Idag är det Mors dag i Sverige!



Här kommer en hälsning till våra mammor, Astrid och Märta.
Många kramar från oss till er.

Här i Singapore firade man Mors dag den 10 maj.

Colourful Katong Fifth Moon Fest

Jag har varit på en spännande guidad tur idag som heter Colourful Katong Fifth Moon Fest.

Katong är definitivt de bästa ställena för att få en glimt av det "gamla" Singapore. I de här områderna har det länge bott främst malajer och peranakan. Man möter en färgstark blandning av traditionella byggnader i olika stilar och i varierande skick.
Våran guide Geraldene är runt 70 år och är född och uppvuxen i Singapore, så hon kan berätta allt. Hon har verkligen varit med om hur Singapore har utvecklats från plantage till finansindustri. Man lär sig alltid något nytt och spännande tillsammans med henne.

Vi besökte Kim Choo Kueh Chang där vi fick testa "Nonaya rice dumplings", faktiskt gott, kan jämföras med kroppkaka.
Restaurangen på övervåningen var typisk Peranakan möblerad och det fanns också en trevlig shop med massa med fina saker.
Det mest spännande denna dagen var ett besök i ett hinduiskt tempel, Sri Senpaga Viyanagar Kalamandapam Temple där det var högtidsfirande som vi fick bevittna. En mäktig upplevelse att höra de indiska "trumpeterna" spela, prästernas sånger, rökelse. Går faktiskt inte att beskriva utan detta måste upplevas, att gå in i ett hinduiskt tempel och bara låtas ryckas med i trans.
Templet som vi ser idag är från 2003, men det har funnits tempel här ända sedan 1850 då Ceylonesiska Tamiler etablerade sig på denna plats.





Ganesha


Te och dumplingsKim Choo Kueh ChangFörsäljning av Nonya dumplings


En historia från Jonas Gardell

Fick ett mejl av en vän idag som önskade trevlig helg och som skickade med denna underbara historia av Jonas Gardell så jag kunde inte motstå att publicera den här på bloggen.
Så det är bara till att njuta!

En historia från Jonas Gardell

Jag lät installera en ny telefon, fick sedan en skyhög telefonräkning, ringde upp Telia och frågade...
- Jag har en förfrågan angående en teleräkning jag har

fått. Ni har varit hos mig och kopplat in ett nytt

abonnemang och debiterat 310 kronor i resekostnad. Varifrån har man åkt för att det ska kosta så mycket?

- De har åkt från Arbetscentralen, svarade Telia.

- Var ligger Arbetscentralen?

- Det vet jag inte.

- Ligger Arbetscentralen i innerstan?

- Ja, det gör den.

- Själv bor jag vid Slussen, som du vet är absoluta innerstan, hur kan det kosta 310 kronor att resa den sträckan?

- Det bara gör det, svarar Telia.

- Sedan har ni debiterat "teleuttag" 140 kronor...

- Det är för själva jacket.

- Men jag har ju mitt gamla jack kvar, ska jag betala för det en gång till?

- Varför frågar du allt detta?

- Jag heter Jonas Gardell och ...

- Du ska få tala med någon annan.
Så går ännu en stund och sedan säger en röst:

- Debiteringen!

- God dag, säger jag, jag har blivit debiterad resekostnad 310 kronor på min teleräkning, och jag skulle vilja veta var den här Arbetscentralen ligger som man har rest ifrån.

- På Norrlandsgatan ligger den.

- Nu är det så att jag bor vid Slussen. Det är ju bara fem minuters resväg.

- Det kostar det.

- Får jag fråga hur man har rest?

- Hur menar du?

- Har man cyklat, åkt taxi...

- Man har åkt bil.

- Hur kan det kosta 310 kronor att fara en kilometer med bil? För 310 kronor kommer man nästan till Arlanda i taxi, tur och retur. För 310 kronor kommer man till Norrköping med tåg.

- Det har regeringen bestämt.

- Har regeringen bestämt att det ska kosta 310 kronor att resa mellan Norrlandsgatan och Slussen? Med tunnelbana kostar det tolv spänn.
- Vad vill du egentligen?

-Jo, jag heter Jonas Gardell och...
Du ska få prata med Klas Gustafsson, han har hand om sånt här.
Lite senare blir jag uppring, inte av Klas Gustafsson utan av en kvinna som vi kan kalla Sonja. Sonja säger att Arbetscentralen inte ligger på Norrlandsgatan utan på Söder där jag bor. Då säger jag att det ju i så fall är ännu närmre till mig. Sonja svarar att 310 kronor plus moms är Minimipris för en resa, en restimme 310 kronor.
- Men han har ju bara rest i fem minuter.

- Gör ingen skillnad.
- Det gör det väl. Ni har debiterat arbetskostnad också, en timme, 310 kronor.
- Det gör vi alltid.
- Men han arbetade ju bara i femton minuter.
- Gör ingen skillnad.
- Snälla ni, ni har ju inklusive resa och arbete bara ägnat er tjugo minuter åt mig, ändå ska jag betala för två timmar.

- Man måste ju skilja på resa och arbete. Såna är reglerna. Man betalar för varje påbörjad timme.

- Fast man bara har arbetat och rest i tjugo minuter?

- Visst.
Nu börjar en otäck tanke mala i mig, jag måste fråga:
- Förlåt, om ni påbörjar arbetet 10.55 och avslutar det 11.05, får man betala för två timmar då?

- Ja, det är ju två timmar.

- Nej, det är tio minuter, men ni menar alltså att ett arbete som utförs mellan 10.45 och 10.55 räknas som en timme medan ett arbete som utförs mellan 10.55 och 11.05 räknas som två, fast den faktiska arbetstiden i båda fallen är lika lång.

- Ja. Så menar vi. Ja.

Jag vill poängtera att citaten är ordagranna.

Till slut betalade jag 310 kronor för fem minuters resa med bil. 310 kronor för femton minuters arbete och 140 kronor för ett jack jag redan hade. Plus moms. Det här är det Nya Telia. Ett Telia som har gått på charmkurs. De är trevliga som fan. Och riktiga lurendrejare. Och nästa gång Telia kommer till er, begär att de stannar i en timme, för det har ni betalt för. Åk sedan runt i deras bil en timme, det har ni också betalt för! Hälsa från mig..

Jonas Gardell

Veckans recept - Skaldjursrulle

Här kommer en rätt som man kan servera på buffén till Pingst,studentmottagningen eller när det passar..

Ingredienser 4 port.:

1,5 dl  vatten

1 dl mellangrädde, kokas upp

50 g smör

1,5 dl vetemjöl

3 ägg


Fyllning:

500 g djupfrysta räkor med skal

minst 6 stavar Krabbfishsticks som hackas

1 dl creme fraiche

3 dl vispgrädde

2 msk riven pepparot

2 dl hackad dill

Lite salt


Så här gör du:

Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten.

Låt den svalna. Rör i äggen, ett i taget, och rör en stund mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna (bakplåtspapper (30x40 cm) Grädda pannkakan i  200 °C, ca 20 min. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smort bakplåtspapper. Låt den kallna.

Tina, skala och hacka räkorna. Hacka krabbfishen.

Vispa grädden till fast skum.Vänd ner creme fraiche. Smaksätt med pepparrot, hackad dill och lite salt. Bred ut den på pannkakan. Strö över räkor ock krabbfishen. Rulla ihop pannkakan. Skär upp lagom

stora bitar. Garnera med räkor och dillkvist.

Caution - Snake, snake, snake!

Idag för första gången, här i Singapore, har jag (Annelie) som har ormfobi sett 2 ormar samma dag och den tredje ormen missade jag men jag blev uppjagad av skrikande vänner.

Idag har vi varit ute på våra traditionella vandringar där vi också plockar "Love seeds", nytta med nöje som vi säger.
Att se Paradise gliding snake eller Paradise tree snake som den också heter var läskigt. Speciellt som vi gick en tree-top walk på Hendersons way, ca 15 meter upp i luften på metallbro och där ligger ormen, måste trillat ner från trädet ovan våra huvuden. Det gick en rysning genom ryggraden och nu också när jag skriver detta.
Den andra ormen av samma ras såg vi på räcket vid trottoaren.

Eftersom jag inte hade någon kamera med, så har jag tagit en bild från min bok jag har som heter Vilda djur i Singapore. Originalfotot har Nick Baker tagit.



Paradise gliding snake eller Paradise tree snake kan bli upp till 1.3 meter och den lever på ödlor och små fåglar. Av namnet förstår man att den finns mest i träden och buskarna. Den är milt giftig, hur det nu är? Kanske som våran huggorm. Den finns överallt även i Malaysia, Borneo, Sumatra, Java, Sulawesi och Filippinerna.

Som ni förstår blev det inte många frön plockade idag.

Happy Birthday Kigge!



On Your Birthday


Each day is special, but somehow
birthdays seem even more so.
Birthdays are a time
to reflect on the past
and dream about the future.
They are the entrance to the
next chapter in our lives.


Today as you recall
the events of the last year,
may you remember the joys
you`ve brought to others
and the encouragement
you have been
to special friends.

Happy Birthday

Idag firar Ingela och Kigge Silverbröllop!


Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dej vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark
som sol över mörka gärden.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Text: Nils Ferlin
Love seeds
Kramar från oss till Er


Speltokiga!

Här i Singapore är de speltokiga. Ser de ett bra nummer satsar de pengar på det, kan vara ett bilnummer om det är en bra bil eller något annat. Köeerna kan vara långa utanför spelbutikerna. Det roliga nu är, att en jättevinst blev det på nummer 9991 och vem tror ni har det som bilnummer? Tommy såklart. En utav säkerhetsvakterna hade sett bilnumret på SM Motors, satsade 2 singdollar på detta  och vann $5000. Efteråt så går folk omkring och pustar och stönar, varför de inte hade sett det numret. Det var ju ett givet vinnarnummer. Vakten tänker nog varför han inte satsade mera pengar, men så är livet helt enkelt.


Projekt stickning!


Nu tror ni att jag blivit tokig som har börjat sticka i den tropiska värmen här i Singapore, men jag blev så himla sugen så det gick inte att stoppa.


Min vän Ann-Marie stickar tofflor som hon tovar och säljer. Hon skickar efter garn från Sverige, men så för några veckor sedan när Tommy och jag var ute och letade efter läsglasögon, reservglasögon ifall något skulle hända de riktiga glasögonen. Kanske att det skulle finnas i en jättestor hobbyaffär, men inte. Men där fanns det mycket garner och stickor, så jag berättade för Ann-Marie att jag hade till och med  hittat 100% ullgarn. En dag gick hon och jag dit och Ann-Marie blev mycket nöjd med vad som fanns där. Vi hittade ett härligt garn som vi inte kunde motstå och nu sitter jag här och stickar på en liten sjal att värma mig med om jag skulle frysa. Den är härligt plommonlila med paljetter och riktigt fluffigt.


Gå  gärna in och titta på Ann-Maries hemstickade tofflor , dessa tovade tofflor passar perfekt till vårt svenska klimat.


Teknik och säkerhet på SM Motors



För andra lördagen i rad så var det seminarium om teknik,säkerhet och lite tips hur man sköter sin Volvo på SM Motors.
Idag var jag, Annelie med för att lyssna på Tommy så han inte har massa med olika "Ticks" för sig. Sådant vet man ju inte själv om, utan någon annan måste tala om vad man har för konstig ovanor. Tommy fick MVG av mig, han var helt naturlig utan några konstiga ljud, ficktennis eller smackande ljud.
37 personer och många kvinnor var med och frågorna var många. Först började det med en powerpoint presentation innan det blev en lite förfriskning, sedan delades man upp i två grupper och man gick igenom olika stationer och fick titta på allt från en delad motor till airbag. Tre timmar gick fort. 

Tommy pratar om däckDevedas förklara VIDARoslie visar hur man sköter skinnklädsel
Roslie, Tommy and Devedas

Roslie, Tommy och Devedas efter en lyckad dag.

Halim

En glad Halim.

Veckans recept - Räkfylld bakpotatis smaksatt med fransk senap

Ingredienser  (4 pers.)

2 st Idahopotatisar

2 dl räkstjärtar, finhackas

2 msk fransk senap

4 msk finhackad schalottenlök

4 msk vispgrädde

4 msk smör

salt och nymalen vitpeppar från kvarn

färsk gräslök

färsk dill

olivolja


Gör så här:

Baka potatisen i ca.1 timme eller tills den är riktigt mjuk. Dela potatisen på mitten och gröp ur den. Behåll skalen hela till servering. Mosa potatisen med en potatisstamp i en gryta. Tillsätt vispgrädde, smör, fransk senap, räkor, schalottenlök, finskuren gräslök och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Lägg purén i potatisbåtarna och garnera med några räkstjärtar och dillkvist. Slå till sist på lite god olivolja på varje portion.



Eat with your Family Day!

Här i Singapore är det inte helgdag imorgon.
Vad tror ni svenska företagare skulle säga om detta?
Läs följande mejl som Tommy fått från företaget:

Dear Colleagues,

                 

In support of the nationwide "Eat with your Family Day", we are pleased to announce that, subject to exigencies of service, employees may be released from work at 3.00 pm on 5 June 2009 (Friday). Please kindly note that due to operational requirements, this date was selected to replace the initial proposed date of 29 May 2009.


Despite the change, we encourage everyone to go home early to prepare their personal dish and enjoy a meal with your family. If you have not been able to have meals with your family regularly, here is your chance to do so!

                                                                                                       

Through this event, we would like to call upon all fathers in the Company to lead in strengthening their family bonds by offering them a special family dinner meal. Fathers are encouraged to use this platform to continually make the effort to have dinner with the family as A Ritual of the Heart.  


Look up for details of the contest and event which will be featured in the Sunday Time's Young Classified Section on 24 May. Result will be published on 7 June.


Go home early on this special day and make it a special meal that is filled with fun and heart-warming personal touch.


Vårfest i Singapore!

Förfest vid Singaporefloden
Tommy och Ann-Marie
Annelie och Clabbe   Fotograf: Nina af GeijerstamBengt och Annelie
Annelie och MartinBengt skålar!Maria och Tommy
Glittriga flip-flopAnnelie gör en Dancing Queen sko med mockasula.


Visst är det konstigt att när man har roligt, träffar trevliga människor, då går tiden alldeles för fort. Man kan ju se på bilderna, att här var det ingen som hade tråkigt.
170 stycken svenskar som svängde sina lurviga på IndoChine utmed Singaporefloden. Att höra alla dessa gamla godingar som Clabbe spelade gör att man blir glad och man kan inte sitta still helt enkelt.
Jag ger högsta betyg till mina dansskor. Med skorna på, börjar höfterna automatiskt att röra på sig. Inga skavsår och jag ville knappast ta av skorna när jag kom hem, efter klockan 04.00 på morgonen. Då förstår ni varför de får högsta betyg. Varför har man inte köpt sådana skor tidigare. Så vill ni ha riktigt roligt och njuta av dansen är mitt råd, köp riktiga dansskor med mockasula nästa gång ni ska ut och dansa.


Ni ser två par skor på bilderna, de första är uteskorna och dansskorna hader jag i en liten skopåse när jag gick dit.

Eftermiddagen har vi varit i Holland Village, lämnat lite kläder till sömmerskan för uppläggning och handlat lite mat. Middagen åt vi på Adam´s Food Court;  carrot cake "black" och "white", mutton steak och chicken steak.


Kände mig lite stel i benen efter 4 timmars sömn och jag tänkte att framåt eftermiddagen kommer träningsvärken. Men nu är det kväll och vi har till och med varit ute på en lätt träningsrunda i våran park och fortfarande ingen träningsvärk.
Jag tror att vi kommer somna ganska tidigt idag, även om vi inte har haft ont i pannan, som vi tror att många utav dessa 170 svenskar har haft idag.


Happy Birthday Lina!


Lina Wendefors
Blomma

Vi skickar dessa blommor virtuellt till dig och
kanske en dag kommer någon av dessa fram till Violstigen.


Frangipani är Hawaiiflickornas leiblomma!
Lei är alltså kransen, som man får runt halsen.
De finns i många olika blomfärger, den vanligaste
är vit med gula kanter på blomman.
Här i Singapore finns det många sådana träd
och de doftar underbart.


Många kramar från oss på din födelsedag.

Veckans recept - Limeparfait

Detta är en favorit för oss. Lime och jordgubbar gifter sig så bra tillsammans med grädde. Nu när sommaren kommer och alla jordgubbarna så är det bara att njuta för fullt.

Ingredienser

Beräknat för 8 portioner


4 äggulor

1 dl florsocker

rivet skal och pressad saft av 1 lime

4 dl grädde

  

Gör så här:

Vispa äggulor, florsocker, limeskal och saft poröst. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten. Häll smeten i en sockerkaksform med hål i mitten (1 1/2 l). Frys i 4-5 timmar. Stjälp upp parfaiten på ett fat.

Servera med färska jordgubbar i hålet.


Släpper inte parfaiten från formen, doppa formen snabbt i hett vatten innan du stjälper upp den.

Wedding day

HjärtanRing, Torun design
Ring: Torun design (vändbar)Hjärtan

Igår den 15 maj hade vi bröllopsdag. Känns extra festligt med "Äntligen fredag" eftersom vi gifte oss en fredag för 28 år sedan. Så denna dag oavsett veckodag är en röd dag för oss.
På agendan denna dag var det sovmorgon, morgonpromenad, frukost (ägg och bacon), EU-valet (rösta på ambassaden), shopping, fika på Spinelli (espresso och Wedding cake, se tidigare i "Veckans recept"), Champange och jordgubbar vid poolen och kvällen avslutades med mingel på RitzCarlton där Claes och Nina af Geijerstam var hedersgäster.

Ringen på bilden ovan fick jag utav Tommy. Ringen är i silver och heter VR13R with pauashell & Mother of pearl by TORUN. Klicka på länken och läs om denna fantastiska kvinna och om hennes konst. Ringen är vändbar, därav två bilder.
Har skrivit tidigare på bloggen om Torun. Sök i bloggen på "Torun".
Skulle faktiskt vilja åka till Jakarta och besöka verkstaden Utami Gallery och se där Torun bodde och verkade,  även köpa smycken förstås :).

Hästskor!

HästskoHästskoHästsko

Idag när jag gick förbi Raffles City Mall så stod dessa hästskor utanför och jag var bara tvungen att ta lite bilder. På tal om skor så har jag köpt riktiga dansskor idag och de heter "Dancing Queen", silversandalett. Så nu dansar jag in skorna för fullt här hemma, för på lördag blir det vårfest med SWEA här i Singapore och Clabbe af Geijerstam är DJ. Känns som om det blir "Rakt över disk". Temat på festen är glitter och glamour, så jag har valt silver och lila. För Tommy blir det värre med glitter, men han har ju mig :).

Musik på bloggen!

Hjärtan

Nu kan ni läser och tittar på bloggen samtidigt som ni lyssna på våran favoritmusik.
Hör ni inget är det bara att sätta på ljudet eller vrida upp volymknappen.

Kontraster i Singapore

Mums!

Söndagsbrunch på Fullerton med gåslever, ostron, jordgubbar och chokladfontän som sköljs ner med Champange.

Måndag är det middag på IKEA, köttbullar, sås, potatis och lingon som sköljs ner med vatten.

Visst är det härligt med kontraster.

 IKEA måste vara den största restaurangen i Singapore, känslan är det. Roligt att se så många kineser gillar köttbullar och speciellt såsen. Verktyg man äter med är sked och eventuellt gaffel.

Nu måste jag hitta på någon kvällsmat till Pompan kommer hem. Får nog kolla i mappen "Sandbergs klassiker" eller "Veckans recept" på bloggen.

Grattis älskling på födelsedagen!

Tommy
Tommy i Dolomiterna med sheriffenTommy i hängmattan på Rawa IslandTommy i Val Gardena

Tommy "My James Bond with licence to kill"!
(Han har faktiskt vapenlicens för kula och hagel, men för djur förstås)

Födelsedagen den 10 maj firade vi på Fullerton, med att äta "Sunday Brunch with free flow Champange". Dagen avslutades med Formula One på TV innan det var dags att "ladda batterierna" för ännu en ny dag.

Tommy skålar i ChampangePresentAnnelie
TommyTommy och tårtanTommy blåser ut ljuset!Tommy med en Frosen Margurita

Grattis på födelsedagen Per-Åke!

Per-Åke Ektröm

Många grattiskramar från oss.


Buddhas födelsedag - Vesak


Ett gäng Buddha

Krematoriet
KrematorietKineser som eldar papperspengarKineser som vill bli fotograferade

Buddhas födelsedag - Vesak - är buddhismens största högtid. Vesak firas över hela Sydostasien vid den
första fullmånen i maj. Buddha föddes, dog och upplystes på denna dag.

Nu ska vi ut och undersöka dagen och återkommer med bilder och upplevelser senare idag.
Ha en underbar dag så hörs vi!

Nu har även Tommy fått vara med om likvakor och kremation. Idag var det fullt med människor som köade för att få bedja framför Buddha. Vi var de enda "expat" som fanns bland flera tusen buddister. I husen där urnerna finns kommer människor med mat till altaren, och det är de dödas favoritmat man har med sig.
Tänk så här: Att Alla helgonahelgen åker vi till kyrkogården har med oss ex. farfars älsklingsrätt, öl, snaps och även en cigarett om farfar var en rökare, den tänder man och lägger i ett askfat. Man tänder också rökelse och viftar med dessa stickor innan man sticker ner dom i en urna.
VI undrar finns det inte flera nyfikna expat än vi. Det är ju på något sätt en chans att försöka förstå hur man lever här, en annan kultur ett helt annat liv än vad vi är vana vid. Vi tycker att det är spännande.

Veckans recept - Tafelspitz

Våra underbara berg!

Här i Singapore har vi en tysk ölbar/restaurang som heter Brotzeit och som har öl från bayern. Här kan den som gillar dricka weissbier. Gå in på länken och titta och se alla goda rätter som serveras.

Här i Singapore kan man verkligen längta efter sådan mat. Så när man längtar till Alperna är det bara att åka hit, synd bara att de inte har läderbyxor, tyrolerklänningar och joddelmusik. Men här har de också Tafelspitz som är en omtalad och klassisk kötträtt från Österrike. Den består helt enkelt av en bit oxkött som fått långkoka på riktigt låg värme tillsammans med rotsaker som tillsätts efter ungefär halva koktiden. Denna wienska ärkerätt har en både mild och fyllig karaktär som kontrast serveras en kall sås med äpple och pepparrot till. Man bör se till att koket håller låg temperatur under hela tillagningen, då blir anrättningen saftigare än den läckraste helstekta oxfilé och betydligt mer komplex i smaken. Styckdelen tafelspitz motsvaras av fransyskans möraste del, men den går knappast att få tag på i vanliga
mataffärer. Rostbiff eller rostas duger lika bra.

Tafelspitz

Antal portioner:   6
Ingredienser
 1.5 kg rostbiff eller rostas
 1.5 l vatten
 1.5 tsk salt
 2 st lagerblad
 6 st vitpepparkorn
 3 st morötter
 1 st purjolök
 1 st palsternacka
 2 st gula lökar
 2 st persilja

Sås på äpple och pepparrot
 4 msk färskriven pepparrot
 0.5 st citron, urpressad saft
 3-4 st syrliga gröna äpplen
 0.5 dl vatten
 2 msk socker
salt

Gör så här
1. Koka upp vatten, salt, lagerblad och vitpeppar i en rymlig kastrull.

2. Lägg ner köttet och låt det sjuda under lock i 1½ timme. Skumma då och då bort fett och grums som stiger upp till ytan.

3. Gör såsen: Blanda riven pepparrot med citronsaft. Skala äpplena, dela dem i kvartar och ta bort kärnhuset. Koka äppelbitarna i vatten och socker i 10 minuter under lock. Sila bort vattnet. Mosa eller mixa bitarna. Blanda moset med den rivna pepparroten. Salta efter smak. Låt stå i kylskåp så länge.

4. Skala grönsakerna. Dela purjolök och lökar i hälften. Lägg ner alla grönsaker samt persilja. Sjud under lock i ytterligare 1 timme.

5. Dra av kastrullen från värmen. Ta upp köttet försiktigt med hjälp av hålslev (eller stekspade). Skär köttet mot fibrerna i tjocka skivor.

6. Servera med stekt eller kokt potatis, gräddstuvad spenat och äppel- och pepparrotssåsen som serveras i en skål bredvid.

En guidad tur i Buddhas och dödens tecken

Buddha

Denna dag har varit en utav de allra mest spännande, när det gäller guidade turer. En tur i Buddahs och dödens tecken helt enkelt. Vi var 10 stycken SWA (skandinaviska förening) plus guiden Geraldene och chaffören.


Vi åkte till templet Kong Meng San Phor Kark See som är en av största buddistiska tempelanläggningar i hela Sydostasien och har ett krematorium och ett kolumbarium med plats för upp till 300 000 urnor.




Första stoppet gjorde vi vid krematoriet som var en öppet tempelliknade hus i thaistil, inga väggar. Huset var kanske 50 meter långt och på långsidan fanns cirka 6 ugnar. Framför varje ugn var det plats för kistan, ett litet altare och sedan plaststolar till de anhöriga. I taket hängde det kristallkronor över varje  plats, alltså cirka 6 stycken. Med hänsyn till de anhöriga tog jag inga kort. Tänk själva att det kommer en buss med nyfikna som kliver av och börja fotografera till på köpet. Jag ska åka tillbaka själv en dag och ta lite kort lite mera diskret, så kan ni se hur det såg ut. Är svårt att förklara med ord. En bild säger mera än tusen ord.




På altaret fanns ett foto på den döde, blommor, mat som den tyckte om och rökelse. Efter att kistan åkt in till kremation så satt de anhöriga kvar en ganska lång stund innan de drog sig tillbaka för att sedan komma tillbaka dagen efter för att plocka "ihop" det som blev kvar efter kremationen. Allt blir ju inte aska, man samlar ihop benen och skallen och lägger askan och benen i en urna. Man ser till att benen står upp i den ordningen som de var på kroppen, så toppar man med skallen. Sedan ställer man urnan i kolumbariumet. Hoppas att ni förstår vad jag skriver och har ni några frågor så får ni höra av er eller skriva kommentar så ska jag svara så gott jag kan.

Buddistmunk i det Burmesiska templet
 

Denna helgen som kommer är det Buddhas födelsedag. Den är rörlig precis som påsk, det är månen som styr detta också. Så denna helgen kommer alla buddister till templet för en vandring, precis som muslimerna som åker till Mecka. Det serveras också gratis vegetarisk mat, så man kan förstå att det blir hur många som helst.


Buddha har många utseende, vi är ju vana vid den tjocke glade Buddha. Titta på bilderna nedan så kan ni se några varianter på Buddha.

Tjocke glade BuddhaVilande Buddha


Efter detta templet åkte vi till en begravningsgata ganska nära. Här låg begravningsbyråerna på rad och om man inte har ett stort hus så har man likvakan här. Likvaka har man i flera dagar, kanske upp till 4 dagar och det måste alltid finnas anhöriga där dygnet runt, kistlocket var öppet och det fanns även här ett altare med fotografi, blommor och dessa pappersgrejer som bränns med den döde som bil i nästan naturlig storlek, motorcykel, hus och så dessa pengar som man måste ha när man kommer till helvetet. Ja, för till helevetet kommer alla sedan är det hur många synder man gjort under sitt liv som bestämmer hur länge du får vara där. Det finns en 10-15 olika världar i helvetet som du måste betala dig igenom innan du kommer till himlen, där av alla dessa låtsaspengar som man bränner. De anhöriga kan ju inte alltid veta var de befinner sig så därför måste man fylla på och bränna pengar lite då och då så att de kan köpa sig till de högre makterna. Så tror många, många kineser att det är och det går till.

Pappersbilar!Begravningsbyrå!Smygfotat på likvakan, bakom fotot står kistan.

Torsdag morgon: Nu måste iväg, hinner inte skriva mera för tillfället men sidan kommer att kompletteras med mera text och bilder senare idag för jag ska iväg och plocka "Love seeds" med vänner vid Mount Faber. Tjingeling alla trogna läsar på bloggen, vi hörs!
Torsdag kväll: Resultat av kärleksfröna blev hela 3,5 dl, men så var vi ute i hela 6 timmar i denna tropiska värmen som visade 34 grader men som kändes som 45 grader på grund av fukten (finns omvadlingstabeller som visar hur värmen upplevs beroende av vilken fuktighet det är). Ni vet ju hur det känns i en torrbastu som visar 80 grader och så slår du på vatten och fortfarande är det 80 grader men känslan är ju att det är betydligt varmare. Så känns det i Singapore om ni vill föreställa er värmen och fukten här.


Vilda djur i Singapore - Varaner

Varan

Igår, söndag tänkte vi att vi skulle ut och söka efter lite vilda djur här i Singapore, så vi åkte till Sungei Buloh för att se om vi kunde möta några krokodiler, ormar, fåglar och varaner förstås. VI packade ner 2 böcker; vilda djur i Singapore och Fåglar i Singpore.
Ingen orm som tur var eftersom jag Annelie har fobi för dessa äckliga djur. Jag scannade av både på mark och i träden för att upptäcka de innan jag kommer på för nära håll. Har kollat in i boken och det finns hela 50 st olika arter att se upp för och många är mycket giftiga.

2 meter varanVarning för krokodil!Kolla in den tvådelade tungan!

Varaner fick vi se flera stycken och speciellt en som var säkert över 2 meter. De brukar oftast vara rädda men den här var stor och ville säkert gå åt det hållet som vi stod åt för den närmade sig långsamt, men vände sedan åter ner i vattnet.
Den största arten är Komodovaran, Varanus komodoensis, kan bli upp till 3 meter. Deras huvud och hals är tydligt långa. Tungan är i spetsen delad, som hos ormarna, se tredje miniatyrbilden. Ögonen sitter på huvudets sidor. Svansen är lång och stark och används av många arter vid simning. På varje fot har varaner fem tår med böjda klor, se översta bilden. Varaner och också duktiga på att klättra i träd.

Grattis Ingela på födelsedagen!


Ingela
OrkidéSvenska flagganOrkidéer

Många kramar på födelsedagen från oss


Vad är självkänsla för dig?

Love seeds

Vi såg igår en bra fransk film, som vi inte vet vad den heter, men där de sa följande:

Du måste älska dig själv för att kunna älska någon annan,
och för att älska sig själv måste man ha självkänsla
.


Vad är självkänsla för dig?
Vad med och diskutera detta med att skriva kommentarer under inlägget.

Vad skriver tidningen den 2 maj i Singapore!

Idag har vi varit och köpt lördagstidningen för att se vad media rapporterar om.


Har tagit lite bilder på olika tidningsartiklar och vill ni läsa lite mera skickar jag med länken till tidningen Straits Times. Tidningen kostar 1 singdollar och väger nästan 1 kilo.


För att komma in till Istana Park som jag skrev om tidigare, så var man tvungen att ta febern för att bli insläppt, 12 000 besökar och endast en fick inte gå in för han hade förhöjd temperatur.


Mycket i tidningen idag är om H1N1 infuensan, flera sidor. Sedan är det premiärministern som har haft "Rally" som man säger här för möte, men ingen opposition har uttalat sig.


Det man rappoterar om från Europa och första maj är kravaller i Berlin och i Turkiet, sedan skriver man lite om demostrationer och upplopp i några ytterligare städer men .


Här kan ni läsa hur det går om man klär av sig naken i Singapore, länk till Aftonbladet och artiklen.

Bild på dagens Staits TimesBild på dagens Staits Timesbilder är från kravallerna
Regeringen med premiärministernKarikatyrRenare Singapore p g a H1N1 influensan


Romantisk middag!

Att komma till Botaniska trädgården när mörkret kommit och Halia Restaurangen, där endast diskreta lampor är tända, stearinljus, naturligt månsken och god mat. Är ett perfekt ställe för en romantisk kväll


Vi åt en helt ljuvlig menu med tillhörande vinmenu. Vad sägs om Black Pepper Soft Shell Crab  - spansk torr cava, Roasted Rack of Lamb marinated in Javanese spices - Shirazdruva från Australien med mycket fatkaraktär, och en dessert som komponerats från Ginger Garden, Parfait med nougatkrokant och en touch av ingefära, halstrad ananas med ananassås. Till denna dessert drack vi en muscatdruva från Rhône som var helt underbart god.


Att sedan promenera i parken och uppleva tystnaden och skönheten av natten med vackra gatlyktor i klassisk stil som lyser diskret. Här och där hör man någon som spelar på gitarr för sin kära, och man ser par som sitter på parksoffor som bara njuter av varandra. Som hämtat från Lady och Lufsen, även sjön med svanarna finns där.


Black Pepper Soft Shell CrabRoasted Rack of Lamb marinated in Javanese spicesParfait med nougatkrokant och en touch av ingefära, halstrad ananas med ananassås


Första maj välkommen...

Vi började dagen med morgonpromenad förstås men sedan efter frukost åkte vi till East Coast och tittade när SM Motors spelade fotboll. Undrar hur många som kan gå normalt på måndag på jobbet, tänker på träningsvärk, eftersom det var inte många som värme upp ljumskarna etc.

Därefter åkte vi hem, ställde bilen i garaget och tog MRT till Clarke Quay och gick till speakers corner i Hong Lim Park, för att bara se om det var någon som vågade göra sin stämma hörd, men det fanns bara en ensam saxofonist där, och han spelade inte, utan bara stod där. Vi tog några kort åkte hem för att äta lite lunch innan vi gick ner för att slappa och svalka oss i och vid poolen. Även om man bara ligger i skuggan så reflekterar solen i vattnet. Solskyddsfaktor 30 och vi såg vad badkläder hade varit, när vi kom upp 2 timmar senare.

Nu var det dags för att göra oss iordning för en romantisk middag i Botaniska trädgården i Singapore.

SM MotorsSpeakers CornerPoolen på Blossoms


RSS 2.0