Singapore Zoo - Pottery - BBQ



Klicka på miniatyrbilder för större bild!














Pottery


BBQ @ Blossoms




Fredagsbön - TGIF!

Fredagsbön vid Sultanmoskéen


TGIF-middag @ Blossoms

Veckans recept - Margarita on the Rocks



Finns säkert lika många recept på denna drinken som det finns köttbullsrecept i Sverige.
Här är receptet som vi brukar göra, och här är fördelningen av innehållet. Blanda en hel karaff, för Margarita ska man inte dricka ensam utan tillsammans med kärleken eller vänner.

4 cl Tequila
2 cl Cointreau
4 cl limejuice
socker efter smak
salt

Skaka Tequila, Cointreau, socker och limejuice och häll i karaff med mycket isbitar i.
Serveras i cocktailglas med saltad kant

Tips!

Den snyggaste saltranden får du genom att gnida toppen av glasets utsida med en limeskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt. Vi brukar använda flingsalt som vi kört lite i morteln, så det blir grovkornigt. OBS! Vanligt salt blir för salt. Färdigblandade mix som finns att köpa går inte att jämföra med färskpressad limejucie eller om du får tag på djupfryst limejucie.


NewAsiaBar and Carnivore Chijmes!

NewAsiaBar





New Asia Bar - Swissôtel Stamford and Drink Menu

Carnivore




Carnivore Brazilian Churrascaria - grillrestaurang

Grattis på födelsedagen Angelica!


Idag blir det födelsedagsfest hela långa dagen här i Singapore!

Farewell dinner @ Brewerkz!


Goa vännerna Monica och Rolf som flyttar hem till Sverige efter 3 år i Singapore.
Lycka till önskar vi, och hoppas att vi ses snart igen!



Detta blev över ;)!

Robinsongänget på Orchard Road!







Raffles, Sumatra Isle of Gold and Cuppage Terrace!








Flygande orm i våran park!




Igår hände något märkligt, ja otäckt.
Gänget var ute på egen hand och jag tänkte, att när bloggen var färdig med alla Rawabilderna så skulle en promenad med Ipod och en spännande mp3-deckar sitta fint. Så ut i våran park där vi går varje gryningspromenad, samma runda. När jag kommer bortifrån om ni tittar på bilden ovan. När jag är cirka 3 meter från de stora träden, så trillar en orm ner. HJÄLP, mitt hjärta nästan stannade. Ormen måste brytit nacken i fallet för den slingrade sig bara lite och och låg upp och ned. Inte en kotte mera i parken, och jag hade panik så jag ringer Tommy och skriker i mobilen, bara så han vet vad jag är, om jag svimmar. Jag tar mod till mig, går hem och hämtar kameran och fotograferar ormen, men dock på många meters avstånd med zoomobjektivet.

I min bok med vilda djur i Singapore, ser det ut som en Paradise Tree Snake, som är sällsynt men inte i Singapore. Finns i mangrove, regskog, parker och trädgårdar. Ormen har huggtänder och svagt gift tillräckligt kraftfullt för att döda sina små bytesdjur, som omfattar främst trädlevande ödlor och småfåglar. Arten är aktiv på dagen. 

Det är en skicklig klättrare, och ett gynnat tillhåll är kronan på kokospalmer eller i trädkronor. Som med andra medlemmar av Chrysopelea släktet har den har en enastående förmåga att glida från träd till träd: det åstadkommer detta genom att platta till kroppen så att ytan blir konkav, och sedan skjuter sig själv i luften från en hög gren samtidigt som den gör slingrande ormliknande rörelser. På så sätt kan den flyga från träd till träd. Fy, sjutton, flygande ormar!

Den här ormen misslyckades, en död orm är en bra orm ;)!

Paket från Sverige!



Paket från syrran med allt möjligt smått och gott, tack Ingela!

Nyförlovade-Rawa Island 22 oktober!



Angelica och Mikael

Rawa Island!





















Studiebesök på Wearnes Automotive!






Bugatti Veyron


Avstickare till Ferraributiken


Veckans recept - Fläskpannkaka



Ugnspannkaka eller fläskpannkaka är enkelt att göra och en klassiker tillsammans med krösamos.
Har man bara ägg, mjölk, mjöl och krösamos hemma, en bonus är om man har rimmat fläsk också.
Här i Singapore finns inte rimmat fläsk att köpa, bara färskt. Så jag rimmar själv istället, och det känns nyttigare än färdigrimmat som gör köttet rödaktigt. Nu är det ju bara salt och en uns socker.
Här är receptet: Rimmat kött.

Ingredienser

3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör
300 g rimmat fläsk

Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en hög skål och tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan på resten av mjölken. Vispa sedan i äggen sist, lite lätt och ej för krafiga tag.
Låt smeten stå och svälla en stund.
Sätt ugnen på 225 grader, skär fläsket i små tärningar. Bryn fläsket med lite fett i långpannan tillsammans med smöret. Pensla kanterna på långpannan med fettet och häll smeten i långpannan. Se till att fördela fläsket, så det inte samlas i en hög.
Grädda i mitten på ugnen tills pannkakan stannat och fått fin färg. 20-25 min. Låt den vila några minuter innan du delar den i bitar.

Serveras med krösamos.
Sådan tur att IKEA har det här i Singapore.

Harbourfront!




Brotzeitflade Speck - thin crust fladenbrot with belly bacon, onions, vine ripened cherry tomatoes, chili and mozarella cheese (Annelie), Nürnberger - five original Nürnberger pork bratwurst with sauerkraut and mashed potatoes (Micke, Tommy, Janne), Kalbsrahmgulasch - traditional braised veal shank "Goulash" in paprika sauce with buttered spätzle (Angie)



Knoblauchwurst - two smoked pork garlic sausages with mashed potatoes and sauerkraut (Sus)

Kvällsmaten blev att vi tog MRT till Harbourfront och Brotzeit, lite tyskmat bland allt annat som omväxling. Efter det blev det dags för lite shopping för killarna innan vi avslutade kvällen på The Queen & Mangosteen med god summer ale från Archipelago





Man tror ofta att det är tjejer som shoppar mest, men de senaste veckorna så har jag fått ändra mig på den fronten, eller hur Lena & Per-Åke?

Vem köpte vad?
Skriv en kommentar och gissa!

Guidad tur om begravningsritualer i Singapore!


Parsi kyrkogård


Judisk-, ahmadiyya-, muslimsk kyrkogård


Hindu-, kinesisk-, japansk kyrkogård



Kinesiska kyrkogård

Idag åkte jag tidigt hemifrån, liftade med Tommy. En guidad busstur med Diana Chua om begravningsritualer i Singapore för de olika religionerna, som ordnades av SWEA. En intressant tur om döden.
Det var ganska mycket information under dessa fyra timmar och lite svårt att sammanfatta.

Skickar med lite länkar: Parsi, Ahmadiyya

Singapores hemsida "When Loved One Passes Away"
Nya regler
för Singapore om begravning. Klicka för att "läs mer" och ladda ner pdf, illustration om hur gravarna ser ut för muslimska, hinduiska, kinesiska och kristna.




Efter turen så ville guiden att vi skulle rena oss efter att vi varit på så kyrkogårdar, blomvatten så att eventuella  onda andar försvinner ;). Ett tips är om det inte går så bra just, eller du inte är på topp, så spola upp ett badkar med vatten och lägg i massa med olika kronblad och blommor och bada i detta, så blir allt bra sedan.

Från taoisttempel i Chinatown till hindutempel i Little India

Taiosttempel Chinatown





Little India








Måndag och shopping!

Chinatown




Orchard Road




Detta är våra inköp under dagen, gissa vem som köpte vad?

Blossoms



Söndag i Singan!

Mount Faber 110 m ö h



En biltur upp på Mount Fabers höjder och en rundtur vid Alexandra Road och alla Black & White house.

IKEA



Lunch blev på den största restaurangen i Singapore, tror vi. IKEA, Tampines.
Köttbullar och kycklingvingar, givna favoriter.
En rundtur på mat- och dryckesavdelningen innan vi sa "Hej då".

Blossoms



Eftermiddagen tillbringades i och vid poolen.

Söndagsmiddag blev det hemma på Blossoms, Fläskkotletter på mormors vis med gräddsås, kokt potais, smörslungade lättkokta morötter och krösamos.

Det blev inte någon matlåda att lägga i frysen. Vilket betyder att det var ganska tyst vid matbordet, man kunde man bara höra, Mm!

Efter det var det paltkoma och vi stannade inne hela kvällen och lyssnade på musik, gissa film och pratade om allt mellan himmel och jord.

Tredje dagen i Singapore!

MacRitchie tree top walk







Adams Food Court


Buddha tempel Singapore



Pool @ Blossoms



Brewerkz @ Riverside Point




Pump Room



Andra dagen i Singapore!














Veckans recept - Ingefärspäron



Ingefärspäron är en sådan gammal efterrätt som man kan minnas barndomen i, tallriken man åt på och känna springet i benen.
En efterrätt som min pappa gillar, och om den görs hemma hos mamma och pappa är det pappa som står vid spisen, är det inte så mamma?

Ingredienser
4 st päron, hård sort
1 st citron
1 bit färsk ingefära
2 dl socker
2 dl vatten

Gör så här
1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skala ingefäran och skiva den fint. Lägg ner den i kokande vatten.
2. Tillsätt sockret och saften från en pressad citron. Låt sjuda i 20 minuter.
3. Skala päronen och dela dem. Ta bort kärnhusen, men behåll kvisten. Smaka av lagen. Den ska ha kraftig ingefärssmak.
4. Tillsätt päronen och låt dem sjuda sakta under lock i cirka 10 minuter.
5. Lägg upp i en väl rengjord burk och slå spadet över, kan sparas i kylskåp 1 vecka.

Serveras iskalla med vispad grädde.


Första kvällen i Singapore!








Första kvällen i Singapore i bilder.
Kvällen avslutades med ett svalkande bad på Blossoms innan John Blund.

Kärt återseende!




Nu är det nära!


Orkidéerna som plockades igår till gästrummen.

Nu är det nära, och detta med återseende känns väldigt mycket i hjärtat idag. Nu har jag sett alla 33 gruvarbetare komma upp till sina nära och kära. Speciellt svårt att hålla tårarna borta när man ser barnen stå där och väntar på sin pappa, med glädjetårar i ögon. Tur att man har en stor kartong med Kleenex intill TV:n ;). Nu är det bara de 6 räddningsarbetarna kvar, innan allt slutar med lyckligt slut.

Min att göra lista idag:
Nu måste jag permanenta mina ögonfransar (eftersom jag har väldigt ljusa). Har inte gått tidigare pga att det kommit några tår för varje kille som kommit upp. Sedan ska jag förbereda de små aptitretarna till den väl kylda välkomstchampagnen, se tidigare veckans recept: baconlindad Haloumiost.
Boka bord på Brewerkz till kvällen, måla naglarna och lila förstås och checka "arrivals flight info" (just nu är tiden 15:09), stämma av med Tommy när det är dags att åka från SM motors eller Wearnes som det endast heter numera. Annars är allt fixat tror jag.

Uppdaterar bloggen med nytt inlägg senare när gästerna kommit till Blossoms!


MRT - Mass Rapid Transit



MRT är tunnelbanan i Singapore och har nästan 2 miljoner resenärer dagligen. Singapore måste se ut som en enda stor schweizost, med tanke på alla linjer som håller på att byggas och är planerade i framtiden.
Sedan är ju inte Singapore på långa vägar så stort som exempelvis London till yta.

Nu är gästernas EZ-link kort uppladdade, bara att utforska Singapore med tunnelbana eller buss. Här betalar man för hur långt man åker, per kilometer. En normalresa kostar drygt 1 singdollar, ca. 5:50 i svenska pengar. Det kan man kalla billigt, med tanke på vad det kostar att åka kollektivt i Sverige eller vad tycker ni?

Tänkte på detta inlägget om tunnelbanan när jag nu sitter Live och tittar när de plockar upp gruvarbetarna som varit instängda i så många dagar. Alla dessa människor i världen som jobbar under jord i gruvor eller gräver håll under jorden för att vi ska kunna åka tunnelbana.

Tänker också på alla anhöriga som sitter där just nu och väntar på sina män. Vilka känslor det måste vara för båda!

Nuvarande MRT i Singapore



Framtidens MRT i Singapore


Frangipani @ Blossoms



Nu blommar den för fullt och än finns det mera knoppar. Doftar som mandelblom.

Just nu sitter jag och skriver några veckans recept, bygger upp ett lager för de kommande veckorna.
Känns som om tiden inte kommer att räcka till med detta ämne. Lika bra att ha några i arkivet, så att det bara är att publicera.

När man läser nättidningarna om våldtäkterna i Örebro, kidnappning av barn och alla dessa mord känns det tryggt att befinna sig i våran "saftey box" och landet annorlunda (säkraste semesterstad och land i världen enligt forbes, både när det gäller brott och naturkatastrofer). Ska bli gott att få hit dottern ett tag, så hon slippar buset några veckor ;).

Veckans recept - Margarita on the Rocks



Finns säkert lika många recept på denna drinken som det finns köttbullsrecept i Sverige.
Här är receptet som vi brukar göra, och här är fördelningen av innehållet. Blanda en hel karaff, för Margarita ska man inte dricka ensam utan tillsammans med kärleken eller vänner.

4 cl Tequila
2 cl Cointreau
4 cl limejuice
socker efter smak
salt

Skaka Tequila, Cointreau, socker och limejuice och häll i karaff med mycket isbitar i.
Serveras i cocktailglas med saltad kant

Tips!

Den snyggaste saltranden får du genom att gnida toppen av glasets utsida med en limeskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt. Vi brukar använda flingsalt som vi kört lite i morteln, så det blir grovkornigt. OBS! Vanligt salt blir för salt. Färdigblandade mix som finns att köpa går inte att jämföra med färskpressad limejucie eller om du får tag på djupfryst limejucie.


Nedräkningen har börjat!


Favoritglassen, riktigt smaskigt när det är 34 grader i skuggan.

Söndagen bjöd som vanligt på mycket varmt väder, då var det extra skönt att sitta inomhus på Brewerkz och se på F1, äta revben och dricka pilsner. På hemvägen stannade vi till och tog en glass och inte vilken glass som helst, eller hur Mamma Astrid?



Nedräkningen har börjat som rubriken för dagens inlägg heter.
Känslan kan beskrivas som när man var liten och räknade dagarna fram till julafton, med klimax på självaste julafton. Kan ni själva minnas hur det kändes att lägga sig kvällen innan? Nästan svårt att somna och man vaknade jättetidigt på morgonen. För oss är det samma känsla fast vi är vuxna, men nu ska dottern komma till Singapore. Drygt 3 månader sedan vi kramades sist och tredje besöket för henne här i Singan.
Torssda och runt 16-tiden, precis som julafton efter Kalle Anka och man väntar på tomten och spanar ut genom fönstret, står vi där och kollar genom fönstret på Changi Airport för att se den första skymten vid bagagebanden av flickan med stort A.


December 2009, Changi Airport

Som grädde på moset är också hennes stora kärlek M med, Tommys lillasyster S och hennes kärlek J.
Kommer att bli fullt ös på Blossoms och Rawa Island!

Lena och Per-Åkes hemsida är uppdaterad med Singapore!



Lena och Per-Åke har uppdaterat sin hemsida. Klicka här: Ekströms hemsida med bild och text från Singapore och Rawa Island.

JAPANESE GRAND PRIX (Qualifying) @ Brewerkz






Igår tog vi MRT:n ner till Clarke Quay och var redan klockan 12 på Brewerkz för att äta lunch och se på kvalet i F1 från Japan. Regnet det bara öste ner i Japan och kvalet sköts upp hela tiden ända tills klockan var runt 15, så flyttades det till idag söndag. Klockan 10 japansk tid och då blir det klockan 9 singaporetid, och i skrivande stund har vi precis sett det Live i siffror på www.formula1.com. alltså ingen bild men siffror som som uppdateras hela tiden, som att se aktiemarknaden ;). Faktiskt riktigt bra informations, där man hade kolla på alla tider. En riktigt bra överblick!
Pole för Vettel, 2 Webber, 3 Kubica, 4 Alonso, Hamilton kvalade in som 3:e bil, men eftersom han byt växellåda flyttas han ner 5 placeringar och hamnar då på 8:e plats.

Efter att vi varit på Brewerkz iväntan på kvalet som aldrig blev av, drog vi sedan vidare några meter till Iguana där vi svalkade oss med en jug av Margarita on the Rocks eftersom det var minst 34 grader i skuggan.

Kvällsmaten åt vi förrätten på Bak kut teh, revbenssoppa och huvudrätter på Thai Smile Café.
En taxi hem genom Little India, där man redan fått upp utsmyckningen för kommande storhelg den 5 november Deepavali, ljusets högtid.

Hoppas på bättre väder i Japan idag, och vi ska snart åka ner till Brewerkz igen för lunch och se racet.

Grattis på födelsedagen Susanne!



Många kramar på födelsedagen från Singapore!
Champagnen liggger redan på kylning, ses på tossda!


Arab Street - mitt under fredagsbönen!






Igår mitt under fredagsbönen besökte jag Arab Street och de närliggande gataorna. Att besöka dessa kvarter under fredagsbönen gör stället lite mera exotiskt och känslan av tusen och en natt. Man hör bönerna inifrån Sultan moskén, med bönsal för upp till 5000 personer, och bönen ekar ut genom högtalarna som sitter på väggarna, eftersom det inte finns något glas för fönstren. Överallt ser man finklädda muslimer, man som kvinna. Männen har tagit på sig sina tradiotionella kläder och kvinnorna sina glittriga tunikor. Efter bönen klockan 2, så strömmar alla ut och alla matställen fylls med hungriga människor som äter sin lunch tillsammans med vänner. Ett härligt folkliv att ströva omkring i. Känns som man är på en annan plats på jorden, för en stund.

Eftersom jag kom vid lunchtid och inte ätit något sedan frukost, gick jag till Fika swedish café & bistro. Swedish halal food där jag åt en köttbullesmörgås med rödbetssallad. Alltid lika fullt med folk på detta populära ställe, och då är det mest kineser och malay som är här, bara jag som var blond och blåögd ;).

Här kan ni läsa och se bilder från tidigare besök runt Arab Street: Kampang Glam Walk



Målet med besöket i dessa kvarter, var att jag skulle köpa Gajah Duduk, blev 3 stycken.
Här är en lite instruktionsfilm hur man tar på sig detta tygstycke!
Tommy fixade det lätt, sin TGIF-outfit!


Veckans recept - Kokosplättar



Receptet hittade jag på Sannas blogg.  Sanna i sin tur hade hämtat det från annan blogg, hon hade modifierat lite, men även jag har modifierat det lite, 50 g smält smör skippade jag, stekte i extra mycket smör och ökade på kokosmjölken istället. Kändes mera som plättsmet. Vaniljstång hade jag inte hemma men kan nog förhöja smaken.

OBS! Glutenfria

Ingredienser:
4 ägg
4 dl kokosflingor
4 dl kokosmjölk
nypa salt

Till stekning: smör och till servering 2 dl vispad grädde och hallon, blåbär eller andra bär.

Gör så här:
Mixa kokosflingor till ett fint mjöl. Tillsätt de andra ingredienserna och rör om ordentligt. Låt svälla i 10 minuter och stek sen i mycket smör i plättlagg eller gjutjärnspanna.

Igår åt vi dessa plättar, men grädden gick åt till fisk på sandbergs vis. Men en klick hårt vispad grädde till dessa plättar gör susen, men de var underbart goda även utan grädde ;).


Året är 1938!



En rundtur i den brittiska kolonin Singapore år 1938.


En annorlunda shoppingrunda!



Passionsblomman 6 oktober.
 
Igår på shoppingrundan tog batteriet slut i kameran, så det får bli lite bilder på passionsblomman som blommar varje dag sedan jag fick den av Johanssons den 3 augusti i år. En underbar skapelse att titta på.

Nu till shoppingen igår, vi träffades först i Chinatown för att gå till ett stort shoppingkomplex, som bara kineser går till. Ytterst få turister ser man och inne i affärerna pratas det nästan bara kinesiska. Målet var en garnaffär där Ann-Marie skulle köpa garn till alla sina stickprojekt. Här satt kinesiska kvinnor och stickade i nästan varje hörn. Man tog med sticket och de hjälpte till med olika svåra maskor eller att förklara beskrivningen. Det var här som jag ville fotat och förevigat så att även ni fick se denna intressanta affär. Men jag ska nog besöka den en annan gång och då ska batteriet vara laddat.

Nu gick vi till Helenas bil och styrde turen till Holland Village. Där vi åt en lunch uppe på taket, och vilken turdag, första onsdagen i varje månad kostar allt halva priset. Tonfisksallad med San Pellegrino slutade på 8 singdollar.
Alltså hade jag redan tjänat 8 dollar ;).

Nu ville Ann-Marie visa en gata som jag aldrig tidigare besökt, massor av fina restauranger som också hade shopping i anslutning till sin lilla bistro. Jättefina affärer med kökstillbehör av allra finaste märken. Målet var en bakaffär som sålda allt som har med konditori att göra. Allt från bakformar, tårtdekorationer, smör, grädde, mjöl och allt fanns här och billigt var det. Måste vara en affär där proffsen åker och handlar tror jag. Mitt inköp blev kokosflingor som jag ska göra goda plättar på.

Nu åkte vi vidare till Jurong och Q. B. Food Trading PTE. LTD, som låg i ett stort industriområde där man kan köpa billig mat som ost, kött, skaldjur och mycket mera. Mitt inköp här blev bland annat Haloumi- och parmesanost.

En annorlunda shoppingdag, när man annars brukar gå på Orchard Road och kolla in Dior, Chanel, Hermès, Mulberry, Prada, etc etc.


Ett stort vadderat brev kom till Blossoms igår!



Ett stort vadderat brev låg i brevboxen igår från Johanssons.

Så spännande att öppna och se vad det kunde innehålla eller hur?

Scrolla lite så får ni också se om ni är nyfikna ;)!





















Torkade trattkantareller plus ett recept på soppa, (så nu är det bara att inhandla torr sherry), DVD-En kvinnans doft med Pacino, CD med Nina Åkerblom Nielsen. Nu är det bara att följa instruktionen som följde med, att stänga alla fönster och dörrar, slå på AC:n och kyla ner lägenheten, tända ljus, lyssna på Nina, värma sig med soppan och sedan krypa upp i soffan och se en feel-good-film och tänka att det är höst.

Många tack och kramar till Johanssons!


Tre blommor idag!

Frangipani blommar!




Sent igår kväll slog blomman ut och idag på morgonen efter regnet ser den ut så här.
Det är faktiskt en månad sedan vi började se en att det är något på G, och om man ser alla knopparna så kommer det att bli en rejält med blommor om alla slår ut. Synd bara med färgen:(. För det första älskar jag de vita för de också doftar så gott, sedan finns det ju en variant som är lite rosa-vit-gul som de påstod i blomsteraffären att denna var och det var ju den jag köpte. Visst doftar den men inte alls som den vita varianten och frågan är om jag kan få plats med en frangipani till för de tar stor plats.

Frangipani - snart blommar den!



Frangipani har verkligen växt på en vecka och jag tror att minst en blomma är utslagen imorgon, ser att det hänt mycket sedan jag tog kortet för någon timma sedan. Något som vi kan konstatera är att den inte kommer att vara gul-rosa-vit, utan vinröd, samma färg som passionsblomman.

Blommar den imorgon, så kommer det en bild imorgon igen!

Pit-Lane Walk




Igår blev det en långpromenad, från Kallang Park till Brewerks för lunch vid Riverside Point, drygt 1,5 tim promenad via Pit-Lane. Det var ju en vecka sedan F1-loppet gick och promenaden gick genom start och mål för att se hur långt man kommit med att plocka ner hela cirkusen och läktare.

Kunde inte låta bli att dammsuga garaget och nummer 17, och mycket riktigt fanns lite souvenir att plocka med sig ;). Jag får väl göra något litet smycke med shims.

För Lenas skull tog vi också ett foto utanför Mark Webbers, men där var det inte öppet:(.





Tack Helena och Roger!




Tack Helena och Roger för en fantastisk kväll med mycket god mat & dryck
och den underbara utsikten från alla rum.

Monica and Rolf - Farewell Dinner




Bilder: Annelie och Monica, Rolf och Annelie
Tommy och Svea, Svea och Hans

Vi träffas på Cuppage Terrace där vi delar på en flaska vin på Wine Bar & Bistro, sedan är det bara att gå rakt över till Orchard maharadjan som servera äkta nordindisk mat.

För oss var det första gången som vi åt på Maharadjan, men definitivt inte sista gången, utsökt indisk mat och trevlig personal.

Känns alltid lika vemodigt att äta "farwell dinner". Under själva middagen skrattas och pratas det och man tänker inte på avsked, men sedan kommer tidpunkten när man ska bryta upp och gå hem och kramas adjö.

Men vi kommer att ses igen, vi bor ju bara 15 mil ifrån varandra i Sverige, och för en norrlänning är det väl avståndet man åker för en fika hos grannen ;).

Lycka till Monica och Rolf!

PS. Monica: Glömde att ge dig ett litet paket som jag hade i väskan, vi kanske kan ta en fika på stan i veckan som kommer DS.


Sek Savin, vårat fadderbarn!



För några veckor sedan skapade vi ett band till ett barn långt borta, Sek Savin som är en 7-årig liten flicka från Kambodja.

I Barnfonden är du personlig fadder. Det betyder att du vet vem ditt fadderbarn är och har möjlighet att ha kontakt med barnet och familjen. Genom fadderskapet hjälper man inte bara fadderbarnet utan stödet går också till ett helt samhälle i form av utbildning, hälsa och försörjning.
Varje år får man rapport hur det går för barnet, familjen och projektet och vad man gjort för pengarna.

Är du intresserad att läsa om Barnfonden finns länk här: barnfonden

Hur kom det sig att vi valde just barnfonden: Vi läste årsredovisningen!

Nu ska vi skriva vårat första brev till lilla Sek Savin och berätta om oss, skicka med fotografier, några kritor och en målarbok.

Man ska skriva på enkel engelska, så kommer det att översättas till barnets språk på landskontoret i Phnom Penh innan det sedan skickas ut med bud till denna lilla byn - barnfondens projektby, oftast sista biten till fots.
Innan vi får svar kan det ta upp till 4 månader. Spännande att varje dag gå till brevlåda och se om det ligger något brev från Kambodja.

Projektbyn Chantrei ligger 30 km från staden Svay Rieng och 12 km från huvudvägen, mot Vietnam. Man kan säga rakt väster från Phnom Penh om ni vill titta på kartan.

Hoppas också att vi kan åka till Kambodja och hälsa på lilla Sek Savin innan vi flyttar hem från Asien.


Veckans recept - Hallongrottor




Mammas hallongrottor tillhör några av mina favoriter, utav alla mammas sju kakorsorter som brukar finnas när det är fika.
Ett litet tips är att byta ut sylten mot en dumlekola, inte helt fel.

Det sorgliga med dessa kakor är att det innehåller vanillinsocker gjort av svensk rötad gran. Detta har jag läst i boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson, att vanillinsocker innehåller ingen vanilj alls, utan endast arom som kommer från svensk rötad gran. Alltid något att det är svenskt och att Gudrun och Pers granar har kanske blivit vaniljarom i det norska multinationella kemiföretaget Borregaard och spridits i hela världens alla produkter som innehåller vaniljarom, eftersom företaget är världsledande på att framställa aromer på kemisk väg.

Nu är det upp till er om ni vill baka dessa kakor;)!

Ingredienser
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
200 g smör

FYLLNING
1 dl fast hallonsylt eller en dumlekola i varje

Gör så här
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det.
Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare.
Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
Forma degen till valnötsstora bollar. Sätt ugnen på 200°C.

Lägg i muffinsformar på plåtar.
Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt eller en dumlekola.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.


Tant-test!


Jag är en TANT-DE-LUX!

Du njuter till fullo av vad livet har att erbjuda. Unnar dig spabehandlingar, utvecklande kurser, inspirerande umgänge eller kanske bara en stilla stund vid havet. Rynkor, gäddhäng och gråa hår bekommer dig inte. Med skinn på näsan och båda fötterna på jorden kan du utföra stordåd. Om du vill.

Nu kan du testa och se om du är TANT. Länk till tant-test

Hittade denna länk till testen på min bloggväns sida: Efvas blogg.


RSS 2.0