Mahjong - De fyra vindarnas spelMahjong är gammalt kinesiskt spel med tecknade brickor som började spelas redan 2350 f.Kr. Den Mahjong vi spelar idag tror jam utvecklades runt år 1850 av två bröder i den kinesiska staden Ningbo. Introduktionen av Mahjong i västvärlden skedde då bröderna White i början av 1900-talet introducerade spelet på engelska klubbar i Shanghai.

Mahjong uttalas ma jeung på kantonesiska, spelas vanligtvis med fyra deltagare. Det kräver både skicklighet och planering men även en hel del tur.

Mahjong spelas med 136 eller 144 spelbrickor, s.k. stenar. Numera är stenarna ofta gjorda av plast, men tidigare tillverkades de ofta av bambu och ben. Stenarna är indelade i sju serier: drakar, vindar, cirklar, bambu, tecken, årstider samt blommor. Varje serie består av ett antal valörer och fyra stenar av varje valör, undantaget årstider och blommor där det endast finns en av varje valör. Cirklar, bambu och tecken har 9 valörer (1-9), vindar har fyra valörer (nordan, östan, sunnan och västan) och drakar har tre valörer (röd, grön och vit). Vid spel med 136 stenar plockas blommorna och årstiderna bort.

Ett mahjongparti spelas fyra ronder för varje vind, dvs 16 ronder, och den spelare som erhållit flest poäng efter 16 ronder vinner partiet. En rond avslutas med att en spelare som inte sitter som östans vind erhåller mahjong. Om ingen spelare erhåller mahjong delas inga poäng ut och ronden spelas om.

Varje omgång inleds med att alla stenar läggs med valörsidan ner mot bordet. Därefter byggs muren bestående av fyra sidor med 36 stenar fördelat på två våningar. Den spelare vars vind är rondens vind slår med två tärningar för att bestämma från vilken del av muren som stenarna skall börja delas ut från. Därefter slår spelaren vars mur skall brytas tärningarna för att bestämma från vilken av stenarna som muren skall brytas. Dessa två stenar plockas ur muren och läggs uppe på muren, den ena mellan första och andra respektive femte och sjätte stenen från brottet, medurs i förhållande till brottet. Dessa 14 stenar bildar ruinen. Därefter delar spelaren som har rondens vind ut 13 stenar till varje spelare och tar en ytterligare sten själv.

En mahjong består av fyra kombinationer samt ett par. En kombination kan antingen vara tre stenar ur samma serie och med samma valör (pong), fyra stenar ur samma serie och med samma valör (kong) eller tre stenar ur samma serie med valörer i serie (chow). Ett par är två stenar ur samma serie och med samma valör. Det krävs minst 14 stenar för att göra mahjong och således är det endast rondens vind som kan göra mahjong direkt. Detta är dock ytterst ovanligt, men inte omöjligt.

Spelets gång:
Spelaren som har rondens vind "kastar" den sten som han anser sig ha minst nytta av genom att säga vilken serie och valör stenen har och sedan lägga den mitt i området inuti muren. Om en spelare kan skapa en kombination av den kastade stenen tillsammans med stenar som denne har på hand kan den ropa in stenen genom att ropa vilken kombination som denne kan skapa med stenen. Chow kan endast ropas av den som sitter till höger om den som kastar stenen. Om ingen spelare ropar in stenen går turen vidare till näste spelare, den till höger som den som senast kastade en sten, som plockar en sten från muren och sedan kastar en sten. Spelet fortsätter så tills någon erhåller mahjong eller endast runinen kvarstår av muren. När man endast behöver en sista sten för att få Mah-Jong måste man kungöra att man "sitter på en sten", annars är Mah-jongen inte giltig.

Blommor och årstider är bonusstenar som inte behöver läggas ut i någon kombination utan ger poäng ensamma. Om en sådan sten läggs ut ska man direkt ta en extra sten från ruinen för att inte få för få stenar.

Källa: WikipediaIdag har jag varit på nybörjar Mahjong med SWEA och efter 3 timmars mahjong så snurrade det i huvudet.
Kändes som att spela kort för allra första gången och typ poker fast mycket värre. Det gällde att samla på olika varianter, som pong, kong och chow. Ja, bara Gud vet vad allt heter.

Ska jag forsätta att spela måste jag köpa mig en bok men olika varianter på vad man kan samla på. Även ett spel måste inhandlas förstås. Är man i Asien så kanske man ska lära sig att spela Mahjong, tror att jag få ge det en chans.


Kommentarer
Postat av: Annica

Det lät riktigt krångligt och invecklat!!!

2009-11-25 @ 11:18:31
Postat av: Anonym

Hej detta spelade jag ,Peter, Calle och Cathrine på 90-talet är hur kul som helst.

Kram Susanne

2009-11-25 @ 15:17:16
Postat av: Annelie och Tommy

Så bra! Då kan vi ju spela när du kommer till Singapore. Skönt med någon som kan reglerna;)!

2009-11-26 @ 00:42:04
URL: http://sandberg2singapore.blogg.se/
Postat av: Ingela

spelat detta med Bittan och Janne - så om du inte vet hur det fungerar så kolla med dom

Kram Ingela

2009-11-28 @ 11:52:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0