Time to Say Goodbye!
Time to Say Goodbye!
Idag skjutsade vi ut Lina och John till Changi Airport,  och nu fortsätter deras äventyr i Asien.
Kändes allt lite konstigt att titta in i det tomma gästrummet när jag kom tillbaka. Såg ut som innan de kom och orkidéerna var lika fina.

Hoppas att ni fick mersmak av Singapore, kontrasternas land så att ni vill komma tillbaka till denna gröna Saftey Box.

Stor kram från oss, Annelie och Tommy

Lina och Johns Grande Finale i Singapore!
Ett besök på Thomsons Road och alla blomsteraffärerna var enda utflykten för dagen, gött att få gå in och kyla ner sig i kylrummen när termometern visar 35 grader, när det känns som 42 den tropiska fuktigheten.

Grande Finale för Singapore och det blev en mysig slappadag på Blossoms, med klassisk söndagsmiddag med kött, kokt potatis och gräddsås. Dröjer ju ett tag till innan ungdomarna får äta det igen.
Lite skype med familjen Nilsson innan vi gick en skymningspromenad i "våran park".
Kvällen avslutades med packning och F1 på TV.


Morsdagkram till våra mammor!NewAsiaBar @ Swissôtel
NewAsiaBar på 71:a våningen @ Swissôtel har en magnifik utsikt och man får en hissnande upplevelse av Singapore.
Drinklistan är riktigt lång och det är alltid lika svårt att välja.

Vandring längs Telok Ayer Street i Chinatown


Vi tog på MRT till Raffles Place och kommer upp mitt under UOB-skrapan på 280 m.
Här börjar våran vandring för dagen bland taoisttempel på Telok Ayer Street, där även strandlinjen gick på den tiden.
Yueh Hai Ching Temlet från 1826, Fuk Tak Chi templet från 1824 som idag är museum, Thian Hock Keng templet är ett av Singapores äldsta Hokkien tempel och började byggas 1821 med byggdes klart först  1839 och 1842.

Bland rökelse och eldning av helvetespengar i denna värmen längtade vi alla efter poolen hemma på Blossoms.
Innan vi tog tunnelbanan hem gjorde vi ett nytt försök att komma in i buddist templet Buddha Tooth relic temple.
Sist hade vi linne och det gick inte så bra, idag T-shirt och längden på shortsen godkänndes. Lina och John tyckte att detta templet var mäktigt bland alla guldbuddor.Clarke Quay
Kvällen avslutades på Clarke Quay; först middag på Brewerkz innan det blev drop på Clinic.Imorgon (läs idag) blir det taoisttempel, italiensk middag på Blossoms och att se skymningen gå över till natt uppe på Swissôtel och 71 våningen.

Vesaks Day - Buddhas dag!Tre händelser i Buddhas liv, födelse, upplysning och parinibbana, inträffade under fullmånenätter i maj. Till minne av dessa händelser firar buddhister världen över vesak i maj.  Vesâkha som betyder fullmånenätter.Buddha nådde sin upplysning under ett träd som sedan dess kallas  Bodhi-trädet, enligt buddhistisk tradition det träd under vilket buddha blev upplysta; trädets art varierar. Buddha Shakyamuni skall ha blivit upplyst  när han suttit sju dagar under ett tempelfikonträd (Ficus religiosa) vid Buddh Gaya. Enligt en tradition från Sri Lanka fördes en stickling av detta träd av en nunna (som uppges vara Ashokas dotter) till Anuradhapura, planterades och står där fortfarande som centrum för den buddhistiska kulten på ön. Nedfallna blad plockas upp och vårdas ömt. Pilgrimer vattnar trädet med vatten eller mjölk.

Ett bodhiträd finns i regel vid alla buddhistiska kloster i hela Sydasien och även här i Singapore förstås.
Vi skrev alla önskningar och hängde upp i trädet.När vi besökt Kong Meng San Phor Kark See Monaster templet, tittade vi också på dödens gata Sin Ming och såg hur kinesiska likvakor går till här i Singapore, se helvetespengar bränns upp i ugnar och ett besök på krematoriet.

Singapore ZooSingapore Zoo är hyllad som en av världens mest spektakulära djurparker. Användningen av naturliga hinder som vattendrag, bergväggar och vegetation för att skilja djur från besökare, den "öppna" zoo konceptet. Över 28 hektar, är hem till över 3.600 däggdjur, fåglar och reptiler, inklusive sällsynta och hotade arter.

Här kommer ett litet urval av dagens bilder. Vi har ju varit här många gånger så det är bara att söka på i bloggen på Zoo, så hittar ni mera bilder på djur.Veckans recept - RäksalladIdag gör jag det lite enkelt för mig eftersom jag har fullt upp med gästerna och vi ska åka till Zoo nu på morgonen.
Så en vanlig räksallad med skalade djupfrysta räkor som läggs på en bädd av olika salladsblad, tomat och gurk.
Toppa med en hemmagjord dressing av majonäs, chilisås och några stänk konjak.
Garnera med citronskiva och en dillkvist.

Nu börjar också nedräkningen till Sverige, ett veckans recept nästa vecka från Singapore blir det, sedan blir det från Sverige.

Ska bli gött att komma hem och frysa lite;) och speciellt träffa nära och kära!

TGIF och tossda!
Idag är det TGIF eftersom det är helgdag på fredag i Singapore, Vesaks day (Buddhas födelsedag).
Jag hittade ungdomarna i poolen när jag kom hem från lunchen med SWA och det tog inte många minuter för mig att byta om och ta mig ner för ett svalkande dopp. I Singapore de senaste dagarna har det varit extremt varmt och inget regn. NU längtar vi alla efter ett tropisk åsk och regn som rensar upp några grader i luften.

Lite Jacuzzi när Tommy kom hem från jobbet innan det var dags för att fixa maten. När det är TGIF så lagar vi maten tillsammans, pratar om världsproblemen och försöker även komma på med bra lösningar.

Här kan ni se vad vi lagade för mat och åt: Kvällen middag

Nu väntar kudden och laddning av batterierna för imorgon (läs idag) är det Zoo som gäller tidigt på morgonen, innan det blir för varmt.

Singapore Zoo är ju världens finaste Zoo, med mycket grönska och naturliga avgränsningar för djuren.
Hoppas att det blir några bra bilder på de vita tigrarna och orangutangerna, som är mina favoritdjur.

Mera om detta imorgon.
Kram och trevlig helg önskar vi alla i Singapore!

SWA-lunch i Botaniska trädgården!


Swedish girl´s; Ann-Marie, Svea och Christina

Igår var det månadens lunch med SWA-Scandinavian Women's Association.
Man kan också säga att det var sommarlovslunch för nu blir det ett upphåll ända till augusti.
Som alltid så smakar maten på Halia i botaniska trädgården underbart gott.

Grattis på födelsedagen Kigge!Många grattiskramar på din födelsedag från oss alla i Singapore!

Kinesiskt horoskop - Oxe


Oxar kanske verkar slöa, men se upp - de kan ha ett hett temperament. De är extremt målmedvetna och arbetar oförtrutet vidare i alla lägen Bit för bit, steg för steg, arbetar de vidare mot sina mål. De håller sig till väl invanda rutiner. De är renhåriga och goda lyssnare. De kan även vara extremt envisa av sig.

Då oxar har lätt för att bli betrodda får de ofta arbeten med stort ansvar. Men de måste se upp så att de inte blir slavar under sitt eget arbete. De kan bli starka ledare och goda talare. I orostider håller de sig kalla och låter sig inte störas. De är mycket stolta själar. De är systematiska och håller på traditioner. De misstror saker som de inte förstår.

De kan lätt bli sårade i kärlekssammanhang, då de inte förstår signalerna i andra människors kärlekslekar. Det tar lång tid för dem att bygga upp en intim relation, men när de gjort det är de lojala in i döden.

Oxar är ideala partners då de gör mer än sin del av arbetet. De har ett bra minne och kommer ihåg de små viktiga detaljerna. Om du gör en oxe arg tar det en lång stund innan han har lugnat ner sig. När de är olyckliga eller arga, begraver de sig i arbete tills de mår bättre. När en oxe väl tappar sitt humör, tappar han det totalt! När detta händer går det inte att resonera med dem, håll dig ur vägen tills det blåser över.

Oxar betalar alltid sina skulder. De kommer alltid ihåg en tjänst som du har gjort dem och kommer att visa sin uppskattning på ett eller annat sätt. De kanske inte är så verbala men deras handlingar säger mer än ord!

Det är bättre att rikta in sig på en oxes hjärna än på dess hjärta. De förstår snabbt sakers natur och sammanhang. Oxar blir sällan sjuka och har en låg tolerans mot vekare personer. De hatar att be om hjälp. Även om det tar dubbelt så lång tid att göra det ensam, gör de det själva om de då kan slippa be någon om hjälp.

De vill att saker skall hålla och bygger dem därmed med omtanke och kvalitet Oxar älskar sin familj och sitt hem och tar god hand om detta. De är inga spelare utan satsar på långa investeringar som är säkra. Oxar får framgång genom eget hårt arbete och förväntar sig inga fria tjänster på vägen.

Berömda oxar - Charlie Chaplin, Napoleon, Van Gogh, Walt Disney, Clark Gable, Richard Nixon

Källa: Mina tecken


Thai Smile Cafe and Raffles HotelEtt utav några måsten när man är i Singapore är att besöka Raffles Hotel och Longbar för att dricka en Singapore sling. Här är det också den enda platsen i Singapore som man får kasta skräp på golvet, jordnötsskal.
När man kommer i taxi till hotellet så öppnar denne stilige man taxidörren och säger välkommen.Innan vi åkte till Raffles för att dricka desserten, Singapore sling så åt vi thaimat på en utav våra favoritställen, Thai Smile Cafe. Personalen är jättetrevliga och de dansade nästan runt oss igår. De har blivit som vänner och Nicky finns faktiskt med på facebook och är min vän där. Maten smakar riktigt gott och här är det pinnar som gäller.


Catwalk @ Orchard Road!

Nästan 2,2 km är Orchard Road, en enkelriktad bred gata med som flankeras av distinkta shoppinggallerior på båda sidor av vägen. Utanför galleriorna, är den stora huvudgatan med stora trottoarer och som är anlagda med blommor och grönska. Grönska är allmänt förekommande i denna gröna stad och det man först reflektarar över - Vilken grön stad!

Varje ikoniskt köpcentrum är ett formidabelt paradis som erbjuder sina egna utbud av affärer, restauranger och möjligheter till underhållning. Lovar att det finns alltid något för alla smaker eller budget. Shoppingstråket omfattar nästan 800.000 kvm butiker och restauranger, från designermärken till billigare, som Zara. (HM finns inte i Singapore) och från exklusiva restauranger till enkla Food Court.

Idag är Orchard Road ett av Singapores största turistattraktioner.

Så kom, njuta av en den härliga pulsen!
Utmed Orchard Road finns denna tvärgata, Emerald Hill Road som anlades 1901 och de nuvarande Shophousen byggdes mellan 1901 och 1925.
Är som en liten oas bland alla Shopping Mall, en stor kontrast och man kan riktigt känna hur det kändes i Singapore för 100 år sedan.

Sammanfattning:
Vi började dagen med att åka till SM Motors och besöka Tommy innan vi tog 111 till Orchard Road där vi fönstershoppade i de stora märkesbutikerna innan Takashimaya, sydostasiens största varuhus fick Sverigebesök.

Lunchen intog vi i 313 (Shopping Mall) och en italiensk pastarestaurang innan vi gick till Emerald Hill. Jag ville också visa min favoritaffär Desigual, och ungdomarna håller med mig. En sådan affär skulle finnas i Jönköping, färgglad är ordet.Nu tog jag tunnelbanan för att hämta min tavla som varit på inramning och Lina och John fortsatte med att leta flipflop.

Ikväll blir det Thai Smile Cafe och Raffles Hotel.


Singapore and Volvo = Saftey Box!


Einar Gudmundsson provsitter barnstol till Volvo

När dina käraste åker i en Volvo, då åker de i världens säkraste bil.
Använder du dessutom barnstol till barnet så är det skyddat så mycket det bara går. I Sverige är ju det något som är givet för oss föräldrar, även lagen säger ju det. Här är lagen lite luddig kan man säga, upp till 150 cm lång behöver man inte använda bilbälte, men det finns inget som säger hur man bältar under 150 cm. Tommy har skrivit och frågat polisen om detta och fått världens konstigaste svar, men det tar vi en annan dag.

Bilden ovan så kan du känna hur det känns att sitta som barn i en bilbarnstol.

Här kommer lite bilder från dag två på SM Motors.
Relax vid poolen, Chinatown, IKEA och East Coast by night!
Lina och John började dagen med relax i poolen på förmiddagen. Efter lunch så tog vi MRT till Chinatown, den delen där turisterna håller till. Här träffade de på Buddha i alla olika former och utseende. Ett besök i Buddist-templet vid Sago Street; Buddha Tooth relic temple och även ett besök i ett hinduiskt tempel Sri Mariamman-templet.

Vi kände redan vid lunch hemma på Blossoms att det var något konstigt som luktade i luften och när vi även kände det i Chinatown så förstod vi att det var något stort som hänt. Och mycket riktigt så hade ju två fartyg kolliderat utanför Changi och 2000 ton råolja läckt ut i havet. Det luktade tändvätska på grillkol, då vet ni hur det luktade i luften.

Temperaturen var 34 grader i skuggan, men kändes som 42, så efter Chinatown längtade man hem till poolen igen för ett svalkande dopp.När Tommy kom hem från jobbet tog vi bilen till Tampines och IKEA för kvällsmat; köttbullar och grillade kycklingvingar och en tur genom varuhuset. Även Lina och John konstaterade att det luktade precis som hemma i Jönköping på IKEA. (bilden ovan så har vi armarna i kors, bara för att vi fryser).

Efter lite shopping inne på Giant (typ COOP) tog vi en tur ner till East Coast för att kunna se alla lastfartyg som ligger ute i havet och väntar på att bli lotsade till hamnen. Ser ut som en stor stad i kvällsljus.
Men lukten av råolja låg över East Coast, så promenaden blev inte så lång i den varm kvällen (32 grader). Gött att sitta i bilen med aircon på hem till. Blossoms som avslutades med DVD och Wallenderfilmen Arvet.

Einar Gudmundsson besöker Singapore i dagarna två!


Tommy Sandberg, Einar Gudmundsson and Andre Roy eating Sea FoodI dagarna två, är Einar här på besök i Singapore. Första dagen gick i konkurrenternas tecken och Tommy guidade hela dagen runt och visade märkesverkstäder och icke märkesverkstäder. På Alexandra Road finns nästan alla kända bilmärken representerade och på Sin Ming alla icke märkesverkstäder. Och det var en ny erfarenhet för gästerna att se hur det går till på Sin Ming Auto Care Centre. Ett sex våningar högt, typ P-hus där man lagar allt från Ferrari till gocart. En upplevelse!

På märkesverkstäderna var det spontanbesök, men på bl a Mercedez var man inte välkommen, och sådant glömmer inte "Sir Tommy" när de vill titta in på Volvo någon gång;).

Kvällen avslutades med typisk singaporemat vid Esplande och Singaporefloden

Dag 2: Idag är det att visa upp SM Motors och Wearnes. Även representanter från Wearnes Auto i Thailand, Malaysia, Hongkong, Indonesien är med här i Singapore idag. Få se om det blir några bilder imorgon, beror på fotografen;)!Kampong Glam, Arab Street, Raffles Hotel and Robin Hood!Dagen började med att vi tog bussen till Kampong Glam och den stora Sultan moskén. En vandring på Arab Street bland alla tygaffärer som säljer underbara sidentyger i alla de färger och mönster är ett måste och man har svårt att stå emot att inte köpa. Härifrån är det inte så lång promenad till Raffles Hotel utmed Beach Road. Raffles Hotel har jag skrivit om tidigare på bloggen, men det är en lummig oas, en stad i staden liksom.
Idag blev det bara en vandring inne i Raffles trädgård, Raffles legendariska Long Bar blir en kväll för att uppleva den enda platsen man får skräpa ner på i Singapore. Ett utav tre måsten i Singapore, bl a Singapore sling.
Efter ett besök inne i Raffles City Mall tog vi buss 133 runt Sands Casino och runt finanskvarteren innan den styrde genom Little India och hem till Blossoms där lunch väntade och eftermiddagen svalkande dopp i poolen.

Kvällen avslutades med bio och Robin Hood. Fanns tyvärr ingen posters utanför bion, så vi fick ta ett foto tillsammans med Jessica Parker istället för Russell Crowe. Innan bion blev det en Low-Carb hamburgare på Carl´s Jr.När den engelska armén är på väg hem från korstågen dör Kung Richard i Frankrike. Av en slump faller det på bågskytten Robin Longstride och hans vänner att föra hem Kung Richards krona till England. När han anländer känner han inte igen det land han växte upp i. Kung Richards kostsamma krig har gjort landet bankrutt och i hans frånvaro har kungens bror prins John krönts till ny kung. Då folket lider under kung Johns hänsynslösa styre, samtidigt som Englands ärkefiende Frankrike förbereder en invasion, står Robin Longstride mot sin vilja plötsligt i centrum för motståndskampen.

Det här är den episka berättelsen om hur legenden om Robin Hood tog sin början.

Lina och jag (Annelie) tyckte den var jättebra, medans John var lite besviken. Kanske det var lite för mycket blod och död, eftersom killar är lite mera känslig för sådant eller vad tror ni tjejer;)?

Vår egen Max von Sydow (81 år) är med i rollen som Sir Walter Loxley, Marions svärfar.  


Treetop walk @ MacRitchie, pool @ Blossoms and Little India by night!

Gångvägen är en fristående hängbro (250 m) som spänner Bukit Peirce och Bukit Kalang, de två högsta punkterna i MacRitchie. 25 m över marken och gångbanan ger dig en närmare titt på livet i trädtopparna, där all action sker. Här har också du en bättre överblick över några av våra skogsfåglar, Colugos (flygande lemurer) och Långstjärtad makaker (apor), se träd från en helt annan vinkel och njuta av en panoramautsikt över Peirce Reservoir. Ungefär 80 arter av fåglar och 18 sällsynta träd kan ses i regnskogen.Skönt med ett svalkande dopp i poolen på Blossoms efter 3 timmars vandring bland vilda apor. Även en lite tupplur i solstolarna som står i vattnet hans med innan vi skulle till Little India för kvällsmat på Usman och uppleva folklivet.Little India en söndagskväll, är det ett myller av gästarbetare från Pakistan, Bangladesh och länder runt i kring.
Alla samlas här för några timmars ledighet efter en hård veckas arbete. En känsla som är svår att beskriva och måste upplevas. Stor kontrast om man jämför med gårdagen runt Singaporefloden. Även denna dagen bjuder på kontraster om man med regnskog och djungelvandring i MacRitchie.En härlig dag som avslutades med ett kvällsdopp i poolen innan det var dags att ladda batterierna för en ny spännande dag.
Vad som hittas på då, får ni se imorgon på bloggen!

Tommy har storbesök i dagarna två (mån-tis) av Volvos Einar Gudmundsson med följe. Idag ska Tommy guida honom och de andra i Singapore och visa hur "after sale" fungerar utanför SM Motors, när man inte anlitar märkesverkstäder. Tommy och jag gjorde ett genrep i lördags tillsammans med Eric Goh och det var något nytt för Tommy och mig. En ny tur för er alla som är intresserade av bilar när ni kommer till oss i Singapore.

Tommys kväll tror jag kommer att avslutas nere vid Fullerton One och Merlion med Sea Food om jag gissar rätt.
Få se om det blir lite bilder från detta besök imorgon också på bloggen och om jag har rätt med restaurangvalet.


Välkommen till Singapore Lina och John!


Lina, John och jag Annelie, Changi Airport

Nu kan äventyret i Asien börja. Först ut blir det vårat favoritställe utmed Singaporefloden Brewekz. Sedan blir det Singapore skyline by night ända till Merlion, Singapores beskyddare och hälften lejon/fisk.

Kram och god natt från oss alla!


Lina och John, BlossomsMerlion


Veckans recept - Kalles låda och vad minns du från barndomenKaviarlåda eller Kalles som vi brukar säga för fyra, ett trevligt alternativ istället för Jansson om man inte gillar anjovis men Kalles kavia.
Riktigt barnvänligt men även god för vuxna!

8 små till medelstora potatisar, skalade och strimlade
2 st gula lökar
3 dl grädde
1 liten tub Kalles kavia
Smör att steka lök och smöra formen

Gör så här:
Förstek löken gyllen gul innan den blandas med potatisen i en smord form.
Rör ihop kaviar och grädde och slå det över.
Grädda på nedersta falsen i 225 gr i 45 min.

Man kan också göra en annan variant på kall kokt potatis, som man skivar och lägger i en form och blandar med löken. Häll över kaviagrädden och grädda i ugnen, men korta ner tiden til 25 min.
Med kall kokt potatis minskar GI-värdet på potatisen med 30%, även om man värmer den sedan. Fiffigt eller hur?

Hur kom jag på denna maträtten, jo det handlar om minnen, gamla minnen från jularna hos farmor Tyra och farfar Hugo. När vi kom annandag jul till Boet och Västantorp, mellan Ödeshög och Tranås så var det småvarmt som serverades och denna Kalles låda hade faster Iris bidragit med till julbordet, berättar faster Gudrun i veckan när jag forskade i vems recept det var, farmors eller någon faster var frågan. Gött att veta svaret!

När jag äter denna rätten kan jag precis känna hur det kändes i där i köket, dofterna och allt annat.
Läser i psykologin om minnen från barndomen. Har ni kära bloggvänner några minnen från tidiga barndomen som har med mat att göra?

Vilken är den första maträtten som du minns, och gillade?
Skriv och berätta!

Annelie, 3 år: Stuvad spenat som jag äter i en djup blå tallrik, typ ostindiskt porslin fast från Gustavsberg tror jag, sitter i en nerfälld barnstol, så det blir som ett bord framför. Herre min get så gött, och det är det fortfarande. En mamma för ju ofta över sina favoriträtter till sina barn och detta älskar även Angelica:)))))).

Tommy: Han var ju ganska petig med maten när han var liten;), så han har inga sådana minnen som jag. Är det någon som kan hjälpa honom att minnas någon maträtt han gillade som riktigt liten?
Mamma Märta eller storasyster Lena kanske minns eller?

Ha en mysig TGIF och till helgen får vi Sverigebesök!
Imorgon blir det till att plocka färska orkidéer att sätta in i gästrummet.


Flim-tajm!Ja, nu tror ni att jag stavat fel eller?
Men nix, singaporianer kan inte säga film utan de säger flim.
Tommy rättar dom hela tiden och säger det heter inte flim utan film och de svarar ja, flim. Helt sjukt!

Därför ville jag skoja lite med rubriken.

Resultatet av castingen ser ni här, dags för första tagningen. Här läggs det puder så att det inte ska finnas några blanka ytor i Tommys ansikte, men det som förvånar mig mest är att, utan minsta tvekan fick hon lägga läppstift på hans läppar. Utan minsta tvekan, men när jag frågade idag på gryningspromenaden så sa han att han tänkte precis som jag, efteråt:))).För några veckor sedan fotograferades Tommy till någon presentation etc. och angående make up, så var det både krämer, ögonskuggor i olika nyanser, ögonbrynsfärg, osynlig mascara, puder, rouge. Ja, man kan säga allt som ingår i en hel Make Up.

Jag märke att något inte riktigt stod rätt till när han kom hem den gången, kände liksom inte igen honom;).

Peranakan - Singapore


Liten peranakan porslinsurna som vi förvarar våra Love seeds i.

Porslin är en viktig del av Peranakan-hushållet. De flesta av dessa varor har motiv av blommor, fjärilar och fenixfåglar i ljusa gula och rosa färger även mycket turkost förekommer, till skillnad från typisk kinesiskt porslin.

Men vad peranakan?

Peranakan utvecklats för två till tre hundra år sedan, när kinesiska handlare etablerade handelsförbindelser med lokalbefolkningen från den malaysiska halvön, inklusive Singapore. Tvärkulturella relationer och äktenskap var naturliga biprodukter när dessa handlare gifte sig med lokala malaysiska kvinnor. Peranakan, vilket betyder "lokalt född" på malajiska språk, är namnet på efterföljande generationer av kinesiska malajer.

Peranakanmannen kallas Baba och kvinnorna Nonya. Den senare har kärleksfullt användas vid beskrivningen Peranakans mat och mode.Laksa, en speciell maträtt av ris-nudlar kokas i räkor och kyckling i curry sås av kokosmjölk är kanske den vanligaste bland Nonya matlagning. Det finns i nästan på varje Food Court i Singapore och är billig. Kryddig och finsmakare äter ofta detta och många andra Nonya rätter.

Bästa laksa äter man på korsningCeylon Road-East Coast Road, 328 Katon Laksa. Där har den serverats i över 50 år.

Något som man också äter är Nonya dumplings, en typ av kroppkaka fast det är ris istället för potatis.
Här kan du köpa de bästa dumplings i Singapore, Kim Choo Kueh Chang 109-111 East Coast Road. Även se tillverkningen. Här finns också porslin, pärlbroderade skor och en restaurang.

Här kan ni se hur man gör dumplings:Glöm inte att besöka Peranakan Museum om du är intresserad av allt detta när du befinner dig i Singapore.


Annelie la rose et violet - "Det sa klick"!


Oljemålning, Annelie la rose et violet av Christina Hagström 2010

Jag är bara tvungen att visa den fina oljemålningen som jag fick utav Kian i söndags, jag blev förälskad i den på direkten, "Det sa klick". Så nu ligger den som profilbild både på facebook och MSN.
Mamma tyckte verkligen att det var jag, och trodde att jag hade varit inne i photoshop och trixat med ett foto på mig så att det skulle se ut som en oljemålning. Så fel mamma kunde ha. Denna tavlan känner jag att den redan har en speciell plats i mitt hjärta också snart på väggen.
Ska bli spännande att välja ram på fredag. Kian följer med som smakråd.

Tusen tack Kian för dina fantastiska penseldrag och färger.


Del av oljemålningen, Annelie la rose et violet

Hitta Nemo (Clown fish) på Rawa Island!
Clownfisken är en typ av fisk som lever i saltvatten. Det kallas också anemonfisk. Clownfisken är oftast väldigt ljusa, orange fisk som har tre vita ränder, en i spetsen, mellersta och svans. Tittar man riktigt noga kanske du märker att det finns tunna svarta linjer runt den vita ränder. Även på sina fenor har den tunn svart rundad rand.

Clownfiskar lever i ett "symbiotiskt" förhållande med vissa anemoner. Det innebär att de gynnas av att leva med havsanemon, och de fördelar havsanemon från närvaro av clownfish. De är de enda fiskar som kan leva i havsanemoner och inte blir stungen av sina tentakler. Clownfiskar är mycket aktiva fisk och är mycket aggressiva. Eftersom de är ganska aktiva, är clownfisk en "riktig clown". De försvara sitt territorium och havsanemoner som de lever i. Clownfish äta resterna från den fisk på anemonen och alger. Resterna omfattar hoppkräftor, isopods och djurplankton.

Clownfisk har några få rovdjur i havet, men deras största hot är människan. Människor som fångar clownfisk och hålla dem som husdjur i ett akvarium gör ett misstag. Det finns bara tio av mer än tusen olika typer av anemon som kan ta emot dessa fiskar. Många människor lägger fisken i en tank med fel anemonen. I fångenskap kan clownfiskar lever från 3 till 5 år. I naturen lever de 6 och 10 år.

Symbios beskriver det speciella förhållandet mellan clownfiskar och havsanemoner. De är de enda fiskar som inte blir stucken av tentakler havsanemon. Clownfisk har en slemmig slem som täcker som skyddar dem från havsanemoner. Om detta täcker torkas bort av en clownfisk, kommer det att bli stucken och eventuellt avlivas när den kommer hem till anemonen. The clownfisk och havsanemon hjälper varandra att överleva i havet. Den clownfisk, samtidigt som form av mat, städar bort fisk och alger restprodukter från anemonen. Dessutom är det havsanemoner få bättre vattencirkulation eftersom clownfisk fläkten sina fenor medan du simmar omkring.

Clownfiskar lever på havsbotten i skyddade rev eller i grunda laguner, oftast i par. Clownfisk har ett särskilt förhållande till anemonen och är mycket viktiga för dem. De är en stor hjälp för anemonen som de rengör anemonen genom att äta alger och andra matrester på dem. De skyddar också havsanemoner med att jaga bort polyp-äta fisk, t.ex. fjäril fisk.

De bor i de varmare vattnen i Stilla havet och Indiska oceanen. De finns också i nordväst Australien, Sydostasien, Japan och indo-malaysiska regionen. Det finns inga clownfisk i Västindien.

Källa: Tolweb.org
Att se under vattnet har alltid facinerat oss, vem minns inte alla undervattensfilmer som
Jacques-Yves Cousteau gjorde? Vi satt klistrade framför TV på den tiden.

Väldigt vackra koraller av olika arter i alla de färger.
Även om vi bara snorklar och kan jämföra med vattnen på Maldiverna så är det ett av de allra bästa snorkelvattnen på länge och precis utanför vårat lilla strandhus. Trumpetfiskarna simmar bara 1 meter från strandkanten och de är så nyfikna och vill gärna hälsa;).

Så många lila havanemoner som det är här och då givetvis också lille Nemos släktingar som vi säger har jag aldrig sett tidigare. De är ju något alldeles speciellt att ligga och studera deras liv i denna vackra anemon.
Bilderna talar tydligt om att detta är Paradiset, och vi har fått bekräftelse på bekräftelse att så är fallet.

Här råder stillhet och ett lugn som är så skönt att få komma till, man laddar batterierna genom att inte göra någonting alls, det är det som är konsten att kunna och på sin höjd läsa en bok.
Man behöver ingen klocka för den sköter magen om, när det är dags att äta lunch, middag och frukost.


Musiken som spelas på ön är anpassad efter tidpunkt på dygnet, frukost lite soft pianomusik och likaså vid lunch känns musiken helt rätt. På kvällen vem kan sitta still till BeeGees, nej inte svenskarna. Vi underhöll personalen när övriga gäster hade dragit sig undan.

Att ligga i solstolen mitt i natten och titta på stjärnhimlen på en liten ö i sydkinesiska sjön, underbart!
OBS! Inte ett myggbet på alla dagarna, och då har vi inte använt myggmedel.

Deltagare i månadens Robinson expedition: Annelie Sandberg, Tommy Sandberg, Christina Hagström, Stanley Hagström.

Tack Christina och Stanley för att ni gjorde oss sällskap, och roligt att ni också älskade Rawa Island.
Hejdå Nemo för denna gång, på återseende i juli igen!Grattis på födelsedagen Lina och John!Stor grattis kram på din födelsedag Lina och även ett grattis i förskott (20 maj) till John från oss.
Synd att dela på den fina bilden.
Välkomna Lina och John till Asiens New York, Singapore på lördag den 22 maj! 

Här kommer erat kinesiska horoskop - Draken
Drakar är fulla av vitalitet och liv. Alltid på väg, drar de sitt trogna band av beundrare efter sig. Drakar är egoistiska, egocentrerade, krävande men också givande.

Drakar är stolta, direkta och laddade med höga ideal som de alltid försöker att leva upp till. De försöker leva sitt liv storslaget. När en drake gör något, gott eller ont, kan du vara säker på att det inte förblir osett. Drakar skapar nyheter.

Det är nästan omöjligt att vinna en argumentering mot en drake. De förgör alla som utmanar dem. Har du väckt en drakes vrede, kommer de att förfölja dig i många år.

Drakar är väldigt lojala mot sina vänner och sin familj. När de behöver drakens hjälp kommer den att finnas där. De är inte sentimentala eller romantiska - de tar de helt enkelt för givet att alla älskar dem. Det är svårt för dem att dölja sina känslor, de försöker inte ens.

Drakar är inte hemlighetsfulla av sig, så förvänta inte att de behåller en hemlighet för sig själva. Drakar talar från sitt hjärta och är alltid uppriktiga. Deras sätt kan förefalla bryskt och direkt men de försöker helt enkelt bara få saker och ting att röra på sig. Drakar behöver en mening med livet, något att slåss för, ett mål att uppnå. En drake utan mål är en sorglig syn!

Drakar tycker att de själva är väldigt starka. De tar ofta åt sig mer än de kan svälja. När detta händer är de för stolta för att be om hjälp och kommer att köra slut på sig själva. Drakar kan göra många saker bra. De kan bli artister, politiker, doktorer. När en drake väljer rätt karriär kommer de att bli framgångsrika. De kan inte hjälpa att de är vinnare!

I kärleken är draken sällan förloraren utan mer ofta den som krossar andras hjärtan. Drakar gifter sig inte ungt och är oftast nöjda med att leva singel. Drakar kommer alltid att ha många beundrare och vänner som kan hålla dem sällskap. Men drakar är riktiga mjukisar och kan bryta ihop om de förlorar sina beundrare.¨

Kärleksmatch - Passar bra med: Draken är en utmärkt äktenskapspartner för den ömhjärtade råttan, som kommer att göra allt draken ber henne om som tack för ett välfyllt skafferi. Den fridfulla kaninen kompletterar draken väl.

Den redbara och uppriktiga tuppen behärskar konsten att handskas med draken och med lite tagande och givande från båda sidor kan man nå fram till en harmonisk lösning. Den kloka och listiga apan ger en bra grund åt draken att stå på. Båda är ambitiösa och kommer att bistå varandra.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med: Det är mycket sällsynt att två drakar blir kära i varandra, men skulle det trots allt hända kan det bli något alldeles extra.


Kärleksmatch - Undvik: Oxe och drake kommer att strida om huvudrollen både hemma och borta. Båda är födda till ledare, men förstår inte varandra alls. Dessa båda respektingivande djur kan slita varandra i stycken

 

 Bröllopsdagen firar vi i Paradiset, Rawa Island i dagarna tre!
Den 15 maj firar vi våran 29-åriga bröllopsdag på Rawa Island.
En av våra favoriter i repris, varför åka ända till Maldiverna när det ligger
runt knuten från Singapore.
Åter i Singapore söndag kväll lagom till F1 från Monaco och att uppdatera
bloggen med söndagens födelsedagsbarn.

Trevlig helg alla bloggvänner!

Veckans recept - RäkmackaVeckans recept behöver väl inte  förklaras mer än så här. Jag har gjort räkmackan på vårat eget surdegsbakade danska rågbröd, viktigaste är att det är rikligt med handskalade räkor som här, grönländska från IKEA, ekologiskt hårdkokt ägg och majonäs på en tunn skiva bröd. Ska mera vara som ett danskt smörrebröd.

Om du inte vill göra din räkmacka själv är väl denna helgen, Kristiflygarehelgen extra lämplig för att besöka Grännaberget, Kroatorpet i Huskvarna eller kanske Brunstorps gård även det i Huskvarna. Promenad, cykel eller en MC-tur. Drycken till detta tycker jag att svart kaffe gifter sig bra med ägg, räkor och majonäs.

Trevlig helg på er, i Singapore jobbar vi som vanligt denna tossda!

Att åka taxi i Singapore!


Bilden är ett fotomontage

Att åka taxi i Singapore är ett äventyr i sig. Du måste veta hur du tar dig ditt du ska, för taxichauffören frågar hur man kommer ditt och vilken väg han ska ta.
Du är helt enkelt hans GPS. Det kan inte vara lätt att bara vara turist här i Singapore, dessutom talar de singlish och förstår knappt den engelskan vi talar. Tänk så många gånger vi har sagt Potong Pasir utan att de förstår, som ett stort frågetecken, när man sedan säger det på kinesiska, [pååtåå pasii] då förstår de på direkten.

I förgår när vi åkte hem från Sands Casino, Tommys födelsedag ni vet, så visste inte taxichauffören knappt någonting så när vi till slut guidat honom hem genom alla gator så frågar Tommy om han klarar sig och om han hittar hem från Blossoms innan vi lämnar honom till sitt öde;).

Tips! Skriv ner gatans namn på en lapp, skriv även närliggande gator, platser och MRT-stationer  och korsningar, etc.

Det är billigt att åka taxi i Singapore i alla fall, olika taxor vid olika tidpunkter och om du åker på betalvägar etc.

Födelsedagsmiddag och premiär för Helix Bridge!
Favoritmiddag på Brewerkz med revben och god pilsner.Panoramabilder med SONY cyber-shot TX5

Efter att vi ätit på Brewerkz, går vi längs Singaporefloden till Helix Bridge, den nya bron till Sands Resort och Casino. En bro som föreställer DNA-spiral och är gjord av svenskt stål från Avesta. Bron gör sig nog bäst på kvällen med den häftiga belysningen och den magnifika skyline i bakgrunden. Ett ny turistattraktion att se och den har verkligen ändrat på Singapores skyline. Vi ser överdelen, den så kallade upplysta båten hemifrån våran park när vi går gryningspromenaden.

Visst är de tre sista bilderna ovan häftiga, kolla in Tommys händer på bilden i mitten;).Födelsedagspresenter: Hermès Eau d'orange verte *), SONY cyber-shot TX5 och en Messenger Bag
(se bilder på Tommy ovan) från Annelie, Mikael Wiehe CD av svärmor och svärfar, T-shirt HV71 Svenska Mästare 2010 av Heléne och Anders.
 
Vet att det ska komma mera på posten från Sverige men ibland är det lite trögt med postgången,
vi får se senare idag om det finns något i brevlådan. Japp, bättre sent än aldrig!


*) Hermès Eau d'orange verte har noter av bergamott, citron, mandarin, mint, jasmin, apelsin, patchouli, mossa och cederträ. Den lanserades 1979 och det var det året som Tommy köpte den första gången i Paris. Det börjar med ett slag av citrus, mycket skarp och sur. Skärpan bleknar till en mycket torr orange under en tung slöja av växtbaserade grönt och det luktar för mig som pomerans. Det är en viskning av torra blommor och har en härlig mossig skog som bas. Doften är unisex men den började med att lanseras enbart för män. Igår fick han flaska nummer två.

Doft och minnen hör ihop och just denna doften för oss tillbaka  i minnet till Paris 1979. Kärlekens stad! Jag köpte Robert Piquet Fracas, men den historien tar vi en annan gång.

OBS!
Bilderna från Mount Kinabalu var alla tagna med SONY cyber-shot TX5, waterproof ner till 3 m, tål kyla och fall på 1,5 m.


Hipp hipp hurra på din födelsedag!


Bild från 14 dec 2009, Brewerkz.

Skål och grattis Tommy säger dina två flickor, vi älskar dig! 

Tuppens personlighet

Medan vissa djur visar upp antingen starkt maskulina eller feminina drag, är gränserna hos Tuppen svagare mellan manligt-kvinnligt. Ja, i själva verket griper de båda så starkt in i varandra att Tuppen är känd både som Tupp och Höna. Men vad vi än väljer att kalla honom/henne, så har Tuppen en förmåga att göra sin närvaro känd i samma ögonblick som han eller hon kommer in i ett rum. På samma sätt utgöt Tuppens första syssla för dagen en viktig ledtråd till hans personlighet, och hans förmåga att tvinga den på alla i sin omgivning. Tuppens galande är välljudande och fruktbart; han väcker den sovande, tröstar den bedrövade och gläds åt att natten är över.

Oavsett om Tuppen är lång eller kort, tjock eller smal, gör han inga som helst försök att dölja sitt tillstånd. Tuppar har inget till övers för lögner, tomt prål, lurendrejeri och falskhet. Tuppen är den han är och den som inte accepterar det får skylla sig själv. Om du inbjudit en Tupp till din fest och ingen ännu kommit att stå i händelsernas centrum, så kan du vara övertygad om att han inte anlänt. Och det spelar ingen roll om det rör sig om en privat eller offentlig tillställning, en Tupps entré missar ingen.

Tuppen är genrös och med får undantag också överdrivet ärlig. Metodisk och välorganiserad planerar Tuppen sitt liv med en urmakares precision. Och du behöver bara ha haft några kycklingar för att veta att naturens tidiga väckarklocka är mycket konservativ och satt efter Tuppens vanor. Så snart det blir mörkt rusar hönsen, oavsett var de befinner sig, hem till sin sittpinne. Och så snart de är uppe från marken tror de sig skyddade från rovdjur och andra faror, i kraft av sitt antal och mestadels stämmer det också. Tuppens sittpinneritual återkommer dagligen och med detta läggs ytterligare en pusselbit i hans omfattande personlighet på plats.

Enligt den kinesiska traditionen finns det två helt skilda sortes Tuppar. Den ena sorten är den som är född vid solens upp- eller nedgång, någon gång mellan fem och sju, och den Tuppen är i allt väsentligt utåtvänd till sin läggning. Han är den där skrytsamme och skrävlige killen på festen som aldrig kan låta bli att berätta för alla om sin första miljon och hur han byggt upp ett blomstrande företag av det konkursbo han en gång köpte för nästintill ingenting. Till denna kategori Tuppar hör också den hejiga typ som ropar ditt namn tvärs över en överfylld bar och som sedan insisterar på att få bjuda dig på en drink, även om du försöker säga att du ingen vill ha. Och han blir den förste som hamnar under bordet, för trots allt sitt kuckelikuande tål han sprit väldigt dåligt och kan heller inte tacka nej till den.

Soluppgångs-/solnedgångstuppen är den förste personen på kontoret som först av alla erbjuder dig sina råd, vare sig du bett om det eller inte. Ofta är det också den här Tupptypen som är den förste att klaga över den bristande allmänna moralen och som inte besparar någon sina åsikter om hur landet tagits över av kommunister och vänsterrevolutionärer. Med sin reaktionära politiska hållning och sitt puritanska moralbegrepp, är denna Tupp inte den som låter någon stå i vägen för sig. Han säger vad han tänker och ibland säger han det utan att tänka. Alla Tuppar är födda i frispråkighetens tecken, och särskilt den Tupptyp vi nu sysslar med, bekymrar sig inte det minsta om hur hans ofta mycket hårda kritik drabbar den som vågar sätta sig upp mot honom. Tuppen har talat och därmed basta! Det är inte hans problem om det gör ont. Man måste lära sig att se fakta i ögonen, livet är nu tyvärr en gång för alla tufft. Och vad du än gör så försök aldrig att hämnas på eller kritisera denna Tupptyp eller att ifrågasätta hans metoder, speciellt inte om du inte är hundraprocentigt säker på de fakta du framlägger. Soluppgångs-/solnedgångstuppen har alltid rätt. Han tror på sig själv till tvåhundra procent. Diskutera med honom och han sätter igång att slåss - tänk bara på tuppfäktning - och han släpper dig inte förrän han fått rätt på ett eller annat sätt. "Jag slår vad om allt jag äger att jag har rätt" säger han, och du bör tänka dig för två gånger innan du går med på ett så'nt vad. För trots allt sitt skryt är Tuppen mycket intelligent och bakom den skrytsamma fasaden döljer sig ett rörligt intellekt. Han lär sig snabbt och har oftast ett mycket gott minne. I vissa avseenden betraktar Tuppen fakta på samma sätt som de korn han ögonblickligen pickar upp på lagårdsbacken och smälter grundligt.

Den andra Tupptypen och inte minst då de bland dem som är födda nattetid, skiljer sig väsentligt från soluppgångs-/solnedgångstuppen - eller åtminstone verkar det så för en utomstående. Dessa Tuppar sitter tysta och försagda i ett hörn av rummet och säger sällan något om ingen tilltalar dem. Ytterst sällan framför de några egna åsikter och även om så skulle ske är det föga troligt att det rör sig om något mer världsomstörtande än bästa sättet att handskas med de bladlöss som invaderat deras älskade trädgård. dessa vanligen så oförvitliga och älskvärda Tuppar räknar med att vinna din uppmärksamhet genom att säga litet och lyssna mycket. Och mycket riktigt gör sig också dessa Tuppar lika bemärkta i en folksamling, som om de bar hudnära skära trikåer och slog på en bastrumme. På sitt eget diskreta sätt är denna Tupptyp bara ute efter en enda sak: din fulla och odelade uppmärksamhet. Och när du hör dem neka sig den där extra biten citronmarängpajen med orden: "Nej, verkligen inte. Jag bantar. Ser ni inte att jag fått ett kilos övervikt?", är det detsamma som att be om en jättebit till. Och Tuppen får blickarna på sig och når därmed sitt mål.

Eftersom soluppgångs-/solnedgångstuppen bara har fyra timmar per dygn på sig att födas, måste det innebära att det finns färre av dem än av den andra sorten. Men hur slutna de Tuppar som är födda andra tider på dygnet än kan verka, har de alla fått en släng av soluppgångs-/solnedgångstuppens temperament. Den utåtriktade Tuppen gör ju också betydligt större väsen av sig och därför kan det också verka som om han fanns i fler exemplar.

Det finns också ett annat sätt att skilja olika Tuppar åt och det är på deras sätt att sköta ekonomin. Vi har här att göra med Tuppen Spara och Tuppen Slösa. Den förstnämnda typen snålar och sparar vartenda öre. Med en målmedvetenhet som gränsar till fanatism, köper dessa Tuppar inte ens den minsta lilla struntsak utan att först ha jämfört priserna från en massa köpställen. När denna Tupp därför köper ett nytt dokumentskåp till kontoret, kan man vara övertygad om att han köpt det bästa och billigaste i stan. När han går och handlar i snabbköpet, kommer han alltid tillbaka med kassarna fulla av alla de extraerbjudanden butiken har. En sådan Tupps banktillgodohavanden växer sakta men säkert, och bygger de upp en förmögenhet har de gjort det enbart med hjälp av en stark karaktär och fast beslutsamhet.

Motsatsen till den sparsamma Tuppen är förstås den slösaktiga - det lär inte finnas någon tredje sort. Antingen sparar en Tupp eller så slösar han, och de som slösar gör det lika ofta med andras pengar - bankens, deras äkta hälfters, kontokortbolagets - som med sina egna. Den slösande Tuppen ägnar nästan all sin tid åt tomma drömmar och åt att bygga upp sin egen fantasivärld. Det är drömmar om nya gardiner, nya mattor, om att bygga om det där uterummet till ett badrum, vilket i sin tur förvandlas till ett galleri med växter. Utan ett öre på banken bygger de i fantasin om hela huset från vinden till källaren. Sådana Tuppar kan inte se en klädaffär utan att gå in, och inte heller lämna den utan att ha köpt upp minst halva lagret. Bara tanken på att handla i snabbköpet på andra sidan stan, för att spara några kronor på tvättmedel, är dem motbjudande. Sparsamhet är ett ord som för dem bara existerar i ordboken med icke-uttryck och där står också ordet "överdrag" och uttrycket "var snäll och ordna upp ert konto genast".

Men är nu inte den slösaktiga och sparsamma Tuppen två sidor av samma mynt? Det viktigaste är att båda typerna är förvånansvärt generösa. Vare sig han äger en miljon eller tio gånger den summan, behöver man bara be en Tupp om ett lån och det är ditt om han har höga tankar om dig. Och inte sällan slutar det med att lånet förvandlas till en gåva utan minsta förbehåll.

Förutom sin stora generositet när det gäller pengar och beröm, är Tuppen världens bästa organisatör. Söker du en ny kontorschef och önskar klara dig undan lagen om könsdiskriminering, så är det bästa du kan göra att annonsera efter en Tupp. Och skulle du ha turen att få tag i en, kan du i niohundranittionio fall av tusen vara säker på att få dina drömmars kontorschef. För första gången någonsin kommer ditt kartotek att fungera perfekt, din telefonlista att stämma exakt, dina lunchsammanträden att vara rätt bokade, ditt skrivbord att vara städat, dina blommor vattnade, dina pennor vässade och din överrock skickad till kemtvätten. Och allt detta är klart före lunch. det finns ingen mer systematisk och noggrann person än Tuppen och heller ingen som tillbringar mer tid med att skriva ner allt han gör, eller planerar att göra, på papper. Tuppens handväska är full med små böcker och papperslappar och bussbiljetter med anteckningar på om tider och gud vet allt annat som klottrats på dem.

Men trots Tuppens livfullhet, intelligens, skarpsinne och förträffliga organisationsförmåga, verkar han sakna initiativförmåga. I korthet innebär det att Tuppen behöver inspiration för att kunna förverkliga sig själv. Enligt kineserna är Draken den bästa inspirationskällan och Tupp och Drake är det perfekta radarparet. Även om Tuppen emellanåt tycks sakna initiativ, saknar han aldrig koncentrationsförmåga.

Kineserna menar att det finns ett omisskännligt militärt drag hos Tuppen och sant är att han älskar att klä upp sig och gå omkring och kråma sig. Men nuförtiden har de militära paraderna förlorat det mesta av sin tjusning och i stället är det uniformerna hos våra hjältar och hjältinnor inom populärmusiken som gäller.

Tuppkvinnor är alltid strålande skönheter med underbart hår. De spenderar en massa tid och pengar hos frissan och ger sig inte förrän de fått sitt hår precis som de vill ha det. De älskar parfym och har ett ytterst känsligt luktsinne. De kan få leta länge innan de hittar en parfym som passar dem. En kvinnlig Tupp klär sig i välgjorda men absolut inte pråliga kläder och hennes garderob är fashionabel utan att därför vara trendig - minns att Tuppar i själ och hjärta är stockkonservativa. I hennes handstil kan man utläsa hennes födelseteckens mest karakteristiska drag, som att hon är positiv och dekorativ. Även om Tuppkvinnan älskar alla slags sällskapliga sammankomster, är hon precis lika lycklig att gå ut en kväll med några väninnor som att träffa en karl, hur hedervärda hans avsikter än må vara. Tuppar är ju vana att hålla ihop i hönshuset.

Till skillnad från sina kvinnliga kollegor har manliga Tuppar en viss benägenhet att klä sig pråligt, vare sig det gäller tredelad kostym eller jeans och t-shirt. Men kläder spelar nu ingen avgörande roll i en manlig Tupps liv, då rä han mer intresserad av att berätta för dig hur mycket han tjänar och spenderar. Och han förväntar sig att du ska vara lika uppriktig tillbaka, även om han kan verka ointresserad, ja, rent av uttråkad , när du berättar det. Men var lugn för att han lagt varje ord du sagt på minnet.

Det kinesiska ordet för Tupp är Ji, som betyder kyckling, men Tuppen är långtifrån någon ängslig liten kyckling, när han ställs inför ett viktigt avgörande, Ofta är han modig i överkant och tvekar inte att inta en fast hållning, inte minst i moraliska spörsmål, något som ibland motarbetar hand egna intressen.

Alla Tuppar älskar att pyssla i trädgården och varhelst de bor odlar de plantor och blommor om det så bara är några krukväxter på fönsterblecket till vindslägenheten. Plantor trivs och frodas under Tuppens gröna fingrar och när han väljer yrke bör han ta vara på denna gåva. Ett arbete ute på landet passar Tuppen bättre än ett inne i stan. Eftersom Tuppen älskar sina hem, passar de ofta utmärkt som inredningsarkitekter och till andra yrken där de får nytta av sin organisationsförmåga och sin förmåga att hushålla. Särskilt gäller detta om det finns hus och trädgård inblandade. Men oavsett vilket yrke Tuppen än väljer är det till syvende och sist hans rättesnören sanning och trohet som avgör om det ska bli succé eller platt fall. Och i en Tupps värld finns inte plats för några kompromisser, något som ofta får honom att lova mer än han kan hålla. Hans imponerande gest, så vackert inslagen, visar sig alltför ofta sakna innehåll.

Tuppens barndom är lycklig och förnöjsam. Tuppkycklingen är ett vaket och uppmärksamt barn som har lätt för att lära - ordningsmannen i skolan är undantagslöst en Tupp. Men under vuxenfasen uppstår problem. När det gäller kärlek är Tuppen en usel organisatör och hur rik han än kan tänkas bli, klarar han sig inte undan minst ett sprucket äktenskap. På ålderns höst kan Tuppen mycket väl bli en synnerligen ensam varlese, utan annat än sin trädgård, ett fåtal trogna vänner och sin höga moral som stöd. Och så kommer han naturligtvis alltid att ha sina dagdrömmar.

Jag Annelie är en gris!

Källa: monika.nu

Grattis på födelsedagen Per-Åke!


Fotograf: Malin Asplund

Många grattiskramar på födelsedagen från oss

Kinesiskt horoskop - Haren
Haren är tecknet för långt liv och det besitter månens makt. Harar är känsliga för skönhet och artistiskt lagda. De är graciösa och lent talande. Harar är diplomater och fredsmäklare. De gillar en lugn skön hemmakväll.

Harar har lätt för att lära och är framgångsrika inom ekonomi. De hittar ofta fynd. De kanske verkar som om de inte bryr sig om saker men under ytan är de målmedvetna och vet vad de vill. De arbetar hårt för det även om de inte alltid visar det.

Harar är reserverade, väluppfostrade och använder inte fula ord eller talar illa om folk. Även om harar kan förefalla slöa är det inte det, de är istället försiktiga. De läser allt det finstilta innan de skriver under något. Harar är förstående, bryr sig om och är varma och vänliga. De är lätta att umgås med.

När alla andra irrar omkring som yra höns påminner haren dig om att det faktiskt kommer en dag i morgon. Deras motto kan vara " lev och lev väl". En hare skulle aldrig skämma ut dig inför andra och de vet hur man skall skydda andra från att tappa ansiktet. De förstår dina känslor och för detta är de omtyckta. Harar är goda underhållare och värdar. De har goda ord att säga om alla i sin omgivning.

Harar har få fiender och hamnar sällan i trubbel. Ingen är mer förstående än en hare. Harar ger dig all den sympati som du behöver. Men kom ihåg att inte be dem utkämpa några krig för dig. Om det blir för tufft för haren, hoppar den gärna av. De står inte ut med lidande och misär. Harar är experter på att lämna över svårigheter till andra. När de är hotade blir de oberäkneliga. Om du pressar dem för mycket kommer de helt enkelt att göra slut med dig!

Vad som än händer en hare så landar den på sina fötter. De undviker lätt hinder i deras väg. Harar litar på sig själva och är rofyllda.

Kärleksmatch - Passar bra med:
Den perfekta partnern för haren är den erfarne draken. Han tolererar harens nyckfullhet för chansen att få vara i närheten av så mycken mjuk skönhet. Även om det förstås finns gränser också för vad han står ut med.
Harkvinnan kan tänkas attrahera oxen, som fascineras av hennes mjuka, varma sätt. Hon i sin tur gläds åt hans komplicerade väsen och tror sig kunna väcka upp något djupt inom honom.

Hunden, som gör allt för att vara till lags, är alltid välkommen i harens budoar. Han utgör inget hot och ställer inga krav på henne. Den chevalereske grisen kan visa sig vara en bra romantisk partner för haren, och detsamma gäller den humoristiska apan.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med:
Den flirtiga geten ser haren som sin själsfrände och så länge som det är något spännande på gång, håller han till godo med getens långsamma takt.

Källa: Mina tecken

En magisk kväll i Botanic Garden med Andrea Bocelli!

Denna magiska konsert med Andrea Bocelli, med särskilt inbjudna gäster - Slovenian sopran Sabina Cvilak, världsberömda flöjtisten Andrea Griminelli och australienska sångerskan Delta Goodrem, tillsammans med Singapore Filharmonikerna och Filharmoniska Kammarkör som jag kunde räkna till 65 stycken. 

Vi åkte ditt på vinst eller förlust och det blev tillslut storvinst;). Eftersom vi inte fått några biljetter i utlottningen. Botanic Garden är är öppen park och bara delar av den var avspärrde, så vi skulle få en fin "Hallbyläktare" *) eftersom det viktigaste är ju att höra, allt annat är plus.

Vår plats var perfekt, såg scenen lite mellan träden men ljudet var perfekt.

Borta i Palmdalen var det också utlottade biljetter för att sitta i gräset och titta på stora LCD-skärmar (se småbilder).

Det vi funderade på var hur egentligen själva utlottningen gått till av gratisbiljetter där vi stod och kollade, smoking och aftonklänning gick förbi oss som värsta Oscars-gala, såg inte knappast någon "vanlig" singaoriean som gick förbi.

Presidenten anländer och den magiska konserten kan börja (19:30).

Första akten börjar med Overture från Carmen, La donna e mobile från Rigoletto, Di quella pira från II Trovatore, Io son l'umile ancella från Adriana Lecouvreur, E lucevan le stelle från Tosca, O, soave fanciulla från La Bohème, Gabriel´s Oboe från Mission, Il se fait tard från Faust och Brindisi från La Traviata.

Nu var första akten slut och 10 min paus. Vet ni vad som händer? Det finns singaporia som går hem nu, då får Tommy en idé. Vänta här säger han till mig, och försvinner och efter en minut är han tillbaka med 2 biljetter i handen. :)))))))

Så nu går vi igenom och går på den "röda mattan" in och sätter oss på parkett rad 16, vita sidenöverklädda stolar med där det även låg en bag med tillbehör, Tommy frågar grannen, om någon sitter här och han svara förstås nej. Ja där sitter vi nu på bästa plats i shorts och flipflop bland smoking och aftonklänningar.

Andra akten börjar med Pie Jesu från Requiem, Mamma från Incanto, Vieni sul mar från Incanto, Granada från Incanto, Flight of the Bumblebee från The Tale of Tsar Saltan, Czardas, Non ti scordar di me från Incanto, Funiculi Funicula från Incanto, Canto della terra från Vivere, The Prayer, Can`t help falling in love, When i fall in love it will be forever, Time to say good bye och Nessun Dorma. Inte ett öga var torrt som ni förstår.

Allt avslutades med ett jättefyverkeri som alltid här i Singapore. (21:45)

Vilken magisk kväll i tropikerna!

*) Hallbyläktare är något som kom till på J-södras stora fotbollstid, när hallbyiterna stod på berget (stadsparken) och tittare på fotboll bakom staketet, utan att betala.

Här kommer några youtube klipp från de sista sångerna han sjöng.


Hur är det med barnsäkerheten när man åker bil i Singapore?


Bilden är från Hagströms studiebeök på SM Motors

Usel, vill vi påstå!
Har tänkt skriva om detta länge, för vi ser detta varje dag men det har inte blivit av. Äntligen!

Här ser man föräldrarna sitta med bälten själva i sina bilar, fastspända men vad gör man med det lilla barnet? Jo, man har det i knäet i fram eller baksätet utan att spänna fast det i en barnstol. Det du älskar allra mest och gör vad som helst för har du där i knäet utan att tänka vad som kan hända.

På SM motors har man åtta stolar hög stapel, och som visar att det är detsamma som att krocka i 30 km/tim, vem skulle göra fritt fall med sin bebis från den höjden. Men det är precis det som varje vuxen människa gör när man tar in sitt barn i bilen och har det i knäet. Man sätter sitt barn högts upp på dessa stolar. Finns ingen som kan säga att inget kommer att hända medans jag kör 1 km eller 100 km lång sträcka, man vet aldrig när olyckan är framme. 30 km/tim tycker man inte är mycket, men vad tror ni händer med barnet när det trillar ner från stolarna?

Finns ingen vuxen som kan hålla fast sitt barn vid en kollision i den farten.

Ska försöka få fram lite statistik på hur många trafikolyckor som inträffar här i Singapore, där barn är inblandade och som inte är bältade i barnstol. Likaså vad det blir för skador och dödfall. Ett kommande projekt.

De som köper Volvo och har småbarn köpar alltid en barnstol också, här i Singapore.
Skulle vi idag hemma i Sverige låta barnen, det käraste vi har stå i knäet i framsätet när vi åker bil?

Man kan ju undra hur det står till innanför pannbenet på en del singaporeianer.


Veckans recept - HibiskusteHibiskus blommans skönhet och läkande egenskaper har alltid fascinerat människan. Skönheten kan du ta på vara. Hibiskusen gör din hy och ditt hår harmoniskt vackert medan din hälsa stärks.

Hibiskus tros ursprungligen komma från Indien. Inom den traditionella indiska läkekonsten, ayurvedic, används blommorna av hibiskus för att behandla sjukdomar. I den traditionella kinesiska medicinen är hibiskus en viktig läkeväxt. Finns även moderna studier som pekar på blomman är nyttig.Hibiskuste
1 dl torkade hibiskusblommor sköljs i kallt vatten. 1 liter kokande vatten slås på blommorna som sedan får dra några minuter. Sila och tillsätt honung eller vanligt socker (ej sötningsmedel) och efter smak. Teet har en söt-syrlig smak och kan drickas både kallt och varmt, en utmärkt dryck på sommaren i bersån med andra ord. Jag brukar lägga i några isbitar också i glaset.


Varning!
Ät inte hibiskusblommorna om du är gravid eller försöker bli gravid. Hibiskusblommorna kan innehålla ämnen som liknar könshormoner.


Nedräkningen har börjat till Sveriges nationaldag!


Midsommarblomster i Fagerhult 2009

Idag är det en månad tills jag (Annelie) landar i Sverige (6 juni) för svensk sommarsemester, Tommy kommer två veckor senare. Så idag börjar jag nedräkningen, men tiden kommer att gå fort som vanligt och man kommer säkert inte att hinna med allt man planerat. Rawa Island kommer vi givetvis att hinna med tillsammans med vänner och sedan får vi också besök från Sverige, Lina och John som ska börja sin Asienturné här i Singapore hos oss, innan de drar ut på äventyr i tropikerna.

Vad står på agendan idag:
Förbereda veckans recept, plugga psykologi, lätt träningspass som avslutas med mjuka rörelser i poolen, posta grattisbrev till Sverige, chatta med mamma och vänner men det blir först framåt eftermiddagen när ni vaknar upp där hemma.

Vad ska ni hitta på idag, kära bloggvänner?

Idag har jag också tittat lite på bilder från sommaren 2009 för att välja någon till bloggen, och då får man verkligen hemlängtan. Här kommer några bilder från sommaren 2009.


Morgonpromenaden i Fagerhult, Makeborundan


Blommor i Fagerhult

Casting in Singapore!I måndags var Tommy med på en casting (provfilmning) inför en reklamfilm om Wearnes' Automotive.
Han ska spela en medel-ung man med stor framgång i sin karriär.
Scenen utspelar sig efter att han slagit ett mycket bra utslag på golfbanan, förmodligen en hole-in-one eller?
Sedan säger han något om framgång innan han sätter sig i sin "lyxbil", i manus en Bently, men Tommy säger, att ska han vara med, så ska det vara en Volvo, annars kan det kvitta.

Spännande att se om han blir uttagen, i så fall blir det filminspelning i 2 dagar (v. 20 eller 21) och då ska jag försöka vara med en dag så jag kan dokumentera, så ni också få se.

Är man medel ung när man är 53?
Säger man 53 år här i Singapore, då är man gammal, så han får väl sträcka på sig eftersom de tycker han se medel-ung ut;).

En typisk singaporien!Studera bilden, så ser en typisk singaporien ut!
Vad han eller hon än sitter, så sitter de med sin gamekontroll i handen, mobilen vid örat om de nu inte har hörsnäckor och så förstås även handväska. Förstås ska det vara märkesväska som här en Gucci Messenger bag for men.

Visst får man hålla med om att handväska för killar är praktiskt iställlet för att byxfickorna ska vara fulla med plånbok, mobil, bilnycklar och även som killen här ett dataspel.

Men nu åter till den typiske singaporien, samtidigt som han spelar spel för fullt så slår han nummer, ringer han eller sms:ar och pratar i mobilen.

Var än du är så går det till så här. Speciellt i tunnelbanan och gör de inte detta så sover de istället.

Nä, nu är det dags att slänga ordet bögslunga och köpa en riktig messenger bag killar eller vad tycker ni?
Jag vet en kille som snart fyller år, undra om jag inte ska köpa en messenger bag till honom.

Vad tycker ni om namnet messenger bag istället för handväska?

På tal om handväska så bär också mannen kvinnans väska, speciellt innan de är gifta. Och när man går in i väskaffärer så ser man oftast att även mannen provar väskan vid spegeln och tittar så den ser bra ut. Därför är det viktigt att den är dyr och fin eftersom mannen även ska bära den.

Kvinnan bär märkesväskor och mannen klockan som statussymbol. Mycket viktigt med vilket märke det är, känns så tycker vi.

På tal om en annan sak när vi "pratar" väskor, hur ser man skillnad på en äkta väska och en kopia?

Ikväll blir det Brewerkz Clarke Quay har Tommy bestämt, så tittar gärna förbi om du är i närheten. Vi finns där någon gång efter 06:30 PM.

Ha en bra dag!

Grattis lillasyster på födelsedagen!Många grattiskramar på födelsedagen, Ingela
önskar storasyster


Kinesiskt horoskop - Haren
Haren är tecknet för långt liv och det besitter månens makt. Harar är känsliga för skönhet och artistiskt lagda. De är graciösa och lent talande. Harar är diplomater och fredsmäklare. De gillar en lugn skön hemmakväll.

Harar har lätt för att lära och är framgångsrika inom ekonomi. De hittar ofta fynd. De kanske verkar som om de inte bryr sig om saker men under ytan är de målmedvetna och vet vad de vill. De arbetar hårt för det även om de inte alltid visar det.

Harar är reserverade, väluppfostrade och använder inte fula ord eller talar illa om folk. Även om harar kan förefalla slöa är det inte det, de är istället försiktiga. De läser allt det finstilta innan de skriver under något. Harar är förstående, bryr sig om och är varma och vänliga. De är lätta att umgås med.

När alla andra irrar omkring som yra höns påminner haren dig om att det faktiskt kommer en dag i morgon. Deras motto kan vara " lev och lev väl". En hare skulle aldrig skämma ut dig inför andra och de vet hur man skall skydda andra från att tappa ansiktet. De förstår dina känslor och för detta är de omtyckta. Harar är goda underhållare och värdar. De har goda ord att säga om alla i sin omgivning.

Harar har få fiender och hamnar sällan i trubbel. Ingen är mer förstående än en hare. Harar ger dig all den sympati som du behöver. Men kom ihåg att inte be dem utkämpa några krig för dig. Om det blir för tufft för haren, hoppar den gärna av. De står inte ut med lidande och misär. Harar är experter på att lämna över svårigheter till andra. När de är hotade blir de oberäkneliga. Om du pressar dem för mycket kommer de helt enkelt att göra slut med dig!

Vad som än händer en hare så landar den på sina fötter. De undviker lätt hinder i deras väg. Harar litar på sig själva och är rofyllda.

Kärleksmatch - Passar bra med:
Den perfekta partnern för haren är den erfarne draken. Han tolererar harens nyckfullhet för chansen att få vara i närheten av så mycken mjuk skönhet. Även om det förstås finns gränser också för vad han står ut med.
Harkvinnan kan tänkas attrahera oxen, som fascineras av hennes mjuka, varma sätt. Hon i sin tur gläds åt hans komplicerade väsen och tror sig kunna väcka upp något djupt inom honom.

Hunden, som gör allt för att vara till lags, är alltid välkommen i harens budoar. Han utgör inget hot och ställer inga krav på henne. Den chevalereske grisen kan visa sig vara en bra romantisk partner för haren, och detsamma gäller den humoristiska apan.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med:
Den flirtiga geten ser haren som sin själsfrände och så länge som det är något spännande på gång, håller han till godo med getens långsamma takt.

Info: Kigge är en oxe.

Källa: Mina tecken


Mount Kinabalu 4095 m ö h - Borneo


Soluppgång 1 maj 2010, klockan 06:00 från Mount Kinabalus topp, 4095 m ö h


Innan soluppgången, se natten som finns kvar till höger i bilden


Resan är svår att beskriva med ord, som ni förstår kan man inte riktigt beskriva känslan att vara högt uppe ovan molnen och med båda fötterna på jorden.

När vi landade på flygplatsen i Kota Kinabalu, står våran första guide där med våran namnskylt och tar oss i taxi till vårat hotell uppe i bergen vid foten av Mount Kinabalu, cirka 1600 m ö h. Det är som att landa en kall svensk sommardag och luften är frisk och härlig. Det är precis tyst, förutom den ljuvliga fågelsången som också påminner oss om svensk skogspromenad i Fagerhult, och även lukten känns som svensk skog med fukt och mossa. Här finns det inga tropiska ljud alls.Halv åtta plockar en taxi upp oss utanför hotellet, punktligt och körs oss till starten på Mount Kinabalu, 1800 m ö h där våran bergsguide står och väntar på oss, Jaymal. Vi får våra bergspass att hänga om halsen och vi börjar våran långa vandring till toppen.
Vi är de två första som börjar vandringen berget med våran guide.Efter 15 minuters vandring uppför undrar man vad man gett sig in på, men snart kommer man in i andra andningen och så har man glömt bort dessa tankar, man bara njuter av utsikten och upplevelsen.Växtligheten känns inte tropisk även om man ser köttätande växter som, den ovan. Azaleor, typ flitig Lisa och Lotta och förstås orkidéer av mindre modell än dessa vi har här i Singapore.Stigen upp består mest av höga trappsteg, 50 cm höjd, så det är ganska påfrestande för låren eftersom man oftas när det är denna typen av steg alltid tar som jag högerbenet först.Solen strålar, men oj där kom ett moln och svepte in och allt blir bara vitt och fuktigt, men snart så tittar solen fram igen. Så är det att gå bland vita molntussar.Sträckan upp till baslägret på 6,5 km Pendant Hut (3250 m ö h) tog för oss 4 timmar 30 min. Då var det gött att sträcka ut sig i sängen i hyttan. I vårat rum var det plats för 8 personer och det fanns 2 sådana rum till i Pendant Hut. Alla som bor i denna hyttan ska sedan efter toppbestigningen även göra via ferrata på nervägen till baslägret.
Världens högsta och längsta enligt Guiness rekordbok.

Laban Rata Resthouse fanns restaurang och 60 bäddar för vanlig toppbestigning. Här laddade vi med en kvällsbuffé för att sedan gå och lägga oss redan vid 19-tiden, så då hade solen redan gått ner och det var cirka 12 grader i hyttan när vi kröp ner i våra sovsäckar för att sedan gå upp klockan 02:30.


Solnedgång från sovrumsfönstret Pendant HutVåran guide Raymal tyckte att vi hade bra fart upp första dagen så vi behövde inte starta vandringen förän klockan 03:00, medans nästan de flesta började att vandra klockan 02:00. Så en frukost där vi också hade tagit med egen proviant av fullkornsknäckebröd och mjukost för att kompletterar det vita brödet.Pannlampan på för att kunna se vad man går bland alla stenar vad nödvändigt, även om månen lyste upp lite.
Vi var bland de sista att gå ut på vandringen upp till toppen och när vi såg den långa slingriga lyskedjan upp med pannlampor och mycket trötta kinser som hade tagit på sig alldeles för med jacka och förstås den varma och goa OS-mössan som verkligen  gjorde nytta i blåsten och kylan uppe på berget.

Eftersom vi även hade våra väl ingångna Meindl kängor med bra grepp behövde vi inte dra oss upp med repet på de branta partierna utan våran guide Jaymal kunde ta oss upp vid sidan om, så vi körde om nästan alla som startade före oss.Vi klättrade sista bitten upp på den sockertopps liknade toppen, var uppe på 05:40 och nu var det bara 20 minuter tills solen gick upp. Här plockar vi på oss fleccetröja och tumvantar, för när man är svett och stannar när det bara är 2-3 plusgrader så börjar man frysa ganska snabbt.

Detta var en känsla som är svår att beskriva och kan nog bara upplevas, kom faktiskt lite tårar i ögon att sitta där på en sten 4095 m ö h, höra en gosskör sjunga, ja faktiskt för någon hade med sig musik upp. 
A Magic Moment!

Toppen på Mount Kinabalu

06:05 börjar vi våran resa ner till check point där vi ska börja med via ferrata.
Ovan ser ni toppen på Mount Kinabalu.Bergets övre del är lätt vandring på granit, finns rep att hålla i om det skulle vara halkigt.
Det är en härlig känsla att vara där ovan molnen och titta ut över Borneo.Våran guide fortsatte själv ner till Pendant Hut och våran via ferrata guide övertog klättringen.
Sele på och så var det bara att nerklättringen. Hur enkelt som helst och kom ihåg att nu sitter du verkligen fast om du skulle halka. Inget att vara rädd för bara en lite adrenalinkick.
I början när jag tittade på youtubefilmen och såg vajer-bron, tänkte jag om jag skulle fixa detta.
Men jag bestämde mig redan dagen innan när jag kom upp till hyttan att detta fixa jag lätt som en plätt.Och så var det även med facit i hand, inte en endaste tvekan.Nu var även via ferratan avklarad och nu blev det liten frukost i Pendant Hut och säga farväl till killarna i stugan och via ferrata kompisarna, även byta visitkort.

Det är nu den tuffa delen på vandringen börjar, att ta sig ner de 6,5 km och till 1800 m ö h.
Hade inte ont i benen men de ville liksom inte följa mig, särskilt mitt högra ben. Det bara ville vika sig. Att gå höga trappsteg ner känns inte naturligt och jag gick som en 90-åring och fyllegubbe, säger Tommy. Guiden gick så snällt bakom mig och de sitta 3 km tog han även min ryggsäck.

Att gå uppför dag 1 i 4,5 tim, sedan dag 2 uppför i 2 timmar och 40 min.
Nerför till checkpoint 1,5 tim och via ferrata 2 tim.
10:30 började vi den jobbiga resan ner med våran Jaymal och den tog mycket längre än vad han beräknat vad vi klarat av tidigare, pga att mina ben tog slut. 5,5 tim tog det och vilken skön känsla det var när jag gick ut genom grindarna från parken och där står taxin och väntar för att ta oss ner till Kota Kinabalu och hotellet för ett varmt bad och sedan ut och äta pasta i långa banor och en välförtjänt Tiger-öl.Tack Jaymal för ditt tålamod och din skicklighet att ta oss upp till toppen.

Lite bilder från Kota Kinabalu, kängorna, flygplatsen, vy från flygplanet och nästa resmål att planera Sipadan Island. Träffat många på denna resan som rekommendera denna ön utanför Borneo.

Är ni här i krokarna så tveka inte att uppleva Mount Kinabalu och soluppgången.
Kram Annelie och Tommy

PS.
Idag måndag är det vila som gäller för mig Annelie, har mycket svårt att gå speciellt nedför och i trappor är det näst intill omöjligt, även om jag intagit 1 EOX och 2 Panodil. Även om vi har tränat och tränat så har man inte tränat för så många timmars slit. Klart att Tommy har helt andra lårmuskler, eftersom han bara är lite stum i låren och före detta cyklist, ja ni vet. Anja Pärson hade nog inte känt något alls;). DS.

Fotograf: Tommy Sandberg utom de bilder han själv är med på för då är det Annelie.
Fotograf via ferrata var klättringsguiden
Kamera: Sony Cyber-shot TX5


RSS 2.0