Howe to take care of your Volvo Practical approce @ Wearnes todayIdag lördag så har Tommy haft ett seminarium om hur man sköter sin Volvo.
Först ett föredrag där Tommy går igenom de olika delarna och sedan delades man upp i tre grupper, och man gick till olika stationer på verkstaden.
Frågestunden är som "Fråga Bildoktorn" fast i Singapore ;).Här berättar Tommy om säkerheten i Volvon och hur den fungerar i olika situationer.


Veckans recept - Royal Wedding CakeIdag har jag fuskat, varit och köpt bakelser på kondis nere på Plaza Singapura, för vem har tid med att fixa sådana bakverk när det är kungligt bröllop på gång.

Så idag blir det inget veckans recept, att lägga in en fisksoppa känns inte riktigt roligt, så den sparar jag till nästa vecka. Så mitt tips är att gå till ditt favoritkondis och köp några läckra bakelser och bjud dina vänner på eller din käraste samtidigt som ni tittar på bröllopet.

Här i Singapore har BBC redan börjat sända, och har du inte TV utan är på jobbet och tillgång till dator så kan du ju följa bröllopet på youtube live. Klicka på länken!

Idag är det ju också TGIF och Tommy har fullt upp på sitt jobb, med 5 inbokade möten så när han kommer hem (hoppas att det drar ut på tiden mötena) så jag hinner se färdigt bröllopet eftersom han är inte alls intresserad av detta med kungligheter) blir det bröllopsmiddag, oxfilé provencale med ett gott rödvin och dessert ser ni vad det blir för något ;).På söndag är det ju Första maj, även i Singapore men eftersom det inträffar på en söndag så är det också helgdag på måndag, fiffigt eller hur?
Så det blir en långhelg för oss här, men det hade ni ju i måndags annandag påsk då det var vanlig måndag här.

Men mera ledigt väntar eftersom det är VAL här i Singapore på lördag den 7 maj och då är det också helgdag och för det blir vi lediga valfri dag senare, också fiffigt eller hur?

Vad tror ni de skulle säga om detta i Sverige, de som bestämmer?

Är du en av 2 miljader människor som ska titta på bröllopet eller har tittat?


Peranakan betyder halvblod


Peranakanporslin

Idag har jag varit på en guidad tur om peranakan. Kinesiska köpmän som flyttade till Melaka på 1700-talet och gifte sig med malajiska kvinnor fick namnet peranakan. Ordet peranakan är malajsiska och betyder halvblod. Manliga peranakan kallas baba och kvinnliga kallas nonya. Idag är mindre än 1% av Singapores befolkning peranakan, men peranakankulturen har haft stort inflyttande på ön. De var oftast rika köpmän som såg sig själv som lite förmer än de kinesiska invandrare som kom senare till Singapore och var oftast arbetare.

Peranakan har tagit till sig både det kinesiska och malajsiska kulturen och kinesiska namn och religioner förenas med malajiska sedvanor. Köket är en blandning av traditionella kinesiska och malajsiska recept.

Idag har jag ätit dumpling, som kroppkakor fast lite söta. Otak-otak, fiskpasta som är gjord av typ makrill som packats in i ett kokospalmblad och grillas och den var superstark men god. Pulut-tatar med kaya (kletig kaka i regnbågens färger) och omdeb-ondeb (grön kokoskaka med fyllning av mörk sirap) stod också på menyn. Laksa är också en typisk peranakanmaträtt, men den får jag återkomma till en annan dag när jag ska äta den på stället nummer 1, Kampong Laksa.

En spännande dag som vanligt nere vid Kampong och East Coast Road, och det är ett ställe som som vi brukar åka och visa våra gäster när de är här i Singapore.


Grattis på födelsedagen Mamma!En bukett med lövkojor skickar vi idag genom bloggen till dig på din födelsedag Astrid.

Stor grattiskram från oss i Singapore!

Red Bulls New Test DriverIgår gick en dröm i uppfyllelse för Tommy och visst är jag avis på honom, vem skulle inte vilja sitta i en riktig F1:a och dessutom efter DC. David har en liten rumpa konstatera Tommy och det såg jag även "live", att den var inte stor på honom och det är den förmodligen inte på någon F1-förare heller.

Rätt svar i "gissa vad det är" fick vi utav Rasmus igår, Grattis och litet pris är att invänta!
Rätta svaret är att maskinen används till att starta F1-kärran.Igår kom också våra deklarationsblanketter, skatteverket vet var vi bor men jag tycker de tar lite väl mycket tid på sig, men de kanske skickar posten med båt.

Lite försenat också är IKEA:s påskskum, fanns inget skum förra veckan för att fylla äggen med, men igår så låg det hur mycket som helst i hyllan. De kanske åkte med samma lastfartyg, man kan ju misstänka detta.

Cloettas fruktskum tillhör våra absoluta favoriter, mycket godare än deras tomteskum. Så vi köpte på oss ett gäng påsar och bäst-före-datum är 14-10-11, så vi behöver inte äta upp alla denna veckan.

På programmet idag blir det inköp av födelsedagspresent och skicka till Sverige, för "någon" fyller år nästa tisdag.
Kvällsmat blir en klassiker stuvade makaroner med köttbullar.

Ha en bra tisdag alla bloggvänner!

Vänners vänner på Facebook!
Hur stor är chansen att man stöter på vänners vänner på FB och det känns som man känt varandra länge fast man aldrig möts.

Igår efter racet så stor Tommy och jag där och hänger vid ett ståbord, när jag plötsligt ser någon som jag känner igen och jag vinkar. Grejen är att även vänners vänner känner igen oss och de vet precis vem vi är. Vi fortsätter till NewAsiaBar för en drink innan vi skiljs åt.

Tack Jan och Rasmus för en trevlig pratstund!


David Coulthard - Red Bull Speed Street RaceIgår var det Red Bulls Speed Street Race på Orchard Road, men jag Annelie som hade VIP-card valde att befinna mig i pit, istället för att se när han körde fram och tillbaka på Orchard Road. Det räckte för mig att höra ljudet av när han körde förbi för att bli "hög" ;).

Mycket mera intressant att följa teamet inne i pit. Se hur det ser ut under chassit och hur de kylde med kolsyresnö. Ett urval av bilder och  också detaljbilder för den som är intresserad av teknik att titta på.

Längst ner i inlägget lägger jag en youtubefilm som någon lagt in idag där du kan se lite och speciellt höra. 
Sist en bild på att gissa vad det är.
Detaljbilder från hjulområdet


David CoulthardDavid Coulthard dominerade Storbritanniens junior Formel Ford kategorier 1989 och blev den första någonsin mottagaren av McLaren Autosport BRDC Award för unga förare. År 1991 deltog han i slaget ett gigantiskt strid med framtida Formel 1 rival Rubens Barrichello för det brittiska Formel 3 mästerskapet, och vann det prestigefyllda Macau F3 Grand Prix.

Han gick med i Williams Formel 1-team som testförare i 1993, och efter att ha deltagit i åtta Grand Prix för teamet i 1994 års säsong blev han heltid F1-föraren 1995. Det året vann han den portugisiska Grand Prix och slutade trea i mästerskapet.

Efter flytt till McLaren, tog David sin nya teamets första seger i tre säsonger på 1997 Australiens Grand Prix. Totalt gjorde han 12 av sina 13 grand prix segrar och 51 av hans 62 pallplatser med McLaren, och efter att stödja lagkamrat Mika Häkkinen till förarnas mästerskapet 1998 och '99, slutade han tvåa till Michael Schumacher under 2001.

Under 2005 David flyttade till den nybildade Red Bull Racing team. När han pensionerades från att köra, under 2008 hade han spårat upp 535 punkter, vilket gör honom till den högst poäng brittisk förare genom tiderna. David höll på som konsult till Red Bull och fungerar också som en ambassadör för Mercedes-Benz. Han framträder regelbundet som expert på BBC TV Formel 1 täckning.

Texten är hämtad från Davids hemsida och översättningen är webbens, ber om ursäkt men klicka på länken till hemsidan om ni vill läsa originalet och på engelska. David Coulthards hemsida.


Vad är detta för något?Första rätta svar bland kommentarerna, får en lite överraskning hemskickad.
Lämna e-postadress, så jag kan meddela vinnaren och få postadressen.Sprit och bilkörning hör inte ihop har vi alla svenskar fått lära oss, men tydlingen inte Red Bullgänget!

Länk till youtube.


Favoritutflykt - Singapore Zoo
Tidigt påskdagsmorgon (08:00) tog vi med våra grannar och åkte vi till zoo. Då är det "svalt" och inte så många besökare, utan man kan studera djuren i lugn och ro och nästan för sig själv.
Nästan 5 timmar var vi där innan det var dags att åka hem och byta och ladda för Speed Street Race med David Coulthard och Red Bull.

Här kommer ett urval av dagens bilder och vilken blir din favorit?
Skriv gärna en kommentar, det uppskattas!
Red Bull Racing - Pit Stop for Street RaceRed Bull i början så tänkte man Vodka och red bull numera så tänkar jag aldrig det utan för mig blir the racing De har marknadsfört denna energidryck som att du får vingar och med massor av sponsoring till  motorsport.En österikare vid namn  Dietrich Mateschitz  fick iden i Thailand där fanns en liknade produkt han startade 1987. 
Så när jag fick beskedet om att vi måste ge plats för en Red Bull F1 bil i vår verkstad så fick man lite vingar i magen i alla fall.
Skämt åsido, så är det denna bilen som David Coulthard kör streetrace med senaste var i Kuala Lumpur.
Bilen är  2 år gammal F1 har en Renault V10 motor som är den motor som vunnit många F1 race på 90 talet och fram till 2006. Sedan 2006 har vi bara V8 motorer på 2,4 liter tillåtna.Bränsle för föraren blir det väl engergidryck och för en F1 bilen VP bensin men vad jag vet så är det helt vanlig 98 oktanig bensin bara att den har genomgått en kvalitetskontroll som vi vanliga konsumenter aldrig får möjlighet att köpa.
Variationen av bensinkvalitet är ju faktisk större än vad många tänker på.
Kolla  bensinförbrukningen på bilen de gånger försvaret byter sina lager då går den upp för den bensinen har lägre kvalitet på grund av lagringen.För att klara street race så har den elkylfläktar inmonterade innanför gälarna.Alla stag som normal är i kolfiber har bytts ut mot stål så den inte är lika känsligt för en stötar och slag.Anledningen till att vi har bilen är att vi ska ha Infiniti i huset och Redbull har ett sponsoravtal med Infiniti ska vara motorleverantör Infinity är Nissans Lyxmärke och Nissan och Renault har ett samägande så det är en Renaultmotor ändå.Det är ett team på ca 10 pers som ska visa upp bilen dagen innan race så har de en pit där de visar lite hur arbetet i teamet går till med ett däckbyte etc.Avgasrör eller avgasystem är en del av en F1 bilströmmar eller airflow alla stall exprimenterar med att använda avgaserna till att skapa fördelar av det.Ni ser centrummutter i hjulet och i mitten, ser ni låset som mekanikerna måste manuellt dra ut för att låsa muttern, så att däcket inte ska lossna från bilen, och om man inte drar åt tillräckligt så lossnar däcket, som ni såg hände Toro Rosso-stallet i senaste racet i Kina.

 
 

Framvingen och bakvingen är en viktig del av bilens performace mycket komplicerad att få till och justera så man får rätt downforce och samtidigt inte för mycket däckslitage och för låg fart(luftmotstånd).

Imorgon blir det street Race med VIP-platser :D, men mera om detta imorgon eller på måndag. Nu ska vi fixa till lite påskmat till kvällen för våra svensk/singaporiengrannar kommer på jansson, köttbullar och sill med mera, som sköljs ner med Brewerkz Pilsner och små snapsar.
Och imorgon innan Street Racet blir det Singapore Zoo igen med Madde och Sing.

Glad Påsk på er alla bloggvänner!


Veckans recept - Dansk gubbröraPåskäggstra!
Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är kolhydrater och vitamin C.
Men köper du sedan ekologiska ägg har de ännu mera av vitaminerna och mineralerna, och som bonus vet du att en ekologisk höna slipper sitta i bur. Hon sover på en pinne, lägger sina ägg i ett rede och går ut och sandbadar eller pickar efter mask när hon vill. Ett alldeles naturligt beteende för en höna.

Här kommer ett enkelt recept som du kan servera som aptitretare eller på påskbuffén.

Dansk gubbröra för 4 personer
180 g tunt knäckebröd
0,5 finhackad röd lök
2 msk smör
3 mosade, hård-till medelkokta ägg
180 g kokta, kalla, finhackade potatisar
2 msk finhackad gräslök
1 krm salt
½ krm vitpeppar
100 g ansjovisfiléer i strimlor

Gör så här:
Hacka och stek löken i smöret. Koka äggen, skala och mosa dem. Blanda med potatis och gräslök. Salta och peppra. Forma till små ägg och lägg dem på brödet. Garnera med några strimlor ansjovis och strå av gräslök.

Glad Påsk - Happy Easter!Idag ska det stekas köttbullar för påskaftonsbuffén, så här på skärtorsdagen, så snart ska jag åka ner till Carrefour och handla lite färs och annat smått och gott som står på listan.

Vi önskar alla bloggvänner en riktigt glad och skön påsk!
Som vanligt imorgon kommer veckans recept. Så titta gärna in imorgon igen, för vi tar inte ledigt från bloggandet över påskhelgen och måndag är det vanlig måndag här ;)!


Torsdagstema - Väder


Risk för regn och åska

Singapore: 2011-04-21
Klockan: 11:45 AM
Temperatur: +28 grader
Luftfuktighet: 84%
Känns som: +33 grader
UV index: 2 Low (0-10)
Sol upp: 06:59 AM
Sol ned: 07:08 PM

Här kan du se mera väder just idag!

Veckans Hus - Ljusinsläpp, men inte fönster


Bild från insidan

Har skrivit tidigare om Esplanade Theater- och konserthus i Veckans Hus, under rubriken Moderna fasader. Detta tycker jag är maximalt ljusinsläpp som jag kan hitta i Singapore därför måste jag skriva om det igen.

Man kan ju tycka att det är en knäpp konstruktion med tanke på att Singapore ligger 13 mil norr om ekvarton och att detta glashus skulle bli som en enda stor tryckkokare. Men dessa aluminiumprofiler ger skugga och givetvis är det AC inomhus förstås som på alla andra offentliga inomhusplatser, så det gäller att ta sjal eller kofta med.
Vill du läsa mera om byggnaden klicka på min länk ovan, så finns det vidare länk med fakta.


Bild från insidan


Bild från utsidan och andra sidan Singaporefloden


Närbild från utsidan

Måste också lägga in en annan favorit när det gäller ljusinsläpp, tunnelbanan MRT-Stadium. Tunnelbanans arkitektfirma är WOHO.
Känns som en rymdstation i stjärnornas krig eller liknande, och ljusinsläppet i taket, där solens strålar strålar ner på det häftiga färgglada golvet. Kolla också in formen hur svängd den är, smal upptill och så blir det bredare ju längre ner du åker i rulltrappan.
Visar också ingången både inifrån och utifrån. Här skulle enkelt ett "reaplan", som man sa förr kunna komma in, tänker på JAS, M15 eller M16.


Vill du se mera ljusinsläpp, men inte fönster. Titta in hus Hedwig och Veckans Hus.


Keiki - OrkidébäbisVi har fått en Keiki som det heter på fackspråk, alltså en orkidébäbis. Undrade först var det var för mörkt längst ut på phalaenopsis, och så såg jag att det var en liten bebbe :).

Ska nog låta den växa till sig med luftrötter, innan jag klipper navelsträngen och planterar i egen kruka, eller vad tror ni?Phalaenopsis är ju en inomhusorkidé och vill inte vara i sol och regn, bara under fotograferingen som den kom ut i plantboxen.
Utomhusorkidéerna älskar att stå i halvskugga/sol och regn och blommar nästan på året om. En blomstängel kan blomma i 6 månader. Vattningen sköter naturen om!Snart dags att byta den svenska flaggan igen!
Solens UV-strålar bleker och den ser nästan finsk ut på långt håll.

En helg som gått i F1 igen!


Foto från Sepang 2011, McLaren och Hamilton.

En helg som det blivit några timmar på eftermiddagen vid TV:n. Ett stort grattis till McLaren och man får ju säga att bästa uppåkningen gjorde Webber som startade från 18:e plats och kom till pallen och en 3:e plats. Klart MVG!
Våran kille, Alonso fick IG. Man kan ju undra vad han har för strateger som jobbar åt honom ;).

Ny vecka och påskvecka. På programmet idag står det måndagsbestyr vilket betyder att det tvättas sängkläder, skrivs listor och allt från att göra till handlar-listor, plus mycket annat. Så är det ju också kortvecka vilket betyder att det är TGIF redan på tossda så då blir det TGIT ;) och skärtossda vilket också betyder att kvasten ska vara putsad för en långflight till Blåkulle. Jag har anmält mig till denna sammankomst och jag har ju lite längre flygtid än ni hemma i Svedala. Men eftersom singaporetiden är 6 timmar före så kanske jag hinner ;).

Kommer du till Blåkulla?

Just nu i skrivande stund, 09:30 så är det mulet och "bara" +26, vilket är skönt väder men när jag tittar hur det ser ut om några timmar så ska temperaturen upp till +31, så det blir nog en svettig dag idag också.
Men härligt att se att temperaturen stiger hemma i Sverige, så skillnaden är inte så stor längre.

Ha nu en bra måndag!

Idag bjuder vi på blommor!


Syren


Löjtnantshjärta


Anemon


Fresia

Idag har vi varit en sväng på Tommys jobb och kollat in när de river det gamla kontoret (se bild längre ner), och så fixade vi till lite i det "nya" tillfälliga kontoret. Hade med två tavlor med 3 bilder i varje på "My Family" som Tommy säger.
Saknades lite grönt, så vi tog svängen förbi Thomos Road på hemvägen och besökte blomsteraffären för att köpa "Lucky Bambu".
Passade också på att gå in i de stora kylrummen för att kyla ner oss lite, +32 ute i skuggan. Då var det tillfälle att fotografera lite blommor som vita syrener på lång kvist, löjtnantshjärta och både rosa och vita, anemoner i olika färger, fresia, hyacinter och tulpaner. Detta är bara några av alla sorter som finns där.

Vilken är din favoritblomma?
Ros

Nu är det bara två timmar till starten på F1 och vi hoppas att det blir ett spännande lopp, med många omkörningar.

Ha nu en skön söndag alla bloggvänner!


Idag bjuder vi på en kall pilsner!Idag bjuder vi på en bild med en kall pilsner från Brewerkz. Igår var vi där på AW efter en lång arbetsvecka.
Första klunkarna är bäst, precis som det är med Champagne.
Kvällen avslutades på PumpRoom.

Nu laddar vi för kvalet i F1 från Shanghai på TV. Efter kvalet blir det en biltur till IKEA för diverse småinköp och lite mat på Giant, för ikväll blir det hemmakväll och matlagning.

Vad ska ni göra idag?

Veckans recept - St Albray smörgåsHär kommer två recept, varav ett är hur enkelt som helst, medans det andra kräver något mera arbete.
Har inte gillat sådana franska ostar så mycket, men när vi var senast hos Ann-Marie och Bengt så bjöd dom på ostbricka och direkt fick jag smak för denna osten, Saint Albray.
Saint Albray är en pastöriserad ost gjord på komjölk, där kossor betat på fridfulla ängar i närheten av Baskien och Bearn idistriktet Jurancon, sydvästra Frankrike bortom Pyrenéerna.
Ostarna formas till en blomma med sex "kronblad" och varje kronblad väger cirka 500 g.

Enklaste receptet är ju att ta fram osten på en tallrik till ostbrickan och ett glas rött vin, Pinot Noir.

Här kommer det lite mera arbetade receptet och här passar också ett Pinot Noir vin. Receptet har jag hämtad från The French Cheese Community:

St Albray smörgås med champinjoner, karamelliserad lök och röd paprika

Ingredienser:
St Albray ost-2 skivor per smörgås
Franska baguette
Senapsvinägrett
Karamelliserad lök (2 rödlök, smörstekt långsamt i 35-45 minuter tills de är gyllenbruna)
Sauterade champinjoner (3-4 stycken per smörgås)
Rostad röd paprika (1 / 4 per smörgås)

För att förbereda vinägretten: (gör 2 koppar)

Blanda väl ihop 2 msk. Grov senap
1 msk Dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
1 dl rapsolja
½ kopp hackad färsk dragon och persilja.

Gör så här:
Skär baguette i hälften och sprida vinägretten på båda sidor.
Lägg karamelliserad lök, sedan skivor av St Albray ost.
Lägg till karamelliserad svampen på toppen, det rostad röd paprika.
Sätt smörgås i ugnen en kort stund tills osten har smält. 
Smaksätt med färska peppar.
Vik upp smörgås, halveras, och servera med mix sallad.

Vill du se en film hur man gör smörgåsen klicka på länken nedan:
Video.

Vad blir det för gott hemma hos er ikväll?

Ha en mysig TGIF alla bloggvänner!

Torsdagstema - Väder


Växlande molnighet

Singapore: 2011-04-14
Klockan: 11:00 AM
Temperatur: +29 grader
Luftfuktighet: 79%
Känns som: +34 grader
UV index: 4 Medium (0-10)
Sol upp: 07:01 AM
Sol ned: 07:09 PMÅsknedslaget som jag skrivit om i ett tidigare inlägg i veckan, nu är det fotograferat tillslut.
Varje gång jag ska gå ut och fotografera på eftermiddagen har det börjat åska och som ni ser är det inte så roligt att gå ut i "våran park" bland alla höga träd just då.

Vill ni se mera väder runt om i världen idag torsdag och även vårat, så klicka på Torsdagstema - Väder.

Nu är det dags att planera för veckans recept imorgon!

Jungle PotteryIgår åkte några vänner och jag till västra sidan av Singapore och till Jungle Pottery.
Oj oj oj vad krukor det finns att köpa, bara jättesvårt att välja om man kommer dit första gången. Svårt att smälta allt. Jag har ju varit där, numera ganska många gånger sedan våra vänner Monica och Rolf visade oss detta fantastiska ställe. Finns allt i poslinsväg! Halva priset är det ungefär om man jämför med vad de tar inne i city. Ska bli spännande att gå till Takashimaya nästa vecka och kolla serviserna, för på potteriet hade de en servis som säljs där i sydostasiens största varuhus.

Mina inköp igår blev 6 st kaffemuggar, härligt blåa, nästan som blåblomster eller royalblue.
4 st blomkrukor och en liten påsksak, som jag nog kommer att lägga ut på bloggen nästa vecka tror jag nu.

Frukostkaffit, helt rätt stavat om tryckfelsnisse undrar. Jag och många runt mig säger kaffi, så därför skriver jag det också fast man inte ska skriva som man talar.

Jo, frukostkaffit smakade gott även i de nya muggarna.

NU ska jag fixa lite hemma innan jag ska ut och fotografera veckans väder, har tänkt att gå ut i våran park och samtidigt fotografera där åskan slagit ner. Men blir det åska runt tolvsnåret så får det bli foto från plant boxen igen.

Tjingeling, hörs om en stund igen, då får ni se hur vädret är i Singapore!

Veckans hus - Nya bostadsområden


2009-10-07, utsikt från våran "plant box"


2009-11-14, utsikt från våran "plant box"


2010-04-12, utsikt från våran "plant box"


2011-02-11, utsikt från våran "plant box"

Denna veckan är temat i Veckans hus - nya byggnadsområden. Och här i Singapore byggs det hela tiden och nya bostadområden växer fram.
2008 när vi kom till Singapore så var det en grön fläck och tidigare så har det varit ett sjukhus här, även där vårat hus är byggt. "Våran park" som ni kan se på andra sidan, där vi nästan varje morgon går gryningspromenad är en gammal kyrkogård. Den sista man begravde där var 1972 och man grävde upp marken eller tog bort gravstenarna 2002. Enligt stadsplanderingskontoret URA, så ska det byggas bostadhus här :(. Hoppas att det dröjer!

2009-10-07: Här mäter man vibrationerna i marken. Varje stenblock väger 1 ton, och står här cirka en vecka då man mäter marken.

2009-11-14: Mätningarna är klara och nu är det dags att borra i marken och fylla betong i hålen.

2010-04-12: Lyftkranarna är på plats och man kan nu se var husen ska byggas.

2011-02-11: Så här långt har man kommit efter 10 månader. Husen ska vara klara att flytta in i augusti 2012, så än återstår det mycket.

Spännande att se hur det ser ut om 6 månader och om ett år!

Vill du se mera nya bostadsområden får du kolla in Veckans hus.

En ros till Mamma och Pappa!


Ros från Malaysia och Fraser's Hill

Tisdag morgon och klockan är bara 07:30, har precis ätit frukost och sett på svtplay och aktuellt.
Nu är det att snabba på för vid niotiden är det redan påskfika på Style Nordic med SWEA.

Ha en bra dag Mamma och Pappa eftersom det är eran lilla dag idag, påskafton för ett visst antal år sedan! Kram Annelie

F1-Sepang 2011Alla som är intresserade av F1, vet precis hur det slutade och det känns bara dumt att skriva om loppet, för de som inte är intresserade  kommer ju inte att läsa detta, visst är det så?Så vi bjuder på lite bilder från loppet, och både innan och efter.


Lotusgänget


Tommy
Gridgirls
Alonso


Alonso


Prisutdelningen

Möte med Jean Alesi och LotusVi samlades på söndagsförmiddagen inne i KL där man säljer Lotusbilarna. Det var därifrån poliseskorten utgick.
Här fick vi väska med tröjor, kepsar och diverse grejer som tillhör som öronproppar förstås.
Här åt vi lunch, fotograferade och pratade innan det var dags att ta oss till Sepang och F1-racet.Jean Alesi, är ambassadör för Lotus och var den som körde först i konvojen.
När vi kommit fram till Sepang och vi parkerat bilarna var det dags för autografskrivning och fotografering.
Gud, vad populär han verkade vara bland tjejerna och även killarna i Lotusklubben.
Han skrev till och med autograf på lacken och inne på instrumentbrädan.
Tommy fick en autograf på kepsen och vi ville inte vara med på bild.  Att gå fram där och han ska lägga armen om en och man ska se glad ut. Var mycket mera roligt att plåta honom och jag kom ju med på ett hörn i alla fall, se text och bild längre ner.Alesi är en känd gammal F1-förare, född 1964 och hans sista lopp i F1 körde han 2001.
Vill du läsa fakta om honom kan du klicka här. Fakta Alesi och Alesi Facebook.Tittar man riktigt noga så kan man faktiskt se när jag fotograferar Alesi i hans solglasögon.Alesi ville få ett gruppfoto av alla i Lotus Club, som han kan lägga upp på sin hemsida, och här ser ni min (Annelie) position, precis bakom och håller handen på motorhuven på en Lotus.


Vår Volvo parkerad på VIP-plats tillsammans med alla Lotusbilarna precis vid ingång.


Tommys keps med Alesi-autograf på skärmen

Nu dags att skriva text och lägga upp bilder på själva F1-loppet.

Poliseskort à la President!Skrev i det tidigare inlägget att vi skulle få poliseskort, till och från hotellet. Men det var bara inte det.
Upplevelsen var nog mera än Carl-Gustaf och Silvia brukar uppleva, mera Obama skulle vi nog säga eller ett statsbesök.
Har sett tidigare hur det går till med poliseskort här i Singapore när presidenten är ute och åker. Då stängar man tillfälligt av vägarna och ser till att en MC-polis blockerar påfarterna så det blir fri väg.Likadant blev det för oss. Fri väg i drygt 4 mil till Sepang från Lotus samlingsställe inne i KL.
En konvoj på drygt 50 Lotusbilar, några vanliga bilar, och så vi förstås i en S80 Volvo som körde sist.En polisbil först med blåljusen på, och sedan körde MC-poliserna och blockerade påfarter om vartannat.
På motorvägen är det ju 110 km/h men denna konvojen gick i 150 km/h i genomsnitt och var uppe som högst vad jag kunde se på hastighetsmätaren i 170 km/h. Bakom oss hade vi en MC-polis som såg till att ingen hängde på bakom.
Hur många gånger tror ni man får uppleva något sådant?
Lotus var de enda som hade poliseskort till och från banan och vi :))).
Bra jobbat och dags för gruppfoto med MC-poliserna


Tummen uppPå hotellet vi bodde i Sepang, bodde också alla poliserna och sjukvårdspersonalen som bevakade cirkusen. Så man kunde känna sig ganska trygg ;).

Poliserna hängde med in och såg loppet tillsammans med oss.

Detta inlägget handlade om poliseskorten, nu till nästa inlägg om Lotus och Alesi och F1-loppet.


F1-helg i Malaysia


MC-polis i Singapore

I helgen blir det F1 på Sepang i Malaysia.
Poliseskort till och från hotellet framför och bakom våran bil S80, känns som om de tror vi är några andra eller?
"The Swedish Royal Family" eftersom vi har blått blod i ådrorna. Då tänker jag på Volvoblod förstås!
Tommys första namn är ju Carl-Gustaf och han får ofta kommentar att "du heter ju som den svenske kungen" av singaporianerna. Kanske därför eller vad tror ni?
Vem tror dom då att blonda lilla jag är, när inte mörka lilla Silvan är med. Jo, hans lilla "lekkamrat" ;)!

Nä, nu skojar jag allt med er lite så här på lördagsmorgonen.
I biljetten ingår det poliseskort, vi får ta med oss våran Volvo in så det går snabbt och smidigt och slipper massa med långa bilköer.
Ska bli en jättespännande helg och hoppas att jag kan ta många bilder och att det blir några bra så lovar jag visa dom på måndag.

Nä, nu måste vi snart åka!

Kram alla bloggvänner och trevlig helg!


Veckans recept - Wok à la SandbergHär kommer ett sandbergsrecept, men med smakupplevelser från food courten här i Singapore, men utan massa med smakförstärkning.
På food courten har de en massa smakförstärkare i maten, eller som vi brukar säga glutamat eller E 621.
Kinamat har ofta ett väldigt högt innehåll glutamat. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese restaurant syndrome" enligt Livsmedelsverket. "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter."Ingredienser för 2 personer:
2 st biffar strimlade tunt
2 st gula lökar i klyftor
1 st röd paprika i bitar
1 st grön paprika i bitar
2 st finhackade vitlöksklyftor
2 cm fingerstorlek av färsk ingefära, som skivas i mm tunna skivor
1 st röd chili
½ dl mörk soja
1 tsk nymald svartpeppar
1½ msk kalvfond ( ska ej innehålla några smakförstärkande ämnen enligt hemsidan)
½ dl vatten
2 msk smörGör så här:
1. Börja med att tvätta alla grönsaker
2. Skiva den röda chilin i mycket tunna skivor, även kärnorna ska vara med och lägg det i en jätteliten skål och slå på sojan, så det får stå och dra.
3. Gör i ordning grönsakerna och lägg allt i små högar på tallriken, först klyftar du löken och delar klyftskivorna, fixar paprikan, hackar vitlöken, skivar ingefäran.
4. Strimla biffen och mal svartpeppar över.
5. Hetta upp wokpannan och när smöret doftar "kola" är det dags att bryna den strimlade biffen snabbt, när biffen har brynts någon minuter lägger du på den gula löken utan att du rört köttet, sänk värmen och efter ytterligare en minut så kan du nu röra  om och blanda köttet med löken.
6. Nu ska paprikan i och röras om.
7. Nu är det dags för vitlöken och ingefäran och att röra om på medelvärme.
8. Slå på kalvfonden och vattnet och rör om.
9. Häll upp på varmt serveringsfat och ställ fram.
10. Rätten äts förstås med pinnar och bitarna doppas i chilisojasåsen innan man stoppar in dom i munnen.

Lämplig dryck är förstås pilsner eller isvatten.

Är det någon som känt av "Chinese restaurant syndrome" någon gång?

Torsdagstema - Väder


Soligt med enstaka moln

Singapore: 2011-04-07
Klockan: 11:50 AM
Temeratur: +30 grader
Luftfuktighet: 66%
Känns som: +34 grader
UV index: 8 (very high)
Sol upp: 07:03 AM
Sol ned: 07:11 PM

Idag ska jag vara med i en ny utmaning, Torsdagstema - Väder.
Kommer att lägga ut en bild på hur vädret ser ut runt lunchtid varje torsdag om jag är "hemma" här i Singapore. (I sommar blir det väl från Sverige).
Utmaningen finns på Torsdagstema-Väder. Du kan också vara med, det är bara att anmäla sig och vara med och blogga i samma blogg. OBS! Man behöver ej ha någon egen blogg.
Följ instruktionerna som finns på väderbloggen i högermarginalen.

Eftersom det handlar om Singapore så lägger jag bild även i Singaporebloggen, passar liksom nästan mera där eller hur men också roligt att visa på en allmänblogg.

Vem är han som pryder Singapores sedlar?Någon som känner igen mannen på bild?
Han finns på alla Singapores sedlar.
Har du ingen sedel, så du kan se namnet, klicka på länken här så får du Svaret!Vi tyckte att det riksbanken presenterade igår av nya svenska sedlar var BRA.

Vad tycker du?

Rent a bag!För några dagar sedan låg det reklamblad i postboxen, som "råkade" komma upp till lägenheten och jag "råkade" titta i foldern och jag trodde inte det var sant det jag läste, att man kan hyra sin märkesväska.
Jag gick in på deras websida och kollade, och mycket riktigt man kunde hyra allt från väska, smycken, skor och plånbok. Helt otroligt, men det visade sig att det är inget konstigt me d,e för jag googlade och såg att det även finns sådana firmer i Sverige.
Prisexempel: Plånbok Mulberry 45 SGD/vecka, solglasögon Gucci 39 SGD/vecka, Bag Hermes 165 SGD/vecka.

Hur ser man skillnad på en äkta och oäkta väska? En del säger att man ser det på bäraren som går mycket självsäkrare, men hur går en person som "bara" hyr sin äkta väska är frågan. Går man lika självsäkert, som om man ägde den fullt ut?

Om man nu hyr sin plånbok är frågan om man har har några pengar i plånboken, kanske bara kreditkort och inga kontantkort ;) eller?

Har i tidigare inlägg på bloggen skrivit om just handväskor, klockor och hur en typisk singaporian är när det gäller just detta.

Nu blir det att utöka studierna i Singapore, innan har det varit om det är äkta vara eller ej, nu även om man hyr hela sin outfit.

Skulle du kunna tänka dig att hyra en märkesväska etc?
Avverkning på Woodleigh CloseMed en yta på 710 kvadratkilometer och en befolkning på  cirka 5 miljoner människor har Singapore en av de högsta befolkningstätheten i världen.Detta utrymme delas med över 2000 registrerade växtarter. Totalt finns det cirka 2 miljoner träd planterats längs vägkanter, i parker och skyddade naturområden. Det är inte konstigt att Singapore är känd internationellt som en trädgårdsstad och det första vi tänkte när vi kom till Singapore var just ”vad grönt det är här och vilka häftiga träd överallt”. 
Utan detta gröna skulle staden bli en hårt landskap av betongbyggnader. Träden gör också att du kan promenara i skuggan och slipper den starka solen och värmen.Igår sågades de 2 stora träd ner utanför Blossoms, träd där jag nästan dagligen sett 2 stora hornbills (se tidigare inlägg) sitta klockan 07:00 och tvätta sig innan de flyger vidare. Undrar vad de ska flyga nu, måste ju bli helt förvirrade att efter minst 2,5 års vana för morgontoaletten.Idag på morgonen var jag ute och fotograferade även hur ytan ser ut, man kan inte se några årsringar så tydligt som hemma i Sverige, och det kan man ju förstå eftersom det inte är vinter här.
Barken och lagret närmast barken, sedan kan jag inte se några ringar. Spåren på ytan men ser är uppkomna efter motorsågen. Se översta bilden!Liten kissemiss ville också bli fotograferadNu ska jag snart iväg på återträff med BaanChivitMai gruppen som var på barnhemsbesöket i Thailand. Det blir thailunch, att titta på varandras bilder och minnas. Plats svensk-norska kyrkan.

Ha en bra tisdag alla bloggvänner!


Söndagseftermiddag på Padang

Efter lunchen igår tog vi en söndagspromenad ner till Padang för att kolla på cricket.
Här har det spelats cricket sedan 1837. Vill du läsa mera historia om detta klicka på: The Singapore Cricket Club.
Lite mulet, så det var extra skönt att kunna sitta ner på den stora gräsmattan och känna lukten av regn, fast det var flera timmar sedan det hade regnat och så doftade det gräs också förstås.
Man hade lagt ett stort rep i en cirkel runt cricketplan, kan ses från översiktsbilden från NewAsiaBar ovan.

Idag är det måndag, ny vecka och nya utmaningar!

Lingon och lådvin!Igår efter Brewerkzlunchen gick vi tillsammans till Hellströms och Côte d' Azur, 1 tim. promenad exklusive kaffestopp.

Kvällen blev det GT, BBQ och gott rödvin på deras fantastiska takterass och så spelade vi lingon, lådvin och långkalsonger. Ett roligt spel där man kan kolla om man få flytta hem till Sverige, alltså om man fortfarande är "typisk svenk".
Ann-Marie klarde sig och fick MVG och vann kvällens omgång och godkänd att flytta hem om 2 månader, men Bengt får jobba lite till innan vi släpper taget om honom ;), så det får bli en omgång till tror jag. Fast Bengt blev tvåa, så vi kanske bara behöver gå igenom några enkla tester till. Värre var det med Tommy och mig ;), klart minst typiska svenskar är vi.

TACK Heléne och Anders ännu en gång för det roliga spelet och tack Ann-Marie och Bengt för en trevlig kväll med många skratt!


MRT - Stadium som hämtad från Stjärnornas krigVi tycker det är en häftig tunnelbanestation - Stadium.
På kvällen när man kommer från Indoor stadium så får man känslan av att man är med i stjärnornas krig eller något ute i rymden i alla fall. Ingången till tunnelbanan är gigantisk och vyn inne ner till tågen är verkligen häftig och härliga vinklar.
Golvet kan man spegla sig i och läckra färger.

Dessa bilder tog vi igår när vi var påväg till Brewerkz vid Kallang River och vid Indoor Stadium.


Sköna lördag


Utsikt från sovrummet

Härligt med sovmorgen eller hur?
Lördagar brukar det aldrig bli några gryningspromenader, även om man vaknar som vanligt så är det gott att vända sig och somna om igen. Så var fallet idag för det regnade också. Sedan när man vaknar 2 timmar senare tittar solen fram mellan molnen.
Har i över en vecka varit riktigt varmt på dagarna, så idag när termometern bara visar +25 nu på förmiddagen känns det skönt även om det är en luftfuktighet på 89%.
Men bara för att temperaturen visar 25 just nu så betyder det inte alls att den är så resten av dagen, är nästan övertygad att det kommer att bli lika varmt som vanligt i eftermiddag.

Lunchen blir på Brewerkz vid Kallang River med vänner. BBQ på kvällen hos vännerna på deras takterass med fantastisk utsikt över havet och alla båterna som ligger där och väntar på att få lägga till.

Vad ska ni hitta på idag lördag, vad har ni för planer?

Ha en bra lördag alla bloggvänner!

Veckans recept - ViltlaxHär kommer ett recept i repris, men det är 2½ år sedan sist, då fanns det ingen bild, kanske att det finns nya läsare på bloggen eller att ni glömt bort detta kanongoda recept.
Superenkelt, smidigt och gott = Favoritrecept.
Receptet har jag fått från början av Birgitta, men när jag googlar det idag så finns det lite överallt på nätet.

Eftersom jag kan göra receptet i Singapore, finns förklaringen längre ner i inlägget.

Ingredienser för 4 portioner:
Ca. 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar)
½-1 tsk salt (var försiktig med saltet)
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk konc. Viltfond (Bongs)
2 msk lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
(smörstekta kantareller)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form. (Såsen känns ganska salt så jag skulle nog bara ta ½ tsk över fisken, men i receptet står det 1 tsk)
2. Blanda grädde, viltfond, lingonsylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen i ca. 20 minuter.
4. Servera laxen med såsen, pressad potatis, kokta grönsaker ex sockerärtor och gärna rårörda lingon.
5. Tips! Smörstekta kantareller är som pricken över i:et som tillbehör.Sophie och Magnus frågade om det var något som de skulle ta med sig förra veckan när de kom på en "pre-visit" och något som jag saknar här är bra buljonger utan glutamat, alltså utan smakförstärkare.

Så jag skrev ner en liten önskelista på olika buljonger och de hade en hel kasse full med våra favoriter och där fanns förstås Viltfonden med, annars hade det inte blivit någon Viltlax igår kväll.

Tusen tack Sophie och Magnus!


Klicka för större bild!


Information om hälsaDessa tavlor finns lite överallt, med tips om hur du uppnår hälsa. Denna som jag har fotat finns nere i tunnelbanan.
Gillar alla punkterna men speciellt 3:an och den sista punkten "Do not smoke".

Vill du läsa mera om vad Singapore informera om när det gäller hälsa, klicka på www.hpb.gov.sg.

RSS 2.0