Tankar inför Alla Helgons Helg!Kom att tänka på när vi skrev blogginlägg om Angelica i torsdags att barn är 50% av pappa och 50% av mamma, och det betyder att när mor eller far inte finns i livet, lever de faktiskt vidare i just dina 100%, barn och barnbarn blir lite mindre procent hela tiden men när du kramar ditt barn eller barnbarn så finns det lite av din mamma och pappa eller far- och morföräldrar just där.

Så var rädd om just dig och kramas mycket.

Många kramar till er alla och våra tanker är hos er idag när ni går till kyrkogården och tänder ljus.

Vi har också varit och tänt ljus i "våran motionspark" som är en gammal kyrkogård i Singapore, fast utan stenar. Den ligger i vila inför kommande shopping mall eller skyskrapor, men man vill först att man ska glömma bort att det är en kyrkogård innan grävskoporna kommer. Hoppas att det dröjer länge.

Annelie och Tommy


Veckans recept - Provençalska bönor

Bönor

Jag pluggar näringslära och denna veckan vill jag slå ett extra slag för baljväxterna. Bönor hjälper dig att hålla vikten genom att det höga fiberinnehållet gör dig mätt och förhindrar höga blodsockertoppar, vilket ofta leder till ett ökat sug efter något sött. De innehåller också många andra nyttigheter, läs längre ner efter receptet.

Det finns så många olika rätter med baljväxter, så det rekommenderade intaget att äta minst tre portioner av olika baljväxter i veckan är lätt. Även om jag föredrar att koka baljväxterna själv så finns det ju idag många helkonserver av olika bönor i affären, så det är bara att välja. Jag har alltid någon typ av böna i salladen till maten. Min absoluta favoriträtt är ju klassiska bruna bönor och jag har ett lager av dessa torkade bönor här i Singapore, direktimport från Sverige.

Vilken är din favoriträtt med baljväxter?
Ärtsoppa, chili con carne, hummus, dhal-linsgryta, ja listan kan göras lång.
Du har ett alldeles eget recept på något, skriv och berätta.

Gör storkok och frys in i portionsvis.
Det här behöver du för 4 personer:
1 paket blandade bönor
1 lagerblad
1 gul lök
1 msk olivolja + salt
vatten
8 tomater
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 burk sardeller
svarta oliver
timjan
rosmarin
svartpeppar
salt 

Så här gör du:
Börja med att lägg bönorna i blöt dagen innan enl. beskrivning på förpackningen.
1. Börja med att koka bönorna i vatten enligt förpackning med lite olivolja, vitlök,  gul lök, lagerblad och salt.
2. Koka upp 3 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning
3. Skär tomaterna i små tärningar
4. Skiva vitlöksklyftorna
5. Skär sardellerna dem i små bitar
6. Glasera vitlöken och sardellbitarna i lite olivolja
7. Häll i tomattärningarna, oliverna och kryddorna
8. Låt koka tills tomaterna mjuknar
9. Häll sedan i grönsaksbuljongen och låt koka på svag värme i 20 minuter
10. Häll i bönorna försiktigt så de inte går sönder.

Servera bönerna med några färska basilikablad överst tillsamman med franskt nybakat lantbröd.

Bönor tillhör familjen baljväxter (Leguminosae). Specifikt för böner är att de innehåller  protein, kostfiber, järn och andra mineraler.

Proteiner är kroppens byggmaterial. De bygger upp kroppens vävnader och organ. Hormoner och enzymer utgörs också av proteiner. Hemoglobin, det ämne som transporterar syre i blodet, är även det ett protein. Ibland kan proteinerna också utnyttjas som energireserv. Proteinerna är uppbyggda av 20 så kallade aminosyror, varav åtta inte kan bildas i kroppen utan måste tillföras genom maten. De kallas för essentiella aminosyror. Proteinet i kosten kommer från vegetabiliska livsmedel såsom spannmål, potatis, ärtor och bönor samt från animaliska livsmedel (kött, mjölk, fisk och ägg). Animaliska livsmedel innehåller essentiella aminosyror i sådan mängd att det är tillräckligt för kroppens behov medan många vegetabiliska livsmedel inte gör det. Men vegetarianer och veganer kan genom att äta välplanerat och varierat få fullt tillräcklig mängd essentiella aminosyror i sin kost.

Vill du läsa mera om detta rekommenderar jag Supermaten av Helena Nyblom, leg. Läkare och medicine doktor i internmedicin.

Supermat
 
Supermat är boken som kan hjälpa dig att utnyttja kostens läkande krafter, att mota åldrandet, att hålla vikten, få vackrare hy och dessutom öka ditt välbefinnande. Senare års forskning kring olika födoämnen har gjort stora och spännande upptäckter, som att blåbär, tomater, spenat, apelsiner, havre, nötter och lax hör till det nyttigaste du kan äta. Kosten - särskilt den färgrika maten - har en avgörande inverkan på vår hälsa. Välj frukter och grönsaker i regnbågens färger så får du i dig mängder av vitaminer och andra viktiga ämnen. I Supermat presenteras 18 födoämnen som är rika på nyttiga näringsämnen och läkande krafter. Boken lär dig på ett enkelt sätt att utnyttja kroppens egen läkeförmåga.

En jättebra bok, så tveka inte utan köp den!


Annelie 50% + Tommy 50% = Angelica 100%

Chokladpudding!
Hela tjocka släkten!

Den 28 oktober, Angelicas födelsedag blev en lång dag här i Singapore. Eftersom tidskillnaden är hela sju timmar nu när vintertiden är tillbaka. Angelica jobbade hela dagen så att vi skulle kunna pratas vid i telefon, kolla på varandra med webcam på datorn fick vi allt hålla oss vakna ända in till den 29 oktober.
Småpresenter och flygbiljett hade kommit på posten dagen innan, men överraskningspresenten en fotobok med bilder, allt från Angelicas första bild på BB till bilder från i somras.

Strax efter klockan 18 svensk tid skålade vi med Angelica via rymden. Härligt att både kunna se och höra när det är hela 1000 mil fågelvägen.Grattis Angelica på 26-årsdagen!

Angelica
Familjen Sandbergs dricker Singapore sling på Raffles HotelAngelicaMamma, Pappa, Barn

Många pussar och kramar till dig på födelsedagen från Mamma och Pappa.
Kramas får vi göra på riktigt den 14 december i Singapore, nedräkningen har börjat.

Idag ska det levereras ett paket genom ombud till dig, och hoppas att även SingPost och Posten har uträttat så att något också har kommit i brevlådan.

Du är född i grisens tecken precis som mamma Annelie!

Kinesiskt horoskop - Grisen

Grisar tror på sig själva, är sociala, pålitliga och otroligt målmedvetna. Grisar älskar fred och lugn. De hatar argumenteringar och försöker att lugna ned båda sidor i en diskussion för att få lugn. I deras liv skapar de djupa och livslånga förhållanden och vänskap.

Grisar tycker om social samvaro och fester. De letar alltid efter lite skoj. Faktum är att grisar måste se upp så att festandet inte tar överhanden. De har en förkärlek för socialt ansvar och bryr sig om andra. De lyssnar alltid på andras problem. De har ett stort hjärta. Ett problem med detta är dock att grisar är lite naiva. De kan inte förstå att andra har ett annorlunda samvete och därmed kan lura andra personer.

Grisar är hårt arbetande människor som tar sitt arbete på allvar. Det är enkelt att lita på dem och de har höga moraliska värderingar
När en gris väl har bestämt sig, finns det inget som kan ändra deras inställning. Innan de har bestämt sig har de lagt ner en ansenlig tid på att väga för och nackdelar mot varandra. De vill definitivt undvika komplikationer. Problemet är att de ibland därför missar tillfället för att det tar för lång tid att greppa det. Grisar är obotliga optimister. Lyckan ler mot en dem.

I kärleken är det lätt att grisen blir utnyttjad, om han/hon inte ser sig för. Grisen litar på alla och tror på vad de säger. Trots detta är de intelligenta och tar vara på sig själva. Såra inte en gris för de kan bära på detta i många år. Även om de inte visar det så blir de lätt sårade. De har svårt för att säga nej men önskar ofta att de hade gjort det.

Grisar letar alltid efter vägar för att bli av med all sin extra energi. De arbetar hårt och satsar friskt, även om de ibland förlorar. Enligt Kinesisk sägen är det grisen som äger ymnighetshornet!

Kärleksmatch - Passar bra med: Grisen gör sitt yttersta för att skapa ett hem som råttan återvänder till med glädje. Till sin stora överraskning finner den opportunistiska råttan att han inte har något emot att som omväxling inrikta sin nervösa energi på hemmalivet.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med:
Den eleganta och vackra hästkvinnan har inte något till övers för grisens inviter när det gäller ett tillfälligt förhållande, men de kommer bättre överens så snart de tagit ut lysning. Hästen har mycket att komma med när det gäller heminredning och grisen belönar hennes praktiska handlag med mycket värme.

En oxe som är gift med en gris riskerar aldrig att missa en måltid och tofflorna står alltid framställda åt honom när han kommer hem. Men oxen får akta sig för att lämna sin grisbrud ensam alltför länge. Hon har inget emot att ha lite kul, medan han är ute och sliter på åkrarna. För geten är grisen ett förstklassigt val av äktenskapspartner. Grisen kommer att avguda sin gethustru för hennes förmåga att arrangera fantastiska fester. Men kommer han att tycka lika bra om det ständigt tomma bankkontot?
Grisen trollbinds av apan, och när de väl gift sig gör grisen allt för att göra apan lycklig. Och apan är inte otacksam. Ett mycket lyckat äktenskap inte minst för apan.


Grattis Märta på 80-årsdagen!

Tommy och mamma Märta
Mor och son, sommaren 2009.

Många kramar från oss på din 80-årsdag.

Idag ska det komma ett blomsterbud och leverera Singapores nationalblomma till dig.
Hoppas även att SingPost och Posten har fixat så att något kommer i brevlådan också.

Kinesiskt horoskop - Ormen

Ormar är romantiska och charmerande. De är djupsinniga och mystiska. De är graciösa och talar lent. De älskar en bra bok och beundrar konst mycket. De har en förkärlek för allt det fina i livet. Bakom ormens sofistikerade front döljer sig någon som ofta är vidskeplig.När det behövs pengar så lyckas ormen alltid ordna det på något sätt. Trots sin tur med pengar skall en orm aldrig spela. De kan lida stora förluster. Men som tur är lär de sig fort. När de gjort ett misstag, upprepar de inte det igen. De förlåter inte heller dig om du bryter ett löfte. De är skeptiska till sitt sinne men behållet det för sig själva. De är privata och bryr sig inte om andras liv. Skvaller är inget för dem.

Ormar kan vara ägande i sina relationer till andra. De är passionerade älskare men väldigt svartsjuka. Det är svårt att veta hur långt en orm är villig att gå för att uppnå sina mål. Deras hjärna arbetar alltid på en komplott. Om du har förargat en orm möts du av isande kyla istället för arga ord. De bidar sin tid för hämnd, så se upp.

Ormar klär sig elegant, är väluppfostrade och alltid diskreta. De uppträder belevat och det är svårt att se vad som händer ytan. De gömmer sina sanna känslor väl. Deras handlingar är väl planerade sedan länge. En orm kan lätt undfly dig. Just när du tror att du har honom kommer en undanmanöver. De blir bra politiker eller diplomater då de kan förhandla om precis allt!
De har även en stor portion humor. Även i spända situationer kan de lätta upp atmosfären. De tappar aldrig gnistan, inte ens när de själva ligger risigt till. De behåller alltid sin skärpa i tanken, även under en kris eller i underläge.

Ormar har en underbar hy. De har en klassisk kyla och aura. De älskar dyra saker. En orm sparar hellre sina pengar för att köpa originalet än att köpa en kopia. Ormar beundrar makt och omger sig själv med framgångsrika människor. Deras många talanger och naturliga ledarstil gör dem eftersökta som ledare. Människor beundrar och stödjer ormar, även om de inte förstår dem helt.
Oavsett vad som händer så märker man alltid en orm. De vet hur man skall använda människor och situationer som uppstår. De är ödesbestämda att få framgång och berömmelse.

Varmt, varmt och varmt...

Kräftmånen

Just nu verkar det som en värmebölja ligger över Singapore hela tiden, inte ens när det kommer ett tropiskt skyfall, faller temeperaturen. 34 grader dagligen och det känns som 42 grader, pågrund av luftfuktigheten.
Man tycker att när solen gått ner, att det skulle bli lite svalare men det ligger runt 30 grader även då och med en hög luftfuktighet så känns det som 38. Man är ständigt klabbig på kroppen och det är något som man inte vänjer sig vid. Man vill inte tänka på vad temperaturen är i solen, men över 50 grader är den säkert och här har kineserna UV-paraply på dagen som skydd.

Om ni där hemma i kalla norden vill känna på hur det känns, så är det bara att gå in i en bastu med Singaporetemp inställd och slänga vatten på bastuaggregatet och samtidigt sitta med shorts och T-shirt och läs en bok eller ta en kopp kaffe;).

Helgen har varit lugn och skön. Lördagskvällen var goda vänner här, och vi åt kinesiska kräftor från IKEA, men de är inget att hurra för. Men Sandbergs Jansson, ljummen sillåda och köttbullar är alltid lika gott, att dessutom smaka på olika snapsar, känna de olika kryddningarna och hitta just favoriten. 1 cl snapsglas är perfekt för att kunna provsnapsa hela sortimentet av småsnapsarna utan att behöva bli berusad. Man vill ju vakna pigg och glad dagen efter eller hur?

Samtalsämnena var många under kvällen, allt från matens väg genom kroppen till prygling.
Är ni intresserad att läsa om prygling och hur det går till här i Singapore, så är det bara till att klicka på länken ovan. 

Nu skiljer det 7 timmar mellan Sverige och Singapore, eftersom vintertiden gäller. Känns extra jobbigt eftersom vi redan gått och lagt oss när ni kommer hem från jobbet, chatta kan man då bara göra på helgerna eller om man har ledig dag mitt i veckan.

Veckan som kommer och helgen är fulltecknad: Lösa tekniska problem mån-fre, plugga näringslära och engelska, SWA-walk, träning, SWA-lunch, födelsedagar att skriva om på bloggen (Märta 80 och Angelica 26), mera träning, veckans recept, Sverigebesök av Lena och Leif till helgen :), långdistansträning och så packa för tjänsteresa till Hongkong 2 nov-8 nov. Så nästa vecka bloggas det från Hongkong, men först ska denna veckan klaras av.

Hur har helg varit för er?
Hur ser veckan ut?

Tjing-Tjingeling!


Grattis Anna på din 18-årsdag!

Anna Lundin

Många kramar på din födelsedag den 25 oktober från oss i Singapore!

Kinesiskt horoskop - Råttan

Råttan är både charmerande och aggressiv. På ytan förefaller de vara lugna och samlade men är osäkra och nervösa under skinnet. De är hårt arbetande och vet hur man skall spara för att ha något kvar.

Råttan är aldrig utan beundrare då han har en stark dragningskraft. Med en glad och ljus personlighet skapar han en stor bekantskapskrets. Råttan älskar fester och andra sammankomster med mycket folk och händelser. Råttor tycker om exklusiva klubbar och föreningar där de kan umgås med likasinnade. De är extroverta och bryr sig om andra. Råttor tar god hand om sina nära och kära.

Råttor älskar verkligen pengar och kan göra mycket för att få dem. Att ta ifrån en råtta hans pengar är en svår uppgift. Han har svårt att säga nej till ett lågpriserbjudande. Trots detta är råttor ofta mycket generösa mot sina närmaste. De köper ofta saker som de inte behöver och sparar på allt de kan.

Råttor är definitivt smarta. Råttan kan sätta vem om helst av de han känner i arbete, med vad som helst. Råttor vet hur man döljer sina egna hemligheter men har en förkärlek för att lista ut andras, för att kanske vinna något på det. Det är lätt att se när en råtta är upprörd. De blir irriterade och nervösa.

Då det ligger i en råttas natur att veta allt om alla blir de ofta bra författare. De har ett bra minne och en förmåga att formulera sig väl. Råttor kan bli framgångsrika i det mesta de försöker sig på. De anpassar sig väl. De är i sitt esse när det är kris och är stora problemlösare. Deras intuition är stor och de är alltid öppna för nya möjligheter. De har ett inbyggt varningssystem så att de inte skall hamna i svårigheter. De brukar kunna se om det är för riskabelt för dem.

En av råttans största problem är att de försöker att göra för mycket på en gång. De splittrar ofta sin energi och får därmed inget gjort. Men när de väl har lärt sig att avsluta vad de har startat finns det inget som stoppar deras karriär. Råttor måste också se upp för sin egenskap att falla för erbjudanden och lockelser. De har lätt för att bli för giriga och kan därför gå på pumpen både en eller två gånger.

Råttor har stor respekt för sina föräldrar och för över detta på sina barn. De älskar sitt hem. Familjelivet är väldigt viktigt för dem. Råttor födda på kvällen eller natten brukar oftast bli de mest jäktade. Råttor lär sig mycket och tidigt. De läser mycket .
Kärleksmatch - Passar bra med:

Två råttor är det perfekta paret när det gäller passionerade kärleksaffärer, men den förföriska draken och den lekfulla apan är också lämpliga partners till den eldiga Råttan.
Den gemytlige grisen är mycket begiven på romantiska mellanspel och faller snabbt i råttans charmerande armar, men grisen går ibland så upp i sig själv att han helt glömmer sin omgivning.

Kärleksmatch - Passar bra med: Två råttor är det perfekta paret när det gäller passionerade kärleksaffärer, men den förföriska draken och den lekfulla apan är också lämpliga partners till den eldiga Råttan.
Den gemytlige grisen är mycket begiven på romantiska mellanspel och faller snabbt i råttans charmerande armar, men grisen går ibland så upp i sig själv att han helt glömmer sin omgivning.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med: Tigern är alltid på jakt efter något nytt, inte minst vad kärlek beträffar. Han inleder gärna ett förhållande med en råtta, men bryter det lika snabbt när han tror sig ha funnit en bättre partner.

Kärleksmatch - Undvik: Den strikta och korrekta tuppen ignorerar alldeles råttans fräcka närmanden, och för den självgoda hästen är det totalt likgiltigt om hon får eller inte får råttan.

Källa: Klicka här


Veckans recept - Italiensk köttfärssås

Italiensk köttfärssås

Här kommer ett recept som är mycket lätt att göra och perfekt att frysa in och ta ut till olika rätter.
Om du vill göra lasange, potatismoussaka eller bara äta en god spagetti al dente med mustig god sås till.
Varför inte grunden till ministronesoppan, koka minst 10 olika grönsaker i grönsaksbuljong några minuter och fyll på med en burk köttfärssås från frysen.
Låt familjen hjälpa till att göra såsen eller soppan, och vara delaktiga i köket och att känna doften som ångar upp från grytan gör att man känner ett välbehag, en riktig endofinkick.

Det bästa med allt är att du slipper stekoset :)!

"Buon Appetito"
 
Italiensk köttfärssås
Ingredienser för många (använd skinkgrytan)
Rikligt med kallpressad olivolja
4 st stora gula lökar
2 st solo-vitlökar
2 st morötter
1/2 rotselleri eller 4 stjälkselleri
4 msk oregano
1 tub tomatpure (100%)
4 brk krossade tomater
7 dl rött vin (kan uteslutas och ersättas med vatten eller så mycket rödvin som du vill)
6 st mörk oxbuljongtärning
4 krm grovmald svartpeppar
1200 g nötfärs
salt vid behov

Gör så här:
1. Svetta skivad gul lök, riven vitlök, grovriven morot och selleri tillsammans med oregano i rikligt med kallpressad olivolja, tills löken blivit glansig.
2. Hel i övriga ingredienser utan färsen, koka upp.
3. Lägg i färsen i den sjudande såsen och rör om så färsen finfördelas.
4. Låt nu detta sjuda sakta i minst 3 timmar med locket på.
5. Smaka av om det behövs salt.

Nu har du fått en riktigt god Italiensk köttfärssås utan stekos. Serveras med nykokt pasta, nyriven parmesanost och hackad persilja.

TIPS! Om man inte tycker om färs, så kan man göra jättesmå grytbitar av typ fransyska och lägga i.

 


Träning i skymningen!

Tommy på första varvetTredje varvet6:e varvet
Mörkt!Nymånen över BlossomsPoolen i kvällsbeslysning på Blossoms

Torsdagar är det träning som gäller och när man ger sig ut vid klockan 18 och springer i 1 timme får man vara med om skymningen och mörkret som kommer, nästan som att stänga av en strömbrytare. Det är ju likadant när vi är ute på våran gryningspromenad, när vi går ut klockan 06:00 är det kolsvart och medans vi går det första varvet på 1,7 km så börjar det ljusna lite och på det andra varvet är det ljust. Idag gick solen upp 06:47 och ikväll går den ner 18:51.

Bilderna är från träningen igår i "våran park", efteråt blev det ett dopp i poolen innan vi åt veckans recept, Italiensk köttfärssås med pasta som vi sköljde ner med ett litet glas rött, viktigt med antioxidanter.

Coffee morning med Vibecke Groth!

Vibecke Groth

Idag har jag varit på "Coffee Morning" med Vibecke Groth. Hon är medlem i SWA och har varit advokat i många år, och haft många kända fall i Norge på just sitt bord. Om ni kommer ihåg oljeplattformolyckan, Årstaolyckan , m.m. Sedan 1996 jobbar hon som domare i Norge. Men nu bor hon i Singapore tillsammans med sin man.

Att sitta och lyssna när hon berättar hur en kriminalroman växer fram, och hur många år det tar att skriva, att bara hålla reda på alla länkar i berättelsen och karaktärerna är spännande.

Advokaten Vera L. Cappelen är den personen som återkommer i böckerna.

En død fredsmeglers

Första romanen: En fredsmeglers død

Diplomaten Per Dahl hittas död vid poolen på Grand Hotell i Oslo. Dahl hade varit en viktig person i UD: s hemliga fredsförhandlingar enhet i New York. Den utredning om mordet får enorm uppmärksamhet från massmedia och underrättelsetjänster både hemma och utomlands. I mitten av allt står advokaten Vera L. Cappelen, delägare i ett större Oslo företag och försvarsadvokat till den huvudmisstänkte. Tillsammans med en kollega hon börjar göra sina egna utredningar och hitta bevis som pekar mot New York och Mellanöstern samt den välbärgade förorter Oslo

Advokatene

Andra romanen:

Advokaten Erling Winther blir mördad i en ovanligt grymma och blodiga sätt i sitt lyxiga hus i bergen ovanför Oslo. Polisen gripanden en av sina gamla bekanta, Tommy Olsen, som träffade advokaten kvällen innan i en bar. Tillsammans med Winther hustru och ett av de mest ökända karaktärer i Oslo underjorden är han misstänkt för mordet. Affärsområdet advokat Vera Cappelen har fått uppgiften att försvara Olsen. Hon börjar sin egen utredning, upptäcka bevis som pekar i flera riktningar. Men när ytterligare två mord äger rum, inser hon att hennes eget liv kan hotas, och att ett misslyckande inte är ett alternativ.

Arvesynden

Tredje romanen:

När domaren Ingvild Sunde hittas brutalt mördad på en parkeringsplats, fångster det genast full uppmärksamhet i nyhetsmedia. Sunde hade varit domare i en olaglig rättegång med förgreningar till internationell brottslighet organisationer, och misstanke leds delvis i denna riktning, dels till hennes make Axel Hammer, också en domare. Vad polisen inte vet är att offret hade en dold förflutna, och att hon kort före sin död hade beslutat att avslöja sin hemlighet.

Axel Hammer vill advokaten Vera L. Cappelen att vara hans försvarare. Öppnat sin egen utredning om Hammer begäran upptäcker hon bevis som leder till Sydafrika.

Arvsynden är en skrämmande och oroväckande aktuell svävande berättelse om människohandel, om att våga vittna i domstol - och om beklagligt att bittert. Det är också historien om en försvarare som aldrig ger upp, även om hoten mot henne få mer skrämmande och aggressiv vidare i ärendet hon får.

OBS! Översättningen är gjord automatiskt från norska till svenska, och jag har inte varit inne och ändrat något i texten om böckerna.

Mina nyinköpta böckerMina nyinköpta böcker

Ser fram emot att läsa deckare på norska och bokmål. Vibecke håller på med sin 4:e bok här i Singapore, och vem vet den kanske handlar om Singapore och att även vi i SWA är med på ett hörn;).


Man blir berörd även i bloggvärlden!

Canna

Man har sina favoriter i bloggvärlden och vissa följer man mera än andra. Så när något händer på en sådan blogg, när någon blir allvarligt sjuk, då känns det helt plötsligt som man är en nära vän.
I över en vecka klickar man in flera gånger om dagen för att se att man är på benen igen, men inget livstecken.
Men så idag på morgonen när jag slår på datorn och klickar in, så vaknar bloggen:  "Livet i en sydfransk by" till liv med ett positivt besked, mannen klarade hjärtinfakten och den akuta operationen. Så skönt att läsa att allt gått bra. Man blir berörd även om det handlar om bloggvännerna.


En cellsam historia eller som den heter på franska Il était une fois la vie!

Granatäpplen i Little India
Granatäpple

Just nu pluggar jag näringslära och läser om vilken fantastisk maskin kroppen är. Eftersom vi lever i våra kroppar blir vi lite hemmablinda och tänker inte hur det egentligen fungerar.

När man väl börjar läsa om kroppen är det svårt att inte facineras över hur avancerad och komplex kroppen är.

Kommer ni ihåg den franska tecknade serien som gick på TV 1986 och 1987, En cellsam historia eller som den heter på franska Il était une fois la vie?

När jag läser om celler hit och celler dit, DNA, RNA, ATP, proteiner, fett, kolhydrater, hormoner, vitaminer och mineraler, så ser jag dessa små tecknade figurer fara runt i min kropp och jag J. Angelica var ju 3-4 år, så jag hade väl anledning till att sitta och titta på Björnes magasin eller Bolibompa.

Vårt fantastiska matsmältnings system, matens väg genom kroppen från det vi äter tills dess att det "kommer ut". Är ni intresserad så klicka på länken: Matspjälkning

Granatäpple hör till de frukter och bär som ofta kallas för superfrukt, vill du läsa om superfrukten klickan på länken: Granatäpple

Nu måste jag pluggar vidare och göra veckans instuderingsfrågor:
Vad är ett hormon? Förklara orden steroidhormon och proteinhormon.
Vad är kortisol och vilken funktion har det i kroppen?
Vad är insulin och vilken funktion har det i kroppen?
Vad är en fettlöslig vitamin?
Vad är en vattenlöslig vitamin?
Förklara begreppet fria radikaler?
Förklara begreppet antioxidant?

Tjingeling alla bloggvänner!

En bild säger mera än tusen ord!

Här är lite bilder från helgen i Singapore.
En bild säger ju mera än tusen ord, men är det något ni undrar över så
skriv en kommentar så svara vi så gott det går.

Aubergine i Little IndiaGranatäpplen i Little IndiaLök
Morötter i Little IndiaTomater
Serangoon Road och DeepavaliBetel som köps i Little IndiaMRT-stationen Little India
Tommy får manikyrÖkenros i blom på balkongen!   OBS! Mycket giftig.På väg ut på en träningsrunda
Relax i poolen med Ipod och en spännande deckareUtsikt från vilstolen i poolenSvalka i poolen
HV71-Luleå (5-4):DBio: Julie & JuliaF1 and Mark Webber


Grattis på födelsedagen Ann-Marie!


Bild från vårfesten med SWEA 2009, Tommy och Ann-Marie


Hoppas du får en trevlig födelsedag i Sydney tillsammans med Bengt.

Många kramar från Annelie och Tommy


Veckans recept - Sandbergs fiskgryta a la Stroganoff

Sandbergs fest fiskgryta a la Stroganoff

Biff Stroganoff och förstås korv Stroganoff har väl alla hört talas om men Fläsk Stroganoff och allra minst Fisk Stroganoff är inte så vanligt eller?
Vi har faktiskt provat fläskkött och det är riktigt gott det. Men idag kommer det ett recept på fisk, och det har vi eller jag gjort sedan jag var liten, bland de första maträtterna jag lärde mig att göra tillsammans med Korv Stroganoff och potatismos, eller vad säger ni Mamma och Syrran? Håller ni med att detta är en klassiker för oss "Jonssons".

Under alla dessa år har fiskgrytan förändrats och jag har mera gjort den på mitt vis, så därför heter den Sandbergs idag istället för "Mammas fiskgryta".

Här kommer också 2 varianter, en vardags och en mera fest.

Ingredienser till vardagsgrytan för 4 pers:
600 g fast filéfisk som torsk, kolja eller sej
2 st gula lökar
2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 msk tomatpure
½ dl Heinz ketchup
1 knippe färsk dill
salt och cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att skiva löken och steka den lätt gyllenfärgad.
Lägg sedan i alla andra ingredienser, även salt och cayennepeppar efter smak, utan fisken och dill.
Låt småputtra i 5 min.
Under tiden skivar du filéerna i 2 cm tjocka skivor. Hackar dillen.
Nu lägger du i fisken försiktigt i grytan och låter det sjuda på mycket svag värme i cirka 5 minuter. Rör inte om för mycket så att fisken går sönder.
Strö precis innan serveringen över med finhackad dill och servera med nykokt potatis.

Ingredienser till festgrytan för 4 pers:
600 g fast filéfisk som gös, torsk eller kolja
200 g skalade räkór
2 st gula lökar
2 st morötter
1 bit rotselleri
3 dl vispgrädde
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
50 g smör
2½ dl vitt vin
1 st fiskbuljongtärning
1 knippe färsk dill
salt och cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att strimla morötter och selleri mycket fint.
Koka grönsakerna i 1 dl vatten tillsammans med 1 msk smör i 2 minuter.
Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, viktigt att krispigheten finns kvar.
Skiva löken och steka den försiktigt lätt gyllenfärgad i rikligt med smör.
Lägg sedan i alla andra ingredienser utan fisk, dill, räkor och de lätt kokta grönsakerna.
Glöm ej att salta och peppra efter egen smak
Låt småputtra i 5 min.
Under tiden skivar du filéerna i 2 cm tjocka skivor. Hacka dill.
Nu lägger du i fisken försiktigt i grytan och låter det sjuda på mycket svag värme i cirka 5 minuter. Rör inte om för mycket så att fisken går sönder.
Lägg i räkorna och de finstrimlade grönsakerna så att det blir genomvarmt och strö över finhackad dill.
Servera med nykokt potatis och ett gott vitt vin eller mineralvatten.

Happy Deepavali!

Girlanger och utsmyckning att köpa i Little India

På lördag är det helgdag i Singapore, Deepavali " The Festival of Lights" eller korrekt översatt, ljusets väg. Detta är den största hinduiska högtiden som utgör starten på det indiska nyåret, infaller enligt vår kalender okt/nov och den dagen det är nymåne.

Vill man känna på Deepavali-yran är det bara att åka till Serangoon Road i Little India. Under en hel månad har förberedelserna för festivalen pågått (om våran julskyltning 1:a advent och fram till jul). Folk trängs och gatorna smyckas med girlanger, glitter och färgglada lyktor som tänds på kvällstid då nattmarknaden öppnar.

Little India Arcade Serangoon Road 2009Blomgirlanger som doftar underbart

Igår gick jag en guidad vandring med SWA (Scandinavian Women's Association) i Little India och hemifrån Blossoms till "Indien" tar det bara 6 min med MRT. Att komma upp från tunnelbanan, känna dofterna, ljuden, färgerna och uppleva atmosfären. Här får man verkligen uppleva som man kommer till ett annat land och Indien, är bara korna som saknas på gatorna;).

Vi började guidningen med att ta oss en titt inne i Tekka Centre, som är en saluhall och känd för sitt stora utbud av kryddor och färska varor. På denna plats födde man upp boskap, runt 1870. Därav namnet Buffalo Road (se foto från förra inlägget, Serangoon Road).

Kameez, enklare indisk klädselFårstyckningBlomstånd

Sedan gick vi en sväng i Little India Arcade som är ett område med bevarade shophouse. I arkaden ligger butiker som just nu under Deepavali säljer mycket girlanger och oljeljus men framför allt säljes färgglada tyger till sari. Sarin består av ett 5-6 meter långt tygstycke, som bärs över en blus, över ena axeln och strax under bröstbenet under andra armen, vikt enligt ett särskilt mönster för att sitta väl, sedan fastsatt med en form av nål. Sarin kompletteras också av en underkjol.
Klicka här om du vill lära dig att ta på en sarin.

Del av Sri Veeramakaliamman-templet

Nu var det dags för ett besök i , är ett av de äldsta hinduiska tempel i Singapore (1881). Templet är helgat åt gudinnan Kali som är hustru till Shiva. Hon har vissa likheter med gudinnan Parvati, som också ses som maka till Shiva. Kali är självständig och ofta aggressiv, men samtidigt ofta ömsint och kärleksfull.

KaliSri Veeramakaliamman-templetGaneshaGlada präster

Prästerna börjar med att städa templet vid klockan 5 på morgonen och sedan byter de sari på Kali, hon har en ny varje dag, alltså runt 365 olika varje år, sedan säljs dessa sari en gång om året och pengarna går till välgörenhet.

Ganesha, som man lätt känner igen som guden med elefanthuvudet, är en av de mest populära gudarna inom hinduismen. Han är visdomens gud, och även den som hjälper människan att övervinna hinder och svårigheter. Han är son till guden Shiva och gudinnan Parvati, och kallas ibland även Vinyakar (kunskapens gud) eller Vighneshwer (guden som röjer undan hinder).


Komala Vilas RestaurantSWA äter Paper DosaiPaper Dosai

Nu var vi alla hungriga och dags för dagens nya upplevelse, att äta utan bestick. Guiden hade bokat plats på den mest populära restaurangen i Little India (känd för sin vegetariska mat) Komala Vilas Restaurant. Populär är den nog för att det är billigt och synd att kalla den restuarang, mera korrekt är matställe. 2,50 för en Paper Dosai som är en enkel pannkaka med tre olika röror, Att äta pannkaka med röror och försöka få i sig endast med höger-handen var inte lätt.

Serangoon Road 1890Serangoon Road 2009
Serangoon Road 1870 och 2009

Innan jag tog tunnelbanan hem gick jag en sväng till Mustafa, ett stort shopping-center i Little India som har öppet 24 timmar om dygnet. Inhandlade bland annat några brynjor till Tommy, perfekt att ha under skjortan i den tropiska hettan när man är tvungen att stänga till i halsen med en slips dessutom. Detta gäller endast dagtid här i Singapore.  OBS! På kvällen klär man ner sig, ingen slips. Kavaj andvänds inte här, de som har kavaj här är förmodligen affärsmän som inte kollat upp dress koden för Singapore.

Ikväll fredag, ska Tommy och jag ner till Little India och uppleva finalen på Deepavali för idag är det Deepavali-afton. Imorgon när det är helgdag är allt stängt här och alla är hemma och fira precis som vi gör julafton och juldagen.

Happy Deepavali på er alla bloggvänner och tänd lite extra med ljus ikväll till fredagsmyset och fira ni också.
Kram Annelie och Tommy


Hur såg Singapore ut på 1800-talet?Idag blandas orientens mystik med lyx och djungel i Singapore, men hur såg det ut här och hur var det att leva på 1800-talet i "The Lion City".
Vi har varit och köpt på oss två böcker med gamla fotografier och om Singapores historia, 1819-2000.
Ska bli spännande att läsa och speciellt titta i, en bild säger ju mera än tusen ord.
Här kommer några bilder från böckerna.

Serangoon Road 1890South Bridge Road 1890
Raffles Hotel 1890Boat Quay 1926
Orchard Road 1870
Orchard Road 1870


Början på ett nytt högt hus!
Innan man börjar bygga här i Singapore, placerar man ut dessa block för att se hur marken reagerar när den beslastas. Varje betongblock väger 1 ton.
Drygt 1 vecka står pyramiden där, och innan borrar men ett djupt hål och placera mätinstumenten.
Platsen som ska börja bebyggas är intill Blossoms, mot Upper Serangoon Road och våran park. Condots namn är 8woodleigh, intresserad av en lägenhet så klicka på länken.

Parc Mondrian

När vi var här i April 2008 och tittade på Singapore för första gången, så var det bara ett stort hål som man grävde ur när vi tittade på våran lägenhet i Blossoms. Nu kan ni se hur huset Parc Mondrian har växit fram på 1½ år. OBS! Kolla det låga huset bakom nybygget, kan inte vara roligt att bo där nu.


Vad har Buddistmunkar och svenska Interpol gemensamt?


ChanelLouis VuittonGucciSnygg kille
Jimmy ChooGuessKate spade

Tommy vaknade på lördagen och kände  sig sjuk, sjuk på att åka ner till Orchard Road och shoppa. Man kan säga att  man verkligen trodde han var sjuk, eller kors i taket. Händer inte för ofta.

Så efter några timmar åker vi ner till Orchard Road och strosa runt bland alla affärer, det finns lite att välja på så att säga. Ni kan se några ställen som vi stannade till på, enligt bilderna ovan;).

Lunch åt vi på Borders bookshop, Chicken Waldorf Sallad.
I bokhandeln kör man stenhårt med Stieg Larssons böcker.

Bokstånd med Stieg Larsson

Inköp under turen idag blev:
Löpardojjor av märket Mizuno

Tommys favoritdoft
Tommys favorit doft blev också inhandlad på Tangs
Och Annelie köpte en väska av märket Salomon, en midjeväska;).

På Orchard Road ligger också ett Singapore Post kontor och om du går in där för att köpa frimärken etc. så kan du också ta dig en liten Whiskypinne av märket Chivas Regal, lite roligt.

Singapore Post där du också kan dricka Chivas.

Nu var klockan sent på eftermiddagen och vi kände inte för att åka hem, för att ganska snart ge oss ut och äta middag. Bestämt sedan tidigare på brotzeit där vi skulle äta . Så var vore inte bättre än att åka till Swissôtel och våran favoritbar, New Asia Bar för att dela på en flaska MOËT & CHANDON innan vi åker ner till brotzeit och för att se skymmningen komma över Singapore, finns ingen bättre plats.

Nu börjar ni nog undra vad det här med buddistmunkar och svenska Interpol har med detta att göra och vad de har gemensamt.

De var på New Asia Bar när vi var där. Man är ju inte van att se buddistmunkar på en bar och speciellt inte på 71:a våningen, samtidigt kommer ett stort gäng svenskar in och det visar sig att det är Interpol som bor på hotellet och ska ta sig en Singapore sling. De slår sig ner intill oss och vi hejar, dumt att sitta och lyssna och inte ge sig till känna att man är svensk och förstår vad de pratar om. Först så trodde de att vi också jobbade på Interpol.

Vi berättade att vi bodde här och vi kan säga att de visste inte mycket om Singapore. Att det finns dödsstraff och spöstraff visste de inte. Vi berättade en massa fakta och om man kladdar med spray på väggar etc så får man spöstraff, tillslut så sa chefen för svenska Interpol att hon börjar gilla detta landet;).

Varför är Interpol i Singapore?
Generalförsamlingen har sin 78:e konferens här och för att ordförande i Interpol är Singaporeian.
Ordförande är herr Khoo Boon Hui, valdes vid den 77: e Interpol generalförsamling som hölls i St Petersburg i oktober 2008. Herr Khoo kommer att fungera som ordförande fram till 2012.

Här i Singapore kommer det att krylla av Interpol fram till den 15 oktober då konferensen är slut.

Buddistmunkar på NewAsiaBarSchweinehaxeAnnelie på NewAsiaBar

Efter detta tog vi en taxi hem för att lyssna på sportradion på webben och HV.
Nu gick det inte så bra för HV mot Skellefteå denna gången, men med bättre spel nästa gång så ska det lösa sig.
Heja heja HååVeeBlåå.

HååVeeBlåå


Vad har Buddistmunkar och svenska Interpol gemensamt?

Svar kommer senare idag. Men skriv gärna en kommentar vid ni tror.


Holland Village, pedikyr och manikyr, Orchard Road

PRADA
grön mangosalladSpinelliSnacka om platt TV

Honungsfällan med Unni Lindell finns i min Ipod och den är så spännande, jag lyssnar på den hela dagen.

Fredag och en heldag för mig själv. Började med att åka till Holland Village och göra pedikyr och manikyr.
Efter att blivit ompysslad var det dax för lite lunch på Thai Express som ligger intill.
Givetvis blev det färsk limejos, soft shell black pepper crab och grön mangosallad.

Tar bussen ner till Orchard Road och går av vid Borders, en stor bokhandel och bläddrar i en fotobok om Singapore med bilder från början av 1900-talet. Bestämmer mig för att köpa den men eftersom den är ganska tung väntar jag med inköpet tills Tommy är med och bär kassar. Blir idag lördag :D. 

Vandrar videre och in i ION, ett nytt shoppingpalats. Besöker PRADA och det behöver ju inte mera beskrivning.

Nu var jag fikadax och favofiket  Spinelli var inte långt borta, där blev det en dubbel espresso och Mexican Wedding Cake. Där sjönk jag ner i en fåtölj inne i det kylda fiket och lyssnade på honungsfällan i minst 2 timmar innan jag började gå vidare på Orchard Road ner till Plaza Singapura där jag tog MRT hem.

Hemma blev det ett glas rött med lite franska ostar och lyssnade på den mycket spännande upplösningen på honungsfällan.

Grattis på födelsedagen Susanne!

Susanne Sandberg

Många kramar från oss på din födelsedag.

Kinesiskt horoskop - Tigern

Tigrar är både färgstarka och oberäkneliga. Deras energi och livskärlek är stimulerande. De älskar att befinna sig i centrum och blir sällan osedda. De är otåliga och letar alltid efter action. När de är upprörda talar de fritt ut hjärtat.

Trots sitt temperament är de kärleksfulla och tillitsfulla. De har även en stor portion humor. De gillar människor och hjälper gärna den som är i nöd. Tigrar söker äventyr och blir ibland rebeller. De påtalar gärna samhällets fel och brister och de stöder ofta protester. Även personer som inte samtycker med en tigers ståndpunkt gillar hans sätt att hantera den.

När en tiger är skadad eller ledsen vill den ha 100% support och tröst från sina nära. Logik tilltalar inte en tiger - de gör hellre saker baserat på känslor. De lyssnar väldigt noga på vad du säger till dem men sedan gör de vad de själva vill. De ger aldrig upp och kan alltid starta om från början igen.

Människor som är födda under tigerns år har ett superego. Försök att inte skada deras känslor - de kommer troligen aldrig att förlåta dig. De är romantiska, passionerade, och lekfulla. De är även extremt svartsjuka och vill äga sin älskade. Ifall de inte lär sig att tygla sina känslor kan de få svåra problem. De älskar livet och vill leva det fullt ut. Tigrar ger sig in i nya saker med stor optimism. De är väldigt generösa när du har behagat dem.

De är bra värdar och ser till att du blir väl omhändertagen. De är intensiva till sättet och de har en förmåga att inspirera andra på grund av sitt sätt.

Kärleksmatch - Passar bra med:
Den gudabenådade draken är en förträfflig partner till tigern. Båda avskyr alla former av fängelse och uttrycker sin kärlek i djupt passionerade förhållanden.
Den eleganta och ofta mycket vackra hästen kan få mycket nöje med tigern, och en manlig häst visar prov på stort tålamod under tigrinnans perioder av osäkerhet.

Alla grisar gillar att slå runt emellanåt och den generösa tigern betalar gärna notan. Den annars så oroliga och spända hunden uppträder förvånansvärt avslappnat tillsammans med en kvinnlig tiger, men måste se till att inte låta sig imponeras alltför mycket av hennes begåvning.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med:
Råttan och tigern är lika passionerade båda två, men de lyckas sällan få till ett bestående kärleksförhållande. Råtthannen kan uppfattas som väl falsk av tigerhonan, när det verkligen gäller.

Kärleksmatch - Undvik:
Två tigrar är heller inget lämpligt kärlekspar, rastlösa och ombytliga som de är.
Tigerns största utmaning är dock oxen, då ingen av dem har minsta förståelse för varandras romantiska behov. De båda befinner sig på känsloskalans båda ytterkanter och bör undvika varandra som pesten.

Källa: Klicka här


Veckans recept - Badjo pizza a la Sandberg

Badjo pizza a la Sandberg
Rödlök, bacon och cayennepeppar

Här kommer en riktig favorit när det gäller snabbmat för oss här i Singapore.

Det började med att vi har en favoritpizza i Jönköping som heter Badjo och finns som lunchpizza på Twin City i Jönköping. Visst finns det vedeldade pizzerior här i Singapore, och som nästan gör något liknande. Så jag kom på något när jag såg i frysdisken, Dr Oetker Ristorante Pizza Mozzarella. Om man kompletterar med rödlöksklyftor, lägger på bacon, in i ugnen 12 min och sedan pudra på cayennepeppar så får man en Badjo a la Sandberg.

Tips är att ha ett lager med Dr Oetker Mozzarella pizza i frysen, alltid några paket bacon i kylen eller frysen och rödlök brukar man ju alltid ha i grönsakslådan, så kan du alltid fixa till en god pizza.

Ingredienser för 2 pers (4 pers för aptitretare)

1 st Djupfryst Dr Oetker Ristorante Pizza Mozzarella
½ rödlök
3-4 skivor bacon i bitar

Gör så här:

1. Sätt på ugnen till 250 grader
2. Klyfta rödlöken, dela baconskivorna i 5 delar
3. Ta ut pizzan ur frysen och lägg först på rödlöken, sedan baconbitarn och sätt in i ugnen ca. 12 min.
4. När pizzan kommer ut ur ugnen pudrar du över cayennepeppar och delar den sedan i tårtbitar.

Passar utmärkt till ett rödvin med Carmenère, vindruva som idag betraktas som Chiles egna, fast den kommer ursprungligen från Bordeaux. Men det är en annan historia, vill du veta mera klicka på länken ovan.

Grattis Cajsa på 1-årsdagen!

Cajsa Johansson, midsommar 2009 i Fagerhult
Foto från midsommarafton 2009 i Fagerhult

Många kramar från oss på din 1-årsdag.

Bali - De tusen templens ö eller ryssarnas "Kanariö"

Risterrass - Bali

Nu har vi varit på Bali och vi är väl inte så imponerade av det vi såg. Resekatalogerna överdriver lite med att Nusa Dua är ett lugnt och lite lyxigt område på Bali. Här hittar du några av Balis finaste stränder med vit sand och lugnt vatten. Vit sand hittade vi inte, mera beige med svart lavasand iblandad. Lugnt är synd att säga för här åktes det med motorbåtar där fallskärm, bananbåt, luftmadrass drogs fram och tillbaka så länge det var högvatten tillsammans med scootersrace.

Stranden
Lyxigt kan man kanske kalla det med alla lyxiga hotell som ligger där, men för oss är lyx en ensam strand där man bara hör vågorna och känner stillheten. Här kändes det mera som att komma till Kanariöarna.

Det exotiska med Bali är att hyra en egen guide som tar dig upp i bergen bland heliga vulkaner, hantverksbyar, tempel och till risterrasserna. Vår guide kom och hämtade oss tidigt på morgonen och var tillbaka 8 timmar senare.

Balinesisk dans

Efter att vi stannat och tittat lite på Balinesisk dans åkte vi vidare upp till Kintamani för att kunna se Batur 1717 m ö h innan molnen kommer. Det är den mest aktiva vulkanen på Bali och en av Inondesia mer aktiva sådana. Under de senaste århundradena, Batur har haft ett antal mindre utbrott med några års mellanrum. Senaste större utbrott med lavaflod var 1999-2000, men varje år så puffar den ut lite rökringar, då och då.

Vulkanen Batur

Här uppe i bergen är klimatet svalare, tempot lugnare och man kan se fantastiska vyer med risterrasser och dalgångar.

På tillbaka resan stannde vi till i hantverksbyn Ubud där vi tittade på trä-, batik- och silverarbeten på olika ställen.

På Bali finns det över 20.000 tempel och några tempel han vi med att stanna vid och besöka.

Tommy i ett hindi tempel på Bali
Grishuvud som luktade Huvud av frönHuvud utav grissvålar

Indonesien är det 4:e landet folkmässigt störst i världen med en ungefärlig folkmängd på 239 miljoner invånare, och den största muslimska befolkligen i världen. Bali har ca 3,5 miljoner inv. varav 90% av dessa är är Balinesiska hinduer. Så på hotellet var det "pork bacon" och i templen fanns det riktiga grishuvud som luktade apa.

Balineserna är glada och vänliga och att det är billigt där, men man blir inte klok på valutan. När man växlat till sig lite fickpengar i indoneiska valutan var man helt plötsligt mångmiljonär. För 1000:- sek får man cirka 1.428.572 Indonesien Rupiah. Då kan ni tänka hur tjock plånboken blir om man växlar in några tusen.

Vy från solstolen på Grand MirageStrandenVy från hotellet
BatteriladdarplatsenDukat för romantisk middag till kvällenVy från badrummet till sovrummet

Hotellet Gran Mirage Resort var bra och rummet Romantic Ocean-view. På balkongen njöt vi av Tio Pepe och Glenfiddich och havsutsikten.

Tio Pepe and Glenfiddich

Annelies favorit: Tio Pepe - Världens mest sålda Fino, kompromisslöst torr, serveras alltid kall från kylskåpet, fantastisk till särskilt salta tilltugg som skinka, chorizo, oliver, nötter, Manchego-ost, bröd och olivolja.

Tommys favorit: Whisky - Single Malt Scotch Whisky, helst 15-åringar eller äldre, Macallan och Glenfiddich hör till några av favoriterna.

En restaurang som vi kan rekommendera är Bumbu Bali, trevlig miljö med underbart god traditionell Balinesisk mat. Glöm ej att boka bord.

Bumbu BaliSate

Varför skrev vi ryssarnas Kanariö, för att det kryllade av ryssar och mera kommer det enligt guiden, och det är som mest ryssar i december-januari, speciellt över jul och nyår.

Sammanfattning skulle vi nog åkt mera guidade turer och mindre sol/bad. Sol och bad finns ju i Malysia och speciellt på Rawa Island som vi tycker är paradiset, men kulturen på Bali är spännande.

Tommy tillsammans med våran guide och chaufför

Tommy tillsammans med våran guide och chaufför "Ettan". Man döper sina söner så, förstfödde sonen heter Ettan om man översätter till svenska, 2:e sonen Tvåan, 3:e Trean och 4:a Fyra, men sedan börjar man om på Ettan igen. Men att förklara hur det sociala går till på Bali skulle ta alldeles för mycket tid att förklara, får bli en annan gång.


Grattis Johan på 18-årsdagen!

Johan
Foto från 2004.

Många kramar på din födelsedag den 3 oktober från oss!

Kinesiskt horoskop - Råttan

Råttan är både charmerande och aggressiv. På ytan förefaller de vara lugna och samlade men är osäkra och nervösa under skinnet. De är hårt arbetande och vet hur man skall spara för att ha något kvar.

Råttan är aldrig utan beundrare då han har en stark dragningskraft. Med en glad och ljus personlighet skapar han en stor bekantskapskrets. Råttan älskar fester och andra sammankomster med mycket folk och händelser. Råttor tycker om exklusiva klubbar och föreningar där de kan umgås med likasinnade. De är extroverta och bryr sig om andra. Råttor tar god hand om sina nära och kära.

Råttor älskar verkligen pengar och kan göra mycket för att få dem. Att ta ifrån en råtta hans pengar är en svår uppgift. Han har svårt att säga nej till ett lågpriserbjudande. Trots detta är råttor ofta mycket generösa mot sina närmaste. De köper ofta saker som de inte behöver och sparar på allt de kan.

Råttor är definitivt smarta. Råttan kan sätta vem om helst av de han känner i arbete, med vad som helst. Råttor vet hur man döljer sina egna hemligheter men har en förkärlek för att lista ut andras, för att kanske vinna något på det. Det är lätt att se när en råtta är upprörd. De blir irriterade och nervösa.

Då det ligger i en råttas natur att veta allt om alla blir de ofta bra författare. De har ett bra minne och en förmåga att formulera sig väl. Råttor kan bli framgångsrika i det mesta de försöker sig på. De anpassar sig väl. De är i sitt esse när det är kris och är stora problemlösare. Deras intuition är stor och de är alltid öppna för nya möjligheter. De har ett inbyggt varningssystem så att de inte skall hamna i svårigheter. De brukar kunna se om det är för riskabelt för dem.

En av råttans största problem är att de försöker att göra för mycket på en gång. De splittrar ofta sin energi och får därmed inget gjort. Men när de väl har lärt sig att avsluta vad de har startat finns det inget som stoppar deras karriär. Råttor måste också se upp för sin egenskap att falla för erbjudanden och lockelser. De har lätt för att bli för giriga och kan därför gå på pumpen både en eller två gånger.

Råttor har stor respekt för sina föräldrar och för över detta på sina barn. De älskar sitt hem. Familjelivet är väldigt viktigt för dem. Råttor födda på kvällen eller natten brukar oftast bli de mest jäktade. Råttor lär sig mycket och tidigt. De läser mycket .
Kärleksmatch - Passar bra med:

Två råttor är det perfekta paret när det gäller passionerade kärleksaffärer, men den förföriska draken och den lekfulla apan är också lämpliga partners till den eldiga Råttan.
Den gemytlige grisen är mycket begiven på romantiska mellanspel och faller snabbt i råttans charmerande armar, men grisen går ibland så upp i sig själv att han helt glömmer sin omgivning.

Kärleksmatch - Passar bra med: Två råttor är det perfekta paret när det gäller passionerade kärleksaffärer, men den förföriska draken och den lekfulla apan är också lämpliga partners till den eldiga Råttan.
Den gemytlige grisen är mycket begiven på romantiska mellanspel och faller snabbt i råttans charmerande armar, men grisen går ibland så upp i sig själv att han helt glömmer sin omgivning.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med: Tigern är alltid på jakt efter något nytt, inte minst vad kärlek beträffar. Han inleder gärna ett förhållande med en råtta, men bryter det lika snabbt när han tror sig ha funnit en bättre partner.

Kärleksmatch - Undvik: Den strikta och korrekta tuppen ignorerar alldeles råttans fräcka närmanden, och för den självgoda hästen är det totalt likgiltigt om hon får eller inte får råttan.

Källa: Klicka här


Veckans recept - Wasbikött eller Pepparrotskött

Pepparrotskött

Idag kommer veckans recept redan på torsdagen eftersom vi ska åka till Bali i eftermiddag, och datorn får stanna hemma på Blossoms. Ska bara (som Alfons Åberg brukar säga) hinna med att lägga ut en födelsedagshälsning för imorgon, innan vi åker. Åter vid bloggen tisdag morgon.

Nu när hösten kommer så tycker jag att husmanskost passar extra bra och varför inte pepparrotskött. Kokt kött är ju så smidigt att göra och det sköter sig själv på spisen. Koka gärna rejält med kött så det räcker till många portioner som kan frysas in. Variera också med olika såser som dill, senap eller curry.

Varför skriver jag wasabi? Det är för att jag inte hittade någon pepparot idag, men jag tycker wasabi blir en bra ersättning här i Singapore.

Ingredienser för
4 port:
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog (älgkött kan tillagas på samma sätt, nu när det börjar bli älgjaktstider)
1 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1 gul lök
1 morot
2 kvistar persilja
10 vitpepparkorn
1 lagerblad

Pepparrotssås eller wasabisås:
4 dl buljong från köttkoket
2 msk vetemjöl
3 msk vatten
1 dl grädde, 40%
1/2 - 1 dl finriven färsk pepparrot eller wasabi efter tycke och smak
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev. på mer vatten och salt så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort ev skum som bildats i grytan med en sked. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i grytan. Låt kött och grönsaker koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, minst 2 timmar. Prova med provsticka. Låt köttet vila i buljongen 15-20 min innan det skärs upp.

Sås:
Koka ihop buljongen till lagom god smak och mät upp och sila ner buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i buljongen. Koka upp och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde och pepparrot/wasabi. Smaksätt med salt och peppar.

Servera köttet i skivor tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen. Vi äter kokt blomkål istället för potatis tillsammans med broccoli och morötter.


RSS 2.0