Grattis Victor på 18-årsdagen

Många kramar från oss på din födelsedag.

Victor Wendefors

1:a advent i Singapore

Vi har tänt adventsljuset idag.

Adventsljus

Lussekattsbak på IKEA i Singapore

Idag har vi varit och bakat lussekatter på IKEA här i Singapore. Under 3 timmar bakade vi. När de läste på receptet undrade de vad saffran är förnågot, indierna vet ju vad saffran är men inte kineser tydligen.
Nästa gång vi bakar är den 13 december, Luciadagen och då ska vi ta med lite fakta om saffran på engelska, världens dyraste krydda.
Här kommer lite bilder från IKEA och bakningen.

Tommy formar lussekatterAnnelie och Tommy bakar lussekatter på IKEATommy hjälper en liten flicka att göra sin första lussekattMedhjälpare
Tommy bakarTommy och medhjälpareMedhjälpare
Baking fest LussekatterBaking fest
Tre intresserade tanterMånga frågor från tanternaAnnelie formar lussekatter
Många intresseradeKaren Chua, IKEA
 Karen Chua, IKEA Tommy i bland äkta skandinaviska granar Skandinaviska granar som man kan köpa på IKEA

Reservpolisens 50-års jubileum

Igår var vi på Reservpolisens 50-års fest. Många tal och medaljer delades ut sedan var det mingel och buffé.
Det vi reagerade på var att de muslimska kvinnorna som hade slöja, hälsade med handen utan att tveka på männen.
Hur kommer det sig när muslimska kvinnor i Sverige inte kan ta män i handen, något för Halah-TV eller hur?

Tommy på reservpolisens festTörstiga på TigerölCykeltaxi, men chauffören sov så vi fick gå

Veckans recept - Sandbergs saffranskusar

Nu till helgen blir det första advent och varför inte baka lite saffranskusar till adventskaffet och glöggen på söndag.
Det finns inget godare än saffranskusar. Med den här degen kan du forma väldoftande julkusar i alla de former.
Vi ska baka lussebullar på IKEA imorgon (lördag), bilder kommer till kvällen.


150 g smör

5 dl mjölk

2 pkt (1g) saffran

50 g jäst

0,5 tsk salt

1,5 dl socker

14-15 dl vetemjöl

1-1,5 dl russin


TILL PENSLING:

uppvispat ägg


Smält matfettet i en kastrull: Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt (37 °C). Stöt saffranet med en sockerbit. Häll i lite av mjölken och rör om. Blanda saffranet med degspadet. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet innan resten hälls över. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp den på bakbordet och knåda den smidig. Dela degen i 40 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och forma kusar. Garnera med russin.


Lägg kusarna på bakpapper. Låt dem jäsa minst 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.


Grädda  kusarna i 225-250 °C i 8-10 minuter.


Låt kusarna svalna på galler under bakduk.

SWA-Coffee Morning

SWA (Scandinavian Women's Association Singapore) hade coffee morning och vi fick tillfälle att titta och köpa smycken som var designade av Torun (1927-2004).

Enkelheten, Funktionalismen och rena linjer

Karaktäristiskt för Toruns smycken är enkelheten, funktionalismen och rena linjer. Hennes konst är nyskapande och bestående, de smycken som Torun skapade på 50 och 60-talet tillverkas än idag, och känns fortfarande moderna och aktuella. Genom hela hennes konstnärliga utveckling går det en röd tråd och det är lätt att se släktskapet mellan smycken som kan vara designade med 30-40 års mellanrum.

Torun var delaktig i att starta en verkstad i Jakarta, Indonesien 1976 och som gjorde enkla halsringar och ringar med pärlemor och snäckor. Idén var att, förutom att ge arbete och yrkesutbildning åt unga människor, låta pengarna gå tillbaka till organisationen och finansiera sjukhusbilar, barnhem och åldersomshem.


Helt underbart vackra enkla smycken.  Gå in på http://www.torunsilver.se/ och titta på smycken , läs historian och konsten om Torun. Det var hon som designade världens mest kopierade klocka i stål 1968 (Georg Jensen).


För långt borta för en kram på namnsdagen

Grattis på Astrid-dagen Mamma.
Grattis även Angelica som heter Astrid, och jag har också namnsdag idag.

Astrid, Annelie och Angelica

Tre Astrid (Astrid-Hulda-Leila-Augusta, Astrid-Annelie och Angelica-Astrid-Victoria)

New Asia Bar

Lördagskvällen åkte vi till Swissôtel och New Asia Bar och tog en Metropolitan (T),  Apple Martini (A), Oragnge Martini (T) och Water Melon Martini (A). Att sitta här och mysa i soffan tätt ihop och läppja på en drink med denna fantastiska utsikt, 71 våningar upp är ett av våra favoritställen. Detta är ett ställe som vi kommer att ta er med till, när ni kommer hit på besök.

MetropolitanUtsikt från Swissôtel New Asia BarWater Melon MartiniUtsikt
New Asia BarOrange MartiniutsiktApple Martini

Danish Christmas Bazaar‏

Idag lördag, har vi varit på dansk julmarknad i den danska sjömanskyrkan upp på Mount Faber. Här åt vi smörrebröd och drack Carlsbergs öl. Vi inhandlade också lite danskt godis som turkisk peppar, salta fiskar och makrill i tomatsås. Ni som inte tycker om det brukar säga "kattmat" men kom ihåg att det är så nyttigt och rikt på omega 3, som är bra för hela vårt system i kroppen.

Danska sjömanskyrkan i SingaporeGottebordetTorn på danska sjömanskyrkanDannebrogen
Annelies smörrebrödTommy påväg in till julmarknadenTommys smörrebröd

Helgens drink - Apple Martini

På begäran, här är receptet på Apple Martini.

4 cl Vodka
2 cl Sourz sour apple

Skaka samtliga ingredienser med is i en shaker, sila därefter över till ett kylt cocktailglas - garnera med en tunn skiva från ett grönt äpple.


Puccinigala

Igår var vi på Puccinigala i Esplande Theatre och lyssnade på fantastiska sångröster och musik från Singapore Lyric Opera Orchestra. En fantastisk kväll och upplevelse.

Här kommer ett axplock från kvällen.
Klicka på länkarna nedan och lyssna. (länkarna är hämtade från youtube vid annat tillfälle)

O mio babbino caro från Gaianni Schicchi
www.youtube.com/watch?v=XUE2zG3R-hc

Nessun dorma!  från Turandot
www.youtube.com/watch?v=VATmgtmR5o4

O soave fanciulla från La Bohème
www.youtube.com/watch?v=_NUj-OdRqHY&feature=related

Esplanade Theatre
Esplanade Theatre liknar en durinafrukt, ni vet den som luktar gamla sopor.

Muck - Grattis Lina & John!

Grattis till Muck, John förra fredagen och Lina idag. Har det nu så bra på semestern i Egypten.

Lina och Johan

Veckans recept - Costolette di Maialeall´Arancia

Fläskkotletter med apelsin och marsala

Costolette di Maialeall´Arancia


Till 4 personer


4 fläskkotletter, 2,5 cm tjocka (köp hel i bit utan ben)

2 msk olivolja

salt och nymalen peppar efter behag

1,5 dl halvtorrt marsalavin

1,5 dl färskpressad apelsin

0,5 tsk rivet apelsinskal + strimlor av apelsinskal till garnering

apelsinklyftor


1. Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i kotletterna och bryn dem på båda sidorna, i ungefär 5 minuter. Salta och peppra. Minska värmen lite och fortsätt att bryna tills kotletterna är nästan genomstekta men fortfarande saftiga när man skär i dem med kniv, i ungefär 15 minuter. Lägg upp dem på ett fat och håll dem varma.


2. Tillsätt marsalavin och höj värmen till något över medelvärme. Koka under omrörning tills vinet reduceras och tjocknar lite, i ungefär 2 minuter. Tillsätt färskpressad apelsin och låt skyn koka upp. Lägg tillbaka kotletterna i pannan och strö apelsinskalet över. Ös kotletterna och låt dem koka i skyn, i 2 minuter.


3. Lägg upp på potionstallrikar och garnera med apelsinskal och apelsinklyftor. Serveras genast tillsammans med hasselbackspotatis.


  

Marsala

Vinet är uppkallat efter hamnstaden Marsala i provinsen Trapani på västra Sicilien - där man för övrigt gör mer vin än hela Australien!


Marsalavinet skapades i slutet av 1700-talet av engelsmän, som hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och /eller koncentrerad druvmust i vin.


Det finns flera olika typer: oro (guld), ambra (bärnsten) och rubino (rubinröd). Dessa kan vara alltifrån torra (secco) till mycket söta (sweet).


Marsala är dessutom indelade i fem klasser, beroende på hur lång tid vinerna har fatlagrats:

Fine är ett enklt vin som lagrats ett år

Superiore har vilat minst två år på fat

Superiore riserva kräver fyra års fatlagring

Vergine har legat minst fem år på fat och

Vergine stravecchio tio år eller mer.


Marsala framställs till största delen av de lokala gröna druvorna catarratto, grillo och inzolia.

Baba House

Idag, torsdag har jag varit på guidad tur i Baba House är ett museum som visar ett traditionellt Peranakan hus. (Peranakan-kulturen härstammar ursprungligen från en tidig kinesisk koloni som bosatte sig i Malacca-regionen under 1600-talet).

Huset byggdes 1928 och är ett av de få intakta Peranakan hus i Singapore. Huset har sedan det byggdes varit i familjen Wees ägo. Husets förste ägare, Wee Bin (1823-1868), immigrerade från Fujian och blev en Shipping-pamp i Singapore. Huset ägs idag av Wee Lin, 6:e generationen från Wee Bin.

I april 2005 donerade Agnes Tan 4 miljoner USD till National University of Singapore. Pengarna användes till att renovera Baba House. Den 15 september 2008 öppnades muséet för allmänheten. Baba House kan endast besökas genom förbokade visningar. (Man fick ej fotoa inomhus, därför bara foton från framsidan på Baba House).

Click here to view video clips of the Baba House

Här finns det mer information:

www.nus.edu.sg/museum/baba

Baba HouseBaba HouseBaba HouseBaba House
Baba HouseSWEA-tjejerBaba House
Landtärna Baba HousePorten Baba House
Lunch efter Baba House, bruna bönor & fläsk på balkongen


Volvo XC60 har nedkommit i Singapore!

4 st Volvo XC60 har kommit med båt från Gent, Belgien till Singapore.
Man har redan sålt 11 st utan att kunden har ens har sett bilen live och detta har aldrig hänt tidigare i Singapore.

Lite bilder från SM Motors på Volvo XC60.
Fotograf: Tommy Sandberg

Fronten på Volvo XC60Volvo XC60
Wee Meng and Roslie4 Volvo bäbisar XC60, snart klara för visning
Volvo XC60

Casino Cruise Night with Continental

Igår söndagkväll var vi bjudna till Continental Dealers´ Night 2008 på Sentosa, One 15 - Marina Club.
Detta var som en "light" Idrottsgala i Globen och Nobel i stadhuset tillsammans.
Först när vi kom var det mingel med snittar och dryck, vi fick också spelmarker att spela med på casino.
Själva ledningsgruppen för Continental Stamford Tyres, såg ut som sjökaptener etc. på ett kryssningsfartyg.
Här var det mycket handskakning. 3 personer i ledningsgruppen hade västerländskt utseende och så vi förstås, bland 350 personer, mest kineser.
Vi blir fotograferade tillsammans med lättkläda Asiatiska pinuppor, sådana som är i däck-kalendrar ni vet.

Inne i den stora salen fanns det 35 stora runda bord med poslin liknande Nobelservisen, fast kinesisk design.
Stolarna hade vita fodral med stora rosetter i ryggen. Vi blev placerade vid ett av de tre honnörsborden framme vid scenen.

Nu skulle vi äta en 8-rätters kinesmeny och här börjar man med nedsläckning och så bärs rätt nummer ett in som Nobelglassen.

MENU

Chinese set Dinner

BBQ Suckling Pig with Cold Cut Combination
BBQ Suckling Pig, Roast Duck, BBQ Gold Coin Meat, Prawn Salad and Sea Asparagus

Double Boiled Buddha Jump Over The Wall
Baby Alalone, Dried Scallops, Black Mushrooms, Sea Cucumber, Fresh Fish Maw

Deep Sea Scallops Duo Style
Scallops with Wasabe Mayo and Saut´ed with Green Asparagus

Streamed Garoupa with Fragrant Soya Sauce

Traditional Style Herbal Chicken

Braised Spinach and Asparagus with Shitake Mushroom and Bamboo Pith

Fried Rice with Shrimps, Scallops and Shredded Duck
Wrapped in Lotus Leaf


Yam Paste with Ginko Nuts

Kommentarer om menyn som äts med pinnar och ev. liten kinessked.
Första rätten var ganska OK++, som ett litet smörgåsbord på tallriken.
Andra rätten kommer det in en liten soppskål som luktar kokt gris och i spadet ligger det en bl a. sjögurka, havsöra och det såg ut som en bit fläsksvål med hår på. Inte gott.
Tredje rätten var OK++.
Fjärde rätten gick att äta, ångad fisk, mycket ben.
Femte rätten var OK++.
Sjätte rätten OK
Sjunde rätten OK
Sista rätten var en dessert och den smakar som man mixat tomtegröten med en mixer, segt och ljummen. Inte  gott.

Under denna tillställning flödade alkoholen men vi höll oss till vatten för det var ju en söndagkväll och jobb dagen efter.

Under tiden som man äter så är det underhållning på scenen.
Först är det lättklädda flickor med plymer i håret som gör någon Las Vegas Show och under hela kvällen är det en konferenciér, typ Jonas Gardell/Rickie Martin( han skojade om att han var bög, om han sen var det vet jag ej), tänk dig den mixen. Först börjar det med engelska men hela tiden går det över till mer och mer kinesiska till att allt är på kinesiska till slut. Hur lätt är det att skratta åt hans standup skämt.
Singapores svar på Lena Ph sjunger på kinesiska, även hon lättklädd.
Nu var det också en prisutdelning och den gick till som vid Idrottsgalan eller Nobel med glas-staty, fast här var det pinuppa och Mr Wee som delade ut.
När konferenciér fick syn på Tommy kommenterade han med en vulgär blick och slickade sig runt munnen  Wow  Mr. Sean Connery.
Man har också Lucky Draw och det fanns 20 vinster. Allt från LapTop, Platt-TV, Golfbag med klubbor, etc. ner till mobiltelefon. Vi vann inget fast vi fick extra lotter.
Från det att vi kom, till vi ätit sista rätten tog det 6 timmar och när man ätit sista rätten reser man sig upp och tacka för sig på stötten.
Vi tackade Mr and Mrs Wee för kvällen.
När vi kom hem var klockan över midnatt, men en halvtimme med Gustav i Svensson Svensson ville vi titta på innan det var dags att ladda batterierna för måndagen.

Idag söndag så har första Volvo XC60 kommit till hamnen i Singapore, så på måndag ska den registreras hos myndigheterna eftersom det är en ny modell här och sedan ska den visas för VIP-kunder och Media, eftersom den officiellt börjar att säljas 5 december. Kanske kommer det lite bilder imorgon om jag (Annelie) hinner åka till SM Motors under eftermiddagen.

Glöm inte bort att krama era kära och låt tiden stå stilla en stund.

Christmas in the Tropics

15 november - 1 januari är det Jul i tropikerna, här i Singapore.
Hela Singapore är smyckad med temat "godis". Varje år är det nytt tema, vilket slöseri med dekorationer.
Vi var förstås och tittade när presidenten under stor pompa tryckte på den officiella knappe, Light-Up så att hela staden (landet) blev som ett enda stort Disney Land. Kolla in de stora pomlorna (Vi - Angelica, Annelie och Tommy säger pomla)

Pumla eller pomla är egentligen en ihålig sfär med oelastisk yta. Den vanligaste betydelsen av ordet är julgranskula.
Är det någon mera som säger pomla om  julgranskulan?
Skulle vara roligt att veta hur vanligt det är, mejla eller skicka kommentar om vad du eller din familj säger.

Några bilder från lördagen.

Orchard RoadOrchard RoadOrchard Road
Julgran på Orchard RoadJulgran i TakashimayaJulgran Orchard RoadJulgran på Orchard Road
Julpynt i shoppingcenterTommy och tomtenRaffles Hotel in Christmas
Gatljus utanför Raffles HotelMusik-Julgran vid Raffles City, ljusen blinkade i takt till julmusikenDel av julgran på Orchard RoadJätte-pomla i gran på Orchard Road


Tack Mamma, Pappa och Syster!

Fick ett stort paket från Sverige i veckan som var fyllt med massa med olika saker, bl a. svenska deckare och ett fint adventsljus från Ingela med familj.
Tack för skyddsängeln Mamma och Pappa.
Nu ska vi sätta oss vid poolen och läsa lite i skvallertidningarna som var med.

Skyddsängel

Veckans recept - Italiensk kyckling

Receptet har vi fått från Lena E och det är jättegott som Mat-Tina skulle sagt.

4 pers.


300 gr färsk spenatpasta

250 gr fryst bladspenat el 150 gr färsk

3 kycklingfiléer

3 vitlöksklyftor

8 st marinerade, soltorkade tomater

Smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl grädde


Tina den djupfrysta spenaten och krama ur vattnet.

Skär kycklingen i små bitar.skala och hacka vitlöken.

Grovstrimla tomater och spenat.

Bryn kycklingen i smör i en stekpanna krydda med salt och peppar.

Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.

Låt det koka ihop några minuter.

Under tiden, koka pastan.
Sedan är det bara att njuta av det goda, kanske tillsammans med ett gott rödvin.


Kinesiskt bröllop med nio små rätter

Här kommer det först en allmän beskrivning av hur ett kinesiskt bröllop kan gå till.


Brudgummen, familjen och vänner enligt kinesisk sed åker till brudens hem. Man ska hämta bruden och hennes familjen och vänner, Brudhämtning. När brudgummen och hans sällskap kommer till brudens hem blir de stoppade utanför brudens dörr. - Det ska vara så. Det är mest på skoj. Brundens vänner börjar med att pressa på pengar och gåvor för att släppa in dom. Man ger också brudgummen en rad olika uppgifter, som att sjunga en sång eller läsa en dikt innan han släpps in. Till sist har han dock trasslat sig igenom och finns hemma hos bruden, då vidtar en traditionell teceremoni för att hedra och visa respekt för brudens familj. Sedan åker bruden och hennes familj och vänner till brudgummen och  gör en likadan teceremoni hemma hos brudgummens föräldrar för att hedra det föräldraparet. Sedan följer oftast en borlig vigsel. Det kan ingå religiösa ceremonier vid ett kinesiskt brölllop. Det är buddism och taoism som gäller för de flesta kineser. Det religiösa inslaget är dock inte alls nödvändigt. Däremot är det viktigt att man bjuder "alla", både sidors släkt och vänner.


Så när kvällen kom satt det 350 personer på restaurangen Guilin varav 2 personer med icke asiatiskt utseende. Detta var Mr and Mrs Koh bröllopsfest där akohol har definitivt ingen framträdande plats på festbordet. Det är först efter ett par av de många rätterna det utbringas skål för brudparet, de flesta drack cola eller varmt te, det var bara Tommy och jag som drack rödvin vid vårat bord. På ett kinesiskt bröllop ska det ätas lite av mycket och det ska få ta sin tid. - Nio är lyckotal på kinesiska, så nio rätter blev det. Rätt nummer ett var Bin-Fen Lobster Combination Dish(skaldjurstallrik). Det följdes av  (hajfensoppa). Tredje rätten var anka, Jing Style Barbecue Guitar Duck. Fjärde rätten var Streamed Red Grouper with Japan Miso Sauce. Femte rätten var Fresh Scallop with Monk Mushroom & Vegetable (pilgrimsmusslor). Denna sjätte rätten var Prawn (räkor) Ball with Mango & Wine Sauce. Sjunde var Jade Abalone & Dried Scallop with Bai-Ling Mushroom. Näst sista rätten var Hakka Fried Noodle och det hela avslutades med en frukdessert, Mango Pudding. Ingen gick hungrig därifrån men ganska smaklöst tyckte vi att det var.


Sed under ett kinesiskt bröllop är också att det ska bytas kläder. Bruden och brudgummen visade sig två olika kreationer under kvällens lopp (se bilder nedan).


Så var det dags för brudparet att gå runt till alla borden och skåla och ta emot presenter och små "hong baos", det vill säga röda kuvert med pengar.


I "Kina" ger man vanligtvis inga presenter till bröllopsparet utan man ger ett kuvert med pengar. Kuvertet måste vara rött eftersom det är lyckans färg i Kina. Summan man ger bort bestäms av hur väl man känner paret. I vårt fall så hade Tommy bara känt Yong Kwang i några månader, så vi gav bara 120 Sgd men de fick också en fin bok om Sverige på engelska (vi hade fått tips om hur stort belopp vi skulle ge bort). Är man en nära vän så bör man dock ge mer. Det enda som är viktigt att tänka på är att inte ge summor med talet 4, typ 400 kronor. Siffran 4 är en oturssiffra i skrockfulla Kina och om du ger brudparet 400 kronor är det detsamma som att du önskar dem döden". Frågade frissan varför just siffran fyra, och det är för att uttalet liknar ordet död, stavas olika men uttalar det nästan lika. 4= 四 (sì) - låter som 死 (sǐ) som betyder död . Mandarin har fyra tonaccenter: hög ton, stigande ton, fallande-stigande ton och fallande ton; samt ett obetonat läge.

Seow Kee och Yong Kwang KohTårtanChampangebordetSeow Kee och Yong Kwang Koh
Seow Kee och Yong Kwang KohScenenBrudparet med sina närmaste släktingar
Bin-Fen Lobster Combination Mudan Golden Coin Shark´s Fins with Golden SoupJing Style Barbecue Guitar Duck
Streamed Red Grouper with Japan Miso SauceFresh Scallop with Monk Mushroom & VegetablPrawn Ball with Mango & Wine Sauce
Jade Abalone & Dried Scallop with Bai-Ling MushroomHakka Fried NoodleMango Pudding


Thank you - Devedas, Halim and Roslie with wife

Thank you for a very nice evening.

Wife Roslie, Roslie, Devedas, Halim and Tommy. Photo: Annelie

Veckans recept - Morotskaka á la Angelica

Ingredienser

2 stora ägg

2 1/2 dl råsocker strö

1 1/4 dl rapsolja

2 1/2 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 krm salt

1,5 tsk mald kanel

1,5 tsk mald ingefära

1,5 tsk mald nejlika

3 dl rivna morötter

2 dl väl avrunnen krossad ananas

1 dl finhackade nötter t ex valnötter


Glasyr

100 g Philadelphia naturell

1 dl Florsocker

skal av 1/2 citron

1 msk färskpressad citronsaft


Till formen

smör

1 dl råsocker strö



Smörj en form, ca 26 cm i diameter, och strö på  råsockret. Sätt ugnen på 175°.

(man kan också göra den i en rektangulär form och skära rutor av den, men man måste ha extra koll på tiden och värmen)


Vispa samman ägg,  råsocker och olja. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt morötter och ananas och blanda väl. Häll upp i formen och grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stjälp upp kakan.


Blanda samman ingredienserna till glasyren, gärna med elvisp. Bred glasyren över morotskakan och pudra med mald kanel om du vill.


Detta recept har jag ändrat på lite efter att Angelica och jag var i London hösten 2007 och åt morotskaka, frågade då vad som var i och bland annat krossad ananas.

Bonus recept

Stuvade makaroner på Sandbergs vis

4 port.

5 dl Gammaldags Idealmakaroner
1 l mjölk (standard)
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma (malen)
1 msk smör
1 äggula




Gör så här:

Börja med att smälta smöret i kastrullen och häll i den malda kardemumman och låt den svettas lite innan mjölken och salt hälls i. Koka upp mjölken och tillsätt makaronerna. Koka på svag värme i cirka 20-25 minuter eller tills de blivit mjuka. Rör om försiktigt då och då. När makaronerna är färdiga tar du av dem från spisen och reder med en ägggula och rör om. Serveras omgående med stekt fläsk, bacon, köttbullar eller falukorv.

Detta receptet gjorde min gamla mormor Leila och det är detta med kardemumman som gör det så spännande, gott och exotiskt på något sätt.


Vandring på höga broar i Singapore

Igår var jag ute på en vandring på höga broar i Singapore med SWEA (9 st), "Henderson Wave". Vi träffades på parkeringen i Mount Faber vid Danska sjömanskyrkan. Då hade jag först åkt MRT till Harbourfront, 30 minuter och gått 15 minuters stigning, cirka 60 m ö h, så jag var inne i andra andningen i den 32 grader varma luften i skuggan medans de andra kom i AC-kylda bilar (jag älskar att gå uppför, jag får sådan endorfinkick av detta). En mycket vacker bro i häftig arkitektur. Vandringen är lätt från parkeringen och den tar en till flera parker som Hort Park och Kent Ridge Park. Våran vandring gick till Hort Park.


Hittade en youtube-film från bron på nätet och så har jag några egna bilder också förstås.

http://www.youtube.com/watch?v=Llnhi1P2miw&NR=1

Henderson WaveHenderson WaveRampväg från bron till Hort Park
Hort ParkHort ParkAlexandra Bridge

Mingelkväll på SM Motors

Bilder från mingelkvällen på SM Motors.
Har valt ut några bilder utav 225 som jag fått på en CD från pressen som var där och tog bilderna.

VolvoTommy, Per Ahlberger Sveriges ambassadör och representant från danska ambassaden.Vy från showroom
Klassiskt visitkortsbyte i SingaporeFoodUtanför SM Motors
Tommy pratar om P1800 för BangOlufsen-chefen och dansk representantMingelbildShowroom

Grattis Angelica!

Vi är så glada att det blev som du ville, utbildning, 6 månader i Norrköping.
Nu kommer buset att få passa sig när våran "Busmaja" är i farten.

Angelica i London hösten 2008


Grattis Heléne på födelsedagen!

Många kramar skickar vi till dig på födelsedagen,
hoppas att du känner av kramarna fast vi är 1000 mil bort.

Heléne med två snygga killar

Våran kulle och träningspark

Här kommer lite bilder från våran kulle och träningspark, det är här vi går våra morgonpromenader eller gör våra löprundor.
Söndag, då  är det ägg och bacon som gäller och lite slappa vid poolen för att aktivera D-vitaminet.
Eftermiddagen tog vi tunnelbanan in till den berömda Orchard Road. Nu förvandlas Singapore till ett Disney World inför jul och nyår. Eftersom Singapore är ett paradis för shopping, och den största turistattraktionen är shopping så gör man allt för att man ska älska Singapore och julskyltningen. Singapore har ett av världens längsta "Lights-up". På bloggen kommer det att bli många bilder på detta framåt. Officiellt börjar julen här 15 november med att presidenten trycker på knappen och tänder all julbelysning.

Vy från gångbron till parkenBlossoms i bakgrundenVy från toppen på
Vy bort mot kullenTräd i parkenBlossoms från sidan, vy från kullen
Våran kulle där vi tände ljuset och vi gör solhälsning på morgonenGångbro över vägen till park och hus
Söndagsfrukost, ägg och baconTommy vid poolen
Tommy i poolen

Grillkväll på Esmirada och GT på Raffles

Lördagskvällen tog vi buss 133 till Chijmes och Esmirada. Esmirada är en medelhavsrestaurang (spansk stil) och den finns inne i Chijmes. Deras specialite är grillspett, och verkligen av "large size". Mycket gott och rödvinet vi drack till var också mycket gott, Kanonkop från Sydafrika. Jag hade med kameran för att ta bilder men när grillspetten kom in glömde jag helt bort att föreviga. Jag fick ta lite bilder efter vi ätit och på själva grillen och kokarna.

Chijmes har jag skrivit om tidigare i bloggen, klicka på September och leta dig ner till 2008-09-15.

Efter detta gick vi tvärs över gatan till Raffles Hotel och Long bar för att titta på alla turister som kommer och går.
Detta är ju ett måste när man är i Singapore, att gå hit och dricka en Singapore sling men det är aldrig några köer och det finns alltid bord att sitta vid eller hänga i baren, men det är nog för att det är rätt dyrt så man dricker bara en drink här.
Vi tog en gin och tonic. Detta är det enda stället i Singapore som man får kasta något på golvet, jordnötsskalen.
Nu gick vi bara ut från Raffles och där är busshållplatsen och buss 133 som går i en loop hem till oss. Inte många fotsteg, alltså från där vi bor till Long bar på Raffles, man skulle kunna krypa men då måsta man ha en tjock plånbok med sig förstås.

Köket på EsmiradaAnnelie på Raffles och Long barJordnötssäckar på Raffles och Long bar
Tommy på EsmiradaTommy på EsmiradaGin och tonic på Raffles Long barTommy på Raffles

Vi har tänt ett ljus

Vi har tänt ett ljus för våra kära som inte finns bland oss längre.
Här sänder vi ett virtuellt ljus till dessa gravar och i tankarna finns de hos oss.

Ljus tänt på våran kulle

RSS 2.0