Tåg till Malaysia och Johor BahruIgår tidigt på morgonen samlades drygt 20 SWEor vid Tanjong Pagar, järnvägsstationen i Singapore för att åka tåg till Malaysia och Johor Bahru. Snart går den i graven linjen, den 1 juli i år (2011) så upphör stationen, den flyttas då till Woodlands Train Checkpoint.Vad är det som är speciellt med detta? Jo när vi kommer till stationen så befinner vi oss på Malaysisk mark. Stationen och själva marken runt spåret, äger Malaysia, men från och med 1 juli har man gjort en överenskommelse och byt detta mot 3 andra ”platser” i Singapore.

Den gamla stationsbyggnaden kommer också att bevaras och integreras med framtida byggnader enligt källor och det låter ju bra :). För byggnaden är häftig med stora statyer och det känns verkligen som man kommer till Malaysia på några få steg.Det kändes igår som det var en skolklass som skulle ut och åka på första tågresan, det fotades som man aldrig sett ett tåg tidigare ;).Resan till gränsen tog 25 min sedan var det att gå ut och checka ut från Singapore med att skanna det svenska passet, plus att trycka mitt fingeravtryck så att grinden öppnas. Checkat in i Malaysia gjorde vi redan på stationen innan vi gick på tåget. Sedan var det att gå på tåget igen, och åka över bron till Johor Bahru och tills vi var på gatan vid vår buss tog detta 60 minuter från avgång.Vår guide möte upp och det blev en liten guidad tur som gick till Sultan Abu Baker moské. Det är den första moskéen som jag sett i engelsk-viktoriansk stil. Den byggdes mellan 1892-1900 och under den tiden styrdes Johor Bahru av ”anglofiler”. Man kan faktiskt se flera byggnader i den stilen.Visst är det en annorlunda minaret för att vara en moské?
Kan heller inte se någon halvmåne som man annars alltid brukar se längt upp på minareten.

Vi var dock inte välkomna in som ni ser om vi inte var muslimer!
Även om jag fick gå in, så skulle jag inte gjort det.
Här i Singapore får alla gå in i den stora sultanmoskén om man vill, har man shorts och linnen etc så får man ta på sig en lång rock. Lite skillnad i olika länder.


Vy från moskén till Singapore

Ja, vad gjorde vi mera. Det stod shopping på programmet och det blev 2 shoppingcentrum, varav ett för mycket. När man kommer från Singapore, som är shoppingens paradis kanske man väntar sig något annat än just shopping mall. Priserna är lika som i Singapore och samma butiken. Det som skiljde var att Dior, Chanel, Gucci, etc och alla exklusiva juvelaffärer inte fanns representerade, men i dom brukar jag ju inte handla i alla fall ;).Jag hade ju trevligt sällskap hela dagen,vi åt god lunch och fikade på Starbucks. Mitt enda inköp blev tuggummi, som jag tuggade nästan upp alla, resten slängde jag i papperskorgen innan jag gick genom röntgen när jag skulle igenom tullen till Singapore. Vågade inte smuggla!

Intressant att gjort tågresan, men shoppingen är inget att rekommendera, då är det mysigare i Singapore!


Ny mp3-bok - SockerdödenIdag på morgonen har jag köpt och laddat ner en ny mp3-bok "tax-free", utanför Sverige slipper man momsen :).
Det blev Unni Lindells nya Sockerdöden, som är den 8:e boken om kriminalkommissarie Cato Isaksen.


Bild från Bokus

Beskrivning:
”Jag måste få prata med dig, Martin. Nu ska jag berätta det allra värsta.”
Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt.
Polischefen Martin Egge är en gammal vän till familjen och den enda Kari Helene vågar avslöja allt för. Men kvällen före deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och kort därefter dör han på sjukhuset.
Oslopolisens våldsrotel får därmed ett ovanligt krävande och uppmärksammat mordfall på sitt bord. Men inspektör Marian Dahle drabbas även personligen. Om det kommer fram hur nära hon och Martin stod varandra riskerar hon att flyttas bort från utredningen. I sin sorg sätter hon den egna karriären på spel, och lojaliteten till kriminalkommissarie Cato Isaksen och hela polisteamet på hårda prov.

Sockerdöden är en komplex och intelligent sammanflätad kriminalroman där en enda händelse utlöser en spiral av våldsamheter som eskalerar i en dramatisk upplösning. I hemlandet Norge klättrade boken snabbt upp till förstaplatsen på bästsäljarlistan.

Har du några bra deckare att rekommendera?
Vad läser du just nu?
Vi är tacksamma för tips!

Jag googlade också ordet "sockerdöden" och fick upp denna intressanta läsning hos
Sanna Edhin, Den nya sockerdöden.

Ha en bra tisdag alla bloggvänner!

Vinn grafiskt tryck!


Bild från Formelle Design

Jag är med i utlottningen av grafiskt tryck hos FORMELLE DESIGN.
Vill du också vara med klicka på länken ovan.

SkymningspromenadSkymningspromenad är motsatsen till våran gryningspromenad som ni så ofta kan läsa på FB att vi gör.
Skymning inträder vid gränsen mellan dag och natt, precis som gryningen gränsen mellan natt och dag.
Det är då solen passerar horisonten och solen endast delvis är synlig eller att den på grund av ljusets brytning i atmosfären är flera grader under horisonten.

Så här såg det ut igår kväll klockan 19:15 från Blossoms.

Nu har ni sommartid i Sverige och det skiljer "bara" 6 timmar till oss i Singapore.

Vad händer i veckan i Singapore; jo jag ska åka tåg från Singapore till Malaysia, men bra till Johor Bahru med SWEA och shoppa. I sommar kommer de att lägga denna linjen och ta bort rälsen. Denna bit mark tillhör Malaysia men nu har man byt mark med Singapore och fått några bitar av Marina Bay. Det finns alltså lite Malaysia i Singapore i alla fall. Men mera om detta efter resan som kommer att ske på onsdag.

Ha en bra måndag!


Formula one - F1


Bild från Singapore 2010, och segraren i loppet - Alonso

Äntligen är säsongen igång och nu väntar 8 månaders turnering runt om i världen.
Höjdpunkten blir ju Singapore 23-25 september.

I huset "Wearnes" finns ju många F1 representerade; RENAULT, McLAREN, INFINITI (Redbull)

Vi håller ju på Alonso, alltså på Alonso som person så det kvittar vilket bilmärke han kör. Och just nu är det Ferrari. Ferrari är granne med Wearnes Automotiv i Singapore
Om jag sedan ska räkna upp några namn därefter blir det Button och Webber.

Vem håller du på?Romeo & Juliet
Igår var vi på den klassiska kärleksagan med olyckligt slut, men som balett. Detta är väl något som alla vet även om man inte är intresserad av William Shakespeare, så vet man handlingen. En story från 1595 och även om den är hur gammal som helst, så kan den vara från nutid. Tänker på att i en del länder, kulturer och religioner så får man inte gifta sig med vem man vill. Utgången kan ibland kanske sluta med döden för båda eller oftast för flickan eller hur?


Esplanade Theater från insidan

Våran granne Madeleine som dansar med i baletten hade fixat biljetter åt oss med rabatt. Förställningen var i tre akter, så drygt 3 timmar blev det inne i Eplanade Theater. Art Director är svensken Janek Schergen.
En underbar kväll med vackra rörelser och ljuvlig musik.

Kvällen avslutades med bussresa för att taxikön var alldeles för lång. Så Jag, Tommy, Madeleine och Sing tog bussen hem till Blossoms och vi var nog hemma långt tidigare än om vi tagit taxi :)))).

Här finns länken till: Singapore Dance Theater

Tack Madeleine och Sing för en trevlig kväll!


Fika innan vi gick på balettenVåra "Hemliga gäster" från Sverige!

Tre intensiva dagar som varit fullspäckade från tidig morgon till midnatt.
För "killarna" har det varit fulla arbetsdagar på Wearnes, medans vi "tjejer" har haft fullt upp med shopping.

Kvällarna har det förstås varit olika middag och olika restauranger. Första kvällen (onsdag) var det att visa bästa ölstället och ni som hänger med på bloggen och känner oss, vet vilket ställe vi varit på, men för er andra så skriver jag Brewerks.
Torsdagskvällen var det dags för Singapores nationalrätt och den intog vi på Palm Beach Seafood på One Fullerton.
Där är det en fantastisk utsikt över Marina och Sands resort.
Ett måste när man är i Singapore är ju förstås ett besök på Raffles Hotel och Long Bar och att dricka en Singaporesling.Shopping på Sentosa och Victoria´s Secret

Time To Say Goodbye


Många kramar från oss och vi ses ju snart igen!

Veckans recept - RosépepparsåsHar varit några stressiga dagar, men mycket trevliga eftersom vi har besök från Sverige.
Har varit fullt upp från mycket tidig morgon till sent på kvällen, så jag har inte haft tid med bloggandet men imorgon så blir det normalt igen.

Ska snart iväg och möta upp S på hotellet och sedan ska vi ut och på shopping igen, bland annat till Victoria Secretbutiken på Sentosa. Blir nog sedan en tur på Vivo City och lunch där innan vi tar MRT till Chinatown. Blir perfekt att köpa lite presenter med sig hem därifrån. Därefter ska vi möta upp Tommy och M på Wearnes och då blir det att åka på en rundtur med bilen och visa att Singapore bara inte är betong och höga hus utan också att det finns regnskog.

En tur till Blossoms och visa hur vi bor innan det blir middag, för sedan blir det dags att åka till Changi Airport och säga "Time to say goodbye" för denna gången och hoppas på ett "snart återseende".

Här kommer veckans recept som jag tillagade i tisdags.

Stort tack Roger och Helena för rosépepparn!

Ingredienser:
Höga mittbitar av oxfilé á 170 g
Smör

Rosepepparsås:
2 finhackade schalottenlökar
3 msk krossad Rosepeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk fransk senap
2 dl vatten
1 msk kalvfond
3 dl grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C.
Förstek oxfilén i smör hastigt, salta och peppra.
Lägg oxfilén på en ugnsform och stek färdigt i ugnen. (Medium 65C)
Börja med såsen.
Smörfräs rosepeppar, lök och svartpeppar i en kastrull hastigt.
Blanda ner fransk senap, vatten, kalvfond och grädde.
Låt såsen koka till lagom konsistens, smaka av med lite salt.

Serveras med rostade potatisklyftor och stekta champinjoner, men det går också bra till potatisgratäng.

Vårdagjämning och vårstädning


Ett av mina favorithalsband; detta från Madame Butterfly

Vårdagjämning är om man bortser från områderna närmast jordens poler, är dagarna runt vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.
Här skiljer det inte mycket på när solen går upp och ner utan det känns som det är 07:00-19:00 året om eftersom vi kör Hongkong-tid. Skulle ju vara 06:00-18:00 om man går korrekt efter tidzonen (Thailandtid), men det betyder att det är lite ljusare på kvällen och man kan säga att vi har "sommartid" året om.

Igår var det städning, utrensning och man kan kalla det vårstädning. Herre Gud vad man samlar på sig på 2½ år. Med tanke på hur lite vi hade med oss när vi flyttade hit och vad som finns nu. Oj oj oj säger jag. Men igår kväll så hade man en härlig känsla när det var klart, när man satt ner och tittade på Kurt Wallander fast på engelska, men i svensk miljö. Tycker att Kurt pratar lite tyst, svårt att höra vad han säger, ja till och med svårt att läsa på läpparna. De andra skådespelarna hör man, men Kurt liksom viskar.

Vad tycker ni, har ni samma uppfattning om den engelska Wallander som vi?

Våran favorit är ju Krister Henriksson som Wallander. I nya numret av M-magasin är det en stor intervju med honom.I eftermiddag ska jag på välgörenhetsmöte med SWEA. Där ordföranden från Tabitha kommer och berättar om deras successfulla arbete i Cambodja. Det blir också berättelse och bilder från resan till BannChivitMai.

Vad händer annars i veckan:

Tommy har bowling med jobbet på programmet ikväll.

Onsdag morgon blir det att gå upp tidigt och åka till Changi Airport, redan vid 06:00 ska vi vara där och möta svenskar som kommer till Wearnes. Blir fullt upp till fredag kväll!

Ha en bra tisdag alla bloggvänner.

F15 SG Eagle


F15 SG Eagle över Blossoms

Ser på TV och läser på nätet att F15 plan används bland annat mot Gaddafi. Vi vet precis hur det låter när F15 plan startar och när de flyger över. Nästan varje dag hör vi detta och ser dessa flygplan över Blossoms.
Dessa plan är några av allt som ingår i Singapores flygdivision.

Det är cirka 4 kilometer fågelvägen till där planen startar och landar, när de drar på för fullt så vibrerar marken ända till Blossoms. Lyssnar du exempelvis på en mp3-bok, så hör du ingenting av uppläsaren öronen. Kan tänka mig att det nästan är som att höra rymdfärjan dra iväg. När de sedan flyger över Blossoms så är det nästan samma vibrationen i huset.

Eftersom Singapore är pyttelitet (Jönköpings Kommun till ytan) så kör de runt runt och över på start och landning känns det som. Även mörkerkörning ingår nog eftersom de brukar också någon kväll i veckan dra igång efter det att solen gått ner.

Är du intresserad av Singapores försvar klicka då på länkarna.

Sunday Champagne Brunch @ Fullterton Hotel


Målning av Ong Kim Seng
Söndagen i bilder, behövs inga mera ord!


En kväll vid Kallang River
I lördags kväll var vi vid Kallangfloden, där Leisure Park Kallang håller till.
Här finns både skridskobana, bowlingbanor och mycket mera.
Nackdelen med bowlingen är att man måste boka långt innan, går inte att boka samma dag som man vill bowla.
Så i lördags fick vi skriva upp oss på en turordningslista och de ringer när det blir en bana ledig.
Så vi fick börja med en pilsner och middag på Brewerkz vid Indoor Stadium innan det efter 2,5 timme blev bowling. Tre serier var lagom innan vi tog tunnelbanan hem, för då var klockan redan tio.

Tusen Tack alla kära vänner!


Vykort


Björn Borg Mini shorts


Fresh Island dip


Det Kungliga Bröllopet - DVD


Tårta på burk


Tårta på burk med ljus


Bok


Smycke


Champagne Brunch

Våran brevbärare har haft mycket att göra denna veckan, har kommit ett paket varje dag och vykort.
Bilderna ovan är ett axplock av vad som funnits i de vadderade kuverten.

Tusen Tack alla kära vänner!

TGIF och tankar inför helgen


Smyckeshjärta från Syrran

TGIF och en vecka har gått sedan sist. Det är också en vecka sedan jordbävningen i Japan, tsunamin och
nu kommer de fruktansvärda följderna, precis som det inte räckte med förödelsen och alla döda av dödsvågen. Stålningen från de kollapsade kärnkrafverken.
Under vår tid här i Asien hade en resa till Japan varit spännande, men nu känns det lika avlägset som en resa till månen. Man kan undra hur det ska sluta om det finns ett slut ens.


Pelargonblad

Numera efter gryningspromenaden när vi äter frukost, så är det svt.play och aktuellt som gäller (senaste 2 månanderna). Endast 3 timmar gamla nyheter för oss och det är ju inte brist på någon nyhetstorka, för är det inte Japan så är det om Libyen och Gadaffi och snart är väl bombningarna igång eftersom FN godkänt flygförbud. Frankrike, Storbritanien och USA förbereder bombningar säger de på nyheterna här i Singapore.


Passionsblomma

Vad blir det i kväll och i helgen?
I skrivande stund är inget bestämt, om det blir middag hemma som vi brukar eller att vi går ut och äter, hänger på mig. Måste komma på vad vi ska äta och åka och handla isåfall. Rapport kommer imorgon vad det blev!
Imorgon blir det "fika" på eftermiddagen hos våra svensk-singaporiangrannar. Kanske det blir bowling på kvällen vid Kallang Stadium, om vi inte tar och åker lite skridskor istället på 5:e-våningen.
Efter det blir det nog en pilsner på Brewerks vid Kallangfloden.


Lavendelblad

Söndagen blir det Brunch med free flow Champagne.
Då firar vi att jag fyllt år och att Tommy har blivit General Manager.
Alla bilder i inlägget är fotograferade idag på morgonen.

Vad har ni för planer för kvällen och helgen?

Kram alla bloggvänner och glöm ej att krama varandra mycket!

Veckans recept - Soupe à l’Oignon Gratinée


Bilden är The French Stalls löksoppa, min soppa ser mera gratinerad ut

Här kommer ett recept som vi gjort i många år, en klassiker igen hos familjen Sandberg. Är inte så många veckor sedan dottern ville att jag skulle mejla receptet för hon längtade efter min löksoppa.

Soupe à l’Oignon Gratinée - Ostgratinerad löksoppa med Croûts - hårdrostat vitt bröd
Löken till en löksoppa måste puttra länge och sakta i smör och olja och sedan sjuda länge och sakta i buljong för att utveckla den djupa, fylliga smak som karakteriserar en perfekt löksoppa. Man bör därför räkna med att det tar 2,5 timme från det att man börjar tills soppan är färdig. Den förberedande fräsningen i smör kräver en viss övervakning, men själva kokningen kan ske utan tillsyn.

6 portioner
7,5 hg eller 12 dl tunt skivad gul lök
45 g smör
1 msk olivolja

Låt löken puttra sakta i smöret och oljan under lock i 15 minuter.

1 tsk salt
1 sockerbit (gör att löken bryner lättare)

Ta av locket och öka värmen till måttlig och rör i salt och socker. Bryn i 30-40 minuter och rör om flitigt tills löken fått en jämn, mörkt guldbrun färg.

45 g mjöl
Strö över mjölet och rör om i 3 minuter.
1,5 liter mörk oxbuljong (4 tärningar till 1,5 liter vatten)
5 dl torrt franskt vitt vin
salt och peppar

Ta kastrullen av värmen och rör i den kokande buljongen. Tillsätt vinet och smaka av. Sjud med locket på glänt i 30-40 minuter eller mer och skumma då och då. Smaka av igen.

Sätt åt sidan utan lock tills soppan skall serveras. Värm upp igen tills soppan sjuder.

3 msk konjak

Rör i konjaken alldeles innan soppan serveras.

Croûts - hårdrostat vitt bröd
12 skivor vitt bröd, 2 cm tjocka skivor

Lägg brödet i ett lager på ett galler och rosta det i 165° varm ugn i ca 30 minuter, tills det är alldeles torrt och lätt brynt
Olivolja
En skuren klyfta vitlök

När brödet varit halva tiden i ugnen kan man pensla det med en tsk olivolja; efter rostningen gnider man varje skiva med en vitlöksklyfta.

Ostgratinering
Eldfasta portionsskålar eller terrin
60 g schweizerost eller liknande skuren i mycket tunna strimlor
12 skivor  Croûts
3,5 dl riven schweizerost
1 msk olivolja eller smält smör

Värm ugnen till 165°

Koka upp soppan och häll den i soppskålarna eller i en terrin. Rör i oststrimlorna. Lägg brödskivorna i soppan och strö den rivna osten över. Stänk på oljan eller smöret. Låt somman stå i ugnen i 20 minuter och sätt den sedan en eller ett par minuter under het grill, så att ytan blir lätt brynt. Servera genast med ett slottstappat rödvin från bordeaux.

Ha en mysig TGIF alla bloggvänner!


Tossda i Singan!En liten sunbirdsfågelunge sitter i frangipanin på balkongen och väntar på att bli matad av föräldrarna.
Man hör direkt när de är där. Det kvittrar så in i norden. Ibland är det upp till 8 st som sitter och sjunger, bråkar eller leker med varandra. De gillar våran Plant Box helt klart!

Idag är det tossda som vi säger i Småland. Mängder av svenska dialekter anser att "rs" ska uttalas med ett slags "sch"-ljud, medan vi med ursprung från delar av södra Sverige väljer att strunta i r-et;
fösst = först, stösst = störst, fäss = färs, koss = kors.

Tossda är också = då det kokas ärtsoppa med hemrimmat fläsk, som jag skrivit tidigare i veckan. Jag gör det inte varje tossda utan det blir ett storkok så jag kan frysa in till flera tossdagar framåt.

Idag blev det ingen gryningspromenad för det ösregnade tidigt på morgonen. I skrivande stund visar termometern endast 23 grader, men det har slutat regna så jag ska göra en förmiddagspromenad i en helt perfekt väder. Inte för varmt eller för kallt - helt enkelt LAGOM.

Vad blir det eller blev det för middag hemma hos er i kväll?


Champagnen ligger på kylning!Idag ligger det Champagnen på kylning till kvällen!
Blir lite aptitretare som baconlindad haloumiost och ananas med Black Forest skinka (eftersom jag inte hade någon Serranoskinka hemma, blev det tysk lufttorkad istället denna gången, nästan lika gott ;)) till bubbeldrickat. En kvällspromenad till kvarterskrogen, där varmrätten serveras tillsammans med ett gott rödvin och där jag även tror att vi ska avsluta med en dessert som Tirmamisu.

Klicka på länkarna så kommer ni till recepten!

Gula ärtor eller???Den frysta ärtsoppan är slut i frysen, så det är dags att koka ny ärtsoppa.
Så i söndags åkte vi ner till mustafas i Little India för att inhandla de torra gula ärtorna.
Vi sökte och sökte men det enda vi såg var "White Matter", som låg intill  "Green Peas" så vi får se vad det blir jag kokar på tossdá.
Soyabönor ser precis ut som gula ärtor, men vad betyder white matter, är det någon som vet?
Lovar att återkomma med resultatet.
Googlade och då fick jag upp detta: White Matter, låter inte så trevligt.

Så i eftermiddag blir det att åka ner till Carrefour och inhandla färskt fläsk som jag ska rimma, blir lagom att rimmas i 2 dagar och imorgon blir det blötläggning av ärtorna.

Nu till något helt annat!
Otäckt med kärnkraftverken i Japan. Här följer vi det Live på TV och på svt.play med svenska nyheter.

En svensk FB-vän i Japan skriver: 
"Nu har de uppmätt strålning 44km härifrån där vi bor. Väskor står packade ifall vi kommer att behöva evakuera. 
Jag har kräkts 10 gånger i natt och förvärkarna kommer tätare, så det verkar som att förlossningen snart sätter igång. Vilken värld att födas till!!"

Vi håller tummarna att allt kommer att gå bra!

H & M snart i Singapore!I går när Tommy och jag var ute och shoppade på Orchard Road så gick vi förbi där H & M ska slå upp sina portar, och då kom jag att tänka på mitt mejl etc etc. Lite roligt :)!

I maj 2009 skrev jag ett mejl till H & M och frågade varför H & M inte finns i Singapore. Singaporianernas nationalsport är just shopping etc etc, så tyckte jag det var konstigt att de inte fanns represtenterade när så många andra butiker, som ex Zara finns här.

Efter några dagar kom det ett svar från H & M:

Hejsan,
Tack för ditt email.
Singapore är en av flera intressanta platser för H&M att etablera sig på men i nuläget finns inga konkreta planer på att öppna en H&M-butik där. Endast framtiden får utvisa om och i så fall när vi väljer att etablera oss i Singapore.
Tack ännu en gång för visat intresse.

Vänliga hälsningar
H & M Hennes & Mauritz Sverige AB


Och så i november 2010 kom pressmeddelandet:
SINGAPORE BLIR NY H&M-MARKNAD!
H & M Hennes & Mauritz AB tar första steget in i Sydostasien genom att öppna en butik på bästa affärsläge på Orchard Road i Singapores mest centrala shoppingkvarter.Butikens försäljningsyta är cirka 3 000 kvadratmeter och ligger i Orchard Building, Singapore. Den beräknas öppna under hösten 2011.

– Vi ser fram emot att öppna vår första butik i Sydostasien. Det finns en stor potential i denna folkrika och modemedvetna region och Orchard Road i Singapore är rätt avstamp för detta, säger 
Karl-Johan Persson, VD på H&M

Med sina 3 000 kvadratmeter kommer det att bli den största enskilda klädbutiken i yta i Singapore.

Staff Gathering Party @ Brewerkz and KTV (Karaoke)
Klicka på miniatyrbilderna för större bild!

Traditionen i Singapore bjuder att om du får en befodran så ska man ta med sina medarbetare de tidigare på en så kallade drinking session. Normalt ska man då ta sig till en resturang runt 7-8 pm äta mat samt senare ta sig till en club som spelar music så man kan absolut inte umgås, där köper man dessutom helrör konjak, whisky eller vodka som man blandar ut med ingefärssaft? Jag tar ju seden dit man kommer samt lägger in lite egna värderingar. Jag bjöd dem till mitt favostället istället och inte sent på kvällen utan vi började kl 2 pm och vi drack färsköl eller vin eller icetee för dem som ville ha det. Maten var western; pizza, grillade kycklingbitar och nachos, samt ingen hög musik, utan vi kunde umgås och höra vad vi sa tillvarandra.

Efter detta så hade de beställt en studio, att gå till KTV och sjunga karaoke. Annelie o jag hängde på. I en egen studio kan man själv välja bland titlar och så sjunger man för varandra, Asiaterna verka gilla detta mycket då det finns många ställen man kan gå till och göra detta. Mycket populärt!


Earthquake - Tsunami


Vy från Mount Kinabalu över Borneo

Naturens krafter man inte kan styra över
Singapore har ingen anledning att oroa sig för någon tsunami in över våra kuster, säger experter på TV.
De grunda vattnet och de stora landmassorna runt Singapore gör det praktiskt taget omöjligt för ön att bli skadad av flodvågor.
I teorin skulle de största "tsunami" som kan förekomma i Singapore nå en höjd av 0,5 m.
Dr Pavel säger: "Om detta någonsin händer, skulle de flesta människor inte ens märka det."

Den enda gången som Singapore skulle kunna drabbas hårt av en tsunami är om ett massivt jordskred längs Malackasundet skulle ske, då skulle det skapa en tsunami, men chanserna för att det ska hända förmodligen lika stor som om en stor meteorit slog ner på närliggande vatten för att skapa en tsunamin också, säger Dr Pavel.

Singapore ligger i mitten av sundet, som har ett grunt vattenområde på ca 100 meter  till 200 meters djup.

Singapore ligger ju skyddat från tsunami och även om vi ligger nära indonesien och de stora plattorna utanför Sumatra, där stora jordbävning sker så kan det aldrig bli en stor jordbävning här, men vi kan känna av jordbävningarna där- här.

Det enda jag kan komma på är väl åska, eftersom Singapore är den plats på jorden där det är som mest åsknedslag per år. Åska är ju inte att leka och det är en kraft man heller inte kan styra över!

Den 9 mars kunde man läsa om supermånen i aftonbladet, så här efteråt känns det otäckt - kan det stämma är frågan?

Vad tror du?

Men idag går våra tankar till alla som blivit drabbade av det som hänt i Japan.


Veckans recept - Nikkaluoktasoppa


Bild från BaanChivitMais egna grönsaksodling

Här kommer ett recept som vi gjort i många år och även här i Singan hör det till en av favoritsopporna hemma på Blossoms.
Receptet är för 4 personer, men ta gärna fram stora skinkgrytan och gör minst dubbel sats. Bra att ha i frysen.

Ingredienser för 4 personer:
300 g nötfärs
4 dl vitkål
1 msk smör
2 msk vanlig senap
1 msk tomatpure
1 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
1 l vatten
2 st mörk oxbuljongtärning
1 st purjolök
1 msk soja
salt och peppar
1 knippe persilja

Gör så här:
1. Snitta, skölj och strimla purjolöken samt finstrimla vitkålen.

2. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta, stek färsen och rör den jämnt grynig. Låt purjolök och vitkål fräsa med en stund. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning och koka sakta ca 20 minuter. 

3. Smaka av med soja, salt och peppar. Klipp persilja över.

Gör du flera satser så gör du om steg 2 för varje gång. Att steka mera än 300 g färs är svårt, då blir den mest grå och vattnig.

Temadag Utsatthet & NätverkIgår hade SWEA en tema dag i ämnet där vi hade olika föreläsare som gick igenom vad som gäller när man bor utomlands som svensk.

Ambassaden, ambassadör Ingemar Dolfe berättade vad svenska ambassaden gör om något händer.
Svenska kyrkan, prästen Göran Wiking vad de hjälper till med vid kriser.
Försäkringar, är vi försäkrade så det täcker allt? Oj oj oj vad mycket att tänka på.
Hälsovård, en svensk läkare gav tips eftersom han själv varit patient här i Singapore. Även om sjukvården är mycket bra i Singapore, så är läkare annorlunda här än i Sverige.
Familjerätt, en svensk jurist pratade om allt från skilsmässa utomlands och vad som händer om man dör utomlands.
Psykologi, en psykolog gick igenom de olika faserna man går igenom vid utlandsflytt och hemflytt.

Temadagen var från 9.00-14.00 och som ni förstår går det inte att beskriva allt, inte ens kortfattat mera än så här, skulle bli ett alldeles för långt inlägg.

Efter den här dagen bara snurrade det i huvudet, tur att man fick en mapp med sig med material att läsa.

Idag är det TGIF och idag blir det lunch med vän nere i city och en eftermiddag med lite shopping.
Har fått en liten lista på saker att köpa av Tommy, som fitflop, slipsar och skjortor. Själv ska har jag också en lista där det står lipgloss och handväska om jag nu hittar den rätta färgen på båda sakerna.
Ska också köpa med något gott rödvin och på Plaza Singapura har de vinmässa så då kan man gå runt och smaka innan man köper. Men vinerna har inte alls samma klass som hemma på systembolaget om man jämför med vad man får för priset. Här är ju vinet nästan 3 gånger dyrare. Då kan ni ju räkna ut att ett gott Amaronevin "kostar skjortan"!


Me & Mr BubléMe & Mr Bublé i nästan 2 timmar ;), nu var jag ju inte ensam med honom utan tillsammans med 13 000 andra på Indoor Stadium. Han bjöd på sig själv och jag kan bara skriva vilken röst han har, även Live. Han sjöng nästan alla låtar som är mina favoriter. Vad jag menar med nästan är att jag saknade quando quando, men då måste han ju haft med en kvinna också, eftersom det är en duett och det fanns väl inte någon som passade in här i Singapore med den rösten.

Jag hade ju kunnat ställa upp, men blev aldrig tillfrågad ;), synd för denna duett har jag tränat på så många gånger med Mr Bublé, när jag cyklat till och från jobbet utmed vätterstranden i min ensamhet med ipod:en att det skulle gått som en dans. Nä nu skojar jag allt med er om att jag skulle ställt upp igår kväll, men att jag sjungit i min ensamhet duett med Mr Bublé är helt sant, gjorde det föresten precis för en stund sedan hemma på Blossoms ;).

Klicka på länken så får du ett smakprov från kvällen igår.Har du någon favoritduettlåt som du också sjunger tillsammans med någon favoritartist?
Skriv en kommentar och berätta!

Årets första semlaIgår åt vi årets första semla och på rätt dag. Blir nog den sista semlan för i år också. Den var jättegod för att vara IKEA, mjuk bulle med god kardemummasmak, god mandelmassa och även grädden. Men inget går upp mot Gilberts semmlor på Ekhagen, hoppas att de är lika goda som de var sist vi åt därifrån 2008.

Vem gör den godaste semlan enligt dig?

Ikväll blir det Michael Bublé för mig Annelie. När jag ville köpa biljetter, när jag kom tillbaka från julsemestern i Sverige fanns det bara enstaka biljetter kvar och det är ju inte roligt att gå ensam. Så vi bestämde att gå på Santana istället tillsammans.
Igår kväll ringde min granne här på Blossoms och undrade om jag ville följa med henne på Michael Bublé, hon hade en biljett över. Jag sa YES på direkten ;)!
Solly solly Tommy, du får gå och ta en öl med Sverigebesöket själv idag!

Här kommer två smakprov på Michael Bublé.

Mera om detta imorgon och ha en bra dag alla bloggvänner!

Santana - Indoor Stadium SingaporeIgår var vi på Santana på Indoor Stadium här i Singapore.
Han gjorde mera än vad som var utlovat och jag tror att han hade spelat lite till om inte singaporianerna hade gått efter bara ett inrop, visserligen spelades det många låter men det kändes som han skulle komma in en gång till ändå.

Man kan bara konstatera att singaporianerna är hur stela som helst, när Carlos sa att de skulle ställa sig upp så gjorde de det, men bara till den låten sedan satte de sig igen. Stela som pinnar. Det var ang mo *) och kvinnor i slöja som dansade loss vad jag kunde se.

När Carlos pratade om kärlek, så skakade de bara på huvudet på ett negativt vis, om ni förstår vad jag menar.
Livet kan inte vara lätt, när de inte vågar släppa loss sina känslor!

*) Tommy och jag = Ang Mo

BaanChivitMai - hem för nytt livHem för utsatta barn i Thailand
BaanChivitMai betyder "hem för nytt liv" och är en fristående lokal hjälpverksamhet i Thailand som har räddat flera hundra barn och ungdomar undan prostitution och knarkhandel. 
   Verksamheten startades 1989 och bedrivs i huvudstaden Bangkok och i Chiang Rai, längst upp i norra Thailand. Genom BaanChivitMai får utsatta barn och ungdomar någonstans att bo och möjligheten till skolgång. BaanChivitMai driver även ett hem för aidssjuka barn och arbetar med information om aids i bergsbyarna i norra Thailand. 
Läs mera.BaanChivitMai är en fristående thailändsk hjälporganisation. Det övergripande ansvaret för verksamheten vilar på en lokal stiftelse, BaanChivitMai Foundation. Stiftelsen är registrerad i ChiengRai och har en styrelse med flera av stadens framstående personer.
   Arbetet inom BaanChivitMai vilar på en kristen grundsyn, vilket genomsyrar stiftelsens verksamheter. Att återupprätta människovärdet för barn och andra utsatta grupper är en grundsten i verksamheten.
När svenska kungaparet var på officiellt statsbesök i Thailand 2003, ingick även ett besök på BaanChivitMai.Nya barnhemmet i Mai Sai


Barnhemmet Mai Sai, som norska studenter i Australien har betalat. Invigningen var i lördags, den 5 mars. Så det putsades och fejades när vi var där in i det sista.
Eleverna på Alfred Dahlinskolan i Huskvarna bestämde att de ville ge sin "Operation Dagsverke" insamling till Barnen i Thailand.
I maj 2009 samlade man in 66.800:- som blev till ett läxläsningshus på Huadoi. 2010 samlade man in 56.220:- som blev en djupborrad brunn till det nyabyggda barnhemmet, Mai Sai. Även 2011 års insamling kommer att gå till BaanChivitMai.

Alfred Dalinskolan har både jag, min dotter och min mamma gått i skolan och skolan är våran ”granne” i Huskvarna.

Barnens skola i Hua Doi


Besök i barnens skola. 8:15 varje skoldag så sjunger man sin nationalsång på skolgården innan lektionerna börjar. Man går till skolan till 16-tiden och man får också skolmat. En guidad rundtur av några utvalda skolbarn, där vi gick runt och hälsade på i de olika klassrummen. Barnen  åker skolbuss till skolan, en skolbuss som bland annat Erikshjälpen i Jönköping/Huskvarna har bidragit med.


Aids-hemmet Eden


Lilla Moi kom till oss från sjukhuset när hennes sista släkting dog i aids. Hon var sex år, smittad av HIV och ingen ville ta hand om henne. Det var då vi startade hemmet Eden.
   Idag bor här ett 15-tal smittade barn tillsammans med en föreståndare. Många har upplevt samma sak som Moi; deras familjer har dött i aids och de har lämnats åt sitt öde. 
   Under hösten 2004 flyttades verksamheten till två nybyggda hus i anslutning till skolhemmet i HuaDoi. Där finns det nu plats för mindre barn, upp till tio års ålder, och en sköterska finns på plats för att ta hand om verksamheten. De äldre flickorna från skolhemmet hjälper också till med sysslorna på Eden.

När Winais mamma dog blev han lämnad ensam utan familj. Han fick ris i byn men tvingades att äta och bo själv i en hydda i skogen. I bybornas ögon var han en ond ande. Han blev ofta slagen och fick inte vara i närheten av de andra barnen. Det var så vi hittade den rädde, smittade 5-åringen och förde honom till Eden. 
  Omgiven av kärlek förvandlades han till den öppnaste och gladaste kille. Fortfarande finns det dagar när han mår mycket dåligt, med huvudvärk, utslag och diarre. Men nu slipper han vara ensam; här finns det alltid någon som kan trösta och hjälpa honom.

Bageriet i Chiang Rai


Vid centrala busstationen, mitt i Chiang Rai, ligger vårt bageri. Här bakas bröd och kakor på skandinaviskt vis. Bageriet är välbesökt, både av lokalbefolkningen och de utländska gästerna. 
  Verksamheten sysselsätter nio ungdomar i 18-årsåldern som bor på skolhemmet i HuaDoi. Målet är både att
ungdomarna ska få en yrkesutbildning och att verksamheten ska kunna bidra ekonomiskt till BaanChivitMai.
   Bageriet har startats med hjälp av Sune Wissmar, som själv driver skandinaviska bagerier i Laos. Några av ungdomarna har fått en utbildning på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg.

Innan jag åkte hem, hade jag beställt bröd att ta med hem till frysen; kanelbullar, tekakor, havrekakor, arraksbollar och dammsugare. Så i helgen har det blivit tekaka med hushållsost till frukost och eftermiddagskaffe med kanelbulle.Vill du också ge ett bidrag, klicka på länken: ge ett bidrag för mera information.

 

Tusen tack Madeleine & Inge Ekelyck, ni gör ett fantastiskt jobb på BaanChivitMai!

Källa: Texter med kursiv text är hämtad från BaanChivitMai hemsida.


Chiang Rai
Chiang Rai provinsen har ca 1 200 000 invånare och en area på ca 11 680 km². Chiang Rais historia sträcker sig ända från 1262. Här hade vi våran bas på hotell Wiang Inn under de fyra dagarna. Baan Chivit Mai bageri var bara någon minuts promenad där vi åt middag två av kvällarna och lunch hemresedagen. Nattmarknaden låg också precis utanför.

Lite stadsbilder från Chiang Rai med alla ledningar som finns där, snacka om kabelhärvor.

Imorgon blir det Grand Finale med bilder och text från barnhemmen, som var den absoluta höjdpunkten på resan.


Elefantridning och speedboat


En timme på elefantryggen var en guppig och häftig upplevelse. Först gick elefanten ut i floden och vandrade, innan den sedan vandrade upp och gick genom små byar och risfält. Efter elefantridningen var det speedboat  i minst en timme på floden till strax utanför Chiang Rai. Mycket fart och vattenstänk!Gyllene triangeln


Thailands eget treriksröse - Gyllene triangeln - där Thailand, Burma och Laos möts.

I Mae Sai finns en officiell gränsövergång till Burma och endast ett litet vattendrag skiljer länderna åt. På lokalmarknaden, vid bron som förbinder länderna, pågår en livlig handel med varor från både Burma och Thailand. En båttur på Mekong-floden så kom vi till Laos där det också var en marknad, men den dominerades av kineser och fejkväskor, inte alls lika roligt.


Doi Chaang - Kaffeplantage
En fika och besök uppe i bergen där man idag odlar kaffe istället för opium.
Ett måste var ju att smaka civetkaffe eller som vi skojade och sa "bajskaffe".
Civet kaffe är den mest sällsynta, unika och eftertraktade kaffe som finns i världen. Civet kaffe är gjord av kaffe-bönor som har passerat genom matsmältningssystemet av ett civet, ett kattdjur som finns i sydöstra Asien och södra Kina. En unik kombination av enzymer i civets mage förbättrar kaffets smak genom att bryta ner proteinerna som normalt ger kaffet dess bittra smak.
Vill du läsa mera om kaffeplantaget så klicka på deras länk här: Hemsidan.
Wat Rong Khun - Thailand
Ett buddistisk tempelbesök av ett tempel utöver det vanliga kan man säga.
Finns så mycket att skriva om detta tempel så jag lägger en länk för intresserade här: Wat Rong Khun
Bilder inne i templet som föreställde Predator från Hollywood-film, Spiderman, Batman, Keanu Reeves karaktär i Matrix, raketer, krigsfartyg, bomber och missiler, etc etc.
Arkitekten och konstnären bakom hela detta tempelprojekt är Chalermchai Kositpipat.

Mycket annorlunda kan man säga!

Long Neck Village - Thailand

Ca. 20 kg väger mässingsringarna

Long Neck Village är både spännade och sorgligt.
Ju mera jag tänker på det ju mera ledsen blir jag.
Long Neck familjerna är från Burma och flyktingar och man kan säga att de sitter på en flyktingförläggning som de inte får lämna utan tillstång om de ska till sjukhus. Som ett fängelse utan galler.
Sedan tvingar man ofta flickebarnen från 6 års ålder med ringarna bara för att locka turister.
Är att välja mellan pest eller kolerna känner jag. Om man ska besöka eller inte. Vad händer om turisterna inte kommer och handlar?
Men det värsta är att det finns hallickar som tar pengarna och att familjen bara får runt 150 bat/dag.
Undrar vems bilarna var som stod där våran buss stannade eftersom det inte fanns några mera turister?
Skulle inte förvåna mig om guiden innan betalat männen som stod innan man gick ner till byn, ska ta reda på detta. Känns inte bra med ett mänskligt zoo.

Jag har så mycket att visa så det blir ett inlägg per dag med bilder från de fyra dagarna i Thailand med finalinlägg från själva barnhemmet BaanChivitMai, som var höjdpunkten utan att ens behöva fundera.

Så håll ut så så kommer det mera imorgon, trevlig TGIF!


Veckans recept - Röd thaicurrygryta


Barn från BaanChivitMai

Thaimat som veckans recept passar bra efter 4 dagar i Thailand, kanske inte för mig just idag men för er som inte varit i Thailand på länge eller längtar efter lite stark mat.

Ingredienser för 4 personer
600 g kycklingfilé
4 morötter
1/2 purjolök
1 grön chilifrukt
1 vitlöksklyfta
50 g färsk ingefära
2 citrongräs
3 msk olja
3 limeblad
2 tsk fisksås (nam pla)
3 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl vatten
1/2 tsk salt

Till servering:
limeklyftor
färsk koriander
Färsk ananas i bitar
jasminris

Gör så här
1. Skär kycklingen stora bitar.

2. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skölj och skär purjolöken i skivor på snedden. Dela chilin på längden och kärna ur och finhacka den. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Fräs allt utom kycklingen i 2 msk olja på stark värme i en rymlig kastrull eller gryta ca 1 minut. Krossa citrongräset med t ex knivskaftet. Tillsätt citrongräs, limeblad, fisksås och currypasta, fräs i ytterligare ca 1 minut. Häll på kokosmjölk och vatten. Salta. Låt sjuda ca 5 minuter.

3. Bryn kycklingen i resten av oljan ca 2 minuter i en stekpanna på stark värme. Tillsätt kycklingen i grytan och låt sjuda i ytterligare ca 5 minuter. Ta upp citrongräset.

4. Servera med limeklyftor, färsk koriander, färsk ananas i bitar och jasminris.

5. Vad gäller dryckförslag så är ju en Singha öl bra med sin fruktiga, aningen brödiga smak, inslag av humle, honung och citrus.


RSS 2.0