Thaipusam - hindu festival

För andra året är vi med om denna hinduiska festival där fotograferna trängs för att få färgrika bilder.
I år var vi med bakom och såg när det satt i krokarna, inget blod men en kille svimmade när de skulle sticka i krokarna. Hur det gick för honom vet vi faktiskt inte om han klarade av det, otäckt var det i alla fall. Klicka på bilderna nedan för större bild.Texten nedan är hämtad från förra årets blogginlägg.

Thaipusam kallas den hinduiska festival då de rättrogna tamilerna rentvår kropp och själ för att hedra Lord Murugan, även känd som Lord Subrahamnya. Det finns många historier om varför man firar Thaipusam. En av de mest populära berättar om dagen då den mäktiga gudinnan Parvathi ger sin son, Murugan, ett spjut för att bekämpa de tre demonerna och deras armé som plågar världen.

På själva festivaldagen klär sig de trogna i sina "botedräkter" och går i procession längs en förutbestämd väg. Deras dräkter består av olika bördor, sk. Kavadis. Den enklaste formen av kavadi kan vara att bära en kanna mjölk på huvudet medan andra ägnar sig åt kroppspiercing: en del sticker metallpinnar genom kinderna, tungan eller läpparna medan andra fäster en massa krokar på kroppen som sedan belastas. I vissa fall hänger man klockor eller limefrukter på krokarna medan man i andra fall drar vagnar efter sig, fästa i krokarna på ryggen. Den allra ståtligaste av kavadis är vel kavadi, ett portabelt altare, som kan vara upp till 2 meter högt, dekorerat med påfågelfjädrar, foton och blommor. Med denna konstruktion fastspikad i kroppen delar männen i paraden, emellanåt dansandes  tills de kommer i trans. Märkligt nog verkar de inte känna någon smärta, det kommer inget blod och det blir inga ärr. Trots att många experter under årens lopp har observerat denna händelse och spekulerat vilt, är det fortfarande ingen som har något svar på detta. Hinduerna själva tror att de klarar smärtorna genom hängivelse och djup tro samt noggranna andliga förberedelser.

Thaipusam inträffar vid fullmåne under den tamilska månaden Thai, vanligtvis januari-februari. Idag är är det fullmåne och 14 dagar till kinesiskt nyår och nymåne.


Secret of the Red Lantern - Red Light District in Chinatown


Här fanns de där förr!Guiden med en skara turister och vi!

Det röda ljusets  distrikt låter spännande, här i Singapore finns det många.

Prostitution är numera  legaliserat i Singapore mellan 1930 fram till 1960 talet var det förbjudet men det fanns där ändå. Numera så måste alla ha licens och de ska också kunna visa ett hälsointyg som ska förnyas var 4 dag.

Historian kring Red light distict här i Singapore är lång och innehåller många sorgliga historier, under en guidead tour i Chinatown fick vi ta del av några flickors öden som berättades anonyma flickor med namn som Koko, Soo och Nana alla slutade i död  antingen med mord eller en opiumdöd.

Opium var en drog som fanns rikligt av här tidigare allt för att ta bort smärtan eller att döva sinnet

Det fanns/finns också tre kategorier av prostituerade de som var helt i händerna på hallickar,  bordellägare samt de som jobbar  självständigt .

Många flickor kom från Indonesien, Japan samt Kina anledningen var att i Singapore var det ett stort underskott på Flickor

I slutet av 1800 var det så att det fanns 1 flicka på 16 män så det fanns en marknad.

Hur namnet red light district kom till har många varianter, med det sägs att dessa flickor satte en  röd lampa i fönstret när de hade kunder och att när de  blev fler och de bodde ofta i samma område så växte det namnet fram.

Ingen verksamhet får förekomma synligt så det som kännertecknar en bordell är en stor neonskylt samt att husnummer är mycket större.

Numera så avecklas verksamheten av myndigheterna på så sätt att den licens som ägaren har kan inte ärvas eller säljas utan följer med i graven om man dör eller att man slutar med det . På så sätt blir det inga nya bordeller och om några år så ska väl det försvinna i de områden som myndigheterna inte vill se denna verksamhet i.

I Singapore har man ibland en syn på saker och ting som förvånar då man måste vara 21 år för att få se en film som visar ett bröste eller en kärleksscen men detta är ok som affärsverksamhet?

 

 Veckans recept - Rotmos och hemrimmad fläskläggRotmos är gammal hederlig svensk husmanskost och hemrimmad kött känns trevligare, färskt kött som man rimmar i salt och lite socker. Kräver lite planering, men köttet det sköter ju sig självt.

Det är samma saltlake som till julskinkan men man behöver ju inte göra lika mycket.

Saltlake:
1 l kallt vatten
160 g salt
20 g socker

Gör så här:
Blanda salt och socker i vanligt kranvattnen och rör tills det löst sig. Lägg sedan köttet i en burk med saltlaken över så det täcker, sätt på lock och in i kylskåpet.
Större köttstycken kan ligga i 1-2 veckor och mindre bitar 2-3 dagar.
Innan man sedan kokar köttet bör det ligga och dra i vanligt vatten i några timmar innan, 2-4 timmar. Annars blir köttet för salt. Koka sedan som vanligt men uteslut saltet i kokvattnet.

OBS!
Köttet får en gråare nyans än färdigrimmat i affärerna, eftersom inte något färgmedel är tillsatt.

Det roliga här i Singapore är att när man köper fläsklägg, så är även grisfoten med, kolla in bilden ovan. Var bara tvungen att fota fotenJ haha!

Nu till rotmoset. Man kan ju äta nästan det mesta här i Singapore och nästan överallt kan man köpa Swede Turnip = kålrot. Såg att det även fanns att köpa fröpåsar, så man kan odla om man har en trädgård. Men det engelska namnet på kålrot är ju lite roligt eller hur?

Rotmos 4-6 portioner:
1 kg kålrot
2-3 morötter
½ tsk salt till 5 dl vatten
5-6 medelstora potatisar

Spädning:
Ca 2 dl av kokspadet från från rotfrukterna
Salt, kryddpeppar och smör

Gör så här:
Skala och skär kålrötter och morötter i mindre bitar.
Lägg dem i en gryta. Mätt upp och häll vatten tills det knappt täcker rotsakerna. Koka upp, tillsätt salt och låt koka i 30 min på svag värme.
Skala under tiden potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg i dem och koka tillsammans i 20 min.
Häll av kokspadet och spara till spädning.
Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt, späd med spadet och smaksätt med salt och malen kryddpeppar. Lägg i en klick smör och rör om.

Annelies favorit är att göra en rotmosvulkan med smör som lava. Lägg en klick smör i rotmoset när du lagt upp på din tallrik och tryck ner den i mitten och täck över med moset. Här pudrar Familjen Sandberg också över med lite malen kryddpeppar på toppen.

Serveras med som här rimmad fläsklägg, men det går även bra med fläskkorv, rimmad oxbringa och förstås ska det vara en stark senap till och ett glas källarkallt öl.

Tankar om färdigt rotmos på ”korv”. För något år sedan så ville vi äta rotmos men ville det skulle fixas snabbt, då kan vi köpa Änglamarks kravmärka rotmos och det är så nära hemlagat som det bara kan bli. Men denna gången var det slut. Intill ligger, jag tror det är Felixs eller Bobs rotmos, så vi köper detta och något så besviken har vi aldrig blivit tidigare, det smakade något konstigt och var som ett  klister och när man sedan läste innehållsförteckningen blev vi rädda. Vad var det för något vi hade ätit.

De som tycker om detta rotmos vet inte hur äkta rotmos smakar, de har blivit smakförstörda!

GrisfotSwede Turnip


Farewell dinner!

Kerstin och Hans
CrayfishKailanCrayfish

Tack Kerstin och Hans för en trevlig kväll på Newton Food Court.
Efter 3 år i Singapore är det dags att flytta hem till Sverige.

Många kramar från oss och Lycka till!


Ärtsoppa och punch - Sverige to Singapore on bicycle!

Utsikt från kyrkan över hamnen i SingaporeUtsikt från kyrkan över hamnen i SingaporeUtsikt från kyrkan över hamnen i Singapore
Viktor Preden
Bilder överst: Utsikt från Svenska kyrkan över hamnen i Singapore
Stora bilden: Viktor Predan


Igår kväll var vi i Svenska kyrkan och åt ärtsoppa med iskall punch. Efteråt hade Viktor Predan, 23 år ett föredrag om sin resa till Singapore på cykel, 14 500 mil, 22 länder (Europa och sedan via Iran, Dubai, Oman, Indien, Bangladesh, Thailand och Malaysia, 3 punkteringar, 198 dygn.

Att klara en sådan prestation handlar bara om mental träning, han hade inte tränat en meter på cykel innan han gav sig iväg och när han kom till Hallandsåsen efter att startat i Göteborg, var han trött och fick skjuta den upp för åsen. Men sedan rullade det på och på den vägen var det. Det som han konstaterade var, att ju fattigare landet var ju generösare vad befolkningen. Övernattning fixade han oftast genom Couchsurfing, ett nätverk som finns över hela världen där man ställer upp för varandra med övernattning och gästfrihet. Ni som ska ut i världen på äventyr och vill spara på pengarna så är detta ett alternativ. Och som Viktor berättade, så kommer man in i kulturen i landet på ett annant sätt än om man bor på hotell eller vandrahem. Några nätter campade han med sitt lilla tält, speciellt i öknen i Iran där det inte fanns några samhällen på flera dagar utan bara öken och en väg.

Hojen har han sålt här i Singapore för samma summa som han köpt den för i Sverige, en Cresent för 5000:-. Nu skulle han åka tåget hem genom Kina och Ryssland, beräknar vara hemma i Sverige till mars. Hela resan har kostat cirka 60.000:- och då startade han den 23 juni 2009. Inkl. vaccinationer, försäkring, helt enkelt allt.

Här är länk till Viktors blogg där ni kan läsa om hela resan: Sverige to Singapore on bicycle
Här är länk till: Couchsurfing


Svinhugg och svartvintern!

St Paula
Bild: Sankt Paula i köket, Blossoms

Jag bara måste rekommendera dessa ljudböcker, för de är helt underbara. Och det är som ljud- eller mp3-bok som de ska intagas. För hur annars ska du kunna höra Susanne Alfvengren och Gun Olofsson läsa växelvis, gotländska och lappländska i dina öron.

Marianne Cedervall debuterade med Svinhugg förra året och man kan bara gratulera, för hon skriver fantasktiskt bra. Vet ingan annan bok som man ens kan jämföra med. Böckerna är inga deckare men ändå handlar de om ond bråd död och magiska krafter. Står i en egen klass för sig! Hoppas att hon kommer att fortsätta skriva om Mirjam och Hervor.

Just nu lyssnar jag på Svartvintern och även om jag skulle vilja sträcklyssna, måste jag ta paus så den inte tar slut för fort.

OBS! Ni missar underbar mysunderhållning om ni inte lyssnar på dessa böcker.

Svinhugg

Svinhugg


Beskrivning:
Två kvinnor sitter i ett gammalt kapell på Gotland och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till sin hemö efter många års frånvaro, och hennes väninna och raka motsats, Hervor. De säger sig fira namnsdagar, men det är inte hela sanningen...

Ivrigt påhejad av Hervor har Mirjam använt sig av tankens kraft och lite annan kvinnlig list för att försöka hämnas på de män som en gång gjorde henne mycket illa och bidrog till att hennes dotter vände sig ifrån henne. Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpe Kviar när tre män dör med bara några veckors mellanrum.

Svinhugg är en varm och rolig berättelse om vänskap, hämnd och uppgörelse som går rätt in i hjärtat.

Här kan du beställa: klicka på Svinhugg


Svartvintern

Svartvintern

Beskrivning:

Svartvintern är en fristående fortsättning på Marianne Cedervalls spännande och uppmärksammade debutroman Svinhugg.

Byborna i Kuivalihavaara har förberett sig på en vinter i lugn och ro, som vanligt. Älgjakten är över, lingon och andra bär är plockade och nu kan man i lugn och ro gå i ide, det vill säga ägna sig åt studiecirklar, postkodlotteriet och snöskottning. Men när ett homosexuellt par flyttar in i byn, och dessutom planerar att öppa upp ett spa, blir det allt annat än lugnt. Att komma till byn och ”inte vara som alla andra” är inte nådigt.

Mirjam och Hervor får rycka till undsättning på sitt vis. Mirjam som hela tiden försöker hålla emot, når en point of no return när till och med Hervor blir utsatt för hot. Nu måste hon ge efter. Det finns ingen återvändo.

Här kan du beställa: klicka på Svartvintern


Biokväll - It´s ComplicatedIgår kväll var vi på bio och det var en helt underbar film med många skratt och Meryl Streep var helt underbar, hon är fantastisk i sina karaktärer. Alec Baldwin fick många pluspoäng, han steg i graderna enligt oss.  John Krasinski den blivande svärsonen och han spelar också fantastiskt bra så man tror att han är sådan, ironisk och komisk på riktigt. Steve Martin kunde vi klarat oss utan, där kunde de valt någon bättre och snyggare. Som ni förstår så är han inte riktigt min (Annelie) typ;).

Vi gick på filmen sent, 09:15 PM och den håller på 2 timmar, så det blev sista MRT hem och genast i säng för att ladda batterierna till gryningspromenaden. Fanns ingen bättre tid att välja på om vi inte ville gått på lunchen eller eftermiddagen. Lite för sent, för efter skulle man ju ätit en middag tillsammans för man blev hungrig. Fanns med lite av "Julia and Julie" i filmen med läckra chokladtårtor, Croque monsieur, ja helt underbara matbilder för ögat.

När jag bokade filmen på nätet var jag tvungen att intyga att ingen under 16 år såg filmen, eftersom det innhåller sexscener och droger. Sexscenerna, så såg jag inte ett naket bröst, bara lite av Alec:s bak men det var ändå en statists rumpa. Det som skulle föreställa naket var också komiska filmsekvenser, alltså inget sensuellt utan man skrattade hejdlöst.
Droger var att Meryl och Steve rökade på med gräs.

Notera att när jag bokar andra filmer med mycket otäck våld  och brutalt dödande så är dessa barntillåtna.
Är man på en film där de pussas lite så håller de handen för ögonen, precis som jag gör när jag ser ormar eller något riktigt äckligt dödande. Där sitter föräldrarna med sina små barn och utan att blunda.

Kan ni förstå hur singaporianerna är?

Vi kan varmt rekommenderar denna filmen snarast!

Grattis Niklas på födelsedagen!


Foto från Facebook

Många grattiskramar från oss på din födelsedag.

TUPPENS egenskaper i det kinesiska horoskopet 

Personer födda under Tuppens år är vanligtvis mycket uppmärksamma. De är modiga, uthålliga och envisa men de kan också vara helt självabsorberade, pretentiösa och överdrivet romantiska. De flesta gånger, är de mycket exakta och precisa i sina observationer.

Tupparna älskar att befinna sig i rampljuset, de älskar underhållande vänner och att träffa nya människor. Inte ens oväntade och osäkra förhållanden utgör ett hinder för dem.

Det är nästan omöjligt att hitta någon född i detta tecken som ser sjaskig eller slarvig ut. Faktum är att tupparna oftast är horoskopets bäst klädda. De är aktivt intresserade av kläder, färger och tillbehör, och vanligtvis är de mycket kritiska vad gäller deras eget utseende liksom alla andras. Personer födda under Tuppens år vill bli sedda och smickrade. En sådan person kan klä lite flashigare men i sina hjärtan, är de konservativa. Tupparna ser alltid fina och vackra ut. De är sociala och älskar att få uppmärksamhet. Andra kan kritisera dem för att vara exhibitionister, men tupparna är sympatiska, snälla, kloka och modiga. Vänner ber gärna tuppen om hjälp.

Tupparna är mycket lojala. De väntar sig samma saker av sin omgivning. De tycker inte om ohederlighet eller skvaller eller nedsättande av någon sort. Tuppar är lyckligast i andras sällskap, på en fest eller någon annan social händelse. De tycker om rampljuset och kommer snart att visa upp sin karisma. Tuppen kan lätt känna sig orolig och agiterad om han inte får nödvändig uppmärksamhet.

Tupparna är mycket självständiga och de tycker inte om att lyssna på andras råd. De litar först och främst på deras eget omdöme och val. Det finns dock tillfällen då dessa människor kan vara för rättframma, något som kan orsaka problem i relationen med andra. Så det vore klokt ibland inte att uttrycka sina åsikter i syfte att bevara freden. Tuppar kan driva människor undan med sina behov av att ha rätt. De bör lära sig att lyssna på andra också.

Tuppar passar bäst ihop med oxe, drake eller orm och sämst med kaninen.

Tuppens ideala jobb är nyhetsläsare, säljare, restaurangarbetare, historiker eller arkeolog, PR-officer, jordbrukare, friidrottare, lärare, författare, journalist, tandläkare, kirurg, soldat, skådespelare, säkerhetsvakt, polis, eller konstnär

KOMPABILITET FÖR TUPPEN enligt Kinesiskt astrologi

Kompabilitet Tupp-Råtta

Råttan och Tuppen är mycket olika. Oavsett hur mycket de tycker om varandra, kommer oenigheterna som uppstår mellan dessa att leda till att de går skilda vägar.

Kompabilitet Tupp-Buffel

En relation mellan Buffel och Tupp kan bli framgångsrik. Buffel och Tupp kompleterar varandra och får aldrig tråkigt tillsammans.

Kompabilitet Tupp-Tiger

Relationen mellan tiger och tupp bli jobbig åpå grund av många missförstånd. De kan stå ut med varandra, om de kommunicerar med varandra.

Kompabilitet Tupp-Kanin

Kaninen och Tuppen är mycket olika varandra. De har ingenting gemensamt och ett förhållande mellan de kan inte hålla.

Kompabilitet Tupp-Drake

Även om de verkar komma väl överens i början, kommer de snart på kant med varandra. Ett förhållande mellan Drake och Tupp kan bli intressant, men de är båda egoister och kan inte bli lyckliga tillsammans.

Kompabilitet Tupp-Orm

Ormen och Tuppen förstår varandra i alla situationer. Ett förhållande mellan orm och tupp blir mycket lyckligt.

Kompabilitet Tupp-Häst

I en relation häst-tupp, vill båda dominera. Om de lyckas kontrollera behovet av att dominera kan de bli lyckliga tillsammans.

Kompabilitet Tupp-Get

I ett förhållande Get-Tupp, kommer det ständigt att uppstå problem. Med varje konflikt, blir den här relationen alltmer spänd.

Kompabilitet Tupp-Apa

Apan och Tuppen har inte så mycket gemensamt. Även om de kan tycka om varandra trivs de inte med varandra.

Kompabilitet Tupp-Tupp

En relation tupp-tupp kan liknas vid en bil med två förare. Både vill styra och ställa. Relationen håller inte.


Kompabilitet Tupp-Hund

En relation mellan en tupp och en hund blir komplicerad. Tuppen och hunden kan leva tillsammans endast om båda anstränger sig väldigt mycket.

Kompabilitet Tupp-Gris

Trots stora olikheter mellan tupp och gris, kommer de ändå att leva tillsammans i frid och harmoni. De ehöver inte ens anstränga sig

Källa: Twice


Sands SkyPark
Sands SkyPark - ett unikt arkitektoniskt mästerverk som ovanpå tre skyhöga hotellets torn, 200 meter i luften. 360-graders utsikt över Singapores skyline. 1,2 hektar tropisk oas världens största offentliga balk som stöds bara på ena ändan med ett public observatorium, frodig grönska, vackert skulpterade trädgårdar, exklusiv restauranger & barer och pool.

När vi kom till Singapore i juli 2008 var det bara ett stort håll och bilden överst är tagen i augusti 2009. Bilden  som ligger sedan är hämtad från Marina Bays egna sida och är en illustration, men det är nästan klart och ska invigas nu i vår 2010. När vi är ute och går våra gryningspromenader så ser vi från "våran park" Sands Skypark. Man kan säga att sky lines ändrar sig hela tiden, så det kan inte vara lätt att köpa en guidebok om Singapore, för när man kommer hit efter några månader så ser det inte ut som tidigare. Räckte att jag var hemma några veckor i somras och när jag kom tillbaka så kände jag inte igen mig på Orchard Road.

Så ni som planerat eller planerar att komma till Singapore, kommer att ha en hel del nya områden att utforska och promenerar på.


Body Worlds & The Cycle of Life
Idag har vi varit på en mycket spännande och annorlunda utställning.

BODY WORLDS fokuserar på ca. 200 autentiska exemplar av människans anatomi-enskilda organ, öppna vertikala och horisontella skivor av kroppen, och 25 konstnärligt ställde, helkropps-plastinates. Utställningarna är uppbyggda på ett sådant sätt att besökaren kan uppleva det mycket som de skulle en tredimensionell lärobok: anatomi som grunden för det organ som presenteras i ett pedagogiskt och klargörande sätt. Besökare kan föreställa sig hur deras egna kroppar är konstruerade som de vandrar genom utställningar, börjar med det mänskliga skelettet och hur musklerna är strukturerad, på tarmar och särskilda prov på nerver och blodkärl, hela vägen till hur en baby utvecklas i livmodern. Det finns också exemplar som visar effekterna av sjukdomar såsom hjärtinfarkt, cancer och hur lungorna ser ut från en rökare. De var gråsvarta, äckligt!

BODY WORLDS fokuserar på ca. 200 autentiska exemplar av människans anatomi-enskilda organ, öppna vertikala och horisontella skivor av kroppen, och 25 konstnärligt ställde, helkropps-plastinates. Utställningarna är uppbyggda på ett sådant sätt att besökaren kan uppleva det mycket som de skulle en tredimensionell lärobok: anatomi som grunden för det organ som presenteras i ett pedagogiskt och klargörande sätt. Besökare kan föreställa sig hur deras egna kroppar är konstruerade som de vandrar genom utställningar, börjar med det mänskliga skelettet och hur musklerna är strukturerad, på tarmar och särskilda prov på nerver och blodkärl, hela vägen till hur en baby utvecklas i livmodern. Det finns också exemplar som visar effekterna av sjukdomar såsom hjärtinfarkt eller cancer.

Vill ni läsa mera klicka här: Body Worlds

Något om denna utställningen som vi läst, är att ett par som inte kände varandra medans de levde nu älskar förevigt i en monter. Det tycker många är kontroversiellt. Men Gunter menar att utan sex inget liv. Men till våran stora besvikelse så tål ju inte Singaporeianer att se sådant även om personerna är döda, så den monterna fanns inte med på utställningen. Jag är inte förvånad. Här är bild på det som vi inte fick se, klicka här: Ett älskande par

Vill du titta på lite bilder klicka här: Fotogalleri

Närmsta utställningen i Europa är i Cologne, Köln. Gör som 29 miljoner andra människor, upplev detta!

The Pump room - Dance till you drop!Jive Talkin spelade på Pump room och vi var där och trängdes tillsammans med Christina, Stanley, Sara och Kalle.
Dancing queen, Mama Mia var några av låtarna och de sjöng faktiskt riktigt bra men alldeles för mycket folk för att mina dans-skor "Dancing Queen" skulle få ge skäl för namnet.

Bilder kommer senare eftersom det var Stanley som var fotograf och nu är de bortresta, så kolla in bloggen onsdag och detta inlägg så kanske det finns några glad bilder på glada människor.
Bilden ovan är tagen vid ett tidigare tillfälle på Pump room på Sara och Kalle. Får ligga där tillfälligt.


Veckans recept - Sauce Béarnaise (Béarnäs-sås)Béanäs görs på varma äggulor, smaksatta med dragon och vinäger och som man undan för undan vispar i smör, tills man får en en tjock gul krämig sås. Det är troligt en av de mest berömda av alla såser och den mest fruktade, eftersom den skär sig lätt om man inte tänker på några viktiga detaljer *).

Béanäsreceptet lagar man på 5 minuter och det är nästan lika snabbt som att vispa ihop en pulversås.

TIPS! Jag delar på receptet och gör ibland bara på 1 äggula. Gör du det också, och träna om du känner dig osäker, så få du se hur lätt det är att fixa denna såsen. Lätt som en plätt!

När jag läste "Den hemlige kocken" och om sås, vad som finns i blir man rädd. Ta med förstoringsglas och kolla innehållet innan ni lägger det i kundvagnen. Såsen på bilden är gjord på kravmärkta ägg och smör.
Så till köttbiten denna fredagskväll, gör en riktigt sås och inte en gjord på kemiska komponenter.

Ingredienser (4-6 personer)

Essens:
½ dl vinäger
½ dl torrt vin
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk hackad färsk dragon eller ½ msk torkad
6 st vitpepparkorn
en nypa salt

3 äggulor
25 g kallt smör
2 dl smält smör
2 msk hackad färsk dragon eller 1 msk torkad

Gör så här:
Koka försiktigt vinäger, vin, lök och kryddor över måttlig värme tills bara 2 msk vätska återstår. Låt alltsammans kallna.

Skär smöret i bitar och smält på måttlig värme. Sätt det smälta smöret åt sidan.

Vispa äggulorna i ca 1 minut, tills de tjocknar och blir klibbiga.

Tillsätt den svala silade essens.

Sätt till det hälften av det kalla smöret, men vispa inte in det. Ställ kastrullen över mycket låg värme eller knappt sjudande vatten och rör äggulorna med trådvisp, tills de tjocknar till en jämn kräm. Detta tar 1-2 minuter. Ta sedan genast av kastrullen från värmen och vispa i resten av det kalla smöret, vilket kyler av äggsmeten.

Sedan häller man det smälta smöret i äggsmeten, dropvis eller 1/4 tsk i taget, tills såsen börjar gå ihop till en tjock kräm. Därefter kan man hälla i resten av smöret lite snabbare. Ta inte med den mjölkliknande skvätten i botten på kastrullen.

Smaka av och rör i dragon.

*) Uppvärmning av äggulorna. För att gulorna skall tjockna till en jämn kräm, måste de värmas sakta och varsamt. Smöret tar villigt upp en viss mängd smör, max 85 g per äggula men 60 g är bra om man är nyböjare och man inte vill att det ska skära sig.

Efter att ha läst vad färdig majonäs innehåller ska jag börja göra min egna "Sandbergs Majo", men det receptet bli en annan gång här på bloggen.

Trevlig fredagskväll alla bloggvänner!

Singapore Armed Forces FC - AIK Solna


Hejarklacken!Sara, Kalle och Tommy undrar när AIK ska komma ner och göra målSlutresultatet

Igår kväll var vi på fotboll som jag skrev tidigare i bloggen. Ett 50-tal svenskar hade slutit upp för att heja på AIK. Många hade tagit på sig sina gul/blåa Sverigetröjor och en del barn var målade i ansiktet och viftade med flaggor.
Roligt att Singapores lag har en svensk proffsspelare, vi kanske ska gå och kolla på detta laget i fortsättningen och heja på Niklas Sandberg.

Nedan kommer text från AIK:s hemsida om matchen.

Försäsongens första träningsmatch spelas under AIK:s pågående träningsläger i Singapore. För motståndet står Singapore Armed Forces FC och matchen kommer att spelas som en ”Charity Shield” för en inhemsk fotbollsspelare. Avspark kl 19:30 (lokal tid) torsdagen den 21 januari.

AIK har varit på träningsläger i Singapore sedan förra veckan och torsdagens match blir årets första. Per Karlsson, Gabriel Özkan samt Yussuf Saleh från A-truppen är inte med på lägret, istället finns tre spelare från FC Väsby United i form av Admir Catovic, Christoffer Eriksson och Niklas Maripuu på plats tillsammans med målvakten Niklas Rönn från Akropolis IF (utlånad från Väsby).

Torsdagens motståndare Singapore Armed Forces FC (SAFFC) bildades 1995 och har varit den mest vinstrika klubben i Singapore sedan dess. SAFFC vann S.League 2009 före Tampines Rovers FC och laget har vunnit åtta av de 14 gångerna som ligan spelats. Laget spelar därför med fyra stjärnor ovanför klubbmärket på matchtröjan, en stor stjärna som symboliserar fem mästerskap och tre små stjärnor som står för ett mästerskap vardera. Det senaste mästerskapet var fjärde året i rad som ”Warriors”, som de kallas, vann. Laget har även fyra vinster i Singapore Cup att visa upp i prisskåpet.

Arenan där matchen kommer att spelas heter Choa Chu Kang Stadium, invigdes 1 mars 2001 och tar 4 00åskådare. Avspark sker kl 19:30 lokal tid, d v s kl 12:30 svensk tid, och Abdul Malik är domare.

I motståndarlaget kommer ett mycket bekant ansikte att finnas. 31-årige mittbacken Niklas Sandberg spelade i AIK:s utvecklingslag 1996-97 och fick även spela två allsvenska matcher. Efter spel i IK Sirius, Helsingborgs IF och FC Café Opera var Sandberg tillbaka i AIK det kolsvarta året 2004. Han var ordinarie i AIK fram till maj 2007 då han skrev på ett kontrakt med CFR Cluj från Rumänien. Hösten 2008 lånades han ut till norska Stabæk IF innan FK Haugesund (andradivisionen i Norge) löste honom från kontraktet med Cluj som löpte till 2011. Efter säsongen ryktades det bland annat om spel i IK Brage, men det blev Asien istället. Totalt har det blivit 93 tävlingsmatcher och två mål för Niklas Sandberg i AIK-tröjan.

Chefstränaren Richard Bok har en 19 man stor trupp att välja ifrån och däribland finns tio nyförvärv. Fyra av dem är internationella värvningar, förutom Niklas Sandberg även Ivan Lovric (Kroatien), Federico Martinez (Uruguay) samt Taisuke Akiyoshi (Japan) och övriga är inhemska spelare.

Matchen blir Singapore Armed Forces sista innan slutspelsmatchen mot Sriwijaya från Indonesien i AFC Champions League den 30 januari. Entré till matchen kostar mellan 2 och 10 S$ och intäkterna från matchen kommer att gå till Dollah Kassims familj. 60-årige Kassim är en legendarisk fotbollsspelare från Singapore som kollapsade i en veteranmatch den 4 oktober 2009 och har legat i koma sedan dess.

AIK:s chefstränare Mikael Stahre tyckte att det var en knappt godkänd insats efter 1-1 (0-1) mot Singapore Armed Forces FC.

- Det var en knappt godkänd insats. Vi försöker att leta efter rätt saker, men skärpan och kvalitén var inte tillräckligt bra i anfallsspelet. Vi fick lägga för mycket kraft i försvarsspelet vilket gjorde att vi tappade kraft i värmen*). Daniel Gustavsson, Pontus Engblom och Christoffer Eriksson gjorde pigga och bra inhopp, säger Mikael Stahre.

*) Igår var det en riktigt skön och sval kväll, endast 27 grader. Inte för varmt och inte för kallt, lagom.

Fit for fight!

Karate Buddha

Bättre och bättre dag för dag. Förkylningen är påväg att ge sig och man börjar bli fit for fight.
Torsdag och redan den 21:a, snart har januari försvunnit. Här i Singapore och i övriga världen rustar man för det kinesiska nyåret, som i år är den 14 februari. Eftersom det infaller en söndag blir det två lediga dagar dagen därpå, alltså är det helgdag 15-16 februari (mån-tis). Skriver lite mera om det kinesiska nyåret när det närmar sig.

Ikväll blir det fotboll för oss i Singapore för första gången. AIK är här på träningsläger och ska spela en vänskapsmatch mot Singapore Armed Forces FC på Choa Chu Kang Stadium. Så det blir att ta på Sverigetröjorna och heja på AIK även om vi inte är några som helst AIK-fans, så är det ju svenskar.
Vårat hjärta klappar förstås för Husqvarna FF när det gäller fotboll och när det gäller allsvenskan IFK Göteborg.
"Vårat"  lag som gäller i hockey kan ni ju räkna ut med r.... . HV71 (HuskvarnaVätterstad) för den som inte kan räkna med r...;). 71 = året som föreningen bildades, om ni inte visste.

Bilder från kvällens fotbollsmatch kommer imorgon på bloggen.

Nu ska jag fixa lite med ett nästa veckas "veckans recept". Ibland måste man förbereda 1 vecka i förväg. Spännande eller hur, vad ska hon nu fixa till tänker ni. Veckans recept imorgon är redan fixat och klart, bara att publicera.

Eftermiddagen ska jag läsa M-magasin som kom i postboxen igår. Då vill jag sitta ner och inte bli störd på flera timmar.


Tusen tack Lisbeth och Leif!


Leif och Lisbeth

Kan inte slita mig från böckerna, började läsa på direkten och de här böckerna är superbra, det vet jag redan.
Mycket intressant läsninga om allt fusk i maten och alla tillsatser som finns i det vi tror är nyttigt.
Här i Asien så är ju smakförstärkning något som finns i nästan all mat som man köper, märkte jag när man läser det som står med endast 4 punkter på baksidan. Till och med i "vanligt" salt är inte 100% salt. Nu har jag hittat ekologiskt Himalayan Rock salt, ett rosa salt med 84 mineraler.

Himalayan Rock salt

Jag är övertygad att när ni läst dessa böcker så börjar ni också att laga egen majonäs, beanässås, rimmar skinkan, kokar egen buljong, bakar surdegsbröd etc etc, listan kan bli lång.

Igår när jag kände mig hängig pågrund av förkylningen och inte hade ork till så mycket tittade jag i mina kokböcker som jag har med mig. Det är Leif Mannerström, Nils-Emil och Tore Wretmans kokböcker med svensk husmanskost och förstås Julia Childs med fransk husmanskost. Det jag kan konstatera är varför lagar man inte husmanskost längre i lika stor utstäckning. Är det någon som vet varför?

Varva deckarläsandet med lite äkta spänning; Den hemliga kocken och Äkta vara.
Vill ni läsa fakta på nätet om ämnet så finns länk här: www.aktavara.org

Tusen tack för den försenade julklappen och har ni vägarna förbi Singapore igen är ni välkomna.


Nytt porslin på Blossoms och atjoo, atjoo prosit!

Dröm 365+


Ut med det gamla och in med nytt. Det är det som är bra med IKEA att när man tröttnar är det bara att byta ut och det kostar inte en hel förmögenhet.

Den här ljusblå och mönstrade servisen från IKEA Dröm 365+, får man en sådan härlig nostalgikänsla av. Påminner så mycket om barndomen, med ljuslå köksluckor, mammas Margareta-vispskål och om det är Rörstrand eller Gustafsberg som porslinet påminner om vet jag inte riktigt men jag kan känna hur maten smakade förr och vilka maträtter som serverades.

Känns som ett lyckat köp med lite Feng Shui-anda, eftersom det ger mig lugn och harmoni.
Svart servis ska man äta på om man vill gå ner i vikt med Feng Shui, har jag läst
Men det förstår man ju varför eftersom det ger dålig aptit ;).
Ni som varit hos oss, vet vad det var för färg på våran gamla servis.

Nu ska jag vila lite, sova middag helt enkelt, för det kan behövas eftersom jag förkyld så in i norden. Undrar hur många gånger man kan nysa på en dag? och om det finns något rekord, för jag är säkert kvalificerad i denna tävlingsgren.

Atjoo atjoo prosit på er!

Café Oomphaticos och SWEA-fika på stanFörsta fredagen i varje månad, klockan 10:00 är det SWEA-fika på stan. Då träffas man och över en kopp kaffe och pratar om allt mellan himmel och jord. I fredags var första fikan på detta året och det var många "Sweor", så långt ögat når. Kolla in bilden nedan. Nytt fikaställe också på Tanglin Mall, Café Oophaticos.


DenguefeberDenguefeber och hemorragisk denguefeber (en svårare form) är de vanligaste virussjukdomar i världen.

Dengue Fever är en sjukdom som orsakas av infektion med ett virus som överförs av Aedes mygga. Det finns fyra typer av detta virus (serotyperna 1 till 4) som kan smitta dig.

Under optimala förhållanden kan ägget i en Aedes mygga kläcks till en larv på mindre än en dag. Larven tar sedan ungefär fyra dagar att utvecklas i en puppa, och en vuxen mygga kommer att dyka upp efter två dagar. Tre dagar efter det mygga har stuckit en person och sugit ur blod, kommer den att lägga ägg, och cykeln börjar igen.

Snabba fakta om myggan

  • Endast kvinnliga Aedes ger myggbett eftersom den behöver proteinet i blodet för att utveckla sina ägg.
  • Personer blir infekterat cirka 7 dagar efter att den blivit stucken av en som bär på viruset. Detta är den extrinsic inkubationstiden, under vilken tid viruset förökar av och når spottkörtlar.
  • Myggan är aktiv i gryning och skymning men även mitt på dagen i solljus, så tänk på det när du ligger i solen.
  • Den genomsnittliga livslängden för en Aedes mygga i naturen är 2 veckor
  • Mygga kan lägga ägg ca 3 gånger under sin livstid, och ungefär 100 ägg produceras varje gång.
  • Äggen kan ligga vilande under torra förhållanden för upp till ca 9 månader, varefter de kan kläckas om de utsätts för gynnsamma förhållandena, dvs vatten och mat

Eftersom Singapore är en "fine city", så om man inte sköter sig med att byta blomvatten och se till att inget vatten finns i blomfaten etc så kan det gå illa. Skulle någon i vårat stora condo få dengue så blir det automatiskt en kontroll i varje lägenhet och hittar man denguemyggan eller larver så kanske man hamnar på Changi jail om man blir vållande tills någon död, vem vet.

Här i Singapore känner vi oss trygga och speciellt på Blossoms där det utförs "fogging" varje tisdag. Känns som det är DDT-preparat som de röker in hela Blossoms med, då stänger jag fönster och dörrar. De säger att det inte är DDT men man vet aldrig.

Vill du läsa lite mera om dengue rekommenderas Singapores egen hemsida och WHO:s eller Smittskyddsinstitutet.


Veckans recept - Nyttig ischoklad

Ischoklad

Varför inte göra lite god ischoklad i helgen även om julen är över, med riktigt mörk choklad (85%), kallpressad kokosolja! Mums och nyttigt!

Till 100 g choklad tar jag 8 msk kokosolja, smält chokladen i vattenbad och blanda sedan i kokosolja och rör om, fördel i ischokladformar och ställ i kylskåpet. Kokosolja stelnar i kylen men i rumstemperatur blir den flytande ganska snabbt. Så det är bara att stoppa i munnen direkt!

Ischokladen smälter som smör i solen, när du lägger den i munnen på tungan och trycker den mot gommen.

Kokosolja
är ett fett som ökar fettförbränningen, det är de korta fettkedjorna som snabbt omvandlas till energi. Det lagras inte som fettvävnad. Kokosoljan ökar också sköldkörtelns funktion, vilket är viktigt för många kvinnor. Det är antiinflammatoriskt, vilket är bra eftersom den mesta vanliga maten är inflammationsframkallande idag. Den läker dysbios, svullen och orolig mage. Vad mer kan man begära! Jo, den är god också!


 
Tag 1-3 msk kokosolja per dag 
(kallpressad finns i hälsokostaffärer i Sverige, både med och utan kokossmak), börja helst med en 1 msk direkt på morgonen och drick en kopp hett vatten eller te sen. Man kan börja med ½ msk om dagen först, så att man vänjer sig vid oljan. Till mellanmål tar du några ischoklad eller 1 msk och till kvällsfikat ischoklad.

Den kan användas som salladsdressing, och till stekning är den perfekt.

Vill du läsa mer om kokosoljans nyttigheter klicka här: Kokosolja

Trevlig helg alla bloggvänner!

Killsnack i Singapore!


Bilden: Bengt, Stanley och Tommy nyårsafton 2009

Nyårsafton 2009 bestämdes att "killarna" ska träffas hemma hos Stanley och bada bastu lite då och då.
Någon "bastuklubb" är det inte, även om de badar bastu om ni förstår vad jag menar;. Vad killar snackar om själva vet jag inget om, även om jag har jobbat på killdominerande arbetsplatser där snacket är lite mera annorlunda, men faktiskt roligare och mycket trevligare än en arbetsplats med bara kvinnor, tycker jag.

Igår vad första träffen och de hade säkert jättetrevligt att frivilligt sitta och svettas i bastun, men då känner man också av kontrasterna och att det känns riktigt svalt ute och i poolen.

Dagens frågor:
Hur är din arbetsplats med fördelningen på killar och tjejer?
Vad snackade ni om på fikarasten idag?

Älskade pelargoner!


Pelargoner i blomlådan, Fagerhult. Planterade av Familjen Johansson.

Pelargoner är ju en tacksam växt eller hur? Du kan glömma den och den överlever fast den inte haft något vatten på flera veckor. Men här i Singapore så vill den inte, det är helt enkelt för fuktigt i luften och även uv-strålningen är för stark för bladen. I Sverige älskar de att stå i solen och sola sig, här bränns bladen, plus att de helt enkelt ruttnar i all fukt.

Jag har ju skrivit tidigare om detta och lovat att återkomma med hur det går och det har jag gjort nu:(.

Ska göra ett sista försök med mina frön jag hade med från Sverige i somras. I varje påse låg det som en liten saffranspåse med 12 st frö i varje. Har försökt 2 gånger tidigare och nu har jag bara några frön kvar av varje sort. Denna gången ska bäbiskrukorna stå i vårat sovrum, en bit från fönstret. Sista chansen sedan ger jag upp.I julklapp av syrran fick jag även en bok "Älskade pelargoner" av Veronica Wägner. En helt underbar bok med vackra bilder och mycket att läsa om hur man lyckas, men om man bor i Sverige, inte hur de överlever vid ekvartorn. Blir det inget av pelargonerna denna gången så har jag ju boken att njuta av:).Nu tänker ni, varför ska Sandbergs ha pelargoner i Singapore när de befinner sig i orkidéernas land. Men det är precis som man har foto på sina nära och kära i ramar omkring sig, man vill omge sig av det man älskar mest för att man ska må bra.

Ordning och reda!Ordning och reda, det är ju Feng Shui. Så smidig att flytta med och där det viktigaste finns med. Vill du sitta på balkongen med laptop:en eller i soffan så vill man ju också ha med lite annat smått och gott.
Tack än en gång Ingela för den fina julklappen.

Igår hade jag en sådan mysig hemmadag, att bara vara hemma och göra det du vill lite då och då. Lyssna på mp3-bok, soft music, titta i bilderböcker, chatta med nära och kära, helt enkelt bara vara. Tror att det ska bli en sådan dag idag också varvat med tvätt-, stryk- och städning. Behöver rensa i skåpen för man samlar på sig massa med konstiga saker eller hur? "Bra att ha grejer";).

Det kommer sådana underbara dova klanger från vindspelet i bambu på balkongen just nu, väldigt mysigt och relaxande, man kan tro att man befinner sig på Bali. Tror att jag ska lägga mig o soffan och bara vara och njuta av stunden medans vinden spelar för mig.Feng Shui in Singapore

Fountain of wealth, Suntec
Fountain of wealth Fountain of wealth Fountain of wealth
Fountain of wealth

Igår var jag på en guidad tur om Feng Shui i Singapore med Diana Chua.

Feng shui är en gammal (3000 år) och klok inställning till hur vår miljö påverkar oss. Hur vi känner och hur vi agerar påverkas i en stor mängd av den miljö som omger oss. Genom att lära rätt, att organisera det som omger oss, kan vi förbättra våra liv, och det är vad feng shui handlar om.

Efter denna turen så förstår man att det är en hel vetenskap, och bara inte att ställa två lampor här eller där. Så man förstår att det finns en hel industri i ämnent med konsulter, som hjälper dig. Både val av hus eller lägenhet, möbler och placering av allt. Säger bara oj oj oj!

Att nästan hela Singapore är genomtänkt i Feng Shui, har jag inte tänkt på innan men varenda shopping Mall är i Feng Shui, hotell och finansskraporna ska vi inte tala om.

Det går inte att skriva om detta för det blir för mycket, jag berättar för er som kommer hit, så kan jag visa "Live".

Världen största fontän Fountain of wealth finns ju givetvis i Singapore och är i Feng Shui, en symbol för rikedom och lycka.

Man gör en ritual, vilket är att promenad runt fontänen. Det sägs att om man går runt fontänen, medurs, 3 varv, röra vid dess vatten hela tiden ger det lycka och rikedom.

Många kändisar och rika affärfolk är utövare av Feng Shui, man behöver inte tro på det det funkar ändå, säger de. Företag som det går bra för även i dåliga tider har anlitat en Feng Shui konsult tidigare. Sir Richard Branson är utövare av Feng Shui som exempel.

Om man ska tro på det pyttelite, så ska man väl satsa på sovrummet, att det blir harmoni, så att man kan ladda batterierna och verkligen fylla på med energi. Kolla upp så det inte finns något som laddar ur. I Sverige och även Tyskland pratar man om cyrrykryss, men det finns inte i Feng Shui men det är väl en annan historia eller?

Ha en bra dag alla bloggvänner!


Grattis på födelsedagen Anders!

Anders i Chinatown, Singapore
Annelie utanför Yong GalleryTommy väljer färg på såpstenen för stämplenAnnelie diskuterar om utseende
Anders, Annelie och Tommys stämplar ligger och väntar på gravyrskissar först upp med blyertsAnders graveras i vanlilga bokstäver
Anders på kinesiska graverasProvstämplasTommy tillsammans med Cheh Kai Hon och gammal man
AnnelieTommy

Många kramar från oss på din dag.

Dutta stämplen i stämpelfärgen några gånger försiktigt, tryck sedan på jämt underlag med pilen framåt, håll kvar och tryck mycket försiktigt åt alla fyra hörnen, lyft upp och torka av stämplen med papper.
OBS! Glöm ej att plastfilmen ska sitta på över stämpelfärgen, så den inte torkar.

Kinesiskt horoskop - Apan

Ingen uppgift är för svår för den smarta apan. De klarar av det mesta. De har en väldigt stor charm som attraherar andra. Apor löser svåra problem utan att tveka. De är snabba i tanken, innovativa och tror benhårt på sig själva.

Apor gillar att prova nya saker och är den typ av människor som du ser hoppa fallskärm etc. De är intellektuella och deras minne otroligt. De kan minnas småsaker som andra glömmer direkt. En apa kan lätt tjäna mycket pengar. De har alltid hundra och en idéer och helt klart kommer en del av dem att infrias.

De bryr sig inte om vilken uppfattning andra människor har om dem. De vet att de är framgångsrika och behöver inte andra människors uppskattning. Det är svårt att sänka en apa helt. I regel vet de när det är dags att hoppa av ett olönsamt projekt eller hopplöst företag. Deras timing är utmärkt. De arbetar sällan utan en plan så det är svårt att lura dem. De är stora strateger och missar sällan en god affär.

Apor arbetar hårt och målmedvetet. Ju större utmaning, desto mer satsar de. De gillar att resa men då i första klass. Eftersom en apa oftast får som han/hon vill så tappar de även ofta lusten för deras erövringar rätt fort. De måste lära sig avsluta vad de har påbörjat och ta hand om det. Människor gillar att visa sig tillsammans med apan, men apan litar inte mycket på dem. Istället har de en liten bekantskapskrets som betyder mer för dem.

Pengar är viktiga för en apa. Även om apan inte är rik just nu kommer han/hon troligen att bli det snart. De vet att inget är permanent. De improviserar vilt och överraskar ofta även sig själva. De gillar fakta och hatar att slösa tid. Eftersom de inte bryr sig om du tycker om dem eller ej blir de dugliga diplomater. Om du inte ser upp kan du lätt bli utmanövrerad av dem.
Apor måste se upp sitt kärleksliv. De är framgångsrika men egoistiska och förlorar därmed lätt intresset för den andra parten.


Kärleksmatch - Passar bra med:
Det perfekta äktenskapet är det mellan två apor. Kloka, sällskapliga och slagfärdiga kompletterar de varandra fullständigt. Och deras små fuffens tar ut varandra.
Råttor är generösa och passionerade. Bäst passar en apman och en råttkvinna ihop. Ingen av dem missar någonsin ett tillfälle att njuta av livet, men de får bara se till att njutningen inte består av en annan råtta eller apa.

Apa och gris fungerar bra. Grisen ordnar ett bra hem åt dem och när tiderna blir sämre kommer båda att ha stor hjälp av grisens självkänsla och sinne för goodwill. Även draken går bra ihop med apan. Apan gör allt för att draken ska hålla fast vid henne och inte kasta blickar på andra skönheter.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med:
Den trogna hunden är ingen bra tillfällig partner för apan, men en desto bättre äkta man. Hunden skyddar apan från alla slags överdrifter och apan i sin tur lär hunden att skratta åt sig själv

Geten har fullständigt klart för sig vad hon vill ha ut av äktenskapet - en stor familj och massor av hålligång. Och även apan tycker om att roa sig och älskar sina familjer. Allt kommer att ordna sig, så länge geten och apan bara någon gång roar sig tillsammans.

Källa: Mina tecken

Julgransplundring och lite annat!Nu är julgranen ute och pomlorna nerplockade. Känns verkligen härligt eftersom den varit uppe sedan 1 december. Här har vi njutit av granen för hela pengen;).

Nu ville vi få in lite vårkänsla, så vi åkte och plockade lite knallgula orkidéer på en orkidéodling. Tommy plockade gula och jag var tvungen att plocka några lila förstås;).  När vi ändå hade vägarna förbi, så nämnde jag förra veckan, att jag skulle ta lite kompletterande bilder från den kinesiska kyrkogården och hur de förbereder gravarna.De förbereder och gräver många gravar åt gången, genom att gräva 4 meter *) djupt, klä med betong på sidorna och lägga på ett betongblock över. När det så är dags, lyfts betongblocket upp, kistan sänks ner och sedan kommer en grävskopa med jord, betonglocket läggs på och sedan kommer själva gravstenen eller gravbädden som ställs ovan. Se bilder nedan.


*) 4 meter enligt arbetarna. Ska åka på en guidad kyrkogårds-tour i april, återkommer i ämnet med mera fakta.


Lördagskväll vid Singaporefloden!Att en lördagskväll få sitta på en liten vinbar intill Singaporefloden, dricka ett gott rödvin, tittar på människor, båtarna, prata och bara njuta av stunden "I Singapore" som vi brukar säga;). Det är underbart!

Tack Janne och Eva!

Jannes Hembageri
Marsipangroda med kompisarBok om konditorietMarsipanapa

En försenad julklapp hämtade vi på Singpost i torsdags, ett stort paket fyllt med marsipanfigurer, bok om konditoriets historia, pepparkakor och Arrakskakor.
Har ni vägarna förbi Söderköping, så ta en fika på Jannes Hembageri vid Hagatorget. OBS! Glöm ej att hälsa till Janne och Eva från oss:))))!

Paketet hade skickats i god tid för att komma fram senast den 23 dec, men något gick som vanligt fel på posten här i Singapore. Det är faktiskt inte första gången som julklappar försvinner och dyker upp senare, men då på en helt annan plats. Kolla och scrolla till den 11 juni!

Veckans recept - Fagerhultsgös (eller gös på Alice & Anders vis)


Bild: Johansson

Minst 600 g fiskfilé för 4 port. (vit fisk, helst gös men torsk går också bra)
Salta o peppra filéerna, vänd dem i vetemjöl kryddat med citronpeppar, vitpeppar och salt

Stek fisken i en stekpanna och smör förstås, inga kemikaliska konstigheter.

Smörj en ugnsfast form, täck botten med skivade tomater häll på hackad dill.
Lägg på den stekta fisken, vispa ur stekpannan med (riktig) grädde, lite dill om man vill, slå detta över fisken.

Skjuts in i ugnen, 200°, låt det puttra upp ordentligt (10-15 min)

Servera med kokt potatis och en citronklyfta

Detta är Familjen Johanssons recept och bild.
Vill ni också bidraga med recept till "veckans recept" är det bara att skriva ner favoritreceptet och ta en bild och skicka till mig, så publicerar jag det om det är gött förstås ;):
annelieochtommysandberg@hotmail.com

Igår tillagade vi detta till kvällsmat och som jag skrev igår på bloggen kan det vara slut på något i våran affär, Carrefour. Dill var det rätta svaret, men det fanns:).
Fagerhultsgösen smakade jättegott även om det inte var gös utan "cod" torsk. Kan verkligen rekommenderas!

Tack Heléne, Anders och Lovisa.

Sherlock Holmes!

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes är världens mest kända detektiv.
Hans äventyr tillsammans med hans trogne assistent Watson har dragit till sig beundrare sedan slutet av 1800-talet.

Igår var vi på bio och såg denna actionfilm som var underhållande och trevlig. Det man stör sig på när man är på bio är alla kineser som sitter och äter under filmen, vad sägs om potatismos och korv, nachos med ostdip och detta springade på toaletten hela tiden. Vi satt längst bak, eftersom vi gillar det men dörren öppnades hela tiden. Man tittar även om man vet vad som händer vid dörren. Mycket störande!
En lite present fick vi när vi köpte biljetterna, ett magnetschakspel a la Sherlock Holmes.

Idag ska jag åka och inhandla ingredienserna till veckans recept, det ska bli kvällens middag. Veckans recept och bild imorgon är inskickat från vänner.
Spännande eller hur? Även för mig är det spännande idag om jag ska hitta allt i butiken, finns en liten grön detalj som ibland inte finns att få tag på. Kolla rätt svar imorgon, vilken ingrediens det vara.

Här kommer fakta om Sherlock Holmes från Wikipedia om ni vill friska upp minnet lite. Klicka här!


Grattis Viktor på födelsedagen!

Många grattiskramar från oss.

Kinesiskt horoskop - Ormen

Ormar är romantiska och charmerande. De är djupsinniga och mystiska. De är graciösa och talar lent. De älskar en bra bok och beundrar konst mycket. De har en förkärlek för allt det fina i livet. Bakom ormens sofistikerade front döljer sig någon som ofta är vidskeplig.

När det behövs pengar så lyckas ormen alltid ordna det på något sätt. Trots sin tur med pengar skall en orm aldrig spela. De kan lida stora förluster. Men som tur är lär de sig fort. När de gjort ett misstag, upprepar de inte det igen. De förlåter inte heller dig om du bryter ett löfte. De är skeptiska till sitt sinne men behållet det för sig själva. De är privata och bryr sig inte om andras liv. Skvaller är inget för dem.

Ormar kan vara ägande i sina relationer till andra. De är passionerade älskare men väldigt svartsjuka. Det är svårt att veta hur långt en orm är villig att gå för att uppnå sina mål. Deras hjärna arbetar alltid på en komplott. Om du har förargat en orm möts du av isande kyla istället för arga ord. De bidar sin tid för hämnd, så se upp.

Ormar klär sig elegant, är väluppfostrade och alltid diskreta. De uppträder belevat och det är svårt att se vad som händer ytan. De gömmer sina sanna känslor väl. Deras handlingar är väl planerade sedan länge. En orm kan lätt undfly dig. Just när du tror att du har honom kommer en undanmanöver. De blir bra politiker eller diplomater då de kan förhandla om precis allt!
De har även en stor portion humor. Även i spända situationer kan de lätta upp atmosfären. De tappar aldrig gnistan, inte ens när de själva ligger risigt till. De behåller alltid sin skärpa i tanken, även under en kris eller i underläge.

Ormar har en underbar hy. De har en klassisk kyla och aura. De älskar dyra saker. En orm sparar hellre sina pengar för att köpa originalet än att köpa en kopia. Ormar beundrar makt och omger sig själv med framgångsrika människor. Deras många talanger och naturliga ledarstil gör dem eftersökta som ledare. Människor beundrar och stödjer ormar, även om de inte förstår dem helt.
Oavsett vad som händer så märker man alltid en orm. De vet hur man skall använda människor och situationer som uppstår. De är ödesbestämda att få framgång och berömmelse.

 

Kärleksmatch - Passar bra med: Den sällskapliga haren är ormens bästa äktenskapspartner. Han är mycket huslig och diskret i allt han företar sig. Han älskar att småskvallra och att leva ett lugnt och stilla liv. Ett utmärkt parti!
Också den konstnärligt lagda geten kan räkna med ett gott socialt liv tillsammans med ormen, inte minst om geten är den manliga partnern.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med: Reptilerna orm och drake har många gemensamma intressen och mycket talar för att de får ett bra liv tillsammans. Ett förbehåll dock: ormen får inte klänga sig fast eller låta känslorna rusa iväg med sig. En drake tål inte att stå i tacksamhetsskuld till någon.

Den stiliga hästen har lätt för att umgås med ormen och hans förkärlek för romantik finner snabbt nåd hos ormen. Men som älskande måste de då och då försöka göra varandra till viljes.
Inte heller råttan tackar nej till ett passionerat famntag, men han håller styvt på sin frihet.

Källa: Mina tecken 

 


Här kan ni se och höra årets första fyverkeri i Singapore 2010!Klicka på länken nedan, så kan ni se och höra årets första fyverkeri i Singapore 2010.

Fyverkeri Singapore 2010
Nästan en vanlig söndag!

Raffles Hotels trädgård

Söndag för oss (Annelie och Tommy) i Singapore betyder sovmorgon. Våran wake up light är avstängd, som annars brukar börja glöda 05:33. Nu vaknar man runt 7-tiden, dricker lite Nescafe, kollar FB och mejlen innan vi går ut på våran morgonpromenad i våran park. Då är det fullt med "kineser" som rör på sig i olika stilar. Detta har jag skrivit om tidigare, vad kineserna har för sig så jag går inte in på det igen.

Frukost en söndag brukar vi nästan alltid äta äggröra och stekt bacon, dryck är förstås svenskt bryggkaffe Classic mellanrost från Arvid Nordqvist. Det doftar underbart när man öppnar kaffeburken med svenskt kaffe, det skiljer jättemycket i doft om man jämför med ett annat paket från något annat land.
Är det något man längtar efter när man varit på semester, så är det väl svenskt kaffe eller?
Varje morgon efter gryningspromenad, så blir det svenskt kaffe, det smakar underbart när man sitter här på balkongen och dricker samtidigt som man ser solen går upp. En bra start på dagen.

Denna söndagen blev det en löprunda, eftersom det bruka stå på programmet på lördagen. Ni som har läst på bloggen var vi gjorde igår förstår att det inte fanns tid för träning.

Söndagar brukar vi fiffty/fiffty, äta söndagsmiddag hemma eller ute. Idag blev det tysk husmanskost intill Raffles Hotel, Brotzeit. Gulashsoppa, schnitzel (opanerad) med stekta kantareller. En apfelstrudel hade säkert passat perfekt som dessert men det får inte bli för mycket, då blir det ju paltkoma och det vill man inte få.

Att sitta och smälta maten inne på Raffles i deras trädgård på en liten soffa intill en fontän och höra vattnet porla är energiladdande, en grön oas mitt inne i storstaden där storstadsljudet försvinner.

Kvällen avslutades med SVT-Play, 2 avsnitt med Olycksfågeln av Läckberg. Perfekt att kunna se upplösningen samma dag. Tommy avskyr serier där nästa avsnitt i en mordgåta är om en vecka, och jag håller med honom.

Idag när jag skriver detta är det tisdag och i Sverige är det Trettondagsafton, så det betyder att det är röd dag imorgon i Sverige. Kan tänka mig att många plockar ut semester dessa dagar både före och efter, blir ju jättemycket ledigt och det kan väl behövas. Ladda med energi och vara ute och gå mitt på dagen. Här i Singapore är det en helt vanlig arbetsvecka, och även skolorna körde igång i måndags.

Vad ska ni hitta på över trettonhelgen?

Trevlig helg önskar vi.


Fortsättning på lördagen i dödens tecken!

mother

Döden är ju vi alla intresserade av på något vis, eftersom de flesta människor helst läser deckare och ser filmer om ond bråd död.

Filmen mother, en sydkoransk dramatisk thriller. Filmen berättar historien om en mammas desperata sökning efter mördaren, eftersom hennes efterblivne son fängslades för ett mord på en ung flicka.
"Mother" är en film med speciella visuella stil och underbar regi. Våran första sydkoranska film (textat  på engelska förstås;))

Se trailer, klicka på här!

Christina och StanleyTommy, Christina och StanleyAnnelie och Christina

Innan filmen tog vi en öl uppe på en kulle vid Orchard Road, där denna häftiga staty finns.
Blev också lite italiensk mat lite längre upp på gatan, lasange och ett glas rött.


ChristinaÖLAnnelie

En mycket spännande och annorlunda dag.


Grattis Malin och Mikael till förlovningen!

Kärleksfrön från Singapore!
Bild: Love seeds from Singapore

Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dej vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark
som sol över mörka gärden.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Text: Nils Ferlin

Många lyckönskningskramar från oss.


En lördag i dödens tecken!

Om detta ämne har jag skrivit om flera gånger, och idag gjorde vi nästan en heldag med döden som tema.
Förra året i början av maj gör jag en guidad tur med SWA till det buddistiska tempelanläggningen, Kong Meng San Phor Kark See. En av största buddistiska tempelanläggningar i hela Sydostasien utanför Kina och har ett krematorium och ett kolumbarium med plats för upp till 300 000 urnor.

Efter denna turen (finns beskriven på bloggen om ni går till arkiv maj 2009 och scrollar), så har jag tagit med gäster som är intresserade av att ta del av hur kineserna gör med sina nära och kära på deras sista resa.
Christina och Stanley har pratat länge om denna turen, så nyår bestämdes det att vi låter lördagen gå i dödens tecken.10:00 plockade vi upp med Volvon och första stoppet blev på Sin Ming, en gata som är full med begravnings-byråer. Här ligger begravningsbyråerna på rad, om man inte har ett stort hus så har man likvakan här.
Likvaka har man i flera dagar, kanske upp till 4 dagar och det måste alltid finnas anhöriga där dygnet runt, kistlocket var öppet och det fanns även här ett altare med fotografi, blommor och dessa pappersgrejer som bränns med den döde som bil i nästan naturlig storlek, motorcykel, hus och så dessa pengar som man måste ha när man kommer till helvetet. Ja, för till helevetet kommer alla till, sedan är det hur många synder man gjort under sitt liv som bestämmer hur länge du får vara där. Det finns en 10-15 olika världar i helvetet som du måste betala dig igenom innan du kommer till himlen, där av alla dessa helvetespengar som man bränner. De anhöriga kan ju inte alltid veta var de befinner sig så därför måste man fylla på och bränna pengar lite då och då så att de kan köpa sig till de högre makterna. Så tror många, många kineser att det är och det går till. De är så vidskepliga så det finns inte ord för det.

Kinesiska gravarKinesisk urna med askaBuddistiskt krematorium i Thaistil

På denna gatan gör man också dessa bilar, hus och altare i papper. När jag var här med Ingela och Kigge så kom de med en "döing" i en pickup, som endast låg knyten i ett lakan tid fötter och huvud och nästippen stack ut. Så bar de in den och gjorde den iordning. Igår när vi var där, så rullade de över en lastad kista från andra sidan gatan där man gjort iordning till själva likvakestället. Så många kister som rullas där över, är det konstigt att de inte gjort en ramp för de höga trottoarkanterna. Sådant hade ju vi svenska gjort för länge sedan, detaljer och praktiskt.

Nu går vi upp till själva krematoriumet och igår var det full aktivitet. På långt håll hör man orkestern som spelar, låter som när man går på cirkus, glad musik. Buddistmunkar står vi altaret och ber böner högt sedan går de anhöriga runt munkarna och altaret nästan som vi går runt granen, iklädd vit t-shirt, svarta byxor utan skor.
Sedan kommer "eldaren" ut med munskydd, luckan öppnas och man ser elden gasas på för fullt och kistan skjuts in, elden tilltar och man känner strålningsvärmen, eld lukten och luckan stängs.
Man såg på bilarna som stod parkerade att det fanns ett grått damm, jag bara funderar om ni förstår för det var ganska rökigt i luften. En kremation tar mellan 2-5 timmar och det finns 4 ugnar, just på detta stället.
Kong Meng San Phor Kark See som är en av största buddistiska tempelanläggningar i hela Sydostasien och har ett krematorium och ett kolumbarium med plats för upp till 300 000 urnor.

Krematoriumet och bås 4:aDöd mans bil, Mercedes!Kistleverans

Igår var det nog cirka 3 likvakor, men som jag skrivit tidigare så tar jag inte foto på detta, tycker att det räcker med att vi tittar  där.

Nästa stopp var vi ugnarna som bränner död mans bil och helvetespengarna. Detta görs efter själva kremationen, men eftersom vi parkerade bilen intill blev det så av praktiska själ. Änkan eller närmaste anhörig tänder först lite papper som sedan eldaren antänder resten av exempelvis bilen eller huset etc. Mycket märkligt är det, måste faktiskt upplevas, det låter konstigt men så är det.
 
En rundvandring på själva tempelområdet med magnifika Buddafigurer är en upplevelse som är svår att beskriva i ord och här har jag också varit många gånger, så det är bara att söka på bloggen så hittar ni fullt med bilder.
Idag koncentrerar jag mig på annat på bloggen, men Christina och Stanley tyckte det var så vackert.

KistlagerEldning av död mans bil och helvetespengar!Krigskyrkogården, Kranji

Nu tog vi bilen till Adams Food Court för lite lunch innan vi åkte till den stora kyrkogården i Singapore.
Även här har jag varit tidigare och skrivit om på bloggen. Tänk så här: Singapore är till ytan som Jönköpings kommun men med cirka 5 miljoner människor och här dör det ju människor som överallt. Då kan ni tänka hur stor kyrkogården är (Som hela centrala Huskvarna från norr till söder, inkl. Öxnehaga). Här finns kinesisk, muslimsk, hindi, kristen-protoestant, kristen-katolsk, etc.
Det är faktiskt värt ett besök. Kändes som att åka i böljande landskap i vindistrikten i Alsace med gravstenar istället för vinstockar.

Vi stannade bilen och gick och pratade med några glada och trevliga dögrävare på den kinesiska kyrkogården. De förklarade hur det går till, men det tar vi en annan dag när jag har lite bildmaterial, är svårt att förklara annars. En bild säger mera än tusen ord. Glömde fotografera, så vi får ta en biltur en helg.
På väg ut så kommer det en muslimsk begravningskortage, massor av MC och bilar, och vad gör vi, jo vi vänder bilen och följer efter. Vi stannar bilen på vägen och studerar hur muslimerna gör, kvinnorna står en bit ifrån medan männen lyfter ner kroppen för hand sedan kommer den lilla grävskopan och fyller på jord.

När vi ändå är på denna sidan av ön så åker vi till Kranji War Memorial, Markerade gravar på 4.000 som dog under den japanska ockupationen står i prydliga rader på välklippta gräsmattor.
På Memorial muren finns över 24.000 namn skrivna på allierade militärer vars kroppar aldrig hittades, fördelat på båda sidor av 12 kolumner. Även detta har jag skrivit om tidigare på bloggen i början av december, on ni vill läsa mera så sök i bloggen.

Efter allt detta var vi rejält fikasugna, så man kan säga att vi tog "begravningskaffet" hemma hos oss med lussebulle och mjuk pepparkaka. Senare på lördagskvällen blev det italiensk middag och koreansk bio som avslutning tillsammans med Christina och Stanley, men om detta orkar jag inte skriva idag utan detta kommer på bloggen imorgon. Nu måste jag aktivera lite D-vitamin.

Veckans recept - Gino - chokladgratinerad fruktsallad

Gino - chokladgratinerad fruktsallad

Varm fruktsallad under ett täcke av vit choklad! En klassiker som är både enkel och snabb att göra. Originalreceptet är med jordgubbar, kiwi och banan, men det går givetvis att använda frukt efter egen smak och fantasi.
Detta åt vi igår på nyårsafton och detta kanske passar till trettonhelgen om det ska bli fest hemma.

Ingredienser
2 bananer
2 kiwifrukter
16 jordgubbar
200 g vit choklad
god vaniljglass till servering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
2. Skiva frukten och lägg den i ugnsfast form.
3. Täck frukten med chokladen och gratinera under en riktigt het grill (ej undervärme) i cirka 5 minuter.
4. Servera med vaniljglass.

GI-skepnad med mörk choklad.
Eftersom vit choklad normalt innehåller mer socker än mörk choklad gör en variant av denna klassiska dessert med mörk choklad. Byt ut bananen för att hålla nere kolhydratinnehållet, mot andra frukter och bär. Istället för glass byt ut mot hårt vispad grädde som smaksats av rivet limeskal.


Nyårsafton 2009 - God fortsättning!


Toast SkagenTommy öppnar Champagnen!
Stanley rockar!Flickorna jobbar som vanligt i köketBengt rockar!
BastugängetSkål säger Christina!Skål och Gott Nytt År!
Tennisgänget!

Eftermiddagen börjades med lite tennis på Côte d' Azur innan själva nyårsfirandet började.

Nyårsfirandet var hemma hos Ann-Marie och Bengt på 20:e våningen i Côte d' Azur med utsikt över havet och alla båtarna som ligger och väntar på last eller att få lasta av. En magnifik utsikt.

Festen var ett knytis!

Knytisets innehåll: Toast skagen med kalix löjrom, gravad lax, räkor, parmaskinka, salami, soltorkade tomater, kalamataoliver, grissini, myrstacksröra, franska ostar och som dessert Gino (veckans recept).
Allt detta sköljdes ner med goda drycker ända in på det nya året.

Som ni ser på bilderna så förstår ni att vi hade mycket trevligt tillsammans. Ett gott skratt förlänger livet!

Tack alla för en trevlig nyårsafton och speciellt till Ann-Marie och Bengt som har massor av glas att diska idag ;).


RSS 2.0