Fragance Peony at the cottage



Evening walk



View Ylen

Lake Ylen

View from the sun chair


Visit in Nose Lake (Nässjö)

City Hall
Rail station in Nose Lake (Nässjö)Tommy and Samuel, Nybergs bil Samuels place of work

Swedish forest

Raspberry beetle
wild strawberryAnt-hillWoodland meadow
Blue bell

Relax in Fagerhult



Angelicas new car´la



Veckans recept - Räkor i het panna

Räkor i het panna

Detta receptet har vi fått av Gunnar och Annette.

Perfekt att ha hemma när du får oväntade gäster:


1 kg djupfrysta räkor

2 dl olivolja

4 vitlöksklyftor

2 msk citronpeppar

1 st citron

Djupfryst vitlöktsbröd


Hetta försiktigt upp oljan tillsammans med pressad vitlök, pressad citronsaft och citronpeppar i en gjutjärnspanna ,

Lägg i de djupfrysta räkorna oskalade (se till att inget skräp följer med, lösa spröt etc.)

Och värm tills de blir ljummna.

Servera direkt ur pannan tillsammans med vitlöksbröd, (tips: dippa brödet i oljan)


Ett svalt rosévin blir som pricken över i:et.


OBS! Det går åt många servetter och som bordsduk ute i trädgården eller på balkongen är tidningspapper  perfekt.


Midsummer Day in Fagerhult


Annelie and TommyChampagne Taittinger Heléne and Anders

Makebo walk





Night in Fagerhult



Midsummer celebration in Fagerhult


Tommy and CajsaAndersLovisa and Cajsa
Ljummen sillådaJansson, köttbullar och prinskorv på järnspisenSnaps

TommyAngelicaAnnelie

House-cleaning and grass cutting day at Johanssons cottage


outside lavatory outside lavatory glass-enclosed veranda
Coffee breakJohanssons cottageView Fagerhult

Morning walk in Huskvarna



Kola cat in KavlagårdenAlf HenrikssonSundial in EsplanadenKola cat in Kavlagården

Grattis på silverbröllopsdagen!

Ann-Marie och Bengt

Vi önskar er en underbar silverbröllopsdag.
Många kramar från oss.

Peony at the cottage

Peony at the cottage

Poppy at the cottage

Poppy
PoppyCottagePoppy

Grattis till studenterna Lovisa och Victor!

Lovisa JohanssonVictor Wendefors

Veckans recept - Aptitretande smördegsinbakad rökt lax med örtagårdssås

Serveras till en välkomstdrink för att väcker smaklökarna.


Du behöver till:

Laxrullen

1 smördegsrulle

1 stort pkt skivad rökt lax

1 ägg


Örtagårdssås

1/2 dl majonäs

1/2 dl cream fraish

1 riven vitlöksklyfta

2 msk hackad spenat

2 msk hackad dill

2 msk hackad persilja

1 msk torkad dragon

1 nypa salt


Börja med att blanda till dipsåsen så att den får stå och dra ett tag.          

Rulla ut smördegen och lägg på den skivade laxen.

Rulla ihop till en rulle.

Skär cm-tjocka skivor.

Lägg på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.

Grädda i ugnen i 225°C tills de har fin färg.


Tack världens bästa vänner!



Tack för allt som ni gjort för oss.
Att komma till torpet i Fagerhult och se vilket arbete som ni lagt ner, Anders, Heléne och Lovisa, när vi vet hur mycket ni har att göra med sonens ombyggnad, Lovisas bal och studenten, plus att ni har ett jobb att sköta.
Tusen tack, finns faktiskt inte ord för det. Ni är världens bästa vänner!


Midsommarblomster + nyckepigaTorpetBBQ

Tack för den fina julklappen!


2009 Kalender

Picture at the hairdresser Salong Rasmuss

Annelie, Anna and Tommy

Pictures from the morning walk in Huskvarna

Church in Huskvarna
Garpa SkansRumlaborgView over the mountains in Huskvarna


Pictures from a fond reunion with the family

Märta, Tommy, Angelica, Annelie, Astrid and Ingvar
Tommy and AngelicaAngelica and AnnelieMother and son

Pictures from the arrival


Heléne, Annelie and LovisaTake a coffee-break Anders and Tommy

Grattis på födelsedagen Christoffer!

Christoffer Wendefors

Många kramar från oss på din födelsedag den 9 juni.

Nu tar vi SEMESTER!

Vi kommer att finnas i Fagerhult i Svarttorp mesta delen av våran semester, så det är där ni kan träffa oss säkrast!
Ta med fikakorg och hälsa på, är vi inte hemma så går det bra att fika med eran korg i trädgården under något skuggigt träd.

Många kramar Annelie och Tommy




Orkidéer för transport till Sverige!

Tommy plockar orkidéer


Visst är det härligt att själv kunna gå ut med sekatören i högsta hugg och välja vilka ordidéer man víll plocka.
Tips! Ni som planera att komma till Singapore, så åker vi ut till odlingen samma dag och plockar innan ni tar kvällsflyget tillbaka till Sverige. Kvällsflyg är allra bäst att flyga till Sverige tycker vi.

The week's recipes - Sandberg's temptation

AnchovyKalles Caviar


Here comes ours variant of Jansson's temptation, Sandberg's temptation.
It is soft, smooth and mild in the taste. Entirely wonderful!

Ingredients:

2-3 yellow onions

2 msk butter

1 kilos potato (a just over kilo)

1 tin anchovy (IKEA)

5 dl cream

2,5 dl milk

3 spoon Kalles caviar (IKEA)

pats of butter

brown dried crumbs


Does so here:

1. Heat the oven to 225°.

2. Divide and record the onion, butter sputter it gold coloured, soft and glossy.

3. Mash the anchovy with a clevis and to intermix with the onion

4. Scale and shred the potato thin for hand.

5. Put potato in layers, onion and the anchovy mess in greased oven safe mould.

6. Intermix Kalles Caviar, 2/3 of cream mixed with milk and 4-5 msk anchovy liquor

7. Pour over anchovy liquor -, cream mixed with milk - and Kalles Cavia mixture.

8. Impose pats of butter and brown dried crumbs, bake 50-60 minutes.

9. Pour on the rest of cream mixed with milk around the edges when 20 minutes remain.


Sveriges nationaldag i Singapore!

Svenska flagganSvensk mat till smörgåsbord

 Idag har det ätits svenskt smörgåsbord på Blossoms.
* Receptet finns i "Veckans recept" på bloggen.
 
Meny
Sandbergs Janssons frestelse *
Köttbullar *
Ljummen sillåda *
Inkokt lax
Rökt lax
Gravad lax
Gravlaxsås
Ägghalvor med räkstjärt,
stenbitsrom eller Kalles
Senapssill
Löksill
Räkor
Morfars brännvinsost
Leksandsknäckebröd
Smör
Mariestadöl
Svenska snapsar
Fläderbärssaft
Mazariner med vispgrädde
 och jordgubbar
Classic kaffe
DevedasHalim




Etta i Världen eller?


Glada grabbarHungriga som vargar och glada!

SM Motors har idag fått rankningslistor på CSC, den visar att SM Motors är 1:a i Asien, och att Asien är etta i världen betyder då att SM Motors är etta i världen eller?
Men detta är färksvara så det gäller att ligga i, säger Tommy.

Idag var det planerat sedan en längre tid att Tommy skulle bjuda på pizza och dagen kan väl inte blivit bättre vald än denna. "Family day" och slutar tidigare, som vi skrivit tidigare om på bloggen.

Vad är CSC?
Svar: CSC = vad säger kunden. Kundsymtomkod = Customer Symtom Code.

Det vill säga att man lyssna på vad kunden säger, överför detta till kodsystem för att tekniker och mekaniker ska kunna söka i tekniska journaler, söka lösningar snabbare, effektivt lösa kundbproblemen snabbt och effektivt.

Detta är nytt, och är i sin början, så utnyttjadegraden är idag viktigt så att alla jobbar på att förbättra systemet.


Veckans recept - Semifreddo med punsch och varm kolasås

Bara för att det är nationaldag så behöver man inte äta prinsesstårta eller jordgubbar, varför inte testa denna italienska efterrätt som man kan göra dagen innan. Det bästa med den är att den är så jättegod.

Ingredienser

Beräknat för 4 portioner

2 dl                 maränger

250 g             ricottaost

450 g             mascarponeost

3 msk            florsocker

2 msk            punsch

                       skal och saft från 1 apelsin


Kolasås:

2 dl                grädde

1 dl                socker

1 dl                ljus sirap

2 msk            smör


1/2 st             färsk ananas till servering


                     
Gör så här:

Den här rätten går bra att förbereda dagen innan den skall serveras.

Dagen innan

Krossa marängerna grovt och blanda med ricottaost, mascarponeost, florsocker, punsch samt rivet apelsinskal och -saft. Rör försiktigt, så inte osten får en för lös konsistens.

Lägg i portionsformar och jämna till ytan. Ställ in i frysen dagen innan, eller i minst 2-3 timmar.


Serveringsdagen

Ta ut semifreddon ur frysen och ställ i kylen i ca 10-15 minuter innan servering.

Blanda alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, koka i ca 15 minuter. Såsen ska få en seg och rinnig konsistens.

Skala och kärna ur ananasen. Skiva den tunt. Lägg 5-6 skivor ananas omlott på varje assiett.

Stjälp upp en semifreddo på varje tallrik. Doppa formarna i lite varmt vatten så lossnar de lättare. Lägg en ananasskiva på toppen och avsluta med att slå över lite av den varma kolasåsen.

MP3-böcker

ipod

Idag har vi laddat ner MP3-böcker, momsfritt från Bokus. När man bor utomlands så blir det faktiskt så, och priset blir ungefär som en pocketbok. Så nu har vi fyllt våra Ipod:ar med massa av bra lyssning.

Perfekt att fördriva tiden med på den långa flygningen till Sverige med mellanlandning och väntan. Då är det perfekt. Sedan måste man ju har något att lyssna på när vi åker tillbaka, och när man ligger i solstolen på landet i skuggan under äppelträdet. Man slipper att ha läsglasögon och kan istället vila ögonen under solglasögonen.

Här kommer lite om vilka mp3-böcker vi laddat ner och vad de handlar om. Texten om böckerna är hämtade från Bokus.


När vi har lyssnat på böckerna kommer vi att skriva kommentarer om vad vi tyckte, så ha koll framåt och kom tillbaka till detta inlägget om ni är intresserade. Genväg är att klicka på Kategorier och Mp3.

Den som dödar draken av Leif GW Persson

Beskrivning:  Den oefterhärmlige kriminalkommissarien Evert Bäckström har ett mordfall att lösa. Ett till synes helt vanligt fyllskallemord. Men trots att läkarens stränga krav på förändrad livsföring hotar att störa Bäckströms osvikliga analytiska förmåga upptäcker han att skenet bedrar. Detta är ett alltför komplicerat mordfall för vanliga poliser. Det krävs en Bäckström för att det ska kunna lösas - även om det förutsätter att Bäckström måste beväpnas, oavsett vilka konsekvenser det får. 


Men inte om det gäller din dotterav Jan Guillou

Beskrivning:  Efter tretton år i exil återvänder viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton till Sverige för att få resning i livstidsdomen. Genom sin gamle vän Erik Ponti hamnar han nu i ett nytt umgänge, där de närmaste vännerna är förre översten i Främlingslegionen, Pierre Tanguy, och hans fru polisöverintendent Ewa Tanguy.

Både Hamilton och Tanguy är fullständigt övertygade om att de aldrig mer i livet kommer att lyfta ett finger när det gäller militära insatser utomlands. Men det nya behagliga, fridfulla livet vänds helt över ända den dag en familjekatastrof drabbar dem.

Carl Hamilton använder alla sina gamla kunskaper som spionchef och Pierre mobiliserar vänner inom Främlingslegionen. Deras mål finns i Saudiarabien


Altmanplanen av Robert Ludlum

Beskrivning:  Det kinesiska lastfartyget "Dowager Empress" på väg till Basra i Irak skuggas av en amerikansk fregatt. Den ultrahemliga underrättelse-organisationen Covert-One har goda skäl att tro att fartygets last består av kemikalier som skulle kunna förse Irak med en arsenal av biologiska stridsmedel. För att kunna konfrontera Kina utan att dras in i en diplomatisk mardröm, fordras bevis för att "Dowager Empress" last verkligen är dödlig.Agent Jon Smith måste snabbt få tag i dokumentationen om lasten och dess rätta ägare. Sanningen uppdagar en mörk bild av destruktiva krafter inom den kinesiska ledningen. Men där finns också uppgifter som leder åt ett helt annat håll, mot en plan där konsekvenserna skulle bli oöverskådliga... 


Tre sekunder av  Anders Roslund/Börge Hellström

Beskrivning:  Han lever ett dubbelliv. Ett med en älskad fru och två små pojkar, en familj han vill skydda till varje pris. Och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar att förlora allt.

Han tvingas ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. På uppdrag av polisen. På uppdrag av maffian. Han inser att han från och med nu är ensam, inte kan lita på någon och att han i det ögonblick han avslöjas blir lika farlig för båda sidor. Han kallar sig Paula och vet att det tar exakt tre sekunder att dö.

Tre sekunder är en intensivt spännande thriller där människor i alla positioner sätts på prov. Detta är Roslund & Hellströms femte roman kring kriminalkommissarie Ewert Grens. För sina tidigare böcker har de blivit prisbelönta, fått fantastiska recensioner och nått en mycket stor läsekrets. Böckerna har översatts till sjutton språk och håller på att filmatiseras. 


Dödssynden av Jan Mårtenson

Beskrivning:  I Vasamuseets lokaler håller investmentbanken Excelsior en överdådig fest för anställda och storkunder. Dit har även Johan Kristian Homan fått en inbjudan. Först dagen efter får han veta att bankens hårdhudade och kontroversiella VD störtat mot sin död uppifrån Vasaskeppets akter sent på natten. Homan börjar misstänka att det hemska fallet inte var en olycka och snart har han skaffat sig fiender med en minst sagt flexibel syn på lag och moral. Än en gång besöker vi Homans hemtrevliga antikhandel, där det förutom antikviteter även erbjuds lösningar på ett och annat mord. 


Madame de Pompadour av Herman Lindqvist

Beskrivning:  Borgarflickan Jeanne Poisson från Paris, känd i hela Europa som Madame de Pompadour, förtrollade Frankrikes kung Ludvig XV med sin intelligens och sin skönhet och under många år var det i praktiken hon som styrde Frankrike.

Herman Lindqvist porträtterar med sin karakteristiska och underhållande stil denna lysande kvinna.

Make meatballs to National day celebrating!

Sandbergs Meatballs

Idag har jag stekt köttbullar på 2 kilo färs som vi ska spisa på nationaldagen tillsammans med vänner från Singapore.
Det är ganska svettigt när termometern visar 34 grader i skuggan och man inte har AC i köket. Så nu ska det bli skönt med lite relax i poolen när "Pompan" kommer hem.

Det ska bli ett litet svenskt smörgåsbord med några rätter som är ett måste. Köttbullar, Jansson, matjessill,  ljummen sillåda, gravad och rökt lax, löksill, senapssill, ägghalvor med majonäs och räkstjärt eller stenbitsrom, m m. Dryck blir småsnapsar, mariestadsöl och fläderbärssaft. Så svenskt så.

Här kommer receptet på Sandbergs köttbullar på engelska, vi svenskar behöver knappast något recept utan varje svensk har sitt eget recept i huvudet eller hur ;).


Sandbergs Swedish Meatballs


400 g beef and pork mince  50/50

3/4 dl porridge oat

1 tablespoon potato flour

1/2 dl cold water

1 teaspoon salt

1 measuring-spoon white pepper

1 egg

4 tablespoon pulled yellow onion


Mixing  everything togerher with a spoon until very well mixed. Form into balls about 3/4"-1" in diameter and do this by hand.

  

Pan-fried:

Heat a skillet with 2-3 tablespooons of butter to medium-high heat. Fill the skillet about half full with the meatballs, and fry them for about 10 minutes. Shake the skillet gently during cooking to keep the meatballs turning and to cook them evenly, about 10-15 minutes depending on size. You may need a spatula to encourage some of the more stubborn meatballs to turn over properly. As soon as meatballs are browned, take them out of the pan, let them cool and drain a bit, and keep them warm (try using an oven-proof dish in a barely-warm oven) until ready to add sauce and serve.


Brown sauce:

2 tablespoons butter
2 tablespoons all-purpose flour
2 cup Whipping Cream
1/2 - 3/4 cup water (to taste)

1 teaspoon soya sauce (type sugar colour style)
3 teaspoon Heinz ketchup

salt and white pepper


Add the butter/flour base in the cooking pan. Roast the butter/flour slowly to a brown colour (Note: not burn) add the water and Whipping Cream, Soya,  Ketchup, Salt and White Pepper. Simmer the sauce in 5 min.


Served with boiled potatoes, lingonberry jam and sliced pressed and pickled cucumber also is meatball good to eat cool, like snacks to the Tiger Beer.

Nedräkning för semester i Sverige!

Torpet i Fagerhult
Vy från köketKöksfönstretUteplatsen

Idag börjar sommarlovet i Singapore. Hela juni månad är det sommarlov. I Singapore är det 4 terminer i skolan och mellan terminerna så är det lov. Hela juni är sommarlov och hela december är jullov, sedan har man 1 vecka ledigt mellan de andra terminerna, sedan kommer ju alla helgdagar till också förstås.

Idag är det också en vecka kvar innan vi åker hem för semester till Sverige och det ska bli så skönt att få andas svensk frisk luft och uppleva tystnaden i Fagerhult. Det allra bästa med Sverigesemester är förstås att få träffa alla nära och kära som man saknar.


Det allra svåraste blir att veta vad man ska packa ner för sorts kläder för några veckor i Sverige. Att skriva en packlista till er vad ni ska ta med till Singapore är mycket lätt. Hit åker man med lätt packning och inga varma tröjor för kvällen. Viktigast är att man har sköna sandaler som tål tropiskt regn och långa varma promenader. Att få skavsår och blåsor i denna tropiska fuktighet är inte roligt eftersom de läker så långsamt. Så ni som planerar att komma till oss måste ha väl ingångna sandaler för att kunna njuta av allt här.


Åter till våran packning. Det får väl bli någon gammal fleecetröja och ett par jeans, har glömt vad som finns hemma i garderoben och kanske flipflop, för man hoppas ju att det ska bli en varm och skön svensk sommar och då menar vi varm i svenska mått förstås. Man måste tänka på att det finns utrymme för svenska produkter som kaffe etc till återresan till Singapore. Därför kan man inte packa fullt när man åker härifrån om man inte vill ta med sig alla kläderna tillbaka förstås.

Nu ska vi börja planera för Nationaldagsfirandet här på lördag den 6 juni och det ska bli mycket speciellt. Kommer att berätta och visa bilder från detta på söndag.
Tjingeling på er alla bloggläsare så hörs vi imorgon kanske.


RSS 2.0