Mount Kinabalu 29 april-2 maj


Mount Kinabalu tornar upp sig 4095 meter över havet. Det är det högsta berget mellan de mäktiga snöklädda Himalaya och Irian Jaya i Nya Guinea. Det är också en av de mest tillgängliga och spektakulära berg i världen. På grund av jordens rörelse, växer det fortfarande med 5 mm per år.

Ständigt förändras, det berg av tropisk regnskog, färgglada blommor och gyllene solnedgång, men också mörka och våldsamma stormar. Ibland, som en spöklik dimma är berget och det är lätt att tro de två inhemska stammarna Kadazan och Dusun som hävdar att det är fäderneslandet och deras andliga värld.

I 1964 inrättades Kinabalu Park för att skydda Mount Kinabalu och dess växt-och djurliv. Dess 754 kvadratkilometer terrängen sträcker sig uppåt från låglandsregnskog till fjällnära skog, molnskog och subfjällbetesmark, för att slutligen nå en krona av kal granit. Endast vid Mount Kinabalu kan man äta frukost i en låglandsregnskog, lunch i en molnskog och njuta av en middag i på en subalpin äng!

Leden till den högsta toppen går på södra sidan av berget. Det är en 8,5 kilometer lång vandring till toppen och som tar 2 dagar.

År 2000 deklarerat Unesco Mount Kinabalu till Världsarvet.

Nu väntar två tuffa vandringsdagar och största utmaningen är den tunna luften, högsta träningshöjen har ju varit max 164 m ö h;). Aj, aj, aj.

Resan har vi köpt av Pacwest och bilden nedan, kan ni se vägen upp.
 
Här kan ni se lite av vad som väntar oss under dessa dagar. 
 


Veckans recept - Kungens kaviarsuffléInför valborg och kungens födelsedag får Kung Carl Gustaf själv bidraga med ett recept innehållande ingredienser som många ofta har hemma, och som alla kan laga, säger han. I onsdags så gjorde jag denna sufflé till lunch och den smakade precis så som jag trodde. Jättegott!

KOM IHÅG!
När man bjuder på denna sufflé måste gästerna sitta vid bordet och vänta på den eller hur?
Eftersom den bara tar 10 min i ugnen och ska ätas på direkten.

Har du ett litet hushåll så kan man faktiskt bara göra en, då tar du ett ägg och delar det andra i 3. Det gjorde jag i onsdags.

Har en kokbok hemma i Sverige som heter Kunglig taffel och där kungen och drottningen lagar sina favoriträtter, plus de andra Bernadotternas kungliga favoriter. Boken kom ut någon gång på 80-talet och där finns många maträtter som jag lagat, svensk husmanskost bland annat, men även riktigt kungliga rätter som kalvfilé Oscar.

Om jag minns rätt så ville Silvia överraska med middag en dag när kungen fyllde år för länge sedan, till förrätt fick han ärtsoppa, varmrätt bruna bönor med stekt fläsk, sedan minns jag inte desserten. Men detta ska vara kungens favoriter, då.

Det han avskyr allra mest är ”slottsstek”, något han åt varje söndag på slotten under sin uppväxt, tror det var mamma Sibyllas som bestämde detta eller farfar Gustaf Adolf, eller vad tror ni?

Några frågor:
Vilken är din favoriträtt och det du absolut inte vill bli serverad?

Har du något du förätit dig på, du älskade det när du var barn men inte nu?

Vi avslöjar våra favo/inte favo och det vi förätit oss på efter helgen i kommentarerna!

Veckans recept är från boken ”Sveriges nya landskapsrätter”, där Kungen bidragit med detta.

Ingredienser för 4 personer
3 ägg
2 dl créme fraiche
1 msk vetemjöl
3 msk kalles kaviar
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk finskuren gräslök
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Smör och mjöl till formarna

Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader.

Dela äggen i gulor och vitor.
Blanda äggulorna med créme fraiche till en slät smet. Sikta ner mjöl. Tillsätt kaviar, schalottenlök, gräslök, salt och peppar. Rör om tills allt blandats väl.

Vispa äggvitorna till hårt skum, bunken ska kunna hållas upp och ned.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i créme fraiche blandingen. smör 4 ugnssäkra koketter/portionsformar (á ca 1 ½ dl) .
Mjöla dem lätt, vänd runt så att mjölet täcker insidan med ett tunt lager.

Fyll formarna med 3/4 med sufflésmeten.
Ställ på en plåt/galler i mitten av ugnen 10 minuter.

Servera sufflérna genast.


Grattis på födelsedagen Tobias!Stort grattis från oss i Singapore

Tigerns personlighet
I många asiatiska länder är tigern något av en nationalsymbol och ses som en sorts livförsäkring mot de tre stora olyckorna: eld, stöld och onda andar. Också vi i väst har på olika sätt manifesterat vår tro på tigerns otroliga kraft och styrka. Och alla som sett en tiger jaga fram i full karriär, måste förstå symboliken. För inget djur på jorden förenar i lika hög grad skönhet och styrka. Lägg till egenskaperna kraft och mod, och listan över avundsvärda attribut för dem som är födda under Tigerns år är komplett. Tigern är både fysikst och mentalt ett enormt energiknippe som det formligen sprutar idéer om.

Men trots Tigerns omvittnade styrka och beslutsamhet, saknar han inte motståndare, och det är långtifrån alltid som han går segrande ur striderna.

En Tiger utmärker sig alltid oavsett i vilket sammanhang han uppträder. Han är en dynamisk revolutionär som inte bara står och ser på medan andra får göra jobbet. Och försök aldrig sätta dig på en Tiger. Han älskar hårda tag och få är bättre utrustade än han att skaffa sig övertaget. Tigern är både häftig och idealistisk, och är snabb att hitta fel hos andra. Han är inte rädd att säga ifrån och tolererar ingen förmyndarmentalitet från vilket håll den än kommer. Han har ett särskilt gott öga till vad han menar är korrupta myndighetspersoner och passar därför illa in i maktens korridorer. Denna hans inställning för med sig att haninte passar som styrelseordförande, medan han kan fungera alldeles utmärkt som till exempel avdelningschef. Tigern är född till upprorsledare.

En Tiger är beredd att utföra vilket arbete som helst där han får utlopp för sitt mod och sin fantasi. Sådana yrken är till exempel förste kriminalassistent, reklamchef eller kapten för något idrottslag. Han kan organisera och inspirera sina underlydande, samtidigt som han sitter med i styrelsesammanträdena och slår sina kraftiga tassar i bordet för att nå en bättre uppgörelse.

För en flyktig betraktare kan det verka som om allt gick Tigern i händerna. Smart och elegant klädda kan både manliga och kvinnliga Tigrar konsten att föra sig med elegans. I en Tigers garderob är det garanterat fritt från de fotriktiga skor en Buffel föredrar och i smyckeskrinet finns inga spår av de smycken och den grannlåt Ormen håller sig med. Tigern är en snygging och vet om det. Och han vet också att musklerna inte bara är till för syns skull. Men Tigern saknar uthållighet. Det räcker med att se honom springa ett maratonlopp för att förstå att han är en utpräglad sprinter. Hans kraftiga, muskulösa ben är inte byggda för annat än korta och intensiva spurter.

Alla Tigrar har behov av att synas och att vara någon. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att Tigern strävar efter att bli berömd. Men vad han än blir så måste det vara på hans egna villkor och han skyr inga medel för att visa hur väl han passar i den roll han skapat åt sig.

På grund av Tigerns dynamiska och tyvärr också något otåliga natur, handlar han ofta först och tänker sedan. Men när Tigern ställs inför verkligt viktiga beslut, händer det - paradoxalt nog - ofta att han kommer med undanflykter. Inte sällan förlorar han sig i detaljer och missar därmed kärnpunkten. Det hela slutar ofta med att det blir pannkaka av alltihopa. Och när det går dåligt för en Tiger så tar han mycket illa vid sig. Kanske kan Tigerns depressioner förklaras med hjälp av de grundläggande teserna inom fysiken, nämligen att den mängd energi en Tiger lägger ner på ett projekt har en motsvarighet i den mängd besvikelse han känner när projektet ifråga misslyckas. Det är vid sådana tillfällen som Tigern behöver sina vänner bäst och villigt tar emot all den tröst de kan ge. Och när en Tiger slickar sina sår, ska ingen förvänta sig att han har någon kraft över för andras. Först när han är på jaktstigen igen är han idel öra. Fast Tigern är förstås en usel sköterska oavsett vilket sinnestillstånd han befinner sig i. Han klarar inte heller av att plötsligt köra fast. Vid sådana tillfällen är han beredd att lyssna på vilka usla råd som helst och att klänga sig fast vid varje utsträckt hand. Och så - över en natt - kan Tigern vara tillbaka i selen igen. Nyrakad och uppsnofsad och klädd i nystrukna kläder ger han sig på nytt ut i livet som om inget hade hänt. Och han gör det med ny energi och nytt hopp, samtidigt som han helt tycks ha förlorat intresset för dem som hjälpt honom på fötter. I sin jakt på morgondagens mål har Tigern inte tid att fundera på gårdagens nederlag.

Tigern är idékläckaren personifierad. Ingen har ett större och rikare idéflöde och inte heller samma mod och kraft när det gäller att genomföra sina planer.

Trots att Tigern är ett i huvudsak manligt tecken är Tigrinnan i allt sin manliga motsvarighets jämlike. Hon har mycket god hand med både sina egna och andras barn. Kvinnliga Tigrar är utmärkta lärare som vinner elevernas förtroende med hjälp av sin starka personlighet. Tigern når sina framgångar som lärare genom att ta reda på elevens verkliga intresse och utnyttja hans eller hennes speciella talanger, i stället för att strikt hålla sig till läroplanen, ge svåra, oförberedda skrivningar eller undervisa enligt korvstoppningsmetoden. Ingen kan heller berätta en historia bättre än en Tiger, något som ger deras barn högtidsstunder när det är dags för godnattsagan.

Men vänta dig inte att en Tigrinna ska tillbringa timmar vid diskbaljan, och vad du än gör så be henne inte stryka din skjorta. Kvinnliga Tigrar är mycket frigjorda. De tar själva initiativ till ett sexuellt förhållande om de känner för det. Det blir ofta stormande affärer som snabbt tröttar ut båda parterna - men det oroar inte Tigrinnan. Gjort är gjort, och någon skuld känner hon absolut inte. Konsekvenserna struntar hon helt i.

Tigrinnor klär sig ofta vågat och utmanande, gärna färgstarkt. De vet att väcka uppmärksamhet, till exempel med en scharlakansröd sjal eller en djärvt randig slips som pricken över i. De älskar också att klä sig i läderstövlar och läderbälten, och ofta går de in för en maskulin stil i form av välskräddade kostymer.

Trots att Tigern oftast tjänar mer pengar än han kan göra av med, händer det också att en Tiger kan få känna av bistrare tider. Men han riskerar aldrig att stå helt utblottad eftersom han alltid har en enorm reserv av idéer att ta till. Eftersom han ständigt utsätter sig för risker är en Tigers liv sällan fridsamt. En sak är dock säker och det är att livet aldrig blir slentrian för en Tiger. Födda i modets tecken som de är kan de tänka sig att jobba med allt som medför risker. Än bättre är det ifall jobbet innebär någon form av chefsställning. Tigrar är också utmärkta som publicister, sprinterlöpare, filmstjärnor, modeller, jazzmusiker och upptäcksresanden. Men denna förkärlek för riskfyllda jobb betyder att Tigern riskerar att gå en våldsam och plötslig död till mötes, på grund av de enorma krav han ställer på sig själv. Särskilt sårbara är Tigrar födda kring middagstid.

Även om Tigerkvinnor lägger ner mycket möda på sina hem, händer det sällan att de övermöblerar dem. Inredningen är mestadels mycket smakfull och av god kvalité, vilket skapar hemtrevnad. Speciellt manliga Tigrar tröttnar ofta på sin omgivning. De älskar visserligen den plats där de just bor eller befinner sig, men det är en snabbt övergående kärlek och det är ytterst sällan de fäster sig för gott vid en plats. Därför flyttar de flitigt.

Samma inställning har Tigern också till sina vänner. I början av ett förhållande gör Tigern allt för att framstå i bästa dager och är den perfekta sällskapsmänniskan som ger allt. Men olyckligt nog överlever en Tigers vänskap sällan detta första laddade ögonblick. För efter denna lovande start tycker sig Tigern redan ha sagt allt, och hans telefonsamtal blir allt mer sällsynta för att så småningom upphöra helt. Men oavsett hur länge en Tiger förblir din vän - en vecka, ett år, hela livet - dyker han aldrig upp utan att med sig någon present till dig, som becis på hans vänskap. Och om det till exempel är en flaska vin, så var säker på att han valt den dyraste han har råd med. Ingen är mer generös än en Tiger, oavsett om det gäller beröm eller pengar. Och ingen är olyckligare när han glöms bort.

Det är svårt att förutsäga hur Tigerns liv kommer att gestalta sig. Tigerungen utgör en ständig källa till oro för sina föräldrar, som aldrig riktigt vet var de har honom eller vad han har för sig. Men de kommer åtminstone att få höra det bekanta ropet: "Jag är hemma, jag är hemma, jag är hemma!". Just detta utrop, i en eller annan form, kommer att vara något av Tigerns signaturmelodi under hela hans liv. Det är den vuxna Tigerns som utsätter sig för de stora riskerna. Klarar han sig bara genom den perioden, kommer han på gamla da'r att få det precis så lugnt och fridfullt som han själv vill.

 Källa: monika.nu


Grattis på födelsedagen Mamma Astrid!Många kramar på födelsedagen från oss i Singapore.

Tuppens personlighet
Medan vissa djur visar upp antingen starkt maskulina eller feminina drag, är gränserna hos Tuppen svagare mellan manligt-kvinnligt. Ja, i själva verket griper de båda så starkt in i varandra att Tuppen är känd både som Tupp och Höna. Men vad vi än väljer att kalla honom/henne, så har Tuppen en förmåga att göra sin närvaro känd i samma ögonblick som han eller hon kommer in i ett rum. På samma sätt utgöt Tuppens första syssla för dagen en viktig ledtråd till hans personlighet, och hans förmåga att tvinga den på alla i sin omgivning. Tuppens galande är välljudande och fruktbart; han väcker den sovande, tröstar den bedrövade och gläds åt att natten är över.

Oavsett om Tuppen är lång eller kort, tjock eller smal, gör han inga som helst försök att dölja sitt tillstånd. Tuppar har inget till övers för lögner, tomt prål, lurendrejeri och falskhet. Tuppen är den han är och den som inte accepterar det får skylla sig själv. Om du inbjudit en Tupp till din fest och ingen ännu kommit att stå i händelsernas centrum, så kan du vara övertygad om att han inte anlänt. Och det spelar ingen roll om det rör sig om en privat eller offentlig tillställning, en Tupps entré missar ingen.

Tuppen är genrös och med får undantag också överdrivet ärlig. Metodisk och välorganiserad planerar Tuppen sitt liv med en urmakares precision. Och du behöver bara ha haft några kycklingar för att veta att naturens tidiga väckarklocka är mycket konservativ och satt efter Tuppens vanor. Så snart det blir mörkt rusar hönsen, oavsett var de befinner sig, hem till sin sittpinne. Och så snart de är uppe från marken tror de sig skyddade från rovdjur och andra faror, i kraft av sitt antal och mestadels stämmer det också. Tuppens sittpinneritual återkommer dagligen och med detta läggs ytterligare en pusselbit i hans omfattande personlighet på plats.

Enligt den kinesiska traditionen finns det två helt skilda sortes Tuppar. Den ena sorten är den som är född vid solens upp- eller nedgång, någon gång mellan fem och sju, och den Tuppen är i allt väsentligt utåtvänd till sin läggning. Han är den där skrytsamme och skrävlige killen på festen som aldrig kan låta bli att berätta för alla om sin första miljon och hur han byggt upp ett blomstrande företag av det konkursbo han en gång köpte för nästintill ingenting. Till denna kategori Tuppar hör också den hejiga typ som ropar ditt namn tvärs över en överfylld bar och som sedan insisterar på att få bjuda dig på en drink, även om du försöker säga att du ingen vill ha. Och han blir den förste som hamnar under bordet, för trots allt sitt kuckelikuande tål han sprit väldigt dåligt och kan heller inte tacka nej till den.

Soluppgångs-/solnedgångstuppen är den förste personen på kontoret som först av alla erbjuder dig sina råd, vare sig du bett om det eller inte. Ofta är det också den här Tupptypen som är den förste att klaga över den bristande allmänna moralen och som inte besparar någon sina åsikter om hur landet tagits över av kommunister och vänsterrevolutionärer. Med sin reaktionära politiska hållning och sitt puritanska moralbegrepp, är denna Tupp inte den som låter någon stå i vägen för sig. Han säger vad han tänker och ibland säger han det utan att tänka. Alla Tuppar är födda i frispråkighetens tecken, och särskilt den Tupptyp vi nu sysslar med, bekymrar sig inte det minsta om hur hans ofta mycket hårda kritik drabbar den som vågar sätta sig upp mot honom. Tuppen har talat och därmed basta! Det är inte hans problem om det gör ont. Man måste lära sig att se fakta i ögonen, livet är nu tyvärr en gång för alla tufft. Och vad du än gör så försök aldrig att hämnas på eller kritisera denna Tupptyp eller att ifrågasätta hans metoder, speciellt inte om du inte är hundraprocentigt säker på de fakta du framlägger. Soluppgångs-/solnedgångstuppen har alltid rätt. Han tror på sig själv till tvåhundra procent. Diskutera med honom och han sätter igång att slåss - tänk bara på tuppfäktning - och han släpper dig inte förrän han fått rätt på ett eller annat sätt. "Jag slår vad om allt jag äger att jag har rätt" säger han, och du bör tänka dig för två gånger innan du går med på ett så'nt vad. För trots allt sitt skryt är Tuppen mycket intelligent och bakom den skrytsamma fasaden döljer sig ett rörligt intellekt. Han lär sig snabbt och har oftast ett mycket gott minne. I vissa avseenden betraktar Tuppen fakta på samma sätt som de korn han ögonblickligen pickar upp på lagårdsbacken och smälter grundligt.

Den andra Tupptypen och inte minst då de bland dem som är födda nattetid, skiljer sig väsentligt från soluppgångs-/solnedgångstuppen - eller åtminstone verkar det så för en utomstående. Dessa Tuppar sitter tysta och försagda i ett hörn av rummet och säger sällan något om ingen tilltalar dem. Ytterst sällan framför de några egna åsikter och även om så skulle ske är det föga troligt att det rör sig om något mer världsomstörtande än bästa sättet att handskas med de bladlöss som invaderat deras älskade trädgård. dessa vanligen så oförvitliga och älskvärda Tuppar räknar med att vinna din uppmärksamhet genom att säga litet och lyssna mycket. Och mycket riktigt gör sig också dessa Tuppar lika bemärkta i en folksamling, som om de bar hudnära skära trikåer och slog på en bastrumme. På sitt eget diskreta sätt är denna Tupptyp bara ute efter en enda sak: din fulla och odelade uppmärksamhet. Och när du hör dem neka sig den där extra biten citronmarängpajen med orden: "Nej, verkligen inte. Jag bantar. Ser ni inte att jag fått ett kilos övervikt?", är det detsamma som att be om en jättebit till. Och Tuppen får blickarna på sig och når därmed sitt mål.

Eftersom soluppgångs-/solnedgångstuppen bara har fyra timmar per dygn på sig att födas, måste det innebära att det finns färre av dem än av den andra sorten. Men hur slutna de Tuppar som är födda andra tider på dygnet än kan verka, har de alla fått en släng av soluppgångs-/solnedgångstuppens temperament. Den utåtriktade Tuppen gör ju också betydligt större väsen av sig och därför kan det också verka som om han fanns i fler exemplar.

Det finns också ett annat sätt att skilja olika Tuppar åt och det är på deras sätt att sköta ekonomin. Vi har här att göra med Tuppen Spara och Tuppen Slösa. Den förstnämnda typen snålar och sparar vartenda öre. Med en målmedvetenhet som gränsar till fanatism, köper dessa Tuppar inte ens den minsta lilla struntsak utan att först ha jämfört priserna från en massa köpställen. När denna Tupp därför köper ett nytt dokumentskåp till kontoret, kan man vara övertygad om att han köpt det bästa och billigaste i stan. När han går och handlar i snabbköpet, kommer han alltid tillbaka med kassarna fulla av alla de extraerbjudanden butiken har. En sådan Tupps banktillgodohavanden växer sakta men säkert, och bygger de upp en förmögenhet har de gjort det enbart med hjälp av en stark karaktär och fast beslutsamhet.

Motsatsen till den sparsamma Tuppen är förstås den slösaktiga - det lär inte finnas någon tredje sort. Antingen sparar en Tupp eller så slösar han, och de som slösar gör det lika ofta med andras pengar - bankens, deras äkta hälfters, kontokortbolagets - som med sina egna. Den slösande Tuppen ägnar nästan all sin tid åt tomma drömmar och åt att bygga upp sin egen fantasivärld. Det är drömmar om nya gardiner, nya mattor, om att bygga om det där uterummet till ett badrum, vilket i sin tur förvandlas till ett galleri med växter. Utan ett öre på banken bygger de i fantasin om hela huset från vinden till källaren. Sådana Tuppar kan inte se en klädaffär utan att gå in, och inte heller lämna den utan att ha köpt upp minst halva lagret. Bara tanken på att handla i snabbköpet på andra sidan stan, för att spara några kronor på tvättmedel, är dem motbjudande. Sparsamhet är ett ord som för dem bara existerar i ordboken med icke-uttryck och där står också ordet "överdrag" och uttrycket "var snäll och ordna upp ert konto genast".

Men är nu inte den slösaktiga och sparsamma Tuppen två sidor av samma mynt? Det viktigaste är att båda typerna är förvånansvärt generösa. Vare sig han äger en miljon eller tio gånger den summan, behöver man bara be en Tupp om ett lån och det är ditt om han har höga tankar om dig. Och inte sällan slutar det med att lånet förvandlas till en gåva utan minsta förbehåll.

Förutom sin stora generositet när det gäller pengar och beröm, är Tuppen världens bästa organisatör. Söker du en ny kontorschef och önskar klara dig undan lagen om könsdiskriminering, så är det bästa du kan göra att annonsera efter en Tupp. Och skulle du ha turen att få tag i en, kan du i niohundranittionio fall av tusen vara säker på att få dina drömmars kontorschef. För första gången någonsin kommer ditt kartotek att fungera perfekt, din telefonlista att stämma exakt, dina lunchsammanträden att vara rätt bokade, ditt skrivbord att vara städat, dina blommor vattnade, dina pennor vässade och din överrock skickad till kemtvätten. Och allt detta är klart före lunch. det finns ingen mer systematisk och noggrann person än Tuppen och heller ingen som tillbringar mer tid med att skriva ner allt han gör, eller planerar att göra, på papper. Tuppens handväska är full med små böcker och papperslappar och bussbiljetter med anteckningar på om tider och gud vet allt annat som klottrats på dem.

Men trots Tuppens livfullhet, intelligens, skarpsinne och förträffliga organisationsförmåga, verkar han sakna initiativförmåga. I korthet innebär det att Tuppen behöver inspiration för att kunna förverkliga sig själv. Enligt kineserna är Draken den bästa inspirationskällan och Tupp och Drake är det perfekta radarparet. Även om Tuppen emellanåt tycks sakna initiativ, saknar han aldrig koncentrationsförmåga.

Kineserna menar att det finns ett omisskännligt militärt drag hos Tuppen och sant är att han älskar att klä upp sig och gå omkring och kråma sig. Men nuförtiden har de militära paraderna förlorat det mesta av sin tjusning och i stället är det uniformerna hos våra hjältar och hjältinnor inom populärmusiken som gäller.

Tuppkvinnor är alltid strålande skönheter med underbart hår. De spenderar en massa tid och pengar hos frissan och ger sig inte förrän de fått sitt hår precis som de vill ha det. De älskar parfym och har ett ytterst känsligt luktsinne. De kan få leta länge innan de hittar en parfym som passar dem. En kvinnlig Tupp klär sig i välgjorda men absolut inte pråliga kläder och hennes garderob är fashionabel utan att därför vara trendig - minns att Tuppar i själ och hjärta är stockkonservativa. I hennes handstil kan man utläsa hennes födelseteckens mest karakteristiska drag, som att hon är positiv och dekorativ. Även om Tuppkvinnan älskar alla slags sällskapliga sammankomster, är hon precis lika lycklig att gå ut en kväll med några väninnor som att träffa en karl, hur hedervärda hans avsikter än må vara. Tuppar är ju vana att hålla ihop i hönshuset.

Till skillnad från sina kvinnliga kollegor har manliga Tuppar en viss benägenhet att klä sig pråligt, vare sig det gäller tredelad kostym eller jeans och t-shirt. Men kläder spelar nu ingen avgörande roll i en manlig Tupps liv, då rä han mer intresserad av att berätta för dig hur mycket han tjänar och spenderar. Och han förväntar sig att du ska vara lika uppriktig tillbaka, även om han kan verka ointresserad, ja, rent av uttråkad , när du berättar det. Men var lugn för att han lagt varje ord du sagt på minnet.

Det kinesiska ordet för Tupp är Ji, som betyder kyckling, men Tuppen är långtifrån någon ängslig liten kyckling, när han ställs inför ett viktigt avgörande, Ofta är han modig i överkant och tvekar inte att inta en fast hållning, inte minst i moraliska spörsmål, något som ibland motarbetar hand egna intressen.

Alla Tuppar älskar att pyssla i trädgården och varhelst de bor odlar de plantor och blommor om det så bara är några krukväxter på fönsterblecket till vindslägenheten. Plantor trivs och frodas under Tuppens gröna fingrar och när han väljer yrke bör han ta vara på denna gåva. Ett arbete ute på landet passar Tuppen bättre än ett inne i stan. Eftersom Tuppen älskar sina hem, passar de ofta utmärkt som inredningsarkitekter och till andra yrken där de får nytta av sin organisationsförmåga och sin förmåga att hushålla. Särskilt gäller detta om det finns hus och trädgård inblandade. Men oavsett vilket yrke Tuppen än väljer är det till syvende och sist hans rättesnören sanning och trohet som avgör om det ska bli succé eller platt fall. Och i en Tupps värld finns inte plats för några kompromisser, något som ofta får honom att lova mer än han kan hålla. Hans imponerande gest, så vackert inslagen, visar sig alltför ofta sakna innehåll.

Tuppens barndom är lycklig och förnöjsam. Tuppkycklingen är ett vaket och uppmärksamt barn som har lätt för att lära - ordningsmannen i skolan är undantagslöst en Tupp. Men under vuxenfasen uppstår problem. När det gäller kärlek är Tuppen en usel organisatör och hur rik han än kan tänkas bli, klarar han sig inte undan minst ett sprucket äktenskap. På ålderns höst kan Tuppen mycket väl bli en synnerligen ensam varlese, utan annat än sin trädgård, ett fåtal trogna vänner och sin höga moral som stöd. Och så kommer han naturligtvis alltid att ha sina dagdrömmar.

Tommy är också en tupp;).

Källa: monika.nu

Hallå alla systrar! Idag ska vi se om det blir tuttbävning!


Bild tagen idag på morgon, och så kommer jag se ut resten av dagen.

Minst 150 000 bröst ska få jorden att skälva idag måndag. Då ska kvinnor världen över vara lite extra urringade som ett experiment - och en reaktion på en religiös ledares fördömande.

Beror naturkatastrofer på urringningar? Det menar Irans böneledare, Kazem Sedighi. Enligt iranska medier ska han ha sagt "Många kvinnor som inte klär sig anständigt leder unga män vilse, fördärvar deras kyskhet och sprider otrohet i samhället, vilket ökar jordbävningar".

Tuttbävning
Jennifer McCreight i Indiana i USA reagerade på uttalandet. På sin bloggföreslog hon i måndags en "Boobquake" - en tuttbävning. Måndagen den 26:e april ska kvinnor klä sig så urringat som möjligt (eller i kortkort om man föredrar det) och rimligen bör då deras osedliga kroppar orsaka en jordbävning. Annars hoppas McCreight att Sedighi kommer med en rimlig förklaring till att jorden höll sig stilla.

Det som började som ett skämt på en blogg växte fort - på fredagen hade redan närmare 75 000 personer anslutit sig på Facebook. En deltagare undrar om den globala uppvärmningen kanske orsakar jordbävningar, eftersom den innebär att kvinnor kommer vilja ha mindre kläder på sig.

Facebook-eventet hittar du det här.

Hoppas att ni hänger på med exprerimentet kära systrar - Kram på er!

Texten är hämtad från Aftonbladet i fredags.


Batam Indonesien

Då har vi varit på Bantam och, en gång räcker för våran del. Tur att vi hade sällskap av trevliga vänner annars hade vi nog tagit båten tillbaka efter några timmar i denna smutsiga stad.

Det pågick en muslimsk parad när vi kom på lördagsförmiddagen, målet var vilket lag som kunde tolka koranen bäst. Indonesien är det fjärde folkrikaste landet i världen med 240 miljoner människor och är också det land med flest muslimer, ca. 89 % av befolkningen.

Ölet var inte riktigt i våran smak, smakade inte dåligt men när man har Brewerkz Pilsner och PumpRooms Indian Pale Ale att jämföra med så, ja då blir det lite blaskigt.Mat åt vi, och det var inte riktigt vad vi brukar äta som ni ser på bilderna, men fortfarande är vi OK i magen så det är ju ett plus;).

Hotellet vi bodde på var Goodway och det var helt OK, men aircon var inte i den bästa formen och vi som är bortskämda med att sova i 19 grader hade en svettig natt, med bönutrop etc.

Tur var ju att Angelica hade sms:at SM-GULD mitt i natten för oss, så vi kunde ligga och vara med i alla i tankarna, eftersom vi vet hur det känns att vinna SM-guld tidigare.

Det positiva med resan var att få umgås med trevliga vänner och sms:et.


SM-Guld 2010!


Veckans recept - Ärtsoppa med fläsk!Igår hade vi knytis här i Singapore, hemma hos Monica och Rolf. Tossda och ärtsoppa med fläsk var huvudrätten som sköljdes ner med Cederlunds torra punsch. Som traditionen säger är det förstås också pannkakor som gäller till dessert, med sylt, grädde och färsk frukt.

Jag hade gjort ärtsoppan, Hagströms pannkakor och Monica och Rolf stod för punchen, mera pannkakor och alla  tillbehör.

En härlig tossda kväll tillsammans med vänner. Vi passade också på att gå igenom färdplanen, innan vi åker till Indonesien tidigt imorgon bitti. Där ska vi vara med om öltillverkning på Batam över helgen med Singapore HomeBrew Club.

Recept på Ärtsoppa med hemrimmat fläsk
500 g torra gula ärtor
1½ l vatten
2 st gula lökar
(1 tsk salt) om den är utan fläsk

300-400 g färskt fläsk
1 l vatten
160 g salt
20 g socker

Gör så här:
Börja med att röra salt och socker i vanligt kallt kranvatten, tills salt och socker löst sig.
Lägg i fläskköttet i en burk och fyll på med laken så att det täcker, sätt på lock och in i kylskåpet, låt stå 24 timmar.
Blötlägg ärtorna 12 timmar innan de ska börja kokas.

Koka ärtorna i nytt vatten, finhacka den gula löken och tillsätt salt endast om du inte har något fläsk med.
Skölj fläsket och skär bort fett, tärna köttet i små bitar och lägg i det i grytan och koka allt sakta under lock tills ärtorna är mjuka. Dubbla gärna satsen och frys in, alltid bra att ha mat;).


Så här ser min "Tossda" ut!En salig blandning av allt möjligt. Så det gäller att lägga upp ett schema för dagen annars blir inte ens hälfen gjort.
Förmiddagar är bäst för min hjärna när det gäller inlärning, så då står det psykologi och engelska på schemat. Efter lunchen blir det virkning av sista OS-mössan, för toppbestigningen nästa vecka och mp3-bok. Under tiden sjuder ärtsopppan på gasolspisen till kvällens middag, smidigt. Solglasögonen = vila för ögonen och och kroppen = horisontellt läge på någon skuggig plats vid Blossoms pool efter allt detta;).

Vad har ni på schemat idag?
Kommentarer på bloggen uppskattas, ska ni veta!

Lite om boken och filmen Eat pray love, som jag läser på engelska eller som den heter på svenska lyckan kärleken och meningen med livet av Elisabeth Gilbert Det är en bok som jag rekommendera varmt, en sann berättelse om livet. Filmen om Elisabeth kommer upp nu i höst (23 sep) på bio här i Singapore och Julia Roberts har rollen. När den kommer till Sverige finns ingen datum, bara 2011 och det känns ju lite långt med tanke på att Tuva Novotny spelar Sophia, visserligen en mindre roll men ändå.

Här kommer trailen om ni vill titta på den. Och ni som kommer till Singapore i höst kan ju gå på bio och frysa lite;).Smaksätt kranvattnet med ingefära!


Ginger Flower @ Blossoms

I karaff kranvatten och en bit ingefära.
Hacka ingefäran lite innan den läggs i vattnet så avger den mer smak.
Ställ karaffen i kylskåpet så att vattnet blir riktigt kallt.

Tips! Se till att det alltid finns ingefärsvatten i kylskåpet, så istället för att köpa en 1 back med smaksatt mineralvatten köper du en liten rot ingefära istället, så att det alltid finns färsk ingefära hemma.

Ingefära är som en humör förstärkare, ingefäran kan hjälpa till med avspänning och är också bra för blodcirkulationen. Ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism. Shogaol är hjärtstärkande. Ingefära stimulerar även andning och blodcirkulation i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk.
Ingefära är effektivt mot illamående och åksjuka.

Sägs vara den krydda som näst efter peppar fått den största spridningen i världen. Ingefärans ursprungliga hemland är sydöstra Asien, men numera odlas den framförallt i Indien.Våran park 1950


2. Kullen i våran park
4. Alkaff Lake Garden, nu Cedar flickskola.


I lördags så hittade vi ett vykort med ett foto från 1950 och området kring "Våran Park".
Började läsa om parken Alkaff Lake Garden, som inte längre finns och ett försvunnet landmärke och kulturarv.

Det var magnifika trädgårdar i japansk stil. Alkaff Lake Garden öppnades för allmänheten 1929. En japansk landskapexpert kallades in av familjen Alkaff för att utveckla en japansk natur. En pittoresk sjö där familjer rodde båtar och en rad konstgjorda kullar, vilket gjorde parken till en utmärkt rastplats för familjer och par. Dyra träd och buskar från alla hörn av världen planterades i trädgårdarna. Alkaff Lake Gardens blev i koloniala Singapore, en turistattraktion, ett Mecka, som både besökare och invånare besökte. En japansk teashop lades till och också en utomhus scen som gästades av teaterföreställningar. Glansdagar i Alkaff Lake Gardens var kort, egentligen inte mer än ett och ett halvt decennium, men de gamla foton och journalfilmer som finns från 1930-talet "vittnar om en" oas av lugn "Alkaff Lake Gardens. The Winds of War skulle ändra på detta.

Japanska ockupationen och åren efter kriget
De japanska myndigheterna tyckte om Alkaff Lake Gardens och fysiskt  överlevde trädgården ockupationen helt intakt. Men hårda verkligheten belagt med slutet på kriget, och Alkaff familjen beslutade att sälja mycket av sin egendom (särskilt i Serangoon området) att komma tillbaka till sin kärnverksamhet för handel. Alkaff Lake Gardens sjö fylldes igen och  idag finns Cedar Girls 'Secondary School, där bland annat. 

Våran park, Bidadari kyrkogården
1904 blev Bidadari kyrkogården, Singapores tredje kyrkogård med sektioner för muslimer, hinduer, singalesiska, och en stor del för kristna. Kyrkogården stängdes för begravningar 1972. I november 2001 började man gräva upp en del gravar för att skapa plats för en ny MRT Station, Woodleigh Station. Minst 58 000 gravar fanns det , varav 45 000 fanns redan 1951. Och här gör vi idag våran gryningspromenad tillsammans med alla andra aktiva kineser och Gurkhas.

Gurkha har sin Camp i Vernon, se karta och pos 3. Är ni intresserade att läsa om dessa atleter från Nepal som tränar i våran park, så klicka på länken här: Gurkha1. Blossoms
2. Kullen i våran park
3. Gurkhas högkvarter
4. Alkaff Lake Garden, nu Cedar flickskola.
Gröna linjen är Våran parks yttre  gräns


Vy från gångvägen (mot Blossoms) upp till kullen (2), mot Gurkha (3).

Pelargonbäbisarna växer!
Pelargonbäbisarna växer så  sakta. Ni kan se skillnaden sedan den 8 mars.
De små skotten står i vårat sovrum, en sval natt på ca. 19 grader och sedan är det ganska torr luft där inne resten av dagen även om inte aircon är på, eftersom jag håller dörren stängd. Under själva fotograferingen fick de följa med en stund ut på plant boxen bland orkidéerna som blommar för fullt nu. Även om vi bor endast 13 mil från ekvartorn så märker vi att solen flyttar sig mellan vinter och sommar precis som i Sverige. På sommaren har vi ingen sol på balkongen för solen är precis över huset, men på vintern lysser den faktiskt in 50 cm i vardagsrummet. Så nu blommar inte bouganvillen längre, eftersom den älskar sol för att blomma, men istället så vaknar orkidéerna till liv med många blomstänglar.

En spännande vecka väntar, inte mera än vanligt utan alla veckor är faktiskt lika spännande så här på måndagen, var än man bor i världen. Det var precis lika spännande i lilla Huskvarna. Så när fredagskvällen kommer och det är TGIF, så gör man en resumé av veckan och då hoppas man att det varit mera positiva händelser än negativa.

Hur känner du det i magen när det är söndagskväll?

Idag står det plugga på agendan under förmiddagen, så det är bäst att jag kör igång för hjärnan är som bäst så här på förmiddagen, man vill ju komma ihåg något utav det man läst;).

Glöm ej bort att ta en stunds paus lite då och då för att hämta andan, man kan inte köra 100% hela tiden.

Lördagen i bilder!
Foto från SVT på Davidsson

En lugn lördag med bara två tider att passa!


Orkidéer från plant boxen på Blossoms

En lugn och härlig lördag som började med en sovmorgon. Nackdelen är att det inte blir någon gryningspromenad utan en morgonpromenad. Skillnaden är många grader varmare, gryningspromenad brukar ligga på 27-29 grader och morgonpromenaden när solen är uppe, är temperaturen i skuggan 30-32 grader på morgonen. Vad temperaturen är i solen vill ni inte veta.

Frukostkaffet är extra gott på helgen eftersom man inte behöver titta på klockan, utan man kan bara andas och njuta av stunden.

Idag har vi bara två tider att passa och den första är klockan 2 PM (singaporetid), då det är kval i F1 från Shanghai. Så vi ska åka premiärturen med circle line (gula linjen) till MRT-station Promenade och sedan gå utmed Singaporefloden till Clarke Quay och Brewerkz för lunch där de vissar F1-kvalet. Andra tiden att passa är klockan 10 PM, även här singaporetid för att titta på web-TV och se hockey mellan HV71-Skansen.

Ska ta med kameran och ta lite foto, hur långt de kommit under veckan med Sands Resort Casino och "Båten".
Bilder kommer imorgon. Ryktet säger att det ska öppna i slutet på april.

Vad ska ni hitta på denna lördagen?
Skriv gärna en kommentar i bloggen, alltid roligt att veta vad som händer hos er kära bloggläsare.

Veckans recept - Smaksatt kranvatten med passionsfruktTänk så många backar man släpat hem med mineralvatten genom tiderna och nu är det ju rena hysterin med alla smaker som finns, där den ena är mera parfymerad än den andra. För mig känns citron som den som är bäst. Floran av smaksatta vattenprodukter är enorm, flaskvattentillverkarna använder sig oftast av konstgjorda aromämnen eller vad tror ni?

Skippa flaskvattnet helt. Tappa upp vanligt kranvatten i en vacker karaff eller bringar och smaksätt med frukt som du gillar.
Här finns det ju ett stort utbud. Ställ karaffen i kylskåpet så att vattnet blir riktigt kallt och om det skulle finnas någon bismak av kranvattnet, luftas det och blir mycket bra.

VI har alltid kranvatten i en karaff eller bringare i kylen här i Singapore, eftersom vattnet har en ganska stor klorsmak här, men om det står i karaffen eller tillbringaren en stund så försvinner bismaken. Smaksätter du sedan blir det helt underbart.
Jag brukar komplettera i själva glaset med isbitar också.

Veckans recept: 1 passionsfrukt till en kraff eller tillbringare kallt kranvatten. Bara att röra om och dricka.
Mera tips kommer en annan dag på frukter och smaker i vattnet, än det vanliga med citron eller lime.Passionsfrukt
Frukten är nyttig och rik på betakaroten, kalium och kostfiber.

Violett (lila) passionsfrukt och gul passionsfrukt
Två typer av passionsfrukt finns som namnges efter färgen på skalet. Den som oftast importeras till Sverige är den lila (violetta) passionsfrukten eftersom den är trevligast att äta färsk. Dess fruktkött är gulgrönt.

Gula (eller gyllene) passionsfrukter är större och används huvudsakligen för juiceframställning. Nyanserna på skalets färger varierar mellan olika varianter av gul passionsfrukt.
Här i Singapore är det oftast den gula som finns, priset ligger på cirka 30 SEK/kg, då är de stora och tunga som en persika. Cirka 85 g/st.

Vad kostar den violetta/kg i Sverige? Är det någon som vet?

Ju äldre frukten är desto buckligare blir skalet. Orsaken är att frukten har börjat torka ut. Har man otur kan man få frukter där allt fruktkött torkat. Undersök därför passionsfrukten mycket noga innan du handlar. Känns frukten onormalt lätt eller har mycket buckligt skal så har den torkat för mycket. Med tanke på priset som jag tror eller minns att det ligger på över 200:-/kg, så glöm ej att gå tillbaka med frukterna för reklammation om de är dåliga. Kan tänka mig, att till studentbufférna som ska komma i juni att det köps exotisk frukt och då är passionsfrukt en trevlig frukt att dela och äta med sked.

Singapore HomeBrew Club @ The Pump Room!
Igår kväll var det månadsmöte med Singapore HomeBrew Club. Denna gången var det ett studiebesök på The Pump Room för att kolla in deras microbryggeri med provsmakning.

Många amerikaner är medlemmar, men även några tyskar, engelsmän, singaporeien och just nu tre stycken svenskar;), Igår var det många svenska gäster på mötet, som ex. lilla jag.

När vi flyttar hem så kommer vi säkert att börja med hembryggning någon gång när vi har tid och plats, och det gäller att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt i detta ämne innan man startar. Utbildning är en viktig del. Mötena här ger möjligheter att smaka och diskutera öl med erfarna bryggare. Du lär dig tekniker och ingredienser som hjälper dig att göra bättre öl. 

Öl är en dryck tillverkad av mältat korn och vatten, jäst, smaksatt med humle. Det finns väldigt många öl stilar runt om i världen och som varierar från ljust gult, lätt smaksatt, vattniga och hela vägen till ett fylligt krämigt svart öl med mycket starka smaker.Jag med en India Pale Ale.

Våran favorit på The Pump Room är India Pale Ale, den är kopparröd i färgen med en stark humle arom och mycket malt smak.Spindel på Blossoms!Idag på morgonen när jag skulle gå till bussen för att ta mig till East Coast och en långpromenad där med vänner, så råkade jag se ett stort spindelnät mellan palmerna på Blossoms. Som jag vet tidigare kan en spindel sitta i sitt nät i flera dagar, ja till och med veckor innan de flyttar på sig. Så när jag kom tillbaka på eftermiddagen gick jag upp och hämtade min Canon. Eftersom nätet sitter lite högt upp kom jag inte riktigt så nära som jag ville. Om Mr eller Mrs Spinder sitter kvar imorgon så kanske jag ska be Tommy gå ner och plåta, 10 cm är ganska mycket i dessa sammanhang. Vill gärna fota käften och själva spinneriet;).

Ikväll hinner vi inte för, vi ska till The Pump Room och kolla ölbryggeriet med Singapore HomeBrew Club. Mera om detta imorgon på bloggen. Ha en underbar dag.

OS-mössan del IIIdag virkar jag två OS-mössor som Tommy och jag ska ha till toppbestigningen på Mount Kinabalu i slutet av april och början av maj. På 4095 möh är det minusgrader och då är dessa mössor varma och goa, 100% ull och tvättad, inget kli här inte. Nu ska det bara inskaffas pannlampa också, eftersom vi startar sista biten till toppen på 3200 m och ca. klockan 2 på natten för att komma upp till toppen till soluppgången.

Danskt rågbröd står på jäsning, lyssnar på mp3-bok och svarar på e-post som plingar till lite då och då samtidigt som jag virkar. Ikväll blir det lite träning när Tommy kommer hem, pasta med en italiensk köttfärssås en riktig klassiker eller hur?, Kommissarie Winter på SVT Play och sedan att kvälldopp innan det är dags att ladda batterierna.

Så ser tisdagen ut för mig, vad har ni för planer idag?

Våran lilla Plant Box har fått trätrall!
På IKEA har vi köpt trä trall, sektionerna som hakas samman och ligger på så sätt på plats.
Massiv akacia; hårt och slitstarkt träslag för utomhusbruk. Passar perfekt för våran lilla plant box, saknades lite för att det skulle täck ända ut, men utav Monica och Rolf fick vi idéen om prydnadssten utmed kanten. Perfekt.

Här i Singapore kostar de 45 SGD och i Sverige 199 SEK för 9 stycken. I dagens valuta så är det ca. 30 sek dyrare här i Singan.

Länk till IKEA och plattorna:  Trall

Qing Ming-festivalDetta är en sedan länge etablerad kinesisk festival som infaller på den 104 dagen efter vintersolståndet. Denna dag inträffar vanligen kring 5 april enligt den kinesiska kalendern. Qing Ming-festivalen är "Alla själars dag", som våran Alla helgons dag.

I Singapore är den fördelad på dessa dagar: själva festivalen den 5 april samt långfredagen den 2 april, 28 mars, 4, 11 och 18 april är kyrkogårdarna öppna för extra förbränning av papperspengar.

990 tunnor av metall och 22 gropar vid kyrkogårdarna för förbränning av helvetespengar och andra pappers saker som den döde kan ha användning för i helvetet. Man informerar även besökarna att inte lämna mat kvar vid gravarna eller i urn nischer, eftersom dessa kommer att locka till sig råttor, kråkor och andra skadedjur. Kommer råttorna så kommer ormar som gillar råttor och sedan kommer kobran som har råttormen som delikatess.

Igår åkte vi iväg till handelsträdgården för lite inköp av dekorationssten till plant boxen och hade totalt missat alla bilköer till kyrkogårdarna. Kineserna är tokiga, de parkerar på motorvägen i innefilen och bara går iväg för att det ligger en kyrkogård innanför. Detta var vid Toa Payoh och templet där som har en stora gravurnkammare (columbaria). Trafiken stod helt stilla, kaos är själva ordet. Så vi åkte hem och bilen fick stå i garaget resten av dagen, idag var det MRT som gäller och även här kände vi av att många var ute och åkte. Visserligen är det maidens och byggnadsarbetarnas lediga dag men många kineser var också ute eftersom myndigheterna rekommenderat MRT och buss istället för att ta bilen.

Idag måndag skulle jag åkt på en guidad tur ut till de stora kyrkogårdarna, men den blev inställ för att det var för få deltagare.

Skickar med en youtube länk hur det kan gå till när kineserna besöker sina gravar, hoppas att ni får en liten inblick i hur det går till.
Efter att ni sett så finns det flera filmer att tittat på om just Qing Ming och hur det går till.


Från Brewerkz till Margaritas!
Lördag eftermiddag var det dags för lunch. En klassiker och favorit är Brewerkz. Alltid ser man någon man känner och det är trevligt att sitta och titta på människor som promenera utmed floden. Monika och Rolf ansluter och efter en pilsner tillsammans gå vi en vandring med första stoppet på Archipelago, andra stoppet PumpRoom och nu började det att kännas att lite mat skulle göra gött i magen. En taxi till East Coast Road och Margaritas.

En mycket trevlig lördag!

Idag heter dagen Ingvar!Vilket underbart och vackert skymningsljus det var i Singapore. Sista kvällen utmed Singaporefloden, innan ni skulle åka hem till Huskvarna, mars 2009.

Grattis även alla andra bloggvänner som heter Ingvar.

Studiebesök på Eagle Service!Jag och Jonas fick förmånen att göra ett besök hos Stanley på Eagel Service i Singapore. 

Det är som en fabrik där alla flygmotorer som plockas in för underhåll, och tas isär i minsta beståndsdel. När man kommer så nära och ser alla dessa små delar som måste funka tillsammans under dessa förhållande så blir man förundrad över att det inte händer mer olyckor. Har lärt mig mycket idag om turbinmotorn.

Länk till: Eagle Service Jonas och Jag framför en PW 4000, se länk.

Stanley är expert på JT9D motorn, se länk. Han är signad som enda person för den motorn till Singapore Airlines.
Snacka om att vara unik;)!Kontrollrum och testanläggning, där man provkör motorerna.Här är take off reglagetJag var där för att ta med deras kvalitetstänk, se system för ordning och reda. Se bild.

Stanley visade också framtiden och den nya motorn som Pratt&Whitney har på "G"  PW-1000, se länk.

Enligt Stanley så har de ett stort försprång med denna motorn som har en planetväxel inne i motorn och  inte en stel axel mellan fläkten och turbinen vilket man har på dagens motorer.Turbinen ska ha ett högre varvtal än fläkten för att vara optimal med en stel axel måste man kompromissa vilket inte ger bästa effekt.Örnen är en fågelskrämma, så att inte fåglar flyger in i verkstaden.Stanley tack för att du ordnade så vi fick se detta. Jag vet att det inte är lätt och min kvalitetschef undrade hur jag lyckats fixa detta.


Veckans recept - Portugisisk apelsindessertApelsiner är väl en av de populäraste frukterna efter bananen i Sverige. Alla vet ju att det är rikt på C-vitaminer men att den även innhåller fibrer, kalium och folat. Den innehåller dessutom mer än 170 stycken kraftfulla färgpigment, där 60 tillhör flavonoider. Alltså är apelsiner en riktig hälsobomb.

Här kommer ett recept som är enkelt att röra ihop (ingen elvisp här inte), men kanske inte så nyttig med tanke på sockret. Ofta har man allt redan hemma, men den är godast riktigt kall, så det är bra att ha på lager i frysen om du får oväntat besök och vill bjuda på något friskt.

4-6 portioner
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 apelsiner, pressad saft
1 msk smält smör
2 msk vetemjöl

Garnering:
apelsinskiva
mörk choklad

Ugnstemperatur
225º - Grill

Gör så här:
Sätt på ugnen. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna. Blanda alla ingredienser till kakan, äggen ska också bara röras i, de behöver inte vispas. Häll den mycket lösa smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen tills smeten stelnat, det tar 12 - 15 min.

Strö lite socker över kakan och stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Rulla försiktigt ihop från ena långsidan. Låt kakan svalna, täck sedan över och ställ den kallt.

Garnera med apelsinskivor och riven mörk choklad. Kakan går bra att frysa och är mycket god när den är riktigt kall, nästan direkt från frysen.

Serveras med vispad grädde.


Changi Airport vinnare av världens bästa flygplats!


Bild: Johanssons lämnar Singapore, 11 augusti 2009.

Singapore Changi Airport vinnare av världens bästa flygplats under 2010 AWARDS World Airport. Plus att det är en av få flygplatser som du kan handla taxfree och ta med även om du byter plan innan du kommer till Sverige. Se längre ner länkar med mera.

Den Skytrax World Airport Awards tillkännagavs vid första live ceremoni i Bryssel, Belgien, som en del av Passenger Terminal Expo. Deltog ledningen från flygplatser runt om i världen, 30 olika utmärkelser presenterades av ordföranden i Skytrax, Edward Plaisted.

Den översta titeln som världens bästa flygplats gick till Singapore Changi Airport, med namnet Airport of the Year 2010 - Singapore Changi Airport även med rubrikerna för bästa flygplats fritidsaktiviteter och bästa flygplats Asien.

Taxfree
Risken finns att du måste slänga de dyra dropparna vid säkerhetskontrollen om du byter plan i Europa, har flera vi känner som råkat ut för detta, men inte om du flyger från Singapore.

Här är godkända länder utanför EU.
EU har godkänt flygplatser i USA, Kanada, Singapore och vissa flygplatser i Kroatien. Från dessa platser du kan du medföra sprit eller andra vätskor genom transiten inom EU om de är förslutna i plastpåse, med kvitto och inköpta efter säkerhetskontrollen på flygplatsen. 

För mera information klicka på länken: Transportstyrelsen


Don´t drink and drive!Igår när Tommy skulle åka från jobbet blev han påkörd av en rattfyllerist. Kunde slutat riktigt illa.
Om han tagit Tommy i sidan vid dörren eller om det varit någon vid busshållplatsen. Föraren i den andra bilen luktade sprit och polis tillkallades.

Här kommer Tommys ord:
Ska ta mig ut från vår parkering och en stor tradare har pakerat precis utanför, och skymmer sikten helt, så man får försiktigt smyga ut för att kunna se något bakom bilen. Jag ska till höger så man ser inte den trafiken alls jag kryper sakta ut och när jag kommit ca till halva filen tittar till vänster och höger så plötsligt å bang träffar en subaru softoppen på C30:n samtidigt så väjer han antaligen av reflex korsar vägbanan och kraschar in i busshållplatsen ingen broms eller signal jag bara undrar vad hände var kom han ifrån som skjuten ur en kanon. Ur bilen kommer en hostande kines han hade bälte som väl var, men klagar över buksmärtor men vill inte ha en ambulans.

Fick vänta på polisen i ca. 1-1.5 timmar, då visar det sig att han har druckit alkohol, alcotesten lyser.
(Hade polisen dröjt lite till kanske han hade varit nykter eller?)

Då förstår jag varför han inte ville ha ambulans.....

Under tiden har lastbilen dragit, som egentligen orsakat hela olycka, trots allt inga personskador och den är ju det viktigaste, metall, gummi, plast kan man alltid köpa nytt eller laga.

Tommys bil är den orange C30 och den vinröda är kinesens bil, bara så ni vet.

Lagstiftning:
Enligt vägtrafiklagen kan en person bli dömd för rattfylleri i två fall.

Om föraren finns med mer än den lagliga gränsen på 35 mikrogram alkohol per 100 millitres i utandning, eller mer än 80 milligram alkohol per 100 millitres av blod, han / hon anses ha brutit mot lagen och det spelar ingen roll om föraren har perfekt kontroll av fordonet, när den har "fångats".

Även när alkoholhalten är under den lagliga gränsen, kan föraren fortfarande dömas om det visas att han / hon inte har full kontroll över fordonet på grund av alkohol förgiftning.

Påföljder:
Första gången - Alkoholpåverkad förare kommer att bötfällas mellan $ 1000 / - och $ 5000 / - eller sex månaders fängelse.

Andra gången - Alkoholpåverkad förare kommer att bötfällas mellan $ 3000 / - och $ 10,000 / - böter och fängelse i upp till ett år.

Upprepade gånger - Alkoholpåverkad föraren kommer att få ökat straff upp till 3 gånger straffet, ett maximum av $ 30,000 / - böter och tre års fängelse.

Brottslinghet som leder till dödsfall eller allvarliga skador kan också caned, spöstraff upp till 6 slag.

Alla som dömts diskvalificeras från att köra i minst 1 år, även om de inte har orsakat några trafikolyckor.


The Magic Finger!


Else Vistisen

Vem kan tro att par Birkenstock kan vara felet när du har ont i huvudet, koncentrationssvårigheter, känner yrsel och har dålig balans. Fick en sådan där känsla igår på föredraget av Else Vistisen, att man ville säga Halleluja efteråt.

Fotriktiga skor som Birkenstock och många, många andra skor och sandaler har säkert jättebra fotbädd, men det är själva spännet över foten som är den ömma punkten, som trycker på knappen hela tiden till huvudet och hjärnan. Tänker på alla som jobbar inom sjukvården och deras arbetsskor, Birkenstock och Crocs.  Tänk om skotillverkaren också tänkte på huvudet att det ska orka med en hel dag och inte bara fötter och rygg. Hur blir det om inte huvudet orkar att tänka klart? När viktiga beslut ska fattas. Det är bara inte att byta skor utan man måste trycka på ”reset-knappen” också, The Magic Finger.

Ett annat vanligt problem är för tjejer är, BH:n som klämmer både på axlar men även runt bröstkorgen. Även här trycker det på knappar som ställer till med problem lite här och där på kroppen.

Är du golf-, tennisspelar så spelar klockan en stor roll om du ska vara mycket bra eller bara sådär, handlar om styrka i handen och i fingrarna mera än vad man tro.

Else Vistisen är ensam utövare här i Singapore av Combination therapy och Emmett tekniken.

Har du:
• nacke och axlar värk
• huvud- och migrän och bihålevärk
• andningsproblem och hösnuva
• eksem
• ryggsmärta och ischias
• bäcken-och höft värk
• knä, fotled och fot problem
• RSI, karpaltunnelsyndrom och tennisarmbåge
• sport och skador olycka
• mag-och tarmproblem inklusive IBS
• fibromyalgi, kronisk trötthet
• menstrual och hormonella oegentligheter

Behandlingen är skonsam och kan också utföras på nyfödda, äldre och under graviditeten.

Emmett Teknik är ett unikt och effektivt terapi för att lindra smärta och obehag. Tekniken innebär att tillämpningen av lätt tryck i vissa avseenden och i sekvenser som möjliggör en skonsam fysisk utsättning av muskelgrupper.

Förbättrar en justering av kroppen och förbättrar stabiliteten.

Elsa har många barn och ungdomar hos sig med, dyslexi, ADHD, autism eller om man har koncentrationssvårigheter och även om hon inte kan bota så kan hon hjälpa till, att de kan koncentrera sig och så  mår barnen mycket bättre och känner stor skillnad.

Finns kurser att gå här i Singapore, mera avancerade för läkare etc, men också enklare kurser för hemvårdare, tränare eller föräldrar med barn för dessa handikap ovan. Men jag tycker det känns som om alla skulle ha vetskap om detta för att kunna hjälpa sig själva.

Så varför inte boka en endagarskurs när du ändå är här: Workshops Singapore
eller så finns det även på olika platser i Europa: Workshops Europe

Det är svårt att skriva om allt, för det är så mycket och man måste nästan uppleva det i verkligheten för att kunna förstå. En givande och intressant coffee afternoon med SWA och Else Vistisen och är du intresserad så klicka på länkarna och läs vidare.

En fråga till er hemma i Sverige och som jobbar inom sjukvården.

Är detta något som utövas inom svensk sjukvård, Combined Therapies och Emmett Teknik?


Hagströms på SM Motors!


Stanley och Jonas Hagström (lika som bär)

Igår var far och son Hagström på studiebesök på SM Motors.
Alltid spännande att komma till en annan kontinent och se hur funkar det här och är det någon skillnad.
Jonas jobbar på Bilia-Volvo i Stockholm.

Vi tycker det är intressant att besöka arbetsplatser och se om det är någon skillnad. Syrrann var en dag på olika IVA-avdelningar på Tan Tock Seng sjukhuset, kompisen var på en gymnasieskola och dottern har varit hos polisen och andra gången hon var här på Changi-fängelset, så får vi se om det blir någon BB-avdelning i höst när svägerskan kommer.

TIPS!
Ni som planerar att åka till Singapore (eller någon annanstans i världen), varför inte i god tid ordna med kontakter och se om det är möjligt med ett studiebesök inom just det området som du jobbar.

Kan bli som ett projektarbete, du tar med en presentation från din arbetsplats och det blir ett utbyte.


Ägg, ägg, ägg...Det har visst varit påsk! Men vi var lite sena i vändningarna stod det på påskägget som kom med posten idag.
Ägget var svårt att slå in så det fick bli ett "vändstekt" istället, gick också att läsa. Det gick snabbt Heléne och Anders, kom nästan direkt från stekpannan. Stämplat och vänt i pannan den 30 mars i Nässjö.

Tack Heléne och Anders, ikväll blir det DVD och Luftslottet som sprängdes.

Skymningspromenad!
Det är inte många gånger på ett år som man vaknar här i Singapore, av att det regnar och speciellt att regnet slår mot sovrumsfönstret. Då är det gött att veta det är söndag och sovmorgon. Igår blev det alltså ingen morgonpromenad, även om vi brukar säga att det inte finns något dålig väder utan bara dåliga......

Efter frukost blev det en sväng till IKEA med bilen, och en runda utan GPS på stan, så man lär sig att hitta alldeles själv. Då såg vi att gula linjern eller som den kallas här Circle line var igång även nere vid Eplanade, Promenade så vi bestämde att efter F1 och middagen tar vi och testar linjen ner till Esplanade promenaden för en skymningspromenad. Vi blev lurade för man hade bara testat linjen under några timmar, den öppnar först den 17 april men vi tog oss ner till Singaporefloden i alla fall för en promenad och kolla hur långt man kommit på Marina Bay Sands casino, se bild nedan.
Så här ser det ut i Singapores tunnelbana i vagnarna (gula linjen).


Vi bor utmed lila linjen och Potong Pasir [pååtåå pasiii] är våran MRT-station, se kryssmarkering.

Idag måndag är det vanlig vardag här i Singapore, tvätta, baka nytt rågbröd, fixa och ordna står på agendan. Väntar också på lite studieböcker från Sverige men det kan ta sin tid eftersom man inte kan köpa direkt utan först till adress i Sverige som sedan ska fixa och skicka det till mig. Bokus etc har leveranses runt om i världen och jag har ställt frågan varför inte till Singapore, det kan ju inte vara svårare än att skriva ett Singapore, Nix nix nix
Så här svarar Bokus exportavdelning:

När vi först introducerade vår export satsning så ingick inte Singapore och tills dess att vi gör en revision och utökar till nya länder så kommer det tyvärr inte att vara möjligt då vi idag inte har systemstöd för leveranser dit.

Men hallå hallå hur svårt kan det vara.

Kram och ha en bra Annandag påsk, njut av att vara ledig och gå en härlig långpromenad och ladda med D-vitaminer.

Påskafton på East Coast!
Påskafton firade vi hos Monika och Rolf på East Coast och det blev en heldag som startade med lunch, promanad på East Coast med kaffe utmed havet på en servering.
Svalkande bad i deras poolen med Sandbergs sangria.
Kvällen dukades det upp buffé som hör påsken till, med bl a Monikas lax tartar och då gjorde även Hans oss sällskap. 
Middagen avslutades med dessert och kaffe ute på deras magnifika balkong på 24:e våningen med utsikt över havet med alla fartyg som ligger där.

Tusen tack för en trevlig påskafton Monika och Rolf!

Glad Påsk från Singapore!Några gula blommor från "våran grynningspromenad park", fantisera att det är tussilago.

Idag ska vi ha ett litet knytis hos goda vänner och vi startar redan upp vid lunch med liten påskbuffé.
Vi ska ta med Jansson så det är snart dags att börja skala potatis, steka till löken gyllengul och blanda att tillsammans med god anjovis och sedan skjuts in i ugnen så att allt är precis klart när vi ska ta taxi. Taxichauffören kommer att undra vad det är för gott som luktar, det är i alla fall en doft som han inte känner igen.

Efter lunch blir det poolen med paltkoma, så det ska även med en sangria a la Sandberg som vi kan släcka törsten med från matjessillen, se recept från gårdagens inlägg.

Vad som händer mera är ett öppet kapitel, men det är kval i F1 och HV71 spelar sin andra semifinalmatch.

Heja Heja HåVeBlå HåVeBlå!

Glöm ej att ägga till det Kram på er alla bloggvänner!

Veckans recept - Sangria a la Macau med tillbehör och Glad Påsk!
Fernando's är välkänd för både ortsbor, Hongkongbor och turister för dess välsmakande och prisvärda portugisiska mat. Det är den idealiska platsen att koppla med vänner och njuta av en måltid på Macaos berömda svart sandstrand.

När vi var där i november och på Fernandos (se tidigare inlägg på bloggen i nov 2009) och åt, så kände jag igen smakerna och de hade försökt laga mitt recept på kyckling piripiri. Detta receptet finns också som veckans recept i början av bloggen. Förra fredagen (TGIF) hade vi portugisisk afton hemma och jag måste skryta med oss, vilken mat vi kan laga tillsammans och även om Fernando´s mat var hela upplevelsen av Macau så var våran middag så mycket mycket bättre. Varför kan man aldrig få gå ut och äta så god mat utan man måste alltid laga maten själv om man ska vara riktigt nöjd. Kvittar om du går på världens lyxigaste, dyraste ställe så har de svårt att tillgodose våra önskningar om upplevelse och smak. Atmosfären är väl det man får men inte smaken.

Här kommer receptet på våran försvinnande goda sangria som vi dricker genomgående, dock inte till Macau Egg Tart a la Sandberg, där är det förstås svenskt starkt bryggkaffe.

Ingredienser
(10 glas)
1 kanelstång
1 kryddnejlika
1 flaska spanskt rött vin av enklare slag
3 cl konjak
1-2 msk strösocker
1 liter 7-Up
1 apelsin
1 citron

Gör så här:
Skär frukten i små bitar och pressa lätt med handen.
Blanda med kryddor, vin och konjak.
Låt stå kallt minst en timme och smaka av med lite strösocker.
Häll i 7-Up och servera i väl kylda glas.

Kyckling Piripiri
, med klyftpotatis och "het" sky.

Ingredienser ca 2-4 port.:
1 stor färsk kyckling
2 limefrukter
2 st gula lökar
1 tsk gourmetsalt eller grovsalt
8 st torkade piripiri
6 kvistar persilja
4 msk smör

Så här gör du:
Skölj fågeln och torka den ut- och invändigt med hushållspapper.
Blanda salt och piripiri i mortel och mortla tills piripirin blivit pulver.
Tvätta limefrukterna och dela på mitten och pressa ur saften i morteln.
Bryn smöret tills du känner en koladoft och blanda piripiriblandningen och pensla hela kycklingen både på insidan och utsidan.
Lägg i limeskalen, klyftad lök och persiljekvistar i kycklingen.
Ställ in kycklingen i nedre delen av 175 grader varm ugn och låt steka 1,5 – 2,0 timmar, beroende storlek.
Ös kycklingen var 20:e minut. Testa genom att sticka i lårvecket - när köttsaften är färglös är kycklingen färdig. Låt fågeln stadga sig några minuter innan den skärs upp.
Lägg upp den delade kycklingen över den rostade klyftpotatisen och ös över skyn, se bild.

Tomatsallad
Ingredienser ca 2-4 port.:
4 stor tomater på kvist
1 st rödlök
blandsallad
Kalamataoliver
olivolja
salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du:
Skölj sallad och lägg upp på fat
Skiva tomater
Skiva rödlök i tunna skivor
lägg på oliverna
droppa på god olivolja
lite salt och svartpeppar med kvarnen

Dessert blir förstås en Egg Tart och här på bilden ser ni hur den portugisiska ser ut, lite mera mörk men vi lägger på lite svensk flaggpunch i florsocker efter att vi gjort den ljummen i ugnen några minuter.

Glad Påsk alla bloggvänner!


Singapore HomeBrew Club
Igår kväll hade Singapore HomeBrew Club möte och vi var på ett nytt litet microbryggeri här i Singapore, AdstraGold som ligger i Chijmes. Men, men det kändes som det var första gången han gjorde öl eller vad det nu var vi drack (se mannen i mittten på stora bilden). Killen med ölglaset i handen, blommig skjorta är klubbens grundare och eldsjäl Bill.

Vi startade kvällen på Brotzeit med att få något i magen som sköljdes ner med Salvator, ett tillfälligt öl från södra tyskland, som påsköl i smaken.Efter Brotzeit gick vi över gatan till Chijmes och AdstraGold och testade 3 sorters öl; UK-Stout, USA-Pilsner och tyska veteöl. I den ordning blev resultatet. Det tyska veteölet smakade äppelcider, USA-pilsner smakade kanske lite mer öl än cider och Stout var faktiskt bäst om man nu kan är tvungen att utse en vinnare.
Vi säger bara lycka till, om man ska lyckas med detta, men kineser är kineser och kanske singaporeianerna gillar denna blaskiga blandning.

Nästa ställe Lot Stock and Barrel, intill Raffles Hotel. Damen på lilla bilden ovan var pubförestånderskan. Här blev det en Heineken på fat innan det var dags att få tag i en taxi utanför Raffles Hotel.

24-25 april blir det resa till Indonesien för att titta på ett ölbryggeri.

RSS 2.0