Backträning - Dairy Farm Nature Parke

Efter att idag på morgon varit med om curlingguldet tillsammans med sportradion, hört du gamla du fria och med glädjetårar i ögonen var det dags för backträning.

Idag gick vi från Dairy Farm Nature Parke till Bukit Timah toppen och det var mera likt en vanlig vandring med ojämnt underlag så det passade perfekt med Meindl-kängorna. En riktigt svettig tur i 34 grader. Inga ormar denna dagen men vacker fågelsång i regnskogen och vackra blommor. Se det stora trädet med orange blommor, lilla bilden i mitten är hur blomman ser ut. Astrid och Ingvar kommer ni ihåg att de blommade för ett år sedan när ni var här?

Nu åkte vi hem och svalkade oss i poolen innan vi tog en eftermiddagsfika med en semla som vi inhandlade på vägen hem @ IKEA.

Även 4 biljetter till Singapore GP är köpta idag på morgonen och snart börjar F1 cirkusen igen, härligt!
Lena och Per-Åke nu kan nedräkningen börja!


Veckans recept - Drömtårta


Bild: Jonsson

Här kommer ett inskickat recept och bild från Mamma Astrid. En favorit för Tommy, när svärmor dukar upp sju sorters kakor.

3 st ägg
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk  kakao
1 tsk   bakpulver
 
Fyllning

100 g  smör
1 ½ dl siktat florsocker
1 st     äggula
2 tsk vanillinsocker
 
BAKA i långpanna,30x40 cm klädd med bakplåtspapper.
 
GRÄDDA i 225-250 graders ugnsvärme c:a 5 min i mitten av ugnen.

Gör så här:
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten
Häll den i långpannan. Grädda kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper (med socker på)
Låt den kallna
Rör smöret till fyllningen smidigt
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen porös
Bred den över kakan och rulla ihop den ev. från kortsidan (med papperet runt om,som du stjälpt upp den på)
Förvara kakan kallt tills den skall skäras (gärna i frysen)

Vi vill att även du skickar in ditt favoritrecept till oss tillsammans med en bild för publicering.

Skicka till: annelieochtommysandberg@hotmail.com
Tommy Best dressed @ SM Motors Lucky Raw Fish Salad Party!
Desigual deras filosofi tror på den styrka som kommer från samarbete, lagarbete och enighet. Alltså resulterar i en mycket vågad och djärv samling fylld med färgglada detaljer.

100 SGD på Tangs, vilken tur att Desigual finns där, ett bidrag till en färgrik T-shirt.
SWA:s Ladies lunch - Yusheng, Lucky Raw Fish Salad!


Igår så var det Ladies lunch med SWA, Scandinavian Women's Association och för att äta Yusheng (även stavat Yu Sheng) Betyder "rå fisk" är en kinesiska nyåres maträtt, serveras traditionellt på den sjunde dagen av det kinesiska nyåret eller Ren Ri ( "Everyman's Birthday"). Det är en sallad gjord av tunna skivor av rå fisk och olika kryddor, blandas tillsammans med gästerna. Ingredienserna och symbolisera välstånd och livslängd, alla ropar välgångsönskningar för det nya året.


Man tror att Yusheng har sitt ursprung i södra Kina. Legenden säger att en ung man och hans flickvän befann sig strandsatta av dåligt väder vid ett tempel med något att äta men en karp de hade fångat. Chancing på en flaska ättika, tillade de detta till avskalade karp och fann det ganska aptitlig. Dagens färgstarka version av Yusheng och bruket att äta det på den sjunde dagen av det kinesiska nyåret verkar vara unik till Malaysia och Singapore. Fyra lokala kockar krediteras för att utveckla Yusheng som vi känner den idag. De kallade skålen "Lucky rå fisk" och populariserade den som nyårshelgen delikatess. Kockarna är Lau Yeok Pui och Tham Yui Kai, kockar på Lai Wah Restaurang längs Jalan Besar, och deras goda vänner Sin Leong och Hooi Kok Wai. De hade tidigare varit kollegor på Cathay restaurang på Cathay Building.


Arrangeras på en stor serverings tallrik, den färggranna utbud av ingredienser ingår rå fisk, som traditionellt Ikan Parang eller "makrill", strimlad grön och vit rättika tömda på vätska, rivna morötter lägga en orange skiftning i skålen, inlagd ingefära, krossade nötter och pomelo. Ingredienserna är toppad med olika kryddor inklusive friterad mjöl chips, krossade jordnötter, sesamfrön, kanel, peppar och andra kryddor. Alla vid bordet skulle därefter tillsammans kasta sallad med en generös portion av plommonsås och matolja lägga sötma och smak.

Yusheng anses gynnsam på grund av dess HOMONYM kvalitet --Yu betyder "fisk" men uttalas korrekt, betyder det också "överflöd", medanShengordagrant betyder "rå", men uttalas korrekt, betyder det "liv". Så Yusheng innebär "överflöd av rikedom och långt liv". På kantonesiska, kallas det lo Sheng med lo också betyder "kasta dig lycka". Det gungade åtgärd kallas lo Hei, Vilket innebär att "öka" (Hei), Återigen en hänvisning till ett blomstrande företag och därmed dess popularitet hos affärsmän under det nya året.

Steg 1: Alla säger Year hälsningar.
Ord: Gong xi fa CAI betyder "Grattis till din rikedom" eller wan shi ru yi betyder "kan alla era krav är uppfyllda".

Steg 2: Fisk, symboliserar överflöd eller överskott under året, läggas.
Ord: Nian nian ni yu och du yu du Sheng.

Steg 3: pomelo läggs över fisken, lägger både tur och gynnsam värde.
Ord: Da JI da li.
Pepper är då rusade över ingredienserna i hopp om att locka mer pengar och värdesaker.
Ord: Zhao CAI jin Bao.
Då oljan hälls, kretsande ingredienserna att öka alla vinster 10,000 gånger och att uppmuntra pengar att strömma in från alla håll.
Ord: Yi ben wan li och CAI yuan Guang jin.

Steg 4: Morötter läggs till fisken, visar välsignelser lycka.
Ord: Hong Yun dang tou.
Då strimlade gröna rädisa placeras på fisken som symbol för evig ungdom.
Ord: Qing Chun chang Zhu.
Nästa, strimlad vita rättika är till för välstånd i affärer och befordran.
Ord: Feng shui Sheng qi och bu bu Gao Sheng.

Steg 5: smaktillsatser slutligen tillsätts. Första är jordnötter smulor dammas på skålen, symboliserar ett hushåll fylld med guld och silver. Som en ikon av ett långt liv, jordnötter symboliserar också evig ungdom.
Ord: Jin yin man wu.
Sesamfrö snabbt följa symbolisera ett blomstrande företag.
Ord: Sheng Yi Xing lång.
Friterad mjöl chips i form av gyllene kuddar och därefter tillsatt med önskemål som bokstavligen översätter förstås hela golvet skulle fyllas med guld.
Ord: Pian di Huang Jin.

Steg 6: Alla kasta salladen en gynnsam sju gånger med höga rop av lo Hei andra gynnsam Nytt År önskar.
Ord: Lo Hei som är kantonesiska för "gungade lycka".
Ingredienserna blandas genom att trycka dem mot mitten, en uppmuntran att gå på tur för alla vid bordet.

I början av Singapore, skulle restauranger i Chinatown leverera Yusheng direkt till kunderna. Leveransrättigheter assistenter skulle balansen ingredienserna på en trä bricka placeras på deras huvuden. En mai eller "tjäna" skulle placeras på en piedestal fat och det skulle vara täckt med en konisk tenn, med kryddor svepte som en hong bao. Små barn uppmuntrades inte att konsumera det som det var tänkt att utlösa epilepsi. Skålen var populär med kantonesiska, även om Teochews åt en enklare version där rå fisk doppas i söt sås.

Idag, mer innovativa och dyrare versioner, är lax används eller ersätts med hummer och abalone. Grönsakerna inkluderar udda tillägg såsom kiwi sin jade-gröna som en symbol för välstånd. Olika versioner är också serveras på restauranger, från japanska yusheng som har tjocka skivor sashimi att ens italienska yusheng. 

Informationen i denna texten är från 2002 och hämtad från The Straits Times och författare
är Bonny Tan & Rakunathan Narayanan.

Nu har man smakat på denna konstiga rätt och vi kan säga, gott är det inte.
Men på det kinesiska stället, Spring Court Restaurant var det bara kineser och VI, och man kan tänka att alla företag bjöder på detta för annars kommer det att gå dåligt i affärerna. De vågar inget annat eller vad tror ni?

Priset är maträtten är alltid något med siffran åtta. IKEA tar 8:80 för en tallrik och på Spring Court meny för 10 personer med det allra bästa:

Chinese New Year Menu For 10 at S$888
 
 
 • 好运鱼生
  Lucky Raw Fish Salad
 • 金翅辉煌 - 红烧鲍翅
  Braised Superior Shark's Fin
 • 招财金猪 – 片皮大红乳猪
  Roasted Suckling Pig
 • 金龙飞舞 – 姜葱焗龙虾
  Stir-fried Lobster with Ginger and Onions 
 • 发财盈余 – 发菜鲍鱼波菜
  Braised  Abalone with Black Moss & Spinach 
 • 开花结子 – 兰花鲜带子
  Fresh Scallops with Broccoli
 • 锦绣长寿 – 三丝伊面
  Pan-fried Noodles
 • 万事如意 – 白果芋泥 
  Yam Paste with Gingko Nuts


SM Motors - Yusheng, Lucky Raw Fish Salad Party!Torsdagskvällen var det fest på SM Motors med Lucky Raw Fish Salad och Luckey draw.

Yusheng plays on the homonyms where "yu" 魚 means "fish" but enunciated appropriately, it also means 馀 "abundance"; and "sheng" 生 means literally "raw" but enunciated appropriately, it means "life". Thus Yusheng implies "abundance of wealth and long life". In Cantonese it is known as "lo sheng" with "lo" 捞 also meaning "tossing up good fortune". The tossing action is called "Lo Hei", which means to "rise" (起 "hei"), again a reference to a thriving business and thus its popularity with businessmen during the New Year.

Step 1: All at the table offer New Year greetings.
Words: 恭喜发财 "Gong Xi Fa Cai" meaning "Congratulations for your wealth" or 万事如意 "Wan shi ru yi" meaning "May all your wishes be fulfilled".

Step 2: Fish, symbolising abundance or excess through the year, is added.
Words: Nian nian you yu 年年有馀 and You yu you sheng.

Step 3: The pomelo is added over the fish, adding both luck and auspicious value.
Words: 大吉大利 Da ji da li.

Step 4: Pepper & Cinnamon Powder is then dashed over the ingredients in the hope of attracting more money and valuables.
Words: 招财进宝 Zhao cai jin bao.

Step 5: Then oil is poured out, circling the ingredients to increase all profits 10,000 times and encouraging money to flow in from all directions
Words: Yi ben wan li and 财原广进 Cai yuan guang jin.

Step 6: Carrots are added to the fish indicating blessings of good luck.
Words: Hong yun dang tou.

Step 7: Then the shredded green radish is placed on the fish symbolising eternal youth.
Words: Qing chun chang zhu.

Step 8: After which the shredded white radish is added - prosperity in business and promotion at work.
Words: Feng sheng shui qi and 步步高升 Bu bu gao sheng.

Step 9: Chopped Peanut bits are dusted on the dish symbolising a household filled with gold and silver. As an icon of longevity, peanuts also symbolise eternal youth.
Words: 金银满屋 Jin yin man wu.

Step 10: Sesame seeds quickly follow symbolising a flourishing business.
Words: 生意兴隆 Sheng yi xing long.

Step 11: Deep-fried flour crisps in the shape of golden pillows is then added with wishes that literally the whole floor would be filled with gold.
Words: Pian di huang jin.

Step 12: All toss the salad an auspicious 7 times with loud shouts of "lo hei" 捞起 and other auspicious New Year wishes.
Words: Lo hei 捞起 which is Cantonese for "tossing luck".

The ingredients are mixed by pushing them toward the centre, an encouragement to push on the good luck of all at the table. If you can't finish the salad, don't worry, as usually a small amount is left behind to signify abundance.


Grattis på födelsedagen Kian!Hoppas du får en trevlig födelsedag hemma i Sverige 
tillsammans med alla dina nära och kära.

Många kramar från Annelie och Tommy


Beer session @ Prince of Wales
PRINCE OF WALES är en pubar/hotell som med levande musik, en mängd kall fatöl, billigt boende och en avslappnad atmosfär.

Australian fatöl från den Grand Ridge Brewery (Gippsland GOLD & BRYGGERIER Pilsener) i Gippsland Victoria är direkt importerat, tillsammans med ett stort utbud av australiska flasköl, och andra internationella ölsorter som erbjuds, inklusive Hoegaarden på kran. De har även ett sortiment av sprit och egen hemmagjord Sangria, Margaritas och husets specialitet cocktail, The Jam Jar!

Var finns Prince of Wales?  101 Dunlop Street, Little India. Mitt bland alla grönsaksstånd och currycurry ställen.

Länk till Prince of Wales.


Plantboxen och pelargon bäbis!Plantboxen (minibalkong) blommar för fullt på Blossoms.
Ökenros (röd), Bouganville (lila), Canna (orange).
Det andra hörnet ser likadant ut, det som skiljer är att Cannan är gul.
Flaggan börjar bli lite solblekt. Köpte med ett gäng i somras och denna flaggan har hängt sedan Angelica kom i mitten på december. Efter några månader i detta starka UV-ljus ser flaggan ut som Finlands flagga.Min pelargonbäbis, ligger i kuvös i vårat sovrum med skydd för det starka UV-ljuset. Måste slussas sakta för att klara av fullt solljus. Nu håller vi tummarna för att den ska växa till sig och börja blomma, scarletröd.


Fogging @ Blossoms!Har skrivit tidigare om fogging och bekämpningen av dengue myggan och dess larver.
Varje tisdag så kommer det killar med skyddsmask och rökar in Blossoms. Tror inte jag haft några bilder från detta tidigare. Vill du läsa vad vi skrivit tidigare kan du klicka på denna länken: Dengufeber


Ananas symbol för rikedom!Vi har fått frågan var vi har våran ananas.
Utanför köket, så nu vet ni.

När vi köpt ananasarna och jag har dessa i handväskan, så köper vi också en cykel samma dag och utan att fråga så får vi 30% rabatt.

Nu väntar vi bara på den stora lottovinsten ska slå in;).


Huskvarnabergen 300 m ö h - Mount Bukit Timah 163,63 m ö h


Foto: Ingvar Jonsson


Foto: Utsikt halvvägs upp på Bukit Timah

Kontraster men ändå så lika när det gäller backträningen.
Huskvarnabergen och strutsabacken som syns uppe till vänster, där vi går upp och ner inför vandringarna i Dolomiterna och Alperna. Och nu Bukit Timah inför Mount Kinabalu. Bukit Timah är ett naturreservat på 164 hektar finns ett ymnigt växt- och djurliv. Det här är en av de två regnskogar i världen som ligger i ett stadsområde. Det ligger bara 12 km från centrum.


Foto: Utsikt från Huskvarnaberget

Visst är det vackert?

Tips till sommaren, istället för att stanna vid A6 för rast och fika!
Parkera bilen vid Brunstorps gård utmed E4:an och gå vandringsstigen upp till berget och denna underbara utsikt, den är värd all slit upp.


Foto: Jönköpings Kommun

Brunstorps gård har underbart god fika. Länk till Brunstorps Café.
Länk till Brunstorps gård

Bigeye green whip snake!
Idag när vi gjorde våran backträning inför Mount Kinabalu så fick Tommy se en orm för första gången i Singapore.
Den är riktigt svår att se i det gröna. Men några foton blev det och eftersom vi gick upp 4 gånger så såg vi den 8 gånger, för det var fortfarande kvar och väntade på en ödla att äta upp.

Den milt giftig, Big-eye Green Whip Snake förekommer i mogen skog, och är vanligast förekommande på växtligheten nära skog strömmar.

Kroppen färg är i allmänhet grön, men bruna kan förekommer också. De arter som kan särskiljas från den orientaliska Snaken är att den har större ögon och mer smal kropp. Liksom många andra arter, när ormen känner sig hotad kan expandera sin kropp något: Vid sådana tillfällen vagt, blir bleka band blir tydligare, vilket också bidrar till att särskilja den från orientaliska Whip Snake.

Big-eye Green Whip Snake når en storlek på högst 1 meter, jämfört med orientaliska Whip Snake som kan uppgå till 2 meter.

De arter sträcker sig från södra Thailand genom Peninsular Malaysia och Singapore Sumatra och Java.

Under turen idag såg vi massor med apor i träden och även en varan, sedan åkte vi ju i en liten snabb och giftig Volvo C30 också;).

Dagens träning blev sammanlagt 654,52 m ö h på 2 timmar.
Gårdagens träning blev 327,26 m ö h på 1 timma.

Nästa helg blir det nog 2 timmar på lördagen och 3 timmar på söndagen.
Man vill du att det ska vara en njutninga att ta sig upp till Mount Kinabalu på 4095 m ö h.


Fagerhult i vinterskrud!Fotograf: Anders Johansson

Idag har vi fått nytagna bilder från Fagerhult, snacka om kontraster mot Singapore.

Tack Ingela och Kigge!
Idag låg det ett litet paket i postboxen när vi kom hem från backträningen.
En liten bok med fina citat från Ingela och Kigge.

Bukit Timah Nature Reserve och backträning!
Från parkeringen till toppen tar det 15 minuter att gå, så 30 min upp och ner.
Idag gjorde vi två uppstigningar, men imorgon gör vi nog fyra. Är som att gå från Rosenborgsgatan upp till IKHP, både i tid och stigning.

Idag ville vi åka hem och se lite hockey och se hur finnarna är, som vi ska möta på måndag.

Kolla in apan som vill åt mandarinerna, som en kines lagt i bilen. Kineserna äter inte mandarinerna utan de ligger där som en symol för guld.

Grattis på 85-årsdagen Pappa!

Många kramar från oss på din dag.

Dutta stämplen i stämpelfärgen några gånger försiktigt, tryck sedan på jämt underlag med pilen framåt, håll kvar och tryck mycket försiktigt åt alla fyra hörnen, lyft upp och torka av stämplen med papper.
OBS! Glöm ej att plastfilmen ska sitta på över stämpelfärgen, så den inte torkar.
Kinesiskt horoskop - Oxe


Oxar kanske verkar slöa, men se upp - de kan ha ett hett temperament. De är extremt målmedvetna och arbetar oförtrutet vidare i alla lägen Bit för bit, steg för steg, arbetar de vidare mot sina mål. De håller sig till väl invanda rutiner. De är renhåriga och goda lyssnare. De kan även vara extremt envisa av sig.

Då oxar har lätt för att bli betrodda får de ofta arbeten med stort ansvar. Men de måste se upp så att de inte blir slavar under sitt eget arbete. De kan bli starka ledare och goda talare. I orostider håller de sig kalla och låter sig inte störas. De är mycket stolta själar. De är systematiska och håller på traditioner. De misstror saker som de inte förstår.

De kan lätt bli sårade i kärlekssammanhang, då de inte förstår signalerna i andra människors kärlekslekar. Det tar lång tid för dem att bygga upp en intim relation, men när de gjort det är de lojala in i döden.

Oxar är ideala partners då de gör mer än sin del av arbetet. De har ett bra minne och kommer ihåg de små viktiga detaljerna. Om du gör en oxe arg tar det en lång stund innan han har lugnat ner sig. När de är olyckliga eller arga, begraver de sig i arbete tills de mår bättre. När en oxe väl tappar sitt humör, tappar han det totalt! När detta händer går det inte att resonera med dem, håll dig ur vägen tills det blåser över.

Oxar betalar alltid sina skulder. De kommer alltid ihåg en tjänst som du har gjort dem och kommer att visa sin uppskattning på ett eller annat sätt. De kanske inte är så verbala men deras handlingar säger mer än ord!

Det är bättre att rikta in sig på en oxes hjärna än på dess hjärta. De förstår snabbt sakers natur och sammanhang. Oxar blir sällan sjuka och har en låg tolerans mot vekare personer. De hatar att be om hjälp. Även om det tar dubbelt så lång tid att göra det ensam, gör de det själva om de då kan slippa be någon om hjälp.

De vill att saker skall hålla och bygger dem därmed med omtanke och kvalitet Oxar älskar sin familj och sitt hem och tar god hand om detta. De är inga spelare utan satsar på långa investeringar som är säkra. Oxar får framgång genom eget hårt arbete och förväntar sig inga fria tjänster på vägen.

Berömda oxar - Charlie Chaplin, Napoleon, Van Gogh, Walt Disney, Clark Gable, Richard Nixon

Källa: Mina tecken


Veckans recept - Bruschetta à la PompanEn god italiensk antipasto. Detta är något som vi brukar göra på våran TGIF-kväll som en lite aptitretare.

*        Italienskt bondbröd
*        Mogna tomater (KRAV)
*        Olivolja (KRAV)
*        Färsk basilika (KRAV)
*        Vitlök (KRAV)
*        Flingsalt, peppar och socker

Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda tomattärningarna med olivoljan och den finhackade basilikan i en bunke. Tillsätt mycket finhackad vitlök, flingsalt, peppar och pyttelite socker. Låt stå och dra i ca 30 minuter. Under tiden skärs brödet i skivor och rostas i ugnen 180 °C, pensla med olivolja efter 15 min och rosta ytterligare ca. 10 min, gnid med halv vitlöksklyfta. Lägg på tomatröran och servera genast tillsammans med ett gott vin.


SuperwomanIgår var jag i ett nytt Shopping Mall i Little India och där hittade jag denna underliga butik.
Här säljs allt för att ändra kroppsformen. Ta bort dubbelhakan, bröstlyft, rumplyft, platt mage, rak rygg, liten näsa och mycket mera.

Varför spendera på dyr plastikkirurgi och läkarearvode när du kan göra det själv.
Jag var bara tvungen att köpa denna storsäljare här i Asien för 5 SGD.Michael Jackson skulle ha sparat en massa pengar om han hade haft kännedom om denna produkt!
Är det därför han är så omtyckt i Asien?
Tror de att hans näsa var så smal på grund av denna produkt???Jag har ju skrivit tidigare på bloggen om kinesernas näsor (De kallar oss långnäsor!), och att de tycker vi har en enda stor näsa i ansiktet, men ändå drömmer de om en näsa som vi caucasier eller expat. Titta på tredje bilden över "The same as you".

Är det någon som är intresserad av produkter från Superwoman, så är det bara att höra av sig, så kan jag skicka på posten.


Sex timmar på hojen i Singapore!
Igår tog vi våra cyklar och lastade på S80, smidigt med lasträcke än att trycka in i bagaget. Här finns det inga dragkrokar på bilarna eftersom det är förbjudet att  dra släppkärra, annars är ju det smidigast att lasta med cykelställ på dragkrok. Nu måste man vara mycket stark för att orka lyfta upp min Cresent Street bike på taket på bilen.

Vi började våran tur hemma hos Stanley och ut mot East Coast, förbi Changi Airport och de långa landnings- och startbanor, Pasir Ris, Tampines och Bedok innan vi styrde ner mot East Coast igen. Nästan sex timmars lång tur blev det och med en rejäl ”bonnabränna” på armarna. Om ni tittar på kartan kan ni se på ett ungefär hur vi cyklade. Krysset mera i mitten är där vi bor Blossoms vid Woodleigh.

På kvällen kändes det bra att fylla på med kolhydrater i form av pilsner, att sitta på hojen nästan sex timmar i 35 graders värme tar på krafterna.

Även idag på tisdag är Singapore tyst och stilla, kan inte minnas att jag upplevde det kinesiska nyåret så förra året eller så glömmer man fort nu för tiden, kan ju vara åldern;).

Det konstiga nu förtiden är också att det inte regnar längre, och jag som alltid har sagt att en tropisk regnskur kommer det varje dag och som håller på i 20 minuter. Ingen åska eller regn, inte på flera dag.  Vad har hänt? Nederbörden är ju konstant på ett år, så någon gång kommer det väl och allt på en gång.

Idag gör vi absolut ingenting, förutom uppdaterar bloggen så att ni ska kunna hänga med oss, annars blir det böcker, ljudbok, poolen och att bara tomglo.

Att följa OS från Singapore är inte lätt. Nu kan vi inte ens se rapport eller aktuellt eftersom det innehåller sport. Har inte några rättigheter att se sport utanför Svergie, står det.

Här kan ni kollar vad som vi kan se av OS: ESPN sport 
Måndagen den 22 februari klockan 13:00 är det hockey Sverige-Finland på TV i Singapore, jippi!
Vill man se Live sändningarna med skidor etc så börjar det här 01:00, då laddar vi ju batterierna. Det är på förmiddagen och vid middag som det är konståkning och hockey, tur att vi få se en match;). Hoppas att Sverige går vidare till slutspel så kanske det blir lite mera hockey, jippi!


Valentine´s day
Vi är inga stor fan av Alla hjärtans dag eftersom vi älskar varandra varje dag på året och behöver inte en kommersiell händelse att berätta att vi älskar varandra och spendera  pengar på blommor, choklad och kort.

Denna dagen i Singapore har varit en upplevelse, staden är nästan tom. Alla kineser är hemma (76%), gator och trottoarer, ja ni kan tänka vilken känsla att kunna köra bil utan alla dessa köer överallt, kunna gå på trottoaren utan att behöva trängas. Idag ser man istället alla indier och malayer, som kommer i skymundan för alla kineserna.

Kinesbarnen har fina kläder på sig, flickor kinesklänningar och pojkar små sidenkostymer. Alla vuxna ska ha också ha nya kläder på sig för att fira det nya året. Allt ska var nytt.

Kvällen avslutade vi med att gå på bio, Valentine´s day. En film som liknar Love actually men i Amerikansk tappning.
Med i filmen fanns lilla killen med kärleksbekymmer, jakten till flygplatsen, par som möts eller skiljs. Det går ett unisont ljud (Åhhhhhhh) från kineserna när den lilla pojken säger till sin morfar att han är sjuk, kärlekssjuk eller så fort det är lite gulligt speciellt när det handlar om barn och djur.

Vi ger filmen betyg 3½ popcornburk av 5 möjliga.

Efter filmen blev det middag, ankbröst med kryddig chokladsås och apelsin.

Nu har vi två bonusdagar framför oss med ledighet och idag ska vi ut på hojen och trampa vid East Coast och bort mot Changi.

Vi måste också berätta att byggarbetarna är lediga. Alltså har det varit tyst i Singapore lördag, söndag och även idag för det trodde inte vi, och vi får se om de även imorgon får vara lediga för det är de värda, så mycket som de jobbar och sliter alla dessa gästarbetare långt borta från sina nära och kära.

Tror inte att de är lediga nere vi Sands kasinot, har inte kollat detta. Men hemma hos oss är det tyst:)))).


Gong Xi Fa Cai! Happy Lunar New Year!‏‏
En av de kinesiska nyårets traditioner i Singapore är Att ta med När mandariner apelsiner du besöker vänner och familjemedlemmar under det kinesiska nyåret besök. Under denna helgen byter kineserna alltså mandariner med varandra och ni kan ju tänka Hur mandariner, miljontals.
Man har med sig 2 mandariner i en fin röd påse och Når man går får man 2 mandariner i en fin röd påse, med människor man Får inte de man hade sig utan nya.
Kartonger och åter kartonger överallt i affärerna.
Ananas symoliserar rikedom och finns överallt, prydnad även som i plast, Kristall, papper.
Den ska man ha i affären, hemmet eller kontoret Då går affärerna bra och pengar Strömmar i.

Gong Xi Fa Cai! Happy Lunar New Year!

Vår dag idag!33 år sedan vi sågs första gången.
Bilden är tagen förra året på NewAsiaBar och vem vet vi kanske sitter här ikväll igen och delar på en flaska Champagne.

Har hennes/hans leende med mig 500 dagar om året
Bär hennes/hans solsken inom mig varthän jag går
Kan inte tänka mig nån annan som du säkert förstår
Hon/han är lyckan 500 dagar om året

Text: Tomas Ledin
Och är kommer våran låt sedan 1977


Veckans recept - Crème NinonCrème Ninon - Grönärtssoppa med champagne

Detta är en exklusiv soppan som är baserad på gröna ärtor och torr Champagne, men man kan givetvis förenkla den och utesluta Champagne.
Receptet är från en utav Tore Wretmans alla klassiker.
Har man bara lite djupfrysta ärtor i frysen, grädde i kylen, en skvätt vit vin och sherry så är det nästan fixat på några minuter, se själva hur enkelt det är. Mixerstav är förstås en självklarhet för att få den helt slät.

Ingredienser:
400 gram fina ärtor
2 st finhackade schalottenlökar
20 gram smör
4 dl god höns- eller kycklingbuljong
1 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
salt och peppar
0,5 dl torr sherry
2 dl champagne eller mousserande vin
2 dl tjockt vispad grädde

Att göra
:
Fräs löken i smöret tills den är gyllenbrun. Tillsätt buljongen, vin och vispgrädde. Sjud i ca 4-5 minuter. Häll sedan i ärtorna och ge det ett uppkok.

Kör i mixer tills soppan är helt slät. Smaka av med citronsaft, sherry samt salt och peppar.

Rör ner champagnen i soppan. Häll upp soppan i 4 djupa tallrikar eller 8 små glas som på bilden, lägg en klick vispad grädde i mitten av varje tallrik. Servera genast, gärna med exempelvis räkstjärtar!

Har du Champagne i soppan eller mousserande vin så är det den självklara drycken.

Receptet är beräknat för 4-8 personer, beroende storlek på tallrik
.

Bon Appétit!


Friends!Sommarbilder från Fagerhult 2009

Tiden går fort, "bara" 4 månader tills vi sitter där i Fagerhult och njuter av tystnaden tillsammans med er. Och det är bara 5 månader tills ni är här hos oss i Singapore igen och njuter av alla konstraster.

Tack för kortet!

360 grader och en symbol för rikedom och liv!
Här kommer lite bilder från söndagens eftermiddagspromenad i Singapore.
Lite sent eftersom det redan är onsdag, men bättre sent än aldrig;).
Överst är det hur långt det häftiga bygget av kasinot framskrider. Esplanade konsert och teater och förstås några skyskarpor i finanskvarteren. Man kan säga att allt är taget i på en och samma plats, Esplanadebron över Singaporefloden, men snurrat 360 grader.

Bilderna nedan är från Fountain of the wealth, världens största fontän. En symbol för rikedom och liv
En populär turistattraktion i dag, vattnet är till hopp och lycka för många besökare som kommer för att röra i vattnet för att få tur, ta upp det positiva "qi". Man ska gå tre varv i medsol och hela tiden ha högerhanden i vattnet.


Tack för de fina korten!Det är alltid spännande att gå ner till postboxen och se om det finns något roligt som kommit med snigelposten. Även om det mest handlar om räkningar och reklam, så vet man ju aldrig.
Och igår låg det två vykort, och de är så fina så jag var bara tvungen att fota och lägga på bloggen.
Du är en ängel, kom i ett kuvert med två fröpåsar pelargoner från Mamma och Pappa.
Och det sommarfina torpet från Familjen Wendefors. När man ser det lilla torpet får man en stark hemlängtan och att det ska vara midsommar, äta svenska färskpotatisar och jordgubbar.
Under det kinesiska nyåret är maten noggrant utvald!


Gold Bar

Kineser är väldigt vidskeplig på många sätt.

Under det kinesiska nyåret, är maten noggrant utvald och endast om det har en bra betydelser äter man.
Nedan finns flera exempel på det kinesiska nyåret ingredienser "smörgåsbord".

Sallad - sallat på kinesiska låter som "göra pengar"

Salladsrulle - symbolisera förpackning av livsmedel i salladsblad där innebörden är "Skaffa ha barn snart", bra för nygifta.

Sjötång - speciellt hårliknande tång uttalets ljud på kinesiska 'Get Rich "

Bambu skott - betyder "ny start", eller "avancera i karriären

Fisk - Detta är ett måste i varje nyårsmåltid, eftersom det visar "med rester av pengar"

Räkor - uttalet av räkor i kinesiska låter som ett skrattande ljud, och därmed betyder 'lycka'

Abalone -  betyder "Lycklig framtid"

Lotus frön - betyder Kommer många syskon "

Valnöt - betyder lycka för hela familjen "

Cashewnötter - dess form symboliserar "Gold Bar" (se bild ovan)

Småcitrus (mandariner) – uttalets ljud på kinesiska som "Gold"

Här i Singapore och Malaysia äter man Yusheng, en sallad på rå fisk som man kastar upp i luften med pinnar och äter det som kommer tillbaka på tallriken. Men om detta ska jag skriva lite längre fram, för jag ska gå på en sådan middag med SWA i slutet på februari, och då kommer det en ett litet repotage om detta med bilder förstås.

Detta är som vårat julbord, det är det som man kännar pengar på och rätten kostar 88 singaporedollar. Varför den kostar just det, ska jag också förklara längre fram.

Det är den dag då kastade rå fisk sallad, Yusheng, äts. Detta är en anpassad främst bland de utomeuropeiska kinesiska i Sydostasien, som Malaysia och Singapore


Det Kinesiska nyåret eller Vårfestival eller Lunar New Year!


Körsbärsblommor

Till helgen som kommer blir det Kinesiska nyåret eller Vårfestival eller Lunar New Year är den viktigaste av de sedan länge etablerade kinesiska helgdagarna. Man firar i 15 dagar, men här i Singapore är vi lediga måndag och tisdag nästa vecka. Det börjar den första dagen i det första månvarvet i den kinesiska kalendern. Festivalen slutar den 28 februari med lanterna festivalen

Enligt en legend i det gamla Kina, kom ett människoätande djur som lever i bergen, som kallas "Nian" och trängde sig in i huset ljudlöst till offern för människohandel. Senare, efter mycket observation, folket lärt sig att Nian var odjuret som var känslig för färgen röd och höga ljud. Så, utarbetade de en ny plan och lyckades skrämma bort djuret med fyrverkerier, explosioner och en generös användning av färgen röd. Det är därför som vi har fyrverkerier, kinesernas påhitt.

The Kinesiska nyåret i Singapore betraktas som en stor helg för de kinesiska och de etniska grupper som påverkades enormt av den kinesiska kulturen. De grupper av människor bland annat japanska, koreanerna, Miao, mongoler, vietnameser, tibetaner, Nepal och Bhutan.

Det kinesiska nyåret är också den tid på året då den största invandringen av människor sker. Detta är den tid då kinesiska folk från hela världen kommer hem på kvällen före Kinesiska nyåret att njuta av återföreningsmiddagar med sina familjemedlemmar. Det är inte lätt att få tag på en flygbiljett i dessa dagar.

För att uppleva kinesernas hysteriska handlande är det bara att åka ner till Chinatown och uppleva Kiviks marknad, fast på kinesiska;). De vanliga butikerna som säljer "typiska" Chinatown saker har kommit i skymundan för marknadstånden som säljer torkat kött, godis, kakor och fröer. Överallt är det smyckat med körsbärsblommor och man kan köpa dessa kvistar som vi köper påskris, även vide säljs.Grannarna (kineserna) i huset städar och fejar, det ska målas om och allt gammalt ska slängas ut och nytt ska komma in. Allt enligt Feng Shui. Möbelfirmorna har fullt upp med hemleveranser ser vi. Nästan alla kineser färgar håret dessa dagar, så att få en tid hos frissan är inte lätt. Den gråhårigaste kinesmannen är kolsvart  dessa dagar innen utväxten ger sig till känna.Nu ska det bli tigerns år och enligt kineserna så kommer det inte att födas lika många barn detta året, de som planerar;). Tigrar är starka och kommer att ta över familjen och pappan han är livrädd att få en dotter som kommer att vara starkare än han. Tigerpojkar är mycket bra att få, men varför chansa när man kan få en tigerflicka. I kina lämnar många bort tigerflickor och även i Singapore har man gjort detta för inte så längesedan (har en sann berättelse om detta, men det tar vi en annan gång). Ingen kinesisk man vill gifta sig med en tigerflicka! För hon är alldeles för stark som individ. Visst är det sorgligt?

Enligt den urgamla kinesiska mytologin så gäller detta för personer som är födda i Tigerns år. Bakom ett kallt lugn döljer sig den hjältemodiga och tävlings inriktade personligheten hos en naturlig ledare.

Personer som är födda i detta tecken anses också vara charmiga och passionerade. De är dessutom beredda att ta risker, och anses vara optimister som är övertygade om att de kommer att landa med fötterna ner – oavsett vad som händer. Slutligen symboliserar tigern kraft och mod.

Berömda personer som är födda i Tigerns år är Hennes Majestät Queen Elizabeth II (1926), Dwight D. Eisenhower (1890), Sir Richard Branson (1950), and Steve Irwin (1962).

Bland missiler, robotar, F15, F16 och mycket mera!
Tommy tog ledigt igår och vi åkte ut till Changi och mässområdet med bilen, men där blev det stopp för vi hade ingen biljett till bilen, säkerhetspådraget var stort så vi fick åka och leta en parkering, bort mot Changi Park och därifrån ta en taxi, det var så man kunde ta sig in på mässan, med taxi.

Det tog lång tid att registrara sig, de skulle ha reda på allt och sedan säkerhetskontrollen var mycket mera än när man ska ut och flyga. Gick igenom handväskan, även om den röntgats så fick jag lägga upp allt på en bricka, och ni vet ju vad som finns i en tjejs handväska, ALLT. Jag hade lösa batterier i botten på väskan, som de ville kolla på. Jag ångrar att jag inte städat väskan innan;).Sedan var det vara att åka ut till flygplanen i en "golfbil" i den stekande solen, 36 grader i skuggan och man vill inte veta vad tempen var ute i solen.

Spännande att se allt, och speciellt det inom försvaret. Att få komma nära och känna på dessa häftiga maskiner som flyger nästan dagligen över där jag bor. Sedan känns det ju lite konstigt att gå omkring inne i mässhallen och titta på missiler, ta broschyrer och kolla precis som om jag skulle beställa ett gäng.
Undrar varför JAS inte fanns med på Asiens största flygmässa, hade varit kul.
Enda svenska närvaron var på medialäktaren, där en svensk flagga var upphängd.Singapore har köpt F15-plan, och singaporeian piloter har bott ett helt år i USA med sina familjer och tränat att flyga dessa. Nu är dessa påväg till Singapore under detta året. Då kommer vi säkert att märka detta på Blossoms för då ska det nog tränas extra mycket när de kommer i Singapores luftrum.

Självklart var det också flyguppvisning och ett öronbedövande ljud bullrar när de gör sina konster med dessa fartmaskiner. Vi hör nästan varje dag dessa maskiner när de är ute och tränar, och inflygningen är över Blossoms så kommer de i en skarp böj innan de går ner för landning.

Vill ni titta på mera bilder, så finns det på facebook.

Tack Stanley för biljetterna, det var en mycket spännande dag för oss.
Veckans recept - Bak Kut TehBak Kut Teh är en kinesisk soppa som serveras i Singapore, men även i Malaysia, Kina, Taiwan och Indonesien.
Bokstavligt översatt betyder det "kött ben te". Soppan äts vanligtvis tillsammans med ris eller nudlar och man doppar i en mörk soja med röd chillipeppar.

När man sjuder denna soppan doftar det underbart gott av alla kryddor som finns i buljongen och den smakar precis lika gott som det doftar.

Ingredienser 4 personer
600 g tjocka revben
3 st vitlökskyftor, endast lätt krossade
1 st kanelstång
2 st kryddnejlika, hel
1 st stjärnanis, hel
½ tsk svartpeppar, hel
2 tsk salt
1 msk mörk soja
1½ l vatten
Sås:
60 ml mörk soja
1 st röd fingerlång chilli

Gör så här:
Dela revbenen i bitar, ett ben = 1 bit
Lägg köttet i kastrull och fyll på med kokande vatten och koka upp, ta bort ev. skum.
Lägg i alla kryddor, soja och salt.
Låt sjuda i 2-3 timmar eller tills köttet precis släpper benet.
Skiva chillipepparn mycket fint och lägg i sojan och låt stå och dra.

Servera med kokt ris och sojasåsen

Top 10 av romantiska resmål för tvåTripadvisor har listat de 10 perfekta resmålen för en romantisk resa för två och lagom till Alla hjärtans dag.

Moorea, Franska Polynesien
Dubiai, Förenade arabemiraten
Cartagena, Colombia
Punta Cana, Dominikanska Republiken
Venedig, Italien
Yaqeta Island, Fiji
Paris, Frankrike
Maldiverna
Singapore
Rio de Janeiro, Brasilien

Blev ni förvånade eller?
Inte vi.

Ni som varit i Singapore, vet ju att det kan vara hur romantiskt som helst med en lugn promanad utmed Singaporefloden på kvällen och sitta ner på kajkanten och bara njuta av stunden. Det är som Paris och Seine eller som att vara i Venedig fast med tropisk värme.

Världens giftigaste djur och tips till Alla hjärtans dagpresent!När man läser om världens giftigaste djur kubmaneten eller som de säger här Box Jellyfish, så får man ju hålla med om att det är läskigt och tur att man lever. I Australien om man hittar endast en kubmanet, så stänger man hela stranden. Tydligen gör man inte det i Thailand eller Malaysia, man är "rädd om" turisterna på fel sätt.

För att vara riktigt säker ska man inte bada alls eller bada i heltäckande dräkt. Fördelen med att ha heltäckande dräkt är ju att du slipper smörja in dig med massa med solkräm, alltid något positivt eller hur?

Man ska alltid ha "riktiga" badskor, inte tofflor utan speciella som klarar av  vassa tagg. När man badar och går i tropiska vatten, finns många giftiga saker med dödlig utgång som man kan trampa på när promenerar i vattnet . Ha alltid en plastflaska med ättika med när du badar och bada aldrig ensam och bada aldrig när vattnet är på väg in.

Ni har praktiskt taget ingen chans att överleva detta giftiga stick av kubmaneten, såvida den inte behandlas omedelbart med ättika, då kan du ha en chans. Smärtan är så olidlig och överväldigande att du skulle med största sannolikhet gå in i chock och drunkna innan den når stranden. Så gå inte eller simma ensam! Var noga med att känna till första hjälpen procedurer.

Första hjälpen, Kubmanet!
OBS!
Använd Aldrig denaturerad (kemisk, teknisk) sprit eller alkohol.

Ättika bör hällas frikostigt över tentaklerna så att man inaktivera stickande cellerna så snart som möjligt. Tentaklerna kan sedan tas bort. Konstgjord andning och hjärtmassage kan krävas.
Om motgift inte är tillgängligt (finns visst bara i Australien, har jag hört eller är det någon som har annan info?), tryck-immobilisering kan användas på armar och ben efter inaktivering av stickande cellerna, medan patienten transporteras till närmaste sjukhus.

Någon sjukvårdskunnig som kan förklara tryck-immobilisering kan användas på armar och ben. Hur gör man?

För att kunna försöka rädda liv handlar det ju om sekunder, så det gäller att göra rätt från början.
HLR är också viktigt att man kan. Även om man inte åker på semester till tropiska vatten kan det vara nyttigt att kunna. Så se till att du och dina nära och kära går en HLR-utbildning, för det kan vara just dig som de räddar.


Tips på en present till Alla hjärtans dag, en HLR-utbildning.
 
Box Maneter är ljusblå och transparent, man ser den knappast och ringklocka eller kubik formad med fyra olika sidor, därav namnet Box maneter. Mäta upp till 20 cm på vardera sidan av kuben eller Bell, har Box Jellyfish upp till så många som 15 tentakler på varje hörn som kan bli 3 meter, med upp till 5.000 nematocysts (sveda celler). The Box Jellyfish skjuter sig själv med en hastighet på 4 knop i en jet-liknande rörelse.
Box manet tycks gå mot stranden i lugna vatten när tidvattnet stiger.
Box Jellyfish livnär sig på småfisk och kräftdjur. 

Andra giftiga djur är i vattnet är: Stenfisk, Lejonfisk, Sting ray, blå bläckfisk och Kon snäckan, och det finns säkert många mera.

Faktan om Kubmaneter och behandling har jag hämtat från en Australisk sida, känns som de vet mest om detta, klicka på länken för att läsa mera och om alla andra giftiga djur som finns i vattnet. Giftiga djur i havet
OBS! Att första hjälpen skiljer på olika djurarter, ättika är för maneter.

En sak är säker, och det är att på Blossoms behöver du inte vara rädd för Box Jellyfish. Här kan du bada i poolen utan skyddsdräkt och behöver inte gå omkring med ättikasflaska hängande i livbältet.

Ingela skriver i kommentar:
Gillar skarpt det du säger : se till att du har en HLR utbildning
Är själv instruktör och utbildar gärna;
ingela.wendefors@hotmail.com
Grundutbildningen tar ca 2-3 timmar beroende på hur många som är anmälda.Till en skaplig kostnad.
Se till att era jobb, nära kära har utbildning i HLR
Det kan rädda liv - ev DITT !
MVH
Ingela


AVATAR 3DVi har precis kommit hem från filmen i 3D, wow vilken film och 3D upplevelser. 2 timmar, 40 minuter och glasögon kändes ganska tunga mot slutet på näsan. Nu är det dags att ladda batterierna för en ny dag, få se om det blir några drömmar i natt om dessa långa blå varelser.

Nattinatti alla!


The Time of Empire


Bild 1

Idag har jag varit på en guidad vandring om "The Time of Empire", kan rekommendera denna turen som omväxling bland all historier om kineserna här i Singapore.
Här nedan är lite kortfattat vad det handlade om. 28 singdollar och nästan 3 timmars fantastisk guidning av Helena.

Vi utforska den 150-åriga Saint Andrew's Cathedral, vittne till många historiska händelser och personligheter koloniala Singapore

En runda på Coleman Street och lära känna mannen bakom alla de tidiga koloniala arkitektur i Singapore

Vi fick höra den intressanta historien om den armeniska kyrkan - den äldsta kyrkan i Singapore och en vacker pärla i en byggnad omgiven av lummig tropiska träd

Färgstarka berättelser om franska missionären och den vackra Chijmes byggnad

Upplev nostalgin av guldåldern på en av Singapores sista stora bungalows, nu mer känd som Raffles Hotel ;)

Älska eller hata den, men man har inte varit i Singapore utan att druckit den berömda Singapore Sling!


Bild 2                                      Bild 3                                    Bild 4

Bild 1: Armeniska kyrkan St Gregory
Bild 2: Saint Andrew's Cathedral
Bild 3: Armeniska kyrkan St Gregory, framsidan
Bild 4: Armeniska kyrkan St Gregory, minnesträdgården

Sköna söndag!

Frangipani
Frangipani

Söndag är den dagen vi verkligen laddar våra batterier och om fredagen är en sådan där härlig TGIF-dag (kväll), så tycker vi faktiskt att söndagen är bättre än lördagen.

Vilka håller med om detta påstående?

Detta är inte något nytt bara för att vi bor just nu i Singapore utan så var det i Huskvarna också.
Man lagar mat tillsammans (olika maträtter för veckan som kommer), går långpromenad, äter söndagsmiddag och har oftast ingen tid att passa. Eftersom fredagar är TV-fria kvällar för oss så är söndagskvällen en TV-kväll. Antingen blir det någon engelsk deckare på BBC eller SVT-play. Solens mat, Stjärnorna på slottet och mycket, mycket mera. Det finns ju så mycket att titta på, synd bara att man inte kan se sport utanför Sveriges gränser något om rättigheter står det, även utländska program funker ej. Men svenska program kan vi se:).

Hoppas att eran helg varit lika rolig och underbar som våran/ KRAM


RSS 2.0