Veckans recept - Heta räkor

Ingredienser


500 g frysta räkor

1 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

2 små torkade piripiri

1 tsk paprikapulver

1 tsk örtagårdskrydda

  

Gör så här:

  

1.   Skala räkorna

2.   Värm oljan sakta med pressad vitlök och finhackad piripiri.

3.   Sila oljan när vitlöken börjar mörkna. Häll tillbaka den i kastrullen. Krama ur och torka räkorna, fräs den i den heta oljan några sekunder.

4.  Ta upp räkorna med en hålslev och blanda den med paprikapulver och örter. Kyl räkorna och oljan var för sig, blanda det sedan med varandra.


Den man älskar den agar man…

...så är det här, och i många länder i världen, det är bara 24 länder som har totalförbjudet aga och Sverige var först med detta år 1979. Livet är tufft för barnen och ungdomarna här. Singapores regering talar om barnen som landets enda naturresurs och de pressas hört i skolan. Betygsskalan är sjugradig och nivån på kunskap är mycket hög. Pratade med en svensk lärare, ligger man på medel i matte här är det MVG i Sverige. Här satsar man mycket på matte. Får man en sexa på ett prov eller i betyg vågar man knappt åka hem då är det aga som gäller och det handlar nog inte om en dask på fingrarna utan slag, hör nästan dagligen i vårt hus hur man slår barn, även små barn. Första gången vi fick höra detta, undrade vi, vad händer. Så är det här helt enkelt. Det gör så ont i våra hjärtan.

Undervisningen sker på engelska men man läser också ett modersmål, tamil, malajiska eller kinesiska. Skoluniform obligatoriskt.

Redan efter fyra år i grundskolan grupperas barnen efter studieresultat. Vid slutet av sjätte klass gör alla ett prov som avgör vilket program de ska följa i fyra eller fem år på högstadiet. Gymnasieskolans kurser förbereder sedan eleverna för vidare studier. Singapore har fyra universitet, varav två stora med sammanlagt över 50 000 studenter och två mindre som tillsammans har 10 000 studenter. Störst och äldst är Nationella universitet i Singapore (NUS) som har ett samarbete med många högskolor i utlandet, även Sverige.
www.nus.edu.sg

Tigeröl på vårt hak

I går kväll tog vi en liten promenad till vårat hak i Potong Pasir, och tog en Tigeröl medans vi kollade in kineserna när det slafsar i sig maten. Kineser äter som grisar, rapar, spottar på matbordet, stoppar in kycklingben i munnen, kör runt med benet i munnen och sedan spottar ut det på bordet. Att sätta en kines vid ett dukat bord med linneduk, nej det vill man inte, då kommer det att gå åt mycket Vanish. När jag nu skriver om kineser och deras bordskick så kom jag att tänka på ris. Man har alltid hört att ris är inte farligt att äta, du har väl aldrig sett en tjock kines. Idag lider var tredje kines av fetma har man sagt på nyheterna här. När man tittar på portionerna de servera med ris så är en portion lika mycket som jag gör till 4 personer.

Hak i Potong Pasir

Bukit Timah – Naturreservatet

Lördagen hade vi bestämt att vi skulle bestiga Singapores högsta punkt men när vi vaknade vräkte regnet ner, så vi väntade fram till lunch innan det blev uppehåll och då tog vi bilen och ställde in GPS:en på Hindhede Drive (gatans namn vid parkeringen).

I det här naturreservatet på 164 hektar finns ett ymnigt växt- och djurliv. Det här är en av de två regnskogar i världen som ligger i ett stadsområde. Det ligger bara 12 km från centrum och här finns Singapores högsta berg, Bukit Timah Hill 164 möh. Här kan man se exotiska fåglar, fjärilar, apor, ekorrar och malajiska pälsfladdrare. Här fick vi lite användning av våra stavar, för det var tidvis rätt brant uppför och givetvis nedför så småningom. Här går kineserna baklänges nedför, kanske för att spara på knäna. Det är ingen som har sagt till alla kineser att man kan gå i en mera sittande ställning nedför så sliter man inte så på knäna. Precis när vi satte oss i bilen kom regnet och det kändes, att det skulle regna resten av dagen. Att åka bil när det regnar är mysigt så vi tog kartan och åkte runt halva ön. Det fanns get-, ko-, fågel-, guppyfarm som vi åkte förbi och en anläggning som var försvarets. Här var det skyltar med dödskalle på, döden väntade snabbt här om man skulle beträda marken här. Jag tittade på kartan och tänkte att den här delen är nog där alla inom försvaret bor eftersom det var så stort och nära militäranläggningen men det visade sig att det var olika kyrkogårdar för de olika religionerna här. Eftersom det regnade tog vi inga foto under bilturen. Idag var temperaturen 24 grader, skönt.

Vy över Bukit TimahJätte myra
Bukit Timah Hill,164 m ö h
Höga trädTommy på Bukit Timahs stigar
Förbjudet att mata apornaApa i träd

Kräftskiva i Singapore

Fredagen blev inte riktigt som vanligt. Fick stressa på morgonen då jag skulle på "Fika på stan" med Sweorna för första gången och redan klockan tio, jag brukar annars skriva på bloggen, svara på mail och mycket annat. Fikat var på Coffee Bean och där fanns det ett helt gäng med blonda kvinnor, bara några enstaka mörk- och cendréfärgade, medelåldern 30-35 (Singapore har den lägsta medelåldern i världen bland Sweorna), tre Sweor från Huskvarna inklusive jag själv finns i Singapore. Här tjattrades det i två timmar innan ett litet gäng på 10 personer fortsatte med lunch på Hard Rock Café. På måndag ska jag på första redaktionsmötet för SWEA magazine Singapore, ett magasin som utkommer 2 gånger om året, (76 sidor).

    TV när man fikar på stan


Fredagskvällen hade vi en liten "kräftskiva" på två personer med kräftor inköpta på IKEA (kinesiska jumbo), en måne, svenska småsnapsar och så hade vi fixat en Janssons frestelse på Sandbergs vis och då tror ni givetvis att det inte är någon ansjovis i den, men det är det fast mosad, gyllenstekt lök, lite kaviar och mycket grädde. Receptet kommer längre fram som veckans recept.

Tommy på kräftskivaKräftornaChatt med Helene och Astrid


Sanningen om OS-invigningen

FEJKADE FÖTTER Kineserna vräkte naturligtvis på för allt vad tygen höll under OS-invigningen och vi gick på det. Under en av sekvenserna från det gigantisatka fyrverkeriet visade tv inte bara pyroteknik utan även dataanimationer. De 29 fotspår som vandrade över himlen var resultatet av ett helt års arbete i studion. Även en del andra fyverkerier var filmade långt innan, när det inte var så mycket smog i luften. Har idag träffat två Sweor vars män har varit med och producerat invigningen och de berättade sanningen.

Dataanimerade fotspår på himlen är väl en sak men att en flicka som sjunger som gudinna inte får uppträda på grund av att hon inte är tillräckligt söt är ju helt sjukt. Hur berättade dom för flickan att någon annan skulle mima till hennes röst? Vad ...

Ni kanske redan vet allt detta men för oss var det helt nytt, vi var ju så imponerad av fyverkeriet, då kan ni ju förstå att fyverkeriet som vi såg, "live" här i Singapore på nationaldagen blev ännu bättre.

Nu är det bara att se OS-avslutningen på söndag, och man kommer bara att tänka på vad som är fejkat.

Trevlig helg alla.


Veckans recept - Frasig potatisrulle med västerbottenost

Veckans recept är en repris från våran populära "Veckans recept" mailutskick som kom nästan varje fredag i mailboxen, men eftersom vi har en hel del nya läsare så kommer många av dessa recept i repris utan att vi kommer att kommentera detta mera. Det kommer att bli en blandning av nytt och gammalt och förstås med mycket inspiration från Singapore och Asien.

Skicka gärna kommentarer om recepten, om ni tyckte det smakade gott , något inte var bra eller fel.
***** = Favorit i repris.

Frasig potatisrulle med västerbottenost *****

  

Rullen kan stå förberedd och klar för ugnen. Frasig och nygräddad kan den sedan serveras till kallt kött på buffé likaväl som till stekt- lax, kycklingfilé  eller rykande utegrillat! Detta är också en bra ersättare för västerbottenpajen som är populär till kräftbuffén och det passar ju i dessa tider.


Det här behövs till en rulle, ca 6 personer:

1 rulle färsk smördeg

600 g potatis (gärna fast sort)

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

3/4 tsk salt

100 g riven västerbottenost


Till pensling:

1 msk smör + flingsalt


Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Värm en stekpanna eller wok. Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.

2. Skala potatisen, riv den grovt.

3. Fräs upp smöret, rör ner och fräs potatisen med pressad vitlök under omrörning några minuter. Potatisen steks bara helt lätt och ska inte packa ihop sig, lufta den med ett par gafflar och (häll upp den på en tallrik för att svalna om rullen förbereds för nästa dag) häll upp och fördela den över smördegen.

4. Salta och häll över den rivna västerbottenosten och rulla ihop löst (svep rullen i pappret om den inte ska gräddas direkt).

5. Pensla med smält smör, strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen 20 minuter.  Servera rullen nygräddad i bitar. 

Hemma hos Sandberg på Blossoms @ Woodleigh

För pekaren över bilderna så beskriver jag vad du ser och om du dubbelklicka förstoras bilden förhoppningsvis.

Vårt sovrumVy från fönstret i vårt sovrumVy från balkongen mot parken vi motionerar i
Bloggen på datornVy från Allrummet vid MatplatsBadrum för gästrummen
Gästrum IPennställ på skrivbordetFoto på Angelica
Stol för att knyta skorKyl och frysVårt badrumVårt badrum
Fastun där man ställer alla skor innan man går, man gör så här i Singapore.Garderobmöbel i vårt sovrum, garderober i gästrummen ser likadana ut fast inga glasdörrar.(Låddel och Vädringsfönster vid diskbänken ut mot sopnedkast, tvättdelen, förråd, 3:e wc/dusch, balkong för torkning av tvätt.Damon
PC:n på skrivbordetSoffanMac och pc på skrivbordet
Skoskåp innanför dörren, plats för finskor.Morgan Pålsson DVDTorkning av tvättVårt sovrum sett från balkongen
Gästrum IIUtsikt från gästrum IIGlashylla i vårt badrumMatplats
FruktfatGasspisDiskbänken
Diskställ i skåpet, mycket bra och praktiskt.BalkongbordetTvätt och torktumlareSpisdelen
Blommor från träd på morgonpromenadGlashuvud av Bertil VallienVitlöksriv från Provence
Akvarell av Torsten LindEn av ökenroserna på balkongenCD med musik från Solens mat
SaltkarFikamuggFlinta
Mormors matSopnedkastetClassic kaffe
Dalahäst, en utav treABBA-Ansjovis
Den svenska flaggan på balkongenKalles kavia och Milko räkost
GinTonic Water
Tiger öl, Singapores egna ölsort

St. John´s & Kusu Island

Om man vill fly storstaden för en dag så åker man till dessa öar, man tar båt från Marina Bay, South  pier. Det gjorde vi på söndagen, båten gick klockan nio på morgonen och anlände 30 minuter senare på St. John, sedan dröjer det 2 timmar innan båten kommer igen och man åker vidare till Kusu. På St. John finns det inte mycket att göra mer än att vandra längs rätt oinspirerande cementstigar och vila sig i skuggan, man kan bada också förstås. Denna ö har tjänstgjort som karantän för immigranter, rehabiliteringscentrum för narkomaner och fängelse.

Kusu Island är intressantare och berömd för såväl sitt taoisttempel och är mindre med mera badständer. Precis när båten kom och vi skulle åkar vidare till Kusu så kom regnet, ösregn och åska så vi gick aldrig av utan fortsatte med båten tillbaka till land. Kusa får vi besöka en annan helg. Två andra öar som står på listan är SIsters Island dessa öarna ska besöka om är ute efter lugnt strandliv och snorkling och det passar oss perfekt.

Vy över St.John IslandMangroveträsk på St.John Island


Kampong Glam – arabiska kvarter

Fredagskvällen började som vanligt med ett bad i jacuzzin och med en läskande drink. Sitta där prata om dagen och veckan som gått samtidigt som solen går ner i horisonten känns som en bra start på helgen. Sedan är det matlagning som står på schemat innan vi sitter på balkongen, njuter av middagen, månskenet och den ljumna vinden.

Lördagen besökte vi Kampong Glam - arabiska kvarter i Singapore. Arabiska köpmän var några av de första som bosatte sig här, och tillsammans med invandrande bugineser, boyaneser och javanerser skapade de en muslimsk stadsdel. Här finns många byggnader i art déco-stil, och även mer storslagen kolonialarkitektur med orientalisk känsla. Kampong Glam upptar 23 hektar och här finns stadens största moské - Sultanmoskén. Bönsalen rymmer 5000 män, endast muslimska män har tillträde till den stora bönsalen. Kvinnor får förrätta sin bön på övervåningens läktare.

På Arab Street finns fina tyger, lädervaror och korghantverk.


SultanmoskéBussorh Mall, en stenlagd gata
Tygaffär på Arab StreetBussorah Mall

Nu gav sig hungern till känna, så varför inte besöka Yingthai Palace, det här är ett bra matställe när man har varit och flanerat i området Arab Street/Kampong Glam. Här serverar man det klassiska ananasriset, se senaste veckans recept. Ett mer smakrikt och fluffigt ananasris kan man inte begära, vi åt också kyckling med röd curry i en mustig kokosmjölkgryta. Allt sköljde vi ner med Singha- och Tigeröl.


Ananasris och kyckling med röd currypasta och kokosmjölk

Nu promenerade vi sakta, tog lite foto på sky line innan vi tog MRT från Clarke Quay hem.

Häftig skyskrapaSmal skyskrapa
Sky line över FinanskvarterenFullerton Hotel, OBS!Svenska flaggan i mitten


Bilder från Blossoms @ Woodleigh

Bilder från trädgården och poolområdet på Blossoms @ Woodleigh.

Blossoms@WoodleighOrkidéPool
OrkidéJacuzziGym
OrkidéBBQ-platsStenläggning
JacuzziHusetPool
OrkidéPoolenLiljaEntré
GymLekplatsDörrkylt
LiljaWalking PoolLiljaPoolen
Pool från entréOrkidé
OrkidéBlomma
Vattenfall
Veckans recept – Ananasris med räkor

Den klassiska Thailändska ananasriset som är hämtat från Leila Lindholms receptsamling.

Ananasriset kan man ofta äta på de många "hawker centres" här i Singapore.

  

Antal portioner:  4

Ingredienser:

2 msk smör

4 vitlöksklyftor

8 dl kokt jasminris

4 ägg

2 gul lök

4 tomater

8 salladslökar

0.5 färsk ananas, eller 2 ananasringar

Smaksättning:

3 msk japansk soja

4 tsk socker

flingsalt

svartpeppar

4 dl skalade räkor

2 limefrukt

  

1. Gör så här:


2. Finhacka vitlöken, löken och tärna grönsakerna och ananas i små bitar.


3. Hetta upp en stekpanna och svetta vitlöken och löken.


4. Tillsätt ris och ägg, stek äggen så att det börjar stelna lite, cirka 30 sekunder.


5. Tillsätt grönsakerna.


6. Smaksätt med soja och kryddor.


7. Blanda i räkor och servera med en limeklyfta.


8. Tips! Undvik att röra för mycket annars blir det gröt

Visitkort i Singapore

Det finns en uppsjö av outtalade regler vad gäller visitkort här i Singapore. Om man vill göra affärer här måste man ha visitkort, och ju finare titel, desto bättre.

Överlämna alltid kortet med båda händerna, med namnet vänt mot personen. Ta också emot kortet med båda händerna, och titta på namnet om ett tecken på ärligt intresse. Man får aldrig stoppa undan kortet så att den som gett det ser det. Man ska t.ex. lägga det på bordet framför sig för att visa sin uppskattning. Om man sitter och äter när man blir presenterad måste man ställa sig upp när man tar emot visitkortet.

I affärerna är det precis likadant med dubbelfattning, här lämnar man över sedlar, och kreditkort med båda händerna.

Oftast har man ju något i den andra handen så det kan se ganska roligt ut. Tänk så här, att man har ju oftast visistkorten i plånboken så snabbt plocka upp det och ner med plånboken i byxfickan eller väskan och sedan överlämna det med båda händerna och glöm inte att tacka för visitkortet.

En rekommendation är att det går åt en cirka 40 visitkort i veckan.

Idag ska jag fotografera vid poolen och i trädgården för ett bildkollage till bloggen imorgon.

Tommys visitkort


Några måsten i Singapore

Det finns några måsten i Singapore. Paraply, parasol är ett måste att alltid ta med när man går ut liksom servetter, flipflop, solkräm och en varm tröja om du ska gå på bio.

Paraplyet eller parasollet använder man både när det regnar och mot solens strålning. När det regnar här så regnar det rejält, från klar himmel till ösregn på några minuter. I Sverige är nederbörden på ett år cirka 600 mm, här i Singapore är nederbörden över 2400 mm/år. Det leder till att den genomsnittliga luftfuktigheten ligger på 84%. Man kan säga att det finns två väderlekar i Singapore - varmt och soligt eller varmt och regnigt. Regnperioden är mild och pågår från oktober till slutet av januari, men det betyder inte att det inte regnar de andra månaderna utan man får räkna med att det regnar någon gång varje dag. Det blir sällan kallare än 24 grader eller varmare än 34 grader någon tid på dygnet. Ett paraply mot regn i väskan, portföljen eller i handen har alla.
Många går i flipflop här och när regnet kommer är det bra att ha sådana till hands i väskan om man har skor i skinn, funderar faktiskt på att köpa ett par snyggare fast jag inte gillar denna sorts fotbeklädnad, men av praktiska skäl. Skinnsandalerna blir så fulla av att vada i vatten. Jag brukar ta av mig sandalerna och gå barfota. Här är det så rent på gator, trottoarer att det är helt ok, finns inte ens en sten, gruskorn eller glasbitar, känslan är som att gå på marmor.

Ett UV-parasoll har många, det är bara turisterna (långnäsor) som ser solbrända ut här. Man använder UV-parasollet även en mulen dag, men när solen skiner för fullt då kan det vara över 40 grader i solen och parasollet sänker temperaturen några grader. Solen är stark här, även en mulen dag. Trots att vi smörjt in oss med solkräm 30 spf så syntes det att vi haft badkläder efter 2 timmar i skugga från huset, en mulen dag vid poolen. Kineserna fäller parasollen precis som det skulle ösregnat när man t.ex. sätter sig i bilen.

Servetter måste man också alltid ta med om man ska ut och äta på "Hawker centres". Den erfarenheten fick vi ganska snabbt uppleva, att äta en chilikrabba utan servetter är inte roligt när man ska gå därifrån. (Ibland går det omkring små kinesiska farbröder och säljer paket med servetter, om man har tur).

Till sist den varma tröjan, om man ska gå på bio här lär det vara svinkallt, och att sitta och se en film i två timmar och frysa är inte min grej så då får nog fleecetröjan följa med. Vi har siktat in oss på Mama Mia den 18 september då den har premiär här i Singapore.

ParaplySolkrämServetterUV-parasollFlipflopMitt fina nya lila UV-parasoll och paraply


Våran konstiga granne

Vi har en konstig familj till granne, kineser. De är livrädda för oss, verkar det som. Vi äter frukost, fikar och sitter på balkongen ganska mycket men våran granne har vi aldrig sett sitta på balkongen, nu har de inga möbler där förstås men konstiga är det. De kan sticka ut huvudet och ser de då att vi är där åker huvudet in som blixten. En gång kände vi brandrök och tänkte nu brinner det, när vi öppnade våran dörr till trappuppgången så eldar grannen i en röd tunna med en meters eldslåga ovan. Vad är detta tänker vi, jo kineser eldar låtsas pengar till andarna som jag har beskrivit tidigare om i "spökmånaden". Eftersom Singapore består av 77% kineser, så förstår ni att det eldas en hel del här just nu. Det finns fullt med butiker som säljer "falska" pengar, rökelse och hur mycket konstigt saker som helst. Konstigt är det ju att Kina valde denna månad till OS, men siffran 8 och då datum 080808, klockan 08.08 PM övervägde visst med tur och lycka.

En morgon när vi skulle gå morgonpromenaden, så står den röda tunnan utanför så då förevigade jag den som bevismaterial, eftersom det är förbjudet att elda i trappuppgångarna här. Det finns speciell plats i trädgården där man kan elda "pengar".

Röd kinesisk tunna


Nationaldagsfirande helg

9 augusti, ett årligt högtidlighållande av Singapores självständighetsdag. Den firas genom formella militärparader som är kontrast till de kulturella inslagen, 1000-tals människor i olika formationer, typ OS-invigning., men flyguppvisningarna är fortfarande något av det mest sevärda. Festligheterna kulmineras av ett storlaget fyrverkeri och lasershow och jag var ju inte live i Peking under OS-invigningen men jag såg på TV, här var jag live och såg fyrverkeriet och då var det faktiskt inte långt borta från OS. Har aldrig varit med om något liknande.

När man tänker på att Singapore inte är större än Jönköpings Kommun i yta och 4,4 miljoner invånare och har ett såndant stort försvar så tänker man, herregud.


I flygvapnet har de följande: F-16 Fighting Falcon, F-5 Tiger II, A4SU Super Skyhawk, C-130 Hercules, CH-47 Chinook, E2C Hawkeye, Fokker Utility Aircraft, AS 332 Super Puma, Maritime Patrol Aircraft, KC-135 Stratotanker, AH-64D Apache Longbow Helicopter, S211, Unmanned Aerial Vehicle, Hermes 450.


Nedan finns lite länkar för den som är intresserad av hur Singapore fungerar.

UD:s info om Singapore: www.regeringen.se/sb/d/2520/a/13985

Exportrådet: www.swedishtrade.se/landrapporter/?objectID=5376

Wikipedia om Singapore: sv.wikipedia.org/wiki/Singapore

Regeringen: www.gov.sg/

Flygvapnet: www.mindef.gov.sg/imindef/mindef_websites/atozlistings/air_force/index.html

Armen: www.mindef.gov.sg/imindef/mindef_websites/atozlistings/army/home.html

Civilförsvaret: www.scdf.gov.sg/

Polis: www.spf.gov.sg/

Sjukvård: www.sgh.com.sg/

www.kkh.com.sg/


Fest på TopFloor i "Vännerstil"

  

Vi var bjudna på födelsedags- BBQ- party hos grannen som bor på topfloor. Partyt kändes som vi kommit in i favoritserien "Vänner", där fanns "Joey", "Phoebe" m.fl., medelåldern var nog runt 30-35 med många olika nationaliteter. Lägenheten var i 2 våningar och på "decket" med utsikt över hela skyline i Singapore fanns en stor rund jacuzzi, palmer, BBQ-plats.


Night safari

  

Helgen avslutades med Night safari på Singapore Zoo. Parkens nattsafari är ett unikt 40 hektar område, man kan följa olika stigar för att få se djuren på närmare håll i månskenet. Diskret belysning gör det möjligt att iaktta djuren utan att de störs. Man har skapat olika typer av djungel och olika geografiska zoner som burmesisk djungel, nepalesisk dal och asiatisk regnskog. Man går in i olika häng där t.ex. fladdermös av större modell flyger fritt. Det är svårt att beskriva känslan av att går på smala stigar i mörkret och att titta på de aktiva djuren i månljus, detta måste helt enkelt upplevas.


Annelie på Night Safari LandRover


Veckans recept – Indisk kycklinggryta med naan-bröd

När doften av kryddorna stiger och man blundar så går det lätt att förflytta sig till Indien eller Little India visuellt.
Detta är en het indisk kycklinggryta som man med fördel äter med naan-bröd för att få upp den goda såsen.
Här lägger man den indiska maten på bananblad så glöm besticken och ät med fingrarna. Handhygienen är viktig, så tvätta händerna noga så ska ni se att magen klarar sig.

Indisk kycklinggryta (4 portioner)


Ingredienser
1 tsk salt
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1/2 - 1 röd eller grön chili
2 msk smör
2 msk riven färsk ingefära eller 2 tsk torkad ingefära
1 tsk hela kardemummakärnor
1 1/2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk garam masal
3 st medelstora tomater
200 g torkade aprikoser
2 bitar hel kanel
3-4 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1-1 1/2 dl gröna linser


Gör så här:

1. Stycka kycklingen i mindre bitar. Skala och skiva gul lök och vitlök.

2. Lägg halva mängden smör i en stor gryta och hetta upp den. Bryn kycklingbitarna, salta och ta upp dem och sätt åt sidan så länge.

3. Klicka i resten av smöret och fräs lök och vitlök. Tillsätt ingefära, kardemumma, chilipulver, spiskummin och garam masala. Fräs några minuter så att doften av kryddor stiger.

4. Skiva tomaterna och halvera aprikoserna. Lägg ner dem i grytan. Tillsätt kanel, buljontärning, vatten och linserna. Blanda allt väl.

5. Koka grytan ca 25-30 minuter tills kycklingen är genomstekt. Smaka av såsen.


Serveras med basmatiris och naanbröd


Naan-bröd


Ingredienser

7.5 dl mjöl

2 dl mjölk

1 st ägg

1 dl yoghurt

2 msk matolja

1 tsk salt

2 tsk socker

0.5 tsk bakpulver

2 tsk torrjäst


Gör så här:

1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda kryddor, jäst, ägg och mjöl. Tillsätt sedan yoghurt och den varma mjölken.

2. Jäs degen under duk i minst 2 timmar. Forma till stora, platta kakor (droppformade) och jäs ytterligare på smord plåt i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på högsta värmen (eller använd stekpannan).

3. Baka brödet i ugnen på högsta värme eller i het stekpanna 2-3 minuter och ät direkt.

Orchard Road

Det finns så många affärer på Orchard Road att man blir handlingsförlamad. Gatan sträcker sig från Tanglin Mall till Plaza Singapura. Längs hela gatan ligger köpcentrum den ena större och lyxigare än den andra. Ngee Ann City är ett av sydostasiens största köpcentrum och har 7 våningar. Här finns flera restauranger, postkontor, banker, ett japanskt varuhus och över 120 olika affärer. Byggnaden är helt kläd i marmor och som har ett tempelliknande utseende. Det går helt i rött, kinesiska lyckofärgen. I huvudentrén står det två jättepelare i silver och ingången vaktas av skulpterade lejon.


Ngee Ann City

När man går på denna gata så ser man många turister eller långnäsor som de säger här. Åker man däremot MRT (tunnelbanan och betyder Mass Rapid Transport) så känner man sig lite mera annorlunda och åker man buss då är man definitivt ensam långnäsa så långt ögat ser. Små barn tittar upp och ner flera gånger med öppen mun.

Biljettsystemet bygger på små kort, EZ-link som kreditkort med inbyggda radiosändare som du köper,. När du gå på tåget eller bussen sveper du kortet ovanför biljettautomaten och när du går av sveper du kortet över sändaren igen så betalar du för hur mycket du åkt.

Tunnelbanetågen är sjukt långa, har AC och består av ett långt enda tåg som är helt öppet inuti så du kan gå fram och tillbaka. Perrongerna är luftiga och fräscha med glasväggar mot spåren som öppnar sig först när tåget stannat


Skylt som finns i MRT (OBS! Att durian är förbjudet att transportera i tunnelbanan. Läs tidigare i bloggen, under arkiv juli och durian, världens äckligaste frukt!?)


Idag står 1 Singapore dollar i 4.50 Skr .

Skylt i MRT:n


De hungriga andarnas fest (spökmånad)

Kineserna tror att det kinesiska årets 7:e månad inte för något bra med sig, eftersom de dödas andar då  återvänder till jorden. Månadens första dag öppnar sig helvetets portar på vid gavel för att låta andarna njuta av en månads fest på jorden innan portarna stängs den sista dagen i månaden. För att vara säker på att andarna är nöjda offrar man mycket, man bränner "pengar", rökelse och lägger frukt vid offeraltaret. Offeraltaret finns exempel på balkongen, altanen, vid restaurangen eller i lägenheten. Så mycket apelsiner som det säljs nu säljs det inte någon gång mer på året i Singapore. Det är nog först nästa månad som det med andeutdrivning i bilar kan komma att vara aktuellt tror jag, när portarna har stängts och några vilsna andar har gömt sig i bilen. Jag lovar att jag ska återkomma så fort något sådant skulle vara aktuellt. Då vill jag vara på plats och dokumentera med bild och uppleva detta live.

Igår var vi i Little India och åt på kvällen, det känns som man verkligen har kommit till Indien, inte en kines. Hus, lukter, basarer, tempel och alla dess män och kvinnor i typisk indisk klädsel.
Vi åt Chicken korma som är en mild variant av den yogertbaserade kycklingcurryn, och Chicken tikken masala som är lite mera "spice" som de säger här. Denna restaurang "Delhi" kan man bekanta sig med det nordindiska köket.
Det är stor skillnad på nord- och sydindiska köket. De milda och gräddiga nordindiska rätterna står i konstrast till den starka sydindiska maten som har en tunnare currysås.

På SM Motors är de förvånade över att vi gillar, som de säger  "spice food", de tror att vi äter barnmat i Sverige och det är ju klart om man jämför köttbullar, gräddsås och potatis eller söndagsstek och gräddsås med Chilikrabba, Svartpepparkrabba eller Biryani så är det inte kanske så konstigt. Alla är vi ju olika som tur är.


Helgen har vi bara varit

I helgen har vi bara varit. Man kan inte fara fram som en projektil hela tiden. Att ligga vid poolen och titta på när kineserna försöker lära sig att simma är mycket intressant. Det finns nog lika många stilar som kineser. Kattsim, hundsim och en mix av allting, det finns inte många som simmar som vi har fått lära oss. På söndagar kommer det simlärare till de små barnen och då är det liv i poolerna.

Singaporianerna är ett picknick folk. På söndagarna fylls parkerna med hur många som helst och de tar med allt och då menar jag allt. Tv, dvd, elaggregat, tält och massor av mat som de grillar på stationära grillplatser. Hela lördagen måste gå åt till förberedelser, man blir trött av att bara se detta.

En söndagspromenad på East Coast park med picknick (kaffe i termos med en våffla köpt på plats). Gångbanorna är markerade med fötter och cykelbanorna med en cykel förstås, ajabaja om man cyklar på gångbanan, cirka 5000:- i böter.

Gångbana vid East Coast


Veckans recept – Laksa

Den välkända rätten Laksa anses av vissa vara Singapores nationalrätt.

Ingredienser, 2 port:

1 burk kokosmjölk (500 ml)

1 dl vatten

2-3 msk fisksås

½ lime-saften

100 g vit fiskfile

100 g skalade räkor

1,5 cm ingefära

2,5 cm galangal

1 vitlöksklyfta

1 citongräs

2 st röda chilies

5 limeblad

asiatisk basilika

koriander
risnudlar


Gör så här:

Skär ingefäran och galangan i tunna skivor i fiberriktningen och riv vitlöken.

Finhacka citrongräset.

Finstrimla limebladen.

Sjud chilipepparn, citrongräset, ingefäran, galangan och vitlöken i 1 dl vatten sakta i 5 minuter.

Tillsätt kokosmjölken och limebladen och sjud i ytterligare 10 minuter.

Rör om då  och då - kokosmjölk bränner lätt vid.

Skala räkorna under tiden.

Skär fisken i tärningar.

Tillsätt fisksåsen och limesaften och sjud i 5 minuter.

Lägg i fisken och sjud 2 minuter.

Tillsätt räkor, koriander och basilika - rör om, sjud en minut och servera genast tillsammans med risnudlar.

Morgonpromenad i rask takt

Vi trodde att vi skulle vara ensamma ute denna tidiga morgontimma men ute i parken var det fullt av kineser, ung som gammal. Kineserna eller Singaporianerna har en sådan härlig inställning till det som vi kallar vardagsmotion. Man behöver inte alls gå på gym eller svetta sig blodig i motionsspåret. Ut och gå bara, men gå som en kines! Gå snabbt, ta ut rörelserna, vifta med armarna eller vilka märkliga rörelser du än känner för att göra. Något märkligt som vi upptäckte var att man gick baklänges och även applåderade. Att promenera baklänges gör att alla, även de små glömda musklerna får arbeta och att klappa händerna är bra för blodcirkulationen. Minsta lilla park eller grönområde är full av liv och rörelse. Man blir så glad av att se så sunda människor. Förstår inte varför man aldrig ser sådant hemma. Det är ju "så gott för hälsan".

Tänk på att den bästa present du kan ge din kropp är en morgonpromenad i rask takt innan frukost, 30-60 min. Har du svårt att komma upp så skaffa en gryningssimulator, Philips "Wake-up Light". Då får du en trevlig start på dagen med att ljuset och fågelsången väcker dig naturligt, speciellt under den mörka årstiden.


http://www.youtube.com/watch?v=NYvaBVAtyHA


Parken som vi tränar i ligger tvärs över gatan där vi bor. Parken är en gammal kinesisk kyrkogård. Här tränar militären med full utrustning (18 km) och premiärministerns livvakter. Livvakterna ser nästan exakt lika ut i storlek, kroppsbyggnad och mycket vältränade. Man skulle kunna tro att det bara finns en storlek på kostymerna och skjortorna för så lika är de.


RSS 2.0