Ett riktigt Gott Nytt år alla vänner!

Idag har vi varit på Sentosa och efter det kändes poolen lockande att svalka sig i, för det har varit en mycket varm dag.
Kvällen kommer vi att äta en god middag hemma, innan vi åker ner till city för att uppleva hur man firar nyår i Singapore.

Idag saknar vi våra vänner, som vi firat nyår tillsammans med i många år. "Same procedure as every year" var vårt tema.

Nu har vi facit på hur man firade nyåret i Singapore och  man kan säga att det kändes som 5 miljoner människor var ute och skulle titta på fyverkeriet. Vi har aldrig sett ett liknande fyverkeri, går förstås inte att beskriva eller fotografera utan måste upplevas live. Vi har inte heller sett så mycket människor på en gång.
När vi skriver detta har Sverige 5 timmar kvar på 2008 och vi är 2 timmar in på 2009.

Många kramar från familjen Sandberg.




Sentosa - Underwater world

Nyårsaftons förmiddag åkte vi till Sentosa och Underwater wold. I det här havsakvariet med tropiska fiskar åker man på ett rullband genom en 83 meter lång tunnel där man kan få se över 2500 olika havslevande djurarter.

Rockavackra fiskarUnder en rockaHitta Nemo
Under en hajFula fiskarFina fiskar
Angelica på Sentosa Beach

Jumbo Seafood

Tisdagskvällen åkte vi till East Coast och Jumbo Seafood Centre där vi åt bland annat klassiska "Black Pepper Crab", mycket gott tyckte alla


Svartpepparkrabba.Jumbo SeafoodNudelrätt med skaldjur och fisk, namnet minns vi ej.


Angelica utanför Sultanmoskén

Tisdagen besökte Angelica och Annelie Kampong Glam - arabiska kvarter i Singapore.
Arabiska köpmän var några av de första som bosatte sig här, och tillsammans med invandrande bugineser, boyaneser och javanerser skapade de en muslimsk stadsdel.
Här finns många byggnader i art déco-stil, och även mer storslagen kolonialarkitektur med orientalisk känsla.
Kampong Glam upptar 23 hektar och här finns stadens största moské - Sultanmoskén. Bönsalen rymmer 5000 män, endast muslimska män har tillträde till den stora bönsalen. Kvinnor får förrätta sin bön på övervåningens läktare.

På Arab Street finns fina tyger, lädervaror och korghantverk.


Nu gav sig hungern till känna, så varför inte besöka Yingthai Palace, det här är ett bra matställe när man har varit och flanerat i området Arab Street/Kampong Glam.
Här serverar man det klassiska ananasriset, klicka på länken till veckans recept och scrolla ner till augusti.
Ett mer smakrikt och fluffigt ananasris kan man inte begära, vi åt också kyckling med röd curry i en mustig kokosmjölkgryta och till förrätt en spicy mangosallad. Allt sköljde vi ner med färsk limejucie.



Tanglin Police Division in Singapore

Idag har Angelica och Tommy varit på studiebesök och Angelica tyckte att det kändes som ett mindre "statsbeök".
Commander  Chief, Paul  visade runt och berättade om verksamheten i Singapore, nästa gång Angelica kommer på besök ska han ordna med besök på Changi Prison.
Obligatorisk fotografering och presenter, en hel påse med grejer som pin med deras polislogo, fikamugg, bok etc.

Tanglin Police Division
Angelica, Paul och Tommy
Angelica, Paul och Tommy

Champange Brunch

Idag har vi varit på Fullerton Hotel och ätit Sunday Brunch med free flow Champange.
Vi satt liksom inte med tomma glas utan det fylldes på hela tiden med Taittinger Champange.
Ostron, hummer, kräftor, pilgrimsmusslor, anka i olika former, franska ostar, sushi, chokladfontän, desserter i alla de former och smaker, det fanns nästan allt man kan tänka sig och det var mycket gott.
Efter detta tog vi en taxi raka vägen hem för att ligga vid poolen och sova på maten en timma. På kvällen åkte vi ner till Chinatown för lite olika inköps som Angelica ville göra.
Imorgon måndag ska Angelica följa med Tommy till jobbet och sedan ska hon på studiebesök på polisen här i Singapore, Tanglin Police Division.

Familjen Sandberg
SkaldjurAnnelies tallrikOstron
Tommy äter ostronFullerton HotelAngelica äter ostronOlika små desserter


Clarke Quay

Lördagskvällen blev det en runda i Clarke Quay. Lite stark medicin fick vi på "Clinic" där inredningen består av rullstolar, sjukhussängar och droppställningar.




Annandag jul

Annandag jul i Singapore är ingen röd dag utan en helt vanlig vardag och fredag. Tommy jobbar men Annelie och Angelica slappar vid poolen med plugg och deckarläsning.

Plugg vid poolen, vy från solstol

Veckans recept - Kajsas oxfilé

Ingredienser  (4 pers.)

600g oxfilé

10 st potatisar

1 bit herrgårdsost

salt, vitpeppar och svartpeppar

2 dl vatten

100g smör

4 msk chilisås

2 vitlöksklyftor

1 burk  ananasskivor utan socker

4 tomater

1 knippe persilja


Gör så här:

Bryn oxfilén runt om, salta och peppra och efterstek i ca. 15 min.

Rulla in oxfilén i folier.

Potatisgratängen: varva skivad potatis med riven ost, salt och peppar, slå sist på skyn från oxfilén.

Gratinera i ugnen i ca. 30 - 40 min. 225°

Chilisåsen: Vispa smöret, riv i vitlöksklyftorna och häll i chilisåsen, vispa.

Skiva oxfiléen, ca. 1 cm. Lägg oxfiléen i en sträng i mitten i gratängformen, snett.

Klicka på chilisåsen över oxfiléen.

Garnera med halva ananasskivor och halva tomatskivor runt kanten på gratängformen.

Så långt kan du förbereda reda på morgonen om den ska serveras på kvällen.

Ta ut formen från kylskåpet ca. 2 tim. innan den ska serveras, du sparar tid i ugnen.

Gratinera i ugn ca. 20 - 30 min. (Känn med fingern mellan köttet och potatisen att det är varmt). 250°

Strö hackad färsk persilja över allt och servera med en grön sallad av ex. isbergssallad, gurka och kiwi.


Juldagen

Juldagen tog vi MRT in till Orchard Road och  tittade på allt spektakel de hittar på här i Singapore.
Karneval med olika vagnar där det var tema, Jesu födelse.
Pustigt att trängas med miljoner människor i värmen.
Kvällen tog vi buss 133 till Chijmes och Esmirada. Esmirada har jag skrivit om tidigare men det är en medelhavsrestaurang (spansk stil) med jättegoda grillspett. Mysigt att sitta under gatlyktan på en innegård i klostermiljö.
Imorgon (annandagen) är det vanlig vardag här i Singapore och Tommy jobbar.
Så vi flickor ska slappa vid poolen och äta bruna bönor till lunch.



God Jul önskar Familjen Sandberg

Julafton i Singapore.

Familjen Sandberg på Raffles Hotel med Singapore sling






En annorlunda måndag i Singapore

Måndagen började med gryningspromenad för oss och Angelica tog en simtur i poolen innan frukost.
Efter frukost åkte vi till MacRitchie och gick 11 km. Igår var det gott om apor längs stigarna.
Efter denna ansträngning i värmen var det dax att fylla på depåerna med protiner och kolhydrater snabbt, så vi åkte till IKEA, grillade kycklingvingar till förrätt och köttbullar, kokt lax till varmrätt.
Eftermiddagen blev det slappa vid poolen.
Ett besök i Chinatown är alltid en upplevelse, att gå runt och titta på alla saker de säljer.
Inköp: Vinkande katt och en glad Buddha.
Nu var vi lite sugna på något att äta så det blev Satayspett med jordnötssås och Tigeröl förstås.
Kvällen avslutades med kaffe och muffins på Starbucks Coffee vid Singapura Plaza innan vi tog MRT hem.

Apor i MacRitchieApor i MacRictchieApor i MacRitchie
IKEATommy och Angelica i poolenAngelica och Tommy i Chinatown
Buddha tempel i ChinatowncBuddha tempel i ChinatownGata i Chinatown
Angelica med en otäck vampyrbokSri Mariamman-templet, hindutempel i ChinatownAngelica på sitt favofik, StarbuckVinkande kinakatt
Angelica äter satayspettSatayspett med jordnötssås
Annelie älskar jordnötssås och äter såsen med pinnarKaffe och muffins

Söndag i Singapore

Här kommer lite bilder från söndagen i Singapore med julklappen.

Pappa och dotter vid poolenLunch nere på den lokala food-hawkSandbergs på Raffles Hotel med Singapore sling
Mor och dotter i jacuzzinHarrys barMor och dotter slappar i poolen
Tommy och Angelica vid MerlionPäron och Absolut på HarrysAngelica med sin första Singapore sling
Raffles Hotel julsmyckat

Våran julklapp har kommit till Singapore

Idag kom våran efterlängtade Angelica till Singapore.

Pappa och Angelica kramasMamma och Angelica kramas

Julblommor hemma hos Sandbergs

Igår var vi och köpte julblommor så att det ska vara fint när Angelica kommer och till jul. Här kan man frossa i orkidéer.
Inköpen blev följande: 20 st lila kvistar orkidéer, 20 st vita orkidéer, 20 st röda stora nejlikor, 5 st rosa snitt hyacinter. Nu finns det blommor i alla rummen, även i badrummen.

Angelicas lila orkidéer i gästrum IVita orkidéer på matsalsbordetRosa hyacinter i köket

Rosa hyacinter i köketRöda nejlikor i skål på soffbordet

Vita orkidéer på balkongbordet


Veckans recept - Choklad tryffel

Så här i juletid kanske det skulle passa med lite julgodis, choklad är ju gott och hälsosamt för själen också.
Recept från Magnus Johansson, konditor på Operakällaren.

Nedanstående recept ger cirka 40 små tryfflar. Kom ihåg att de ska ätas rumstemperade!

  

3 dl vispgrädde

0,5 st kanelstång

0,25 st vaniljstång

raspet av en halv apelsin

300 gram choklad, med en kakaohalt på 60-70%

kakao eller apelsinsocker, att rulla tryfflarna i

  

Hacka chokladen.

Koka upp grädde, kanelstång, vaniljstång och apelsinraspet. När blandningen kokat upp tar du upp kanel- och vaniljstängerna. Häll blandningen över chokladen och blanda väl. Låt alltsamman vila under plast i rumstemperatur över natten.

Smeten är rätt kladdig så använd en sprits med stor öppning och spritsa upp lagom stora tryfflar i kakao eller apelsinsocker. Rulla dem

.


Soluppgång i Singapore

Idag under gryningspromenaden fick vi se en vacker soluppgång som vi är tvungna att dela med oss av.
Vi har ändrat namnet till gryningspromenad istället för morgonpromenad. Varför undrar ni.
Vi läste en intervju med Paulo Coelho i tidningen M-magasin, att han inleder varje dag med en uppfriskande gryningspromenad. Vi är ju verkligen uppe i gryningen, så vardagar gryning och på helgerna blir det morgonpromenad.

Säg ordet gryningspromenad, visst låter det ordet härligt. Hela ordet är positivt laddat och fullt med energi för resten av dagen.

Soluppgång under gryningspromenad 081218


Lugn helg i Singapore

Det har varit en lugn och skön helg.
Lördagen var det träning halva dagen med våran traditionella gryningspromenad (40 min). Frukost blev ägg och bacon innan vi gick i rask takt (40 min) till posten på en uppvärmningsrunda för att sedan gå på löpträning (45 min) för Tommy och cykelträning (30 min) för Annelie, intervallträning för båda. Efter detta var det skönt att svalka sig i poolen.
Eftermiddagen var det bakning på IKEA i tre timmar.
Mysig hemmakväll med glögg och adventsljus, pizza och rödvin på balkongen.

Söndagen hade vi bestämt att vi skulle gå i MacRitchie 11 km med goda vänner men när vi vaknade så var det regn och åter regn (monsun säger de i Singapore) så vi avblåste det en stund, men vi tyckte att det höjde på sig liksom så vi åkte till MacRitchie.
Det var en härlig vandring och tiden går fort när man pratar och hokus pokus så hade vi gått 11 km i regn, för det började regna efter 1/3. När man går i regnskogen så kommer inte regnet ner under alla träd det var mera mot slutet som vi fick andvända paraply. Sedan åkte vi och åt lite lunch på något kinesiskt ställe, ingen höjdare precis. Nu var det skönt att åka hem och duscha och sova lite i soffan med en bok i handen.

Kvällsmat åt vi i Little India på Delhi, chicken korma och chicken chili innan vi gick till Mustafa center och kollade allt folkliv. I Little India på söndagar kryllar det av gästarbetare (män).

Söndagskvällen avslutades med fredagens "På spåret"

Bengt, Tommy och Ann-Marie i MacRitchie


Bengt, Tommy och Ann-Marie i MacRitchie


Nedräkning till Angelica kommer!

Nu har vi börjat nedräkningen till Angelica kommer nästa helg. Ska bli underbart att få träffas efter drygt 5 månader.
Idag bjuder Tommy på lussebullar (IKEA:s) och pepparkakor på SM Motors.
Imorgon lördag på Luciadagen bakar vi på IKEA igen, lussebullar på eftermiddagen och även blir det ett svenskt Lucia-tåg där. Söndag blir det vandring i MacRitchie med goda vänner och lunch efteråt på något trevligt ställe.
Trevlig helg alla.

Veckans recept - Sandbergs-Janssons frestelse

Vi har experimenterat med ett flertal varianter av Jansson. Prova den här. Mjuk, len och rund i smaken. Kom bara ihåg att det enda som duger till Janssons frestelse är äkta anjovisfilé av skarpsill samt vispgrädde. Denna variant eller tillagningsprocedur passar bra när man gör lite större Jansson, som nu till kommande julbordet, men även om du bara gör en potion.Prova med rostat knäckebröd till denna läckerhet samt öl och snaps.
Här nere i Singapore rostar vi vårat knäckebröd ofta eftersom luftfuktigheten är så hög. Det blir mjukt jättesnabbt.

Ingredienser för 4 personer:
400 g potatis av mjölig sort
2 gula lökar
smör till stekning av lök och form
anjovisspad eller en burk slottskavia, det går bra med Kalles kavia (2 msk) om man inte får tag på slottskavia.
1 burk äkta anjovisfilé
2 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär löken i strimlor, fräs den gyllenbrun i en kastrull. Skala poatisen och skär den i strimlor förhand. Tillsätt den strimlade potatisen och anjovisspad eller slottskavia, häll på grädden. Smaka av med salt och peppar. Här kan man också lägga i anjovisfiléerna om man vill att anjovisen inte ska synas i Jansson, mosa först anjovisen med en gaffel. (Finns ju personer som är lite känslig när man ser filéerna.) Rör om och låt puttra i 5 minuter på svag värme.
Pensla en form. Varva lök- och potatisblandningen med anjovisfiléerna. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills ytan har fått en gyllenbruna bubblor.

OBS! Gör man större sats går det åt mera tid i ugnen, känn med gaffel och håll koll så den inte blir bränd.
Till jullunchen på residenset gjorde jag denna sats x 4 och den var inne i ugnen 1 timme och 15 minuter.
Jag använde inte slottskavia utan tog Kalles kavia eftersom det finns på IKEA här.
Anjovisspadet tog jag lite utav men då saltade jag ej, eftersom den skulle bli för salt.


Jullunch på residenset

I går tisdag, var det jullunch på residenset, hemma hos Familjen Ahlberger, Per och Helénè.
Vi var ett 60-tal SWEA:or som hade knytkalas och jag hade med mig Sandbergs Janssons frestelse. Kommer som veckans recept på fredag. Denna variant eller tillagningsprocedur passar bra när man gör lite större Jansson, som nu till kommande julbordet, men även om du bara gör en potion. Min Jansson var för 20 personer.
Vi byte också julklapp för 15 S$ och jag fick ett fint armband.

Här kommer lite hemma hos bilder från Svenska ambassadörsparet och SWEA:s jullunch.

Svenska ambassadens ResidensPoolenSweor mättar sina magar med julmat
Per AhlbergerJulgranenHelénè Ahlberger
Mingel med BlossaglöggJulbordet
Godisbordet


Hari Raya Haji

Idag måndag är det helgdag här i Singapore.
Hari Raya Haji är en religiös högtid för muslimerna och infaller den tionde dagen under den 12 månaden Zulhijjah (enligt den muslimska kalendern). Då hyllas alla hängivna pilgrimer som har genomfört vandringen till Mekka. De pilgrimer som genomfört färden ges titeln "Haji" (män) och "Hajjah" (kvinnor).

Dagen firas genom offer av djur i gryningen, för att högtidlighålla profeten Ibrahims (Abraham) villighet att offra sin son Ishmael till Allah, samt morgonböner i moskén. I övrigt besöker muslimska familjer varandra för att hedra pilgrimerna.

Hari Raya Haji är dock en högtid som generellt inte firas lika mycket som Hari Raya Puasa, slutet på den månadslånga fastan.

Singapore Maraton

Idag har Tommy gjort 10 km i Singapore Maraton på tiden 57:39. Bra jobbat Tommy!

Den fulla maraton började redan 05:30, halv maraton 06:30 och 10 km 07:30.
Det har varit 48 000 deltagare. Nu medans jag skriver detta i bloggen, ligger Tommy i jacuzzin och slappar med en öl. Den är han väl värd.

Klicka på bilderna för att förstora.

Inför startTommy påväg in i målTommy över mållinjen på 57:39
Tommy nöjd och glad efter loppet
Framsidan på medaljenBaksidan på medaljen


Volvo XC60 training

Här kommer lite bilder från Volvo XC60 training i KL.
Dag Skride och Joakim Berntson från Volvo i Göteborg visade XC60 och saftey city under denna veckan.
Vi som var med, kom från nästan alla länder i Asien. Även Syrien, Oman, Förenade arabemiraten, Egypten och Sydafrika var där. Vi hade två svenskregistrerade XC60 som kommit några dagar tidigare med båt  och efter kursen skulle de ta båten hem till Sverige igen, de var redan sålda.

Svensk XC60 i Singapore, ska snart ta borten hem igen.RoslieDag Skride förklara
Joakim Berntson förklararÄnnu en Volvo XC60 på Singaporiansk mark som snart ska åka heminspektion

Veckans recept - Svenska revben med en sydamerikansk glace

Ingredienser 4 port.:

1250 g tjockskuret revbensspjäll

2 msk flytande smör/rapsolja

1 msk kinesisk soja

1 tsk salt

2 krm nymalen vitpeppar

1 tsk riven malen ingefära


Sydamerikansk glace:

saften av 1 citron

4 1/2 msk brun farin

3/4 dl tomatketchup

2 rivna  vitlöksklyftor

1 1/2 msk soja

3/4 tsk tabasco

några droppar worcestersås

knappt 1 dl mango chutney

Att äta till:

tomat- och löksallad med olja och vinäger

halverad, bakad potatis (bakas i ugnen bredvid spjället)


Så här gör du:

Börja med glacesåsen. Blanda snabbt ihop ingredienserna till den i en kastrull och låt koka upp och sjuda några minuter.

Pensla revbenen  med kryddsmöret, soja, salt, peppar och ingefära. Lägg i långpanna med fetaste sidan ned i 30 min, vänd, pensla med smöret och stek i nedre delen av 175 grader varm ugn drygt 1 timme, tills klar - inte röd - köttsaft sipprar ut vid djupt provstick i tjockaste köttdelen. Tag ut och höj ugnsvärmen till 250 grader. 

Pensla köttet med såsen och grilla  det till fin färg mitt i ugnen cirka 15 minuter. Pensla under tiden på med mera glace. ät spjällen med bakad potatis och tomat-löksallad.

Kuala Lumpur

Petronas Towers hör till världens högsta byggnader, 451,9 meter högt (88 våningar). 6,4 meter högre än Sears Towers i Chicago. Tornen har snabbt blivit en symbol för det nya Malaysia. Vi var aldrig uppe där för det är bara 800 personer om dagen som får åka upp till "skybridge"  146 meter över marken och man måste vara där 1 timme innan kassorna öppnar klockan 6 på morgonen.
OBS! Att Swissôtel i Singapore och New Asia Bar som vi brukar gå till är baren på 70:e våningen.
Vi var upp istället i den 421 meter imponerande höga telekommunikationstornet, Menara Kuala Lumpor, det fjärde högsta i världen. Vi kom upp till utsiktsplanet som ligger på 276 meter över marken och hissen tog 58 sekunder upp. Därifrån hade man en strålande utsikt över KL och man var i höjd med Petronas Towers som ni kan se på bilden där jag (Annelie) har dom i bakgrunden. Denna kvällen hade vi en egen chaufför/guide som körde oss runt och berättade om alla sevärdheter. En trevlig kille.

Vi utanför SultanpalatsetHögsta domstolen i KLAnnelie och utsikt från TV-tornet i KL
Petronas TowersSandbergs vid Petronas TowersVåran privata chaufför och guide för kvällenEtt utav världens högsta, 451,9 meter
Roslie, Bernt, Dag och Tommy. Annelie fotograf.Sandbergs vid Petronas TowersSuper god limejucie och spett på Bali restaurang
Julgran på hotellet Sunway ResortPoolområdet på hotellet
Tommy kör


RSS 2.0