Grattis på födelsedagen Victor!

 Victor Wendefors

Hästen egenskaper - kinesiskt horoskop

1990 motsvarar Hästens år.

Hästar älskar livet och är sexuella, charmiga, populära och lynniga. De är vackra och välvårdade. De har seriösa egenskaper som hårt arbetande, lojala och ihärdiga. De är bra på att konversera och har alltid skvaller och nyheter att dela med sig. Hästar är mycket sociala och oavsett yrkesval kommer valet alltid att involvera nära samarbete med andra. Hästar är extremt tävlingsinriktade och måste vinna till var pris. De är energiska och kämpar hårt, men framför allt annat värderar de sin frihet mest.

Hästar är attraktiva personer som står för både sensualitet och sexualitet. De har en sökande själ och i kärleken är de mycket på och av. De är snabba på att bli intresserade av andra, men tappar lika fort intresset. De faller kontinuerligt in och ut ur kärleken. Hästar är hetlevrade och agerar efter impulser. Du måste ha tålamod med hästar då de inte gillar rutiner och är mycket egocentriska och bryr sig sällan om andras probelm.

Hästar är intelligenta och sluga i affärer. De är mycket hårt arbetande och vill att saker och ting ska ske på deras vis. De har svårt att följa rutiner och gillar att improvisera och vara kreativa. Hästen har ett gott självförtroende och litar på sina känslor. Trots sin egoism delar Hästen med sig till andra. De hör hemma i yrken med mycket människokontakt, men gillar att själva vara ansvariga för sina framgångar. De har en sådan stark personlighet att de genast blir respekterade och omtyckta av omgivningen. Hästen älskar både fysyiskt och mentalt arbete. De arbetar dygnet runt om så krävs och slutför alltid antagna engagemang. För att nå sina mål kan de vara bryska och kliva på andra.

Hästen passar bäst med hunden och fåret. Hästen passar mindre bra med draken och apan.

 

Källa: Dagens horoskop

Ikväll har vi sjungit in advent med Otto Olssons Adventssång!


Gästrum 2Masters bedroomGästrum 1




Nu har vi sjungit in Advent på balkongen med Otto Olssons Advent, klicka på länken och sjung du också in advent. Riktigt högtidligt och julen känns även i tropikerna.

Det är också bestämt att det ska vara färsk julgran på Blossoms i år, hela familjen har varit med och tyckt till.

Sunbirds på besök!



Varje dag kommer Dessa Solfåglar på besök för att äta frukost, de är ute efter nektar. Sången är fantastisk vacker, ett litet kvitter. 
Sunbirds och Spiderhunters är släkt, Nectariniidae, mycket små fåglar. Det finns 132 arter i 15 släkten. Familjen är fördelade över hela Afrika, Södra Asien och norra Australien. Flesta Sunbirds foder är till stor del nektar, men de äter också insekter, särskilt när de har ungar. Frukt är också en del av kosten för vissa arter. Deras flygning är snabb och direkt med sina korta vingar. Sunbird kan ta nektar genom svävande som en kolibri.


3 x ASTRID

3 x Astrid

Den 27 november är det ASTID- dagen, grattis tjejer på namnsdagen!

Veckans recept - Nyponsoppa



Soppa av nypon som pappa har plockat hemma i Huskvarnatrakterna, torkat och sedan skickat i ett litet paket till oss här i Singapore. Det blir speciellt gott. Soppa av egna nypon blir mycket fylligare i smaken och dessutom helt utan konserveringsmedel. Sedan behöver den inte vara lik söt som den färdigköpta, eftersom man sötar efter behag. Har du inte en snäll pappa som plockar, eller du själv orkar så finns det att köpa torkade i hälsokostbutiken.

Ingredienser

3 dl torkade nypon

12 dl vatten

½-1 dl socker

1-2 msk potatismjöl

Gör så här:
Rensa bort eventuellt skräp. Låt de torkade nyponen ligga i vatten i ett par timmar. Koka dem mjuka i samma vatten, mellan 10-30 min, beroende på hårdheten i skalet. Pressa nyponen genom en sil så skräpet försvinner, eller mixa. Tillsätt socker. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Ta kastrullen av värmen och tillsätt redningen under omröring. Koka upp igen, och låt soppan svalna. Servera med mandelbiskvier, skorpor eller en klick vispad grädde eller vaniljglass.

Torkade nypon från HuskvarnaMandelbiskvier


Stadens skyline ändrar sig hela tiden - Ett äkta Sim City!

Singapore City

Kolla in Marina Bay på video

God arkitektur och stadsplanering bidrar till att göra städer både funktionell och attraktiv för boende och besökare. Medan arkitektur handlar om utformning av byggnader, är stadsplanering om relationerna mellan byggnader, vägar och platser som de främre och de människor som utnyttjar dem. De utestående byggprojekt är sådana som inte bara är visuellt stimulerande, men också känsliga och respekterar deras omgivande utveckling och miljö. Den väl utformad staden tar hänsyn till denna viktiga förbindelser mellan byggnader och skönheten i staden som helhet.

Så skriver Singapore "kommunen" på sin hemsida.

Igår var vi bjudna genom SBAS (Swedish Business Association of Singapore) till kommunen och stadsplaneringskontoret. Ví fick se en film om planerna för framtiden och efteråt vad det en power point presentation med efterföljande diskussioner. En rundvandring bland tre modeller som var uppbyggda.
Hela Singapore, Singapore City och Singapore i framtiden. (Sim City;)) Det var en intressant kväll som avslutades på Scarlet Hotels takterass med små snittar och ett glas rött vin.

Sands kasino

Sands kasino börjde byggas när vi var i Singapore april 2008, det var endast ett stort håll där de tre stora husen står idag och till sommaren 2010 ska hela Marina Bay vara klart. Såg ni uppe på taket, vilken häftig bassäng eller?

Gött!

Stadens skyline ändrar sig hela tiden - Ett äkta Sim City!
Så ni som varit här i sommar och hälsat på, känner inte riktigt igen er när ni kommer nästa år, så är det bara.

Imorgon är det helgdag (Hari Raya Haji*) här i Singapore, så man kan säga att det fredag idag:))

*) Firas av muslimer på den tionde dagen i den sista månaden i den muslimska kalendern.
    Vill du läsa mera om detta klicka här: Hari Raya Haji


Mahjong - De fyra vindarnas spel



Mahjong är gammalt kinesiskt spel med tecknade brickor som började spelas redan 2350 f.Kr. Den Mahjong vi spelar idag tror jam utvecklades runt år 1850 av två bröder i den kinesiska staden Ningbo. Introduktionen av Mahjong i västvärlden skedde då bröderna White i början av 1900-talet introducerade spelet på engelska klubbar i Shanghai.

Mahjong uttalas ma jeung på kantonesiska, spelas vanligtvis med fyra deltagare. Det kräver både skicklighet och planering men även en hel del tur.

Mahjong spelas med 136 eller 144 spelbrickor, s.k. stenar. Numera är stenarna ofta gjorda av plast, men tidigare tillverkades de ofta av bambu och ben. Stenarna är indelade i sju serier: drakar, vindar, cirklar, bambu, tecken, årstider samt blommor. Varje serie består av ett antal valörer och fyra stenar av varje valör, undantaget årstider och blommor där det endast finns en av varje valör. Cirklar, bambu och tecken har 9 valörer (1-9), vindar har fyra valörer (nordan, östan, sunnan och västan) och drakar har tre valörer (röd, grön och vit). Vid spel med 136 stenar plockas blommorna och årstiderna bort.

Ett mahjongparti spelas fyra ronder för varje vind, dvs 16 ronder, och den spelare som erhållit flest poäng efter 16 ronder vinner partiet. En rond avslutas med att en spelare som inte sitter som östans vind erhåller mahjong. Om ingen spelare erhåller mahjong delas inga poäng ut och ronden spelas om.

Varje omgång inleds med att alla stenar läggs med valörsidan ner mot bordet. Därefter byggs muren bestående av fyra sidor med 36 stenar fördelat på två våningar. Den spelare vars vind är rondens vind slår med två tärningar för att bestämma från vilken del av muren som stenarna skall börja delas ut från. Därefter slår spelaren vars mur skall brytas tärningarna för att bestämma från vilken av stenarna som muren skall brytas. Dessa två stenar plockas ur muren och läggs uppe på muren, den ena mellan första och andra respektive femte och sjätte stenen från brottet, medurs i förhållande till brottet. Dessa 14 stenar bildar ruinen. Därefter delar spelaren som har rondens vind ut 13 stenar till varje spelare och tar en ytterligare sten själv.

En mahjong består av fyra kombinationer samt ett par. En kombination kan antingen vara tre stenar ur samma serie och med samma valör (pong), fyra stenar ur samma serie och med samma valör (kong) eller tre stenar ur samma serie med valörer i serie (chow). Ett par är två stenar ur samma serie och med samma valör. Det krävs minst 14 stenar för att göra mahjong och således är det endast rondens vind som kan göra mahjong direkt. Detta är dock ytterst ovanligt, men inte omöjligt.

Spelets gång:
Spelaren som har rondens vind "kastar" den sten som han anser sig ha minst nytta av genom att säga vilken serie och valör stenen har och sedan lägga den mitt i området inuti muren. Om en spelare kan skapa en kombination av den kastade stenen tillsammans med stenar som denne har på hand kan den ropa in stenen genom att ropa vilken kombination som denne kan skapa med stenen. Chow kan endast ropas av den som sitter till höger om den som kastar stenen. Om ingen spelare ropar in stenen går turen vidare till näste spelare, den till höger som den som senast kastade en sten, som plockar en sten från muren och sedan kastar en sten. Spelet fortsätter så tills någon erhåller mahjong eller endast runinen kvarstår av muren. När man endast behöver en sista sten för att få Mah-Jong måste man kungöra att man "sitter på en sten", annars är Mah-jongen inte giltig.

Blommor och årstider är bonusstenar som inte behöver läggas ut i någon kombination utan ger poäng ensamma. Om en sådan sten läggs ut ska man direkt ta en extra sten från ruinen för att inte få för få stenar.

Källa: Wikipedia



Idag har jag varit på nybörjar Mahjong med SWEA och efter 3 timmars mahjong så snurrade det i huvudet.
Kändes som att spela kort för allra första gången och typ poker fast mycket värre. Det gällde att samla på olika varianter, som pong, kong och chow. Ja, bara Gud vet vad allt heter.

Ska jag forsätta att spela måste jag köpa mig en bok men olika varianter på vad man kan samla på. Även ett spel måste inhandlas förstås. Är man i Asien så kanske man ska lära sig att spela Mahjong, tror att jag få ge det en chans.


Ladies Lunch with SWA, Scandinavian Women's Association!


Ångade 'Soon Hock Prawn Fried Rice ( kolla in småfisken i riset)Kyckling Chop Glaserade i Lemongrass & Black Pepper Sauce

Vad sägs om att besöka de bästa kinesiska köket som dröjer kvar i minnet och smaklökarna?

På Imperial Herbal har den traditionella kinesiska hälso-konceptet, införlivats i en unik matupplevelse där hemligheter, örtmedicin blandas med den kulinariska färdigheter och där kockar tillhandahåller hälsosamma gourmeträtter. Ingen annan restaurang ger er en hälso-diagnos av våra interna kinesiska läkaren innan du äter.
Imperial Herbal Restaurant, VivoCity där du kan njuta av den svepande havsutsikten  och se Sentosa medans du äter.

Tjingeling, mera om denna spännande lunch senare idag!

Nu har jag varit och ätit och så speciellt gott var det inte. De sa att man fick massor av energi av maten, men det får man ju av svensk husmanskost också;). När man går förbi dessa kinesiska affärer som säljer torkade fiskar och konstigheter, så visste jag att det var detta som det var i maten idag. Allt sköljdes ner med grönt te och inte det heller är någon höjdare för mig. Men jag var nyfiken och ville testa. Men inte en gång till.

Menu

"Fu Rong" (Fluffy äggvita) w / Torkade Kammusslor

Buddha hoppar över Wall  / Cordycep  

Kyckling Chop Glaserade i Lemongrass & Black Pepper Sauce

Stekt Seasonal Grönsaker w / Abalone Mushroom

Pumpkin Smör Räkor Kulor w / Valnöt 

 Ångade 'Soon Hock " / Green Ginger & fiskrom

Prawn Fried Rice

Mixed Fruits  / Aloe Jelly


Dansk julbasar i Singapore!


SmörrebrödVärldens äldsta officiella flagga, Dannebrogen!
Hasse, Stanley och ChristinaKerstin
Skål ljuder Herr och Fru Hagström!Mums!

Lördag var det dax för dansk julbasar i den danska sjömanskyrkan här i Singapore och dessa underbart goda smörrebröd som serveras till "Frukost", på danska heter det frukost men på svenska är det lunch för oss.

Fanns minst 10-12 olika smörrebröd att välja på som Dyrlægens natmad, Michael Laudrup, Niels Jørgen Kaiser, så det var inte lätt att välja 3 st. Detta sköljdes ner med Carlsbergs öl och Aalborgs taffelsnaps. Vi var 8 glada svenskar runt bordet, som sjöng olika snapsvisor och hade trevliga samtalsämnen, gjorde att tiden gick fort.
(Se recept nedan på danska, hämtade från Ida Davidsen)

Ni som är hemma i Sverige och ganska nära Köpenhamn, ta en sväng till Ida Davidsen. Klicka på länken och titta på alla olika smörrebröd som det finns att välja på. Kan verkligen rekommendera detta istället för att äta julbord på restaurang i Sverige, satsa istället på Köpenhamn och Ida Davidsen.
Restaurant Ida Davidsen, Store Kongensgade 70, Köpenhamn.
Öppet endast vardagar mån-fre 10:30-17:00.


Foto: Tommy Sandberg

"Dyrlægens natmad"
½ skive rugbrød med smør
1 skive leverpostej
1 stk krydderfedt
1 skive sky
4 papirtynde skiver saltkød
3 løgringe
1 kvist frisk dild

Krydderfedt:

250 g svinefedt
1 Granny Smith æble
1 løg
1 spsk timian

Svinefedtet smeltes i en gryde, æblet (med skræl) skæres i små tern, og løget hakkes. Timian drysses i. Det hele skal simre i 30 min.
Kom krydderfedtet i en skål og lad det køle af, inden det kommes på køl.

Læg en skive leverpostej på det smurte brød. Oven på leverpostejen lægges krydderfedt, herpå skyen og til sidst de 4 skiver saltkød, så de dækker det, der er under. Der pyntes med løgringe og dild.


"Michael Laudrup"

½ skive rugbrød med smør
2 skiver flæskesteg med sprød svær
3 skiver tomat
2 spsk hakkede syltede rødbeder
2 skiver sky

Tag sværden af flæskestegen og læg skiverne på brødet. Læg tomatskiverne på skrå og de hakkede syltede rødbeder ovenpå. Skyen skal ligge på hver side af tomaterne. De sprøde svær lægges på skrå som pynt.


"Niels Jørgen Kaiser"

½ skive rugbrød med smør
2 skiver leverpostej
2 skiver sprød bacon
1 spsk tyttebærsyltetøj
1 spsk persillefritter
1 spsk ristede champignon i skiver

Persillefritter:
Skyl 1 bunt kruspersille og tør det godt. Pluk buketterne af stilkene. Kom olie i en gryde med høj kant og sæt det over.

Når olien er kogende, kommes buketterne i, men pas godt på, det sprutter med olie, så hold afstand. Når olien ikke sprutter mere, tages persillen op og lægges på et stykke køkkenrulle og drøsses med salt. Skal opbevares tørt.

Læg de 2 skiver leverpostej på rugbrødet. De 2 skiver bacon lægges på fra hjørne til hjørne. Modsat kommes en bræmme med tyttebær, ved siden af persillefritter og til sidst champignonerne.



Veckans recept - D-vitamin

Pannbiff med pasta och smörstekta kantareller hos Johanssons i Fagerhult sommaren 2009 (midsommarhelgen)
Vad har denna bilden med veckans recept att göra, svaret kommer längre ner.

Varför är så många sjuka i norra delarna av världen just nu?

Influensaepedemier bryter ut både på norra och södra halvklotet när det är lägst produktion i kroppen av D-vitamin, alltså vid minst tillgång på sol. Så något måste det ju ligga i detta, tycker jag med D-vitaminbrist.

Istället för att vaccinera sig mot svininfluensan kanske man kan ta D-vitamin, föreslår läkare.

Men vad är D-vitamin?
D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Och där har vi problemet i Sverige och norra delarna just nu, att solen inte visar sig alls eller mycket lite.

Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis. Resultat: många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.

D-vitamin finns naturligt i lever, fet fisk, ägg och kantareller.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst. Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Mycket återstår att säkert bevisa, men en del är så gott som säkert redan nu. D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott. Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan förebygga diverse sjukdomar, och några kända faror finns inte för friska.

Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Så gå till apoteket idag och köp hem lite piller!

Läs artikel i Läkartidningen om D-vitamin.

Källa: Blandning av Kostdoktorn, Sannas blogg och egna funderingar

Ingredienser:
Leverprodukter som levergryta, leverpastej, kycklinglever
Fet fisk som lax, makrill, sill, strömming, sardin och öring är rika på vitamin D.
Äggula
Kantareller innehåller i snitt mycket vitamin D. Så smörstek dessa som bilden ovan och blanda med pastan.

Gör så här:
Så fort solen kommer fram (om den nu gör det), så gå ut och och ladda med D-vitamin.
Sitt inte inne på lunchen, utan gå en promenad innan du äter lunchen. Ladda med D.
Kom till oss i Singapore och ladda upp med D.

Tyck till om veckans recept!


Följ med ut på en resa och se våran vackra jord!



Igår tog våra vänner med oss til Science Centre här i Singapore, där fick vi se och lyssna till Kenji Williams samtidigt som vi tittade på denna underbara resa Bella Gaia, klicka på länken och njut samtidigt som du tänker att vi har bara en värld, så var rädd om den.



Ladda ner Earth Google, helt kostnadsfritt och du kan åka ut i rymden och till vilken plats som helst på jorden. Igår så var vi en sväng på Rosenborgsgatan och kollade läget innan vi drog ut till Fagerhult, sedan zoomade vi ut och satte jorden i rörelse som en liten boll. Testa helt underbart!

Flygtrafiken från rymdenCarribean

Tack Christina och Stanley för att ni tog oss med på denna resan och eftersnacket!
Hade det inte varit arbetsdag idag, så hade nog diskussionerna om allt mellan himmel och jord hållit på tills gryningen ;).



Christmas and Obama in Singapore!




SöndagsmiddagTakashimayá's julgranSöndagsmiddag

I år startade julskyltning en vecka tidigare än förra året, redan förra lördagen (7 nov) tryckte presidenten på knappen för Light up. Detta bara för att APEC-mötet inledes den 8 nov och har hållit igång polisen tills sent igår kväll. 

Air Force One med President Obama ombord anlände till Singapore Paya Lebar militärflygbas sent lördag kväll och han anslöt till middagen tillsammans med 20 andra ledare för Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) forum, iförd silkesskjortor i Singaporestil, som alla hade fått  för att ha på kvällen och för den tradiotinella fotograferingen. De andra ledarna transporterades tidigare till sin middag på gammaldags cykel rickshaws, av män i bredbrättad stråhattar till Singapore främsta konserthus, Esplanade (Durianliknande byggnaden).

Premiärminister Lee Hsien Loong och USA:s president Obama
Foto:MUGILAN RAJASEGERAN

USA: s president Barack Obama slängde skjorta och slips för mandarin kragar och äkta Singapore-stil.
Den Peranakan-inspirerade outfiten är gjord av den singaporianska designern Wykidd Song.

Obama åkte vidare igår kväll, vi hörde när Air Force One lyfte eftersom vi bor ganska nära militärbasen.
Dagligen ser vi och hör något från Singapore Air Force flotta som; F-16D, F-5E / F Tiger II, F15SG Eagle, C-130 Hercules, CH-47 Chinook, AS 332 Super Puma, KC-135 Stratotanker och AH-64D Apache Longbow Helikopter.
Så när en jumbojet startar så vibrerade det i hela huset.

Det var mycket Obama. Nu till julen - Eftersom vi var i Hongkong förra helgen fick vi ta en sväng denna helgen ner till city för att kolla alla julgranar som Singapore pyntat med detta året.
Hemma på Blossoms är det som en liten tomteverkstad där vi julpysslar och kanske det blir små julklappar ;), som kommer med posten om posten sköter sina kort;). Jätteroligt och adventsljusstaken är tänd på kvällarna och julmusiken spelar, det är bara så mysigt.

Hund i bilkö på Orchard RoadOrchard Road vid skymningenAdventsljusstake

Veckans recept - Bräserad kål à l' Alsace men på Sandbergs vis

Det goda franska köket

För några veckor sedan var vi och såg filmen Julie & Julia (filmen var underbar), kände igen mig på något sätt men kunde inte riktigt sätta fingret på det. Så några dagar senare när jag skulle laga mat plockar jag fram min kokbok som jag packat med mig i flytten och tittar på framsidan och läser namnet Julia Child, kokboken som jag haft sedan 1986, och lagat många rätter från som är våra favoriter, även om jag ändrar lite på dom och gör till på Sandbergs vis om ni förstår. Om ni tittar på bilden ovan ser ni hur fläckig den är av allt smör som skvätter när man lagar mat från denna kokbok. Boken luktar gammal bok även om den andvänds flitigt, gulnande blad (dåligt papper i poketupplagan).

Sandbergs löksoppa (Soupe à l' Oignon, köttgryta (Boeuf Bourguignonne) och smörsås (Sauce Béarnaise) och mycket mera. Visst är det konstigt eller? Där står jag precis som hon i filmen och slår med handen så att dofterna från grytan ska komma upp i näsa och man bara njuter av att laga mat

Idag kommer det ett recept med grunden från denna bok som också är en favorit. Tommy skrev igår på facebook att ni ska vara avundsjuka som inte får smaka Annelies goda kål. Jag vet ju att några av er där hemma har smakat detta, som Heléne och Anders. Då lagade jag denna rätten ute i järnwoken på grillen i Fagerhult förstås. Mamma och Pappa har också ätit detta, minns ni det eller?

Att bräsera vitkål i Alsacevin i över 6 timmar ger en enormt god doft i lägenheten, undrar vad grannarna kände igår, det luktar inte så trevligt när de lagar mat (torkad fisk och ständigt riskokare som står på och doftar kokt ris).

I Frankrike och Alsace äter man ju surkål men en mycket mildare än i norra tyskland, men här gör jag en variant på färsk vitkål istället. Jag bräsera strimlad vitkål tillsammans med gul lök, morot, vin, buljong och kryddor. Bara för att det tar lång tid på spisen är det inte alls jobbigt, den sköter ju sig själv, kanske man inte ska ge sig ut på stan.

AlsaceBräserad kål med ugnsstekta revbenUteplatsen vid torpet, Fagerhult

Ingredienser
1 vitkålshuvud
2 gula lökar
1 morot
50 g smör
2 st mörk oxbuljong eller 3 msk Bongs flytande
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
75 cl Alsacevin av fruktig typ
ev. vatten
salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med att skiva gul lök och morot i tunna skivor.
Stek dessa lätt i smör utan att de tar färg i 10 min i en stekgryta på minst 3 liter.
Strimla vitkålen och vänd i så att smöret och grönsakerna blandas med kålen.
Lägg nu i kryddorna, buljongen och lite salt och peppar.
Fyll på med en flaska vit Alsacevin och ev lite vatten så att det täcker kålen.
Reglera nu värmen så att kålen sjuder, bubblar sakta.
Låt den stå 5-6 timmar eller tills nästan all vätska har absorberats, smaka sedan av med kryddor och salt, men var försiktig eftersom den ska kännas syrlig utav vinet.

Denna kålen passar mycket bra som bädd till griskött, som ovan ungsstekta ingefärsmarinerade revben, men också grilljerad varm skinka, kotletter eller stekta olika korvar. Även Pekinganka skulle passat perfekt till detta.

Här passar ett fruktigt svalt Alsacevin eller en Bitburger pils för den som inte gillar vin.

Gör storkok och frys in, passar bra till julmaten som alternativ för rödkål eller brunkål.


Vad står det för rubriker i tidningen idag här i Singapore!

Maid hotar med att döda baby
Om hon blir dömd, möter hon ett fängelsestraff på upp till sju år eller mer.

Maid hälla tvättmedel i vällingmjöl
Döms på fredag. Maximistraffet för brottet är fem års fängelse och böter.

Pappa fängslades för skållning av flicka
Föräldrar har rätt att slå  sina barn i Singapore, men skållning är definitivt ut som en metod för straff, sade en distriktsdomare på tisdagen.

Dömdes till 18 månaders fängelse och tre slag av sockerrör på tisdagen.

Jätte panda
Foto: AFP

OM DU är imponerade av förberedelserna för besökande dignitärer denna veckan i Singapore som exempelvis Barack Obama eller Hillery Clinton (APEC-möte), så blir de golvade av att röda mattan rullas ut för två pandor. De kommer inte till Singapore förrän sent 2011. Men mycket arbete som måste göras före sin ankomst till Singapore, som en del av ett 10-årigt samarbete med Kina Wildlife Conservation Association.

Deras basföda - Bamboo - måste planteras, poshklimat-kontrollerande inhägnad byggd och väktarna utbildas. Ett team av experter från Kina kommer att komma över för att ge vägledning.

Målet är bidra till att bevara de hotade arterna, öka medvetenheten, och att starta en uppfödning och forskningsprogram.

Ett viktigt steg kommer att tas i dag när premiärminister Lee Hsien Loong och Kinas president Hu Jintao bevittna undertecknandet av ett Memorandum of Understanding för projektet.

Ms Fanny Lindström, vd för naturreservat Singapore, sade att pandorna  kommer att blir stjärnorna attraktioner i den nya US $ 140 miljoner (S $ 194 million) River Safari anläggning som kommer att öppna under 2012. "Vi är mycket glada över detta, sa hon. "Det är drömmen för varje zoo i världen att kunna arbeta med jättepandor."

Vill du läsa mera nyheter från Singapore så klicka på Straitstimes


Jul, jul strålande jul!

Julgodis

Nu är julhandeln i full gång och staden är snart färdigsmyckad inför Christmas Light Up till helgen.
Den 6 december kom julmaten till IKEA, så igår var vi och bunkrade upp med tomteskum, pepparkaksdeg, julmust, Blossa glögg, Aladdinask och förstås den efterlängtade svenska osten. Skivad hushållsost, Västgöta klosterost och min favorit Morfars brännvinsost. Anjovis och sill brukar det alltid finnas men det jag räknat upp ovan är det strykande åtgång på, så det gäller precis som med årgångsglöggen hemma i Sverige, den tar snabbt slut.

Nu till något helt annat. 
Vet du hur man gör när man räknar ut hur många kalorier eller joule ett födoämnen har?
Man eldar helt enkelt upp en bit mat, därefter mäter man mängden energi som avges i form av värme. Värmemängden räknas sedan om till kalorier och joule.

Allt om näringslära av Martin Brunnbeg

Just nu läser jag om energi i näringsläran, energi - drivkraften för allt liv. Kan varmt rekommendera läroboken Allt om näringslära av Martin Brunnberg. En bok som borde finnas hemma i varje hem. Vi kanske skulle tänka lite mera på oss själva och på våra små barn, vad som händer i kroppen och hur den fungerar. Vi kanske skulle läsa boken, så kanske man slipper att bli sjuk. Istället börja vi läsa vad man ska äta och inte äta när man blivit sjuk.

Vad tycker ni?


Alla Pappors Dag!

Tommy och Ingvar

Idag är det Alla Pappors Dag / Många kramar till Pappa!

Macao

Ruinas de São Paulo
Tommy vid Ruinas de São Paulo

Portugiserna var de första som bosatte sig på halvön Macao, 1557. De gjorde platsen till handelsstation och ett kristet centrum. Halvön var nära att falla i holländska händer 1622, och de kommande 250 åren kämpade Macao för sin överlevnad. Portugiserna försökte få makten på nytt i mitten av 180-talet, och lyckade annektera grannöarna Taipa och Coloane. Macao kunde dock aldrig konkurrera med Hongkong och spel, opium och prostition förblev de främsta dragplåstren. Kolonialmakten försvagades och portugiserna återlämnade Macao till Kina i december 1999.

Tommy vid St Joseph kapelletFontänTommy på trappan till Ruinas de São PauloHotel Lisboa i bakgrunden

Macao var lite av en besvikelde för oss, var som att komma till Las Vegas med alla spelkasinon och alldeles för mycket turister på gatorna.

Annelie vid RuinasBåtresan till MacaoAnnelie plåtar med sin nya Canon

Behållningen var dock Restaurangen Fernado´s. Vi tog en taxi över vägbanken till ön Coloane där en lunch med en karaff livsfarlig sangria, saftigt stekt kyckling med piripiri, varmt nybakat bröd och en portugisisk sallad.
Stället utifrån såg inte så kaxigt ut, men innanför var det något helt annat. Ska ni åka hit så öppnar Fernando´s klockan 12 och när klockan var 11:50 var det en lång kö utanför. På helgerna tar de inte bordsbeställningar.

VI på Fernando´s
Portugiskisk salladMatgäster på FernadosSaftigt stekt kyckling






Avskedsfest!

Hela gänget!
Levande fisk och skaldjurViLobster

Hong Kong 6 november 2009.
Efter en vecka av kundmöten och och trevliga kvällar var det dags för avslutning.
Vi blev inbjudna till en fisk och skaldjursmarknad den äldsta nära gränsen mot "riktiga Kina" med ett stort antal resturanger, man väljer sina offer i vattentankar och sedan lagar de maten medan man väntar.
Kvällens meny blev hummer, ostron, räkor, stor ful fisk typ torsk, allt i olika former som soppa, friterade eller bara kokta i buljong. Många fat med mycket mat som vanligt, man äter stora mängder mat här.
Det smakade "jättegott" som Mat-Tina brukar säga.

At last we would like to says thanks to all of you here in Hong Kong for taking care of us the whole week,
Eric and his team have done a great job.


Star Ferry - Hongkongs mest älskade inrättning!

Star Ferry
Vacker vy över Hongkon IslandBesättningsmanVy mot The Excelsion

Star Ferrys färjor är en av Hongkongs mest älskade inrättningar. De har gått mellan Kowloon och Hongkongön sedan 1888. Många pendlare åker ännu med de grön- och vitmålade relikerna från 1950- och 1960-talen, trots järnvägen och vägtunnlarna under hamnen. Färjefärden erbjöd ett rafflande perspektiv på de hissnande skyskraporna och Hongkongöns gröna kullar. Synd bara att det inte var riktigt klart utan att ett dis låg över staden. Besättningen på färjorna bär fortfarande gammaldags sjömansliknande uniformer. Det är liv och rörelse i Victoria Harbour och med octopus-kortet går det smidigt att gå genom spärrarna. Resan över tar inte många minuter men det är verkligen en härlig upplevelse  och bra tillfälle för foto.

Idag var det varmt, fick ta av mig tröjan medans  jag går utmed den långa filmstjärnepromenaden, som i Hollywood fast med kinesiska stjärnor och den enda som jag kände igen jag Jackie Chan.

BronsfigurJackie Chan, handavtryckBronsfigurFilmstjärnepromenaden

Det höga  klocktornet intill färjeterminalen i Tsim Sha Tsui är det sista spåret efter den gamla tågstationen i Kowloon. Det var här den poetiska slutstationen för tåg från fastlandet, däribland Orientexpressen från London. Stationen har flyttats öster ut till Hung Hom.


New Territories by night!

Mr and Mrs Tam/Sandberg

Namnet New Territories för tankarna till gränslandet, och under kolonialtiden var det just här som sahiber i tropikhjälm gick på tigerjakt, gav tennisbjudningar och skrev sina memoarer. Idag präglas området av förortsbebygelse snarare än av landsbygd. Mer än en tredjedel av Hongkongs befolkning bor här, i sovstäder som ligger utspridda över hela "NT", som Hongkongborna förkortar det.

Eric and TommyLilian and Annelie

Torsdagskvällen bjöd Mr and Mrs Tam på middag på en typiskt kinesiskt matställe och kantonesiska rätter. Vad stället heter kan jag inte skriva, eftersom all text var på kinesiska. Maträtterna var mycket goda och mycket bättre än i Singapore, där är det mycket mera chili. Man kan säga att de var vällagade, mustiga och goda utan att behöva bedöva smaklökarna med chili. Nästan som svensk husmanskost fast kinesiskt. Det handlar om kärlek när man lagar god mat.

Vi gick ut och pekade på vilken mat som vi ville äta och det tog inte många minuter som serverades det på bordet.


Vi pekade på kokt krabbaVi pekade på kokt fisk, typ makrillVi pekade på stekt duva
Krabban på bordetUnderbart god fisk tycker både Tommy och AnnelieStekt duva. OBS! Kolla in huvudet i mitten.
Buljong med kyckling, fisk och biffGrönsaker också förstås men   OBS! Inget ris eller nudlar beställdes in och jag påverkade inte detta val.Kvar blev duvhuvudet

Jag fick en jättefin present av Lilian, ett armband med Swarovski kristaller.
Jag glittrade som en primadonna;)!

PresentArmband med Swarovski kristaller

To Eric and Lilian: Thanks for a very nice evening!


Galoppbanan i Happy Valley

Happy Valley

Här kan man känna marken skaka under de dundrande hovarna med man följer målgången under en typisk helkväll i Hongkong. Vid Happy Valley, den bredaste resan av plan mark på hela Hongkong ön och här har det anordnats kapplöpningar sedan 1846. Idag går tävlingarna av staplen under blinkande ljus från höghusen, på en av världens mest stämningsfulla galoppbanor. Vi skulle gått på onsdagskaplöpningen i onsdags, men något hände för det blev inställt. Kan vara så att det var slutsålt eftersom det är mycket populärt och arenan tar 55 000 åskådare och det brukar bli slutsålt och speciellt onsdagskapplöpningen som går varannan onsdag.

Så igår (torsdag) tog jag spårvagnen till Happy Valley för att ta lite bilder på banan, runt omkring och försöka känna känslan av onsdagskvällen.

Happy ValleyHappy ValleyHappy Valley


Hong Kong från öst till väst med spårvagn!

Spårvagn i Hongkong
Bank of ChineMorgonvy från hotellrummetLippo

Att ta sig runt i Hongkong är enkelt. Igår köpte jag ett Octopus-kort som jag laddade med pengar och sedan är det bara att ut och åka och upptäcka. Gäller på de flesta bussarna, tåg, MTR, spårvagnar och färjor.

Spårvagnar, de gamla dubbeldäckade med träpanel går från öst till väst. De går långsamt men erbjuder ett stämningsfullt sätt att ta sig runt i Hongkong. En enhetstaxa på 2 Hongkongdollar. Billigt!

Jag började dagen med att ta tunnelbanan till Admiralty och där högsta domstolen ligger och där bakom ligger Hongkong Park.

Dagens konstigaste händelse
:
Igår när jag gick över en inglasad fin bro, över till domstolen. Där sitter det en man och bajsar, ja ni läser rätt. Han sitter där med krökt rygg, byxorna nere, skiter i en plastpåse och tittar på mig som en hund som gör samma sak. Man tror inte sina ögon och inte tog jag upp och förevigade ögonblicket heller, tyckte väl synd om uteliggaren.

Hongkong ParkHongkong ParkHong Kong Park, karta
Marriage RegistryNäckrosdammHon Kong Park

Nu vandrar jag vidare till Hongkong Park. Det är en grön oas omgiven av skyskrapor i glas och betong. Här är chansen stor att du ser brudpar som väntar på sin tur att bli vigda på registeringskontoret på Cotton Tree Drive, men igår inte ett enda brudpar. Jag väntade och väntade där jag satt på en parksoffa vid de porlande bäckarna och det lummiga växtlivet, lugnt och skönt. Till slut gav jag upp och åkte vidare till Sheung Wan och Western.

Bank of chinaStaty Hong Kong ParkFontän Hong Kong ParkStaty Hong Kong Park

Väster om de blanka skyskraporna och de flotta butikerna ligger de äldre mera tradionella kinesiska delarna av stan. Detta område utforskade jag till fots och belöningen är en rad affärer som säljer torkade skaldjur, (lukten genomsyrar hela området), ginseng, ormar, mystiska örtextrakter och offergåvor förstås, helvetespengar som jag skrivit tidigare om i Singapore.
Bilderna nedan är från Bonham Strand och runt om.

Karta över området
Torkade ödlorTorkade sjöstjärnorTorkade musslor
Torkade räkorTorkade bläckfiskarNågot torkat konstigt!

Ormvin
Med hjärtat i halsen går jag till butiken som ligger på 13 Hillier Street, Sheung Wan som säljer ormvin. Jag kollar efter de där trälådorna som jag vet att levande ormar ligger i och där var det. Hjärtat går på högvarv så jag går över på andra sidan och tar kort. Får ta med mig Tommy som håller handen om jag ska våga gå in.
Ormvin är en brännande brygd på gallblåsor från fem dödligt giftiga ormar.



För kineserna är ormen ett mångtydigt djur. Den anses vara farlig och lömsk, och ha helande och magiska egenskaper. Samtidigt ses den som mat som vilken annan djurart i Kina.

Speciellt i södra Kina är orm vardagsmat. Den trivs bättre i det tropiska klimatet där än i den kalla norra delen av landet. Även om det är svårare så kan man även hitta resaturanger i Beijing som serverar orm.

Under vintern anses köttet ge värme och hetta till maten. I Hongkong är starten på ormsäsongen en viktig årlig tradition. En enda orm används ofta till många maträtter, kan på så sätt ingå i en hel måltid. Ofta serveras ormskinnchips, friterad orm med grönsaker och ormsoppa med ingredienser du aldrig skulle drömma om att äta annars.

Om du tror att det räcker med att beställa och sen äta så tror du fel. Där emellan måste du se din mat i ögonen. Enligt vad jag fått höra så kommer kocken till ditt bord med en livs levande orm för att fråga om den uppfyller dina krav. Det är nog bäst att bara säga att det gör den såvida du inte är någon slags expert. Huvudpoängen är att kocken vill visa hur oerhört färska maten är.

Bli inte förvånad om du blir serverad ett snapsglas med en grön vätska och ett annan med röd. Det gröna är ormens galla och det röda är blodet. Båda har blandats ut med sprit. Man tar varje glas i en klunk. Det är inte direkt värt att försöka uppskatta smakaromen.

Sedan kommer själva huvudaktiviteten; att äta. Många säger att orm smakar som kyckling men smaken och sammansättningen påminner mer om groda och köttet är blekt till färgen. Men jag sa speciellt när de frågade om jag äter allt i tisdag, att orm äter jag inte, men man vet aldrig, när de pratar kinesiska vad som kom in på tallriken, det Tommy och jag tyckte mest om skulle jag kunna tror att det var orm, ljust kött med stark krydda på. Hade jag varit medveten om att jag tuggade något så främmande som en slingrande reptil så hade jag kräkts, men man vet aldrig.

Hjälper mot reumatism. Eftersom ormen anses ger tillbaka livskraften, används den i mediciner på det ena eller andra sättet. Till exempel tror man att ormen botar både reumatism och malaria, stärker lederna och förebygger alla sjukdomar som orsakas av kyla. Det sägs också att ormkött jagar bort de onda andarna från kroppen.

Om du inte vill äta en hel meny på restaurangen kan du kolla in vad de har på det traditionella kinesiska apoteken, där det bland annat finns ormvin. Om du vill laga till något själv så finns det torkade ormar att köpa också. Lägg ormen i en flaska vin eller vodka, och drick små mängder av drycken.

Kineserna tror att ormen kan förhöja den den sexuella förmågan, vilket kanske förklarar varför ormsoppa är så populärt bland män.

Kvällen avslutades med ett besök på Kau Kee på Gough St, som är en vallfartsort för att få äta kokt oxbringa i buljong. Det roligaste var att när vi kommer in och får menyn så är allt på kinesiska och ingen engelska kan personalen, så vi frågar några ungdomar om de kan beställa huset speciall, oxbringa i buljong. Förstår om kineserna tycker att det är gott, men jag skulle göra det ändå godare, helt klart och 80 dollar fattigare!

Oxbringa i buljong


Hongkong - världsmetropolen

Hongkong by night

Hong Kong - världsmetropolen med sin helt unika blandning av väst och öst gör staden till ett måste för den som vill uppleva det där lilla extra. Just denna blandning väst och öst finner du ingen annanstans i världen än i Hong Kong. Här finns något för alla, skyskrapor, billig shopping, stränder, kultur, museum, romantiska promenad stråk och ett världsklass transport system som tar dig mellan de olika delarna snabbt och billigt. Och just det faktum att Hong kong har flest skyskrapor för sin storlek i hela världen, 7.681 st. gör staden till en fantastiskt ljusfest på kvällen. Här slåss neon skyltarna om att få plats på trånga shopping gator, här finner du den mest spektakulära skyskrapan efter den andra.

Det är år 1839, när Kina vägrade göra affärer med Engelsmännen, som den moderna historien om Hong kong börjar. Engelsmännen hade ett enormt handelsunderskott med kineserna och började därför att sälja opium till dem, något som den kinesiska kejsaren inte tyckte om.
Den Kinesiska kejsaren gav order om att bränna 20.000 kistor med opium i Guangzhou i södra Kina och det gjorde Engelsmännen rasande.
1841 intog man Hong Kong ön och andra delar av Kinas öst kust, 1860, under det andra opium kriget så intog man också halvön Kowloon.


Kineserna gav denna staty, en blomma till Hongkong vid överlämnandet 30 juni 1997.
Finns i Victoria Harbour. OBS! Kolla in fullmånen!


Eric och Tommy

Tommy äter BLÄCK fisk, sås av bläckTommy, Annelie och Eric
Tommy äter BLÄCK fisk

Här kommer några bilder från Annelies promenad på Bowrington Road.
Det är något speciellt med matmarknade, så spännande att se allt.
Hoppas att bilderna förmedlar lite av stämmningen.

GrisköttGrisfötterGrislungor
GrönsakerFiskGrönsaker
HönsfötterGrönsakerFrukt
FruktBowrington roadKrabbor
Grönsaker och grönsaker i mängderEn svalkande Blue Girl Beer!Torkade ankor och korvar




Grattis på 50-årsdagen Heléne!

Heléne och orkidéer
Anders och Heléne med bara ögonen för varandra, SKÅL Älskling!Familjen Johansson, SingaporeFamiljen Johanssons på Raffles och dricker Singapore sling

Många kramar till dig på födelsedagen från oss.
Hoppas att SingPost och Posten har uträttat så att något har kommit i din brevlådan från Singapore.

Kinesiskt horoskop - Grisen

Grisar tror på sig själva, är sociala, pålitliga och otroligt målmedvetna. Grisar älskar fred och lugn. De hatar argumenteringar och försöker att lugna ned båda sidor i en diskussion för att få lugn. I deras liv skapar de djupa och livslånga förhållanden och vänskap.

Grisar tycker om social samvaro och fester. De letar alltid efter lite skoj. Faktum är att grisar måste se upp så att festandet inte tar överhanden. De har en förkärlek för socialt ansvar och bryr sig om andra. De lyssnar alltid på andras problem. De har ett stort hjärta. Ett problem med detta är dock att grisar är lite naiva. De kan inte förstå att andra har ett annorlunda samvete och därmed kan lura andra personer.

Grisar är hårt arbetande människor som tar sitt arbete på allvar. Det är enkelt att lita på dem och de har höga moraliska värderingar
När en gris väl har bestämt sig, finns det inget som kan ändra deras inställning. Innan de har bestämt sig har de lagt ner en ansenlig tid på att väga för och nackdelar mot varandra. De vill definitivt undvika komplikationer. Problemet är att de ibland därför missar tillfället för att det tar för lång tid att greppa det. Grisar är obotliga optimister. Lyckan ler mot en dem.

I kärleken är det lätt att grisen blir utnyttjad, om han/hon inte ser sig för. Grisen litar på alla och tror på vad de säger. Trots detta är de intelligenta och tar vara på sig själva. Såra inte en gris för de kan bära på detta i många år. Även om de inte visar det så blir de lätt sårade. De har svårt för att säga nej men önskar ofta att de hade gjort det.

Grisar letar alltid efter vägar för att bli av med all sin extra energi. De arbetar hårt och satsar friskt, även om de ibland förlorar. Enligt Kinesisk sägen är det grisen som äger ymnighetshornet!

Kärleksmatch - Passar bra med: Grisen gör sitt yttersta för att skapa ett hem som råttan återvänder till med glädje. Till sin stora överraskning finner den opportunistiska råttan att han inte har något emot att som omväxling inrikta sin nervösa energi på hemmalivet.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med:
Den eleganta och vackra hästkvinnan har inte något till övers för grisens inviter när det gäller ett tillfälligt förhållande, men de kommer bättre överens så snart de tagit ut lysning. Hästen har mycket att komma med när det gäller heminredning och grisen belönar hennes praktiska handlag med mycket värme.

En oxe som är gift med en gris riskerar aldrig att missa en måltid och tofflorna står alltid framställda åt honom när han kommer hem. Men oxen får akta sig för att lämna sin grisbrud ensam alltför länge. Hon har inget emot att ha lite kul, medan han är ute och sliter på åkrarna. För geten är grisen ett förstklassigt val av äktenskapspartner. Grisen kommer att avguda sin gethustru för hennes förmåga att arrangera fantastiska fester. Men kommer han att tycka lika bra om det ständigt tomma bankkontot?
Grisen trollbinds av apan, och när de väl gift sig gör grisen allt för att göra apan lycklig. Och apan är inte otacksam. Ett mycket lyckat äktenskap inte minst för apan.


Grattis på födelsedagen Ann!


Foto: Per Sandberg

Många kramar från oss på din födelsedag.

Kinesiskt horoskop - Oxen

Oxar kanske verkar slöa, men se upp - de kan ha ett hett temperament. De är extremt målmedvetna och arbetar oförtrutet vidare i alla lägen Bit för bit, steg för steg, arbetar de vidare mot sina mål. De håller sig till väl invanda rutiner. De är renhåriga och goda lyssnare. De kan även vara extremt envisa av sig.

De kan lätt bli sårade i kärlekssammanhang, då de inte förstår signalerna i andra människors kärlekslekar. Det tar lång tid för dem att bygga upp en intim relation, men när de gjort det är de lojala in i döden.

Oxar är ideala partners då de gör mer än sin del av arbetet. De har ett bra minne och kommer ihåg de små viktiga detaljerna. Om du gör en oxe arg tar det en lång stund innan han har lugnat ner sig. När de är olyckliga eller arga, begraver de sig i arbete tills de mår bättre. När en oxe väl tappar sitt humör, tappar han det totalt! När detta händer går det inte att resonera med dem, håll dig ur vägen tills det blåser över.

Oxar betalar alltid sina skulder. De kommer alltid ihåg en tjänst som du har gjort dem och kommer att visa sin uppskattning på ett eller annat sätt. De kanske inte är så verbala men deras handlingar säger mer än ord!

Det är bättre att rikta in sig på en oxes hjärna än på dess hjärta. De förstår snabbt sakers natur och sammanhang. Oxar blir sällan sjuka och har en låg tolerans mot vekare personer. De hatar att be om hjälp. Även om det tar dubbelt så lång tid att göra det ensam, gör de det själva om de då kan slippa be någon om hjälp.

De vill att saker skall hålla och bygger dem därmed med omtanke och kvalitet Oxar älskar sin familj och sitt hem och tar god hand om detta. De är inga spelare utan satsar på långa investeringar som är säkra. Oxar får framgång genom eget hårt arbete och förväntar sig inga fria tjänster på vägen.

Kärleksmatch - Passar bra med:
Kärlek är något som oxen önskar aldrig hade uppfunnits. Den skapar kaos i deras lugna och välordnade liv, därför ska man inte räkna med någon uppvisning i passionerad lössläppthet ens när en oxe blir riktigt förälskad. Här är dock den kvinnliga oxen mindre hämmad än den manlige och hon går bra ihop med den lättsamme och bekväme haren. Kvinnliga oxar faller också lätt för den hänsynsfulle hunden.

Den kvinnliga grisen som bara har goda avsikter, får oxen att slappna av och den kärlekskranka råttans vilda passion får till och med en oxe att släppa loss.

Kärleksmatch - Passar ganska bra med: En kärlekskrank tiger är något speciellt och hon får verkligen oxen att tända till. Men hon gör alltför mycket väsen av hans känslomässiga osäkerhet och affären slutar i tårar. Förälskade oxar kan ibland uppleva kärleken tillsammans, bara någon är beredd att ta första steget. Men det troliga är att de aldrig kommer längre än till att skaka hand.

Då oxar har lätt för att bli betrodda får de ofta arbeten med stort ansvar. Men de måste se upp så att de inte blir slavar under sitt eget arbete. De kan bli starka ledare och goda talare. I orostider håller de sig kalla och låter sig inte störas. De är mycket stolta själar. De är systematiska och håller på traditioner. De misstror saker som de inte förstår.


Veckans recept - Peking anka!


Utsikt från skrivbordet i hotellrummetLockhart RoadIväntan på Peking ankan
Kinesiskt ölUppskivad Peking ankaKyparen
American Peking RestaurantKyparen trancherar Peking ankanKyparen trancherar Peking ankan
Bilder från första dagen i Hongkong

Den första kvällen här i Hongkong har vi för oss själva och vi är spännanda på att prova Peking anka och vi får tips om denna restarangen. Restaurangen öppnade på 1950-talet och lever än. Namnet skulle locka till sig amerikanska militärer på permision under Koreakriget. Inredningen och personalen kändes som 50-talet.

Peking ankan smakade underbart gott, precis som vi tänkt oss. En hel anka på två personer och inget blev kvar. Vi åt ankan tillsammans med små pannkakor, hoisinsås och gurkstavar, precis som i receptet, se längst ner.

Denna veckan tar vi veckans recept redan idag, för att ni ska kunna planera till helgen förstås. Det är en liten procedur att laga pekinganka, men väl värt besväret. Man börjar med att skålla ankan i hett vatten. Då krymper skinnet snabbt och blir glansigt. Sedan ska ankan hänga på tork i 20 timmar innan den anrättas.

Jag googlade på peking anka och fick upp detta recept från TV4.

Ingredienser för 4 portioner
1 anka, ca 2 1/2 kg
2 msk honung
3 dl varmt vatten
1,7 liter kokande vatten
Till servering:
4 små purjolökar (förvällda)
1 stor gurka (strimlad)
hoisinsås
30 mandarinpannkakor

Gör så här:

1. Lägg i ankan i ett durkslag. Skålla den med det kokande vattnet, vänd den flera gånger så att den blir jämnt skållad. Skaka av överflödigt vatten, men lämna kvar fukt, lägg i en stor skål. Smält honungen i det varma vattnet. Häll honungsblandningen över hela skinnet inklusive vingar, nacke och gump. Häll tillbaka blandningen igen och gör om samma sak. Pensla de delar som är svåråtkomliga med blandningen.

2.
Bind ett snöre runt fotkotorna på fågeln och häng den på ett luftigt ställe i 20 tim för att torka skinnet. Det ska bli torrt som pergament.

3.
Värm ugnen till 175°. Lägg ankan med bröstet uppåt på ett galler i en långpanna. Ställ in i ugnen och häll hett vatten i pannan. Efter ca 20 min skall skinnet ha blivit gyllenbrunt. Vänd ankan försiktigt och stek andra sidan i 25 min, vänd sedan ännu en gång och stek i 20 min. Den är färdig när låret lätt lossas i leden. Sänk värmen mot slutet om färgen börjar bli för mörk. Flytta sedan över den till ett galler för att svalna 5 minuter innan den skärs upp.

4.
Häll ut den köttsaft som finns inne i ankan strax innan den skall skäras upp. Lossa bröst och lår från skrovet med en vass kniv. Skär skinnet i fyrkantiga bitar med 5 cm sidor. Skär upp köttet på samma vis. Lägg kött och skinn på ett varmt serveringsfat.

5.
Servering: Lägg en pannkaka din tallrik, häll på lite hoisinsås, lägg på ett par bitar skinn och ett par bitar kött. Lägg på gurka och purjolök, rulla ihop och njut!


Hongkong 2 nov-8 nov!



Nu har vi kommit till Hongkong och ska vara här till den 8 november.
Sitter på 28:e våningen och blickar ut över hamnen från Excelsior Hotel.
Ska snart åka upp till 34:e våningen och Totts Asia Bar för en drink och lite fotografering, för här är det vidsträckt utsikt över Hongkong. Foto kommer imorgon.
Tror att det blir Peking Anka till middag ikväll.

Här är det 26 grader och luften är inte fuktigt, känns som hemma i Sverige på sommaren och det blåser en härlig vind. Förutom alla skyskrapor och öar så får man en känsla av norditalien med bergen i bakgrunden, visserligen inte så höga som i Alperna och Dolomiterna utan runt 1000 m ö h, de högsta topparna.

Här ska vi nog trivas denna veckan.

Tjingeling så hörs vi imorgon.


Sverigebesök!


De fyra L:en = ELLEN ;),
Leif - Lisbet från Göteborg och Lena - Leif från G8-gänget i Jönköping.

Tommy och LenaHalia i Botaniska trädgårdenAnnelie och Leif
Halia Restarant 3-Course Set dinner with wine Pairing

På menyn halstrad anklever eller halstrad tuna, ankbröst och varm choklad tartar med rinnande Valrhona i centrum.

Efter denna underbara meny med goda viner promenerade vi genom botaniska trädgården, en oas i Singapore.
Nu tog vi tog en taxi ner till motsatsen, Singapores puls, Clarke Quay där det var Hallowenfest för hela slanten och det är ju inget för oss 50+, så vi fick gå till Riverside och Brewerkz och släcka törsten med en god pilser.
Efter lite kolhydratpåfyllning promenerade vi utmed Singaporefloden förbi Boat Quay, Fullerton och ner till Merlion för fotografering. Nu var klockan halv tre på morgonen och vi kramades farväl av "ELLEN" ,de tog taxi till hotellet och vi en hem för att ladda batterierna för Hongkong nästa vecka.

Tack för en trevlig kväll och vi önskar en fortsatt trevlig resa i sydostasien och vem vet vi kanske springer på varandra i Hongkong.

Brewerkz
Brewerkz


RSS 2.0