar varför jag inte har någon bild på hela maträtten, här ska ni få en förklaring!
Tommy ringde igår eftermiddag att han ska äta middag med några från jobbet på kvällen.
Inte vill jag heller göra denna lyxiga variant och äta själv, känns inte så roligt. Så det får bli våran TGIF-middag ikväll och det blir ju bättre än i går, men ibland måste man fixa på torsdagen för att det ska bli bilder till fredagens veckans recept om man nu inte väntar och tar det nästa vecka.

Men allt var planerat och inköpt och inte lätt att tänka ut något nytt. Är inne på lite italienskt, om ni kommer ihåg förra veckans recept.

Idag börjar också sommarlovet för singaporianbarnen och idag är det också "Eat with your Family", vilket betyder att man slutar klockan 15 på de flesta jobb och ska laga mat hemma tillsammans med familjen.

Blir perfekt att laga veckans recept idag eftersom vi ska göra alla varianterna, både med pancetta, rimmat sidfläsk och Boursin. Spännande att se vem vinnaren blir!

Varför rätten heter kolarhustruns pasta finns lika många förklaringar som recept och det blir ett alldeles förlångt inlägg, och det är det alla redan eller hur?  För hur många har orkat läsa ända ner hit?

Bon Appetit!


Torsdagstema - Väder


Vy från balkongen mot söder

Singapore: 2011-05-26
Klockan: 08:00 AM
Temperatur: +27 grader
Luftfuktighet: 84%
Känns som: +31 grader
UV index: 0 Low (0-10)
Sol upp: 06:56 AM
Sol ned: 07:07 PM

Utsikter för eftermiddagen: 32 grader som kommer att kännas som 39.
Pust, stön och svett!

Är inte så vanligt med att man ser en regnbåge här i Singapore, även om det regnar ofta.
Kanske för att solen är rakt upp och det är först om det regnar tidigt på morgonen eller vid solnedgång.
Vanligast enligt statistik så regnar det runt 14-15-tiden på eftermiddagen, ett regn som brukar hålla på i 20-30 min.
Men nu på sista tiden har det inte regnat mycket och genast kommer man att tänka på Tomas Ledin och sången "Sommaren är kort" och orden ...inte en droppe regn på flera dar...

Sammanfattningsvis så kom det en rejäl regnskur när vi var ute i Changi Village häromkvällen, men det hade inte regnat på Blosssoms en droppe. Igår vid lunchtid däremot kom det en regn- och åskskur.
Men i natt har det åskat några rejäla smällar och regnat.
Då vaknar de stora grodorna till liv och de tjattar med varandra för fulla hus när vi går våran gryningspromenad.

Har haft en porträttfotografering på Blossoms idag på morgonen, kolla in vem som var på besök här.
Ha en bra torsdag bloggvänner även om det verkar bli regn i Sverige enligt väderprognosen på aktuellt!
Tack för inbjudan!Tack för inbjudan Malin och Mikael. Alltid trevligt med inbjudan som går i kärlekens tecken.
Fint val av frimärken. Jag brukar alltid välja frimärken med omsorg när jag skickar post och speciellt här från Singapore. Har en stor mapp men hur många valörer och utseende som helst.

Finns någon som kommer få ett stort kuvert förhoppningsvis på fredag och där är frimärkena ett helt gäng med bussar, undrar till vem det kan vara ;). Mera om detta på fredag!

Notera att frimärket ovan är BREV INRIKES, som hittade fram ända till Singapore och även utan Air Mail.  Så det går att lura posten, är ju bevisat nu ;)!Utlovade ju en bild igår, om det skulle bli något inköp och det blev det :).
Mera bilder blir det först den 9 augusti hur helheten ser ut, men lite av tyget på den korta klänningen ser ni i alla fall.

Charlie´s Corner @ Changi VillageIgår bjöd Stanley in oss till en av sina favoritställen ute på "landet" Changi Village här i Singapore.
Charlies Corner som ligger på, 2 Changi Village Road.
Kändes verkligen som om man kommer till en liten byhåla, även om de stora flygplanen flyger nästan rakt över, eftersom Changi Airport ligger intill.

Finns massor med olika ölsorter att välja på, men på tapp finns även Archipelagos olika ölsorter och min favorit är förstås Summer Ale. Särskilt utformad för Singapores året-runt-fuktiga sommarklimat, är det passande namnet Summer Ale perfekt och enormt uppfriskande att drickas en varm eftermiddag eller fuktig kväll. Lätt att dricka, och med en blommig doft för näsan.Engelsk pubmat och specialiteten är Fish and Chips, men vi alla satsade på KÖTT igår. Jag åt en tournedo, perfekt blodig, rå inuti och med stekyta runt om. Köttbiten var nog en 5 cm hög och priset på maträtten var 22:90 (SGD), snacka om billigt. Stanley åt samma som jag men medium, Tommy tog en sirlonstek och Hans porterstek av T-bon steak.

Öppettiderna kan ni se på översta bilden om ni har bra ögon.

Tommy och jag tog en taxi ut och resan tog cirka 30 min i rusningstrafik, Hans åkte kommunalt både MRT och Buss 29 men den resan tog 2 timmar :(.
Hem delade vi på en taxi efter vi inspekterat Stanleys hotell Changi Village.
Nästan som Sands Resort med poolen på taket även om det bara var på 8:e våningen ;).


Hans, Stanley och Tommy

Nu längtar vi efter svensk sommar


Lupiner i Fagerhult sommaren 2010

När man börja börja titta över vad man ska packa med sig hem till sommarsemestern i Sverige, så får man allt lite resfeber eller hemlängtan. Hur ska man få rum med allt i väskorna. När man åkte hem i julas behövdes ju inga sommarkläder packas ner, men nu måste man ju både packa ner varma kläder och sommarkläder för det kan ju bli varmt. Likadant blir det ju med skor, vojjne vojjne.

Men det jobbigaste just nu är väl askmolnet, skulle inte vara roligt att inte komma iväg och sedan när trafiken väl kommer igång så blir det någon slags kölista att plocka på folk på lediga platser på flighter. Men vi får hoppas att vulkanen lugnar ner sig och att vindarna går åt rätt håll.

Ska snart åka ner till VivoCity och träffa Ann-Marie för lunch och shopping. Där ska jag söka vidare efter en klänning till ett bröllop som vi är bjudna på i sommar, och det skulle vara roligt att hitta något i Singapore. Dresskoden är kavaj, så för mig betyder det att jag ska leta efter något elegantare än vanlig vardagsklädsel, men ej aftonflott som till "mörk kostym", för då hade det varit finare aftonklänning i siden, sammet eller annat utpräglat aftontyg, men ej lång. Skriver Magdalena Ribbing, DN:s folkvettsexpet.

Hittar jag något, så lovar jag att jag ska lägga ut en bild på inköpet imorgon.

Ha nu en bra tisdag alla bloggvänner!

Veckans hus - GlasskioskEn klassiker här i Singapore är den mobila glasskiosken, den finns överallt vid alla platser som turister tänks vara.
One dollars Ice Cream, där du köper glass mellan två rån och du betalar 1 singaporedollar (5:-).
Orchard Road, utan för Raffles Hotel och som här utmed Singaporefloden och Fullerton hotel. Oftast transporterar sig glassförsäljaren med all packning på sin moped inklusive parasol.

Visst finns det andra glasskiosker med "tak och väggar", som säljer italiensk glass och minst 50 olika smaker. Men just detta är så typiskt Singapore och omtalat, så jag bra måste visa er detta.
Ett besök i Singapore och precis som du måste dricka en Singapore sling Raffles Hotel, så ska du också köpa och äta glass från just en sådan här glasskiosk.

Vill du se mera exempel på glasskiosker titta in hos Hedwig och Veckans Hus.Sunday Champagne Brunch @ FullertonSunday Champagne Brunch är något som är mycket populärt här i Singapore.
Att dricka Champagne  och äta delikatesser under 3-4 timmar på något av de stora hotellen. En internationel buffé som består av det mesta, allt från ostron, gåslever till chokladfontän. Igår tyckte nog jag, Annelie att tryffelmoset var extra gott, så det blev en klick på nästan varje tallrik. Brukar bli cirka 6 omgångar, alltså en tallrik var 30:e min. Gäller också att äta lagom, så man inte får paltkoma resten av dagen.

Svårt att beskriva stämmningen om man inte varit på detta tidigare,  så vårat förslag är att klicka på länken så hör du ett exempel på musiken från igår. Länk: Stämningsmusik.
Lyssna på musiken samtidigt som du tittar på resten av bilderna ;)


Samtalen igår var spännande och intressanta, allt från Singapores politik, maktens män som ertappats med gylfen inklusive kungen och de omtalade bilderna till hur Champagne tillverkas.
 
Efter 4 timmar i sval skön miljö får kroppen värsta chocken att komma ut i 35 graders värme i skuggan, vad temperaturn visar i solen vill man inte veta.

Nu tog Tommy och jag taxi hem till Blossoms, hade videosamtal med dottern och kollade in "magen" innan vi gick ner och svalkade oss i poolen. Kvällen avslutades med F1 på TV i 2 timmar. OBS! Vi höll oss vakna ända tills det var dags att ladda batterierna klockan 22.

Beach party Costes Sentosa


Fotograf Tommy Sandberg

Våra grannar - Fred och Wilma


Fred med sin dotter Pepples

Våra grannar precis under oss, har vi döpt till Fred Flinta och Wilma, och deras dotter till Pepples.
Varför, ju för att han ser verkligen ut som Fred, till och med i kläderna. En stor lång T-shirt så man inte ens ser shortsen.
Tror att de är ryssar för de talar ryska, tror vi. Men vad är det som är så speciellt med dom kan man undra. Jo hon "Wilma" är träningsnarkoman eller proffs på tennis och Fred tränar henne i tennis mycket ofta, vilken kombination. Lovar att jag ska försöka leka paparazzi en dag och smygfotografera så ni också få se.
Vad är det som är så speciellt med detta, jo för han ser ut som han knappt orkar gå upp för trapporna till tennisbanan och hon med en mycket opererad kropp och minimala tenniskläder. Opererad för hennes "lökar" står rakt upp när hon ligger på rygg och gör underlivsrörelser.
Ni kan se på bilden nedan var någonstans hon gör sin träning när det inte handlar om tennis.
Killarna som springer på löpbandet dräglar innanför i gymmet tror vi.
Träning som utförs mest på yogamatta men även hoprep och balansövningar.
Träningen brukar hålla på 1-2 timmar och detta satt vi och tittade på igår när vi åt våran TGIF-middag på balkongen och drack ett gott rödvin. Man kan ju inte heller låta bli att titta. Vojjne vojjne säger vi.
På den blonderade ryskan pekar också näsan rakt upp, hälsar inte precis.

Man kan undra varför hon inte gör dessa övning inne på gymet med aircon eller hemma hos sig.
Hon vill bara visa upp sig, kan inte vara något annat säger vi eller vad tror ni?


Veckans recept - Bolognese från Emilia RomagnaEn Italiensk klassisk husmanskost är veckans recept idag.
Finns nog lika många recept på bolognese som det finns recept på köttbullar, kan jag tänka mig.
Men en riktig bolognese ska receptet komma från Emilia Romagna i Italien och i stort så innehåller de nästan samma ingredienser. Man kan inte byta ut något mot något annat, bara ta bort. En del recept innehåller också kalvfärs och kycklinglever och italienskt bacon, men vi kör ett recept utan detta, annars är det bara att fördela köttingredienserna i 5, 4, 3 eller 2 delar beroende på vad man väljer, totalt 500 g.
Något som är en synd eller en dödsynd är att servera spagetti till denna köttfärssås. Tagliatelle är det som gäller och har man inte detta hemma går det bra med makaroner eller penne, men abolut inte spagetti. Kom ihåg det!

Här kommer ett recept för 4 personer men eftersom den ska sjuda så länge på spisen så är det ju bäst att göra ett storkok och frysa in i lagom portioner.

Ingredienser för 4 personer:
1 stor gul lök
1 st morot
1 st selleristjälk
500 g nöt- och fläskfärs (blandfärs)
500 g passerade tomater
2 dl vitt torrt vin
2 msk smör
2 msk olivolja
½ dl mjölk
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Tillbehör:
Färska eller torkade Tagliatelle
Nyriven parmesanost   

Gör så här:
1.Börja med ett hacka en 1 stor gul lök, 1 morot och 1 stjälk blekselleri.
2.Stek långsamt i hälften smör och hälften olivolja.
3.Häll i ett par matskedar vatten efter en liten stund, så att det inte bryns för mycket.
4. Tillsätt ½ kg malet kött, hälften ox- och hälften fläskkött.
5. Salta och peppra
6. Bryn köttet medans du fördelar det med en gaffel.
7. När köttet brynts färdigt (inte för brunt) och allt vatten ångat bort, häller du i 2 dl vitt vin. Låt det ånga bort helt innan du tillsätter en burk på ½ kg skalade tomater som du passerar direkt ner i grytan (använd en passerkvarn) eller färdigpasserade tomater på burk.
8. Låt koka på mycket svag värme i minst fyra timmar (just det, riktigt länge för såsen blir bättre ju längre den sjuder. Upp till 6 timmar är inte ovanligt i Italien).
9. Såsen är färdig när oljan stiger upp mot ytan. Då är det dags att hälla i ½ dl mjölk. Småputtra ytterligare en kvart och såsen är färdig.
10. Nu är det bara att koka tagliatelle och riva parmesanost över, så är det färdigt.

En en ung, fruktig Sangiovese blir bäst i vinglaset!

Hur gör du din köttfärssås?

NedräkningIdag är det en månad kvar tills Bebben beräknats titta ut.
Igår inhandlades två små badlakan med huva. Har blivit några små grejer lite då och då, så vi har en plastback med torrbollar i där vi samlar alla Bebbens grejer. Det är svårt att köpa könsneutrala kläder här i Singapore, eftersom här vet man vad det ska bli för kön. Så de mesta kläderna är rosa / ljusblå eller så är det prinsessa / bilar på kläderna i affärerna. Men några neutrala har vi lyckats hitta.Nästa vecka ska jag tvätta allt, även om jag kommer att tvätta kläderna när jag kommer hem till Sverige igen, så blir det ett lager mindre kemikalier i dom. Här doftar tvättmedel och sköljmedel, hur mycket som helst, så jag måste tvätta dom en gång till.
OBS! Barnkläder ska tvättas innan användning så att barnens ömtåliga och nya hud inte behöver absorbera de kemikalier som finns i alla kläder som inte är ekologiska. 

Har ni något bra tips på fabrikat av tvättmedel hemma i Sverige för just nyfödda små bebisar?

Nedräkning både till Bebben och min sommarsemester i Sverige som börjar om 14 dagar drygt.
Nu ska jag göra ett nytt inlägg, veckans recept och sedan ska jag åka och handla lite ingredienser till kvällens TGIF mat här hemma på Blossoms.

Imorgon blir det Beachparty med SWEA ute på Sentosa. Barfota blir nog mest dansvänligast i sanden, men bra med flipflop till och från partyt ;), fast här är det ju så rent på gator och trottoarer att man kan gå barfota.

Ha en bra TGIF alla bloggvänner!


Shopping står på "att göra listan" idag!Idag är det shopping som är på programmet.
En sväng till Holland Village och pärlbutiken, och se om det finns något trevligt och det är jag övertygad om att det finns. Blir nog också lite andra ställen eftersom Helena tar med bilen.

Annars har jag varit på posten idag redan och postat paket till en person som snart fyller 50 år i Sverige. Hoppas att den kommer fram tills på fredag nästa vecka. Blir väl att vi lägger ut ett foto nästa fredag, så ni ser vem det är ;)!

Glöm inte att titta på svt play om ni missad dokumentärfilmen om vardagen för svenske stjärnkocken Kristoffer Luczak som arbetar på lyxhotellet Raffles Hotel här i Singapore "En svensk sill i Singapore"
Länk till programmet klicka här: En svensk sill i Singapore.

Ha en bra torsdag alla bloggvänner!

Vanda Miss JoaquimSingapores nationalblomma
Vanda Miss Joaquim, en orkidéhybrid, valdes som Singapores National Flower den 15 april 1981. Orkidén är uppkallad efter Agnes Joaquim (1854 - 1899), i vars trädgård det först verkade. Det anses vara den första orkidéhybrid från Singapore och den första Vanda hybrid som registreras. 

Vanda Miss Joaquim är en hybrid mellan den burmesiska Vanda Teres och från Malayaområdet Vanda hookeriana.  Det är kontroversiellt huruvida blomman faktiskt var uppfödd eller upptäckts av Agnes Joaquim.Ett argument är att orkidén är en naturlig hybrid och upptäcktes av Agnes Joaquim, som såg den i sin trädgård vid 2 Narcis Street, Tanjong Pagar, 1893. Andra hävdar att Agnes Joaquim, en erfaren hortonom, skapade hybriden.  Orkidén togs till Singapore Botanic Garden.  Den ”nya” hybriden  visades för första gången utanför Singapore på Royal Horticultural Show i London 1897. Det visades för allmänheten i Singapore 1899, när Agnes Joaquim vann ett pris för den i Flower Show. Hon dog 3 månader senare.På 1920-talet så tog William Bryan orkidén till Hawaii  i krukor. Snabbt blev den  populär och användes för att göra Leis (ni vet de klassiska blomkransarna runt huvud eller hals. Många soldater från andra världskriget som passerade Hawaii skickade sticklingar av Vanda Miss Joaquim som souvenirer till nära och kära. Det var därför i stor utsträckning genom Hawaii att orkidén först blev känd. Sedan dess Vanda Miss Joaquim har satt sina rötter i resten av Sydostasien, på Hawaii och andra amerikanska delstater som Florida, och i andra länder förstås.

I Singapore kan turister hitta blomman på National Orchid Garden på Botanic Garden och, och vid graven av Agnes Joaquim på den armeniska kyrkan längs Hill Street. Ni vet gamla brandstationen, ja just det inte polisstationen för jag kommer genast att tänka på spannarna på Hill street när jag ser eller hör ordet Hill street.
Gör inte ni det?Orkidén växer i täta klungor av förgreningar av stjälkar. Den växer bäst i hög luftfuktighet och fullt solljus. (alltså är Singapore perfekt)  Fordrar stöd, och börjar att blomma först när  den överskrider sin längd med 40 till 50 cm. Blomman är en ljus-lila med en orange centrum. Det finns många sorter av Vanda Miss Joaquim. En variant - Vanda Miss Joaquim var Agnes, är också känd som Vanda Joaquim, den "Wah-Kim", Vanda Agnes Joaquim och prinsessan Aloha Orchid.

Som Singapores nationella blomma, Vanda Miss Joaquim's använder är mer symbolisk än nyttoinriktade. Den Vanda Miss Joaquim valdes ut bland 40 blommor, av vilka 30 var orkidéer, som Singapores nationella blomma. Detta gör Singapore det enda land som har en hybrid som hennes nationella blomma. Bland de flera sorters Vanda Miss Joaquim, sorten "Agnes" valdes framför allt för sina livliga färger, härdighet och motståndskraft - egenskaper som speglar Singapore anda.Dess förmåga att blomma under hela året vann också domare över.
Minst en park, Vanda Miss Joaquim Park, och flera vägar har fått sitt namn efter växten inklusive Vanda Drive och Vanda Crescent.I förgrunden ser ni Vanda Miss Joaquim sticka upp och i bakgrunden ett brudpar. Vid denna paviljong är det mycket populärt att föreviga bröllopsbilden.

I måndags åkte vi som vi skrivit i tidigare inlägg, till botaniska trädgården för lunch och promenad efter att vi firat vårat pärlbröllop på Sands Resort.

En park med äkta Lady och Lufsen känsla speciellt på kvällen!


Sammanfattning av lördagen, från regnskog till bungy jump!Ösregn i MacRitchie, hör väl nästan till ordet regnskog eller?
Regn och åska 1/3 del av rundan, sedan var det som det inte hade regnat och så var det nog också för det var precis torrt i marken. Någonstans går ju gränsen. Drygt 2½ timme innan vi åkte till Blossoms och duschade av oss all lera.Några apor och varaner fick vi möta på rundan.Lättlunch asiatiska kycklingvingar på Brewerkz och nu smakade pilsnern extra gott efter vandringen. Spelet Lådvin, lingon och långkalsonger spelade vi för att se vem som är mest svensk av oss och denna lördag verkade det som det var Tommy som är mest svensk ;).Kvällsmaten åt vi på Thai Smile Café och menyn var en blandning av massa olika thairätter som vanligt.Att vi skulle göra bungy jump och den extrema swingen, bestämdes redan förra söndagen på söndagsmiddagen.

Japp, då var det fixat på några korta minuter. Hade precis som vanligt inte ens förhöjd puls (Annelie) när det gäller sådana här grejer. Men kanske att några andra hade det ;).

Här finns en länk till G-maxIdag är det Vesaks day och helgdag här i Singapore.
Tre händelser i Buddhas liv, födelse, upplysning och parinibbana, inträffade under fullmånenätter i maj. Till minne av dessa händelser firar buddhister världen över vesak i maj.  Vesâkha som betyder fullmånenätter.

Men även om det är helgdag här, så har vi varit uppe och gått gryningspromenad vid 6-tiden, för att få kroppsklockan i rätt rytm och komma in i vardagen lite långsamt tills imorgon igen.

Ha en bra tisdag alla bloggvänner!


Sands Resort Sky Park
Här är lite bilder igår uppe på Sands Resort Sky Park.
Kändes lite som man var på en lyxkryssning 200 m ö h, där allt ingick.

Detta kan verkligen rekommenderas om man vill uppleva något utöver det vanliga.
Lyxigt rum, afternoon tea, Champagne och coctails (free flow) och buffé, Chokladbuffe och även en flaska Champagne på rummet med fruktfat. Igår var det en god frukost och allt detta serverades Club som ligger uppe på toppen med fantastisk utsikt åt alla håll.

Efter utcheckningen idag åkte vi till Botanic Garden för lunch på Halia och en liten promenad bland alla vackra blommor. Ikväll blir det bio Rio.

Kram alla bloggvänner!


Pärlbröllopsfirande på Marina Bay Sands, SingaporeVarför gå över ån efter vatten, pärlbröllopet firar vi på Marina Bay Sands, Singapore med övernattning. Det mest spektakulära hotellet i Singapore eller i världen kanske ;). The Luxe Signature Package, Suite där Champagne ingår och mycket mera.
Snacka om spejsad swimmingpool! 150 meter lång, 1,2 meter djup, 200 meter över marken och där det ser ut som om någon när som helst ska ramla över kanten. Men det är förstås en synvilla.

Nu ska vi gå tillbaka till poolen och mysa!


Idag firar vi Pärlbröllopsdag!


Utanför Huskvarna kyrka 15 maj 1981

Veckans recept - Baconlindad och tomatpestofylld fläskfiléIgår så doftade det solens mat här på Blossoms nästan hela dagen ;). Gjorde förra helgens BBQ-rätt, eftersom det inte blir så bra bilder i kvällsljus på maträtten. Men var gjorde det, smaskig torsdagsrätt blev det.
Samtidigt passade jag på med långkok (4 tim), en klassisk Bolognesesås, ni vet den där såsen som kommer från Bologna i Emilia Romagna och landet Italiens förstås. På många menyer står denna sås, men det är inte många som följer originalreceptet, det kommer en annan vecka som veckans recept om du vill göra en ÄKTA sås!
Under tiden spelade jag Solens mat musik samtidigt som det regnade och åskade här i Singan, en bra dag.

Nu till veckans recept. Börja med att klicka på denna länkarna nedan, så öppnar sig ett nytt fönster och du får lite musik till läsningen eller matlagningen. Italienskt till tusen och mera Italiensk musik, perfekt till matlagning.

Detta är en perfekt grillrätt, smidig, gott och går att förbereda långt innan grillningen.
Bäst resultat får man om man gör iordning fläskfilén minst 4 timmar tidigare, så den blir liksom lite marinerad.

Ingredienser för 4 personer:
2 st fläskfilé
2 msk tomatpesto
8 soltorkade tomater
8 skivor bacon
salt och svartpeppar
grillfolie

Kryddsmör
50 g riktigt smör
4 st soltorkade tomater, finhackade
2 st vitlöksklyftor, rivna
salt

4 st grönsaksgömmor
4 medelstora potatisar, typ astrix
1 gul lök, i klyftor
2 st morötter
12 st vitlöksklyftor med skalet kvar
8 st timjankvistar
4 msk smör
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
grillfolie

Gör så här:
1. Börja med att putsa filéerna salta och peppar runt om, gör sedan ett långt snitt längs med filéerna och bred på med tomatpesto, dela de soltorkade i mindre strimlor och lägg mellan.
2 Vik nu ihop filéerna och linda in dom i bacon, gör nu en paket med folie om den så att inte någon vätska rinner ut. Så kan den ligga i kylskåpet tills det blir dags för grillning, minst 4 timmar.
3. Rör rumsvarmt smör, rivna vitlöksklyftor, fint hackade soltorkade tomater och lite salt till ett kryddsmör, ställ i kylen så länge men ta ut det i god tid så det inte är för kallt och hårt.
4. Sätt ugnen på 250 grader eller tänd grillen ute.
5. Tvätta och dela potatisen i lagom bitar, likaså morötterna så de blir samma storlek som potatisen. Lägg 1 msk av smöret på varje folie och fördela sedan allt i fyra delar och var sin timjankvist, salt å peppar och till sist olivolja över, (spara 4 timjankvistar) till serveringen. Gör ett grillpaket som en calzonepizza med handtag som en vikingabåt att hålla i och skaka om.
6. I ugnen tar det ca. 45-50 min och på utegrillen ca. 40-45 min, beroende på värme och om man använder lock på grillen.
7. I ugnen så vänder jag filéerna efter 15 min och skakar om i gömmorna. På Grillen vänder jag var 10 min, men passa grönsaksgömmorna så de inte bränns på grillen så de inte får för stark värme.
8. När det återstår 10 min av köttet så tar du av foliet och grillar till ytan i ca. 10 min, då har du redan tagit ut gömmorna och de får stå vid sidan om och lugna ner sig.
9. Nu är det bara att skiva upp fläskfiléerna i centerimetertjocka skivor och fördela, öppna gömmorna (jag brukar klippa ett hål vid ena handtaget) och slå på tallriken, plocka bort timjankvisten och lägga på en ny. Klicka på kryddsmöret på köttet.
10. Några ruccolablad om man tycker om det smakar bra också.
11. Ett gott rödvin smakar perfekt till detta och varför inte en italienare.

Något du undrar över i receptet eller något annat så skriv en kommentar så svarar vi så gott vi kan!
Alltid trevligt med kommentarer, det uppskattas ska ni veta!

I helgen firar vi pärlbröllop, men vart vi ska resa och fira är en hemligthet och kommer förmodligen en bild på söndag var vi befinner oss. Här är det också långhelg, på tisdag är det Vesaks Day och många är lediga på måndag också, även Tommy.

Bon Appetito!

Torsdagstema - Väder
Kraftigt åskväder och regn
Singapore: 2011-05-12
Klockan: 11:00 AM
Temperatur: +26 grader
Luftfuktighet: 94%
Känns som: +29 grader
UV index: 1 låg (0-10)
Sol upp: 06:56 AM
Sol ned: 07:06 PM

Jättesvårt att fånga en blixt på bild, är det någon som har lyckats med det?

Efter en hel vecka med knappt något regn, en temperatur runt 35-36 grader och med denna höga luftfuktighet, så att det känns som 45 är det jätteskönt med regn idag.

Man kan tro att det är ett svart/vitt foto på regn och åskmolnen, men nix så mörkt var det.
Singaporianerna tyckte nog jag var knäpp som gick ner och fotograferade poolen i ösregn, men hur ska jag annars kunna visa hur det regnar.

Såg på aktuellt idag till frukost och vädret och att det varit över 26 grader i Lund och att åska också dragit in över Sverige. Fick några kommentarer igår att det var varmt och att det skulle vara skönt med lite uppfriskande regn och åska även i Sverige ;).

Kram på er, nu ska jag fixa med veckans recept tills imorgon. Alltså fullt upp!

Vill ni se mera Väder var som helst, klicka på länken!


Nu blommar tembusu-träden i SingaporePå kvällen när solen gått ner och på morgonen innan solen går upp doftar det extra mycket och gott. Svårt att beskriva doften men det är något mellan jasmin, gardenia och liljekonvalj, kanske mera jasmin. Doften kommer liksom slingrande in i näsan när man sitter inne eller är ute. Även på dagen kan man känna den, men inte lika starkt.Det är tembusuträder som blommar. Träden blommar  2 gånger om året maj-juni och oktober-november. De krämiga vita blommor öppnar sig vid solnedgången och avger en stark doft på kvällen. Detta ger upphov till det latinska namnet, fragrans fagraea - "fragrans" betyder ju doftande.Trädet kan bli upp till 40 meter högt och vet i tusan om inte detta trädet på våran gata är så högt. Tittar jag rakt ut från 7:e våningen så är det en bra bit kvar till toppen och när jag jämför med huset de bygger utanför så är det 10 eller 11 våningen som är i höjd.Alla som varit hos oss på Blossoms har sett detta trädet som vi känner så stark doft från. Det är det trädet som står på trottoaren, så man får gå ut på gatan (Woodleigh Close) för att komma förbi.


Bilden är fotograferad hemifrån och rakt ut, hur högt tror ni det är?

Stammen är så hård att detta är ett trädslag som man gör oftast skärbrädor av.
Frukterna på träden, som blir små röda och de älskas av fåglar och fladdermöss.Trädet är avbildat på baksidan på Singapores 5 dollars sedel.

Nu väntar jag eller önskar jag att det ska bli regn och åska snart, för det har varit så varmt och inget regn på flera dar. Skulle vara trevligt med torsdagsväder och en åskbild eller hur?

Ha en bra dag alla bloggvänner och vi kanske hörs senare om det blir regn och åska!
Födelsedagsmiddag på Esmirada!
Eftersom Tommy älskar KÖTT, var önskemålet Esmirada. Först hade vi ju tänkt att åka till Chijmes, men vilken tur att vi gick in på deras hemsida för den restaurangen hade slagit igen :(. Så vi tog en taxi till Esmirada på Orchard Road. Den ligger längst upp i böjen på gatan.

Vi startade upp med deras goda vitlöksbröd och ett gott rödvin, innan oxfilén och grillspetten. Restaurangen bjöd sedan på Tiramisu.

Efteråt tog vi en lång promenad ner längs Orchard Road, och vi  fixade också till att ta bort två länkar på Tommys present från mig på Takashimaya så klockan skulle sitta bättre.


Idag är det Tommys födelsedag, grattis älskling!Idag är det Tommys födelsedag och det ska firas lite senare ikväll på någon trevlig restaurang.
Dagen har börjat precis som vanligt med gryningspromenad, frukost, svtplay aktuellt och nu har Pompan åkt till jobbet som vanligt.
Någon present från mig har han inte fått än, den ska jag ner på stan och inhandla i eftermiddag.

Bilderna är tagna på Asian Civilisations museum, där det var en indonesisk utställning. (Vi var ute efter kylan ;))
I väntan på att gaten skulle öppna till F1-finalen här i Singapore i september. Se även tidigare inlägg igår på Per-Åke.

Måste också lägga en bild på mig, och jag har många mera fina bilder på andra som också provat dessa huvudbonader. Ni vet vilka ni är som har provat och blivit fotograferade eller hur?Puss och Kram på din dag, älskling!

MAT, MAT och ÖL - uppladdning inför F1Idag var killarna hungriga kan jag lova. Full Rack med revben, vilket betyder dubbla portioner.
Trodde först att det bara var Micke som klarde av att äta detta, men tydligen så finns det flera som har mask ;).
Jag åt asiatiska kycklingvingar och Svea åt Ceasar sallad med stekt lax.Efteråt följde Stanley med hem och vi såg på F1 från Turkiet på TV, med tidsskillnad blir det 20:00 här i Singapore.

Alltid härligt när Alonso kommer på pallen, och för första gången denna säsongen. Känns som Ferrari är på G, så det blir nog en bättre placering om 14 dagar när han kör på hemmaplan i Katalonien :)))).

Veckans hus - Pilaster
Pastellfärgade Peranakan hus från början av 1900-talet. Exceptionellt utsmyckade med utsökta detaljer som pilaster. Husen är Singapores arkitekturarv som visa upp en blandning av öst och västerländska influenser.
Husen finns på Koon Seng Road.
Raffles Hotel är Singapore landmärke nummer 1, beläget på Beach Road. Började byggas 1887, och hotellet har en rik historia känd för sin tids arkitektur och inredning, flera detaljer med pilaster på fasaden.

Här har  Ernest Hemingway hållit till på Long Bar, där Singapore Sling-cocktailen skapades 1915. Och en ung Rudyard Kipling skrev djungelboken på verandan och mycket mera kan berättas härifrån. Här kan man verkligen känna historiens vingslag, och det  är som att komma till en oas, när man befinner sig inne på innegården på Raffles med alla skyskrapor utanför.

Veckans hus har tema Pilaster, så här skriver Hedwig om detta:

Pilaster

Platt väggpelare som används för dekoration av väggyta, vanligen något utskjutande utanför murlivet. I likhet med kolonnen indelad i bas, skaft och kapitäl. Läs mer på engelskspråkiga wikipedia – där står mycket mer än på den svenska delen.

Vill du se mera pilaster titta in hus Hedwig.


Hipp hipp hurra på din födelsedag Per-Åke!Det är något speciellt att fylla 60 år enligt den kinesiska kalendern. 

Kalendern är cyklisk, en komplett kalender varar i 60 år, uppdelat i fem mindre cykler (elementen) om tolv år vardera. Dessa tolv år har fått namn efter djur. Myten säger att det var Buddha som kallade alla djur till sig för att säga farväl innan han lämnade livet på jorden. Endast tolv kom och som tack fick de ett år uppkallat efter sig. Kineserna tror att det djur som styr det år man är född i har en stor påverkan på ens personlighet, man menar att "det är det djuret som gömmer sig i ens hjärta".

Du är en kanin och element metall.

Stor grattiskram från oss på din dag!

BBQ @ BlossomsIgår som ni ser och vi skrivit tidigare så hade vi BBQ på Blossoms, och glöd fick vi på kolet smidigt med Jannes elektriska tändare. Tusen tack för presenten!Vi bjöd först på Sandbergs sangria och lite små aptitretare som skinka på ananas och baconlindat ost.
Grillrätten blev baconlindad fläskfilé, (kommande veckans recept) som var fylld med tomatpesto och soltorkade tomater. Till det serveras det Sandbergs potatisgratäng och en grönsallad.

Man kan säga att det var ett "Time to say goodbye party", för många av våra vänner flyttar hem om bara några veckor.

Svea och Hans är på tillfälligt besök i Singapore och det var ett kärt återseende, men den största överraskningen igår var Stanley. Det blev en surprise för våra gäster, vi hade hållt detta hemligt i några dagar sedan vi fick redan på att han var tillbaka för några veckor.

För att BBQ skulle varit perfekt så saknades förstås Helenas Roger och Stanleys Christina. De befinner sig i Sverige. Ni saknades av alla!
Sedan kan man ju räkna upp alla andra vänner som också saknades förstås, men ni vet vilka ni är ;)! 


Bengt och Ann-Marie


Tommy och Helena


Svea och Stanley
 

Stanley, Jag (Annelie) och Bengt


Ann-Marie och Hans

Valdag i Singapore!Idag går singaporianerna till val, det 11:e i Singapores historia som självständig stat (1965).
732 st vallokaler, och cirka 2,2 miljoner över 21 år som är röstberättigade. Lokalerna är öppna mellan 08:00-20:00.
Idag är det allmän helgdag, och en ledig vardag kan plockas ut inom 3 månader som kompensation, fiffigt eller hur?

Har ju skrivit tidigare i veckan om politiken här, se tidigare inlägg.

Nu ska vi fixa med BBQ:n till kvällen, ska åka och köpas en säck med is, bra att kyla drycken med för det kommer väl att bli lika varmt som det varit de sista dagarna, 35 grader i skuggan och som känns som 43.

Ha en bra lördag alla bloggvänner!

Veckans recept - FisksoppaIdag gör vi en fisksoppa med lite av varje som finns hemma i kylen och frysen.
Som denna soppan, 1 portion till mig som lunch eller så gör man till ett helt gäng.
Den fixas på några minuter och är matig eftersom det är lite större bitar och inte en slät soppa.
Har du dill hemma är det ju ett plus, men tyvärr så är tillgången på dill här i Singapore begränsad.
Ibland finns det och ibland inte. Som i påsk, fanns det ingen dill, men gräslök. Alltid något!

Till denna soppan ingår:
1 potionsbit fryst lax eller annan fisk.
1/2 st rödlök
3/4 st röd paprika
2 st tomater
1 st hackad vitlöksklyfta
1/2 st morot
1 tsk tomatpure
2 tsk Bongs hummerfond
2 dl vatten (en skvätt vitt vin om det finns hemma, byt ut 1 dl vatten mot vin)
1 dl grädde
salt, cajennepeppar
smör

Gör så här:
1. Börja med att skålla tomaterna och ta sedan bort skalet innan du hackar dom i mindre bitar.
2. Skiva rödlök tunt, strimla morot i tunna strimlor och hacka vitlöken mycket fint.
3. Smält smöret i en gryta och svetta grönsakerna några minuter så de inte tar färg.
4. Rör i tomaterna.
5. Tomatpure, fond, vatten, vin,grädde och 2 uns cajennepeppar, låt sjuda i 10 min.
6. Lägg i laxen i små kuber och stäng av värmen, efter 5 min är det klart.
7. Glöm ej att smaka av och känn om det behövs något extra salt.I helgen ska det bli BBQ på Blossoms med inbjudna vänner, vänner som snart flyttar hem till Sverige :(.
Så nu är det bara för mig att åka och handla kött, kött och kött. Ja, bara kött ska det inte bli förstås, en sallad och lite annat som hör till står också på menyn.
Välkomstdrink och lite aptitretare ska också fixas, men det är först imorgon det.

Vad ska ni hitta på i helgen?

Ha en bra TGIF på er alla bloggvänner!

Lärarrummet med Anders innan gryningspromenaden


Bild från "sommarlovet" i Fagerhult 2010

Igår var våran bäste vän Anders på radion - P1 och lärarrummet.

"En bra lärare är uppmärksam på sina elever och försöker se alla elever i klassen". Anders Johansson, lärare åt blivande bilmekaniker i Jönköping, har en omtalad ambitionsnivå. Studiemotivationen är hög och eleverna lyckas väldigt bra i nationella jämförelser.

Eftersom programmet gick klockan 21:03 svensk tid, blev det ju mitt i natten här i Singan. Så idag gick vi upp extra tidigt på morgonen (05:33) innan gryningspromenad för att lyssna på webradion och utbildningsradion i 30 min.

Grattis Anders, kanonbra!

Lyssna du också på hans visdomsord!
http://urplay.se/162364


Torsdagstema - VäderSingapore: 2011-05-05
Klockan: 11:00 AM
Temperatur: +30 grader
Luftfuktighet: 74%
Känns som: +36 grader
UV index: 4 Moderate (0-10)
Sol upp: 06:56 AM
Sol ned: 07:06 PM

Så här ser vädret ut klockan 11:00 på förmiddagen på Blossoms, och alla som varit här vet precis vad det är fotograferat någonstans eller hur?

Igår eftermiddag var jag en sväng i Chinatown med Ann-Marie, men kaffetarmen ville ha kaffe och i Chinatown finns inte vårat favvoställe utan vi tog bussen till Orchard Road, och Spinelli. Men vi såg de svarta molnen hänga över oss och ljudet från åskan kom allt närmare. Så när vi ska gå av bussen är det svart som natten ute och det var som snöstorm fast det var vitt regn. Hur blöta som helst kommer vi till Spinelli och med kylan där inne som en kombination fryser man rejält, och ingen kofta eller sjal att ta på.
Det regnar länge och åskar, men det är mysigt att sitta ner, prata, dricka espresso och äta Mexican Wedding Cake (recept). Tittar man ut genom fönstret kändes det som en novembersnöstorm hemma i Sverige.

Efter drygt 1 timma, då var det skönt att gå ut efter regnet och värma sig igen!

Vill du se hur vädret är på andra platser på våran planet denna torsdag, kolla in Väder.


Fernando Alonso gillar detta!Igår eftermiddag kom det en inbjudan på Facebook om jag kommer att deltaga i Turkiska GP, och jag tackade JA men jag gjorde ett tillägg att jag ser det på TV från Singapore istället. Dröjde inte många minuter förän någon gillade detta.
Lite roligt eller hur?

Idag är det 1 månad kvar tills jag åker till Changi Airport och börjar hemresan för svensk sommar, så man kan säga att idag börjar nedräkningen på riktigt.
Ska en sväng till Chinatown i eftermiddag med Ann-Marie, och det kanske blir några spännande inköp.
Kvällen blir det storhandla, för på lördag är det BBQ @ Blossoms, så det behövs köpas grillkol med tillbehör och då är det bra att ta bilen ut till Tampines.

Nu väntar vi, som alla andra att se bilderna på en död bin Ladin.

Ha nu en bra onsdag alla bloggvänner!


Hipp hipp hurra!Idag är det syrrans födelsedag!

Stor grattiskram från oss i Singapore!

Första Maj och politik


PAP-skylt


SPP-skylt

I Singapore är det förbjudet med första maj demostrationer, men att det hänger politiska skyltar just nu vilket betyder att det är valrörelse och nästa lördag är det val här. Politiska debatter här kallas RALLY, så igår var det Rally med premiärministern, kolla länk här. Han är också för det partiet som bestämmer här PAP. Oppositionen är SPP.

Så här skriver UD om Singapore, vill du läsa mera fakta klicka på länken: 
Det inrikespolitiska läget i Singapore är mycket stabilt. Landet har allt sedan självständigheten styrts av ett och  samma parti: People's Action Party (PAP). Partiet betecknades i unga år som socialistiskt, men är numera tydligt marknadsorienterat med starka inslag av statlig styrning och kontroll. 

Det är obligatoriskt att rösta och val till parlamentet skall i princip äga rum vart femte år. Valsystemet bygger enligt brittisk modell på majoritetsval. Det senaste valet till parlamentet hölls i maj 2006. Det regerande partiet PAP fick då 66.6% av rösterna och erhöll 82 av de 84 valbara platserna. Oppositionen ställde endast upp med kandidater till 47 av de 84 platserna (Workers Party of Singapore, 20 platser;  Singapore Democratic Alliance, 20 platser; samt Singapore Democratic Party, 7 platser). Detta var en stark ökning jämfört med de 293 kandidater som ställde upp vid föregående val år 2001. I de valkretsar där PAP var det enda kandiderande partiet vann det automatiskt utan röstning. 

Oppositionens arbete försvårades liksom vid tidigare val av ett omfattande regelverk och begränsad möjlighet att nå ut med sitt budskap i medierna. Det finns inskränkningar och brister beträffande de demokratiska spelreglerna, och yttrande- och pressfriheten är begränsad. Efter drygt 40 år som självständig nation saknar Singapore fortfarande ett reellt politiskt alternativ till PAP och något sådant finns inte heller i sikte. 

Här finns det en länk som om hur valet går till här i Singapore, och hur "Secret" din röst är.
Vad tycker ni om det?

Så här skriver Svenska Regeringskansliet om Mänskliga rättigheter i Singpore.

Undrar om vi får skriva detta på bloggen, tror inte det ;)!

Om sidan plockas bort eller bloggen, så vet ni varför.

Idag måndag är det alltså helgdag, bara för att Första Maj var på en söndag, alltid något.
Ha en bra måndag alla bloggvänner!

Vandring i regnskog!


1 maj 2011

Idag har vi gått i MacRitchie 11 km, det är vandringsled i regnskog. Oftast tror man ju att Singapore är betong och skyskrapor, men det finns stora orörda grönområden men riktig regnskog. Här finns det vilda djur som apor, varaner, ormar och fåglar. Idag var det verkligen regnskog för det småregnade under 2,5 timme som vi var ute i 29 graders värme och med en luftfuktighet på 100%.

Nu är många som vandrat här som besökt oss, så här kommer en liten bildkavalkad.


Mamma och Pappa 28 februari 2009


Jag tillsammans med Lovisa och Anders 11 augusti 2009


Lina och John 23 maj 2010


Lena och Per-Åke 19 september 2011


Susanne och Janne 17 oktober 2010


Angelica och Mikael 17 oktober 2010


Tommy tillsammans med hela gänget den 17 oktober 2010.

Ni som inte gått denna vandringen eller är sugna igen är bara att boka en resa till Singapore och känna på kontrasterna i landet annorlunda, ena stunden skyskrapor och storstadsljud och bara några minuter senare mitt ute i regnskogen och tropiskt regnskogsljud.

RSS 2.0