Time to say goodbye till landet "annorlunda"!




Nu är det tyst och lite ensamt på Blossoms.
Har varit 2 underbara veckor med fullt ös hela tiden från första dagen och tills igår.
Det är ju bara att titta på bloggen och se allt som vi varit med om de senaste 14 dagarna, så förstår ni.

Vi vet att ni är supernöjda med semestern här i Singapore, det kände vi;)!

Kram Lena och Per-Åke

Allsång med Simply Red @ Indoor Stadium Singapore!






En underbar kväll och Grande Finale för Lena och Per-Åke i Singapore.
Klicka på länkarna ovan och sjung med och lyssna från Simply Reds Farewell tour från Singapore igår kväll.

Shopping i Chinatown!



Elva timmars shopping!






Uppladdning inför shopping!


Frangipanins tillväxt på en vecka!


F1-Grande Finale!





Grattis Alonso!

F1-Förfest!












F1-kval i Singan!





Ceylon Road och Koon Seng Road



Fredagsträningen F1 Singapore!







Lena och Per-Åke @ Singapore Zoo
















Tack för biljetterna till Zoo, Wearnes!

Alltid lika roligt att gå på zoo!

Veckans recept - Moules marinière


Anders äter musslor på Brewerkz

Moules marinière (vitvinskokta blåmusslor)

Ingredienser
:
2 kg (nät) färska blåmusslor
½ dl olivolja
50 g smör
2 gula lökar, finhackade
1 röd lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl vitt vin
2 msk finhackad persilja
salt och nymalen vitpeppar

Att göra
:
Skrapa musslorna fria från skägg, och skölj dem i kallt vatten. Kasta de som är öppna eller skadade!
Fräs löken i olja och smör och tillsätt musslorna. Salta och peppra. Häll sedan på vinet. Ge det ett uppkok och sätt på locket. Skaka på kastrullen då och då, kontrollera värmen så att det bara sjuder.
Efter ca 1,5 minuter så har musslorna öppnat sig och då är de färdiga. Lägg upp dem i en djup skål eller portionera dem eller servera direkt ur grytan. Strö över persiljan precis innan serverandet. Om några musslor fortfarande inte har öppnat sig, kasta!
Servera med nyfriterade pommes frites och Pain Riche.
Receptet är beräknat till 4 personer.


Tossdan i bilder!










Onsdagskvällen i bilder!







En bild säger mera än tusen ord!

Frangipani @ Blossoms Plant Box!




Nu har det gått ytterligare en vecka och frangipaniknopparna växer.
Skickar även med lite blommor från Blossoms runt poolen.

Ikväll blir det fullt ös igen när gästerna kommer från Rawa. Ska bli spännande att höra deras upplevelse.


Nya frimärken i Singapore!



Igår den 20 september kom det ut nya frimärken i Singapore.
Eftersom vi också pryder dom, så kom Singpost och överlämnade ett paket med frimärken vid dörren.
Så håll utkik i brevlådan om det kommer post från Singapore och oss;)!

Livskraft



Tack Ingela för boken eller böckerna som Lena och Per-Åke hade med sig.

Livskraft : din hälsa, kost & hormonbalans
Helena Nybloms förra bok Supermat fick vi lära oss hur vi på ett enkelt sätt kan äta oss till en bättre hälsa. I den nya boken Livskraft tar hon åter upp betydelsen av rätt kost men också hur viktiga andra livsstilsförändringar är för vår hälsa och vilken makt vi har att påverka alla processer som hela tiden pågår i kroppen. Om vi sover bra, kan hantera stress, tränar på rätt sätt och ger själen stimulans stöder vi kroppens egen stora läkeförmåga och lägger grunden till en god hälsa. Följ bokens råd och du kan sänka dina cellers ålder och därmed få friskare organ och en friskare kropp. En god nattsömn minskar risken för bland annat diabetes, övervikt och cancer, den som hanterar sin stress kan också undvika den farliga bukfetman, ett optimistiskt förhållningssätt stärker immunförsvaret och regelbunden motion kan nybilda hjärnceller, något man hittills inte trott varit möjligt.

Här kan du köpa boken: Bokus


Grabben i kuvösen bredvid!



Fyrtio minuter. Så länge var Jonas Helgessons hjärna utan syre. Till slut började hans liv igen - ett liv som CP-skadad. Men Jonas beslutade sig tidigt för att inte bli en av Hjälpmedelscentralens stammisar. Han ville ju spela golf och ta körkort, och i all hemlighet drömde han om att göra det omöjliga: att tala inför publik.

"Grabben i kuvösen bredvid" är en bok om att vinna mot sina svårigheter och se utmaningen och möjligheterna i varenda orealistisk dröm. En uppmärksammad och inspirerande biografi.

Här kan du köpa boken: Adlibris

Tack Ingela för boken och lovar att Kigge ska få läsa den också!

Batteriladdning på Rawa Island!



Måndag - onsdag befinner sig Lena och Per-Åke i "paradiset" Rawa Island.
Här får de ladda sina batterier, för onsdag kväll blir det fullt ös igen i Singan! 

Sunday - Champagne Brunch @ Fullerton Hotel!











Som ni ser så hade vi en mycket trevlig söndag här i Singapore; Champagne, ostron, gåslever, hummer, chokladfontän och mycket mycket mera.

På en mätt mage sitter ett glatt huvud!

Lördag - MacRitchie tree top walk, SingMing, Blossoms and Little India!







Fredag - Chinatown och NewAsiaBar!




Första dagen i Singapura!





Bildkavalkad av första dagen i Singapura. Singa = lejon och pura = stad, Lejonstad.
Merlion, hälften fisk och hälften lejon är Singapores symbol.
En vandring utmed Singaporefloden från Clarke Quay, Boat Quay till Merlion och på vägen går man förbi Fullerton Hotel och Anderson Bridge, där F1-banan var upplyst.

Kvällen avslutades med en Singapore sling på Raffles Hotel och klassiska Long Bar.

Det var 1915 när Mr Ngium Tong Boon lade 30ml gin, 15ml körsbärslikör , 7.5ml Cointreu , 7.5ml Dom Benedictine tillsammans och blandade det med 120ml ananasjuice, 15ml limejuice och 10 ml Grenadine . Stänk av Angostura , ett körsbär och bit ananas på topp och den var född. Singapore sling. Cirka 2000 säljs varje dag inne på Long Bar.

Första intrycket av Singapore

Lena skriver: Var som att kliva in i en bastu när vi klev av planet. En innehållsrik första dag slutade på anrika Raffles i Hemingways anda.

Per-Åkes skriver: En härlig kväll i klassiska kvarter,värmen gör att man uppskattar alla vattenhålen utmed Singaporefloden.

Veckans recept - Pastasallad



Här kommer ett enkelt recept på en pastasallad. Man tar vad man har hemma helt enkelt och förhoppningsvis har du pastaskruvar på lager. Detta åt vi igår till lunch på Blossoms.

I denna sallad tog jag lite rester av kycklingfiléer med champinjoner i ugn, knaperstekt bacon i bitar, soltorkade tomater, röd paprika, små tomater och lite ruccolasallad.

Lite italiensk dressing och några varv med svartpepparkvarnen.

Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg helt enkelt.

Ha en mysig TGIF!

Nu är de här, Lena och Per-Åke!


Per-Åke, Tommy och Lena.

Nu har deras äventyr börjat.
Champagne är intagen och lunchen på Blossoms.
Nu väntar city och kvällen ska avslutas med Raffles Hotel och förstås en Singapore sling!

Du är värdefull!



I tisdags så kom det ett litet vadderat kuvert till Singapore från syrran.
Alltid lika roligt att öppna sådana brev och speciellt från Sverige.
Där i fanns det en tesil i silikon, ett nyckelband med texten "Du är värdefull" och ett vackert kort med höstfärger.
Först igår när vi chattades vid syrran och jag, gick det upp ett liljeholmens för henna att jag inte dricker te. Men hon tipsade om att man kunde riva färsk ingefära istället för att lägga det direkt i vattnet, för att dra. Så slipper man ingefärsköttet och man får en intensivare smak än om man bara skivar.




Här hittar du tesilen i silikon: Gastromax

Tack Ingela!

Dra maten!



Shoppingvagnens smeknamn dra maten och det syftar ju till att man transporterar maten från affären till hemmet.
Som ni förstår, så har jag investerat i en sådan vagn efter mycket slit och bärande.

Vad säger ni, är dra maten vagnen endast för tanter eller skulle du kunna tänka dig eller du kanske redan har en? 

Skriv gärna en kommentar vad du tycker och tänker eller om du har speciella minnen!

Finns flera olika modeller och färger att välja på, men jag tycker att det känns roligt med den klassiska än en med italiensk design och i neonfärg.

När man säger dra maten, så säger man det ju oftast som ett enda ord och då blir det ju Dramaten, här är en länk till Dramaten och deras hemsida. Dags att kanske se någon föreställning om du befinner dig i Stockholm!

På bloggen imorgon, kommer det bild på fiffig present som syrran skickat!


Frangipani har knoppar på G!



På frangipanin har det börja växa ut ämnen till knoppar. Såg förra veckan att det på toppen såg lite annorlunda ut och på en vecka har det växt ut cirka 2 cm. Ger den gödning var 14 dag enligt månkalendern, nymåne/fullmåne.

Ska försöka komma ihåg att lägga ut en bild om en vecka, så får ni se hur den växer.

Tyvärr Ingela, så har det ännu inte kommit upp något från fröna på passionsblomman jag sådde:(. Men passionsblomman jag fick av Johansson, blommar minst en blomma varje dag:).


Simply Red och skriver en lång "att göra lista"!



Igår var vi och hämta ut Simply Red-biljetterna. Om drygt 14 dagar är det dags för Grande Finale för Lena och Per-Åke och de kommer att avsluta Singapore med Farwell The Final Tour med Simply Red.

Kommer att bli en kanonkväll, när man vet vilka låter han har i sitt bagage.
Tyvärr kommer Tommy inte att följa med, eftersom han måste åka till KL på tjänsteresa redan tidigt på måndagsmorgonen.



Idag annars ska jag skriva en lång "att göra lista", där jag börjar bakifrån och skriver fram till nu.
Alltså sist på listan står det torsdag, 11:00 Changi Airport.

Gör ni också listor, där ni liksom börjar bakifrån?

Närmast nu på listan blir det att åka ner till Plaza Singapura och se om jag kan klippa mig. Sedan blir det in på Carrefour och köpa lite som står på "listan".

Ikväll blir det engelsk deckare på TV "Wallander" och "Firewall" där Kenneth Branagh har huvudrollen.
Spännande att se eftersom den är inspelad i Sverige. Även imorgon är det ett nytt avsnitt på 1,5 tim (Sidetracked).
Igår visade de "one step behind". Då var vi på Brewerkz och såg när Alonso vann på Monza, men kom hem och såg sista 30 minuterna, men det blir inte detsamma.

Vad har ni för planer denna dagen?

Ha en trevlig måndag!

Söndag och F1!


Sunbird @ Blossoms

Idag är det en riktig slapparsöndag, lyssna på mp3-bok, laga söndagsmiddag (bräserade fläskkotletter med gräddsås, lingon och pressgurka), tvätta, titta på SVT-play och Kjell Bergqvist och kvällen ska avslutats med F1 @ Brewerkz.
Anledningen är att StarHub, våran tv-programsleverantör har helt plötsligt inte F1 och StarSport utan nu har Singtel F1. Så jobbigt och mitt under pågående säsong.
Visst är det trevligt att åka ut och titta på F1, men ändå så går det ju lite sent en söndag här i Singapore, klockan 20:00 och en söndagskväll är en söndagskväll då man helst vill slappa vid TV:n och inte hänga på någon sportsbar. 

Nästa race behöver vi inte funderar på några TV-sändningar, eftersom vi kommer att se det Live.


Dagens Ros!



Dagens ros skickar vi med denna blogg till "syster" Ingela idag.
Tack för all hjälp och för att du finns där när våran allra käraste är sjuk.
Hälsa och tacka även personalen på uppvaket för informationen vi fick via dig.



Veckans recept - Beef Rendang, kryddig Malaysisk Coconut Beef



Rendang
är en maträtt som härstammar från Minangkabau i Indonesien, också mycket populärt i Malaysia och Singapore förstås.

Rendang är tillverkad av nöttkött, men man kan även använda kyckling, får och lamm. Rätten får långsamt koka i kokosmjölk med kryddorna i flera timmar tills nästan all vätska kokat bort, vilket ger köttet en intensiv kryddig smakupplevelse. Den långsamma tillagningen gör att köttet absoberar alla kryddorna.

Det finns säkert många recept på Rendang, lika många som vi har köttbullsrecept. Här kommer en variant som jag gjorde igår, men som vi ska äta idag till lunch. Den blir extra god om man äter den dagen efter då den ytterligare har fått stå och dra i kryddorna. Alltså perfekt som matlåda till jobbet;).

Ingredienser för ca. 6 pers:
800 g nötkött, i 2 cm grytbitar
4 dl tjock kokosmjölk
1 dl färsk kokosnöt kött eller finriven kokos
2 stjälkar citrongräs, lätt krossad för att passa i wok eller pannan
2-3 gurkmeja blad eller kaffirlimeblad
3 msk rapsolja
2 tsk socker
salt och peppar

Kryddpastan:
4-5 tsk sambal oelek
3 cm färsk ingefära, skalad, skivad
2 cm s citrongräs skalad, skivad
3 cm färsk gurkmeja skalad, skivad
2 tsk grovsalt

Gör så här:
- Dela köttet i bitar, salt och peppar , marinera i minst 30 minuter  i rumstemperatur.

- Under tiden gör du kryddpastan:

- Med hjälp av en mortel och stöt, stöter man citrongräs, ingefära, gurkmeja roten, sambal oleka och grovt salt till en kryddapasta.

- I en torr uppvärmd panna, rostar du det fint rivna kokosen över låg värme , tills den är gyllenbrun. Låt svalna och sedan, mortla och stöt till även detta till en pasta

- Hetta en wok på höga värme, stek kryddapasta 2-3 minuter  i rapsoljan, tillsätt kokosmjölk, minska värmen så det kokar  sakta, rör om ofta

- Lägg i nötkött och låt koka i 10 minuter långsamt

- Tillsätt citrongräs stjälk, gurkmeja blad eller kaffirlimeblad och socker.

- Sänk värmen till mycket låg, utan lock , låt sjuda i 2-2½ timmar, rör om ofta med en spatel, se till att "skrapa" ner i woken, tillsätt lite vatten om det börjar torka upp för fort.

- Tillsätt den rostad kokospastan under de senaste 30 minuter av matlagningen.

- När köttet är mycket mört, såsen tjocknat och oljan börjar flyta på toppen, är den klar. Kasta citrongrässtjälkar och gurkmeja- eller limebladen.

- Servera Beef Rendang med kokt ris och på bananblad om det finns;).

Åt Rendang på Redang, 2 gånger till lunch. Så himla gött!


Selamat Hari Raya!



Idag är det helgdagsafton, för imorgon är det allmän helgdag här i Singapore. Har skrivit tidigare om detta på bloggen, både 2008 och 2009.

I Singapore delar 4 religioner på helgdagarna och man kan säga att varje religion har 2 helgdagar var.
Sedan kommer övriga helgdagar; nyårsdagen, 2-dagar kinesiskt nyår, första maj och nationaldag 9 augusti.
Infaller också en helgdag över helgen (lördag-söndag) blir det automatiskt ledigt på måndagen.

Fiffigt eller hur?

Till Singapore åker man inte efter vilket väder det är, skiljer ju bara 2 grader i medeltemperatur på ett år.
Till Singapore åker man för att vara med på någon speciell festival eller helg. Hela tiden avslöser den ena festen den andra.

Någonstans i Singapore är det alltid något som utsmyckat och firas, det är bara svårt att välja vilken man vill åka till.
VI som befinner oss här, har ju allt utanför dörren, eftersom landet är så litet till ytan.

Här kommer lite bilder från gårdagskvällens besök i Chinatown och Clarke Quay.

Visst är de kinesiska lanternorna i tyg vackra?




Dessa figurer är gjorda på plats av 33 inhyrda kineser från Kina som 
har arbetat i 1 månad med projektet, och de är gjorda av sidenliknande tyg.


Utmärkelsen Beautiful blogger!



Jag har fått utmärkelsen Beautiful blogger av Efwa. Tusen tack!

I awarden ingår det också att berätta sju "sanningar" om sig själv och att nominera sju andra bloggare.
Här kommer de nominerade:

Salt & Peppar - Här delar vännerna Millan och Maria med sig av vad som händer i deras kök. Underbara recept varvas med reseberättelser, restaurangtips, färdigmat, shoppingtips, halvfabrikat och smaskiga desserter.

A home far away - Gunilla bor i Singapore tillsammans med man, en tonårsdotter, 9-årig son och nyfödd bebis. I livet blandar hon ljuvligt lyxliv, fotografering, bullbak och mammamys med tropiska resmål, shopping och cocktails, en salig blandning helt enkelt.

Matpolisen - Utbildad kock från Stockholm som älskar mat och att undersöka hur saker och ting egentligen ligger till. Vad är de där e-numren egentligen? Var kommer kemikalierna ifrån? Vilka grunder kan man ha för att ta moralisk ställning? När behövs det? Hur påverkas vi av det vi äter? Hur påverkas vår omgivning? Vad är god mat?

Kerstins foto - Kerstin är en kvinna i sina bästa år som på senare år fått foto som ny hobby.

Helena Ljunggren - Kamera har blivit hennes liv, den följer med henne överallt. Fantastiska bilder och recept!

Parislisa - Lisa bor med min spanske man i Warszawa sen mitten på 2009, men har även en fot kvar i Paris. Hon är sällan på samma ställe mer än en vecka.

Tårtspecialisten - Malin har passion för tårtor och cupcakes, att baka och fotografera är hennes stora hobby.

SJU sanningar om mig:
- Går gryningspromenad varje dag innan frukost och solen gått upp.
- Samlar på kartor och kokböcker.
- Sover utan en tråd på kroppen.
- Klättra hellre upp på ett högt berg än ligger på standen.
- Äter hellre bruna bönor och stekt fläsk än oxfilé.
- Har massa med projekt på G i byrålådan, och som aldrig blir riktigt färdiga.
- Har fortfarande svensk tid på armbandsuret efter drygt 2 år i Singapore.


Mid Autumn Festival - 8 Sep 2010 to 7 Oct 2010!


Eu Tong Sen Street, Chinatown

Nu var spökmånaden slut och den avlöses med att det blir Mid Autumn Festival.
Mid Autumn-, Moon Cake- eller lanternafestival är namn på samma festival.
Midhöstfestivalen den tredje och sista festivalen för de levande, firades på femtonde dagen i den åttonde månenkalendern (22 sep 2010).

Det är en stor fest för kinesiska samhället över hela världen. Det hedrar nederlag den mongoliska inkräktare i Kina och sker när månen är som starkast. Det är traditionellt att tillsammans med vänner och familjer att fira med en stor fest och middag med nära och kära. Singapore firar festivalen med ett stort program av händelser, inklusive en gigantisk lyktaprocession, gallerier, guidade vandringar och särskilda evenemang som äger rum på offentliga platser som parker och torg. På kvällen är det vanligt man åker till en vacker plats för att äta månkakor och titta på månen när den lyser upp natthimlen.



Bild; Moon Cake form, Moon Cake, typiska shophouse i Chinatown.

Något som man äter under denna tiden är Moon Cake, månkakor. Den runda månkakan, mäter ungefär 6 cm i diameter och 3 cm i tjocklek,. Dessa kakor är gjorda med melon frön, lotus frön, mandel, malet kött, bönpasta och ister. En gyllene gula från ett saltat ankaägg är placerad i mitten av varje kaka, och gyllenbrun skorpa är dekorerad med symboler av festivalen. Traditionellt så staplar man tretton månenkakor i en pyramid för att symbolisera tretton månar ett " komplett år ", det vill säga tolv månar plus en SKOTT-måne.

Det finns många vackra legender om månen i Kina. Den populäraste berättelsen är hur en gudinna som heter Chang'e uppsteg till månen. Här är sagan!



Överallt är det smyckat med lanternor, och Singaporefloden har vid Clarke Quay extra mycket utsmyckat.
33 kinesiska lanternaspecialister har byggt i över en månad alla lanternorna på plats. Dessa kommer att finnas fram till den 22 september (fullmåne).
En lanternaparad kommer att gå från Outram Park, via Eu Tong Sen Street till Clarke Quay, lördagen den 18 sep klockan 07:30 PM för alla er som befinner sig i Singapore.


Bilder från utsmyckningen vid Singaporefloden.

Sista dagen i spökmånaden!


Bild från gatuförsäljning i Chinatown

Idag är det sista dagen i spökmånaden och förhoppningsvis så åker alla "ghost" tillbaka i kväll, för sedan stängs portarna och då vill man inte ha kvar någon gammal släktning här på jorden. Kinserna hoppas att alla är mätta och belåtna, så de kan få lugn och ro. Nu kan hus- och bilförsäljning fortsätta, och kineserna kan flytta, ja till och med gifta sig. Allt har gått på sparlåga denna spökmånaden. 

Imorgon börjar firandet av Mid Autumn Festivalen. Mera om detta imorgon här på bloggen.


Redang Island - Snorkling i sydkinesiska sjön










Redang Island ligger ca. 50 km utanför östkusten vid  Kuala Terengganu och drygt 1 timmes flyg från Singapore.
Kristallklart vatten, vita sandstränder och en magnifik undervattensvärld.

Här har vi varit tillsammans med goda vänner över helgen på hotellet Berjaya och njutet av lugnet, det turkosa ljumna vattnet och god mat.

För att kunna snorkla, fick vi åka speedboat ca. 20 min till fina korallrev utanför ön Pulau Lima.
Saknar närheten till Nemo;), att spontant kunna ta en snorkeltur, utan att behöva boka båt etc.


Veckans recept - Räkor och vitt vin;)!



Idag gör jag det enkelt för mig, har varit på Raffles Hotel och ätit lunchbuffé med SWEor och sedan hem och packat för imorgon, läs idag åker vi till Redang Island med vänner över helgen och något veckans recept att laga fixa och fota har inte hunnits med, så där för tycker jag att ni också kan göra det enkelt för er denna fredagskväll och köpa hem lite färska räkor.
Kanske lite gott bröd, vitlöksmajonäs och förstås ett gott vin eller en IPA.

Kram och trevlig helg!

SWEAs lunchbuffe på Raffles Hotel




Efter sommarupphållet är det dags för den årliga välkomstlunch. Blir tredjegången som jag äter deras internationella lunchbuffé som serveras Raffles Hotell och inne i The Bar & Billiard Room. Cirka 60 svenskor åt av den underbart goda bufféen.



Tre trallande jäntor;) Monica, Ann-Marie och Svea

Grattis på födelsedagen Per!



Stor grattiskram från Singapore!

Idag ska vi rösta!



Idag ska vi åka ner till Svenska ambassaden och rösta. Enda lördagen de har öppet, är nu på lördag men då är vi på Redang Island, Malaysia på lite relax med goda vänner. Kvällsöppet har de sista dagen för utlandsröstning den 13 september. Lika bra att få det gjort. 9-12 varje vardag fram till den 13 september då det också är öppet mellan 17-19.

Utlandsröstkorten kom redan i slutet av juli till oss. Vi kan bara rösta i riksdagsvalet, även om det står Huskvarna 4 på röstkortet.

Här har vi blanka röstsedlar och får själva skriva ett parti.

Tommy och jag ska sammanstråla vid ambassaden och sedan blir det gott med en lunch tillsammans innan han åker tillbaka till SM Motors, Wearnes Company.

Ha en bra dag!

RSS 2.0