Thow Kwang, krukmakeri - Kinesiskt porslin i mängder


Krukmakeriet ligger på 85 Lorong Tawas (off Jalan Bahar) postnummer för GPS:en 639823. Är öppet dagligen mellan 9 AM- 5 PM. Priserna är betydligt billigare än inne i city, och här kan man avsätta några timmar. Svårt att välja, men när man varit där en gång så vet man bättre nästa gång vad man vill köpa. Finns en hel del som jag vill ta med hem till Sverige.

Närbilderna är på lite av inköpen som vi gjorde söndags.

Vilda djur i Singapore - Orientalisk trädgårdsödlaIgår såg vi den häftiga ödla på Kranji War Memorial, en ödla med många namn. Changeable lizard (Calotes versicolor). Den finns i Asien, från Iran, Afghanistan, Pakistan, Nepal, Bhutan, Indien (inklusive Andamanerna), Sri Lanka, Myanmar, Thailand, West Malaysia, Vietnam, Pulo Condore Island, södra Kina (Yunnan, Guangdong, Guangxi, Hongkong, Hainan Island), Indonesien (Sumatra), Mauritius (Reunion, Rodrigues ) och är införd till Oman och Singapore. Till Singapore fördes den in 1980.

Finns i en mängd olika livsmiljöer - djungel, buskar och träd, också i städerna i trädgårdarna hemma och parker.

Föda: Främst insekter, spindlar och små ryggradsdjur, inklusive gnagare och andra småödlor.

En fullvuxen Oriental Garden Lizard mäter ca 38 cm, med en slanka och stel svans. Till skillnad från andra ödlor, tappa de inte svansen, ömsar och skinn som andra reptiler. Den har ett stort huvud. Precis som kameleonter, kan de rotera varje öga för sig. Deras tänder är gjorda för att greppa vilt, inte för att slita. Bytet sväljas hela efter att ha blivit skakad och chockad.

De kan ändra sina färger ganska snabbt, som en kameleont. Den viktigaste färgen är vanligtvis en ljusbrun till gråaktig oliver och spräckliga med mörkbruna band, men kan ändras till iriserande grönt eller färgtoner i ljusa orange, röd, blå och svart , vilket speglar deras miljö.

Fakta har jag hämtat från boken "Wild Animals of Singapore".

Besök från Volvo Indien @ SM Motors!Igår hade vi besök av Mr Gupta från Volvo Indien.
Ett studiebesök på SM motors och en guidad tur bland konkurrenterna på Alexandra Road.

Någon konkurrent kan man väl inte kalla grannen till Volvo, Ferrari. Men oftast har ju en Ferrariägare, inte en bil utan minst 7 bilar. Så en Volvo är ganska vanligt att de okså har.

Mr Gupta var ett fan av Ferrari, så när han såg att de låg intill så ordnade vi med ett studiebsök där och även en rundvandring på verkstaden. Riktigt röda läckra bilar och man kan ju undra var man kan testa vad de "gå" för här i Singapore, eftersom högsta tillåtna hastighet är 90 km/h. Facit är att de åker till Malaysia.

När vi var där var en kund och skulle hämta sin nya Ferrari och då bjuder företaget på lunch, så i bilhallen dukades det upp för buffé för en cirka 50 personer. Vita dukade runda bord med vita kläda stolar.

Kunden stod där och tittade på sin bil tillsammans med oss och han bjöd in oss är äta med honom, men vi hade tider att passa för Mr Gupta skulle flyga hem till New Delhi senare på eftermiddagen.


Inatt har Gudrun och Per hälsat på i Singapore!I gryningen åkte de sedan vidare;)!

Veckans recept - Satayspett på vårt sätt med sås från tropikernaHär kommer en variant på Satayspett och våran mangokyckling.
Idéen till såsen fick jag av lillsyrran som berättade vad hon hade lagat för mat till sin familj. Så utav hennes grund till sås, växer denna fram.

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 msk thai sweet chilisås
2 dl apelsinjuice
salt och peppar
små träspett

Sås:
2 dl kokoscream/mjölk
1 msk thai sweet chilisås
1 msk mango chutney
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk curry
1 tsk smör
apelsinjuicesky
(salt)

Gör så här:
Börja med att skära kycklingen i små kuber och trä på på spetten och lägg i en eldfast form.
Salta och mal svartpeppar över, fördela sedan 2 msk thai sweet chilisås över ringlande.
Snurra sedan runt lite på spetten så att chilisåsen sprider sig.
Häll nu apelsinjuicen över och ställ in i ugnen på 300° i ca. 20-30 min, beroende ugn.
Under tiden gör du såsen.

Smält smörklick i kastrullen och lägg i curryn och fräs till några sekunder, sedan den rivna vitlöken. Häll på kokosmjölken, den krämiga varianten, chilisås och mango chutney koka upp. När kycklingen är klar så tar du apelsinjuiceskynsom är i formen och späder till önskad konsistens och smak. Tänk på att den är chilistark, så prova dig fram till din styrka av sås och även om du saltar.

Till detta brukar vi servera en wok på små blomkåls och broccolibuketter, morotsslantar och cashewnötter. Detta gör man under tiden kycklingen är i ugnen.

Servera såsen i små koppar så att du lätt kan doppa kycklingen eller grönsakerna, kycklingenspettet håller du i handen men grönsakerna äter du med pinnar förstås;)

Det är serverat!

Avslutningsceremonin för OS i Singapore!


Bild från TV ChannelNewsAsia

Igår var det dags att släcka OS-elden och denna gången var vi bänkade vid TV istället för nere i city. När fyverkerierna gick av kunde vi se delar av det från TV-soffan och laserstrålarna fara fram och tillbaka upp i den mörka natthimlen.

Här finns en länk med en sammanfattning av det vi såg på TV (15 min): Film

Här finns en länk till ett bildspel från avslutningen: Bildspel


Yin och YangYin Yang symboliserar den kinesiska framställningen av hela universum. Den innehåller cykeln av solen och månen men även de fyra årstiderna. Ritar man solen och dess rörelse så bildas denna symbolen.

För att få harmoni i tillvaron så tillämpas YIN och YANG. När det uppstår balans mellan Yin och Yang då bringar dessa välgång.

Yin
, som är det svarta, symboliserar jorden, det mörka och kalla, fuktiga, passiva och kvinnliga.
Yang, som är det vita, symboliserar himlen, det ljusa och varma, torra, aktiva och manliga.

Igår när vi gick en kvällspromenad så var det en sådan där härlig augustimåne, fullmåne som hängde där borta i öster över "våran park". Riktigt orange. Kineserna nere i Potong Pasir hade fest och det var ett stort tält uppställt, scen med uppträdande, men allt förstås på kinesiska. Helvetespengar brändes i mängder och det offrades mat vid det tillfälliga offeraltaret. Raderna längst fram var tomma så att "Ghosten" kunde sitta ner och vara nöjda.

Eftersom Spökmånaden pågått i 14 dagar så hade man nog fest för att det var fullmåne och halvtid. Spökmånaden håller ju på tills det blir nymåne igen (8 sep).

En kinesisk månad börjar när det är nymåne, då den 8 septemer är det den 8:e månaden i den kinesiska kalendern bara för att den första månaden började den 14 februari (kinesiskt nyår). Hänger ni med?


Snabbmat - Sardiner och makrill i tomatsåsDetta kallar jag snabbmat. Den perkekta lunchen eller mellanmålet när man har bråttom, som också är nyttigt.
Sardiner och makrill innehåller ju nyttiga omega 3-fettsyror, rika på proteiner och dessutom bra för hjärnan och minnet och mycket mera.

Ett perfekt mellanmål får våra skolbarn när de kommer hem från skolan, hungriga.
Så ladda upp i skafferiet eller skrivbordslådan på jobbet, behöver ju inget kylskåp. Lång hållbarhetstid.

Nu kommer vi till tomatsåsen som också är nyttigare än färska tomater, eftersom processad tomat innehåller mera lykopen. För att tarmen ska kunna ta upp lykopen behövs fett och det finns ju i sardinerna eller makrillen.
Fiffigt eller hur?

Se bara till när du väljer sardiner eller makrill i tomatsås som inte innehåller för mycket socker eller tillsatser med E-nummer.

Jag brukar äta sardinerna eller makrillen till fincrisp eller danskt rågbröd. Fincrips kan du också ha i lager i din skrivbordlåda.

Idag blir det faktiskt Kung Oscars sardiner med fincrisp till lunch.

Vad blir eller blev det till lunch hos dig idag?

Feng Shui - Siffrornas och symbolernas betydelse!


Tycker att det är lite spännande med Feng Shui, det är ju inte en inredningsstil utan en livsstil sedan 4000-6000 år tillbaka och från Kina.

Siffrorna styr ens liv mer än vad man tror och speciellt här i Asien och hos kineserna. Vi har alla nummer som vi har en samhörighet med, från födelsenummer, PIN-koder till personlig registreringsskyltar. Men vi kan göra mycket mer med siffror, maximera vår lyckopotential och upptäcka livsval som kan ge framgång har jag läst i denna boken. Det är helt enkelt en kul läsning och man börjar förstå kineserna och dess kultur.

Man måste veta sitt nummer, kua*) för att veta vilket som är det bästa vädersträcket, det är där du ska ladda batterierna. Lika viktigt är det att barnens studiehörna hemma är i barnets bästa hörna för studie, har man sedan flera barn är det inte säkert att de kan använda samma plats står det att läsa eftersom man kan vara allt från 1-9 eller 11 eller 22.
Jobbigt om man inte har samma vädersträck som sin man i sovrummet. Vilket ska man då välja, jo då ska man välja den mest framgångsrika personen eller huvudpersonen står det att läsa.
Man har en kompass, delar in huset eller lägenheten i 9 lika delar, en Baguakarta och så ser man vilka 4 platser som är bäst och 4 sämsta. Det nionde platsen är mitten och har inte kommit så långt än, men man ska inte använda toaletten om den råkar ligger i den rutan, för då spolar man ut rikedomen, har jag hört. Då gäller det att flytta på toan eller hur?

OS i Peking startade den 8 augusti 2008 klockan 8 PM, 8 minuter och 8 sekunder efter 8 på kvällen. Förstår ni hur viktigt siffror är för kineserna och speciellt åtta, eftersom 8 är det stora lyckonumret.


Jag inser att feng shui kan vara lite eller är mycket woo- woo för en hel del människor och speciellt för oss ang mo. Symbolboken är förstås mera om den kinesiska mytologin och symbolik och förklara alla dessa kinesiska symboler som man ser i samhället och speciellt i Chinatown. Jag håller ett öppet sinne och ha kul med läsningen även om Lillian Too har sagt att även om man inte tror på det så händer det ändå.

*) Ett Kua nummer är ett nummer som avgör de stora karaktärsdrag av en individ, och hjälper till att bestämma den bästa områdena för en person att tillbringa större delen av tiden. Beräknat på grundval av kön och födelseår, reflekterar Feng Shui Kua eller Gua nummer personens potentiala förmågor, och innehåller information, som om den tolkas korrekt, kan bidra till att förbättra levnads-och arbetsmiljö, samt definiera områdena som kan ge bästa personliga utvecklingen.

Det finns så mycket att läsa om just detta på nätet, att jag inte vill hänvisa till någon speciel sida utan Google på det som ni tycker verkar intressant.

De mest framgångsrika affärsmän som använder sig av feng shui är Donald TrumpBill Gates och Richard Branson. Både personligen och i näringslivet.


Bajsboken!Prutt och bajs är roligt tycker nästan alla barn och "några" vuxna som jag;).
Pernilla Stalfelts olika böcker är kanonbra och skojigt illustrerade.

Bajsboken ger upphov till skratt både för vuxna och barn kan jag lova.

Igår kom det ett paket från Heléne och Anders. I paketet ligger bajsboken. Vi hade pratat om denna boken när de var här i Singapore och jag tycker ju sådan humor är rolig.

Jag tycker det är en perfekt bok att läsa för sina barn när det är dags för pott/toa-träningen.

Finns många mera böcker av Pernilla; som hårboken, kärleksboken, dödenboken och många mera titlar.

Kolla här:Pernilla Stalfelts böcker

Tack Heléne och Anders!

Mera GULD i Singapore!Khaddi Sagnia, 16, tog guld i tresteg på 13,56. Hon fullkomligt krossade sina konkurrenter.

Sagnia satte personrekord precis när man ska eller hur? Tvåan var en halv meter efter, och hon lyckades slå Chukwuwete Olominas 15 år gamla svenska juniorrekord med hela 12 cm. 

Är hon Carolina Klyfts efterträdare eftersom hon vill satsa på mångkamp och är bra längdhopp, höjd och kula. Spännande att följa dessa ungdomar i framtiden.

Khaddi Sagnia och Angelica Bengtsson kom ihåg dessa namn.


Kryddberget!Handen på hjärtat, hur är det med kryddskåpet eller kryddhyllan där hemma. Jag är övertygad att där hemma i skåpet eller hyllan finns det massor med kryddor som aldrig kommer att användas eller är för gamla. Skulle vi lägga ihop alla dessa outnyttjade kryddor tror  jag  att det handlar om många ton, bara i Sverige. Tänk då hela världen.

Hur många av er har köpt nya kryddburkar i affären när ni redan har en burk i skåpet?
Hur många av er har köpt en kryddburk och inte ens brytit förpackningen?
Hur många av er har bara använt kryddan en gång?

Jag kan svara JA på alla dessa tre frågor.
Gör en inventering bland kryddorna redan idag och släng allt som är gammalt eller luktar konstigt.

Resultatet idag blev att jag kastade 8 burkar som var för gamla eller luktade konstigt, hade dubbla av chiliflakes och koriander mald.

Skriv gärna en kommentar vad resultatet blev när ni gjorde inventering i kryddskåpet.

GIVE WAY
Överallt i Singapore så står det på skyltar och målat på vägarna GIVE WAY.
Singapoianerna är inte glada åt detta, för det första så kostar det pengar att måla på "riktigt" på vägarna och sedan gillar man inte att lämna fri väg. Det förstår man, för något som vi tänker på här är att ner det kommer ett utryckningsfordon med sirenerna på och blinkande ljus så lämnar man inte fri väg (fast det står i körkortsboken, men det finns ingen lag som säger, bara att man ska försöka). Så där står ambulansen med blinkande ljus så snällt i trafikköerna, även brandbil och polis. Vi fattar ingenting. Vad tycker ni om detta? Visst är de konstiga eller?

Nu förstår ni varför de inte gillar när det kommer en bil eller buss som det står GIVE WAY på. Finns även i framrutan en lampa som man kan blinka med så de ska lämna fritt spår och lämnar man inte fri väg så blir det böter. Men fortfarande konstigt att det inte är "fine" för utryckningsfordon i denna "fine city".

På OS-bilarna och bussarna står det GIVE WAY spegelvänt så att man kan se i backspegeln, detta så att delegater och tävlande snabbt kan ta sig fram i Singapore till arenorna.

Nu hade vi oturen att i helgen behöva åka i en sådan bil, eftersom en V70 till cykeltävlingarna i helgen blivit påkörd, så vi var tvungna att låna ut våran bil. Men igår när vi skulle åka och handla så såg vi att det funkade med GIVE WAY och speciellt barnen i bilarna vinkade och trodde säkert att vi var med i tävlingarna (fast det är vi ju eller hur;)) Vi hade fortfarande våra Sverigetröjor på så det lyste riktigt gult om oss i bilen. Give way filen funkade perfekt. I affären var det riktigt långa köer i kassorna och vi hade bara lite i en korg, då kom det fram en vakt och sa att kom med här så får ni betala i en specialkassa. Så pekade han på våra tröjor och gjorde tummen upp. I affären - Giant Tampines fanns det inte en "Ang Mo" så långt vår långnäsa pekade. Så vi kanske alltid ska ta på våra Sverigetröjor när vi åker och handlar där en gång i veckan.

OBS! Alla GIVE WAY bilar och bussar har speciallnummerplåtar.
Bussarna är även utrustade med kamera längst fram, så om man inte flyttar på sig tar chaffören kort och böter kommer hemskickat som ett brev på posten till bilens ägare.

Alla bussar i Singapore har kamera, så om du ligger i bussfilen för länge så åker du fast.

Ett GULD och två BRONS till Sverige!
Från svensktruppen; Lovisa Eriksson (simning), Ida Lindborg (simning)
och Annie Thorén (triathlon) var och hejade på Angelica Bengtsson när hon tog GULD!


En härlig idrottsdag är över i Singapore. Angelica Bengtsson tog guld i stavhopp och Heidi Schmidt en bronsmedalj i diskustävlingen efter att ha slagit sitt nysatta personliga rekord från kvalet i sista kastet.

I gymnastikens grenfinaler tog Jonna Adlerteg också en bronsmedalj i barr.

Lovisa, Ida och Annie var glada trots att det inte har gått så bra i deras grenar.Så här glada var vi efteråt, när Arne Ljungqvist hängt guldmedaljen runt Angelica Bengtssons hals.

 


Tävling!

Nina XI har en tävling på sin blogg som riktar sig till alla fotointresserade.

Tävlingen har som rubrik:
Att fotografera är att frysa ett ögonblick.

Detta är mitt bidrag till tävlingen:Tänk om man kunde vara en fluga ibland, hur många gånger har man inte tänkt så eller?
En dag när jag var ute och tog lite bilder på blommorna här på Blossoms där jag bor, landade denna fluga och poserade glatt. Man kan säga att vi fick ögonkontakt, kändes så i alla fall.

Häftigt ögonblick som man kunde frysa.


Veckans recept - Wok eller vårrullar på vårt vis!Här är en wok eller fyllning till vårrullar som vi brukar göra tillsammans.
Trevligt handarbete en TGIF-kväll.
När man gör vårrullar så måste man hacka grönsakerna i mycket mindre bitar och ska det bara bli en wok så blir det bättre med större bitar.

Ingredienser:
400 g nötfärs
½ vitkålshuvud
2 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk mald koriander
1-2 tsk röd currypasta
1 msk hot and sweet chilisås
1 tsk soja
1 röd fingerstorlek chili, mycket finhackad
Hackad persilja
Salt/svarpeppar
Smör

Ev. filodeg
Ev. ångkokt broccoli

Gör så här:
Börja med att bryna nötfärsen i smör i en wokpanna och lägg åt sidan.
För vårrullar finhackning, annars är det grovhackning som gäller för vitkålen, morötter och den gula löken. Vitlöken river du på rivjärnet.
Fräs hälften av vitkålen i lite smör tillsammans med löken. Blanda nu i färsen och morötterna och rör om, sedan i med resten av kryddorna utan persiljan och hälften av vitkålen, smakar av med salt och peppar om det behövs.
Ta av den från spisen.
Nu blandar du i vitkålen som är kvar och persiljan och  rör om.
Ska du göra vårrullar låter du fyllningen svalna innan handarbetet börjar annars är det bara att hälla upp i skålar och servera med ångad broccoli och äta med pinnar, shing shong.

Gör du vårrullar kan du göra dessa dagen innan och fritera dom precis innan ni ska äta, för då blir de som godast.
Kom ihåg att göra små rullar, typ 2 tuggor. Bra plockmat på buffén med lite sweet chilisås att doppa i.

Tips på Team Work, är att göra små vårrullar tillsammans med olika fyllningar. Låt fantasin flöda över innehållet.
Jobba två och två och cirkulera. Hacka, woka, göra vårrullar, fritera. Har varit med om detta och är jätte trevligt och roligt.
Förra TGIF så gjorde vi woken och inga vårrullar, det är trevligt att jobba tillsammans i köket, med ett glas rött och prata om veckan som gått. Fredagar är liksom heliga och TV-fria. Så var det i Sverige. Här kan det hända att vi ser på Morden i Midsomer klockan 21, men 2 timmar kan ibland bli för mycket med Tom  Barney. Lite som Agatha Christie, 13 misstänkta minst;).

Idag ska det bli mexikansk TGIF här i Singapore, med allt vad det innebär. Kanske det blir en Margarita on the rocks att starta kvällen med;). I Sverige är det väl tacosfredag eftersom skolorna drar igång igen eller?

Vad ska ni äta ikväll?
Någon som vill bjuda på ett favoritrecept på våran blogg, skicka receptet och bild till:


annelieochtommysandberg@hotmail.com

Trevlig TGIF önskar vi alla bloggvänner!


Den olympiska elden @ SM MotorsIgår kom den olympiska elden på besök hos Tommy.
Elden kom i en låda, elden som tändes i Olympia av solen tidigare i år.

Tommy fick en fackla i sin hand och själv tända den på lågan i lådan.
Därefter sprang han in till grabbarna på verkstaden med facklan i sin hand.

Undrar hur många svenskar det är som har sprungit med OS-elden.
Någon som vet?

Är ni intresserade att läsa om olympiska spelen och dess historia har jag en länk här:
Från antikens olympiad till nutid

Grattis på din födelsedag Lovisa!


Rätt svar - Rivjärn i keramikFrån Provence kommer detta lilla rivfat som man lätt river muskotnöt, ingefära och vitlök med.
Inga rivsår på fingrarna. Muskot rivs på torrt fat medans ingefära och vitlök kan man med fördel blöta lite.

Inköpt i Arles under en motorcykelsemester och perfekt att ta med som souvenir när utrymmet är begränsat.
En utav få saker i köket som pakades ner vid flytten till Singapore. Detta är en sak som jag inte kan vara utan.

Vinnare i tävlingen är Efwa från Arles, vilket sammanträffande visst är det konstigt?
Ingela har ju också gissat rätt (kan ju ha sett den hemma hos mig eftersom den alltid står där på bänken)
Angelica är ju dottern.

Efwa kommer att få en liten paket från Singapore och även lillasyrran Ingela.
Angelica du får något du också eftersom du inte gissade;).


Gissa vad det är, fortsätter!Tycker ni är lite dåliga på att gissa, endast 5 har vågat sig på och än inget rätt svar.
Idag startar vi ny omgång och första rätta svaret vinner något från Singapore.
Hejaheja!

Måndagar = Biokväll!Nu är det ett tag sedan vi var på bio, men måndag brukar kännas som en perfekt dag att gå. Inte lika mycket människor eftersom de flesta filmpremiärerna är på torsdagar har det lugnat ner sig till måndagen även om man kan gå från middagstid till midnatt på bio här.

Igår blev det SALT med Angelina Jolie, en action-thriller i 100 minuter och det var fullt ös från början till slut.
En fyra av fem möjliga.

Känner för att gå på "The Girl with the Dragon Tattoo. Vi har ju både läst boken och sett den på DVD, men det skulle vara roligt att se om de censuerat och reaktionen hur singaporianerna reagera under filmen. Åldersgränsen är 21 år  eftersom den innehåller sexscener. Filmen SALT är barntillåten, och i den är det hur mycket död och blod som helst och inga pussar. Vad ska man säga eller skriva?
16 september kommer del 2 och den 21 oktober del 3.


Gissa vad det är?En liten tävling!
Gissa vad det är, och den som först gissar rätt vinner ett litet pris som jag skickar med snigelposten.
Om ingen gissat rätt tills imorgon så kommer det lite mera av bilden, som ledtråd.

Söndagen i bilder från Singapore!


The Opening Ceremony of the 2010 Singapore Youth Olympic Games!
Ett spektakulärt eld och vattenskådespel av högsta klass.
Visserligen såg vi inte scenen igår kväll men idag har jag sett reprisen och tittat på webben.
Angelica Bengtsson var den svenska flaggbäraren.

Vi befann oss som ni kan se på bilderna ovan, nedanför Fullerton på Starbucks Coffee. 
Det började klockan 20:00 och höll på till drygt 22:30.
Med jämn mellanrum så blev det fyverkeri och här sparas det inte på krutet om man säger så.

Mot slutet av det hela började vi förstå vad den hemliga elden skulle komma från. Precis framför oss stod de med elden i en fågel Fenix med 10 drakbåtar framför som skulle åka över till Marina Bay plattformen där 27 000 åskadare väntade på den spektaktulära upplösningen.

Efter ett flertal byten av löpare så fick slutligen den dubble segelvärldsmästaren Darron Choy facklan. Han vände sig om och sprang över vattnet till fotändan av en fyr, sänkte facklan och tände på. Elden spred sig i en spiral upp i fyren och till slut steg lågan ut genom glaset.

32 meter är cylindern och det ska symbolisera att Singapore är en hamnstad och elden ska nu brinna tills den 26 augusti.

Titta på länken nedan där elden tänds så förstår ni bättre vad jag skriver, är ju inte lätt att beskriva i ord.Vill ni se hela öppningsceremonin eller bara höjdpunkter så klicka på länken nedan och sedan på fliken VIDEO. Här kan ni också följa tävlingarna och våra svenska deltagare och resultat.

Live TV

I väntan på en olympiad!


Fotograf: Annelie

Alla som varit i Singapore eller följer oss på bloggen ser var det glada gänget står uppställda efter att ha intagit välbryggd opastöriserade öl och god mat tillsammans.
Nu drar vi oss ner till OS-invigningen och Fullerton One. 

Youth Olympic Games - ÖppningsceremoninKlicka på länken så hoppas jag att ni som är intresserade kan se öppnings ceremonin Live.
Startar: 19:55 singaporetid
Startar: 13:55 svensk tid

Hoppas att jag kan lägg ut några bilder imorgon på när elden tänds ikväll.

Ha en bra lördag alla bloggvänner!

Sheriffen i Singapore!Det började en gång för många år sedan i Nässjö eller Nose Lake som vi brukar säga.
Att personalen hade lagt en sheriffstjärna på Tommy skrivbord, de tyckte han var rättvis, rak och ärlig.
Den stjärnan har han med sig till Singapore som ett trevligt minne från den tiden och en symbol för Tommys motto.

Fick tips av Heléne och Anders när de var här att Thomas Sabo*) har kommit ut med en sheriffberlock, så igår efter "Fika på stan med SWEA", så gick jag Orchard Road och in på Takashimaya och köpte denna lilla sheriffstjärna till Tommy.

Passar perfekt i hans svarta Thomas Sabo-läderarmband.

*) På länken ovan kan ni kolla in alla läckra berlocker som finns att köpa.

Veckans recept - Jordgubbsallad med italiensk dressing!Här kommer ett recept som ofta brukar göra. Vi brukar göra den i var sin portionsskål och inte i en stor skål.
Det är en sallad som består mest av jordgubbar, men även grönsallad, tomat, rödlök, röd paprika och som dressing gör vi en italiensk med vitlök och örter.

Ingredienser till salladen för 2 pers:
250 g jordgubbar
Grönsalladsmix
1 stor tomat, finhackad och urkärnad
1/4 rödlök, finhackad
1/4 röd paprika, finhackad
Nymald svartpeppar
Flingsalt efter behag

Ingredienser till dressing för 2 pers:
½ dl rapsolja
1 msk vittvins vinäger
1 klyfta vitlök, mycket fint hackad
1 msk färskpressad citron
1 krm salt
1 msk gul lök, mycket fint hackad
1 tsk röd paprika, mycket fint hackad
1 krm oregano, smulat i handen

OBS! Mycket fint hackad = 2 mm bitar

Gör så här:
Börja med dressing och blanda samman så att den få stå och dra. Kan även göras dagen innan.
Skölj salladen och fördela i portionsskålar, hacka de urtagna tomaterna, rödlök och paprika.
Lägg detta på grönsalladen, skölj jordgubbarna och dela gubbarna i små klyftor och fördela.
Häll nu den italienska dressingen över jordgubbarna, dra några varv med svartpepparkvarnen och slutligen lite flingsalt över.

Häll dressingen på salladen precis innan man ska äta salladen annars kan de gröna salladsbladen tappa sin krispighet.

Detta smakar jättegott till stekt och grillat kött eller kyckling och även till mycket mera, bara att testa.

Malay Villige nattmarknad!Utlovad bild från nattmarknaden i Malay Village i Geylang.
Vi tog bilen efter kvällsmaten och körde runt, svårt att hitta parkering så vi gav upp.
Fick bli foto genom framrutan.

Kram och godnatt från Singapore, imorgon TGIF och veckans recept!

Spökmånad i Singapore!


Tempelt var fullt med rök från alla sticks.

Det är bara inte Ramadan som började samma dag utan också de hungriga andarnas fest. Kände det verkligen i tisdagskväll när vi satt och tittade på Tyst Vittne*), det stank av bränt papper. Trodde nästan att hela Potong Pasir stod i lågor. Men det var bara kineser som eldade helvetespengar o dyl;).

Kineserna tror att det kinesiska årets 7:e månad i månkalendern inte för något bra med sig, eftersom de dödas andar då  återvänder till jorden. Månadens första dag (nymåne) öppnar sig helvetets portar på vid gavel för att låta andarna njuta av en månads fest på jorden innan portarna stängs den sista dagen i månaden. För att vara säker på att andarna är nöjda offrar man mycket, man bränner "pengar", rökelse och lägger frukt vid offeraltaret. Offeraltaret finns exempel på balkongen, altanen, vid restaurangen, i lägenheten eller i templen.

Denna månad undviker vidskepliga kineser (= nästan alla) att göra större inköp, flytta, ingen vill gifta sig denna månaden, man åker inte på semester och mycket mera.

Denna månaden är siffran 4 ett lyckonummer, annars är ju 4 = döden och ett otursnummer. Men denna månaden spelar man och satsar mycket pengar med tal som innehåller 4.


Våran granners eldtunna.

*) Tyst vittne (Silent Witness) en brittisk tv-serie om de tre rättspatologer vid Londons universitet: Harry Cunningham, Nikki Alexander och Leo Dalton!


Ramadan i Singapore!Med sin mångkulturella karaktärer har Singapore ett helt fantastiskt kalenderår av färgstarka festivaler under hela året, ljusfestivalen (Deepavali), kinesiska nyårsfirandet, buddhistiska firandet av Vesak och sist men inte minst jul där Orchard Road och gatorna runt  om i staden är som Disney Land.

Under Ramadan i Singapore ska man besöka Geylang Serai (Malay Village, traditionella Malaysiska hus) gatans basarer och natt marknaden kallas "Pasar Malam" och fylls med folk som säljer massor av saker och mat. Här är tidpunkten för besöket förstås efter solens nedgång;). Då vaknar stadsdelen till liv. Vi ska ta oss dit en kväll och plåta lite, så det kommer bilder kanske senare i veckan.

Ramdan håller på till den 10 september. 

Fakta: Det finns ca. 15% muslimer i Singapore, 69 moskéer och inga bönutrop är tillåtna.

Igår när vi var och handlade på Giant, så fanns det knappt någon mat kvar i affären, kan beror på att det var helgdag dagen innan och att inga matleveranser kom, men också att alla muslimer hamstrar hem mat. I affären vad det mycket folk, som värsta julhandeln hemma hos oss dagen innan julafton;).

Oil-control paperOil-control paper eller på ren svenska, oljekontroll papper.
Är ett litet pappar som nästan varje kinesisk kvinna här i Singapore har i sin handväska.
Man märker det mest på tunnelbanan, när de plockar upp sin lilla ask och tar fram ett litet papper och baddar runt i ansiktet. Det tar bort allt blankt i ansiktet. 

Eliminera överskott av talg och glans, för ett nytt fräsch och matt utseende och att makeup sitter bättre. 
Lämna inte hemmet utan denna bekväma touch-up står det att läsa i reklamen.

Jag fick denna lilla ask av Heléne som hade inhandlat denna på Mustafa i Little India. Jag har testat och det funkar faktiskt jättebra.

Vardag igen efter en skön långhelg!
Igår kändes det verkligen som en bonusdag, sovmorgon och dessutom utvilad efter två tidigare sovmornar.
Även om vi vet att det är mycket människor på East Coast på helgerna så bestämde vi att åka och gå en långpromenad och titta på alla nationaldagsfirande singaporianer. Visst fick vi sick-sacka mellan cyklister och skatebordåkare som inte är så duktiga och nybörjare. 2,5 timme tog promenaden som vi avslutade med en hamburgare på Carl´s Jr. En siesta vid poolen satt fint och en mp3-bok i ipoden.

Eftersom vi aldrig sett själva showen, tyckte vi att i år var det dags att följa Live-sändningarna på TV.
En 3 timmar lång uppvisning av OS-klass.

Skickar med ett litet smakprov av paraden från youtube.
 

Happy Birthday Singapore!
Idag fyller Singapore 45 år, mera om detta imorgon.
Här är det helgdag och nästan alla är ledig.

En varm dag i Singapore = XC 60 och en säker biltur i Singapore!
Om det var svalt och skönt i lördags så var det motsatsen i söndags, riktigt varmt och vad passar bäst då om man inte vill gå i svala shopping mall eller sitta hemma med AC:n på. Jo, man tar en tur med bilen. Vi har ju förmånen att åka och testa alla Volvos olika bilmodeller och en favorit är förstås XC60. I stadmiljö med City Safety är det ju perfekt, skulle finnas på alla bilar eller hur? Om det skulle vara, så betyder det ju att alla bilar skulle vara Volvo;).

Vi tog en sväng ut till Changi Village innan vi åkte till Thomson Road och blomsteraffärerna, och alla ni som varit där vet ju att där man säljer snittblommor är det svinkallt, så när man går ut därifrån dröjer det minst 5 minuter innan imman på glasögonen försvunnit.

Kvällen tog vi MRT till Thai Smile Café för kvällsmat. Blev C3, PK2, PK14 och en grön mangosallad. Mätta och goa gick vi en stilla promenad längs Singapore River och svängde upp till Padang för att se träningen inför dagen stora nationaldagsfirande. Helt imponerande med scen och ljussättning. Man kan undra hur mycket pengar som detta kostar.
Vi hade tyvärr ingen kamera med för vi hade ju bara tänkt åka ner och äta och inget mera. Men det var en häftig upplevelse och ikväll ska vi se det på TV och se flyguppvisningen och fyverkeriet från våran balkong.

Skickar med en länk på sång som vi fick uppleva igår på Pagang.F1-taggar och genrep inför OS-invigning och Nationaldag!Igår var det ganska svalt här i Singapore, endast 30 grader och lite mulet. Så vi tog en långpromenad hemifrån Blossoms till posten på Takashimaya för att hämta ut våra F1-biljetter. En promenad 1,5 tim som vi sedan fortsatte till Riverside och Brewerkz där vi hade bestämt träff med vår käre vän Rolf för en pilsner och lunch som vi var väl värda efter en promenad på över 2 timmar. Men egentligen är ju 2 timmars promenad ingenting för oss, inte ens i denna värmen och fuktigheten.Efter långlunchen så gick vi en promenad längs Boat Quay till The BoatHouse och deras takterass för att se på genrepet av OS-invigningen nästa helg och träningen inför Nationaldagsfirandet som är på måndag (helgdag).
Alla höga skyskarapor körde laserstrålar och fyverkerier på taken, även som ni ser Sands Resort. Kolla in under själva båten, så syns Singapores flagga.Man kan säga att det är mycket på G här i Singapore, det ena avlöser det andra.
Först Nationaldagsfirande för 45-årsdagen den 9 augusti, var 5:e år är extra festligt som ni förstår.
sedan OS 14-26 augusti
och F1 24-26 september

Grattis på födelsedagen Lena!Snart är du i Singapore och få se alla dessa vackra orkidéer.
Stor kram från oss på din dag!

Veckans recept - Baconlindad Haloumiost
Haloumi ost är en ost från Cypern och tillverkas av fårmjök, men den tillverkas också över hela världen och även på get- eller komjölk. Denna speciella ost har en gummiaktig konsistens och har en mycket hög proteinhalt.
Det speciella med osten också är att man kan steka och grilla osten utan att den smälter, utan får en krispig god stekyta.

Detta receptet bjöd Ann-Marie och Bengt på tillsammans med Champagne på sin balkong och även uppe på terassen. Detta blev en favorit för oss, en riktig aptitretare som sköljs bäst ner med Champagne, men vitt vin, öl och isvatten funkar också. Har faktiskt inte testat med rödvin, men ni som testat med rödvin kan väl skriva en kommentar och skriva om det gifter sig bra i munnen tillsammans eller inte.

Varför inte testa detta redan ikväll som en lite aptitretare när ni kommer hem från jobbet (TGIF) eller sista dagen på semestern eller tillsammans med vänner på balkongen.

Ingredienser:
1 paket Haloumiost, 180-200 g
1 paket bacon
Tandpetare
1 tsk smör eller olja

Gör så här:
Börja med att dela osten i små kuber, ca. 20 st.
Dela bacon i 3 delar och dra i varje del så de blir lite längre.
Linda bacon om varje ostkub och fäst med en tandpetare, se till att skarven är längst ner.
Lägg i stekpannan som är lätt smord med lite smör eller olivolja
Stek försiktigt på inte för stark värme och när de fått en fin brun yta på undersidan vänder du försiktigt med hjälp av en tandpetare.
Dra ur tandpetaren ur osten försiktigt medans du håller emot med den andra tandpetaren, vänd och stick tillbaka tandpetaren i kuben.
När man steker skarvsidan först, låser sig baconet bättre om kuben och det blir smidigare att vända på kuberna.
Stek nu denna sidan tills de får en vacker stekyta.

Tips!
Serveras direkt ur stekpannan, så håller sig kuberna varma längre, de är inte alls lika goda kalla.

Vi önskar alla bloggvänner en skön TGIF-kväll!
För oss blir det små kycklingfiléer med kryddsmör och en god sallad, en sallad som kommer bli veckans recept någon gång, kanske nästa vecka. Kvällen avslutas med 2 timmar med "Morden i Midsomer".

Hur ser TGIF-kväll ut hos er?

Passionsblomma eller PassifloraJag fick en passionsblomma utav Heléne och Anders innan de åkte hem, en ovanlig färg - mörkröd.
Visst är den vacker?

Av min syster Ingela, har jag tidigare i år fått en fröpåse med passionsblomma, och igår sådde jag. Ska bli spännande att se resultatet. Ni vet ju hur svårt jag har det med pelargonerna, men än lever de och de växer inte fort, trots att jag har en handbok och gör allt som jag ska.

Att jag inte sått tidigare, när jag fick fröpåsen beror på att vi skulle åka hem i sommar och att de skulle överleva i plant boxen utan min tillsyn varje dag, när det är en växt som behöver mycket vatten. Men nu under hösten ska de säkert överleva om de gror. Men när jag läser på nätet om passionsfrö, så står det att det kan ta upp till 1 år innan de gror, men det stod det inget om på fröpåsen. Ska bli spännande i alla fall.

Blommorna kan vara blå, lila, röda eller magenta. Passionstockar producera en ätbar frukt (passionsfrukt) som är ungefär lika stort som ett hönsägg och kan vara lila eller gula.Passionsblomman eller passionstocken är en mycket aggressiv klättrande växt som växer upp till 1 decimeter om dagen, och som förmodligen utvecklades i den hårda konkurrensen av en tropisk regnskog där det skulle ha varit tvungen att klättra över många höga träd för tillgång till solljus. Passionstocken kommer snabbt att slingra sig på balkongräcket, därför är en spalje eller liknande något nödvändigt.

Namnet "passion" avser inte romantisk kärlek, utan för Kristi lidande. Spanska missionärer på 1500-talet och 1600-talet antog blomman som en symbol för korsfästelsen. Blomman sägs likna törnekronan som bärs av Jesus. De tre ståndare representerar Kristi sår och tolv kronbladen representerar apostlarna. 

Passionsblommor kräver full sol och föredrar lätt sur, väldränerad jord. En spaljé eller något annat som vinstockar kan klättra (ser faktiskt ut som en vinstock). Du kan börja med frön, sticklingar eller varför inte gå till blomsteraffären och köpa en färdig i kruka.  Passionblommor är en lätt växt, men de tål inte kyla. Trivs utomhus på sommaren.

Passionsblomman odlas oftast enbart för de fantastiska blommorna, men den odlas också för sina frukter (passionsfrukt) och för de medicinska egenskaperna. Passionsblomman (passiflora incarnata) läkepassionsblomma innehåller psykoaktiva substanser och som har en lugnande effekt, och det har länge använts för att behandla sömnlöshet och ångest. Passionsblomma ges till personer med ångestsyndrom och lär var lika effektivt som läkemedlet oxazepam läser jag på nätet. Passionsblommorna rekommenderas också för att locka till sig fjärilar till trädgården.
Här är en länk om passionsblomma i egenvård om ni är intresserade.
 
För att det ska bli en frukt måste blomman befruktas av ett bi eller kolibri, och vilken tur att vi har sunbirds (kolibriliknande liten fågel som hovrar med vingarna).Källa: ehow


Time to say goodbye!


Tre härlig veckor är slut och det är lite vemodigt att åka ut till flygplatsen och lämna sina gäster. Mycket roligare att åka ut och hämta.
När man tittar tillbaka på bloggen, så har vi gjort ganska mycket och även konstaterat att allt som var inplanerat inte finns med, men det får de ta nästa gång;).
Idag har vi haft en lång och skön dag hemma på Blossoms vid poolen bland alla blommorna. Men vi gjorde en avstickare till orkidéerna på Thomson Road. Så nu är det med en kartong orkidéer hem till Sverige.

Blommor på BlossomsSmå bananer på Blossoms

NewAsiaBar and Long Bar!


Utsikten från NewAsiaBar, väderstreck norr kunde vi se "hem" till Blossoms och våran park.
Efter några smaskiga drinkar på NewAsiaBar i skymningstid så var det bara att ta hissen ner till Brotzeit och kvällsmat. Efterrätten gick vi sedan bara över gatan till Raffles Hotel och Long Bar för en Singapore sling.

Detta var Grande Finale för imorgon kväll (läs ikväll) åker våra vänner hem till Sverige igen:(.


Sunday vintage Champagne Brunch @ Ritz Carlton!


Dagens fotografer


Pastellhus, Peranakan hemslöjd, Sentosa och Portugisisk afton!Koon Seng Road, en två -vägs väg, börjar vid korsningen av Pennefather Road och Joo Chiat Road och slutar vid korsningen av Lorong J och Still Road. Uppkallad 1934 efter Cheong Koon Seng, affärsman, denna väg är populär för de vackra bostäderna i pastell längs gatan.Kim Choo Kueh Chang där vi köpte med oss hem Nonya dumplings till lunch och även lite kinesiskt porslin. En tur till Sentos och hamnen för att titta på alla lyxiga båtar.
Kvällen blev det portugisisk afton à la Macau.


RSS 2.0