Veckans recept - Tiramisu

Denna italienska klassiker är en dessert som vi är mycket förtjusta i, och den kan behövas en dag som denna när första snön kommer hos er och vi är förkylda i tropisk värme.
Går man på café här finns det alltid Tiramisu och även på en del restauranger, så vi brukar beställa en Tiramisu och två skedar. Den är också enkel att göra så här kommer vårat recept:

Tira mi su = pigga upp mig

Tiramisu

Det här behövs till 8 personer:

5 äggulor

2 dl strösocker

500 g mascarponesost (2 pkt á 250 g)

1 tsk rivet skal av citron

1,5 dl mycket starkt kaffe

4 cl konjak

400 g sockerkaka

80 g mörk choklad eller kakao


Gör så här:

1. Vispa gulor och socker till pösit skum. Tillsätt mascarpone och citronskal. Blanda till en slät smet.

2. Blanda kaffe och konjak. Skär sockerkakan i cm tjocka skivor.

3. Ta fram vanliga glas och täck botten med  en sockerkaksskiva. Droppa över halva mängden kaffe-konjak.

4. Bred halva mängden av mascaponesmeten över kakan.

5. Lägg på en ny skiva sockerkaka och droppa över kaffe-konjak och bred till sist över resten av mascarponesmeten.

6. Låt stå minst 5 timmar i kylskåpet övertäckta med plastfolier.

7. Strö över riven choklad eller sikta över kakao före servering.


Desserten kan förberedas dagen innan.

Japanska och kinesiska trädgårdarna

Söndagsutflykten gick till den japanska och den kinesiska trädgården. De står i kontrast till varandra både när det gäller trädgårdskonst och arkitektur. De vackert anlagda trädgårdarna ligger på var sin ö. Öarna länkas samman av den 65 meter lång bro. Den japanska trädgården präglas av enkelhet och den kinesiska går i Sungdynastins stil och återspeglar prakten i sommarpalatsets Peking. Det finns två pagoder ( Pagod, buddhistiskt tempel. Det sägs att i varje pagod så ligger en kroppsdel av Buddha), en stenbåt och ett klassiskt tehus. I den kinesiska trädgården finns också en intressant samling bonsaiträd.

Japanska trädgårdenPagod, uppefrån och nerBron till kinesiska trädgården
Balansövning i japanska trädgårdenPagodTommy i japanska trädgårdenDörrhandtag

Pagod, nerifrån och uppVy  från pagodenDetalj upp på pagoden
Tommy uppe i pagodenTeahusTommy vid ett bonsaiträd
BonsaiträdgårdAnnelie i pagoden


Nordic Walking - MacRitchie

I lördags på förmiddagen åkte vi till MacRictchie naturreservatet för ett "Nordic Walking" pass på 11 km i kuperad terräng, men vi gjorde också en avstickare på några kilometer till en hängbro bland trädtopparna, Tree-top Walk.
Sammanlagt tog turen 2,5 tim och temperaturen var 32 grader VARMT, men vi har börjat att vänja oss vid denna temperatur så det känns ganska bra, och eftersom vi gick i regnskog/djungel så stekte solen inte på oss. Känns som att gå i ett växthus, då kan ni kanske föreställe er hur det  är. Trängs man inte med motionärer i spåret är det apor som hänger i grenar framför och ovanför. Kändes bra att ha med stavar för aporna, varanerna och ormarna. (Inga varaner eller ormar denna dag, skönt)

Vy från Tree-top WalkOxygen
Tommy på Tree-top WalkApa på Tree-top Walk

Grattis Angelica på 25 årsdagen!

Angelica 7 årAngelicaAngelica en regnig dag


Angelica påväg till ParisAngelica på husbilssemesterAngelica på Maldiverna
Sista kramen innan SingaporeAngelicas paketFamiljen SandbergAngelica 1 år

Angelica tar studentenAngelica i alpernaAngelica i Normandie
Mormor, Mamma och AngelicaAngelica, Tommy och Pelle

Angelica och EMAngelicaAngelica

Angelica och studentlyan i LinköpingAngelica och på ett skolfotoAngelica i Egypten
Ida, Hanna och Angelica

Grattis Märta på födelsedagen!

Grattis Mamma och Svärmor på födelsedagen.
Om du hör något i luften som surrar så är det bara vi i Singapore som hurrar.

Märta Sandberg

Deepavali

Den 27 oktober helgdag här i Singapore, helgdagen här heter Deepavali, kallas även för "The Festival of Lights" och är en av de största, om inte den allra största hinduiska högtiden. Festivalen som utgör starten på det indiska nyåret infaller, enligt vår solkalender i okt/nov.
På gatorna i Little India trängs folk och gatorna är smyckade med mängder av lampor, glitter, girlanger och färgglada lyktor. I templen går hinduerna på glödande kol för att visa sin hängivenhet. Så denna dagen och kvällen ska vi givitvis besöka Little India och äta indiskt.

I lördags var vi och gick Nordic Walking i djungeln och igår var vi i japanska- och kinesiska trädgården.
Eftersom vi har några födelsedagar, Märta idag och Angelica i morgon så kommer bilder och text från detta först på onsdag.


Deepavali i Little IndiaSerangoon RoadStånd i Little India
Grönsaksstånd i Little IndiaBlombandAlla jeans 25:-
GuldMän, män i mängderLittle India

Klassiska Bruna Bönor - Tack, Mark & Heather!

Tack för Classic kaffe och de torkade bruna bönorna.
Bönorna ligger redan i blöt så idag blir det nykokta bruna bönor. Igår lyckades jag hitta sirap som smakar som den klassiska hemma och ättika har jag också. Vilken fest det kommer att bli. Nu saknas ju det rimmade fläsket här, har inte lyckats hitta just rimmat. Nästa gång vi äter bruna bönor ska jag köpa stekfläsk och rimma i saltlake, men det tar ju några dagar så idag blir det stekt bacon. Tommy är ju inte så förtjust i bruna bönor, fast han tycker att det ser gott ut, är nog den söt/sura smaken som är svår. Kanske att han smakar lite. Till honom blir det raggmunk och det är också en utav mina (våra) favoriträtter.
Bruna Bönor odlas på Öland, där den kalkhaltiga jorden och de milda höstarna är en perfekt odlingsmiljö.

Klassiska bruna bönor
Detta behövs för ca 6 personer
500 g Bruna Bönor
1,5 liter vatten + 1-2 tsk salt
2-3 msk sirap
1,5 msk ättisksprit.
Tillagning Slå gärna upp bönorna i en tallrik och kontrollera renheten.
Skölj bönorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten, låt stå över natten.
Sjud bönorna mjuka i nytt vatten 1,5-2 timmar, skumma.
Rör om då och då så att bönorna reder sig.
Smaksätt med sirap och ättika.
Bjud dina nära och kära.

Smakade jättegott, se resultatet!

Klassiska bruna bönor med fläsk


Pulau Ubin

I går åkte vi till Singapores näst största ö, Pulau Ubin, som ligger i Johorsundet mellan Changi och Johorflodens mynning. Vi tog båten från Changi Point Ferry, det finns ingen tidtabell utan båten går när det är 12 personer, varken mer eller mindre. Kanske är det bara här som man än i dag kan uppleva den lantliga stämning som fortfarande präglade Singapore på 1960-talet. Idag bor bara omkring hundratalet personer på ön. Ön är 8 km lång och 1,5 km bred. Här finns en traditionell malajisk fiskeby. Här finns också ett par tempel, några enkla restauranger, ett hotell och cykeluthyrning. För att inte tala om 600 växtarter, ett rikt djurliv med massor av fåglar, vildsvin, uttrar, pytonormar och kobror. Vi cyklar förbi traditionella hus med stora träverandor, plåttak och massor av charm. Det är lite småkskrotigt och provisoriskt och öborna verkar minst sagt egensinniga. Vägen blir till en smal stig och plötsligt brakar det till bland de torra löven: ett vildsvin i halvmetersklassen flyr in bland grenarna. Då och då avbryts lugnet av jumbojet som startar från den väldiga Changiflygplatsen på fastlandet. Vi tar båten tillbaka till fastlandet. Vi möts av en skylt med texten Ankommande, får ryggsäckarna röntgade och passerar genom en metallbåge. Tillbaka till det ultramoderna Singapore.

Hamnen på Singapore, fastlandetBåtresanVälkommen till Pulau Ubin
Karta över önVid cykeluthyrningenI skuggan av palmer
Ett typiskt hus på önVy från utsiktstorn
Tommy uppe i utsiktstornetAnnelie uppe i utsiktstornet
Röntgen vid ankomsten

New Asia bar, 71 våningar upp i Swissôtel

På lördagskväll gjorde vi en liten runda bland några populära barer. Harrys bar vid Boat Quey där vi tog en Gin och Tonic, alltid lika trevligt och att sitta vid Singaporefloden och se de upplysta skraporna. Sedan gick vi till Swissôtel som har en sky bar på 71 våningen och som är helt underbar. Här blev det Cosmopolitan och Apple Martini, vilken utsikt och hissen tog bara några sekunder.

Far East Flower

I lördags var vi och köpte snittblommor på Far East Flower, där har de stora kylrum med storpack av snittblommor. För det första så får man frysa på riktigt och sedan gå omkring och bara titta på alla blommor som finns här. När man går ut sedan immar glasögonen igen totalt i minst fem minuter, då förstår ni hur kallt det är. Vi tog lite bilder som kommer senare. Kolla in de fådda blommorna, om ni kommer ihåg Kurt Olsson, roligt. Vi köpte 20 orkidéekvistar i lila färger.

Tommy i kylrummetFådda blommorLiljor
Blommor i mängderOrkidéer i kylrummetAnnelie hemma med dagens fångst

Veckans recept - Bruschetta med varmrökt lax och kikärtor

I föregående inlägg kunde man läsa att man blir snygg av lax, så här kommer ett supergott recept och enkelt dessutom.

Bruschetta med varmrökt lax och kikärtor

Beräknat för 4 portioner


4 skivor grekiskt lantbröd

olivolja

1 klyfta vitlök

200 g varmrökt lax

2 avokados

1 påse blandad sallad, ca 150 g

1 liten burk kikärtor


Dressing:

2 tsk fransk senap

1 msk kapris

1 krm torkad timjan

3 msk olja

1 msk vinäger

salt och peppar


Stek brödskivorna gyllenbruna i oljan.
Blanda senap, olja, vinäger, timjan och kapris i en stor salladsskål.
Gröp ur avokadon och dela i mindre bitar. Lägg avokado och sallad i dressingen.


Gnid det stekta brödet med en delad vitlöksklyfta.
Skölj kikärtorna och fördela på brödskivorna. Mosa dem därefter lätt med en gaffel.

Lägg laxbitar ovanpå.
Fördela slutligen salladen över laxen.


Denna förrätt gjordes när vi G8-killar träffades och lagade mat tillsamman och bjöd våra G8-tjejer på en trerätters meny i våras.

Nu visste vi ju inte om att vi skulle laga mat, och att tjejerna skulle dyka upp hos Jörgen K, precis när hästarna skulle trava hem pengar. En mycket trevlig kväll hade vi. Överraskningar av det här slaget är mycket trevliga.

Bli snygg av lax

MOTVERKAR DEPRESSION Superfisken lax innehåller nyttigt fett och gott om fettsyran omega 3. Hos vuxna har man konstaterat att det finns ett samband mellan låg konsumtion av fisk och depression. Högt omega 3-intag bidrar nämligen till att stabilisera våra känslor.

UTVECKLAR HJÄRNAN   Omega 3 är nödvändigt för utveckling av hjärnan, nervsystem och ögon hos foster och små barn.

MOTVERKAR INFLAMMATION Många sjukdomar och även åldrande startar med en inflammation. Reumatism är en sjukdom med kraftig inflammatioriskt inslag, men patienter som får i sig ordentligt med nyttigheter från lax får naturlig lindring av värken.

GER VACKER HUD Omega 3 stärker hudens immunförsvar mot UV-strålar, förbättrar hudproblem som eksem och psoriasis, och ger en vacker lyster.

MINSKAR CANCER-RISKEN Risken att drabbas av cancer i njurar, bröst, prostata och tarmar minskar.

ÄT SÅHÄR Ät lax eller annan fet fisk (till exempel makrill, ål, strömming och sardiner) tre gånger i veckan.


Källa: Supermaten av Helena Nyblom, leg. Läkare och medicine doktor i internmedicin.

Supermaten av Helena Nyblom

Supermat är boken som kan hjälpa dig att utnyttja kostens läkande krafter, att mota åldrandet, att hålla vikten, få vackrare hy och dessutom öka ditt välbefinnande. Senare års forskning kring olika födoämnen har gjort stora och spännande upptäckter, som att blåbär, tomater, spenat, apelsiner, havre, nötter och lax hör till det nyttigaste du kan äta. Kosten - särskilt den färgrika maten - har en avgörande inverkan på vår hälsa. Välj frukter och grönsaker i regnbågens färger så får du i dig mängder av vitaminer och andra viktiga ämnen. I Supermat presenteras 18 födoämnen som är rika på nyttiga näringsämnen och läkande krafter. Boken lär dig på ett enkelt sätt att utnyttja kroppens egen läkeförmåga.

En jättebra bok, så tveka inte utan köp den!

www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100115975


Mingel på SM Motors

Igår kväll var det Skandinavisk designkväll på SM Motors. Det bjöds på tilltugg (kinesiskt) och vin. Här hade ju skandinaviskt passat bättre, ex smörrebröd, lax, löjrom, västerbottenost etc. Tycker vi, håller ni inte med?

Representanter från svenska och danska ambassaden var där.

Det var Volvo och Bang & Olufsen som stod för designen. Ett gäng med tidningar var där och det togs en hel del bilder, ska försöka få tag på några bilder som vi kan visa vid ett senare tillfälle.

De trodde att Tommy var chef för hela anläggningen och Tommy kände av den känslan, så han körde på i bästa "TommyStil", kul eller hur?

Den svenske ambassadören Pär Ahlberger tyckte att det var bra med

samarbeten mellan oss, Danmark-Sverige-Volvo-Bang&Olufsen.

Han pratade mycket om skandinavisk design och om samarbetet med Singapore, utställningen som de haft förra året på Nationalmuseet. Han berättade hur han kan hjälpa till med att få affärsrelationer, med svenska kolonin här och knyta den till den skandinaviska kolonin.


http://www.bang-olufsen.com/

www.volvocars.com/sg


Efter detta (klockan 21.00) åkte vi till IKEA, där åt vi  kvällsmat, räkmacka och köttbullar innan vi gick in på superstormarknaden Giant. Det kvittar vilken tid på dygnet du kommer både till IKEA och Giant så är det lika mycket människor där och handlar eller äter, stora som små.

Amassadör Pär Ahlberger, visitkort


Filminspelning i ”vår” träningspark

"Vår" träningspark, som vi har på andra sidan gatan måste vara populär för är det inte militären, polisen eller presidentens livvakter som tränar här, så är det inspelning av film, såpor, modefotografering. Idag när jag var ute på förmiddagen på en träningsrunda så var det uppdukat för någon film, men eftersom jag inte känner igen några "kinesiska" skådisar här i Singapore så var det ganska ointressant för mig. Andra stod på avstånd med stora objektiv och tog kort. Jag tränade min vanliga runda och den gick precis förbi hela cirkusen med kameror, strålkastare, ljusskärmar, sminköser, påklädare, räls, sladdar, regissör och en hel hög med skådisar. Det var ingen som sa något så jag kunde köra några rundor trots att jag fick sicksacka  över lite sladdar och räls.

Vår träningspark har inget namn eftersom det är en gammal kinesisk kyrkogård som ligger i träda. Kineser är ju ganska vidskepliga av sig, så parken får nog vara så här i några år tills man glömt att det fanns en kyrkogård här, sedan bygger man nog ett shoppingcenter här eller massa med condo. Condo är ett sådant hus som vi bor i. Condo har pool, tennisbana, jacuzzi, gym och BBQ-platser.

1,6 miljonersklubben – för kvinnors hälsa

Igår var jag och många svenska tjejer här i Singapore i Svenska kyrkan och lyssnade på ett föredrag av Alexandra Charles om 1,6 miljonersklubben. Hon sa att vara kvinna är farligare än vad vi tror.


Kvinnor förbigås i alltför många sammanhang. Den vita mannen är norm i den medicinska forskningen.


1,6 miljonersklubben är en lobbygrupp för kvinnors hälsa.


Klubben arbetar med allt som rör kvinnor i alla åldrar, allt som handlar om kvinnans välbefinnande och hälsa, som att förmedla kunskap om den främsta dödsorsaken för alla kvinnor, hjärt- och kärlsjukdomar. De tar också upp stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet, ja allt som rör kvinnans situation i livet och status i samhället.


http://www.1.6miljonerklubben.com/


Efteråt var det mingel med bubbel och snittar, sedan kaffe med nybakade kanelbullar.


Morgondagens friskvård!

Allt känns så konstigt för så mycket som vi vet idag om kost, motion och hälsa så blir vi bara mera sjuka och utbrända än förr, det känns så i alla fall. Som en sådan sak som rökning, varför börjar unga människor att röka när man vet att det är så farligt, det funderar jag ofta på när jag ser en ungdom som röker.

Morgondagens friskvård tror och hoppas jag, är att friskvård är ett kärnämne i skolan från första klass och uppåt. Att detta ämne är lika viktigt som svenska, matte och engelska. Att vi är intresserade av hur våran kropp fungerar både fysiskt och psykiskt och i olika situationer.

Vi har bara en kropp som vi ska leva med i hela livet och att inte läsa skötselanvisningen för hur den ska skötas och att vara intresserad av detta är konstigt. När man köper en ny bil så kollar man genast upp serviceintervall, vilket bränsle och oljetyp man ska använda och här finns det ju reservdelar att köpa, men det är svårare att få tag på reservdelar till oss och en del kan man faktiskt inte byta alls. Man bara kör på med full gas.

Om man satsar pengar på detta kommer sjukvårds- och läkemedelskostnaderna att sjunka, men det vill ju inte läkemedelsindustrin egentligen när jag tänker efter, de vill du att vi ska äta piller för att bli friska så först måste vi bli sjuka och sedan äta piller. Vi måste ju tänka på världsekonomin och jobben också hur går det annars med fonderna som jag satsat på i läkemedelsindustrin. Jag ska byta och satsa på friskvårdsindustrin för det är här jobben och pengarna kommer att finnas i framtiden.


Hur tror ni att morgondagens friskvård ser utP

Vad med och tyck till, skicka kommentarer!

Våran granne!

Hela eftermiddagen kände jag en otäck lukt hemma, det luktade torkad fisk, som lutfisken. Förstod inte riktigt vad det kom från men så när Tommy kom hem skulle vi ta ett glas vin och sitta på balkongen innan vi skulle dra ner till city och då ser vi på grannens balkong, ni vet han som eldar pengar i trapphuset (se bloggens arkiv 12 augusti), det ligger fullt med bläckfisk på tork på balkonggolvet, se bildbevis nedan. Hoppas att ni kan föreställa hur det luktade. Våran granne är konstig helt enkelt.


Även en Ferrari behöver bärgas ibland, se bildbevis nedan.


Testade Newton Circus Food Hawker, staden mest kända mathall och som är ett måste för alla besökare står det i guideboken, men det var en besvikelse, rena turistfällan. Här blir du jagad av "mäklare" som vill att du ska beställa från deras stånd. Vårat bästa Hawker är Chomp Chomp vid Serangoon Garden Way. Här får man själv bestämma vad man ska äta, ser knappt inga turister, det ligger inte centralt men är väl värd att åka till och man kommer att få en annan bild av staden och dess mat. När vi gick hem från Newton, innan vi tog MRT så stannade vi till och köpte med något till kvällsfikat, en chokladbakelse.

  

Så var det dags för formula one igen och vi får säga ännu en gång grattis till Alonso, jättekul tycker vi. Vi håller ju på Alonso och sedan är det extra roligt att det är Renault också eftersom det finns i "huset" både här i Singapore och Jönköping. Wearnes  och Nybergs Bil plus att det har varit våran andra bil i många år.

Vi bakade kanelbullar igår eftermiddag och de blev så goda fast vi använde torrjäst, degen inte ville jäsa, fyllningen vi skulle klena på var mera flytande än i fast form , att skära bitar, lägga på plåt, när fyllningen rinner ut och det är 34 grader i köket, oj oj oj. Mycket pust och stön men goda blev de.


Bärgning av FerrariNewton Circus Food Centre
Torkning av bläckfiskBakelse, Cherry
fernando_alonso_presskonferens_Foto: scanpix


Tack för en trevlig lördagskväll!

Tack för en trevlig lördagskväll med god mat och dryck i toppklass och vilken utsikt ni bjöd på från 20:e våningen.

Tack Ann-Marie och Bengt.


Veckans recept – Apfelstrudel

För en riktig Apfelstrudel behöver du strudeldeg. Till Apfelstrudel ska strudeldegen vara jämt utlagd och mycket tunn
- så tunn man kunde läsa en tidning genom den om man ville!

  

Det här behövs till ca 8-10 bitar:

                   3 dl vetemjöl

                   1/2 tsk salt

                   4 msk vatten, 37º

                   1 msk rapsolja

                   1 ägg

                   Fyllning:

                   5 syrliga äpplen

                   1/2 dl russin + 2 msk rom (låt dra några timmar)

                   1 dl strösocker

                   1 tsk kanel

                   pressad citron

                  

Pensling och garnering:

                   1/2 dl smör, smält

                   1/2 dl mjölk

                   florsocker

                  

Ugn: 225º

  

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Vispa ihop ljummet vatten, olja och ägg och blanda lite undan för undan ner i mjölet. Arbeta ihop det till en smidig deg. Lägg över en bakduk och låt degen stå på varm plats 1 timme.

2. Skala och kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Blanda i en skål äppelskivor, lite pressad citronsaft, russin med rom, socker och kanel.

3. Kavla ut degen på mjölad duk, så tunt som möjligt. Använd en kavelstrumpa på kaveln, om du har. Dra ut degen åt alla håll tills den är papperstunn. Kavla degen rektangulär.

4. Pensla degen med en del av det smälta smöret och lägg sedan äppelblandningen jämnt ovanpå. Rulla samman degen som en rulltårta och lägg rullen med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den på diagonalen om det är svårt att få plats med den.

5. Grädda rullen i ca 40 minuter. Pensla då och då med resten av smöret och lite mjölk.

6. Sikta florsocker över strudeln och servera den avsvalnad, gärna med vaniljglass eller vispad grädde.

Cajsa Johansson – Grattis Malin och Tobias

Cajsa Johansson
Född: 08-10-08

Klockan: 00.34

Vikt: 2 761 g

Längd: 48 cm

Cajsa Johansson 081008


Djungelvandring med SWEA

Igår hade SWEA ordnat med djungelvandring i MacRitchie, typ Öxnegårdens slingor fast i annan miljö. Jag hade klätt mig för djungelvandring i 11 km, långa vandringsbyxor, långärmad tröja, allt för att slippa myggen, ryggsäck med kikare, kamera, vattenflaskor, russin och nötter.

Den som hade anordnat det hela och en till såg ut som om de skulle springa ett maratonlopp med småflaskor runt bältet och de andra 4 hade kjol, top och en lite flaska med vatten och så var det jag som såg ut som om jag skulle ut på vandring.

De två första beskrivna personerna sa följande: -om två timmar ska jag hämta barnen i skolan och -om två timmar ska jag hämta svärmor på flygplatsen. De småsprang iväg, så någon skön vandring blev det inte men en träningsrunda där man fick se många apor. Mot slutet av rundan, drygt 3 km, kom ett tropistk regn med åska. Inte roligt att vara ute när det åskar i djungeln och ordet genomsur passar bra in här.

Nästa gång SWEA ska ut på djungelvandring (Sungei Buloh) passar jag nog, varför åka så långt när man kan träna utanför i parken. Jag åkte ju dit för att titta på djuren och naturen. Någon tid att titta i kikaren fanns det inte, knappt att plocka fram vattenflaskan.

Apor i trädApaApor


Naturreservatet Sungei Buloh

Fredagskvällen är en tradition hos oss med hemmakväll utan TV. Här i Singan börjar vi den med något gott att dricka i jacuzzin innan vi lagar mat tillsammans. Middagen bestod av veckans recept - potatisgratäng och baconlindad kycklingfilé fylld med soltorkade tomater som vi stekte långsamt, till detta blev det nyttig broccoli och ett gott rödvin Gossips Shiraz.


Lördagen jobbade Tommy halva dagen så då blev det tid att få klart hälsoenkäten till kursen.

Eftermiddagen blev det att slappa nere vid poolen. Kineser kan inte simma och när en kines som inte kan simma ska lära en kines att simma, hur blir det. Vi vrider oss av skratt. Det är svårt att beskrivas men om ni kommer hit så kommer ni att få se det live. De stoppar ner huvudet i vattnet försöker med katt- eller hundsim och vad händer efter 2 simtagsförsök, de andas in vatten. De ser ut som guldfiskar som guppar och kommer inte framåt. Detta är vuxna människor jag beskriver.

Lördagskvällen tog vi buss 133, det är en buss som kör en loop runt stan och precis förbli Raffles Hotel, Longbar och Chijmes med många pubar och barer. Sedan tar samma buss hem. Perfekt.


Söndag, åkte vi till Sungei Buloh. Tre floder flyter samman i denna 87 hektar stora våtmarksreservat. Här stannar många flyttfåglar under sin färd söderut. Från september till april samlas mängder av fåglar, som tar en sista rast på vägen söderut från Malackahalvön. Här kan man se över 126 olika fågelarter. Här kan man iaktta olika vadarfåglar, bland annat snäppor och pipare som letar efter föda på de gyttjiga stränderna. I våtmarkerna finns det gott om föda för fåglar och kräldjur. Bland de djur som man kan se i fritt tillstånd är slamkrypare, trädklättrande krabbor, vattenormar, krokodiler och varaner förstås. Om man vill se närmare på växtlivet och de olika vattenväxterna utan att behöva bli lerig följer man en gångbro som går genom mangroveträsket. Man kan också vandra genom parken på olika stigar. Specialbyggda torn ger möjlighet att se parken ovanifrån utan att störa djuren.


Söndagsmiddagen åt vi nere på vårat kinesiska hak innan vi åkte på bilmässan som var i Suntec.

Bilmässa med japanska märken och även MC. Skillnaden på en mässa här och hemma är att här ligger det lättklädda flickor på bilarna eller motorcyklarna. Det gick ju inte precis att titta på en motorcykel när det låg en tjej och ålade sig på den och det stod minst 20 fotografer och fotade. Man kan undrar vad som var mest intressant bilen, MC:n eller de lättklädda tjejerna, så vi var inte så länge där.


Söndagskvällen tittade vi på svt play och Svensson, Svensson, han är för rolig Gustav.


Det var helgen i korthet. Veckan som kommer ska jag läsa anatomi, rörelseapparaten. Skelettets och musklernas svenska och latinska namn och mycket mera. Prinsessan Birgitta kommer hit idag måndag. Hur vet jag det kan ni undra, men det är så att hon ska "låna" inte hyra två bil av SM Motors till fredag. Svart XC90 och silverfärgad XC70 och de ska vara fulltankade, så två personer får låna ut sina tjänstebilar. Jag tror hon ska spela golf här med vänner.


Här kommer lite bilder från Sungei Buloh.

Två varanerFjärilFåglar i träd
TommyKrokodilvarningTommyvarningVaran
VåtmarkMangroveträskVåtmark
Dålig bild men en KungsfiskareBeskrivningstavla av kungsfiskareVy från torn
Gjord för korta kineser eller...För ännu mindre kineserKrokodil i sikte
SköldpaddaFåglarJättevaran


Veckans recept - Sandbergs potatisgratäng

Denna potatisgratäng har vi gjort i många år så det är en klassiker för oss.
(4 pers.)

6-8 medelstora potatisar

2 vitlöksklyftor

smör

muskotnöt

salt

lite svartpeppar från kvarnen
2,5 dl vispgrädde, 40 %

1,5 dl mjölk 3 %

200 g riven ost


Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.

Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, hackad vitlök, riven muskot, svartpeppar och salt.

Klicka lite smör överst, slå på grädden blandad med mjölken och salta.

Placera den i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 40 minuter.

Strö sedan över osten och gratinera i ytterligare cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.


RSS 2.0