De kallar oss långnäsor!

Jag sitter på tunnelbanan och vi tittar på varandra, kineserna och jag. De tittar på mig uppifrån och ner, jag är den enda caucasien eller långnäsa i vagnen så långt ögat når. Ibland pekar ett litet barn med fingret mot mig, skrattar och tittar på sin mamma. Att kineserna tycker vi har stora och långa näsor, att hela ansiktet är en stor näsa sägs det. Men då vet inte kineserna vad jag tycker om deras näsor.
De flesta kineserna här i Singapore är kantoneser. Det finns minst lika många olika utseende på kineser som på oss europeer, ex.  vi från norr skiljer ju oss ganska mycket om man jämför med spanjorer, italienare, greker etc. Så är det även med kineser. Finns faktiskt kineser med vass näsa och lockigt hår som är naturligt. Men nu tillbaka till kantoneserna här i Singapore och deras näsor. De är stora, bredda,  platta och liknar det djuret som vi gör julskinka på, om ni förstår vilket djur jag tänker på. Att de sedan sitter och metar i näsa med sina fingrar gör ju att man lägger märke till näsan ändå mera, och då  är det ju inget att undra över varför de är förkylda och sitter och borra upp pappersnäsdukar eller typ tamponger i näsan för att det inte ska rinna.

När vi flyttade hit tänkte jag att nu kommer man säkert åka på massa med förkyldningsvirus som man inte blivit immun mot här. Peppar, peppar ta i träd, så har vi bara varit förkylda en enda gång och det gick över ganska snabbt, men så pillar vi inte i näsan och ögonen med fingrarna heller. En annan dag ska jag skriva om deras ögon, speciellt tjejernas, här används det lösögonfransar i mängder.Tjingeling!


Jag och min dammsugare!

Jag har gjort slut med min gamla dammsugare här i Singapore och skaffat en ny.

En dammsugare måste man ju använda, även om det inte kommer in sand och sten som i Sverige, så behövs det dammsugare även i Singapore. Så i vi köpte en liten röd billig när vi kom hit. Men från första dagen så har han och jag inte varit överens, finns inte en enda gång utan jag har svurit, stönat och bara han har fått mig på dåligt humör resten av dagen. Kan nästan tro som kineserna att det bor en ond ande i den. Har aldrig känt så tidigare. Helt enkelt köp aldrig någon billig och dålig skit. Så igår åkte vi till ett elektronikvaruhus och gick till dammsugaravdelning. Där stod försäljarna på led och igår fick en verkligen jobba för att få sälja en till oss, det pärlade sig i pannan på honom trots kylan i affären. Att titta på en dammsugare och välja efter färg, form och pris funkade inte denna gång. Jag ville testdammsuga, känna på slangen, handtagen och om den följde eller helt enkelt ville lyda mig. Tillslut hittade vi en som fick flytta med oss hem. Hoppas att vi blir kompisar idag och jag lovar att jag ska ge den en chans. Jag återkommer med resultatet. Ska bli en  mycket spännande dag (fjärrkontroll i handtaget).

Nya dammsugaren


F1-cirkusen är igång och grattis Button!

Härligt att formula one eller F1 är igång. Längtar redan till den 27 september när cirkusen kommer till stan och Singapore.


2009 FIA Formula One World Championship Race Calendar.

Renault och Alonso är våra favoriter.

Singapore Grand Prix.

Blommor på "våran" äng!

När vi går gryningspromenad på vardagsmorgonen är klockan 06.03 och det är fortfarande mörkt ute, men det börja gry dag i öst. När vi på helgerna går morgonpromenad,eftersom vi tar lite sovmorgon, så har solen gått upp och man kan se att blommorna på ängen här i tropikerna och Singapore liknar mycket blommorna på ängarna hemma i Fagerhult.


Blommor från våran ängBlommor från våran äng, se spindelnät och liten spindelBlommor från våran äng

HV-71 till final!

HåVe va ni ä bra.
Efter att vi varit ute och tittat på Earth Hour här i Singapore så åkte vi hem och slog på datorn och kanal 9 på webben för att se HV-71 slå ut Frölunda.
Vilken match och inte ett hack i sändningen över nätet. Superbra. När matchen var slut var klockan 02.00 här och dags att gå till sängs för att ladda batterierna. Imorgon skiljer det bara 6 timmar eftersom ni i Sverige får sommartid.


Earth Hour - Singapore!

Lördagen den 28 mars klockan 20.30 genomfördes världens största manifestation för en bättre klimatpolitik, Earth Hour. Närmare en miljard människor på jorden släckte ner ljuset en timme. Även många organisationer, företag och städer drog ner på det flödande ljuset. En mäktig signal om att stoppa förstörelsen av jordens klimat har nu skickats till makthavarna som samlas vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december 2009.

Vi drog oss ner till Singaporefloden och skyskraporna med goda vänner för en eller två coctails under Earth Hour- Singapore, häftigt att se skyskraporna och Fullerton släcka fasadbelysningen. Synd att casinobygget inte deltog utan jobbade på som vanligt med alla sina strålkastare på. Förtog lite av det hela.
Bilder på oss ligger på Facebook.

Ny tjänstebil!

I lördags hämtade vi den ny tjänstebilen och den har även kyla i sätet, wow!!! Igår visade termometern ute på bilen, när vi åkte hem 36 grader så det var verkligen skönt att känna, som en lite fläkt som blåste i svanken. Helt underbart!
Bilen är en S80 T6 AWD av värsta sorten med alla tillbehör som exemel kollisionsvarningssystem, adaptiv farthållare och dödavinkel varning. Här i Singapore är det perfekt att ha, eftersom singaporeianerna kör kors och tvärs med filbyten utan att blinka.



Veckans recept - Beef Cape Malay

Beef Cape Malay -  är en sydafrikansk biffgryta.

Det sprids en underbar doft i köket när kryddorna utvecklas och det vattnar sig i munnen kan vi lova.

4 portioner

600 g fint skurna oxgrytbitar av god kvalité

4 msk olivolja

1 tsk curry

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk paprikapulver

1 krm malen kardemumma

1 tsk mald koriander

1 tsk spiskummin

1/2 krm kajennpeppar

1 msk malen ingefära

2 krm svartpeppar

2 tsk salt

2 klyftade gula lökar

1 burk tomater i bitar utan skal eller motsvarande mängd färska tomater

2 msk tomatpuré

5 torkade aprikoser, skurna i halvor

1 msk pressad citron

3 dl vatten

2 msk bongs kalvbuljong

Färsk koriander


Ljummen sallad:

1 gurka

1 msk smör

1 msk vatten

200 g majs

1 papaya


Servera med:

Kokt basmatiris


Gör så här:

Häll olivoljan i en stor gryta. Bryn köttet och löken. Lägg i alla kryddor och låt dem utveckla sina smaker i några minuter på medelvärme. Rör i tomatbitar, tomatpuré, aprikoser, citron, buljong och vatten och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt koka tills köttet är mört cirka 1 tim. Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i halvmånar. Smält smör i en kastrull, lägg i gurkbitarna och fräs under några minuter. Rör i majsen och lite vatten och hetta upp så att allt blir varmt. Ta åt sidan. Dela papayan, ta bort kärnorna, skala den och skär i mindre bitar. Vänd ner bitarna i majs- och gurkblandningen precis före serveringen.

TCM - Traditionell kinesisk medicin

Igår bjöd SAS in SWEA och SWA till en föreläsning om TCM på "the Scarlet" där vi först fick en rundvandring i hotellet och titta på alla lyxiga sviter. Klicka gärna på länken till hotellet och titta runt, detta kan jag verkligen rekommendera och mitt i Chinatown. Hur mysigt som helst. Var så nära att vinna en övernattning när det var "Lucky draw", blev en vattenflaska från SAS istället.


Freddie Sun, kinesisk läkare hade föreläsningen om TCM. Kinesisk medicin är en av världens mest omfattande läkekonster. Den har utvecklats oavbrutet under 4000 år där varje generation läkare bidragit med kunskap till den enorma visdomsbanken som samlas i dagens TCM.

Den fundamentala skillnaden mellan kinesisk och västerländsk medicin är:

Västerländsk medicin bygger på att identifiera och angripa en sjukdom/patogen för att sedan eliminera den


Medan kinesisk medicin:

Analyserar förändring av kroppen. Förändringen framkallar obalans i kroppen som indikeras genom signaler. Karaktärer av olika signaler kallas för symptom, och för att bota symtomen måste balansen i kroppen återskapas.


TCM är ett system med många principer och begrepp. Viktigaste av alla begrepp är helhetssyn, vilket betyder att hänsyn tas till hela människan: kropp och psyke, individen med sin omgivande miljö och hälsohistorik påverkar en människas tillstånd och hälsa.


När jag läste friskvård och hälsa i höstas så gick vi även in på TCM, mycket spännande.

Är ni intresserad, så klicka på länkarna nedan för mera information.

Historia
Yin och Yang
De fem elementen
Zang Fu
Meridianer

De sex externa orsakerna
De sju interna orsakerna

Behandlingar:
Kinesisk diagnos
Kinesiska naturliga Örter
Akupunktur
Kinesisk kiro-massage

Kopp-behandling
Ansiktsbehandling

Informationen har jag hämtat från Chinese Medical Center (CMC) i Sverige.


Lunch med SWA!

Halia i Singapore Botanic Garden är ett speciellt ställe med diskreta lampor i det gröna, levande ljus och vattenfall. Egentligen ett perfekt ställe för en romantisk kväll med sin kära, men idag hade 20 SWA (Scandinavian Women's Association) bokat bord för vårens första lunch tillsammans.
På menyn fanns det många spännande kombinationer. När man har trevligt och samtalsämnena är många går tiden fort. Man tittar på klockan och nästan tre timmar gått. Då återstår bara det klassiska, att betala notan.


GingerVattenfall

Vi saknar kommentarer på bloggen!

Något som vi saknar här i Singapore och på bloggen är, kommentarer. Det skulle vara jätteroligt att ni som följer denna blogg också kommenterar den. Det är bara till att klicka på "Kommentarer" skriva namn, e-post adress (publiceras ej) och skriva en liten kommentar. Hur enkelt som helst.


Många kramar från oss till er alla.

Bio - Marley and me

Tisdagskväll och movietime. Komedi stod det att läsa och när man sett trailen så visst verkar det som en komedi. Men ju mera filmen går, så förstår man att när man ser barnens ålder,  en hund lever inte  för evigt. Har man också haft hund och tagit bort den så upplever man och minns detta ögonblick som om det vore igår. Det var tur att jag inte hade någon makeup för jag (Annelie) gick med snörvlande näsa och röda ögon från bion, även Tommy tyckte att det var jobbigt. Vi minns våran Zorro och hans sista timmar i livet.


Så var det vardag igen!

Så kan man säga efter 27 dagars festande när Astrid och Ingvar har åkt hem till Sverige igen. Det kändes lite tyst så här på måndagen innan det kom vibbar på MSN att nu var vi hemma och igång med chatten.

Dessa 27 dagar har gått fort och det känns som om vi inte hunnit med allt, men nästan. Astrid har pustat och stönat av värmen i början "inte trodde jag att det var så varmt" och "usch", fast vi sagt att det ligger runt 30 grader varje dag. Ett bra betyg har gästrummet och sängen fått, så det är ju betryggande för kommande gäster att veta, att här sover man bra (med AC:n på förstås).


Tack mamma och pappa för att ni gjorde denna långa resa till oss i Singapore och hoppas att ni fått härliga upplevelser och att det gav mersmak.


Changi Airport

Här kommer bilder från när Astrid och Ingvar lämnar Singapore och börjar resan hem till Sverige.
Lufthansas flight LH779 till Frankfurt lyfte 23:59.


Tiden då personalen på flygplatsen tog över

Grande finale!

Bilder från lördagskvällen och sista utekvällen i Singapore för Astrid och Ingvar denna gång.


Solnedgång utmed Singaporefloden
Gin och tonic på HarrysSista natten med gänget!Gin och tonic på Harrys

Henderson Waves

Henderson Waves och bro är en vacker designbro i trä och en härlig utsikt.

Henderson WavesUtsikt från bron


Mount Faber

Mount Faber når 105 meter över havet och bjuder på en hänförande utsikt över hamnen och över Singapore stad. Nästan som utsikten i Huskvarna.




Veckans recept - Myrstack

1 pkt färskost, tex Philadelphia

1 liten burk Creme Fraiche

1 liten röd lök

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta, pressad eller krossad

1 liten burk Stenbitsrom, svart

Salt och vitpeppar

Dill till garnering

  

Finhacka löken och blanda med färskost, creme fraiche och vitlök i en bunke.

Smaka av med salt och peppar. Bygg upp en liten "myrstack" av röran, garnera med kaviar och dill.

Morotstavar, gurkstavar att dippa i eller lite onyttigare som salta kex, nybakat valnötsbröd och svalt öl eller vin passar bra till denna lilla skapelse.

Detta recept kommer från Nässjö och tjejerna på Nybergs Bil.


Hoppas det smakar och trevlig fredagskväll!


Bland Hornbills, kakaduor och kolibri!

Detta är några utan de fåglar som finns i vilt tillstånd här. Hornbills och kakaduor har vi utanför vårat hus som vi kan studera. Hornbills eller hornfågel har vi två stycken som kommer varje morgon och äter några goda saker i det stora trädet utanför våran lilla balkong innan de drar vidare. Vi har också ett par kakaduor med unge som bor utanför. De skriker och vässnas och spänner sin gula kam när andra fåglar försöker få bort kakaduorna från det stora trädet. Roligt att titta på med kikaren när de matar ungen. De tar med klorna frukter från träden stora som mango och flyger med som de sedan sitter och mumsar på. Kolibri kommer till våra bougainvilleaer och sticker in sin långa näbb i blommorna.

Ursäkta den dåliga bildkvaliten men det ska vara hornbills på bilderna. Klicka på bilden och försök hitta fåglarna.

HornbillsHornbills


Shopping i Chinatown

Igår kväll var vi i Chinatown för lite shopping. Hjärtat av Chinatown är ett färgstarkt gytter av smala gator som går in från South Bridge Road. Här finns mycket fin shophouse-arkitektur bevarad, och ge en fin stämning av det "gamla" Singapore. Här finns fortfarande många ställen som ger lokalfärg, bland annat kinesiska apotek och butiker som säljer attiraljer för tempelriter. Kontrasten mellan tegeltaken och de omgivande skyskraporna i finanskvarteren är en oförglömlig syn som är typisk för Singapore.
Vad som inhandlades blir en överraskning för en del hemma i Sverige när Astrid och Ingvar kommer hem.


MRT-skyltAstrid och Ingvar i Chinatown by night
Hus i Chinatown


Thian Hock Keng-templet

Thian Hock Keng byggdes 1839 och är det äldsta kinesiska templet i Singapore. Det var den viktigaste helgedomen för invandrarna från Fujian. Sjömän från Fujian byggde templet på den plats där de tackade gudarna efter att ha kommit lyckligt i land i Singapore. Idag söker sig såväl unga som gamla till templet för att tacka havsgudinnan Mazupo. Templet är traditionsenligt byggt i nord-sydlig riktning och innehåller altare för tillbedjan av många olika gudar. Bygget bekostades av donationer från enskilda givare. Den största donationen kom från den fujianesiska ledaren Tan Tock Seng (1798-1850). Templet rustades upp rejält 2000.

Idag är det en utav de varmaste dagarna sedan Astrid och Ingvar kom till Singapore, och nere i Chinatown bland alla låga shophouse var det som en bastu.
Vägen från MRT Chinatown till templet går först genom det turistiska chinatown där det finns massor av roliga saker att köpa. Idag har  vi bara tittat, vi ska gå hit en kväll i veckan när temperaturen har sjunkit och då ska det prutas. Vägen till tempet gick via Ann Siang Hill. Ann Siang Hill var en gång i tiden en plantage med kryddnejlika och muskot. Området är väl värt en promenad. Gatorna följer inget strängt rutnät utan slingrar sig fram i mjukar backar. Längs gatorna ligger rikt utsmyckade shophouse-bebyggelse. Det är terrashus med två våningar. De flesta husen är byggda i kinesisk barockstil.
Lunchen blev klassiska satayspett med Tigeröl i Chinatown innan vi tog MRT hem och ett svalkande bad i poolen.

Thian Hock Keng-templet
Astrid och Ingvar i porten till templetBarmhärtighetsgudinnanHavsgudinnan i mittenDetalj i taket
Kinesisk medicin, torkad ödlaSkål!!!Satayspett med jordnötssås





16 mars 2009

Första födelsedagsfiradet började jag ju redan med i december tillsammans med Angelica när hon var här.
Idag firar jag med Tommy, Mamma och Pappa min dag med champange på NewAsiaBar och middag på Esmirada med goda grillspett.
Fyverkeri är beställt till den 9 augusti och champangebrunch på Fullerton, då ska jag och Heléne fira våra födelsedagar tillsammans här i Singapore.
Så man kan säga att jag fira i dagarna tre.


Berlocker från Mamma och Pappa; Flip-flop, ängelvinge och en ametiststenRing från TommyBerlock från Tommy; Rött hjärta
Utsikt från NewAsiaBarUtsikt från NewAsiaBar
Skål!!!

Skål och tack alla, för presenter och hälsningar/ Många kramar från mig till er alla.

Tack för den helt underbara tavlan!!!




Tack för det fina halsbandet!



Tack för alla kort som kommit till Singapore!

Heléne, Anders och Lovisa












Jobbarkompisarna på Condesign


Förfest i Singapore!!!

Ikväll har vi börjat på Brewerkz och BBQ-revben med potatismos och god öl från eget bryggeri, Brewerkz ligger utmed Singaporefloden och  på Riverside. Vi fortsatte till Clarke Quay och Clinic där det intogs en Cosmopolitan och här behövdes det rullstol för sällskapet men det var inte slut med det utan kvällen avslutades på Tapas och livemusik i bästa Gipsy King sound. Här blev det Patatas Bravas med aioli och chorizo som sköljdes ner med ett riojavin. Pappa fick också några foton på The Hooters påvägen tillbaka till MRT:n.
Nu ligger skumpan på kylning till frukosten imorgon.


Cosmopolitan på KlinikenAnnelieMamma och jag i rullstol
Mamma och Pappa, Clark QuayAnnelie mumsar på revbenTommy och Ingvar i rullstol

Melaka

Den lilla stadsstaten Melaka (Malacca) är en av de intressantaste staterna på Malackahalvön. Under 1400-talet blev Melaka den allra största hamnen i Sydostasien och drog till sig våg efter våg av eruopeiska erövrare. Staden Melaka var ett rikt centrum för handel med Kina, Indien, Siam (Thailand) och Indonesien tack vare sitt strategiska läge vid Malackasundet. Melakasultanatet var början på det som idag är Malaysia, och en del malaysier säger att det är denna stad man finner Malaysias själ. Melaka är fortfarande en av Malaysias största turistdestinationer med sitt mångkulturella arv, många museer och andra kulturbegivenheter. Portugiserna, holländarna, britterna har satt sina spår här.

Intill Stadshuset ligger den brandkårsröda kyrkan Christ Church. Det skära teglet fördes hit från Zeeland i Holland och målades med laterit när kyrkan byggdes 1753. Under det brittiska styret förvandlade man denna holländska reformerta kyrka till en anglikansk sådan, och kyrktuppen och klocktornet tillkom. De gamla holländska gravarna i kyrkgolvet finns fortfarande kvar. I taket löper 15 meter långa takbjälkar som är utskurna från ett enda träd. (Källa: Willmaguide)

Vi började dagen tidigt för att slippa de långa köerna vid gränserna, så vi klarade oss med bara 1,5 timme vid gränskontrollen. Först ska man lämna Singapore med en massa stämplar och kolla bilen etc., sedan åker man över bron och där väntar nästa kö för att komma in i Malaysia och här måste man fylla i massa med papper etc. Samma procedur när vi åkte tillbaka och då var det att fylla i papper för mamma och pappa för att komma in i Singapore igen. Vi har ju våra små gröna kort med upphållstillstånd, så för oss går det snabbare. Bilen ska checkas så att inget smugglas in etc. För att komma tillbaka till Singapore tog det endast 30 minuter vid gränsen, då blir ju helheten positiv.

Vi färdades i böljande landskap, som backarna i Kassel "Kasselbackarna" fast här är det palmer. Pappa jämförde det med de småländska skogarna. Det är 25 mil till Melaka från Singapore och det är motorväg nästan hela vägen. Utanför bilen var temperaturen 34 grader och när vi stannade bilen vid rastplatser visade den 38 grader.
I Melaka stad gick vi runt i den klassiska stadsdelen med kyrkan och stadshuset. Här åt vi lunch och drack limejuice i hettan. I centrum kryllade det med riksha, men vi avstod från denna turistgrej. Trevligare att upptäcka staden till fots.


Flora de la Mar, Portugisiskt skeppIngvar och Astrid på vandring i MelakaKanal
GuidenVäderkvarnAstrid och Ingvar framför Christ ChurchRiksha
Människor i MelakaFramför lunchstället utmed kanalenFontän i Melaka

Veckans recept - Mexican Wedding Cake



När Tommy och jag brukar fika på "stan" så går vi till Spinelli och tar en double espresso med just en Mexican Wedding Cake till. Spinelli har Singapores godaste espresso tycker vi och kakan är himmelskt god.
Men idag på förmiddagen har jag provbakat hemma och sedan blev det en fika på balkongen med classic kaffe istället och det är ju allra godast.
Nu ska jag steka köttbullar för det ska bli middagen ikväll med potatis, gräddsås och lingon.

Här kommer receptet på kakan.

Ca. 20 st

3/4 dl florsocker

1,5 dl smält smör

2 tsk vaniljsocker  (OBS! 1 krm vaniljpuder i Singapore)

3 dl vetemjöl

1,5 dl fint hackad söt mandel

1/4  tsk salt

florsocker till att rulla kakorna i


Förvärm ugnen till 175 grader.
Blanda väl  i en stor bunke  florsocker, vaniljsocker och rumsvarmt smör.
Blanda väl. Rör i mjöl, salt och de finhackade  mandlarna och blanda tills degen håller samman.
Rulla nu små bollar och lägg på bakplåtspapper och grädda, mitten i ugnen, 20 minuter.
OBS! De ska vara ljusa, så passa ugnen eftersom värmen kan variera från ugn till ugn.
Ta omedelbart bort dom från plåten och kyl dem lite innan du rullar dom i florsocker.
Kyl dom nu helt och rulla i florsocker innan servering.


Nytillskottet i släkten, Noah Pegeus - Grattis Lisa och Håkan!

Föddes den 12 mars klockan 13:59
Vikt: 3805 g
Längd: 52 cm

Många kramar till er alla tre från oss i Singapore.

Mera shopping!!!

Idag lämnade vi Ingvar hemma och så åkte mamma och jag först till Raffles City, ett stort shopping center. Här inhandlades det diverse fina saker hos Thomas Sabo. Sedan blev det Marks & Spencer och mamma köpte en fin kjol, jumper och två stycken 3/4 byxor  (bruna och vita).
Lunch åt vi på Carl´s och nu hade vi varit ute nästan fem timmar så fötterna behövde vila  så vi tog MRT hem.



Kjoltyget

Shopping på Orchard Road

Idag har vi varit och gått i de jättestora varuhusen på Orchard Road.
En god fika på Spinelli Orchard road, dubbel espresso med Mexican Wedding, en jättegod torr kaka.

Inköp idag blev: Bok om Singapore, Magasin om F1, två blusar från Esprit (en lila och en blommig), en blomma till håret.
Imorgon ska vi lämna Ingvar hemma, så ska mamma och jag ut och shoppa mera och vi vet vad vi har siktet iställt på.

Ikväll blir det stuvade makaroner med kardemumma och stekt fläsk till middag.


Mamma och Pappa utanför Ngee Ann CityMamma och Pappa utanför Ngee Ann City



Tiger Balsam

Idag ska vi besök Tiger balsamets vagga, Haw Par Villa Garden. Själva fabriken ligger i Jurong och den får man inte besöka eftersom det är "secret". Parken var inget att rekommendera, tur att det inte var någon entréavgift, så vi åkte ganska fort därifrån när vi hade shoppat lite i den lilla butiken.

Vi åkte hem till vårat lilla kvarter och åt lunch, strimlad svartpepparbiff, stark soppa Tom Yam och Tigeröl.

Efter lunchen besökte vi ett indiskt tempel som ligger över gatan och sedan gick vi till den där konstiga affären som kineserna går och köper papperskläder, sedlar, och pass från helvetet som de bränner till de döda istället för att vi lägger blommor på graven, bränner de en skjorta till ex. farfar.  Promenerade därefter hem till Blosssoms tog 10 min och där tog vi ett svalkande bad i poolen.


Vit tiger balsamTigerRöd tiger balsam
Papperskläder som de brännerAstrid och Ingvar efter pepparbiffen och TigerölenPappersbilar


www.tigerbalsam.se

Tiger Balsam Vit har godkänts av Läkemedelsverket för användning vid spänningshuvudvärk. Lika enkelt som du kan behandla ömma muskler och stela leder kan du nu lindra spänningshuvudvärk. Det är kliniskt bevisat. 

Läkemedelsverket har godkänt Tiger Balsam Vit för lindring av spänningshuvudvärk.

Som grund för beslutet finns en studie (Schattner and Randersson, 1996) som visar att Tiger Balsam Vit har god effekt för att lindra huvudvärken.


Andra faktorer som låg till grund för Läkemedelsverkets beslut;


1. Produktens höga säkerhetsprofil.


2. Tiger Balsam Vit är sedan tidigare godkänd i U.K.


3. Den Europeiska Läkemedelsmyndigheten ser positivt på pepparmyntsolja (ingår i Tiger Balsam) och dess förmåga att kunna lindra spänningshuvudvärk.

Så här använder du Tiger Balsam Vit


Tiger Balsam Vit kan användas av vuxna

och barn från 8 år.


Spänningshuvudvärk:

Tiger Balsam Vit ingnides på tinningarna eller pannan med cirklande rörelser. Upprepa vid behov efter 30 minuter och
1 timme. Används högst 4 gånger per dag.


Tillfälliga muskelsmärtor och insektsbett:

Tiger Balsam Vit masseras in på det smärtande eller stela området 3-4 gånger dagligen.


Vid förkylningssymptom:

Tiger Balsam Vit ingnides på bröst, hals eller rygg efter behov 3-4 gånger dagligen.

Tiger balsam är som 5-56 helt enkelt!


Night safari

Vi har sett fladdermöss många gånger tidigare men dom här rackarna var sjukt stora - minst 80 cm mellan vingspetsarna. Det var mörkt och dom flög förbi ovanför våra huvuden i ett häng.
I mörker blir alla ljudintryck så mycket tydligare. Jag tror att det är det som gör ett besök på Singapore Night Safari så speciellt. Det är inte detsamma som den djurpark som är öppen under dagtid. Man får därmed se en hel del djur som inte finns i den vanliga djurparken

Om ni kommer till Singapore kan vi verkligen rekommendera en rundtur på Night Safari. Det är mörkt och man kan inte ta många bilder - åk hit och upplev det själva!

Här kommer några bilder


LeopaderJonssons i djungelnTiger

Kyrkogårdsbesök i Singapore!

Söndag eftermiddag åkte vi till en kyrkogård i Singapore, efter önskemål om besök. Tänk så här: Singapore är till ytan som Jönköpings kommun men med cirka 5 miljoner människor och här dör det ju människor som överallt. Då kan ni tänka hur stor kyrkogården är (Som hela centrala Huskvarna från norr till söder, inkl. Öxnehaga). Här finns kinesisk, muslimsk, hindi, kristen-protoestant, kristen-katolsk, etc.
Det är faktiskt värt ett besök. Kändes som att åka i böljande landskap i vindistrikten i Alsace med gravstenar istället för vinstockar.


Vy från kinesisk kyrkogårdKinesisk kyrkogårdKinesisk kyrkogård

Astrid och Ingvar i "Indien"

Lördagskvällen tog vi MRT ner till Little India där vi åt kvällsmat på Banana Leaf Apollo. Här äter man på bananblad och med fingrarna, fast vi fick bestick (gaffel och sked). Mamma tyckt det såg grisigt ut och att hon aldrig sett något sådant, men att det var en upplevelse.
Menyn bestod av: Pappadam, aubergineröra, kålröra, biryaniris, chicken korma, chicken tikka, dhal, chicken chili. Drycken var Tigeröl. Efter middagen gick vi en liten runda och tittade på affärslivet.


Indiska blomsterbandAnnelie och Tommy på Banana Leaf ApolloGrönsakshandel i Little India

 

Astrid och Ingvar på Zoo

I helgen bjuder SM Motors oss på zoo, Tommy och Annelie var tredje gången men självklart första gången för Astrid och Ingvar. Det har varit en mäktig upplevelse att fått vara så nära djur som man aldrig sett live tidigare.

Djuren levde i en så naturlig miljö som möjligt, naturliga avgränsningar som vattendrag, klippor och växtlighet skiljde de åt. Djur som apor, påfåglar rör sig fritt i hela parken.

Den världsberömda och prisbelönta parken på 100 hektar har 240 olika djurarter, varav 20 utrotningshotade. Här finns över 2000 djur.


Det finns också en nattsafari men den ska vi åka till imorgon kväll, där är det 1200 djur som tillhör 110 olika nattdjur.


Kolmårdens djurpark ligger långt efter, allt är så naturligt här.

Efter 5 timmar på zoo var det gott med fläskpannkaka, lingon och tigeröl hemma. Just nu drar ett mycket kraftigt åskväder över där vi bor och det är ett skådespel som inte går att beskriva utan måste upplevas.

Här kommer några bilder från dagen på zoo.


Näsapa, foto TommyVit tiger, foto Tommy Sandberg
Fladdermus, foto Ingvar JonssonSengångare, foto Ingvar JonssonIsbjörn, foto Ingvar Jonsson
Krokodil, foto Tommykrokodil, foto TommyVit tiger, foto: Ingvar Jonsson
Groda, foto TommyPippi, foto Tommy
Jaguar, SM Motors lilla katt, foto TommyOrang utan, foto Ingvar JonssonPippi i Annelies huvud
Singapore pytonorm, 9,5 mPippi och TommyLejon, foto TommyIngvar fotograferar

Veckans recept - Hawaiigryta

Idag är det vila som gäller för Astrid och Ingvar så jag tror att det blir balkongen och poolen som får besök idag.
Ikväll blir det Hawaiigryta, en mild currygryta. Efter middag ska vi ner till Singaporefloden och titta på alla skyskrapor och kvällslivet utmed floden. Vi tycker att Singapore  är vackrast på kvällen, speciellt skyskraporna gör sig bäst då.


Ingredienser beräknat för 4 portioner


400 g finstrimlad fläsksnitsel

1 msk smör

1/2 tsk salt

1 finhackad lök

1 grovhackad röd paprika

3 msk vetemjöl

1 tsk curry

1/2 dl vatten

2 dl grädde 40%

1 1/2 dl osötad ananasspad

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning

1 tsk kinesisk soja

1/2 tsk paprikapulver

1 krm grovmalen svartpeppar

1 burk ananasringar (ca. 5 st)

  

Gör så här:

Bryn köttet i omgångar i smör. Salta köttbitarna och bryn därefter även löken och paprika.

Pudra över mjöl och curry och späd sedan med vatten, grädde och ananasspad. Blanda vitlök, fond, soja och smaka av med kryddorna. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 10 minuter. Lägg i ananasskivorna skurna i bitar.

Serveras med ris och en grönsallad.


Kampong Glam

Idag har vi varit i kvarteret Kampong Glam, i stora drag begränsat av Victoria St, Jl Sultan och Strand Rd, omedelbart nordöst om Bugis MRT, det muslimska centret i stan. Namnet kommer från det malaysiska ordet för by (kampong) och gelam, ett slags träd som en gång växte på platsen.

Sultanmoskén är den största i Singapore. Den är centrum i Kampong Glam och byggdes ursprungligen 1825 med hjälp av pengar från Stamford Raffles och Ostindiska kompaniet som ett resultat av Raffles överenskommelse med sultanen av Johor. Hundra år senare ersattes den ursprungliga moskén med dagens som är en magnifik byggnad krönt av en gyllene kupol. (Källa: Williamguide).
Arab St. är full av tygaffärer och här kan man få en balklänning uppsydd för en väldigt liten peng i de mest fantastiska tyger och färger.
Vi avslutade turen med ett besök i Bugis Junction köpcentrum för att svalka oss och lunch, innan vi tog buss 133 hem till poolen.




Astrid och Ingvar i botaniska trädgården

Idag har vi varit i Singapores botaniska trädgård, som är en fridfull oas som inte ligger långt från de myllrande citykvarteren. Den idylliska trädgården breder ut sig över 52 hektar och började anläggas redan 1859. Det är en park som man kan ströva omkring i länge. Här finns det sjöar, sprudlande vattenfall och fontäner. Parken har både regnskog, välklippta gräsmattor och en nyanlagd förhistorisk trädgård. Den botaniska trädgården har ett orkidéodlingsprojekt som inleddes på 1928. Hittills han man fått fram mer än 2000 hybrider, och man får fram nya varje år.

Vi avslutade promenaden med lunch på ett trevligt Food Centre i Botaniska trädgården, det blev Carrot Cake (Black) och färskpressad limejuice.





Tisdagsträning, backträning

Vi började träningen med uppvärmning, 13 min (2 km), Värmer med lätt jogging + lite stretching.


Backlöpning, kort backe (100-150 m), 20 min ( 3 km), Springer upp "hårt", lugn jogg/promenad nerför backen, några sekunders vila på toppen och nedanför backen innan start på nästa backe.
Passet ska  inte vara ett mjölksyrepass, utan du ska bara precis förnimma lite "syra" mot slutet av backen.


Nedvarvning 13 min ( 2 km), varva vi ner med lätt jogg efter avslutade 20 min backe, och stretcha!


Efter träningspasset smakar det bra med pasta och italiensk köttfärssås, det gäller att ladda batterierna som vi brukar säga och skriva. Sömn är viktigt för hälsan, här sover vi minst 8 timmar.


Till alla er där hemma i Sverige, glöm inte bort minst 30 minuters promenad, och helst gryningspromenad varje dag. Att nu börja med gryningspromenad när man går mot ljusare tider är perfekt. Har du inte testat gryningspromenad så är det dags nu. Hör gärna av er med reflektioner och kommentarer om känslan att gå ut och möta dagen i gryningen.

Gryning i Singapore


Studiebesök på Mustafa center och IKEA!

Idag har det varit vardag och måndag i Singapore. Tvättning, korsord samtidigt som vi lyssnat på svensk webbradio. Lunchen var hemkokta bruna bönor med stekt fläsk. Ett besök på eftermiddagen i Little India och Mustafa shoppingcenter, men det finns alldeles för mycket så det blev inget shoppat. Kvällsmaten åt vi på IKEA och det blev silltallrik, köttbullar med lingon och gräddsås, pocherad lax med smörsås, varm äppelkaka och dammsugare.
Nere på matmarknaden på IKEA köptes det svenska kardemummaskorpor, det blir gott till kaffet.

Utgången på IKEA i Singapore
Bruna bönor med stekt fläsk
Bruna bönor med stekt fläsk
Sirapsburk
Sirapsburk


En Åskig hälsning från Singapore till Radiosporten!‏

Vi skickade en hälsning till Radiosporten och det tog bara 5 minuter så läste de upp våran e-post i direktsändning.
Här kommer hälsningen vi skickade:

Vi sitter här i Singapore och lyssnar på vasaloppet samtidigt som ett tropiskt åskoväder visar sina mäktiga krafter.
Vi hoppas självklart att en svensk ska vinna i år, varför inte Åskar Swärdh. 
 
Annelie och  Tommy Sandberg
Astrid och Ingvar Jonsson

Vasaloppet och tropiskt åskoväder!!!

Just nu sitter vi och lyssnar på Vasaloppet "Live", samtidigt som ett tropiskt åskväder drar förbi, drar förbi är ju inte sant för det har åskat i tre timmar och det kommer nog att hålla på ett tag till.
Ingvar tycker det är spännande och Astrid otäckt. Blixten har gått ner endast 50 m från balkongen vid flera tillfällen och de knallarna känns i bröstet. Man kan säga att det är rejäla krafter och mäktigt. Ingvar är 84 år och något liknande åskoväder har han inte varit med om.

Ikväll ska vi åka ner till Little India och äta lite indisk mat och titta på folklivet på Serangoon Road.


Climb Asia och en liten biltur!

Söndag morgon åkte vi ner för att klättra och så hade vi ju två fotografer med som kunde dokumentera när vi klättrade.Efteråt åkte vi en sväng med bilen ner till East Coast, eftersom gradtalet visade 35 grader var det extra skönt att åka och kyla ner oss lite. Även dessa bilder är det Ingvar som är fotograf med sin nya kamera.

Tommy in actionTommy in actionTommy i toppform
Annelie in actionAnnelie i toppformSäkerhetskontroll
East CoastMor och dotterEast Coast

Thai Smile Cafe

Lördagskvällen åkte vi till det som blivit lite av en favorit för oss, Thai Smile Cafe. Här serveras det god mat som sköljs ner med Tigeröl.
Vi fick oväntat besök, eller inte för det är Christina och Stanley som har tipsat oss om detta Thai-ställe, så när vi sitter där dyker Christina och Stanley upp och slår sig ner vid vårat bord. Kvällen fortsätter på baren på andra sidan gatan med med husets eget öl och vi tjejer tog ett glas rödvin. En trevlig kväll helt enkelt.


Thai smile cafeMamma och pappa i dimma  Ingvar

RSS 2.0