Djungelvandring!

Lördag förmiddag gjorde vi en liten djungelvandring i MacRitchie och vi hade tur att få se apor.
Temperaturen var 34 grader och luftfuktigheten som ett växthus.


Fotograf: Tommy Sandberg
apbebisMänniskorApor

Fotograf på djur och människorbilden, Ingvar Jonsson.

Jonssons på Raffles Hotel

Singapore sling på Raffles Hotel för Astrid och Ingvar, drinken som skapades 1915 för törstiga damer. Annelie och Tommy drack gin och tonic, en riktig klassiker.



Siesta vid poolen!

Idag har det blivit en skön siesta vid poolen och i jacuzzin. Ikväll blir det Raffles Hotel och Singapore sling så bilder på detta kommer senare.


PoolenJacuzzinPoolen


Istana

Det är från Orchard Road som man går in till Istana, presidentpalatser i neopalladiansk stil. Istana är öppet endast för allmännheten under vissa allmänna helgdagar, så idag fick vi nöja oss med att stå utanför.


Veckans recept - Röd thaicurry med kyckling

Thaimat är vi förtjusta i, det är mera smak på den än den kinesiska tycker vi. Här kommer ett recept som vi brukar göra ofta och speciellt såsen för om man inte har kyckling hemma kan man byta ut mot fläskkött och även tonfisk.
TIPS! Ha alltid limeblad, citrongräs i frysen, då behöver man inte åka till en Asia-affär innan man lagar denna gryta utan oftast har man allt hemma, så något som är bra att ha hemma är några burkar kokosmjölk.

Ingredienser för 4 personer

600 g kycklingfilé

4 morötter

1/2 purjolök

1 grön chilifrukt

1 vitlöksklyfta

50 g färsk ingefära

2 citrongräs

3 msk olja

3 limeblad

2 tsk fisksås (nam pla)

3 tsk röd currypasta

1 burk kokosmjölk (400 ml)

1 dl vatten

1/2 tsk salt


Till servering:

limeklyftor

färsk koriander

jasminris


Gör så här

1. Skär kycklingen stora bitar.


2. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skölj och skär purjolöken i skivor på snedden. Dela chilin på längden och kärna ur och finhacka den. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Fräs allt utom kycklingen i 2 msk olja på stark värme i en rymlig kastrull eller gryta ca 1 minut. Krossa citrongräset med t ex knivskaftet. Tillsätt citrongräs, limeblad, fisksås och currypasta, fräs i ytterligare ca 1 minut. Häll på kokosmjölk och vatten. Salta. Låt sjuda ca 5 minuter.


3. Bryn kycklingen i resten av oljan ca 2 minuter i en stekpanna på stark värme. Tillsätt kycklingen i grytan och låt sjuda i ytterligare ca 5 minuter. Ta upp citrongräset.


4. Servera med limeklyftor, färsk koriander och jasminris.

5. Vad gäller dryckförslag så är ju en Singha öl bra med sin fruktiga, aningen brödiga smak, inslag av humle, honung och citrus.

Dalí och Chinatown!

Vid elvatiden tog vi buss 147 ner till Chinatown och där gick vi runt och tittade på allt som finns att köpa. Lunch intog vi  i Chinatown, Satayspett med jordnötssås och allt sköljdes ner med Tigeröl förstås.
Det moderna navet i Singapores affärskvarter är omgivet av många välkända mulinationella företag som har sina huvudkontor här. De båda mäktiga 280 meter höga husen med UOB och OUB banks huvudkontor har ritats av den berömda japanska arkitekten Kenzo Tange. Dessa hus har maxhöjden som är tillåten av myndigheterna. I området finns flera uppseendeväckande moderna skulpturer, bland annat Salvador Dalís "Hyllning till Newton".
Efter denna tur tog vi MRT (tunnelbanan) raka vägen hem för lite kaffe och choklad på balkongen. Nu är det dags för siesta och en eftermiddagstupplur.


Gästrummet


Kvällspromenad i Potong Pasir!

Efter middag hemma var det dags för en kvällspromenad för att få igång blodcirkulationen efter den långa flygningen.
En liten runda i trädgården och poolområdet innan vi gick ner till kvarteret Potong Pasir och tog en Tigeröl.

Pappa och en Tiger

Jonssons anländer till Singapore!

Nu har Jonssons kommit till Singapore och resan gick utan problem.


Nu är Mamma och Pappa påväg till Singapore!

Nu har mamma och pappa lämnat Sverige och är påväg till Singapore. Ingela och Lina såg till att de kom till Landvetter och att personalen på flygplatsen tog över ansvaret. Från Landvetter till Changi Airport på 16 timmar är bra och jag har kollat upp flighterna så de ska landa precis enligt tidtabell 16:55 Singaporetid (09:55 svensk tid). Då är Vi där och tar över.

Bilder från Huskvarna och Landvetter, fotograf Ingela och Lina Wendefors.



Spindeln i nätet

Påväg hem från en liten shoppingrunda, inhandlat två stycken UV-paraplyer  till mamma och pappa. Vi tar om det igen. På väg hem från en shoppingrunda nere i vårat kvarter, så när jag går tillbaka ser jag något i ögonvrån, ett jättespindelnät och mitt i sitter denna stora spindel. Vad det är för sort vet jag ej, men minst 10 cm från fot till fot. Ingen kamera hade jag med så jag springer hem eftersom det börjar regna och åska och hämtar kameran, springer tillbaka och den sitter kvar. Vilken tur jag hade annars hade jag blivit besviken.


Är det någon som vet vad det är för en spindel, så får ni gärna kommentera!


Här kommer bilderna på det lilla monstret. Klicka på bilden för större bild.

Spindel


Att nå nya höjder!

Med klättring når du nya höjder och tränar muskler som du inte ens visste att du hade. För att pröva på klättring måste du inte ge dig ut och bestiga höga berg  eller hänga utmed en klippvägg 200 meter upp i luften. På många håll finns idag en inomhusvägg där du kan gå en prova på-kurs. Vi rekommenderar att ni gör detta, man får en sådan härlig kick-känsla.


Klättring är en blandning av styrketräning, gymnastik, konditionsträning och problemlösning.  Det är en tuff sport fysiskt, men ger också en mental utmaning.  Det krävs en enorm fokusering medan du klättrar för att samspelet mellan smidighet,  teknik och styrka ska fungera. I klättring handlar det mycket om att tävla mot sig själv och inte mot varandra. På detta vis kan man, i besittning av de grundläggande kunskaperna, utöva sporten på sin egen skicklighetsnivå.

Annelies skoKritpåseTommys sko


På söndagen var det så dax för första klättringen, efter att vi tagit certifikatet förra lördagen. Klockan 10 på morgonen var vi där, och först måste vi inhandla ett par klätterskor. Att prova sig fram och hitta rätt model tog 1 timma. En klättersko ska vara minst ett nummer för liten, tårna ska vara böjda liksom, som att klämma in foten i en balettsko skulle jag kunna tänka mig. Vi var där i fyra timmar och vi klättrade cirka 1,5 tim/pers, så idag känns det i fingrarna, träningsvärk.


Söndagskvällen avslutades med pizza och bio, Rosa  Pantern 2, en riktig klassiker när det gäller  vår typ av komedi, som på gamla goda tiden med alla Peter Sellersfilmer.


Thai Smile Cafe and Hindi dance

Christina, Ann-Marie, Bengt, Stanley och Tommy (fotograf Annelie)
Christina, Ann-Marie, Bengt, Stanley och Tommy (fotograf Annelie)

I lördags kväll träffades  "Gänget i Singan" på Thai Smile Cafe där vi åt minst 6 rätter med bland annat den goda gröna mangosalladen, detta sköljdes ner med Tigeröl förstås. Efteråt visste Stanley om ett ställe med indisk magdans som bara låg rakt över gatan. Man gick in i en undanskymd dörr och upp till våning tre, soffor utmed väggarna och små runda bord framför. Inga mera gäster än vi och på direkten kom en indisk flicka in och började dansa indisk magdans. Magdansen är som en berättelse i rena rama Bollywoodstil (olycklig kärlek, svartsjuka och kärlek förstås), en rolig upplevelse. Efter var sin öl/vin och minst 4-5 magdanser betalade vi och tackade för oss. Det var en mycket trevlig kväll och Thai Smile Cafe har blivit lite av en favorit, bara ett stenkast från turiststråket Boat Quey.

Indisk magdans i Bollywood-stil
Indisk magdansös i Bollywood-stil


Som en dröm!

Idag, 20 februari är det ett år sedan någon ringde klockan sju på morgonen och frågade om vi ville flytta till Singapore. Det känns fortfarande som om man drömmer, måste ibland nypa mig i armen och se om jag vaknar.

Bilder från vårt första besök i Singapore "Pre-visit", april 2008

Chilicrab vid Merlion                                Raffles Hotel


Black & White house - Bland hus från kolonialtiden

Byggnader som Raffles Hotel är välbekanta symboler för Singapores tid som koloni. En annan mer personlig bild av epoken får man genom privatabostäderna från kolonialtiden, de "svarta och vita" husen, som kallas så på grund av sina vitmålade fasader med svartmålat timmer. Ganska många av de här husen har bevarats. Husen byggdes i vackra områden från 1920-talet och framåt, framför allt åt högt uppsatta personer inom näringslivet, militären och kolonialförvaltningen. Hög takhöjd, skuggiga verandor och bambujalusier skyddade från det tropiska klimatet innan luftkonditioneringen fanns, man kan faktiskt föreställa sig hur man satt på verandorna och uteplatserna under verandan med sin gin och tonic för att svalka sig i hettan.


Idag har vi i SWEA haft en guidad tur med Geraldene vår guide som levt minst 60 år i Singapore och kan allt, mycket spännande att lyssna på henne.


Vi har varit inne i fyra hus och åkt förbi massor med hus som hon berättat om. Att få gå in i mycket rika människors hus och titta är lite konstigt, när det liksom bor någon där. Det är ju stor skillnad om det varit typ museum. Vi har tittat på allt, från hall ända in i deras sovrum, toalett och förråd, vem skulle vilja det.


Här kommer bilder från husen vi besökte.








Fläskfilé med portvinssås och champinjoner

Ingredienser för 4 personer


1 schalottenlök

150 g färska champinjoner

smör

8 cl portvin

1/2 dl mörk oxbuljong

2 dl vispgrädde

1 msk vetemjöl

1 msk paprikapulver

8 skivor fläskfilé (600g)

salt och peppar


Till servering:

Hasselbackspotatis och en sallad


Gör så här

 1. Skala och finhacka löken. Skiva svampen. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt svampen och fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll i portvin, buljong och grädde. Koka ihop ca 5 minuter på medelstark värme tills den får lite simmig konsistens.


2. Blanda mjöl och paprikapulver på en tallrik. Banka ut filéerna till ca 1 cm tjocklek mellan t ex plastfilm. Krydda köttet med salt och peppar. Vänd köttet i mjöl- och paprikablandningen och stek i smör i en stekpanna på medelstark värme.


Servera köttet med såsen och er hasselbackspotatis tillsammans med en sallad


Grattis på födelsedagen Pappa!

Snart är du i Singapore på äventyr. Många kramar på födelsedagen från oss.



Pappa Ingvar i Fagerhult vid vårat lilla torp sommaren 2008.

Årets första semla!

Igår var vi en sväng på IKEA för att handla Kalles kaviar och lite annat smått och gott. Kvällsmaten åt vi på IKEA:s restaurang och vi var bara tvungna att avsluta middagen med var sin semla till kaffet. Visserligen smakade den inte som Gilbert´s semlor på Ekhagen i Jönköping som vi tycker gör världens godaste semlor, men i brist på dessa så var de okej. Hade varit trevligt med en bild på semlan men ingen kamera fanns med och alla vet ju hur en semla ser ut eller...


Motionsrunda i MacRitchie



11 km i över 30 graders värme och en fuktighet på nästan 100%. Det gäller att man ha fyllt upp med vatten i kroppen innan och att vattenflaskan är med för man svettas rejält. Att ha en liten handduk att torka sig med är också bra.
Ann-Marie och jag träffas en gång i veckan, oftast onsdag då vi går någon långrunda och idag var även Kerstin med som bor här i Singapore och Lena som är på besök här denna veckan.
Vi fick se apor, ödlor, The "Four-legged" snake. Lena fick säkert med sig några härliga bilder på alla dessa söta apor som minne från Singapore.
www.wildsingapore.com/places/macr.htm



Tiden går fort när man pratar, så att gå 11 km i denna värmen är inte så farligt som siffrorna visar.
Vi tog en taxi från MacRitchie till Adams Road och Adams Food center, lunchen smakade mycket bra efter 2,5 timmars vandring. Jag åt Spice Carrot cake "black" med lime jucie. Vi tog bussen och MRT åt olika håll för att åka hem eller till hotellet för att ladda batterierna för något annat spännande i Singapore

Lena och Ann-Marie  Kerstin och jag
Lena och Ann-Marie                                   Kerstin och jag

Så var klättralicensen avklarad för level one!



Helgen har det varit fullt med aktiviteter vad gäller motion. Lördagen började vi med en långpromenad till klättringscentret som ligger i Little India. Där hade vi bokat en kurs för att få licens licens. Vi var 14 personer som börjde klockan 10 på morgonen och med ett avbrott för lunch. Kursen slutade med prov både teoretiskt och praktiskt. Så klockan 15:30 hade vi våra licenser i handen, men vi hade också blåsor i händerna, mjölksyra i armarna.




När man klättrar är man två, och det är den som säkrar som bestämmer och ger order till att klättra. Man måste vara samspelta och prata hela tiden med varandra. Det är jobbigt att klättra men det är minst lika jobbigt att vara den som säkra och spänner repet hela tiden.  Sele har vi redan så det är bara att inhandla repbroms, låsbar karbin, kritpåse, krita och klätterskor med riktig gummisula " Mad Rubber " som är kletigt gummi så att man sitter som en fluga eller geckoödla på klätterväggen. Nu gäller det att styrketräna händer och armar, faktiskt hela kroppen även huvudet.




Efter att  vi hade fått vara licenser så gick vi hem, åt en banan och drack en fiberdrink innan löpträningen började. Tommy 80 minuter och Annelie 55 minuter. Nu var vi riktigt möra i kroppen så efter en dusch åkte vi ner till Thai Cafe och åt 6 rätter och en stor Tigeröl. Smakade jättegött!




Söndagen blev den en långpromenad i Bedok där vi tittade på ett äventyrsland för både barn och vuxna, leka inte "röra marken". Även "Songbirds" såg vi denna söndag i sina burar medans deras burägare satt under och lyssnade på sången. Eftermiddagen blev det en timma slappa vid poolen innan vi åkte ner till city för söndagsmiddag, grillade revben med kålsallad på något ställe, dubbel espresso på Spinelli (godaste espresson i Singapore), besök i en jättebokhandel i det superstora varuhuset  "Takashimaya". Nu var det dax för söndagsbio och idag blev det "New in Town" med Renée Zellweger. Nästa söndag blir det nog Rosa Pantern 2. Att gå på bio i Singapore är halva priset mot hemma, om man inte ska gå på bio med liggfårtöljer och mat samtidigt förstås.


Kvällen och helgen avslutades med "På spåret".

Veckans recept - Kyckling Piripiri




Kyckling Piripiri
, med potatispuré eller blomkålspuré (LCHF-kost) och "het" sky.

  

Ingredienser ca 4 port.:

1 stor färsk kyckling

2 limefrukter

2 st gula lökar

1 tsk gourmetsalt eller grovsalt

8 st torkade hela piripiri-peppar

6 kvistar persilja

4 msk smör

1 tsk kinasoja


Blomkålspuré:
1½ blomkålshuvud
3 dl vispgrädde 40%
Salt & peppar
Muskotnöt


Så här gör du:

Skölj fågeln och torka den ut- och invändigt med hushållspapper.

Blanda salt och piripiri i mortel och mortla tills piripirin blivit pulver.

Tvätta limefrukterna och dela på mitten och pressa ur saften i morteln.

Bryn smöret tills du känner en koladoft och blanda i soja och piripiriblandningen och pensla hela kycklingen både på insidan och utsidan.

Lägg i limeskalen, klyftad lök och persiljekvistar i kycklingen.

Ställ in kycklingen i nedre delen av 175 grader varm ugn och låt steka 1,5 - 2,0 timmar, beroende storlek.

Ös kycklingen var 20:e minut. Testa genom att sticka i lårvecket - när köttsaften är färglös är kycklingen färdig. Låt fågeln stadga sig några minuter innan den skärs upp.
Dela ett blomkålshuvud i buketter och slå på grädden och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Mixa eller kör med elvisp så att du får en puré. Salta, peppra och krydda med riven muskotnöt.


12 februari = 32 år

Idag är det 32 år sedan vi träffades och det ska vi gå ut och fira med lite champange.
Vi började kvällen med lite "I love you" tårta från Frödinge på balkongen, som har inhandlats på IKEA idag av Tommy.
Sedan åkte vi till NewAsiaBar och drack en flaska Moet & Chandon och delade på en bacon pizza "Badjo" medans vi såg på den fantastiska utsikten från 71:a våningen på Swissôtel.




Botaniska trädgården

Idag har Ann-Marie och jag gjort våran gemensamma vandring med stegmätaren.  Veckans promenad i Singpores botaniska trädgård, som är en fridfull oas som inte ligger långt från de myllrande citykvarteren. Den idylliska trädgården breder ut sig över 52 hektar. Det är en park som man kan ströva omkring i länge. Här finns det sjöar, sprudlande vattenfall och fontäner. Parken har både regnskog, välklippta gräsmattor och en nyanlagd förhistorisk trädgård. Den botaniska trädgården har ett orkidéodlingsprojekt som inleddes på 1928. Hittills han man fått fram mer än 2000 hybrider, och man får fram nya varje år.

Vi avslutade promenaden med lunch på ett trevligt Food Centre i Botaniska trädgården, det blev Banana Leaf set för 5:50 singdollar, mycket gott.



Apgudens födelsedag!

Idag (10 februari) är det apgudens födelsedag.

Många av dem som bekänner sig till de kinesiska religionerna utövar en färgstark blandning av buddhism och taoism.
Det finns många ritualer inom de traditionella kinesiska religionerna, och när man besöker alla tempel märker man av allt detta. Bland annat bränner man rökelsestavar, papper och låtsassedlar som offergåvor. Man offrar också griskött, söta kakor, drycker, frukter och blommor till gudarna. Årets höjdpunkt inom dessa religioner är de olika gudarnas födelsedagar och man firar allt från himmelsguden, havsguden, apguden till den mer anspråkslösa köksguden.

Igår gick jag en guidad vandring i Tiong Bahru med guiden Geraldene Lowe. Vi besökte olika tempel och bland annat  Monkey God Temple. Mera bilder finns på facebook på Annelies sida.


ApaltareRökelseApgudar


Thaipusam

Thaipusam kallas den hinduiska festival då de rättrogna tamilerna rentvår kropp och själ för att hedra Lord Murugan, även känd som Lord Subrahamnya. Det finns många historier om varför man firar Thaipusam. En av de mest populära berättar om dagen då den mäktiga gudinnan Parvathi ger sin son, Murugan, ett spjut för att bekämpa de tre demonerna och deras armé som plågar världen.


På själva festivaldagen klär sig de trogna i sina "botedräkter" och går i procession längs en förutbestämd väg. Deras dräkter består av olika bördor, sk. Kavadis. Den enklaste formen av kavadi kan vara att bära en kanna mjölk på huvudet medan andra ägnar sig åt kroppspiercing: en del sticker metallpinnar genom kinderna, tungan eller läpparna medan andra fäster en massa krokar på kroppen som sedan belastas. I vissa fall hänger man klockor eller limefrukter på krokarna medan man i andra fall drar vagnar efter sig, fästa i krokarna på ryggen. Den allra ståtligaste av kavadis är vel kavadi, ett portabelt altare, som kan vara upp till 2 meter högt, dekorerat med påfågelfjädrar, foton och blommor. Med denna konstruktion fastspikad i kroppen delar männen i paraden, emellanåt dansandes  tills de kommer i trans. Märkligt nog verkar de inte känna någon smärta, det kommer inget blod och det blir inga ärr. Trots att många experter under årens lopp har observerat denna händelse och spekulerat vilt, är det fortfarande ingen som har något svar på detta. Hinduerna själva tror att de klarar smärtorna genom hängivelse och djup tro samt noggranna andliga förberedelser.

Thaipusam inträffar vid fullmåne under den tamilska månaden Thai, vanligtvis januari-februari. Eftersom det är 2 veckor sedan det var nymåne och kinesiskt nyår så är det fullmåne ikväll.


Cermonierna startar tidigt på morgonen 04.00, så idag var vi uppe verkligen i gryningen. Starten börjar vid Sri Srinivasa Perumal Temple på Serangoon Road (45 min rask promenad från Blossoms). Man går därifrån i procession till Sri Thendayuthapani Temple på Tank Road, ca. 3-4 km tror jag. Under färdvägen är det precis som vättenrundan depå med dryck och mat och allt är grattis även för oss långnäsor. När man kommer fram så krokar man av och det känns som man går släktvis i processionen. Efter detta tar man sig tillbaka till Little India och här fortsätter festligheterna till klockan 02.00 (måndag morgon).


Vi ska ta lite siesta nu och vila vid poolen i skuggan eftersom vi varit uppe o ottan, sedan ska vi ner till Little India i kväll igen.


Detta tycker både Tommy och jag (Annelie) att detta har varit eller är den häftigaste upplevelsen i Singapore, om man ska välja en festival, kommer någon till som vi inte varit med om nu i vår. Vesak Day, Buddhas födelsedag och infaller den 9 maj i år.


Här kommer lite bilder från morgonen och förmiddagen, bilder från kvällen kommer senare.
Till alla vänner på Facebook, så finns alla bilder från dagen på facebook (Annelie) i albumet Thaipusam.






Balkongen är uppgraderad!

Idag har vi varit på Thomson Road och Far East Flower.  Vi har blivit med Bougainvillea "Angus" och Rhapis Palm No. 3, sedan tidigare har vi ökenrosor.



Premiär för 2.0 powershift i Singapore



Så har den så efterlängtade tvålitersmotorn med Powershift landat i Singapore!

Alla P1 plattformar ska få denna drivlina C30, S40, V50. Det möjligör för oss att ta in nya kunder som tidigare inte valt Volvo på grund av att skatten är för hög på våra bilar.


Beslutet togs hastigt på grund av att COE licenserna kommer att minskas inom den närmaste framtiden (mars-april), och det gör att mängden bilar som kan säljas i Singapore kommer troligen att minskas med 30%. Därför är det viktigt att få in nya bilar och kunder innan dess.Även priset kommer att vara riktigt slagkraftigt billigaste Volvon någonsin i Singapore (ca. 90 000 singdollar = ca. 500 000  sek).


Klocka 24.00 kom de 2 första V50 2.0 Powershift direkt från båten in till oss, och 04.00 kommer Steven Koh in och börjar att jobba med dem.

PDI processen är klar precis till klocka 09.00 då har vi hunnit med allt; polering, iordningställning och provkörning så att de funkar bra och kunderna får en fin första upplevelse.


I Singapore är bilskatten bara på motorstorleken, så vi har väntat  länge på mindre motorer och som vi säger, denna plattformen ska vara vårt "Bread and Butter" i minst 1,5 år innan den nya S60 kommer. Förhoppningsvis kommer vi att få mindre motorer även i de större bilana och den lilla 1,6 litersmotorn på 180 hk känns riktigt spännande, bara vi kan få den inom den närmaste framtiden.
Se länk: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.201143


Det som för oss är självklart med miljötänk är inte gångbart här i S-pore, för mig är säljargument som låga utsläpp Co2 och grön teknik självklara, men här är det motorstyrka och sportighet även om det är små motorer som gäller i varje fall om man talar med säljare.Jag tror att den yngre generationen av Singaporianer kommer att tycka som vi bara det att det dröjer ett tag till. Förhoppningsvis kan jag övetyga mina vänner om att detta är framtiden och att vi tar den platsen nu om att vi jobbar med miljötänket hela vägen då blir vi ett självklart val i framtiden när man pratar bilköp och miljötänk.


Trots allt så har vi en plats i solen bildligt talat även om marknaden för de flesta nu är skakig så har vi ett läge inom premiumsektorn och där är svängningarna på antal bilar inte lika stort som det är inom det segment som säljer billiga bilar. Jag tror att vi kan ta lite marknadsandelar med det ny motorprogrammet så se upp nu BMW,Mercdes, AUDI och Toyota (Lexus).


Daniel, Stephen, Donald och Jag


Stephen Koh som fixade med bi.larna


Veckans recept - Nikkaluoktasoppa på Sandbergs vis

(4 pers.)


Visst passar det med en varm och god soppa så här i februari, när det är grått och kallt hemma i Sverige och även här i Singapore, istället för de blaskiga kinesiska nudelsopporna här. Nikkaluoktasoppa är också LCHF-kost(LowCarbHighFat) http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/ för diabetiker, överviktiga, sockerberoende, fibromyalgiker, fd viktväktare eller nyfikna.


1 vitkålshuvud

1 gul lök

500 g köttfärs

6 tärningar mörk oxbuljong (knorr)

2 msk senap (slotts original)

2 lagerblad

20 kryddpepparkorn

3 l vatten

1 msk äkta soja

50 g smör


Gör så här:
Börja med att strimla vitkålen.

Låt 3/4 av smöret blir ljusbrunt i en gryta, bryn försiktigt vitkålen.

Tillsätt  hackad gul lök, senap, lagerblad, kryddpeppar, soja, buljongtärningar och vatten.

Bryn nu köttfärsen i en stekpanna med resten av smöret.

Häll färsen i grytan och rör om och låt sjuda i 30 min.

Smaka av med ev. salt och peppar.

Soppan smakar ännu bättre om man gör den dagen innan den ska ätas.

Bio - Inkheart!

Helgen avslutades med ett biobesök. Vi hade tänkt se Australia men den hade redan hunnit slutat här i Singapore. Då tänkte vi en lokal komedi men eftersom den var på mandarin med engelsk text, och vi vet att de pratar mycket fort på kinesiska. Den engelska texten hinnar man inte med att läsa, även om du är ganska bra på engelska.
Valet blev Inkheart, en fantasifilm. Nu är ju vi inga fantaster av sådana här filmer men den var faktiskt bra.

Handling
Mo (Brendan Fraser) har en speciell gåva - han kan väcka liv i karaktärer från böcker. En dag väcker han liv i tre karaktärer från "Inkheart" - en saga från medeltiden full med magi och mystik.


Se trailen:
www.inkheartmovie.com


Cathedral of the Good Shepherd

Vi har varit i många buddha tempel och hindurtempel men inte i någon kyrka som påminner om våra hemma i Sverige, så idag tyckte vi att det var dags att kolla hur det står till med de kristna i Singapore.

Katedralen är Singapores äldsta katolska kyrka. Den byggdes mellan 1843 och 1847 och skötes av den franske missionären Jean-Marie Beurel. Kyrkan har det latinska korset som planform och är byggd med romanska doriska pelare. Kyrkan var fylld av människor när vi var där klockan 11.00 och en kör sjöng himmelskt vackert medans man tog nattvard.
www.veritas.org.sg



St Andrew´s Cathedral

Vi har varit i många buddha tempel och hindurtempel men inte i någon kyrka som påminner om våra hemma i Sverige, så idag tyckte vi att det var dags att kolla hur det står till med de kristna i Singapore.

Dagens katedral är den andra kyrkobyggnad som uppförts på denna plats. Den första byggdes mellan 1835 och 1838 och var ritad i nyklassisk stil av G.D. Coleman. Denna kyrkan förstördes dock 1852 då den träffades av två blixtnedslag. Dagen katedral påbörjades av överstelöjtnat Ronald MacPherson år 1856 och stod färdig 1861.
Trots att St Andrew´s är en anglikansk kyrka har den fått sitt namn efter Skottlands skyddshelgon. Det beror på att skotska köpmän bidrog med pengar till bygget.
St Andrew´s utgör ett bra exempel på engelsk nygotisk arkitektur i Singapore.
När vi var här idag så var gudstjänsten klockan 10.00 på kinesiska eller mandarin kanske jag ska skriva så blir det helt rätt.
www.livingstreams.org.sg


Tiong Bahru

Tiong Bahru är en av Singapores äldsta förstäder, och området är känt för sina stora hus i art déco-stil. Här finns också en välkänd saluhall. Idag söndag åkte vi igentligen hit för att lyssna på fågelsång men det fanns inte längre pågrund av att de rivit och håller på att bygga nytt (skyskrapor). Så vi hittade marknaden istället och det var verkligen en upplevelse som vi inte varit med om tidigare här, väl värd ett besök.


RSS 2.0