Veckans recept - Rabarberpaj

Svenska flaggan

Nu när vi snart varit i Singapore i 10 månader och vi snart ska vi åka hem på semester, så börjar man fundera på vad man är sugen på att äta, och vad man saknar från Sverige i matväg. Det första vi kom på var Hugos isterband från Örserum. Denna isterband som är rökt, syrlig och helt underbara tillsammans med kokt färskpotatis och vit tjock sås, kryddad med kryddpeppar. Allt annat kan vi faktiskt fixa här nere i Singapore. Det ska vara Lulles bredbara gräddpastej med färsksaltad västeråsgurka som  Annelie längtar efter också, även stekt strömming. Frågan är också om vi kommer att få uppleva nyplockade kantareller. Den doften i svampkorgen och nystekta kantareller i pannan.

Vad tror du Anders? Hur ser läget i skogen vid den tiden, hinner vi med detta innan vi far tillbaka till Singapore?

Något som vi inte har sett i affärerna, är rabarber och om det överhuvud taget finns i Singapore, det är frågan. 
Nu vet jag inte, om de är färdiga hemma i Sverige, men jag tror att rabarberknopparna har tittat upp för länge sedan. Här kan man köpa djupfryst rabarberpaj på IKEA, men det är inte samma sak som att göra den själv med rabarber som växt på egna täppan. Så denna rabarberpaj nedan längtar vi också efter förstås.

Smulpaj med rabarber

4 personer

Sätt på ugnen, 225°C

Gör smuldegen


100 g smör

2 msk socker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn


Smält fettet i kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn.


500 g rabarber (ca. 1 liter skivade)

1 dl socker

1 msk potatismjöl


Välj ganska spröda rabarber.

Drag av skalet på de grova. Skär i tunna skivor. (Blanda gärna rabarberna med några skivade jordgubbar).

Blanda socker och potatismjöl med det skurna i en pajform.

Fördela smuldegen över fyllningen.

Grädda i mitten av ugnen tills smuldegen har fått färg och fyllningen mjuknat och saftat till sig, 15-20 min.

Serveras med hårt vispad grädde som är vispad med 1 tsk socker.


Valborg och Första Maj i Singapore!

Singapore

Om vi vill fira valborgsmässofirande är det bara för oss att ta sig till Svenska kyrkan, där är det vårtal, allsång, brasa och korvgrillning. Svenska kyrkan ligger högt uppe med utsikt över en av världens största containerhamnar. Vägen upp är en utav de brantaste och slingrigaste här, finns inte många taxibilar som vill köra upp. På vägen upp finns det trafikvarningsskylt för skidåkare (skojskylt men ändå riktig från Sverige) och vägen heter Haralds vej. Svenska kyrkan och Norska kyrkan delar på kyrkan tillsammmans, fast det är mest norrmän här.


Hur är det då med Första Maj här i Singapore. Jo, vi är lediga men att gå något första majtåg här är helt förbjudet,  och.... Men man har ett "speakers corner"som öppnades 2000, man måste månader i förväg skicka in en ansökan, och talet nedskrivet och det beviljas inte om det handlar om politik, ras, religion eller livet i Singapore. Men från och med 1 september 2008 ska man inte behöva skicka någon ansökan till polismyndigheten, men man måste registera sig online på sidan National Parks SIngapore. Vi ska åka och titta vad som händer där egentligen första maj.

Ska bli spännande att titta på TV och se hur de rappoterar från andra delar av världen, eftersom .... Kommer de att visa något över huvud taget eller visar de kravaller från något arkiv.

Singaporeianerna tror...Vi har frågat och fått detta svaret.
Är du nyfiken på texten som skulle varit skriven på punktlinjen så får du mejl oss, då skickar vi texten. 
annelieochtommysandberg@hotmail.com.


Vad sysslar man med i Singapore denna lediga dag när man inte går första majtåg eller åker till sommarstugan, gäver i trädgårdslanden, sår dill och morötter (tänker på Sverige som ni förstår). Presidenten öppnar sin storslagna park, Istana för 1 singdollar och vill du också komma in och titta hur han bor kostar det 2 singdollar till, och kanske kan du också bli fotograferad tillsammans med honom.


Tommy och jag skullepå lördag besöka ett ålderdomshem och se hur de gamla och fattigaste har det här. Vi har redan varit och köpt presenter som vi skulle ta med, och det är ätbart. Föreståndaren för hemmet ringde igår att regeringen beslutat på grund av svininfluensan besöksförbud på hemmet och på sjukhus. I skrivande stund 07.40 AM, 30 April är det 17 personer som varit intagna med symtom och har resehistoria bakom sig, men 14 av dessa var okeylah, 3 stycken väntar på  provsvar.


Ni får läsa på bloggen om detta besök när svininfluensan lugnat sig. Ska även skriva då om hur det är att bli gammal, om man inte har gott om pengar. 
På tal om det här med SARS, svin-, och fågelinfluensa i världen, så har jag funderingar, men det återkommer jag till om min teori vid ett senare tillfälle. Det är mycket spännande tankar som flödar i hjärnan i hettan här i Singapore vill jag lova.


Vill du läsa lite fördjupning om mänskliga rättigheter, så klicka på länken som svenska regeringen har till Mänskliga rättigheter.


Nu ska vi koka ihop veckans recept!


Lösögonfransarnas land, Singapore!

Det dröjde inte lång tid, när vi flyttat hit utan att  jag skulle köpa svart permanentfärg till mina ögonfransar, i Singapore.
Den uppgiften att hitta detta preparat, här skulle vara som att leta efter en nål i en höstack och samtidigt innerst inne veta att det inte ens finns någon nål att leta efter. Varför har jag frågat mig många gånger, tog jag inte med ett sådant litet paket i resväskan. Man lär sig alltid något. Ni tänker, att det är ju enkelt, det är ju bara att ringa hem och be att någon skickar med posten. Nix så funkar det inte. Man får inte skicka något med med konstiga  vätskor som går med flyg om man inte sitter själv på planet och posten går ju med flyg och inte med båt.  Så jag fick vänta ända till jul, då hade Angelica med sig lite ögonpermanent. När man har mycket ljusa ögonfransar kan det vara skönt att slippa måla med mascara varje dag i denna värme och när man slappar vid poolen.


Men nu till detta med lösögonfransar. När jag går runt och letar efter ögonfärg så finns det bara lösögonfransar i alla de former, längder och gud vet vad. Kinsesiska kvinnor och deras ögonfransar, har ju knappast några långa ögonfransar utan bara några millimeter. Deras ögon passar liksom inte med lösögonfransar men ändå så envisas de med att klistra och ordna detta tidigt på morgonen, så många så man tror inte det är sant. Åker man buss eller MRT på morgonen kan jag studera om de lyckats bra eller dåligt med klistringen.
Kan inte någon tala om för dessa kvinnor att de är mycket vackrare utan lösögonfransar.

Grattis på födelsedagen Tobias!

 

Många kramar från oss på din födelsedag.
Det är svårt att hitta några bilder på dig och om jag går tillbaka till arkivet så har vi ett helt gäng bilder på dig när du tar studenten. Så det får bli en bild från juni 2005. Minibilden nedan är från midsommar 2008.

Tobias Johansson


Grattis på födelsedagen Astrid!

Skål och grattis!

Skål och grattis på födelsedagen från oss


Vandring bland kinesiska tempel i Chinatown

Jag, Annelie brukar följa med på många guidade vandring i Singapore som SWA och SWEA anordnar och nu tyckte jag det var läge att visa Tommy lite av vad jag ser och upplever.


Yueh Hai Ching TemplespiralrökelseYueh Hai Ching Temple
Brännkärl

Vi började med att åka tunnelbanan till Raffles Place och tar oss till Phillips Street, mitt till finanskvarteren och de höga skyskraporna. Mitt bland dessa skyskrapor ligger Singapores äldsta Taoisttempel, , byggt 1826. Det byggdes av utvandrare från Swatow som tack för den säkra resan över havet. Spiralrökelser finns det gott om i detta tempel och taoister bränner också låtsaspengar etc. i brännkärl till sina döda, de kan behöva detta under sin resa i helvetet innan de kommer till himlen. Man kan säga att det är rökigt i detta templet så att det sticker och svider i ögonen.
Nu tar vi oss vidare till gatan Telok Ayer Street och på denna långa gata finns det en mycket att titta på. Först kommer vi till The Fuk Tak Chi Templet som numera är ett museum. Originaltemplet byggdes 1824 och var ett av de äldsta i Singapore. Det byggdes av Hakk- och Kantonesutvandrare. När man renoverade 1998 så blev det ett museum istället och här kan man se olika föremål. Men för oss svenskar är detta inte något som vi upplever som gammalt. I Sverige där kan vi snacka antikviteter. Bakom museumet eller i direkt anslutning ligger det ett shoppingcenter med restauranger och fikaställen.


Tan Hock Seng pastry shop

På nummer 86 så ligger som säljer kakor, jordnötskakor, godis och mandelskorpor. Detta är ett bageri där det känns som hela släkten bakar kakor.


På nummer  128 ligger det en liten loppis, här finns allt i gamla prylar. Ett besök är ett måste helt enkelt.

På nummer 130 finns Ban Choon som säljer medicinalörter för traditionell kinesisk medicin (TCM).

Torkade ödlor


Vi går förbi en moské som heter Nagore Durga Shrine, den byggdes mellan 1828-1830.Havsgudinnan Ma ZuGudinna av barmhärtighetKakelvägg i templetDörr till templet

Nu kommer vi till , ett av Singapores älsta Hokkien tempel, började byggas ett litet tempel 1821 men det stora blev klart 1839-1842. Materialet till templet kommer från Kina. Detta är också ett Taiostempel. Templet har renoverats vid flera tilltällen, sist 2001. Sjömän från Dujian byggde templet på den plats där de tackade gudarna efter att ha kommit lyckligt i land i Singapore. I dag söker sig såväl unga som gamla till templet för att tacka havsgudinnan Mazupo.


Nu kommer vi till ytterligare en moské, The Al Abrar Mosque som började byggas 1827. Utmed hela denna gatan gick strandlinjen på den tiden och detta var den första platsen alla imigranter kom till när man kom till Singapore.

 Siang Chor Keong Temple

Nu viker vi av från gatan ner till Amoy Street och där ligger i hörnet, ett litet tempel och även det ett taiosttempel. Detta är byggt 1825 av Kantoneser och Hakka.

shophouse i Chinatownshophouse i Chinatown


Nu tar vi oss in i en smal gränd och upp till Ann Siang Hill, som var en gång i tiden en plantage för kryddnejlika och muskot. Här finns det finns det rikt utsmyckade shophouse på slingriga gator. Här ligger bland annat Nordic Style, en svensk affär som säljer saker från skandinavien som porslin, möbler, tyg, kläder från skandinaviska designers och mycket mera.


Efter den här turen i tryckande värme är det skönt att få sätta sig ner och ta något att dricka och  i korsningen Ann Siang Hill och Club Street passar perfekt. OBS! Glöm inte att dricka mycket vatten under turen, vattenflaskan är en nödvändighet om man inte ska drabbas av vätskebrist.

Beaujolais Wine Barkorsningen Ann Siang Hill och Club Street


Efter ett stopp och ett glas vin på Beaujolais så fortsätter vi Club Street upp innan vi viker av ner till turisternas Chinatown med alla marknadstånden. Vi tog oss ganska snabbt igenom detta för att ta MRT (tunnelbanan) hem till stationen Potong Pasir och knappt 10 minuters promenad till Woodleigh Close och Blossoms.


Kontraster i Chinatown


Innan söndagsmiddagen deklarerade vi, med några enkla knapptryckning så var det över innan vi gick till  Little India och Apolo Banana Leaf och åt på bananblad, nu var vi mätta och goda och laddade för Formula one på TV som startade klockan 20.00 lokal tid här. Efter detta var klockan mycket och dags att ladda batterierna för måndagen i ett väl kylt sovrum.

Vilda djur i Singapore – Javan Myna

Javan Myna

Javan Myna (Acridotheres javanicus) kom från Java och upptäcktes i Singapore på 1920-talet och är nu den vanligaste fågeln i Singapore. Javan Mynas är asätare och missar aldrig en möjlighet till en gratis måltid. När du går från utefiket så är den genast på plats och hackar i reseterna. Det är också den fågel som vaknar först och flyger ut till sina positioner, ex. om det finns något kadaver på vägarna efter nattens trafik. På kvällarna samlas de i alla träden utmed allérna här i Singapore, speciellt på Orchard Road, man kan knappast inte höra vad man säger utav allt kacklande i träden. Spillningen från fåglarna är ett problem här i Singapore eftersom det är så rent på gatorna så ser det rent ut sagt förjävligt ut under de utvalda träden som dessa fåglar har sina nattliga konferenser. När jag hör fågeltjattret, så kommer vi att tänka på lille Felix hemma, en blå underlat som blivit inneboende hos Astrid och Ingvar medans vi är i Singapore. Exakt så låter Javan Myna, som ett gäng tjattrande underlater. Då kan ni tänka att när det sitter 1000-tals i träden hur ljudnivån är och hur det ser ut under, det gäller att passa sig.

En ny kategori idag på bloggen!

Vilda djur i Singapore

Här kommer vi att beskriva de vanligaste djuren, djur vi sett, farlig djur och ovanliga djur i Singapore.
Blir kanske lite som veckans recept, ett djur i veckan.

Macaque apa
Bilden är tagen under en vandring i MacRitchie, när Astrid och Ingvar
var med. En favoritbild! Visst är apbebisen söt?


Oriental whip snakeGeckoödlaOriental Pied Hornbill


Veckans recept - Kryddig fläskfilé med nudelsallad och limedressing

Här kommer ytterligare en rätt som är smidig att göra, mycket god och passar till en buffé också.

Ingredienser 8 portioner


1 kg  fläskfilé

1,5 tsk  salt

0,5 tsk  svartpeppar, nymald

1,5 tsk  chiliflakes

1 msk  lökpulver

0,5 tsk  paprikapulver

2 krm  koriander, mald

2 krm  muskotnöt, riven

1 msk  råsocker


Sallad:

250 g  äggnudlar

1 st  röd paprika

1 st  gul paprika

1 st  orange paprika

0,5 st  purjolök, strimlad

100 g  rucolasallat


Dressing:

3 st  lime, pressad saft från

3 msk  oystersås

1 msk  sesamolja

1 msk  ljus soja

1 msk  thaifisksås

1 msk  koriander, hackad

2 msk  sesamfrön

2 msk  råströsocker


Gör så här

Ugn: 225 och 175 grader.


1 Blanda samman salt, alla kryddor och råsocker i en skål. Gnid in kryddorna på köttet. Lägg köttet i en smord ugnssäker form.


2 Sätt in formen i mitten av ugnen vid 225 grader och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.


3 Stek filéerna tills innertemperaturen är 65 grader, cirka 30 minuter. Låt köttet kallna. Lägg det i en plastpåse i kylen till serveringen. Skiva köttet tunt.


4 Bryt sönder äggnudlarna och lägg dem i en bunke. Slå på kokande vatten så det täcker. Låt stå cirka 10 minuter.


5 Häll av vattnet. Kärna ur paprikorna och skär dem i smala strimlor och lägg i en bunke.


6 Strimla purjolöken tunt och lägg i samma bunke. Häll över kokande vatten, så att grönsakerna blir förvällda.


7 Häll av vattnet genom ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt grönsakerna rinna av. Blanda med nudlarna.


8 Blanda pressad lime, oystersås, sesamolja, ljus soja, fisksås, koriander, sesamfrön och råsocker i en skål och rör tills sockret löser sig.


9 Häll det mesta av dressingen över nudelsalladen. Blanda den med sköljd rucolasallat och lägg upp på serveringsfat.


10 Lägg skivad fläskfilé på toppen. Skeda över av dressingen.


Riktigt varmt i Singapore!

Denna veckan har det varit riktigt varmt i Singapore. Kan inte minnas att jag känt så under dessa månader sedan vi kom till detta tropiska land och ö vid ekvartorn. På kvällarna har termometern visat upp till 34 grader och då kan ni ju tänka hur varmt det varit på dagen och i solen. Solsting har varit nära kan jag lova, och det har gått åt mycket vatten och lite salt också, eftersom man svettas en hel del.

Snacka om AC:anläggning i detta huset som vi gick förbi igår när vi var påväg till Chinatown.


Rawa Island – en ö med äkta Maldiverkänsla!Rawa Island - en ö med äkta Maldiverkänsla. Vi fick en rendezvous-känsla på direkten, både Embudu och Angaga kändes som om vi var där igen.


Resan började med att vi tog en taxi till Newton Hawker Centre Carpark där en minibuss stod och väntade på oss. Resan genom tullen gick smidigt, även om man fick traska ut ur bussen med packningen, för att gå genom de olika gränsstationerna. Resan gick genom böljande och kuperande landskap av palmodling på slingriga vägar som är lika med fina motorcykelvägar. Fanns varningsskylt som vi har hemma med älg ni vet, fast här var det en elefant på skylten :). Cirka 3 timmar tog resan till Mersing inklusive fikastopp.
 
Vi lämnar Mersings skitiga hamnkvarter med speedboat och efter 20 minuter lägger vi till på Rawa Island. Vi är på Malaysias östkust, den minst exploaterade kusten, där sandstrand följer på sandstrand och där öarna i Sydkinesiska sjön ligger som små glittrande juveler mitt i allt det turkosa.

Vi bodde i en bungalow mitt på standen med palmer och hängmatta. Den kritvita sanden var som vetemjöl i händerna och om man trodde man kunde göra peeling så var sanden bara len mot huden. (OBS! Inga sandloppor)

Rawa IslandWater frontBeach front, våran bungalow


Det turkosa vattnet hade en temperatur som vi inte vet men det var ingen skillnad mellan luft och vatten, så mellan 30-34 grader gissar vi. Vattnet var något kallare när vi kom en bit ut när vi snorklade. Undervattenslivet var inte som Maldiverna, helt klart men det var mycket bättre än vad vi trodde vi skulle få uppleva. Många utav fiskarna fanns här också, men inte mångfallden och de större fiskarna. Clownfiskar  ("Hitta Nemo") fanns det gott om och det  är ju fantastiskt att kunna snorkla omkring och titta på clownfiskar som simmar i havsanemonerna. Fanns också fina koraller i många fina färger. När vi snorklade såg vi i ögonvrån något svart stort, så vred man på huvudet och tittade, ett jättefiskstim, flera tusen fiskar som simmar intill. Man upplevde heller inte känslan av svindel när man kom utanför revkanten, att det stupade rätt ner. Det som skiljer Maldiverna från öarna i Sydkinesiska sjön är att på Maldiverna kan du gå runt ön och korsa ön eftersom dessa öar består endast av korallsand och max 3 m.ö.h. Här består öarna av skogsbeklädda vulkaniska berg och med vita sandstränder här och där.


Tommy i hängmattan utanför våran bungalowStranden utanförRawa Island

Stjärnhimlen var detsamma som Maldiverna, att i mörkret ligga på rygg i sanden och studera stjärnorna, se den mjölkiga vintergatan, se en och annan satellit svepa förbi samtidigt som man hör vågorna slå mot stranden och hör passadvinden svepa i palmerna är helt underbart.
Mest kända är de små öarna i Seribuatarkipelagen Tengha, Rawa, Sibu som Robinson-öar. Resan från Rawa till Tengha tar bara 15 minuter, och på kvällen kan vi tänka att deltagarna i Robinson såg lamporna från hotellets restaurang. Isoleringen på Robinsonön var bara en illusion.


Beach front vy och strandTengha till vänsterRawa Island

På ön behöver man inga pengar, man sätter upp allt på rummet och betalar först när man kommer till fastlandet. Det är bara drickan men betalar för eftersom det är helpension som gäller på Rawa. Stor lunchbuffé och kvällen är det också buffé eller BBQ. På Maldiverna var det mest fisk som serverades, här var det "Beef" and "Chicken" som var övervägande även om det fanns några fiskrätter och ganska mycket vegetariskt som avslutades med en liten fruktbuffé.


Solnedgång på RawaVy från hängmattanBergarten som fanns på ön

Tre dagar och två nätter var precis lagom. På morgonen när vi vaknade, den dagen vi skulle åka hem. Det städades och fejades utanför våran bungalow, rätt som det var kom det som en hel infanteristyrka med skottsäkra västar och K-pistar och ställde sig utanför våran bungalow. Vi skulle ju inte checka utförän klockan 12 och nu var klockan 9. Vi fick höra att Kronprinsen av Johor skulle komma till ön och bo just i våran bungalow. Men vi satt lugnt på verandan och läste eller tog ett sista bad i det ljumna vattnet, medans militären stod och patrullerade utanför. Tio i tolv lämnade vi bungalow och genast stömmade vaktstyrkorna in för att kontrollera, vilket spektakel. Man kunde tro att Obama minst skulle anlända när man ser att militärbåtar, dykare med vapen i vattnet och så är det bara en liten sultankronprins (gubbe) som kommer. Spektakel är vad det är helt enkelt, punkt slut.

Snacka om säkerhet, k-pistmän!4 älskarinnor eller fruar, inte vet vi men de lekte med honom i vattnet.Jag kan flyga tänker kronprinsen av Johor

Om det var något som jag kunde klaga på så var det fräschheten på toaletten och duschen speciellt toaborsten, vill inte beskriva hur den såg ut. Men kan en kronprins med 4 älskarinnor eller vad det var som han hade med sig som han lekte med i vattnet, gå på den toan är det väl okej. På Maldiverna var toaletter nästan värre och då var det fyrstjärnigt. Man åker inte till Rawa för rummen utan för läget, vattnet, undervattensvärlden, stranden, avkoppling och att uppleva äkta Maldiverkänsla endast några timmar med bil från Singapore.

Vy från vattnet till våran bungolowVy från våran altanJames Bond stiger upp ur vattnetSolnedgång


VARNING! Inget för den rastlöse.

Glöm ej ta med solkräm och eventuellt en bok, men det räcker med att "tomglo" som vi brukar säga och bara njuta av paradiset och varandra.Att komma in i Singapore igen var att traska med packningen genom tullen, visa pass, gå genom röntgenbåge, köra packningen genom röntgentunnel, lägga mobil etc i en liten låda. Lika stor säkerhet som om man skulle ut och flyga för att komma in i Singapore. Snacka om att vi lever i en "Saftey Box" här i Singapore och det känns faktiskt till 100%.

Om du vill boka rum på Rawa Island, klicka här!

Rawa Island

Fredag - Söndag befinner vi oss på Rawa Island för snorkling och bad.
Rawa ligger på östkusten i Malaysia, 20 minuter med båt från Mersing.
Reserepotage och bilder kommer i början på nästa vecka.
Trevlig helg!


Veckans recept - Dubbelgrillade hoisinspett

Här kommer mera recept för buffé. 

Ingredienser
4 portioner
600 g  fläskfilé, eller lårfilé
1 msk  rapsolja
1 tsk  salt
1 krm  svartpeppar
8 st  grillspett av trä, av trä
1 st  aluminiumfolie

Till pensling:
4 msk  hoisinsås
1 msk  sesamfrön, skalade

Servering:
Salsa på tärnad gurka, tomat, mango och en citron, oljedressing smaksatt med söt senap
Hoisinsås finns på flaska eller i fastare form på burk. Såsen som kommer från Kina ger härlig smak och vacker färg åt spett som vi steker i förväg och hastigt värmer inför serveringen på grill eller grillugn. Hoisinsås är en perfekt sås på flaska att alltid ha hemma i kylen. I ett klick gör den söta, milt lakritskryddiga såsen alltför barnvänlig mat vuxenanpassad. Receptet är av typen som är lätt att mångdubbla till stor fest.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Skär fläskfilé eller kycklingfilé i tärningar med ca 2 cm sida. Trä upp köttet på blötlagda träspett.
2. Lägg ett ark bakplåtspapper i en långpanna. Lägg spetten bredvid varandra, pensla med olja och strö på hälften av saltet och pepparn. Lägg en remsa aluminiumfolie över de oskyddade delarna av träspetten så att de inte bränns i ugnen.
3. Ugnsstek mitt i ugnen 8 min. Ta ut och vänd spetten, pensla med olja, strö på resten av salt och peppar och stek ytterligare 6-8 min. Kontrollera att kycklingköttet är genomstekt, fläskköttet kan vara svagt rosa.
4. Låt spetten svalna. Vira lite aluminiumfolie runt spettens "handtag". Förvara i plastpåsar i kylen. Där kan de ligga till nästa dag.
5. Värm grillen - utomhus eller i vanlig ugn. Pensla spetten med hoisinsås, grilla dem 1-2 min på varje sida. Ha sesamfrö på en flat tallrik, pensla en gång till med hoisinsås och rulla spetten i sesamfrö. Grilla ev ytterligare någon minut.

Prisundersökning!Vi har fått frågan vad saker och ting kostar i Singapore, så vi har undersökt och kollat upp priser.
Priserna är i Singdollar och idag står dollarn i 5:44 (vill du kolla valutakursen i dagsläget klicka här)

Finns det något ni undrar över eller saknar, så skriv frågan i kommentarar under så ska vi kanske
kompletterar om varan finns här.

Fråga: Vad tycker ni om priserna?
Hur är priserna hemma i Sverige, har det ändrat på sig sedan vi åkte?
Vad kostar 1 kg Classic kaffe mellanrost? Ni ser nedan var 1 kg kaffe kostar,
ganska dyrt när man räknar om till svenska kronor (162:-sek/kg)

1 liter färsk mjölk  S$3:40
3 dl grädde S$5:05
1 liter tropicana apelsinjucie S$4:70
5 st röda äpplen S$2:95
500 g smör S$8:40
1 kg vetemjöl S$2:60
500 ml Vaniljglass Andersens S$11:80
500 g bryggmalet kaffe som liknar svensk smak S$14:90
12 st ägg S$2:65
1 kg Wästgöta kloster ost S$25:-
1 kg Morfars brännvinsost S$38:-
190 g Kalles kavia S$5:80
1 kg wienerkorv S$22:15
1 kg nötfärs S$19:90
1 kg fläskfärs S$7:90
1 kg laxfilé S$29:90
1 kg kycklingfilé (den lilla filéen på bröstet) S$13:80
1 kg kycklingbröst S$14:-
1 kg fläskkotletter S$15:80
1 kg Oxfilé S$56:-
100 g Rittersport choklad S$3:45
250 g Färska jordgubbar (Korea) S$4:25
6 x 33 cl Tigeröl (starköl) S$14:35
75 cl Lindemans Bin 50 Shiraz S$24:50

Bio mellan S$7:50-10 beror på vilken dag och det finns också lyxbio med liggstol som är mycket dyrare
MRT mellan S$1-1:50 beroende på rusningstrafik etc.
Buss mellan S$0:70-1:20 beroende på rusningstrafik etc.
Taxi mellan S$10 beroende sträcka förstås, men ett medeltal
Dagstidning S$1
Mat på en Food Courts mellan S$3-6
50 cl Tigeröl på Fodd Courts mellan S$5-8
10 st köttbullar,sås, potatis och lingon/ IKEA S$6:50
Dubbel espresso på Spinelli S$3:80
1 st Singapore sling/ Raffles Hotel S$25


Musikalen CatsDet kryllade av lyckliga, sjungande, klättrande, jamande, nyfikna och dansande katter när Cats - en av de största och mest prisbelönta musikalerna genom tiderna kom till Singapore och Esplanade Theatre.

Kompositören Andrew Lloyd Webbers klassiska musikal om Jellicle-katterna har gjort succé världen över. Den visades för första gången den 11 maj 1981 i New London Theatre, och bygger på texter ur De knepiga katternas bok (Old Possum's Book of Practical Cats) av T S Eliot.


Cats saknar sammanhållande handling, utan bygger på korta episoder om katter med olika karaktär. Den mest kända sången är utan tvivel Memory. Sången som sjungits in på skiva av många artister, bland dem Elaine Paige och Barbra Streisand. Musikalen har inga repliker utan utgörs endast av sång och dans.
I början av musikalen framgår, av texten i ett sångnummer, att handlingen utspelar sig en speciell natt då katterna skall välja en speciell katt som skall få ett nytt upphöjt liv. Efter detta kommer presentationen av de olika katt-karaktärerna, olika kandidater kan man se det som. Och vissa karaktärer finns med hela tiden som en röd tråd. Bland annat Profetikus, Munkustrap och Grizabella. Dessa tre låter från Cats för till våra favoriter: Jellicle songs, Mr. Mistoffelees och så för stås Memory. Klicka på låtarna, lyssna och njut!

Källa från Wikipedia


Bengt och Ann-MarieTommy och Annelie


Glad Påsk alla ni som följer oss på bloggen!


Grattis på namnsdagen Pappa Ingvar!


Veckans recept - Thailändsk biffsallad

Hur man firar påsk i Singapore vet vi faktiskt inte riktigt. På Raffles Hotel i shoppen såg jag lite påskägg som var fyllda med hemmagjorda chokladpraliner, men mera har jag inte sett, inte ens på IKEA.
Vi ska i alla fall äta liten påskbuffe på långfredagen som vi gör tillsammans, Tommy och jag. Jansson, köttbullar, ägghalvor, fransk löksill, rökt lax och en ljummen sillåda + snaps och Mariestadöl.
Är ni sugna på något av detta så är det bara till att söka i bloggen eller titta under kategorin recept så finns Sandbergs Jansson och ljummen sillåda.

Veckans recept är mera tänkt till en buffé och snart börjar det ju bli dax med studenten, så här är ett förslag vad som kan finnas på bordet. Nästa vecka kommer ytterligare rätter för studentbuffén och det kommer att gå i asiatiska smaker.

Att beräkna hur mycket kött det går åt till en buffé när man ska ha olika sallader och rätter, så räkna med ca. 150-200g kött-fisk/pers sammanlagt. Återkommer nästa vecka med förslag.
Ägga till det nu, och glöm ej att det är KRAV-märkta ägg som man ska äta!


Thailändsk biffsallad

Ingredienser för 2 portioner
150 g  sockerärter
1 st  rödlök
1 st  röd paprika
1 st  gurka
0,5 dl  koriander
0,5 dl  mynta
250 g  grillad rostbiff, i tunna skivor

Sås
2 msk  fisksås
2 msk  limesaft, pressad
2 msk  vatten
1 msk  strösocker
1 tsk  röd spansk pepparfrukt, finhackad
1 st  vitlöksklyfta, finhackad

En krispig och fräsch sallad som är full av saftiga och törstsläckande grönsaker och härlig hetta från chilin. Inte bara god att äta, utan även vacker att se på. Ursprunget är thailändskt. Det är koriander, mynta, chili och den för Thailand typiska fisksåsen som ger salladen dess karaktär. Till det här receptet har jag använt färdiggrillad rostbiff, men det går även bra att steka biff och skära i tunna skivor. Men det är smidigare att ta rostbiff när man ska göra till en buffé och många personer.

Gör så här

1. Koka upp vatten och lägg i sockerärterna, låt stå i 1 minut, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Skala rödlöken. Dela och kärna ur paprikan.
2. Strimla alla grönsaker och grovhacka örterna, blanda allting i en skål.
3. Blanda ihop alla ingredienser till såsen, rör tills sockret smält och slå den över grönsaksblandningen.
4. Strimla rostbiffen och vänd ner med de övriga ingredienserna till salladen.


På jakt efter den perfekta flip flopen!

När man kommer till Singapore så förstår man att detta är flipfloparna land. Nästan alla går runt i dessa fotbeklädnader. Varför gör man det, en så oskön grej att ha mellan tårna. Jo, för att det regnar nästan varje dag och som jag skrivit tidigare, när det regnar här i Singapore så regnar det rejält. Flipflopen har blivit som en symbol för Singapore för oss på något sätt. Fick bland annat en liten glittrig flipflopberlock till armbandet av mamma och pappa när jag fyllde år. Här används flipflopen till den allra finaste klänningen eller dräkten, finns faktiskt flipflop för balklänning. Går du in i sydostasiens största shoppinghus så minns det över säkert många hundra olika som står där på hyllorna och glittrar. Har länge tänkt att nu är det snart dax att skaffa flipflop istället för att gå runt i crocs-malindi med utsliten blank sula. Så under pastellturen förra veckan fick jag höra talas om mirakelflipflopen som en del norske jänter hade på fötterna.


MirakelFlip-Flop som ger fast rumpa, färre celluliter, bättre hållning och längre och smalare ben. Allt detta sägs Fitflop-sandalen åstadkomma. En flipflop-sandal med inbyggt gym. Det är sant. Med Fitflop bränner du extra kalorier och tränar benen medan du går, något för mig som går så mycket.
Nu finns det alltså ett nytt redskap i jakten på den perfekta kroppen.

Nu är jag ägare av två par; ett par vita och ett par bruna med paljetter. De är så sköna och jag har hört att det är svårt att använda vanlig skor när man har börjat med dessa Fitflops. Finns även för män.


Länge leve flip flopen!


Högtidsstund tillsammans med M-magasin!När jag flyttade hit till Singapore så ville jag prenumerera på en svensk tidning. Allt om mat har man haft i många år, så den kändes inte aktuell. Topphälsa är bra, när det gäller hälsa, men den har inte allt som man vill en tidning ska ha när man ska välja EN tidning. Valet blev enkelt, M-magasin. Tidningen som har allt. Så det är verkligen en högtidsstund när tidningen kommer och jag börjar inte att bläddra och läsa förän jag verkligen har tid att sitta ner och njuta av den.


Nu när jag verkligen har fyllt mappie (årgång 59). Mappie står för Mature Affluent Pioneering People. Översatt till svenska blir det Mogna Attraktiva Pionjärer. Jag började faktiskt köpa tidningen redan våren 2007, innan Tommy skulle fylla femtio, för det fanns checklistor för 50-års festen. Jag fastnade för tidningen direkt. Även Tommy tycker den är bra, så killar våga läsa den, finns mycket nyttigt för er.


Nu när jag har haft mamma på besök här nästan en månad, så låg det en hög med tidningen M (11 st) under glasbordet. "Det är ju bara en sådan där tidning med smink, smala modeller etc, etc." sa mamma. Men så började hon bläddra och läsa och så sa hon "vilken tidning, så bra". Hon lästa alla tidningarna från pärm till pärm. Så igår var hon och köpte sin första egna tidning och jag fick min i brevlådan här i Singapore.


April tidningen innehåller:

Så tänker män 50+; Amelia Adamo möter Per Moberg; Länge leve din kropp; Den nakna sanningen; Håravfall; Baddräkter som passar Alla figurer; Följ kärringrallyt till Bryssel och mycket mera.


Hemsidan för M-magasin, klicka här.  Vill du prenumerera, klicka här.

Ni kan tror att jag har betalt för att skriva detta, men jag vill bara dela med mig av något som jag tycker är bra, så enkelt är det.


Idag är det målgång i stegtävlingen!

Idag är det alltså sista dagen i stegtävlingen som startade den 19 januari i år och målet var att ta sig till Wasington DC, 740 km till den 8 april. När jag kom till Wasington minns jag faktiskt inte riktigt men idag har jag gått 1593 km eller 1 731 386 steg, och då är dagen inte slut än. Kommer förmodligen att sluta som nummer 4 utav 312 SWEA deltagare över hela världen.


Har fått många frågor utav SWEor här i Singapore hur man kan snitta ca. 22 000 steg om dagen. Jag har svarat att det är inte svårt. En sak som jag har reflekterat över här, är att många utav SWEA/SWA inte åker buss eller tunnelbana, utan bil och taxi från dörr till dörr. Finns faktiskt personer här som varit här i många år och aldrig varit nere i tunnelbanan eller åkt buss. Visst är det skrämmande? Världens finaste och renaste tunnelbana. Man tar taxin eller bilen till gymet där man går på gåbandet istället för att gå ut och gå och uppleva massa med saker. Det är så varmt säger många, att gå ute. Då  svarar jag, gryningspromenad, då är det som svalast och du kommer också att få en härlig och nyttig morgon.


Visst känner ni igen detta även hemma i svedala att man tar bilen till friskis och svettis innan gympapasset isället för att ta en uppvärmningspromenad innan och en nervarvningspromenad hem eller till bussen. Bra för hjärnan  tycker jag, man städar upp i hjärnan liksom.

VI åker mycket buss/tunnelbana och då plockar stegen på helt enkelt, inklusive gryningspromenad, löpträning, klättervägg, etc. förstås.


Så mitt tips till alla, glöm att ni har bil och att det finns taxi. Gå, åk buss/tunnelbana  eller cykla.

Använd bilen när ni ska åka och handla helt enkelt, om det är tunga saker i lasten.
Givitvis en Volvo förstås, man vill ju åka säkert!

Har du ingen Volvo så kan du boka en provkörning här:  Book a Test Drive


 


Röda kärleksfrön!
Rött är symbolen för kärlek och Sagafrö trädet sprider sina röda frön från den torkade ärtskidan ner på marken. Plocka upp varje litet hjärtformat frö du hittar och samla tankar och minnen av de som du älskar.

Torkad ärtskida med kärleksfrön
Klicka på bilden!

Häftigt regn, åska och tromb!

Formel 1-loppet i Malaysia avbröts sedan kraftiga skyfall gjort banan okörbar och bara några timmar innan loppet så hade vi ett typiskt tropiskt regn i Singapore också. Så är det nästan alltid att från en klar blå himmel som kommer regn och åska utan förvarning men lika fort som det kommer går det också över.

Om man vill vara säker så måste man ALLTID har paraply med sig, och typ flipflop på fötterna eller något som tål vatten.
Men igår drog också en lite tromb förbi och det gör det inte alltid. Den lyckades ta med sig ett jättestort träd på "våran" kulle. Åskan är inte heller att leka med här. När det åskar här så åskar det rejält (Singapore är den plats på jorden som det är mest blixtnedslag enligt statistik). Ibland tänker vi, att så kanske det var att vara i Baghdad under missilangreppen etc. (Om flipflop, eftersom vi bor i flipfloparnas land, kommer jag att skriva ett eget inlägg om detta senare).

Rött är symbolen för kärlek och när det kommer häftiga regn så trillar frön ner från trädet och fröna är röda, hårda och har formen som ett litet hjärta. Saga Seed Tree. Vi har ett sådant träd precis utanför condot och ett annat i "våran" park. Efter ett häftigt regn så kan man plocka många små röda hjärtan och vi samlar på dessa i en kristallskål. Jag är inte ensam om detta utan kineserna har fått konkurrens, så det gäller att vara först ute efter ett häftigt regn. (Saga Seed Tree kommer jag att skriva ett eget inlägg om också, med bilder)

Är lite stressad så här på måndagsmorgonen, ska iväg på djungelvandring med vänner, därför blir det lite kortfattat idag.
Tjingeling på er, som "systera" min brukar säga!Veckans recept - Grön mangosallad

Här kommer ett recept som vi bara älskar. Detta äter ofta och speciellt på Thai Smile Café.
Receptet har vi fått utav Ann-Marie och hon har hämtat receptet ur Anna Bergenströms kokbok under valnötsträdet.

Det här behövs:
1 dl rostade cashewnötter eller jordnötter
1 grön mango ( jag tog två, då de var små + omogna)
2 schalottenlökar
1 röd chili (jag använde de små, 2 st, blev mycket kryddigt)
lite färsk koriander
 
Dressing av:
1 tsk palmsocker (jag hade råsocker)
1 msk fisksås
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Börja med att blanda dressingen och ställ åt sidan.
Hacka och rosta nötterna i en stekpanna utan fett. Ställ åt sidan.
Skala och skär mangon i tunna strimlor.
Finhacka scharlotenlöken.
Kärna ur och strimla chilin.
Lägg allt i en skål och blanda varsamt.
Häll på dressingen och toppa med nötterna och lite korianderblad. Klart!Moderna Singapore

 Esplanade Theatre med utmärkt utsikt från deras tak till det moderna Singapore.


Esplanade TheatreModerna Singapore med FullertonEsplanade Theatre med Suissôtel i bakgrunden

Flytande fotbollsplan, släng er i väggen Ullevi och Råsunda.

Historisk vandring på Raffles Hotel

Vår engelsktalande guide Kirsten, tog oss tillbaka i tiden, till 1800-talets slut och Raffles Hotels början, och berättar om hotellets historia, lite om dess gäster och livet i Singapore vid den tiden. Vi besökte även hotellets museum och tog en kort fikapaus i Ah Teng's Bakery. Turen avslutades med en kort promenad till Esplanade Theatre med utmärkt utsikt från deras tak till det moderna Singapore (se bilder från inlägg ovan).


Tiffin room
Singapore sling och originalreceptet
ChokladtillverkningButik


Arkitektur och pastellfärger I Singapore

Att se många olika utformade hus och arkitektur i Singapore och att få lära sig något om historian för varje område där olika typer av människor bor. Gamla svartvita hus på Goodwood kullen, shophouse i smaragd på Emerald Hill och vackra hus i Chinatown. Katong-området för att se bungalowhus och pastellfärgade shophouse på Joo Chiat, Geylang och Petain Road. Mycket spännande och intressant.

RSS 2.0