Snart nytt år och vart tog 2009 vägen?

Vy från Johanssons över Ylen
Vy från Johanssons över Ylen

Det är bara sex månader tills vi kommer att sitta här till Midsommar och njuta av den svenska naturen och maten.
Tänker man att det är sex månaders sedan bilden togs, så känns det ganska länge men ändå har tiden gått mycket fort. Många härliga besök från Sverige som varit här under året och med Grande Finale av Angelica förstås. Pricken över I:et. Tack alla ni som orkat ta er till andra sidan jorden för att hälsa på oss. Det är så trevligt med Sverigebesök :). Verkar som en del av er har fått mer smak av Singapore och det ser vi fram emot.
Astrid och IngvarFamiljen Johansson och TommyIngela och Kigge
Angelica Julafton 2009

På första halvårets program står det att vi ska bestiga Mount Kinabalu 4111 m ö h, sydost Asiens högsta berg.
Så nu är det träning som gäller i kängor, så att resan upp till toppen ska bli en njutning och inte en plåga, det gäller att ha bra kondis. Det är lite svårt att träna backträning här, att gå brant uppför och nedför ;). Det enda stället blir Bukit Timah, som är en kulle i Singapore. Den är 163,63 meter hög och därmed staden och statens högsta punkt.
Det svåraste kommer att blir höjdskillnaden. Här bor vi ju på havnivå och att flyga till Kinabalu, Sabah- Malaysia, Borneo och börja vandringen på 1800 m ö h till baslägret på 3273 m ö h. Höjdsjuk kan alla få, även den med allra bäst kondis och det enda man kan förbereda är att befinna sig på hög höjd en längdre tid och vi får väl hoppas att vandringen första dagen räcker ;).
Vad har ni för planer för 2010? Skriv och berätta!
Gott Nytt År alla våra bloggläsare!

Champagne Brunch på Ritz Carlton





Tommy och Ann-MarieBengt och Annelie
FörstaAndraTredje
FjärdeFemteSjätte
SjundeJordgubbar lika söta och goda som svenska gubbarÅttonde

Som ni ser, gillade jag (Annelie) den gröna sparrisen i en god smörig sås. Fanns åtta olika sorters ostron att välja på och desserterna får bilderna tala för sig själva. All denna goda maten sköljdes ner med Möet & Chandon Vintage Champagne från 2003. Kan inte bli fel, har man sedan trevliga vänner vid bordet så är det underbart.

Vi kan verkligen rekommendera Ritz Carlton.

Här kan ni se lite av vad som fanns på borden:

Appetizer

Selections of Fresh Sashimi, Sushi and Maki Sushi

Foie Gras, Caramelized Peaches, Sauterne Syrup and Brioche Crisp

Oysters, Chilled Tiger Prawns, Mussels, Red Claw Yabbies, Crab and Scallop on Ice

8 Varieties of French, Australian and Canadian Oysters Shucked to Order

Tapas Station

Lobster Bisque


Main Course

Baked Cod Fish, Asparagus, Confit Vine Tomatoes and Aromatic Broth

Wok Fried Slipper Lobster with Hwa Tiao Sauce

Chili Crab with Man Tou


Live Station

Live Pasta Station

Live Steak Station

Live Roast Meat Station


Dessert

Selection of 50 Types of French and New World Farm House Cheese

Assorted Ice Creams and Sorbets

Cassis Crepes with Chestnut Custard

Chocolate Soufflé with Ginger Spice Ice Cream

Passion Fruit Crème, Strawberry Rhubarb Compote and Passion Fruit Mousse

Passion Fruit and Chestnut Tart

Vanilla Cheese Cake

Tiramisu

Chocolate Fudge Cake

Chocolate Pralines


Annandagsaktiviteter!






Juldagen bestämdes det att det skulle spelas squash hemma hos Stanley och Christina.
Det var Tommy och Stanley som spelade så svettten stänkte, efteråt blev det att svalka i poolen för oss alla fyra.
Efteråt var det bowling som stod på programmet, 2 serier och en hink med Heineken. Från Kallang sportcenter är det inte långt till Brewerkz vid Indoor Stadium, så varför gå ifrån en vinnande maträtt, revben med potatismos och pilsner.

En  mycket trevlig Annandag jul.
Redan lite efter klockan 21 laddar Sandbergs batterierna för nästa dag, då blir det Sunday Brunch with free flow Champagne på Ritz Carlton med Ann-Marie och Bengt.

Vi hörs imorgon med rapport från Ritz Carlton.


BBQ på Blossoms med jultema!


Christina, Stanley och Tommy fixar med matenChristina kollar att allt är som det ska och att inget fattas


Igår hade vi ett litet knytkalas på Blossoms och platsen var vid BBQ:n och poolen.
Julmat stod på menyn och julbad på programmet.

Vi startade först uppe i "salongen" med att provsmaka årets Blossa glögg innan det var dags för att gå ner och svettas i den heta jacuzzin. Den var verkligen het igår, man kan nästan se på bilden ångan som stiger upp. Svetten pärlade sig i pannan så efter det var det skönt att svalka sig i den stora poolen som bara håller 27 grader;).

Sedan hjälptes vi åt att plocka ner maten, tända grillen och duka fram vårat lilla julbord med läckerheter som vi gillar. Jansson, Jonsson, revben, köttbullar, prinskorv, rödkål, skinka, rökt lax, ägghalvor med räkstjärt och rom, olika sillinläggningar, morfars brännvinsost, Boxholms gräddost, knäckebröd, öl och OP Andersson.

Musikanläggningen fanns också på plats så att kineserna kunder höra våra klassiska vackra svenska julsånger sjungas över Blossoms poolområde. En härlig känsla att stå där känna glöden från grillen, lukten av eld och julsånger. Man kan säga att vi faktiskt hade en äkta julkänsla även om vi var i tropikerna.
Känslan var att det kändes som vi var på landet hos Heléne och Anders i deras kök, smörgåsbordet står upp dukat, den varma maten på järnspisen och det sprakar i spisen. Kunde lika gärna varit midsommarafton eller påskafton.

Kvällen avslutades i "salongen" med veckans recept 5-0.


Veckans recept - Fem Noll (5-0)

5-0

Året är 2004 och HV tar Sitt Andra SM-guld mot Färjestad med 5-0.
För varje mål som HV gör, dricker vi en sådan drink ,och det blev hela fem stycken.
Vi var riktigt glad;)!

Ingredienser
1 stor passionsfrukt eller 2 små
1 msk strösocker
Massor av is
½ -1 dl ljus rom

Gör så här
Gröp ur passionsfrukten och lägg I ett tumbler glas. Rör socker och passionsfrukt tills sockret löst sig.
Fyll glaset med is och fyll upp med ljus rom rör om och.

Angelica har med sig ett helt gäng med passionsfrukt i resväskan till Sverige, och de är stora som äpplen.
Passionsfrukt är en av de mest fiberrika frukter som finns.

TIPS! Man kan också göra det färdigt i en flaska och förvara i kylen under lång tid. Vi har en flaska på laddning för kvällen.

Grande Finale och God Fortsättning!


Angelica tar ett julbad i jacuzzin

Tänk vad tiden går man fort När har roligt. Känns lite vemodigt Att åka till flygplatsen och Vinka av allt.
Känns Så långt till juni och sommarsemestern Innan vi får kramas igen. Vi har haft fantisktiska dagar Tillsammans och Verkligen haft "Feel Good" känsla. Inga Måsten utan i stort tagit dagen som den kommer. Nu har Angelica laddat med D-vitaminer, i mörka Norden börjar det gå mot ljusare tider och en ny Årstid står och väntar, Våren.

God fortsättning och var Rädda om varandra, Stressa Inte utan ta det lugnt Det finns inga Måsten.

Kram Annelie och Tommy


GOD JUL önskar Familjen Sandberg




Tack för alla julklappar, julkort och e-post som kommit till Singapore.
Många kramar från oss till er alla och en riktigt God Jul.



Poolen och Uppesittarkväll i Singapore





Uppesittarkvällen är avklarad, rim, julsång och NewAsiabar.
Imorgon kommer tomten även i Singapore, 7 timmar tidigare en i Sverige (enligt Avtal och arbetstidslagen;))

MegaZip, Chinatown och Orchard Road

MegaZip Sentosa

MegaZip
SelenUppe i tornet inför 450 m vajeråkning på 75 m höjd
450 m vajerPå vägFull fart
Klart!
Fotogragen Tommy fixade också vajern

MegaZip på Sentosa är en 450 m lång vajeråkning, den längsta i världen sägs det och på 75 meters höjd.
Här är en länk om ni vill kolla lite mera, och för ni som planerar att komma hit och vill testa.
Klicka här: MegaZip

Chinatown

Singapore Fine City
Glade Buddha och Angelica i ChinatownMor och dotter i Chinatown

Orchard Road

ION- Orchard Road
Bild innefrån granen på bilden tidigareKineser, kineser och kineser


Efter en lång dag, avslutades dagen med middag a la italienskt.

Tisdag och lite av varje!

Flinta med rom och cola
Buddist tempelAngelica och TommyEn glad Buddha
Angelica i poolenSvinhäxa
Annelie och en öl

Bintan Lagoon Resort!


Tommy och Angelica i vågorna
Annelie och AngelicaAnnelie och TommyAngelica tar satsAngelica hoppar högt
Vy över Bintan Lagoon ResortSolenBåten till Bintan

Veckans recept - Mojo


Fotograf Ingela Wendefors

Till alla som varit på Kanariöarna och ätit Mojosås, här kommer receptet till alla er som älskar Mojo.
Det är gott till klyftpotatis med skal på och till det dricker vi ett spanskt vin förtås.

Mojo colorado (röd)

Ingredienser 4 port.:
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1/2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk hackad
2 tsk vinäger
1 mellanstor kokt potatis
3 msk olivolja
1 dl hett vatten

Så här gör du:
Stöt hackade vitlöksklyftor och urkärnad, strimlad chilipeppar med saltet i en mortel. Blanda i paprikapulver, spiskummin, oregano och vinäger. Stöt också i potatisen. Rör i oljan. Häll i vatten medan du rör med stöten.

Mojo verde (grön)

Ingredienser 4 port.:
2 vitlöksklyftor
1 grön chilipepparfrukt
1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
2 tsk vinäger
koriander
persilja
1 mellanstor kokt potatis
3 tsk olivolja
1 dl hett vatten

Så här gör du:
Stöt ihop hackad vitlök, strimlad chili och salt. Rör i spiskummin, oregano, vinäger. Stöt också i färsk hackad koriander och persilja. Stöt till en grön "massa".
Stöt i potatisen och tillsätt oljan. Häll på vattnet medan du rör.

Vi drar idag till Indonesien och Bintan över helgen för lite SPA och relax tillsammans med Angelica.

Kramar och vara rädda om varandra/ Trevlig helg önskar hela Familjen Sandberg


Visit Changi Jail


Angelica och Chefen
Angelica med Singaporegänget

Angelica, svensk kriminalvård på studiebesök på Changifängelset.


Poolen, bruna bönor, Orchard Road och Little India


Annelie julfärgade tårnaglarAngelica julfärgade tårVåran lunch efter poolen, bruna bönor och köttbullar
Shopping ren på Orchard Road
Tommy och Angelica på Banana Leaf
Olika indiska rätter på bananblad



Botanic Garden, Manikyr & Pedikyr och Thai Smile Café


Mjuk krabbaFrangipaniAngel hair with pork
Annelies tår får pedikyrAngelica får manikyrThai Smile Café

Våran julklapp har kommit till oss!


Skål och välkommen till Singapore igen!

Helena, Roger, Mattias, Tommy och Angelica (Annelie fotograf)

Luciadagen i Singapore

Hyacinter

Idag har vi fixat och ordnat i gästrummet, lagt Champagne på kylning, eftersom KLM ska leverera våran julklapp till Singapore imorgon eftermiddag. Blommor har inhandlats. Hyacinterna ovan är snittblommor. I Angelicas rum finns det en stor bukett av lila orkidéer.

Lila orkidé (Angelica)

I övriga gästrum och badrummen är det vinröda orkidéer. Se nedan.

Vinröd orkidé

Nu är det kväll här, dricker glögg, äter pepparkakor, tittar på den vackra granen, tredje advent, Luciadagen och vi höjer livsenergin med lite julmusik och sång.

Kram till er alla säger stjärngossen och lucian

Lucia och stjärngosse i Singapore


Sandbergs bästa julklappstips!


Wake Up Light

Få en trevlig start på dagen
Med Wake-up Light vaknar du enkelt och naturligt, och känner dig lika pigg som en sommarmorgon. Med Wake-up Light vaknar du på ett naturligt sätt, med ljus som simulerar soluppgången genom att gradvis öka.

Det är kliniskt bevisat att det ökar välbefinnandet att vakna med ljus. Flera studier har visat att Philips Wake-up Light verkligen förbättrar uppvaknandekvaliteten. Dessutom bekräftar 80 % av användarna av Philips Wake-up Light att den ger ett behagligare uppvaknande. Vakna mjukt med ljusWake-up Light aktiveras en halvtimme innan den inställda väckningstiden, och rummet fylls gradvis med starkt ljus, som vid en soluppgång. Ljuset förbereder varsamt din kropp för att vakna medan du fortfarande sover. Så om väckningstiden ställts in på 7 blir ljuset gradvis starkare fr.o.m. 6:30.
Klockan 7 har ljuset nått sin högsta nivå, som kan justeras efter dina önskemål.

Vid den inställda väckningstiden är din kropp redo att vakna och naturljud börjar gradvis att spelas upp. Du vaknar och känner dig utvilad.

Vi har haft denna klockan i många år och i Sverige är den utmärkt under vintertiden, sommartid måste det vara riktigt mörkt i sovrummet, det är underbart att vakna till fågelsång från skogen.

Här i Singapore funkar den perfekt året om!

Vill ni läsa om lite fördjupning, om speciella celler i ögat som styr vår kroppsklocka så att dygnsrytmen stämmer överens med jordens rotation. Läs då Forskning och framsteg: Klockan i ögat av Lotta Fredlund
 
FT60 damFT60 Herr

Inför era nyårslöften så är det lika bra att vara förbered eller skaffa er en "träningskompis". En pulsklockan är ett jättebra redskap, på vilken nivå men än befinner sig. Den är helt enkelt perfekt om du vill bränna fett, den ser till att du ligger i rätt zon, så du inte tränar för hårt helt enkelt. Du kommer att känna hur enkelt det är att gå ner i vikt tillsammans med din pulsklocka. Lika perfekt om du vill höja din kondition och bättre flåss.

Vi har FT60 dam- och herrmodellen med GPS1 + sensor som för över all data till datorn. Jätteroligt att följa utvecklingen i kroppen. Ge bort en pulsklocka + köp också en till dig själv om du är rädd om dig.

Träna smart med Polar STAR träningsprogram
FT60 passar dig som är aktiv och tränar ofta för att du tycker det är roligt och vill hålla dig i form. Oavsett vilken träningsform du gillar så kan STAR-programmet hjälpa dig att få ut ännu mer av din träning. Klockan skapar ett personligt träningsprogram anpassat efter din nuvarande fysiska form och din målsättning. STAR ger dig ett träningsprogram med veckomål och veckovis uppföljning där du får återkoppling på din träningsvecka. STAR-programmet anpassar sig fortlöpande baserat på din genomförda träning samt din konditionsutveckling. Under varje träningspass guidar FT60 dig att träna på rätt nivå och efteråt får du information om snitt-/högsta puls, kaloriförbrukning samt andelen kalorier från fett, träningseffekt samt träningstid i de olika zonerna.

Polar STAR träningsprogram ger dig veckobaserade träningsmål och uppdateras löpande, baserat på din genomförda träning och din konditionsutveckling

Konditionstest som visar dina framsteg och motiverar dig att följa ditt träningsprogram

FT60 beräknar antalet förbrukade kalorier

GPS1

Polar G1 GPS-sensor mäter hastighet/sträcka och distans vid olika typer av utomhusidrotter, t.ex. löpning, cykel, längdskidåkning och paddling. G1 GPS-sensor kan mäta hastigheter upp till 199km/h. GPS är bra om man har var sin, men sensorn nedan räcker ju med 1 till hemmet.

Överföringssensor

FlowLink®
För enkel överföring av träningsdata mellan träningsdatorn och webtjänsten polarpersonaltrainer.com. Enkelt att ansluta till PC via datorns USB-port.

Polar kan hjälpa dig varje steg på vägen, därför har vi utvecklat webtjänsten polarpersonaltrainer.com. När du registrerar dig på webtjänsten får du förutom pontential att använda din Polar-produkt till fullo även tillgång en mängd tjänster och verktyg speciellt utvecklade för att ge dig motivation och inspiration till att träna regelbundet och på rätt sätt.

Länk till polarpuls

På polarpersonaltrainer.com kan du
föra träningsdagbok och se din utveckling vecka för vecka, månad för månad och år för år...
få hjälp att välja rätt träningstyp
få ett personligt träningsprogram baserat på individuella mål och förutsättningar
sätta upp utmaningar för dig själv och dina vänner
hitta nya träningskompisar över hela världen och dela dina träningsdagbok och erfarenheter med dem
överföra dina tränings- och testdata trådlöst

Gå till webtjänsten polarpersonaltrainer.com


Veckans recept - Egg Tart

Egg Tart från Raffles Hotel

Här kommer det ett kakrecept som jag är svag för. Jag bara älskar dessa kakor som mamma gör. En given favorit om jag ska äta någon kaka.

Här i Singapore älskar kineserna egg tart och det smakar precis som mammas kaka fast utan glasyren. Även i Macao är denna kakan en klassiker som äts överallt. Tar jag en espresso på Raffles Hotel så brukar jag äta en Egg Tart. Bilden ovan är Egg Tart från Raffles Hotel.

Frågan är hur jag får tag på Arrak (punsch) här i Singapore. Är det någon som vet vad det finns, så hör gärna av er.

Idag ska jag steka köttbullar, så snart ska jag åka ner till Carrefour med kylväskan och fylla den med färs, sedan är det bara att åka hem snabbt och börja med att göra smeten innan det blir dags att trilla köttbullar och steka. Verkar bli en svettig dag eftersom det står soligt och 32 grader. Efter detta kommer det blir skönt med en dusch och åka ner och svalka sig i poolen, tror jag.

Recept på Sandbergs köttbullar finns redan på bloggen. Om ni klickar på länken här Meatballs och scrollar ner till den 2 juni i år så finns det recept på engelska.

Ingredienser:
2 dl vetemjöl
l  hg smör
2 msk vatten
2 droppar  matättika

Fyllning:
2 ägg
½ dl socker
1 dl grädde

Glasyr:
Florsocker
Arrak (punsch)

Gör så här:

Arbete ihop degen och låt degen vila i kylen en stund.

Hård formar är bäst eller i aluminium
Jag rullar en KULA som en köttbulle i storlek och trycker ut i formen  inte ända upp till kanten

Fyllningen vispar du samman lätt, och fördela i formarna.
 
Bakas i 200 grader, ungefär 30 min. i mitten på ugnen.  Man får kolla och titta så de inte blir för mörka. Får svalna i formarna en stund.Kan vara  svåra att få ur ibland, då tar jag en vass liten kniv och kör runt kanterna
 
Kan frysas, glasyren kan du ta på den dagen de ska serveras men även med det samma och sedan frysa  om man vill. En smaksak;).
 
Glasyr
Rör samman florsocker och pyttelite arrak och lägg över som en mazarin.

Gör gärna dubbel sats av kakorna för de kommer att gå åt som smör i solsken!

Nationalsporten i Singapore - Shopping;)

Del av tyget på kjolen
Del av tyget på kjolenDel av tyget på kjolenDel av tyget på kjolen

Igår var det julshopping på Orchard Road som stod på schemat tillsammans med Ann-Marie.
Efter 5 timmar var armarna långa och händerna ömma efter alla påsar att bära runt på, skulle nog haft med en assistent med starka armar.

Ovan ser ni dagens inköp till mig, en kjol på Desinguel, klickan på länken och se om du kan hitta kjolen med hjälp av ledtrådarna ovan. Finns jättesnygga kappor, men när ska jag använda den är frågan.

Ska nog hitta något till Tommy, tror att Angelica får följa med en dag och nästa vecka och kolla på någon julklapp till honom.

Hittar du någon favorit som du skulle vilja ta på?

Dansk Julefrokost på British Club

SWA-tjejer
Dansk JulematKerstin och Ann-MarieLeverpastej

Igår så hade SWA Christmas Lunch på British Club och eftersom det är en dansk chefskock där, så blev det dansk "julefrokost" förstås och det var riktigt gott.

Trevligt att lära känna nya spännande människor också, som på min vänstra sida. En norsk dam runt 70. Som bland annat seglat ensam på de sju haven och nu i januari skulle ge sig ut på en 3-års lång jordenruntsegling med sin man. I tre timmar berättade hon om den ena orkanen efter den andra, när hon blev saknad efter storm, när hon reparerade båten på öppet hav (under vattnet) och mycket, mycket mera. Jag kunde lyssnat ett par timmar till på denna helt underbara kvinna som inte verkade rädd för något. Hon sa att igentligen skulle hon inte varit här, eftersom hon haft änglavakt 3 gånger. Då kan jag tänka mig att hon verkligen har haft änglavakt också efter vad hon berättat. Mera sådana kvinnor!

Här kommer lite fakta om den danska julmaten.

Maten på julafton
De flesta danskar äter anka eller fläskstek på julafton. I många hem har man båda på bordet. Tillbehören är oftast rödkål, kokt potatis och så kallad "brunede kartofler", potatisar, som blivit vända i smält smör och socker på ett stekjärn, så att de fått brun färg och söt smak.

Efter kötträtten äter man ris à la Malta eller risgrynsgröt, men det finns även hem där man på gammeldags manér börjar med risgrynsgröten och därefter äter varmrätten med kött. Så är det till exempel i det danska kungahuset. Man dricker rött vin till huvudrätten.

Även i Danmark har man traditionen att lägga en mandel i efterrätten. Den som får den hela mandeln vinner en liten present, "mandelgaven".

Maten på juldagen och annandagen
På juldagen och annandagen äter danskarna gärna "julefrokost", som liknar det svenska julbordet, tillsammans med släkt och vänner. Julefrokosten består traditionellt av rågbröd, flera slags sill, lax, kall eller värm "flæskesteg" och leverpastej, sylta, ost och fruktsallad. Till maten dricker man öl eller snaps.

Precis som i Sverige bakar danska familjer gärna julkakor och gör konfekt av marcipan och nougat.

Källa: www.oresunddirekt.com


Vilken kille!




Ser verkligen inte ut som om Tommy har gjort 42.195 km, hur kan han se så fräsch ut är frågan?
Jag har svaret, han var laddad med positiv energi till tusen.

Vilken kille, min kille!


Nu är granen klädd!



Det doftar skog och gran i Singapore och hemma på Blossoms. En äkta gran som vi "huggit" på IKEA.
Pomlor i rött och guld pryder granen och att en gran kan dofta så, underbart gott. Kanske det beror på att vi har öppet och ett ständigt korsdrag, det har man ju inte precis hemma i Sverige vid den här årstiden. OBS! Även julbocken är inköpt på IKEA.

Nu har verkligen nedräkningen börjat, för att Angelica ska landa i Singapore på måndag eftermiddag. Tommy har börjat nedräkningen för länge sedan. Men mycket ska göras innan måndag nästa vecka. Imorgon blir det danskt julbord med SWA på British Club. Skippade SWEA:s julbord igår, låter mera spännande med danskt som fläskstek och anka. Det svenska vet man ju att ens egna jansson, köttbullar och revben är bäst i alla fall.

Har faktiskt hittat en färsk skinka i nät som jag i lördags lagt i lag för rimmning i 1-2 veckor. Man måste ju våga testa, för det kan inte bli sämre än förra årets skinka. Fryst, färdigkokt och griljerad från IKEA. Smakade inte gott.
Har med en kokbok från Sverige som heter: Mormors mat. Perfekt julklapp till ungdomar som flyttat hemifrån och för att hålla de svenska husmanskosterna vid liv. Andra och tredje genarationen måste föra den vidare annars kommer den att dö ut eller hur?

Angelica fick denna boken den dagen hon flyttade, aug 2002. Och jag har en själv.



Tänk efter själv, för det finns ju inget som går upp mot mormors mat. Den vinner i längden!
Nej, nu hinner jag inte sitta här och skriva mera på bloggen, måste till tomteverkstan och pyssla lite.
Måste också köpa och ladda ner några nya mp3-böcker.
Är det någon som har några bra förslag på deckare?

Nu har den officiella resultatlistan kommit:

Tommy 42 km (chiptid 04:21:51)
Annelie 10 km (chiptid 01:21:42)

Utav 17.500 startande, slutade Tommy på 905 plats, och det är han mycket nöjd med. Det skiljde inte många sekunder, han måste varit mig hack i häl men inte sett mig på grund av Brolinhopp etc.;)

Singapore Marathon 2009 - Läs Tommys dagbok!


Tommy Medaljerna Annelie

Resultat
Tommy 42 km = 4:22 (chiptid 04:21:51)
Annelie 10 km = 1:22 (chiptid 01:21:42)

Utav 17.500 startade slutade Tommy på 905 plats, och det är han mycket nöjd med. Det skiljde inte många sekunder på oss, han måste varit mig hack i häl men inte sett mig på grund av Brolinhopp etc.;).

Champagne


Tommy efter sin första Maraton

Brewerkz




Singapore 2009-12-06

02.30 vaknar dags att gå upp äta makaroner tidig natt känns konstigt men nödvändigt.

Påklädning alla grejor ”tröja ,kalsing, strumpa och shorts , skorna sist chipet i skon viktigt sitter sådär men ska nog ordna sig tur att jag bytte tröja landslagsdräkt på;)

03.30kaffe, yougurt + bananer nu börjar det att dra ihop sig checka allt en gång till tyder på en viss nervositet bra då presterar man lite bättre.

03.50 ringer efter taxi kommer efter fem min, chaufförer säger att alla gator avstängda.

Kör så nära du kan säger jag, han börjar sedan berätta om sina bravader i det militära och att han numera när han är så gammal inte kan springa längre (han är 50 år).

Berättar att jag är 52Jmen han lyssnar inte, one man show hela vägen ner till Esplanade

Se det gick ju bra sa jag och gav honom 15 dollar. Klockan 04.10 och allt är inte färdigt än men går in på startområdet  är bland de första sitter utmed vägkanten och samlar ihop mig tänker positiva tankar och projicerar gamla goda minnen från tidigare tävlingar som gått bra typ cykel lopp jag vunnit.

05.00 de släpper in de startande det väller in folk i fållan jag hade visst hamnat innaför men bryr mig inte.Mång springer fram och tillbaka och många dricker fortfarande vatten eller sportdryck?  uppvärmning eller vad? de ser inte lungna ut men det är deras sätt att samla sig.

O5.20 sätter på min GPS så den får kontakt med sateliter och går sakta fram mot fyratimmars repet stannnar och fokuserar.

05.30 starten går och jag står bara 100 meter från startlinje inte så dåligt jämfört med Wasaloppet 1992 då  man stod i  startled  18 och fick vänta på att ta sig uppför backen första 3 km tog ca 1 timmaL .

Går ut lite lagom tittar på pulsklocka så att jag inte springer över min pulsgräns lätt att dras med i för högt tempo i början för man är pigg och entusiastisk.

Efter ca 10 km fortfarande i kontroll får tänka på tempot emellanåt men det ser bra ut ligger runt 140-150 i puls helt OK. Går man på för hårt klara kroppen inte av att transportera bort mjöksyran ur musklerna. Har dock missat en sak skorna tar in vatten från ovansida när man dricker spiller man själv och andra känns som det skippar i dojan ni vet när man är genomsur samt att foten rör sig lite fram och tillbaka börjar att känna av stortånaglarna ”ömmar”. :-O   

Fram mot seglingsklubben som är 21 km så har jag en bra period samt att det börjar bli lite stämmning utmed banan har tidigare bara sprungit genom höga mörka hus och ingen publik ingen musik.

Här ute så finns det lite mer folk och en del känner igen landslagströja ”go Sweden go” hör man emellanåt det lyfter en. :D

Vet att  Ann-marie och Bengt ev ska stå vi 27 km,det är så roligt att spring när folk är entusiastiska och hejar på så jag trycker på lite för mycket fram mot 26 så ligger jag 165 i puls börjar närma mig 90 % av maxpuls inte bra för framtiden men känner mig pigg och alert.

Vid 27 km så står Bengt och ropar här kommer en svensk också  Annmarie hejar på och frågar hur det känns och allt känns faktiskt bra.

Men vid 28-29 km börjar det att stummna i framsida på låren har dock dragit ner lite på tempot ligger runt 155-160hur ska det gå.*-)

Har inte slarvat med  vatten utan druckit på alla stationer och vid 21 börjat med lite sportdryck 100 plus men alltid avslutat med vatten med de sista 12 km blir jobbiga inte så att jag är trött i andning eller att hjärtat rusar det är musklerna som tappar spänst och det gör ont detta är ju inget nytt men det är en lång sträcka kvar även i tid.De första 6 km går att bara trycka bort med fokusering det gör inte ont tanke men får faktiskt ta till at gå vissa partier i den sista delen av banan mellan 36-40 km går jag från dricka stationen tills jag druckit upp ca 100 meter lovar mig själv att bara jag klara mig att spring mellan stationerna så blir det bra då kan jag tillåta mig att gå lite. Men efter sista drickstationen vid 40 km så springer jag hela vägen gtill mål.:-) 

Precis innan  upploppet så hör jag mitt namn Hans o Kerstin har tagit sig ut och hejar på oss roligt att se dem spinger mot målfållan kan kosta på mig en lite dans innan målgång samt att göra en Brolinmålgest in i mål.

Gud va gott jag fixade det utan att var fullständigt slut,Wasaloppet och Vätterrunda är nog mera slitsamt med tanke på tid och mil är längre men nu har jag gjort även en Mara! GöttJ.

Tiden för dessa 42 km blev 4,22 tränade för att spring 6 minuterskilometrar så nästa att jag klarade det missade med 2 minuter bara,det är helt ok för mig. Värmen och luftfuktigheten var bra inte olidligt varm med brännande sol, bara +31 och 77% luftfuktighet och molnigt.

Pompan


Laddning pågår!


Annelie 68812Målet!Tommy 25128

Idag har vi varit upp tidigare än tuppen 03.33 (det är en lite fix idé det där med de där tre minutrarna), som vi faktiskt gjort ända sedan i tisdags. Visst är vi lite speciella men sådana är vi som ni vet, laddar batterierna lite extra.

Efter att vi ätit en rejäl frukost, chattat med nära och kära, gryningspromenad, lätt frukost och dusch. Tog vi buss 133 ner till The Eplanade och gick från start till mål. Vi tog en genväg, annars hade det ju tagit hela dagen med en promenad.

Vi tog lite kort eftersom vi inte kan springa med en kamera imorgon. Bestämde var vi skulle träffas efter målgång. Vi kommer ju inte ha med någon mobil, så det är viktigt att veta, annars är det inte lätt att hitta bland 50.000 tävlande och minst lika många anhöriga som springer runt. Träffpunkten blev denna, se nedan.ä



Utanför massagetältet.
Ni förstår säkert varför, Tommy kommer behöva massage efter drygt 42 km.

Vy från målområdet till CasinoVy från målområdet mot skyskarporna

Efter loppet ska vi åka hem och dusch, dricka lite Champagne och äta jordgubbar.
Sedan blir det lunch på Brewerkz och då blir det extra gott med deras supergoda Pilsner.
Efter detta tror jag att det kommer bli skönt med sömn. Måndagen har Tommy semester och nu gäller det att komma tillbaka till normala tider för gryningspromenaden 06:03;).

Vill ni följa Singapore Marathon så klicka här

Våra startnummer:
Tommy (42 km) 25128
Annelie (10 km) 68812

Vi kommer nog att skriva på bloggen innan vi åker ner till Brewerkz och lägga ut lite bilder på medaljerna om vi klarar av att ta oss i MÅL. Då har ni inte ens gått upp hemma i Svedala när vi ska dricka pilsner:)))).

Många kramar till er alla

Veckans recept - Lingonpepparkaka



Detta är en favorit hos Sandberg, en mjuk lingonpepparkaka, som Mamma Astrid började baka.
När man gör den doftar det helt underbart av alla goda kryddor som finns i den. När man sedan äter den så kommer doften och smaken i gommen och man få en feel good känsla av välbehag.

Vad har ni för givna bakverk till jul utöver lussekatter och pepparkakor?
Dela gärna med dig av ditt recept, skriv en kommentar.

Ingredienser:
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk ingefära
1½ tsk kanel
1½ tsk nejlikor
1½ dl mjölk

Baka i smord avlång eller slät rund form, ca 2 liter

Grädda i 175-200 graders ugnsvärme, ca 40 min

Gör så här:
Låt smöret ligga framme i rumstemperatur tills det blir mjukt. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och lingonsylt. Blanda mjöl, bakpulver och kryddorna. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt mjölken. Häll smeten i formen och grädda.


Kranji War Memorial



Efter att vi varit på Singapore zoo så är det inte långt till denna platsen med bilen, som vi ännu inte besökt.
Kranji War Memorial, som hedrar män och även en del kvinnor från Storbritannien, Australien, Kanada, Sri Lanka, Indien, Malaysia, Nederländerna och Nya Zeeland som gav sina liv för frihet i andra världskriget.



Marked gravar på 4.000 som dog under den japanska ockupationen står i prydliga rader på välklippta gräsmattor.

The War Memorial motsvarar de tre grenarna av militären - flygvapnet, armén och flottan. Kolumnerna står för armén, som marscherar i kolumner, locket över kolumnerna är formade efter den vingar ett plan, som företräder flygvapnet, och formen på topp liknar periskop på en ubåt, som företräder marinen.



På Memorial muren finns över 24.000 namn skrivna på allierade militärer vars kroppar aldrig hittades, fördelat på båda sidor av 12 kolumner.

Kranji krigskyrkogården började som ett sjukhus begravningsplats under den japanska ockupationen och blev en krigskyrkogård efter kriget. Kroppar efter militärer begravd på andra platser av Singapore blev uppgrävda och begravdes här.



Motiveringen till val av plats på minnesmärke är en kuperad terräng med utsikt över landskapet och att det var samma väg som de invaderande japanska kejserliga gardet hade gått den 9 februari 1942.

Singapore:s förste president 1965-1970Singapore:s andra president 1971-1981Stor gräsplan med 2 gravar på i var sitt hörn

Området är också begravningsplats för Singapores första två presidenter.


De vita tigrarna är ännu en favorit för oss på zoo!

Vit tiger badar
Vit tiger

Den vita tigern är ingen albino utan en färgvariant av den bengaliska tigern i Indien. De fanns i många århundraden och kanske årtusenden i framförallt centrala Indien.
En vit tiger har blå ögon. Andra tigrar har blå ögon bara som små och de får gula till rödgula som vuxna.

1900-talets hårda tigerjakt har utrotat de vita tigrarna och inga har setts vilda på mer än trettio år.

För att den vita färgen ska gå i arv måste genen för vit färg finnas i dubbel uppsättning hos ungarna. Där för lånar man ut vita hanar och honor till varandra för att få vita ungar.
Detta är inte lyckat eftersom det finns en så liten population av vita tigrar totalt, vilket har lett till inavel. Idag är det många ungar som dör tidigt pga inavel.
Det innebär att det är svårt att få det totala antalet vita tigrar att öka och antalet ligger ganska konstant för tillfället.
Numera finns det cirka 100 st vita tigrar i olika djurparker runt om i världen.



Orangutang en favorit i repris!



Idag har vi varit på zoo och bara tittat på orangutanger och vita tigrar, våra favoriter.
Tips på julklapp!
Bli orangutang-mamma. Borneo Orangutan Survival tar han om nära tusen utrotningshotade orangutanger. Genom att adoptera Ruthie, Grendon, Kesi eller Lomon som julklapp hjälper du till. Det kostar 900:- per år. Läs mera på orangutanger.se

Fritt ovanför, mamma med bebisMamma och bebisMamma och bebis

Fritt fall eller

Näshornsfåglarna är tillbaka!


Kolla in lampan över tennisbananSer du hornbill?

Vi har inte sett Hornbills sedan vi åkte till Sverige i början av juni.
När vi kom tillbaka hade de sågat i det stora trädet framför Blossoms, där hornbillsen brukar hålla till. Nu var deras bostad rivet kanske. Men igår morgon så ser jag två hornbills flyga förbi, jippi tänkte jag.
Igår eftermiddag sitter jag och läser tidningen M-magasin intill balkongen när jag tittar ut, tror jag inte mina ögon. Det sitter en Hornbill på lyktstolpen vid tennisbanan. Sedan flyger den till trädet där ytterligare en sitter och jag tror att de har ungar i en håla i trädstammen. Spännande att följa.

RSS 2.0