Veckans recept - D-vitamin

Pannbiff med pasta och smörstekta kantareller hos Johanssons i Fagerhult sommaren 2009 (midsommarhelgen)
Vad har denna bilden med veckans recept att göra, svaret kommer längre ner.

Varför är så många sjuka i norra delarna av världen just nu?

Influensaepedemier bryter ut både på norra och södra halvklotet när det är lägst produktion i kroppen av D-vitamin, alltså vid minst tillgång på sol. Så något måste det ju ligga i detta, tycker jag med D-vitaminbrist.

Istället för att vaccinera sig mot svininfluensan kanske man kan ta D-vitamin, föreslår läkare.

Men vad är D-vitamin?
D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Och där har vi problemet i Sverige och norra delarna just nu, att solen inte visar sig alls eller mycket lite.

Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis. Resultat: många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.

D-vitamin finns naturligt i lever, fet fisk, ägg och kantareller.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst. Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Mycket återstår att säkert bevisa, men en del är så gott som säkert redan nu. D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott. Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan förebygga diverse sjukdomar, och några kända faror finns inte för friska.

Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Så gå till apoteket idag och köp hem lite piller!

Läs artikel i Läkartidningen om D-vitamin.

Källa: Blandning av Kostdoktorn, Sannas blogg och egna funderingar

Ingredienser:
Leverprodukter som levergryta, leverpastej, kycklinglever
Fet fisk som lax, makrill, sill, strömming, sardin och öring är rika på vitamin D.
Äggula
Kantareller innehåller i snitt mycket vitamin D. Så smörstek dessa som bilden ovan och blanda med pastan.

Gör så här:
Så fort solen kommer fram (om den nu gör det), så gå ut och och ladda med D-vitamin.
Sitt inte inne på lunchen, utan gå en promenad innan du äter lunchen. Ladda med D.
Kom till oss i Singapore och ladda upp med D.

Tyck till om veckans recept!


Kommentarer
Postat av: Inger Peter Karlsson

Nu har vi hittat er tack vare en trevlig kväll med Helen o Anders. Ser ut som om ni har det riktigt bra. Tänk bara dessa fantastiska buketter med orkideér! Sverige i november vet ni ju hurdant det är så det behöver jag inte beskriva, men snart blir det advent o då ljusnar det allt lite. Jul tillbringar vi i Sälen där yngsta dottern fått säsongsarbete. Syskonen kommer också upp så det ska bli riktigt trevligt. Vi har ju också blivit farmor o farfar och det stämmer det där med grädde på moset! Han heter Valiant o är underbar! Maria ringde just från Phuket o meddelade att hon blivit av med sin mobil, men det är ju världsliga ting annars lever de det glada livet därnere. Bara en vecka kvar sen kommer de hem vilket vi nog tycker är rätt så skönt.

I år var det rätt så dåligt med kantareller i Fagerhult men jag hoppas vi ska klara oss från influensan i alla fall. Tror nog att media hjälper till att göra det större än vad som behövs.

Förstod på Helen att ni har det bra långt där borta o får se o uppleva mycket. Världen är ju inte bara södra Vätterbygden.

Ha det jättebra o jag ska nog testa några av dina recept.

Hälsningar Inger o Peter

2009-11-21 @ 23:16:46
Postat av: Dotera

Jag kommer!!!och int nog med att jag får d-vitamin som jag behöver nu, jag får ju träffa ER =) puss på er!

2009-11-22 @ 19:24:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0