Att köra på vänster sida av vägen

Igår körde jag (Annelie) vänstertrafik för första gången.

Om man aldrig kört vänstertrafik så kan man lätt tro att det skulle vara svårt att hålla sig till vänster. I alla fall hade jag en uppfattning om att det skulle vara så. Och visst de första tre-fyra svängarna kändes det lite ovant, men det är du inte så att man plötsligt får för sig att åka över till andra sidan av vägen, mot trafiken, så där utan anledning. Även i kurvor och rondeller faller det sig naturligt att följa trafikströmmen, med en extra koncentration de första gångerna. Rondeller är för övrigt något som många säger att man lätt skulle hamna fel i. Hur då? Oavsett vilken sida på vägen man kör så krävs det en förhållandesvis avancerad manöver för att svänga in i en rondell i motvals riktning. Nu har jag åkt med Tommy som passagerare i nästan tre veckor och körbanan leder ju en rakt in åt rätt håll. Nej, då finns det en hel del andra saker som var svårare att vänja sig vid:

-Titta i backspeglarna.
-Ligga rätt i körfältet.
-Titta åt rätt håll i korsningarna. Som tur är är det trafikljus på de flesta ställen, vilket för tillvaron lite säkrare.
-Vara mycket observant på att filbyte kan ske när som helst och för det mesta utan användning av blinkers.
-MC-åkare kör om på både höger och vänster, kors och tvärs. Ligger oftast i döda vinkeln.
-Att parkera, det kommer att gå åt mycket träning.

Det kommer att gå åt mycket kraft och koncentration till att lära sig trafikkultur, -rytm, -mönster och att hitta i Singapore som att lära sig köra till vänster.

Idag blir det nog en tur till Alexandra Road (SM Motors) och hem igen.


Beskrivning av de första arbetsdagarna

Börjar dagen med våran tradionella morgonpromenad, 06.03, stjärnklart och 26 grader. Därefter tar jag ett dopp i poolen för att svalka mig lite innan jag går upp och duscha, frukosten serveras på balkongen och solen gått upp och nu smakar det extra gott med Classic kaffe.
Åker 07.30 från Woodleigh Close, tar cirka 30 min till SM Mortors (SM = SIAM).

Började med att träffa Boon Seng, chefen som tar  mig med på en rundtur i företaget. Jag får hälsa på hur många som helst, det blir inte lätt att komma ihåg alla namn för de heter ju inte Svensson och Johansson precis. Alla är nyfikna och mycket trevliga. Förmiddagen fortsätter jag med att jag träffar Tiffany som är personalansvarig. Här får jag en personalpärm med all policys som företaget har samt namn och adresser på personer som är viktiga att kunna, ex. styrelsemedlemmar i WEARNES.
http://www.wearnes.com/
www.wearnesauto.com/
Hemma klockan 19.00. Middagen och en kvällspromenad, när klockan är 22.00 är AC:n påslagen i sovrummet och vi sover.

Dag två går jag igenom datasystemet med Lars Olsson samt kvalitetsfrågor med Gary, viktiga pass som måste följas upp med mer input, helt nytt DMS system, KERRIDGE Adp som leverantör.

Dag tre har jag framför mig idag med Donald som är ansvarig för SA, Service administrator.

Svenska kyrkan i Singapore

Söndagar klockan 17.00 är det gudstjänst i Norska och Svenska kyrkan i Singapore. Efter gudstjänsten är det grillkväll.

Kyrkan ligger  på toppen av Singapores brantaste backe och det fanns vägskyltar där det varnades för skidåkare, vägen heter Kung Haralds vej. Här har man utsikt över världens största containerhamn.

Svenskarna verkade vara på semester hemma i Sverige men många norska studenter fanns där som var mycket trevliga att sitta och prata med. Grillbuffen var en blandning av svenskt och norskt och till kaffet serverades våfflor och kladdkaka. Här får man passa sig för "paltkoma" eftersom det serverades både potatismos och klyftpotatis till köttbullarna i gräddsås , grillbitarna, varm- och grillkorven. Efter en vecka med ris och nudlar längtar studenterna efter potatis sägs det och det för man hålla med om.


www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=103589


www.sjomannskirken.no/hoved.aspx?m=1019


Flygvapnets träning

Varje lördag fram till den 9 augusti tränas det för fullt inför nationaldagsfirandet. Första lördagen vi var här såg vi träningen första gången men hur många lördagar innan det vet vi inget om.

Flyget kör med 6 jaktplan i olika formationer rakt över oss och mitt bland skyskraporna. Loop, fritt fall (kör rakt upp och sedan bara faller rakt ner), hjärta etc. Tänk här gör man en flyguppvisning som hela landet kan se samtidigt.


Läste att det är olagligt att ta sitt eget liv här, så om någon misslyckas med själmordet så väntar ett fängelsestraff.

Här kommer lite bilder från träningen.

inflygningstart av looploopHjärta

Kvällsbild på Merlion vid Singaporeflodens inlopp.

Merlion


Raffles Hotel

Raffles Hotel består av en samling vita låga byggnader i kolinialstil, infattade av verandor och krönta av spetsiga tegeltak. Även om man inte bor på hotellet kan man vandra omkring och njuta av svalkan och lugnet i trädgårdarna på innegården. Hotellets trädgårdar har över 50 000 växter av 80 olika arter. Här känns det som en gin och tonic passar i den engelska kolinialstil och man kan tänka sig tillbaka till 1887 när hotellet öppnades hur européer satt här och svalkade sig med en drink.

Här uppfanns den rosa drinken Singapore sling år 1915.


Ingredienser:

3 cl gin

1,5 cl Heering Cherry Liqueur

12 cl ananasjuice

1,5 cl limejuice

0,75 cl Cointreau

0,75 cl DOM Benedictine

1 cl grenadine

Ett stänk Angostura Bitter


Häll samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka häftigt. Garnera med en skiva ananas och ett körsbär.


www.singapore.raffles.com

Singapore sling


Mount Faber, 105 m ö h

Mount Faber har vi bestiget idag i 34 graders värme. Utsikten är fantastisk över Singapore härifrån Faber Point.


Tommy och Merlion som är en mytologisk figur, hälften lejon och till hälften fisk.
Är en symbol för Singapore, den finns också nere vid flodens inlopp som den vaktar.


Singapore Zoo

Idag har det varit en mäktig upplevelse att fått vara så nära djur som man aldrig sett live tidigare.

Djuren levde i en så naturlig miljö som möjligt, naturliga avgränsningar som vattendrag, klippor och växtlighet skiljde de åt. Djur som apor, påfåglar rör sig fritt i hela parken.

Den världsberömda och prisbelönta parken på 100 hektar har 240 olika djurarter, varav 20 utrotningshotade. Här finns över 2000 djur.


Det finns också en nattsafari men den ska vi åka till en annan kväll, där är det 1200 djur som tillhör 110 olika nattdjur.


Kolmårdens djurpark ligger långt efter, det är inte roligt att se djur i bur men här kändes det inte så, allt var så naturligt.

Här kommer några bilder från dagen på zoo.En vanlig dag i Singapore

Dagen började med våran traditionella morgonpromenad, som vi fick avsluta med löpning för regnet hängde i luften och mycket riktigt när vi kom hem så stod det som spö i backen.

Tennisbanan som var bokad till klockan 9, fick vi skjuta upp till klockan 14 istället.

Vi har blivit med dammsugare och varit i en handelträdgård och köpt växter till balkongen. Det blev två stora ökenrosor och en gul/grön orkidé.

www.vaggivagg.se/?p=p_38&sName=-b-%C3%96kenros-(Adenium-Obessum)-b-


Middagen blev brässerade fläskkotletter på mormors vis med gräddsås, kokt potatis (astrix), smörslungade lättkokta morötter och krösamos.


Idag har Annelie varit och hämtat sitt FIN-card (uppehållstillstånd)


Tennis för nybörjare, säkert roligt för grannarna att titta på men bra för oss.

Bilden nedan har vi tagit själva efter 1 timme tennisträning.
Nu ska vi ut och gå en kvällspromenad och titta på folklivet i Potong Pasir, 300 meter härifrån och där finns massa med matstånd och till och med ett tempel, Sri Siva Durga Temple.Chinatown

I mitten av Chinatown är det ett färgstarkt gytter av smala gator. Här finns shophouse-arkitektur bevarad och det ger en stämning av "gamla" Singapore. Kontrasten av tegeltaken och skyskraporna i bakgrunden är en oförglömlig syn och som är typiskt för Singapore. På Smith street är en matgata och där sitter man mitt på gatan och äter vid en massa långbord.Jurong Bird Park

I dag har vi besökt denna vackra park på 20 hektar där finns det mer än 8000 fåglar som tillhör 600 arter. Det är underbart att vandra omkring där över 100 sydöstasiatiska fåglar flyger omkring fritt. I hängnen har man återskapat den naturliga miljön och även simlerade tropiska åskväder.

Där pingvinerna finns har man skapat ett låtsas antarktis med minusgrader. Här finns över 200 pingviner av 5 olika arter.

Det här är Asiens största fågelpark i Stillahavsområdet och räknas till de bästa i världen


I Singapore finns det ca 350 vilt levande fågelarter. Flyttfåglar kan man se i våtmarkerna vid kusten. Mellan september och mars samlas där tusentals vadare, tärnor och hägra. Regnskogsfåglar kan man se i Bukit Timah Nature Reserve.Vattenfall i parkenMatstånd

I Singapore finns många hawker centres. Det är hangarliknande byggnader fulla med matstånd som servera olika typer av mat.

Chomp Chomp Food Centre ligger inte så centralt men som har blivit något av en institution. Ett besök har ger en annorlunda bild av staden och dess mat, här finns det inte många turister och vi såg inga när vi var där så det är inget att undra över att man känner sig lite beskådad.

Här kommer recept på en favorit som vi nästan alltid startar med när vi går på hawker centres:

Satay - den malajiska versionen av grillspett


500-600 g benfritt lammkött, kycklingkött, nötkött/filé eller 
fläskfilé/griskött

Till marinad:

1 matsked lökpulver
1 tesked vitlökspulver
1 dl söt indonesisk soya
saften av en halv citron
2 msk smör eller margarin eller matolja (ej olivolja)


Jordnötssås

Halv burk jordnötssmör
1 gul lök, mald (eller riven på rivjärn)
1 pressad vitlöksklyfta (eller mer om du gillar vitlök)
Halv tesked sambal oelek (pasta av rödpeppar, salt och tomat, finns i 
de flesta livsmedelsaffärer)
1 matsked söt indonesisk soya "Ketjap Manis"
1 matsked matättika eller en kvarts citron
1 - 2dl vatten

1 näve finhackadehackade jordnötter

Grilla spetten på grillen och servera tillsammans med rödlöksklyftor och slanggurksbitar.


På hojarna i Bishan Park 2

Idag har vi trampat på hojarna till Bishan Park 2 ett grönområde. I Singapore är befolkningen med rätta stolta över stadens rykte som en grön stad, och det finns ett överflöd av träd och blommor. Det sägs att det ska finnas ett träd för varje invånare (4,4 miljoner).

 


Durian, världens äckligaste frukt!?

Nu när det högsäsong för durian, frukten som älskas och hatas över hela Asien. Denna frukt kallas frukternas konung, anses kunna locka till sig tigrar och väcka heta lustar.

Doften påminner om så många olika saker: gamla sopor, otvättade strumpor och surströmming på samma gång.

Fredrik Paulin beskriver frukten som en frukt från helvetet: "Den smakar hemskt och konsistensen var klibbig och påminde en del om avokado. Det låter kanske gott, men tänk en extremt klibbig avokado som smakar som sopor luktar."


www.sv.wikipedia.org/wiki/Durian


Little India

Little India arcade är ett område med bevarad shophouse-bebyggelse. Här är det nästan bara indier som handlar. I butikerna säljs färgglada tyger som används för att sy sarier. Här finns färsk lök, potatis, kryddor, föremål och girlanger som läggs fram som offergåvor i olika hinduiska ceremonier, CD med indisk musik, guld-smycken.

Vi har ikväll fått uppleva färger, dofter och ljud som är typiska för indien.

Middagen åt vi på Andhra Curry House. Den här restaurangen serverar mat från den indiska delstaten Andhra Pradesh, som anses ha Indiens starkaste mat Huset specialitet är biryani - saffransris och kött som tillagats med en massa olika kryddor och serveras direkt i tillagningskärlet. Starkt kan jag lova att det var, jag har ätit stark mat förut men aldrig i närheten av detta. Här gick det åt några glas med limejucie och tigeröl.MacRitchiereservatet.

Dagens äventyr vandring i MacRitchiereservatet.

Ryktet om att se vilda djur typ apor varaner piff o puff samt pytonormar var kanske något överdrivet men vi såg faktiskt 2st varaner en hög med apor i träd, piff o puff små ekorrar som är lika snabba som dem och lite ödlor och sköldpaddor. Fåglarna hördes mest men de är små så de gör sig knappas på bild utan en bra kamera.

Själva parken kändes till en början som att gå i stadsparken i Huskvarna men efter en lite stund så kom högväxta träd och lianer och alla dessa cikador som låter, lite djungelstig fast i ordnade former.

Fantastiskt att man kan ha en sådan park i en stad som skriker efter yta man fyller ut och river hus efter bara 15 år för att markpriserna stiger så.

Varan i träd
Varan


Apa

Observera tydligheten i Budskapet något annorlunda än hemma i Sverige

Här ska du inte in


Nu är vi "lagom mätta ska ut ikväll det är någon festival samt att vi ska till Raffels ta en drink och troligen en dans  skriver mer imorgon

Ha det gott tänk på Magkänslan den ska vara go.


Besök hos skräddaren på Raffles Hotel

Idag har Tommy fått sin kropp mät med måttband hos skräddaren (www.cyccustomshop.com), det ska sys upp arbetskläder. Temperaturen var mitt på dagen 34 grader, mycket svettigt och efter skräddarn skulle vi gå och öppna ett bankkonto på DBS. Fast vi var utrustade med karta så gick vi vilse även idag så till slut fick vi stanna en taxi som bara körde en liten sväng så var vi framme på Orchard Road där banken finns. Mycket stämplar och man måste också sätta in en summa pengar (S$500) för att få öppna konto. Nu var bara en anmälan till Svenska Ambassaden kvar på dagordningen. Innan vi tog MRT hem besökte vi Lucky Plaza där vi inhandlade en UV-paraply, går åt här i solen och värmen, den skyddar mot UV-strålning och värme.

Nu på kvällen är det 29 grader och när man bor högt upp så blåser en skön vind in så då känns 29 ganska bra.


EP klart

Tiffany Lin "HR" ringde igår och sa att mitt arbetstillstånd nu var beviljat så den sista saken för att kunna fortsätta vårt äventyr här i Spore är undanröjt.

Gick up 05.03AM lite kaffe innan morgonpromenaden som vi alltid gör, numera är den på ca 40 min och efter det en simtur i poolen så att kroppstempen sjunker något.

Idag mötte vi inte en själ vi var själva i parken.

Provkörde till SM motors idag på morgonen gjorde en arbetsdags-start för att se hur tidschemat ligger.

Vi ligger väl till med tid behöver inte gå upp så tidigt var på jobbet redan kl 08.00AM börjar kl 08.30 AM så kan ta det lite lungare när jag börjar.

Efter det så skulle vi shoppa lite saker i Suntec City Mall enormt stort shoppingcenter med ett lika stort garage till. 2 plan samt fem olika ställen totalt 10 ytor som hör ihop vi parkerade på grön b 28 kollade vad det var för symbol på väggen en Elefant kan väl inte vara så svårt att hitta tillbaka till tänkte vi.

När vi väl hittat en hiss som tog oss upp i centert så började vi orientera oss och gick rätt långa sträckor samt ett par rulltrappor bort samt med fem kassar på armen och en stege skulle vi ta oss tillbaka till bilen.

Vi kom ner i p-däcket och de olika färgerna syntes, långt bort såg vi grönt så vandrinen i garaget började väl inne i det gröna området hittade vi b 28 men ingen elefant utan någon form av hönsfågel. fel däck tänkte vi och tog oss ner ett plan svetten börjar nu att lacka 32 grader varmt och inte någon bil i sikte trycker på larmknappen för att höra var bilen står, men nej vi ser den ej, till slut så får vi se en som ser ut som han jobbar i anläggningen ber om hjälp och efter ett antal samtal var elefanten kan befinnas och hissåkande till ny våning visar han oss rätt en riktig räddare.Tror inte vi löst annat på mindre än en timme.Två vuxna individer vilsna i ett p-däck kändes riktigt fånigt men p-däcket var gigantiskt stort.

Körningen gick dock utan problem vi klarar det riktigt bra min GPS"Annelie" och jag.

Min vän Mark Willis har gjort mig en stor tjänst och hjälpt till att skicka paket till Spore idag kom 3 nya och vi hämtade upp dem på SM Motors.

Mark är en stor Volvo-entusiast och han och jag möttes i Jönköping för många år sen -92 då han flyttat hit till Sverige från England kundrelationen har utvecklast till en vänskap, när jag sa att jag skulle sluta på Nybergs och sa att jag skulle börja jobba i Singapore för Volvoimportören där visade sig att han beställt en resa hit i September.
Naturligtvis ska vi träffas då och ta en Singapor sling på Raffels Hotel.

Tack alla ni på Nybergs i Nässjö som gjort det möjligt för mig att få denna möjligheten utan er hade inte jag fått denna chansen.

Bild: Personalen NässjöFlyttgodset från Sverige har anlänt

Efter 8 veckors transport varav 4 veckor på havet så klockan 14.00 anländer flyttgubbarna, 6 st plus en arbetsledare. Det tog 30 min så var 6 kubikmeter uppackade och alla kartonger inklusive emballage borta.

Idag har det varit mulet och 28 grader med kraftigt åskväder. Utan förvarning så är det blixt och smäll på en gång, som en bomb träffar huset.

När det är mulet och runt 27-28 grader så är det riktigt behagligt och spännande med tropiskt åskväder.

Ikväll har vi varit i Singapores största shoppingcentum - Suntec City Mall, stänger kl 23.00. Världens största fontän finns i mitten. Byggnaderna liknar en hand och fontänen symbolisera rikedom, en flödande källa mitt i handflatan.


Våran dagliga morgonpromenad

Vi trodde att vi skulle vara ensamma som vi är i Huskvarna, då är det bara tidningsbudet vi stötter på, här var det en hel arme av kineser som motionerade som vi i gryningen.

Vi har hittat en fin park precis intill vårat hus som har varit en gammal kinesisk kyrkogård, den är perfekt för morgonpromenaden.

Helt underbart att se solen gå upp och 25 grader i luften, här behövs inga vantar och mössor.

Kommer att bli kul att se vad kineserna tycker när vi kommer att gå nordic walking. Packningen kommer imorgon som vi skickade för 8 veckor sedan med båt. Det kommer att bli mycket att plocka med då.

Idag har vi kört till SM Motors (Tommys jobb) utan felkörning och ingen GPS bara Annelies GPS.

Att köra på vänster sida med ratten på höger sida plus hitta, det är inte lätt det, som att övningsköra i London för första gången.

Ikväll blev det middag hemma, kinesisk svartpepparbiffwok med röd-, gul-, vitlök, vitkål, sio peck chye och soya. Starkt och gott tillsammans med Tiger- och Singhaöl.

Nu ska det bli en GT att svalka oss med innan vi knyter oss.

Vad vi inte visste om Singapore:

-diskar i kallvatten för hand

-måste slå på stömbrytar för värme vatten till dusch 10 min innan

-slänger allt i sopnedkastet i köket, ej någon källsortering

-12 månaders fängelse om du talar i mobiltelefon när du kör bil.

(kommer säkert mera som vi inte visste efter hand)


Vandringsdagar i Singapore

Vi har provat att gå i Singapore vår vana trogen, så brukar vi ha fötterna till hjälp när vi besöker större städer så det kan inte undvikas.


Igår gick vi hela vägen hemifrån genom Littlel India ner till Singaporefloden, området kallas Boat Quay hela flodkanten är fylld med restauranger och barer av olika slag, baren Clinic hade bara rullstolar till gästerna och dropputrustning till drinkarna.


Boat Quay

Idag började vi med en MRT-resa till East Coast men området var upptaget till stor del av en triathlon-tävling, men hela promenaden som är ca 1 mil lång var full av människor som hade picknick.

Under tävlingens gång kom det ett tropiskt ösregn, höll på i ca 20 min trodde att himlen öppnade sig.

Området är mycket trevligt och passar för att cykla och motionera precis utmed havet.

Dagen avslutas i Serangoon Garden Way ett område fyllt med restauranger och barer av typiskt Singaporiansk stil.

Chomp Chomp Food Centre. Det här är ett hawker centre som blivit något av en institution. Ett besök här kan ge nyfikna turister med lite tid över en annorlunda bild av staden och dess mat. Vi åt Satay med jordnötssås, Char kway teow, drack Tigeröl och limejucie.

Skickar med en bild på vår maskot från balkongen

Fred Flinta


Äntligen i Singapore

Efter 18 timmar flygtur så landade vi idag på morgonen i Singapore roslie hämtade upp oss på flygplatsen vi hittade varandra efter en stunds letande de var på terminal två men vi hade landat på trean kändes lite konstigt då vi dessutom upptäcker att "Tre 3" har lurat oss att deras telefonkort funkar här dvs. Du kan bara ta emot samtal väldigt korkat. Vi kunde inte ringa till dem (:-fick leta upp en telefonautomat samt att vi hade kvar en 50-centare sen första besöket som tur var.
Trots allt så har vi haft en bra dag alla på SM  Motors är välkomnade och vi får ha Boonsengs V70 T5 fram till 1 Augusti, då jag officiellt börjar.
Köra på vänstersida är en erfarenhet och kräver sin man eller kvinna i början nu men vi har klarat dagen och lyckats att ta oss till båda jobbet och IKEA utan allt för stora felkörningar "inköpte en karta ska få GPS imorgon.
Nästa övning är att skaffa arbetstillståndet .
Att kunna få tillgång till Internet var enkelt gick samma dag.
Fukten och värmen blir väl också en prövning nu i början innan man vänjer sig.

Annelie och Tommy


Fester i dagarna sju, nu är det nära...

Idag har vi packat, blir mera än vad man planerat.
Här kommer lite bilder från alla fester som vi varit på under veckan.
Tack och kram alla!

 1 juli 2008 Målning i Fagerhult

Idag har vi målat halva torpet med falu rödfärg, klippt gräset, badat i Ylen och grillat.

Imorgon blir det Bjällebäcken så målningen fortsätter på torsdag.

Tiden räcker inte till för att hinna med att träffa alla innan vi åker till Singapore den 10 juli.

Dygnet borde vara 48 timmar just nu.

 
Köksfönstret                                             Köksfönstret


RSS 2.0